ziemniaki - 38421 przepisów (strona:193/2562)

Ziemniaki podsmażone z pieczarkami, papryką i fasolą 100

Ziemniaki to bez wątpienia nasz ulubiony zimowy składnik. Dania z nimi rozgrzewają i sycą. Dawno jednak nie jadłam podsmażanych ziemniaków i postanowiłam to zmienić. Z pieczarkami, papryką, czerwoną fasolą i całą masą aromatycznych przypraw obiad smakował wyśmienicie :) 5-6 średnich ziemniaków 200 g pieczarek żółta papryka 100 g czerwonej fasoli z puszki łyżka masła klarowanego łyżka oliwy z pieprzem łyżeczka(...)suszonej natki pietruszki pół łyżeczki nasion kolendry pół łyżeczki kminu pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki pikantnej szczypta chili w płatkach szczypta soli świeża natka pietruszki opcjonalnie guacamole jako dodatek Ziemniaki kroimy w plasterki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na oliwie i maśle podsmażamy pieczarki. Gdy nieco zmiękną, dodajemy pokrojoną paprykę, odsączoną fasolę oraz wszystkie przyprawy. Podsmażamy, aż papryka

Mienta blog
Pączki z ziemniakami. 124

Tłusty czwartek coraz bliżej. Dlatego, podrzucam Wam przepis na pączki. Na blogu jest już kilka przepisów na te pyszności, ale pączków z ziemniakami jeszcze nie ma. Przepis na te pączusie, dostałam kilka lat temu, od mamy mojej koleżanki. Przepis był na kilogram mąki, ale ja zawsze robię z połowy porcji. Szczerze powiem, że najbardziej lubię tradycyjne pączki, chociaż(...)ziemniakami, są naprawdę pyszne. Tym bardziej, że dłużej zachowują świeżość. Składniki: Zaczyn: 1 niepełna szklanka ciepłego mleka 50 g. drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki pszennej Ciasto: 500 g. mąki pszennej 200 g. ugotowanych ziemniaków (1 większy ziemniak) 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka wódki 30 g. masła konfitura lub powidła na nadzienie ( u mnie z dzikiej

Agusiowe smakołyki
Kluseczki ziemniaczano - jaglane 97

Kopytka często goszczą w moim domu na obiad. Lubimy je wszyscy i dorośli i dzieci. Dlatego gdy zostaje ziemniaków z obiadu, robię takie właśnie kluseczki. Jeśli natomiast tych ziemniaków nie jest wystarczająco dużo, wtedy można zrobić kopytka z dodatkiem np. kaszy jaglanej. I takie właśnie kopytka ziemniaczano - jaglane zrobiłam dziś na obiad. Można je podać z białym serem, sosem pieczarkowym(...)mięsnym, lub na słodko z masełkiem i bułką tartą, lub w jeszcze inny dowolny sposób. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100g kaszy jaglanej kilka średnich ziemniaków ok. 1,5szkl. mąki tortowej ok. 1szkl. mąki ziemniaczanej 2 jajka 0,5 łyżeczki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotowałam jak do obiadu. Mogą to być również ziemniaki pozostałe z obiadu

Waniliowe Improwizacje
Sałatka ziemniaczana ze śledziem w śmietanie 136

Sałatka ziemniaczana ze śledziem w śmietanie to mój pomysł na pyszny lunch, obiad lub kolację. Jestem wielka fanką zarówno sałatek ziemniaczanych jak i śledzi. W ogóle uważam, ze połączenie ziemniaków z ryba jest zawsze pyszne, dlatego na blogu już wcześniej pokazywałam przepisy na Sałatkę ziemniaczana z makrelą , sałatkę ziemniaczana ze szprotkami , sałatkę ziemniaczana z łososiem . Dzisiaj ziemniaki, które idealnie wpasowują(...)ŚMIETANIE Składniki sałatka ziemniaczana ze śledziem w śmietanie: 500g śledzi solonych lub w oleju 1 cebula 1,5 szkl śmietany 3 czubate łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 1 kg ziemniaków 3 ogórki kiszone 3 ogórki konserwowe 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz pół łyżeczki ulubionej mieszanki ziołowej Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną ze śledziem w śmietanie: Zaczynamy od przygotowania śledzi. Jeśli

