Błyskawiczna w przygotowaniu i bardzo sycąca. Sałatka z ziemniakami i groszkiem sprawdzi się idealnie na kolację. Do zrobienia jej zainspirował mnie nasz pediatra, który doradził przy diecie eliminacyjnej jedzenie groszku w dużych ilościach. 4-5 średniej wielkości ziemniaków puszka groszku konserwowego 2-3 ogórki kiszone cebulka dymka (ze szczypiorem) majonez sól pieprz Ziemniaki obieramy, myjemy i ugotujemy w lekko osolonej(...)wodzie. Ugotowane ziemniaki odkładamy do wystygnięcia. Do sałatki z powodzeniem możemy wykorzystać ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu. Groszek konserwowy odsączamy. Ziemniaki i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Jedną cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem kroimy w talarki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy 2-2,5 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy. Gotowe
Dieta bez mlekaZupa ze szparagami, ziemniakami i koperkiem Thermomix Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1500 g bulionu warzywnego 600 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w grubą kostkę) pęczek zielonych szparagów 2 miarki śmietany 18% do zup i sosów (miarka jest załączona do TM – przykrywamy nia pokrywę) koperek sól, pieprz Thermomix przepisy. Zupa ze szparagami, ziemniakami(...)pokrojoną na 4 części cebule, czosnek i kroimy czas 15s/obr.4 . Dodajemy masło i podduszamy czas 4 min/temp.100/obr.1 Wlewamy bulion – podgrzewamy czas 3 min/temp.100/obr.1 Do naczynia Thermomix wrzucamy ziemniaki i gotujemy czas 10 min/temp.100/obr. wsteczne Soft (czas możemy skrócić lub wydłużyć w zależności od miękkości ziemniaków). Ze szparagów odrywamy zgrubiałe końce (powinny same się złamać). Szparagi kroimy
Themo przepisyUwielbiam placki ziemniaczane. Takie chrupiące a zarazem lekkie. Dziś zapraszam na placki po mojemu. :) SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2 jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku szczypta cukru 1 pęczek kopru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżka papryki czerwonej ostrej olej do smażenia np rzepakowy(...)PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram a następnie myję. Ziemniaki trę na tarce o grubych oczkach. Solę i odstawiam aż ziemniaki puszczą sok. Odcedzam z nadmiaru płynów. Doprawiam solą i pieprzem do smaku, czosnkiem oraz papryką. Ząbki czosnku obieram a następnie drobno siekam, dodaję do ziemniaków. Koper myję a następnie drobno siekam, dodaję do ziemniaków. Następnie dodaję pozostałe skaładniki. Mieszam. Rozgrzewam olej
Gotowanie PatkiPyszna i prosta sałatka z młodych ziemniaków, koperku i ogórków gruntowych. Idealna na grilla czy lekki wiosenny obiad. Przepis jest szybki i mało skomplikowany. Składniki na sałatkę: 7-8 małych młodych ziemniaków cebula czerwona 4 ogórki gruntowe pęczek koperku Sos: łyżka octu winnego 3 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka musztardy łyżeczka miodu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki oskrobujemy ze skórki lub czyścimy(...)szczotką pod bieżącą wodą. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Większe ziemniaki przekrawamy na pół, małe pozostawiamy w całości. Cebulę siekamy w piórka, ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Koperek siekamy. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do jednej miski, polewamy sosem i mieszamy. sałatka z młodych ziemniaków Artykuł Wiosenna sałatka
e-PrzepisyKulinarnePieczone ziemniaki nadziewane kremowym ziołowym farszem z dodatkiem boczku. Danie to nie należy do lekkostrawnych, ale myślę, że od święta możemy sobie na nie pozwolić. Jest ona bardzo sycąca, ale je się z wielką przyjemnością. Nadzienie z serka ziołowego daje kremowy i delikatny smak. Polecam jako ciepłą przekąskę na różnego rodzaju imprezy - do % idealna 😉 Składniki: 5-6 dużych ziemniaków(...)boczku wędzonego, parzonego 100 ml mleka 150 g serka ziołowego pęczek szczypiorku 100 g sera żółtego pieprz Wykonanie: Ziemniaki myjemy i dokładnie szorujemy. Osuszamy. Nakłuwamy ich skórkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na co najmniej 60 min., aż będą miękkie, z chrupiącą skórką. Studzimy. Boczek kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na suchej patelni, bez tłuszczu
