ziemniaki - 38421 przepisów (strona:177/2562)

Pączki z ziemniakami 217

przed tłustym czwartkiem ze wszystkimi przepisami tłustoczwartkowymi. Przepis na pączki i krem pochodzą z mojego ulubionego blogu Moje wypieki. Nie są to zwyczajne pączki, a pączki zrobione z udziałem ziemniaków. Dzięki temu dłużej zachowują świeżość, są mięciutkie, puszyste i wręcz rozpływają się w ustach. Wszystkim bardzo smakowały. Krem adwokatowy najlepiej przygotować dzień wcześniej. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic(...)content='1 kg mąki pszenna (u mnie typ 650 z Lidla) 400 gr ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, ostudzonych 2 żółtka 6 dużych jajek 60 gr cukru można dać więcej max 120 gr 160 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego 2 łyżki wódki lub ekstraktu waniliowego 100 ml mleka skórka otarta z dwóch cytryn 50 gr drożdży świeżych szczypta soli

moj przepis na
Pieczone pączki z ziemniakami 152

mojprzepisna.pl | Pieczone pączki z ziemniakami A już myślałam, że Tłusty czwartek mam zaliczony w ubiegłą niedzielę … ale nieee mój kochany mąż poprosił mnie abym przygotowała mu parę pączków do pracy, (w zasadzie powiedział że on sobie kupi, a we mnie się troszkę zagotowało, coooo kupi… przecież nie pozwolę mu jeść jakiegoś „syfu” bez urazy do cukierni(...)fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Składniki na ok 52 małe pączki: 1 kg mąki pszenna (u mnie typ 650 z Lidla) 450 gr ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, najlepiej ugotowanych dzień wcześniej 2 żółtka 6 dużych jajek 120 gr cukru 300 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego 1 łyżki wódki lub ekstraktu waniliowego 100 ml mleka olejek cytrynowy kilkanaście

moj przepis na
Szwedzka sałatka ziemniaczana 129

dodatkiem koperku. Danie to może stanowić dodatek do mięs, ale równie dobrze sprawdzi się w roli indywidualnego posiłku do spakowania jako lunch do pracy. Polecam! Składniki :  500g ziemniaków  1-1,5 łyżeczki musztardy francuskiej 1,5 łyżeczki gładkiej musztardy 0,5 łyżeczki musztardy z chrzanem lub ostrej rosyjskiej (opcjonalnie) 1 łyżka octu z czerwonego wina 3-4 łyżki(...)oliwy z oliwek extra virgin 2-3 łyżki koperku sól i pieprz Przygotowanie :  Ziemniaku ugotować do miękkości, odcedzić i przestudzić. Ja gotuję ziemniaki w mundurkach (bez obierania), ponoć dzięki temu zachowują więcej witamin i innych substancji odżywczych, ale prawda jest taka, że strasznie nie lubię obierać ziemniaków ;) Jeżeli gotujecie je w łupinach, po ugotowaniu i przestudzeniu ziemniaków wystarczy ściągnąć

Codzienne Gotowanie
Młode ziemniaki z piekarnika 145

Ziemniaki przygotowane w ten sposób są bardzo smaczne i aromatyczne . Mój ulubiony dodatek do obiadu . Składniki: 1 kilogram młodych ziemniaków pół pęczka kopru 1 łyżka przyprawy do ziemniaków 4 łyżki oleju Sposób przygotowania: Młode ziemniaki dość cienko obieramy lub skrobiemy nożem . Dokładnie myjemy , przekładamy do garnka , zalewamy wodą i gotujemy przez około 8-10 minut . Odcedzamy i studzimy . W miseczce(...)mieszamy olej z przyprawą do ziemniaków , dodajemy posiekany koper i nacieramy ziemniaki . Przekładamy do naczynia żaroodpornego , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 -30 minut bez przykrycia

Bajeczna Kuchnia
Pyzy z mięsem pieczone w piekarniku 134

farszu. Taki farsz z "resztek" idealnie nadaje się do pasztecików, pierogów czy właśnie pyz. Pyzy to bardzo ekonomiczne i oszczędne danie, w którym swoją drugą szansę dostają też ugotowane ziemniaki. To dobry sposób na wykorzystanie zalegających resztek np z niedzielnego obiadu. Pyzy tradycyjnie gotuje się w wodzie, moje jednak trafiły do piekarnika, co chyba wyszło im na dobre. Składniki: Ciasto(...)ugotowane ziemniaki 6 surowych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej Farsz: 200 g ugotowanego/upieczonego mięsa, następnie zmielonego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz 3 łyżki rosołu lub wody Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Do zmielonego mięsa dodajemy cebulę, czosnek, przyprawy, rosół. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka ziemniaczana pod majonezową chmurką - szybkie danie jednogarnkowe 178

