ziemniaki - 38421 przepisów (strona:184/2562)

Ziemniaki puree pyszne 293

Przepis, który podała nam prowadząca warsztaty Kuchni Pięciu Przemian , w których  uczestniczyłam w grudniu, a który to przepis zaraz wypróbowałam i potwierdzam, że ziemniaczki są pyszne! Składniki: * ziemniaki * mały kawałek marchewki i pietruszki * cebula (robiłam też z porem) * czosnek * masło lub olej * przyprawy: kurkuma, kminek, sól, majeranek,  bazylia, ew.kolendra, estragon * cytryna Po kolei: 1. na wrzącą wodę wrzucamy(...)szczyptę kurkumy i majeranku (o) 2. kawałek marchewki i pietruszki (sł) Gotujemy ok. 15 minut 3. dodajemy świeżo obrane i pokrojone ziemniaki i trochę masła lub oleju (sł) 4. kminek (sł/m) - można zmielić 5. ząbek czosnku, szczyptę bazylii, ew. kolendry (m) 6. solimy (sn) 7. kilka kropli cytryny (k) 8. szczyptę tymianku (o) Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy

Zdrowa Kuchnia Sowy
Bób – przepisy na 6 potraw z bobem w roli głównej 20

włoskich Pesto z bobu i orzechów włoskich Kremowe pesto z bobu Makaron z pesto z bobu 2. Zupa krem z bobu Zupa krem bazuje na trzech składnikach – bobie, młodych ziemniakach i kalafiorze. Bardzo lekka i delikatna w smaku. Będzie doskonałym przepisem na letni, lekki obiad. 500 g bobu (waga przed ugotowaniem) 3 różyczki kalafiora 3 małe ziemniaki Bulion 2 łyżki(...)naturalnego (np. kanapkowy, Bieluch itp.), może być też mascarpone Feta Koperek 2 ząbki czosnku Łyżka masła Sól, pieprz Masło rozpuścić w rondlu. Wrzucić oczyszczone i pokrojone na niewielkie kawałki ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Podsmażyć 2-3 minuty. Po tym czasie dorzucić przekrojone ząbki czosnku, zalać bulionem (tak, żeby warzywa były przykryte) i gotować aż warzywa zmiękną. W osobnym garnku ugotować

Healthycreations.pl
Zupa szczawiowa z młodymi ziemniakami 37

Pyszna, prosta, po prostu. Jeżeli macie nadwyżkę rosołu, polecam wykorzystać go do sezonowej zupy, w tym wypadku zupy szczawiowej z młodymi ziemniakami. Jakiś czas temu kręciłam się koło mojego warzywniaka w oczekiwaniu na szczaw, w tym roku był dostępny trochę później, nie wiem dlaczego. Jak już go dorwałam wiedziałam w jakiej formie wyląduje na talerzu i z jakimi dodatkami. Koniecznie(...)młode ziemniaki, bezapelacyjnie jajka ugotowane na twardo, koperek, sok z cytryny. Taka wersja chodziła za mną od wielu miesięcy. Zupa szczawiowa z młodymi ziemniakami wyszła dokładnie tak jak trzeba: gęsta, kwaśna, trochę kremowa. Smakowała jak zupa, którą robiła moja babcia. Dla mnie? Ideał. I babcia i zupa. Tak sobie teraz głośno myślę nad szczawiem konserwowym, który można dostać w wielu

Kardamonovy
Jak zwiększyć funkcjonalność kuchni? Poznaj 5 akcesoriów, które Ci w tym pomogą 35

nieporządku. Ponadto odpowiednio dobrane akcesoria pozwalają na sprawne obranie lub pokrojenie warzyw i owoców bez utraty ich cennych składników odżywczych. Duże znaczenie ma między innymi ostra obieraczka do ziemniaków, marchwi lub owoców, która ułatwia oddzielenie skórki bez pozbywania się miąższu. Wysokiej jakości produkty oferuje marka Victorinox, która dba o komfort ich użytkowania, a także o wytrzymałość. Warto dowiedzieć się, czym(...)smak całej potrawy, a naostrzony nóż to podstawowe narzędzie w każdej kuchni — zarówno tej amatorskiej, jak i profesjonalnej. Dlatego podczas dobierania wyposażenia warto zwrócić uwagę na czarne obieraczki do ziemniaków lub innych warzyw, a także na wysokiej jakości noże. Profesjonalne sklepy oferują wyprofilowane obieraczki do ziemniaków i owoców oraz noże masarskie, do chleba, do filetowania, a także do warzyw. Niesłabnącym