Kuchnia MagdaLenyMacie jeszcze dostęp do starych ziemniaków czy przeszliście całkowicie na te młode? Nie mówię, że są złe, choć na pewno odpowiednio potraktowane, by tak szybko i pięknie wyrosły, ale według mnie do niektórych potraw po prostu się nie nadają. Przede wszystkim do farszu na pierogi ruskie i właśnie na placki ziemniaczane, które dziś dla odmiany nie są ociekające tłuszczem(...)wiecie... lato idzie, trzeba wyglądać :D W przygotowaniu dzielnie towarzyszył mi Tefal Cuisin Companion, który kilogram ziemniaków, cebulę oraz czosnek starł w półtorej minuty. Oczywiście można użyć tarki czy co tam macie pod ręką, a nawet wykorzystać Męża, by własne ręce nie bolały, ale ja już na szczęście takiej potrzeby nie mam. Bo innych to ohoho :P Od groma ;) Choćby
Kuchnia w czekoladzieJest to moja propozycja na pyszną kolację. Trochę inne wydanie pizzy. Zrobiłam z tej porcji dwie pizze o średnicy 20 cm. Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Jak już ziemniaki są miękkie, odcedzić. Ziemniaki podukać na puree. Do ziemniaków dodać masło,ser, pieprz, w razie potrzeby sól, mąkę, pokrojoną natkę pietruszki i jajko. Dokładnie wymieszać. Formę(...)pizzy wysmarować grubo masłem i rozłożyć masę z ziemniaków. Przydusić i zrobić dziurki w cieście. Góra pizzy – pieczarki pokroić w paseczki, cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i smażyć aż stracie kolor surowizny. Dodać grzyby, doprawić solą pieprzem i oregano. Smażyć aż cała woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Kuchnia Pokoleńdnia codziennego, odpoczniemy od polityki i wiadomości napływających ze świata. Baby, mazurki, sernika, pasztety, pieczyste, no i rybka. Śledzik być musi. U mnie w wersji sałatkowej, podany w wydrążonych ziemniakach. Palce lizać! Ten od SEKO jak dla mnie jest numerem jeden, świetnie komponuje się ze wszystkim z czym go podamy. Składniki: 150 g filetów z olejem(...)wiejskim Beczka śledzi SEKO 15 ziemniaków dużych 1 jabłko 1 czerwona cebula kilka gałązek szczypiorku sól, pieprz łyżka majonezu łyżka śmietany Wykonanie: Ziemniaki gotujemy. 10 ziemniaków wydrążamy , środki drobno kroimy. Pozostałe 5 ziemniaków kroimy w całości. Jabłko drobno siekamy, cebulę kroimy w małe piórka, drobno siekamy szczypiorek. Filety osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, doprawiając
Z Majeczką w kuchniPyry z gzikiem to danie, które wywodzi się z kuchni wielkopolskiej. Pyry to nic innego jak ziemniaki, a gzik to nazwa twarogu ze śmietaną i szczypiorkiem. W województwie wielkopolskim pyry z gzikiem spożywa się w dni postne. Ziemniaki najczęściej gotowane są w mundurkach, potem obierane ze skórki lub zjadane razem z nią. U nas pyry z gzikiem zostały troszkę(...)prasowane”. Wolimy ziemniaki pieczone, a gzika przygotowaliśmy z sera białego połączonego ze śmietanką, cebulą, szczypiorkiem i… wędzoną makrelą! Wyszło pysznie! SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 8 dość sporych ziemniaków 2 łyżki oleju 400 g sera białego półtłustego 200 g kwaśnej śmietany (12 - 18%) 1 średniej wielkości wędzona makrela pół cebuli pół pęczka szczypiorku sól, pieprz do smaku SPOSÓB
W kuchni KatiePIEROGI ZIEMNIACZANO-SEROWE W ORKISZU Farsz na te pierogi to tradycyjnie ziemniaki, twaróg, podsmażona cebulka i przyprawy - u mnie mięta, pieprz ziołowy oraz sól. Różnica "leży" w cieście, otóż ciasto na pierogi przygotowałam na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej i rozpuszczonego masła. Początkowo obawiałam się, czy ciasto wyjdzie odpowiednie do pierożków - okazało się wręcz idealne, no i o wiele zdrowsze niż(...)roztopionego masła lub margaryny 1 całe jajko + 1 żółtko gorąca woda ( ok. 300-350 ml) - w zależności ile wchłonie mąka szczypta soli na farsz do pierogów : 1,5 kg ziemniaków 1 - 1,2 kg sera twarogowego półtłustego 1 duża cebula 1 łyżka gęstej śmietany 2 łyżki posiekanego koperku garść suszonej mięty pieprzowej pieprz ziołowy i sól do smaku dodatkowo