Dorota Smakuje
Ziemniaczane kotlety z groszkiem, szpinakiem i mozzarellą 73

ulubionym sprzętem kuchennym w tej rzeczywistości. Print Ziemniaczane kotlety z gorszkiem, szpinakiem i mozzarellą Prep Time 40 minutes Cook Time 30 minutes Servings 6 porcji Ingredients KOTLETY 700 g ziemniaków można użyć ziemniaki, które zostały z obiadu 100 g groszku 100 g szpinaku 1 łyżka musztardy ziarnistej 125 g mozzarelli 1 jajko sol, pieprz do smaku 100 g bułki tartej(...)ogórka razem z koperkiem. Ocet, sok, cukier i sól zmieszać, zalać warzywa i dobrze wymieszać. Odstawić w zamkniętym pojemniku do lodówki, na minimum godzinę a najlepiej całą noc. KOTLETY Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. 5 minut przed końcem gotowania dodać groszek mrożony. Ziemniaki i groszek wylać na durszlak, odstawić do odsączenia i przestygnięcia lekkiego a następnie przełożyć

Cooking for Emily
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i suszonymi grzybami 108

następny ;) Zapiekankę robię na ta zwane oko, a zawsze wychodzi naprawdę pyszna. Podaję orientacyjne proporcje, które można troszkę zmieniać. Najlepsza jest następnego dnia, jak porządnie się „przegryzie”. 2 kg ziemniaków (najlepiej sałatkowe), 1 kg cebuli, 120 g suszonych grzybów: podgrzybki, prawdziwki, 700 g boczku surowego z dzika, 1 jajko, 200 ml śmietany 18%, sól, pieprz, ziele angielskie, tymianek, bulion, tłuszcz(...)pół plasterki i dusić na tłuszczu, w trakcie duszenia do cebuli dodać suszone (nie moczone) grzyby, dusić dalej. Dodać bulion (około 200 ml), przyprawy i dusić do miękkości. Obrane ziemniaki pokroić na cienkie plasterki i przepłukać zimną wodą. Można lekko podgotować ziemniaki i pokroić w plasterki, wówczas zapiekanką upiecze się szybciej. Formę (foremki) do zapiekania wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę ziemniaków

królestwo garów
Rozetki ziemniaczane 118

Często robię coś z ugotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu. Po pierwsze bardzo lubię wszelkiego rodzaju placki czy kluski ziemniaczane, a po drugie nie lubię niczego wyrzucać i marnować. No ale ile można jeść kopytka. Bardzo je lubię, ale czasem potrzeba jakiejś odmiany, więc tym razem powstały rozetki ziemniaczane. Takie rozetki piecze się w piekarniku. Można je podać jako samodzielną przekąskę(...)dodatkiem sosu czosnkowego, lub jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Są mięciutkie w środku i mają fajną chrupiącą skórkę. Do tego bardzo ładnie wyglądają. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 30% szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa

Waniliowe Improwizacje
Pstrąg łososiowy z cytrusami 72

naturalnej wilgoci i będą smaczniejsze. 6. Tak przygotowaną rybę przełóż na blachę i zapiecz w nagrzanym piekarniku przez 20 min. Rybę możesz podać z dowolnymi dodatkami, ja wybrałam klasykę - ziemniaki i kiszone ogórki. Wiele osób, zwłaszcza będących na diecie odchudzającej, boi się ziemniaków, uważają, że są kaloryczne i nie warto włączać ich do diety. Nie do końca jest to prawda(...)ziemniak to tylko warzywo, sam w sobie nie jest kaloryczny. Za to bardzo kaloryczne są sosy i inne okrasy, które zazwyczaj do ziemniaków dodajemy. Jeśli więc zjemy ziemniaki ugotowane w wodzie bez kalorycznych dodatków obiad nie stanie się bombą kaloryczną przez dodatek tych warzyw. Nie bójmy się więc ziemniaków na talerzu