Kuchennyviral.pl
Domowe chipsy smażone na oleju 32

chipsy w piekarniku. Czas wykonania chipsów : 10 minut + 20 minut smażenia. Chipsy domowe polecam w diecie : wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej. Kaloryczność : 110 kcal w 100 g. Składniki 300 g ziemniaków (3 średnie sztuki) przyprawy do smaku: sól, słodka papryka, ostra papryka olej do głębokiego smażenia na patelni Sposób wykonania domowych chipsów Do wykonania chipsów domowych potrzebować będziemy: ostrego noża(...)szatkownicy do pokrojenia cieniutkich plasterków oraz patelni lub rondelka do smażenia. Krok 1 – obieram i kroję ziemniaki Ziemniaki obieram i kroję na bardzo cienkie, wręcz przeźroczyste plastry. Możesz to zrobić ostrym nożem, tarką – szatkownicą z ostrzem lub specjalną krajalnicą do warzyw. Ziemniaki muszą być koniecznie cienko pokrojone. Dzięki temu będą chrupiące i smaczne . Pokrojone plasterki ziemniaków wrzucam

Ania gotuje
Pieczone pierogi z pstrągiem 42

Mamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują. Poziom trudności: średni Czas: 1,5 h (z czego 1 h to czas na odpoczywanie ciasta) Pomysł na to danie jest inspirowany przepisem Thoma(...)kuchni (i zdobywcy dwóch gwiazdek Michellina), na tradycyjne, walijskie pierogi, w lekko zmienionej formie. Zamiast klasycznego nadzienia, czyli mielonej wołowiny, Thom nafaszerował ciasto swoją ulubioną wędzoną rybą – łupaczem i ziemniakami. My jeszcze bardziej zmodyfikowaliśmy przepis. Po pierwsze zmieniliśmy ciasto, które w oryginale robione jest jak klasyczne ciasto na quiche, czyli z dużą ilością tłuszczu (u nas tego nie ma). Zamiast

Niedzielny kucharz
Kotlety ruskie 209

nikt inny jeszcze nie wpadł. No nic, w każdym razie przepis sam wymyśliłem, a dopiero później odkryłem go w internecie. PRZEPIS NA KOTLETY RUSKIE Kotlety ruskie – składniki: 2 kg ziemniaków 500 g twarogu (tłustego lub półtłustego) 3-4 nieduże cebule (ok. 500 g) 2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki pieprzu 2 jajka 2 łyżki bułki tartej Na panierkę: bułka tarta(...)smażenia Kotlety ruskie – wykonanie: Ja lubię robić duże porcje, od razu na zapas. Jemy tyle ile zjemy, a resztę mrożę. I mamy na kiedy tam chcemy. Wystarczy rozmrozić, dogotować ziemniaki i obiad gotowy. Więc jeśli nie preferujecie takiego systemu to śmiało możecie zrobić z połowy porcji czy nawet jednej trzeciej. Mi wyszło 38 kotletów. Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki, gotujemy

Marder&Marder Manufacture
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą 100

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą.  Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą      Pyszny i prosty kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą , ziemniakami, koperkiem i marchewką. Zupa kapuśniak ugotowana na rosole, doprawiona kminkiem i tymiankiem.  Ten przepis na kapuśniak z młodej kapusty jest łatwy i szybki do zrobienia. Zupa jest pełna zdrowych warzyw i aromatycznych ziół(...)możemy przetrzymać zupę do 4 dni. Można ją także zamrozić.  Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania kapuśniaku z młodej kapusty: 1 kg poszatkowanej młodej kapusty około 500g ziemniaków pokrojonych w kostkę 250-300g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w kostkę 1 posiekana cebula 1 posiekany ząbek czosnku 1 starta na tarce marchewka 2 litry wywaru z mięsa 1/2 pęczka

