ziemniaki - 38421 przepisów (strona:170/2562)

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków 122

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków to pomysł na błyskawiczny obiad. Zupa jest pyszna i pożywna. Dla wzbogacenia smaku można ją posypać natką pietruszki. Składniki: 4 ziemniaki mała marchew 5-6 pieczarek cebula 2 ząbki czosnku łyżka śmietany 18% sól, pieprz, majeranek Przygotowanie Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy około 0,5 litra wody(...)solimy i gotujemy do miękkości. Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle. Pieczarki przekładamy do ziemniaków i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Zupę miksujemy blenderem (ja dodatkowo przecieram jeszcze przez sito). Doprawiamy ewentualnie do smaku, dodajemy śmietanę i podajemy na ciepło z grzankami. [caption id="attachment_7076" align="aligncenter" width

e-PrzepisyKulinarne
Zielone puree 139

Fana sprawa dla małych pomocników, na których oczach z puree ziemniaczanego powstaje zielona smaczna i zdrowa masa ziemniaczana. Takie puree to zdrowe i sprytne rozwiązanie dla dzieci. Oprócz ziemniaków jedzą także inne witaminy zawarte w warzywach. Bo nie tylko zielony groszek można dodać, może to być także szpinak, fasola, bób i inne kolorowe warzywa bądź w kolorze ziemniaków, np. kalafior(...)dodaniu pomidorów czy passaty, żółte – po dodaniu kukurydzy. Są świetne dla niejadka, który może nawet nie wiedzieć, że w ziemniaczanym puree są inne warzywa. Składniki: +/- 2 kg ziemniaków 1,5 szklanki mleka 2 szklanki zielonego mrożonego groszku łyżeczka masła Przygotowanie: Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Groszek lekko zagotuj w oddzielnym garnuszku, wystudź, włóż do blendera

Zasmakuj Kuchni
Ciasto z fioletowych ziemniaków 163

będzie kolejny wpis z serii dziwnych wytworów mojej wyobraźni. Lubię nietypowe produkty. Uwielbiam takie, które są unikatowe i trudno dostępne. Tak też było z fioletowymi ziemniakami. Znałam je, wiedziałam, że takie istnieją i oczywiście czekałam na moment, kiedy pojawią się GDZIEKOLWIEK, żeby je kupić I w końcu trafiłam na nie w Lidlu (a teraz znowu można je kupić). Kupiłam(...)opakowania (jedno to mało, w końcu to fioletowe ziemniaki! :D). Ugotowałam na parze do obiadu, a resztę wykorzystałam do ciasta. No dobra, kilka trafiło do ogródka i wyrosło nawet całkiem pokaźnie, ale samych bulw ani grama   To taki sernik – nie sernik, bo bez sera. Można się nabrać, że jagodowe   Dekoracja jest letnia, bo ten przepis razem

Fitkot
Smażone kulki z ziemniaków. 198

Takie kulki to doskonały dodatek do drugiego dania, moje podać z mięsnym sosem i ulubioną surówką. Będzie to miłe urozmaicenie od zwykłych ziemniaków. Można nimi zaskoczyć gości. Dodam że, można je również podjadać bez żadnych dodatków. Z wierzchu jest chrupiąca skorupka, a środek mięciutki. Do usmażenia kulek wybrałam #OlejWielkopolski tłoczony tylko raz. Jeżeli macie dość tradycyjnych tłuczonych ziemniaków to bardzo(...)polecam Wam takie kulki. Zapewniam, że będzie pysznie. Zapraszam :) Składniki: Na kulki: 1 kg ziemniaków ( waga po obraniu ) półtorej szklanki mąki pszennej 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka sól do smaku Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia ( u mnie olej Wielkopolski ) mąka pszenna do posypania stolnicy  kilka łyżek bułki tartej do panierowania Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy

Izabelawkuchni
KOTLETY Z KALAFIORA I ZIEMNIAKÓW 333

Kotlety z kalafiora i ziemniaków to nasze ostatnie, przepyszne odkrycie. Bajeczny smak i możliwość przemycenia warzyw (za którymi nie przepadają najmłodsi), stawia je u nas na dość wysokiej pozycji. Dzięki tym kotletom moje Dziecię zajada ze smakiem kalafiora, o którym ostatnimi czasy nie chciała nawet słyszeć, choć uwielbiała go gdy była mała...ekh... Inspiracją był ten przepis , jednak u mnie(...)cudny smak. Nareszcie znalazłam zastosowanie dla soli Kala Namak, którą zakupiłam już jakiś czas temu... ;-) Z podanych ilości u nas wychodzi 15 sztuk. Składniki: - 500g ugotowanego kalafiora - 500g ugotowanych ziemniaków - 1 większa cebula - 3 ząbki czosnku - ok.10cm białej części pora - 3/4 szklanki grysiku orkiszowego (lub bułki tartej, lub np.kaszki kukurydzianej) - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 łyżki carnej soli Kala Namak