Składniki: ziemniaki majonez przyprawa do potraw z ziemniaków sól pieprz ulubione przyprawy (majeranek tymianek) Wykonanie: Ziemniaki obrać, dokładnie umyć, pokroić w ćwiartki słupki (jak kto woli byle by nie były za grube bo wydłuża to ich czas przygotowania). Do naczynia żaroodpornego nakładać warstwę ziemniaków przyprawić równomiernie przyprawami, przykryć kolejną warstwą, przyprawić i tak do końca. Górę ziemniaków posmarować majonezem(...)kopiatych łyżek). Wstawić do piekarnika i piec aż do momentu gdy ziemniaki będą miękkie. W żadnym wypadku nie podlewać żadnym tłuszczem ponieważ tłuszcz wytopi się z majonezu

Pychotkaaa
Frytki z piekarnika 133

oleju. Te z piekarnika są bardzo dobre jednak trzeba liczyć się z tym że nie każdemu mogą smakować ponieważ wychodzą suche ale wtedy na pierwszy plan wychodzi cały smak ziemniaka. Trzeba również pamiętać, że robiąc takie frytki należy pokroić ziemniaki w równe słupki, gdyż te mniejsze szybko się palą i nie są "mięsiste" a na te grubsze trzeba dłużej czekać(...)Składniki: ziemniaki pokrojone w słupki woda 3 łyżki cukru Wykonanie: Ziemniaki zalać wodą posłodzić, zamieszać tak aby cukier się roztopił. Ziemniaki odstawić na co najmniej 20 minut. Po 20 minutach odcedzić porcję ziemniaków i wyłożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową tak aby się nie dotykały. Piec w nagrzanym piekarniku na 200 stopni do czasu aż się zrumienią i będą miękkie

Pychotkaaa
Tradycyjna zupa ogórkowa 173

żeberek wieprzowych  1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty) 1 słoik (270 gramów) przecieru ogórkowego - ja użyłam przecieru Ogródek Dziadunia  lub 6 ogórków kiszonych 3,4 ziemniaki 1 pęczek świeżego koperku sól, pieprz 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3,4 ząbki czosnku 1 (lub więcej) łyżeczka lubczyku Ilość ogórków i ziemniaków podaną w przepisie możecie oczywiście zmienić według(...)Waszych upodobań kulinarnych. Jeśli lubicie bardziej kwaśną zupę - dodajcie więcej ogórków, jeśli bardziej gęstą - więcej ziemniaków. :) Wykonanie: Mięso zagotuj w wodzie, zdejmij z wierzchu powstałe szumy. Obierz włoszczyznę, posiekaj czosnek (z łupinami), dodaj do wywaru wraz z zielem i liśćmi, 5 gałązkami koperku, dopraw solą i pieprzem. Gotuj do miękkości mięsa. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę

Garniec Magalie
Czosnkowe kuleczki ziemniaczane 351

Czosnkowe kuleczki ziemniaczane Na brak ziemniaków w moim domu nie mogę narzekać. Zawsze robimy ogromne zapasy, które starczają nam aż do późnej wiosny. Dlatego ziemniaki goszczą u nas zawsze i wszędzie, pieczone, smażone, gotowane, w postaci klusek, albo tak jak dziś kulek. Świetna alternatywa, aby urozmaicić naszą kuchnię, bądź też wykorzystać ugotowane ziemniaki ze wczoraj. Można pokombinować z przyprawami, dziś(...)danie główne z sosem czosnkowym , paprykowym , keczupem bądź innym, lub podane jako dodatek do dania głównego, tak jak ja uczyniłam to dzisiaj. Składniki: 1,2-1,5 kg ugotowanych ziemniaków szklanka bułki tartej 1-1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 4 ząbki czosnku łyżeczka gałki muszkatołowej sól pieprz oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować

na moim stole...
Gęś faszerowana ziemniakami 173

oznacza na stole gęsinę. Ten przepis czekał na publikację rok. Nie zdążyłam go wtedy  wstawić, robię to teraz, z nadzieją że wykorzystacie pomysł. Tak przygotowana gęś jest pyszna, ziemniaki pieką się w gęsim tłuszczu, smaczniej być nie może. Wystarczy dorobić surówkę z kapusty i świąteczny obiad gotowy! Upieczenie takiego ptaszyska zajmie nam ok 4 godzin, więc warto wszystko dobrze(...)uwierzcie mi - jest pyszna! A gęsia skórka dzięki powolnemu pieczeniu robi się cienka jak pergamin i chrupiąca! Polecam! A tutaj inne smakołyki z gęsi: Gęsie nogi pieczone z ziemniakami Gęsie nogi faszerowane Gęsie szyjki faszerowane Czulent Pierś gęsia pieczona II - z imbirem   Pierś gęsia pieczona w majeranku Pierś gęsia pieczona na jabłkach Gęsie szyjki faszerowane pieczone Gęś pieczona