Z notatnika dietetyka
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem 73

Cześć! Pomysł na pyszną zapiekankę.  Zawsze z dystansem podchodziłam do zapiekanek ziemniaczanych. Ta jest pyszna i przekonała mnie do tego by dalej kombinować z ziemniakami.  Składniki: * 40-50 dkg ziemniaków *15 dkg boczku parzonego albo wędzonego * 10 dkg sera żółtego * 20 dkg pieczarek * 2 cebule średniej wielkości * 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich *  1/2 łyżeczki majeranku * 2 ząbki czosnku(...)jajka * 3 łyżki śmietany 18% * natka pietruszki * sól, pieprz  * olej do natłuszczenia formy do zapiekania * 1 łyżka masła Ziemniaki podgotowałam ok. 10-15 minut. Odcedziłam i pokroiłam w plastry ok. 5 mm grubości.  Boczek pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na suchej patelni na rumiano. Boczek zebrałam z patelni a tłuszcz z topienia zostawiłam. Na tej samej patelni podsmażyłam

Pieprzyć z Fantazją
wytrawny tort z kiełbasą i szpinakiem 66

Jedną z opcji obiadowych, która kojarzy mi się z chłodniejszymi dniami, jest zapiekanka z ziemniakami i kiełbaską, którą jadłam w dzieciństwie. Postanowiłam „nieco” ją zmienić i na bazie tych dwóch składników powstał wytrawny tort z kiełbasą i szpinakiem. Jest pyszny! A dodatek ziół sprawia, że nie jest za „ciężki” Składniki (na formę ∅21cm): 500g ugotowanych(...)obranych ziemniaków 3 Kiełbasy śląskie 450g żółtego sera 500ml mleka 200ml wody 2 pomidory średniej wielkości 200g mrożonego szpinaku 25g masła + do posmarowania foremki 2 łyżki mąki + do oprószenia foremki gałka muszkatołowa papryka słodka mielona pieprz sól ketchup – do posmarowania na wierzchu pęczek natki pęczek koperku pęczek dymki sok z 0,5 cytryny kiełbasę pokrój na plasterki i podsmaż

SandraFrej.com
FRYTKI PO BELGIJSKU + FILMIK 287

Frytki belgijskie, jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z Belgii. Śmiało można uznać, że ten kraj to prawdziwa stolica frytek. Nad chrupkimi z zewnątrz i miękkimi w środku  ziemniakami  rozpływają się zarówno Belgowie, jak i odwiedzający kraj turyści. Cały sekret belgijskich frytek ukryty jest w sposobie ich przygotowania. Frytki belgijskie zagotowujemy, lub moczymy we wrzątku c cukrem, nstępnie(...)smażone są bowiem nie raz, jak tradycyjne frytki, ale dwa razy. Polecam przepis.     SKŁADNIKI :  ziemniaki - ilość uzależniona od ilości frytek, które chcesz przygotować sól cukier woda olej                                                   PRZYGOTOWANIE

Kulinarne Fantazje Marioli
kotlety ziemniaczane z pieczarkami 229

Głosów:2    Średnia:5/5] składniki: 1500 g ziemniaków 2 jajka 1 szkl mąki ziemniaczanej 500 g pieczarek 1 cebula 100 g żółtego sera natka pietruszki sól, pieprz dodatkowo: tłuszcz do smażenia bułka tarta jajka wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i dusimy tłuczkiem do ziemniaków lub prasą. Odstawiamy do wystudzenia. Pieczarki oczyszczamy, myjemy. Ścieramy(...)pieczarek, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na tłuszczu, aż odparuje woda. Usmażone pieczarki odstawiam do wystudzenia a następnie mieszamy z startym serem oraz posiekaną natką pietruszki. Wystudzone ziemniaki dokładnie mieszamy z jajkami oraz mąką ziemniaczaną. Odrywamy po kawałku masy ziemniaczanej, forujemy płaskie placuszki. Na środek każdego nakłada porcję farszu pieczarkowego i sklejamy brzegi tworząc kotlety. Każdy panierujemy w rozbełtanym

Domowy Smak Jedzenia