Moja Książka Kucharska
Gnocchi z solą Borowikową i Szałwią 34

jajek zajadali się już Legioniści Rzymscy, którzy w wyniku swoich podbojów rozpowszechni je na inne kraje Europy. Czy nasze kopytka… ❓❓❓ XVI wiek to czas kiedy Europa poznała ziemniaka i chociaż na początku mówiono o nich „diabelska roślina” głód sprawił, że zaczęto ją spożywać. Dziś gnocchi zna chyba cały świat i tak jak każda część Włoch ma swoje(...)regionalne przepisy na Gnocchi, na świecie również można znaleźć różne, podobne kluski z ziemniaka. Wariacja na temat Gnocchi alla Sorrentina Na zakończenie życzę Ci smacznego z moim Gnocchi z solą Borowikową i Szałwią. Ach, zapomniałbym o soli borowikowej, która jest fantastyczna i aromatyczna, koniecznie musisz spróbować, mój drogi czytelniku. Składniki Gnocchi Ziemniaki jakiś 1kg Mąka 00 300 gram Jajko Sól

RafalCook
Frittata ze szparagami, ziemniakami i burratą! Najlepsza tarta z patelni ze szparagami! 48

Frittata ze szparagami , przepyszna tarta z ziemniakami i szparagami, robię ją co roku jest obłędna w smaku, bardzo prosta do wykonania. Potrzebujesz zaledwie kilka składników i możesz zajadać rewelacyjny w smaku posiłek, sam przepis potraktuj dość luźno ponieważ możesz go interpretować na wiele sposobów, ja również podpowiem Ci kilka moich alternatyw, jak ją jeszcze wykonuję. Tartę z ziemniakami i szparagami(...)Hiszpanii jadą się ją na śniadanie lub wczesny lunch, u mnie w domu sprawdza się super, jako danie obiadowe lub na kolację w towarzystwie chardonnay. PRZEPIS NA TARTĘ Z ZIEMNIAKAMI SKŁADNIKI - 10 ziemniaków odmiany mączystej  - 1 x pęczek szparagów - 1- 2 młode cebulki wraz  z dymką - 2-3 ząbki czosnku  - 5-6 jaj - 100-200 ml śmietanki

SMYKWKUCHNI
Botwinka. 51

Pyszna wiosenna zupa z młodych buraczków. Można ją ugotować z ziemniakami  w środku, lub podać ziemniaki osobno okraszone cebulką. Tak robi moja babcia.  Ja wolę z ziemniakami w zupie. Koniecznie musi być z koperkiem.  Do botwinki dodaje też buraka, dla lepszego koloru.  Składniki: 1,5 l. bulionu 1 duży pęczek botwinki z buraczkami  1/2 buraka(...)marchewka z bulionu 1/2 pietruszki z bulionu mały kawałek selera z bulionu 4-5 średnich ziemniaków sól, pieprz 3 łyżki soku z cytryny  1/3 szklanki śmietanki 30 % 1 łyżeczka mąki (niekoniecznie) 1/4 łyżeczki cukru 2-3 łyżki posiekanego koperku  Na bulion: 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 3 liście laurowe 5 ziaren

Agusiowe smakołyki
Sprawdzamy, czym wyróżniają się dobre wódki ziemniaczane 57

większości sięgamy po wódki na bazie zbóż, takich jak pszenica czy kukurydza. Mało kto wie jednak o tym, że wódki na bazie ziemniaka oferują zupełnie inny profil smakowy. Dobre wódki z ziemniaka to synonim delikatnego, wręcz subtelnego smaku, co pozytywnie wpływa na ich pijalność. Czym jeszcze się wyróżniają? Które wódki są z ziemniaków? Wódki z ziemniaków zdecydowanie odznaczają się(...)znajdziemy także składniki, które dodatkowo zmieniają smak i aromat oraz jeszcze bardziej łagodzą dość intensywny smak. Dobre wódki ziemniaczane W skład dobrych wódek ziemniaczanych koniecznie muszą wchodzić wysokiej jakości ziemniaki o dużej zawartości skrobi: jest to większa część sukcesu jeśli chodzi o produkcję tego trunku. Składniki są dokładnie czyszczone i parowane, a następnie rozkłada się je do cukrów prostych

Kuchcik gotuje
Pierogi ukraińskie już nie ruskie 67

ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki plus mąka do podsypania 1 jajko sól i pieprz Na farsz: 500 g białego sera- twarogu 500 g ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego sól, pieprz, opcjonalnie maggi w płynie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę i posypać(...)się rozpuści. Mąkę należy wymieszać z ciepłą wodą z masłem, dodać jajko i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i na czas przygotowania farszu włożyć do lodówki. Ziemniaki należy zagotować do miękkości i zmielić lub przecisnąć przez ręczną praskę. Dodać do nich rozgnieciony widelcem ser i wymieszać. Cebulę należy pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i dodać

ProstePesto.pl