Stare Gary
Zapiekanka z ziemniakami i warzywami 196

przedwiosennego doła. Nawet nie wiem co można zjeść aby humor sobie poprawić. Sprawdzonym sposobem są chipsy ale nie chce mi się po nie iść :-(. zrobiłam dziś zapiekankę z ziemniakami i sałatkę z przyprawą do kebabu. Podam przepis na zapiekankę bo wyszła pyszna. W ogóle to obiecałam sobie, że zmniejszę ilość zużywanej soli. Stanowczo jem zbyt słono i trzeba to skończyć(...)zapiekanka prawie bez soli!!! Duża ilość czosnku i ziół zmniejsza potrzebę używania soli. Wiadomo, że do ziemniaków musimy dodać jej troszkę ale gdy dusimy z warzywami i ziołami znika uczucie jej braku Zapiekanka ziemniaczana z warzywami Średnio łatwe ok 1.20 h dla 4 osób Składniki: * 6 średnich ziemniaków * cebula * mięso mielone lub pierś kurczaka ale niekoniecznie * warzywa na patelnie

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekane ziemniaki z cebulą w sosie piwnym 150

Dodatek piwa do wszelkich potraw jest w mej kuchni jak najbardziej mile widziany ale ziemniaków z piwem to jednak jeszcze nie piekłam. Po spróbowaniu tej zapiekanki stwierdzam, że piwo i ziemniaki to dobre połączenie Zapiekane ziemniaki z cebulą w sosie piwnym Składniki:   5 ziemniaków obranych i pokrojonych w cieniutkie plasterki 4 cebule pokrojone w talarki łyżka masła sos: pół(...)startego ostrego sera 2 szczypty gałki muszkatołowej sól, pieprz Do dzieła!!! Cebulę smażymy na maśle aż będzie miękka. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym warstwami na przemian: ziemniaki, cebula, ziemniaki i całość zalewamy sosem powstałym z wymieszania śmietany, sera i piwa z przyprawami. Zapiekamy ok 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Pieczone ziemniaki smakujace jak z ogniska 209

ziemniaki są genialne! Przepis znalazłam już kilka miesięcy temu ale jakoś nie miałam okazji aby wypróbować. Świetny dodatek do dań z grilla np po upieczeniu w piekarniku położyć jeszcze na grillu i podawać z warzywami. Sprawdzają się jako przekąska na imprezach np z sosem czosnkowym. Ale najlepiej smakują same lub ze śmietaną i sola. Jest to mój smak dzieciństwa(...)wykopkach rozpalało się ognisko i piekło w nim ziemniaki. Zjadaliśmy je jeszcze bardzo gorące ze skórką która była najlepsza. Polecam a obiecuję, że się nie zawiedziecie! Ziemniaki pieczone Składniki: kilka ziemniaków kilka łyżek mąki sól Do dzieła!!! Ziemniaki dobrze myjemy (nie obieramy) - ja szorowałam szczoteczką. Mieszamy w misce sól z mąką i obtaczamy w tym ziemniaki. Wkładamy do piekarnika

sierotka maRysia w kuchni
FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI 125

Ziemniaki są najpopularniejszym składnikiem obiadów. Można je gotować,smażyć, piec  albo...zapiekać i nadziewać jak to ja zrobiłam. Duże ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości. Farsz można przygotować w zależności od gustów za każdym razem inny. Dzisiaj proponuję: Posiekaną białą kapustę,marchewkę,starte jabłko, kukurydzę i pokrojonego wędzonego kurczaka. Dodałam majonez, jogurt grecki,sól,pieprz. Wszystko wymieszałam i odstawiłam(...)pół godziny żeby składniki przeszły   smakiem i kapusta zmiękła. W międzyczasie włożyłam do miseczki łyżkę masła, roztartych parę ząbków czosnku, słodką czerwoną paprykę,koperek i sól. Ziemniaki wyłożyłam na blachę i wstawiłam do piekarnika na około  pół godziny w temp.220 stopni. Muszą przybrać złotobrązowy kolor i mieć chrupiącą skórkę. Po upieczeniu nadkroiłam je na cztery części

potrawyregionalne
KLUSKI ŚLĄSKIE 171

Ziemniaczane kluski śląskie są bardzo łatwe w przygotowaniu. Potrzebne są ugotowane ziemniaki,mąka ziemniaczana i żółtka. Są one popularną potrawą na Śląsku. Tam też występują również kluski czarne -  gdzie oprócz ziemniaków gotowanych  dodaje się w 1/3 surowych ziemniaków. Popularne kluski z dziurką idealnie pasują do sosów,mięs,  bądź mogą być podawane z okrasą.  Składniki Ciasto(...)kluski: 1 kg.ziemniaków około 250g mąki ziemniaczanej 3 żółtka Okrasa: boczek wędzony/kiełbasa cebula sos/mięso Ziemniaki ugotowałam w łupinkach w osolonej wodzie. Po wystygnięciu obrałam. Przepuściłam ziemniaki przez praskę. Podzieliłam je na 4 części i 1/4 odłożyłam. W puste miejsce nasypałam mąki ziemniaczanej. Dodałam żółtka i wyjętą wcześniej część ziemniaków. Zagniotłam masę i formowałam z niej małe

potrawyregionalne