Moja Książka Kucharskawyszło bardzo lekkie i rozpływa się w ustach. Gotowanie, a później delektowanie się wspaniałym posiłkiem z rodziną podczas obiadu daje wiele satysfakcji...więc warto było! SKŁADNIKI: 1kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100g mąki pszennej 4 łyżki masła 250g ugotowanego mięsa (najlepiej w bulionie z włoszczyzną) 200g cebuli 2 łyżki tartej bułki 3 łyżki skwarek(...)słoniny sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Połowę ziemniaków szorujemy, zalewamy wrzątkiem, solimy, gotujemy w mundurkach przez 30 minut, odcedzamy, obieramy ze skórki i wyciskamy praską do ziemniaków. Krok 2. Pozostałe ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce z małymi oczkami i odciskamy z płynu. Płyn odstawiamy na chwilę dla uzyskania osadu ze skrobi . Krok 3. Zlewamy wodę znad osadu
Moja Książka KucharskaMatko Boska, co za banał… Jajka, ziemniaki i fasola. Brzmi jak klasyczny wiosenny obiad, prawda? Brzmi, tylko i tyle – bo na pewno zwyczajnie nie wygląda. Jest odrobinę bardziej skomplikowany niż ugotowanie wszystkiego osobno i położenie na talerzu. Mały twist, kilka dodatkowych smaków i zapieczenie. To, co lubię, czyli cały obiad z jednej blachy – voila! Młode ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą(...)wodą i gotujemy je w skórkach, w osolonej wodzie – wybierzcie jak najmniejsze, jednakowej wielkości drobne ziemniaki, mniejsze od jajka – szybko i równo się ugotują. Gotowe odcedzamy, studzimy i kroimy na ćwiartki. To jeszcze nie pora na fasolkę szparagową ani tym bardziej na szparagi, posiłkujemy się dzisiaj mrożonką. Uwierzcie, ani smaku ani wartości taka zamrożona fasola nie traci – pod warunkiem
Karo in the Kitchenboloński czy nie, jeśli nie to pod uwagę bierzcie tą wyższą wartość. W oryginalnym przepisie mojej mamy sosu bolońskiego w ogóle nie ma. Składniki: 4-5 dużych ziemniaków pół szklanki sosu bolońskiego (opcjonalnie) 1-2 dużych cebul 1-2 lasek kiełbasy 20 dag sera żółtego łyżeczka masła olej sól pieprz tymianek Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry około(...)wrzucamy do garnka z wodą i podgotowujemy. Ziemniaki nie mogą być za miękkie by się nie rozpadały. UWAGA- tutaj można nie solić wody z ziemniakami. Wystarczy jak posolimy w trakcie układania na naczyniu (dowiedziałam się o tym przypadkiem jak zapomniałam posolić wodę- haha zdarza się) W międzyczasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni na oleju. Dodajemy pokrojoną
Justa próbuje gotowaćZiemniak po szwedzku-czyli Hasselback potatoes-zaczyna królować na naszych stołach. Zdrowy, smaczny i ładnie wygląda-czegoż można więcej oczekiwać od ziemniaka. Jak dodamy do niego pyszne dipy...będzie stanowić królewską ucztę. SKŁADNIKI: 5-6 większych ziemniaków masło sól, 2-3 ząbki czosnku (rozdrobnione) pieprz papryka słodka zioła (do wyboru i opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki szorujemy, osuszamy, nacinamy jak najgłębiej(...)pomocna może być łyżka,na którą kładziemy ziemniaki, nacinamy). Masło roztapiamy, dodajemy posiekany czosnek, paprykę, sól, pieprz. Masłem smarujemy ziemniaki i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do miękkości-czyli ok. 1,2 minut,co jakiś czas smarując przygotowanym wcześniej masłem. WSKAZÓWKI: Do podania ze smażonymi mięsami, oraz w towarzystwie dipów ( u mnie) Trzech wspaniałych-przepisy znajdziecie tutaj
Kopystką po garachNastępnie ten przepis przeleżał w szufladzie lata świetlne -ponownie odkryłam go niedawno. Dobrze smakuje,jako samodzielne danie ale osobiście polecam jako dodatek, np. do mięsa. SKŁADNIKI: 600-700 g. ziemniaków (waga po obraniu) 2 małe ząbki czosnku 250 ml. śmietany 18 % (jak ktoś lubi -to z 30% będzie jeszcze smaczniejsze) Odrobina masła do wysmarowania formy 100-120 g. tartego sera(...)Cheddar Sól PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-220 stopni (bez termoobiegu). Ziemniaki obieramy, melakserem kroimy na cieniutkie plasterki (nie płukać ziemniaków). Żaroodporną formę smarujemy masłem. Czosnek, przeciśnięty przez praskę, dodajemy do śmietany, solimy. Na dno formy wykładamy plasterki ziemniaków tak, żeby zachodziły na siebie (na ok. 1 cm). Po wyłożeniu całości ziemniaków, zalewamy śmietaną Naczynie przykrywamy i wstawiamy
Kopystką po garach