Smaczne Zdrowe
Ziemniaczana zapiekanka z klopsikami i kalafiorem 144

wszystkich zapiekanek te ziemniaczane lubię zdecydowanie najmniej. Może to dlatego, że generalnie nie przepadam za ziemniakami. Ta zapiekanka jednak wyjątkowo mi smakowała:) ok. 1 kg ziemniaków 1 cebula ok. 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mały kalafior 1 czerstwa kajzerka 2 żółtka 220 ml mleka 20 g masła + trochę na ziemniaki 20 g mąki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz(...)Kajzerkę zalewamy mlekiem (około 100 ml), odstawiamy do namoczenia. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kalafior dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy (1 szklankę wody z gotowania kalafiora odkładamy). Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na 1-2 łyżkach rozgrzanego oleju. Studzimy. Do miski przekładamy mięso, dodajemy cebulę, odciśniętą kajzerkę oraz 1 żółtko. Doprawiamy

Smaki Na Talerzu
Ziemniaki z grzybami leśnymi i "Arystokratka w ukropie" 164

Obfitość grzybów w tym roku sprawia, że wymyślam kolejne potrawy, byle grzyby mi się nie znudziły. Tym razem padło na rozgrzewające jednogarnkowe, bezglutenowe i wegańskie danie na bazie ziemniaków i świeżych grzybów leśnych. Początkowo miał to być paprykarz z grzybami, na który natrafiłam na blogu Hajduczek naturalnie . W trakcie przygotowywania zmieniłam jednak sposób przyrządzania, ilość składników i dodatki, by dopasować(...)wizualnych. Składniki (na 2 porcje): ok. 25 dag świeżych grzybów pokrojonych w większe kawałki (u mnie prawdziwki, podgrzybki i maślaki pstre) 2 grzybki suszone (dla wzbogacenia smaku) 3 średnie ziemniaki 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka ostropestu pieprz mielony sól kilka listków kolendry chili Grzyby oczyścić i wstępnie obgotować w osolonym wrzątku przez

Weekendy w domu i ogrodzie
ZIEMNIAKI PIECZONE W 30 MINUT 1646

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 2 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: 3-4 duże ziemniaki, 3 łyżki oleju, 4 łyżeczki przyprawy do ziemniaków Cykoria, suszona natka pietruszki (opcjonalnie). Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kroję w niedużą kostkę. Następnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Olej łączę z przyprawą do ziemniaków, dokładnie obtaczam w nim ziemniaki. Na brytfannie(...)układam ziemniaki, posypuję natką pietruszki. Piekę w 240 stopniach około 20 minut

JejKuchnia
Pieczone pod serem ziemniaczki 134

Zapiekane ziemniaczki z żółtym serem to prosty i smaczny dodatek do obiadów. Nie są trudne w przygotowaniu, a podane z sosem grzybowym doskonale mogą być całym posiłkiem. Składniki: ziemniaki sól oliwa ser żółty rozmaryn suszony Przygotowanie: ziemniaki omyj i obierz ze skórki włóż je do garnka, zalej wodą, wsyp łyżeczkę soli gotuj przez 20 minut po 20 minutach odlej ziemniaki(...)odparuj na wolnym ogniu posyp rozmarynem, solą, polej oliwą i dokładnie wymieszaj ziemniaki z tymi przyprawami wstaw w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20 minut po 20 minutach połóż na ziemniaki ser żółty i piecz razem jeszcze 10 minut Polecam do nich Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej czyli jak ożywić nudnego kurczaka lub Domowy

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Ziemniaki z kiszoną kapustą 153

Doskonała potrawa, która może być smacznym urozmaiceniem codziennej kuchni i nie tylko.  Kto lubi ziemniaki i kiszoną kapustę powinien spróbować tego pysznego dania. -- Potrzebujemy 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg ugotowanych ziemniaków, 3 cebule, 5 z. czosnku,  pół kostki smalcu, sól, pieprz, paprykę ... opcjonalnie boczek lub jakąś wędzonkę. Kapustę odciskamy i kroimy, czosnek zgniatamy i siekamy, cebulę kroimy(...)pióra. Na smalcu podsmażamy cebulę z czosnkiem. Ziemniaki ucieramy na grubych oczkach zwykłej tarki. Pokrojoną kapustę dodajemy do podsmażonej cebuli i czosnku, podlewamy niewielką ilością wody i pod przykryciem dusimy, często mieszając żeby się nie przypaliło.  Utarte gotowane ziemniaki doprawiamy łyżeczką soli, płaską łyżeczką pieprzu i łyżką papryki. Podduszoną kapustę dodajemy do przyprawionych ziemniaków i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane

chleba naszego
Gnocchi z pastą z suszonych pomidorów i żurawiny 122

suszonych pomidorów i żurawiny podsmażone na maśle z odrobiną rozmarynu. Niebo w gębie! Jak zawsze szybko i prosto. Sprawdźcie sami! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","recipeIngredient":["2 \u015brednie ziemniaki\r","220g m\u0105ki pszennej\r","1 s\u0142oiczek pasty warzywnej Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i \u017curawin\u0105\r","1 jajko\r","1 \u0142y\u017cka mas\u0142a\r","1\/4 \u0142y(...)u017ceczki rozmarynu"],"name":"Gnocchi z past\u0105 z suszonych pomidor\u00f3w i \u017curawiny","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Obrane i oczyszczone ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do mi\u0119kko\u015bci. Odcedzamy je i studzimy, nast\u0119pnie rozgniatamy widelcem.\r","Do miski z ziemniakami dodajemy reszt\u0119 sk\u0142adnik\u00f3w i wyrabiamy ciasto. Je\u017celi b\u0119dzie zbyt

Mostek w kuchni
Chrupiące ziemniaczki z ziołami i serem (z patelni) 372

Dziś pomysł na chrupiące ziemniaczki z ziołami i serem (z patelni) . Pyszne, szybkie, idealne zwłaszcza gdy nie wiemy co zrobić z ziemniakami, które zostały nam z obiadu. Oczywiście zioła użyte w przepisie możecie dowolnie modyfikować, pamiętając jedynie by nie przesadzać (lub w ogóle nie używać) soli. Spróbujcie mojego połączenia smaków. Polecam Wam takie szybkie chrupiące ziemniaczki z ziołami i serem(...)przygotowane w kilka chwil na patelni. Ziemniaczki podałam na pięknej desce , którą nabyłam w sklep10x.pl   Składniki: (ilość w zależności od wielkości patelni, u mnie mała) kilka ugotowanych wcześniej ziemniaków (twardsze, nie rozpadające się) około 2 łyżek oleju rzepakowego – u mnie Woj-len Zioła Małgorzaty słodka czerwona papryka mały kawałek żółtego sera typu gouda posiekana zielona pietruszka do podania

Słodkie okruszki
Łosoś w sosie musztardowym z porem 182

Kawałki pysznego fileta z łososia z chrupiącą warstwą startych ziemniaków w sosie musztardowym z porem. To znakomity pomysł na piątkowy obiad oraz wegetariańskie danie podczas przyjęcia. Czas wykonania: 60 min Ilość porcji: 4 kawałki (2 porcje) Składniki: 400 g filetu z łososia 3 łyżki soku z cytryny 200 g ziemniaków(...)łyżka mąki 250 ml bulionu warzywnego (1 szklanka) 50 g śmietany 2 łyżki musztardy ¼ pęczka estragonu Przygotowanie: Łososia opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Następnie połączyć z jajkiem, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Fileta z łososia opanierować

KuchniaWeDwoje.pl
Szybka sałatka z fioletowymi ziemniakami, marchewką i jajkiem, z dodatkiem sosu musztardowego 154

Zapraszam Was na bardzo prostą sałatkę. Do jej przygotowania wykorzystałam fioletowe ziemniaki, ale możecie użyć takich zwyczajnych. Też będzie pysznie. Taką sałatkę można zrobić także z resztek ziemniaków, jakie czasem pozostają z obiady, czy też z warzyw z rosołu. Wystarczą dwa lub trzy składniki, jajka na twardo i sos o zdecydowanym smaku. Ja proponuję pikantny sos musztardowy. Zapraszam do stołu(...)Składniki: 4 średnie fioletowe ziemniaki 4 średnie marchewki 3 jajka mały pęczek szczypiorku sos: 4 lekko czubate łyżki dobrej kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu 2 łyżki majonezu  2 łyżeczki musztardy francuskiej spora szczypta soli świeżo mielony pieprz do smaku opcjonalnie 1 mała papryczka chilli Ziemniaki i marchewkę ugotować do miękkości. Wystudzić i obrać ze skórek. Pokroić w średniej wielkości

Codzienna kuchnia niecodzienna
Patatas bravas - hiszpańskie "frytki" 147

Patatas bravas to typowa hiszpańska przystawka, do której podaje się zazwyczaj mięsne danie główne. Przygotowując ją, ziemniaki kroi się w kostkę, a potem smaży lub piecze jak frytki. Tak przyrządzone ziemniaki podaje się z pikantnym sosem pomidorowym. Pomidory jednak w Hiszpanii mają okropny smak - są twarde i - o dziwo - brak w ich smaku słońca. Dlatego ja poprzestaję na samych ziemniakach(...)też jadłam patas bravas w Lloret de Mar czy Santiago de Compostela. Składniki : ziemniaki (ilość dowolna) gruba sól morska papryka wędzona w proszku olej Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na blachę, polać olejem i wymieszać, by równomiernie pokryły się tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. ok. pół godziny. Po upieczeniu ziemniaki posypać grubą solą

Weekendy w domu i ogrodzie