ziemniaki - 38421 przepisów (strona:169/2562)

PIECZONE MŁODE ZIEMNIACZKI W SKÓRKACH- lub topinambury 165

PIECZONE MŁODE ZIEMNIACZKI - lub topinambury Idealny przepis na młode ziemniaczki  pieczone w skórkach z koperkiem :) Jak już pewnie zauważyliście, w sprzedaży zaczynają pojawiać się młode ziemniaki. Dla tych, którzy z utęsknieniem czekają już wiosny, to nie lada gradka.  Ziemniaczki te można podawać na wiele sposobów - ja proponuję z koperkiem, choć świetny byłby również świeży rozmaryn, tymianek, czosnek, chilli(...)rolę ze śmietanką bądź kefirem, lub być dodatkiem do dania mięsnego :) Cudowne połączenie z kurczakiem pieczonym w białym winie - i to wszystko za jednym razem w piekarniku. A zamiast ziemniaków, można użyć takiej samej ilości topinamburów. Inspirujcie się i twórzcie własne smakowite kompozycje ziół i przypraw. Zachęcam! Ślicznie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: około 8 średnich, młodych ziemniaków, dokładnie wyszorowanych 2 łyżki

Moja Książka Kucharska
Pączki ziemniaczane 1027

smażyć nie czekając na wyrastanie ciasta. Ja jednak zostawiłam je na 40 minut, a dopiero później formowałam pączki. Wyszły puszyste i smaczne. Składniki (na ok 20 sztuk): 500g ziemniaków (waga nieobranych ziemniaków) 500g mąki (plus ew. do podsypywania) 40g drożdży 1/3 szklanki cukru 2 łyżki mleka 1 jajko 2 żółtka 100g masła 1 łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej(...)30ml spirytusu 1 łyżka oleju do posmarowania ciasta 1 litr oleju do smażenia słoik powideł śliwkowych do nadziania (300ml) cukier puder do oprószenia Ziemniaki obrać, ugotować, utłuc na gładkie pure. Dodać pokrojone w kostkę masło, wymieszać. Ziemniaki przestudzić, żeby były ciepłe.  Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i mlekiem, wlać do ziemniaków. Jajka roztrzepać z pozostałym cukrem, esencją, spirytusem

Obiad gotowy
Pieróg biłgorajski 245

biłgorajski w 2005 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych charakterystycznych dla lubelszczyzny. Dawniej przyrządzany był głównie przy okazji świąt i ważniejszych uroczystości. Jest to danie przygotowane na bazie ziemniaków, kaszy gryczanej, twarogu, jajek i śmietany, wyglądem przypominające pasztet. Pieróg biłgorajski można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, np. z kwaśnym mlekiem, maślanką czy sosem grzybowym, albo(...)obiadu jako zamiennik ziemniaków. Bardzo dobrze smakuje również odgrzany na maśle. [embed]https://youtu.be/P6Sj0t2HmMY[/embed] Składniki: 600 g ziemniaków 150 g kaszy gryczanej 250 g tłustego twarogu 100 g smalcu 180 ml śmietany 18% 3 jajka sól, pieprz do smaku Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w osolone wodzie do miękkości. Kaszę również gotujemy w osolonej wodzie. Do odcedzonych, gorących ziemniaków dodajemy smalec

e-PrzepisyKulinarne
Ziemniaki tłuczone z jabłkami 166

Ziemniaki tłuczone z jabłkami - sposób na urozmaicenie ziemniaków jako dodatku do drugiego dania. 1 kg ziemniaków, 700 g jabłek, 4 łyżki masła, sól, Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości. Odparować jak najwięcej płynu. Ziemniaki umyć, obrać ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, odparować. Do ziemniaków(...)dodać jabłka, masło i ubić tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić do smaku solą. Można doprawić cynamonem. zastawa

królestwo garów
Pyzy 170

1200g ziemniaków 1 szkl mąki 1 jajko 1 łyżka maki ziemniaczanej 500 g mięsa mielonego pół cebuli sól pieprz czarny pieprz ziołowy szczypta oregano Ziemniaki obieramy i rozdzielamy na połowę. Jedną część gotujemy a drugą ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie przekładamy w ściereczkę i wyciskamy cały płyn do naczynia.  Po odstaniu odlewamy wodę zostawiając skrobię. Ziemniaki ugotowane(...)odcedzamy, tłuczemy lub przeciskamy przez praskę i studzimy. Do ziemniaków dodajemy masę ziemniaczaną surową, jajko, mąkę i skrobię odstałą po starych ziemniakach. Można dodać jeszcze łyżkę maki ziemniaczanej jeśli ziemniaki nie są mączyste. Zagniatamy ciasto. Mięso mieszamy z drobno usiekaną cebulką i przyprawami. Nabieramy ciasto łyżką, rozklepujemy i nadziewamy łyżeczką mięsa. zaklejamy i formujemy równe kuliste pyzy otaczając w mące

Gotowanie jest łatwe
Dufinki ziemniaczane – super dodatek dań mięsnych 211

Dufinki ziemniaczane Pyszne kulki ziemniaczane dufinki, którymi można zastąpić zwykłe „ubite” ziemniaki, czy też frytki, a które wbrew pozorom są bardzo proste w wykonaniu, na pewno urozmaicą wygląd i smak podawanych potraw. Dufinki ziemniaczane Składniki dla 4-5 osób: 500g ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej Sól Gałka muszkatołowa w proszku Pieprz Bułka tarta(...)Olej do smażenia Dufinki ziemniaczane Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy rozmącone jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu i gałki muszkatołowej w proszku, następnie wyrabiamy jednolite ciasto. W zależności od rodzaju ziemniaków, gdyby

Księga-Smaku
Zupa krem z ziemniaków z wędzoną makrelą, zielonym jabłkiem i chipsami z obierków 145

bierając ziemniaki często, bez chwili zastanowienia, wyrzucamy skórki do kosza, wychodząc z założenia, że przecież nic już więcej z nimi zrobić się nie da. A to duży błąd! Obierki można wykorzystać do bulionu (podpieczone nadają wywarowi koloru i wędzonego smaku) oraz wykorzystać w formie chipsów. Nauczył mnie tego kiedyś Andrzej Polan na swoich warsztatach i od tego czasu wykorzystuję(...)patent podczas gotowania kartoflanki czy kremu z ziemniaków. Spróbujcie koniecznie, najlepiej wykorzystując dzisiejszy przepis. Ta zupa krem to prawdziwy majstersztyk. Kremowa, a wręcz aksamitna za sprawą mascarpone z fajnymi chrupiącymi dodatkami i wędzoną makrelą, która świetnie się z całością komponuje. Polecam szczególnie zimową porą, bo wtedy zupy smakują najbardziej. ;) * SKŁADNIKI na 6-8 porcji Zupa krem: 1 kg ziemniaków

Food Square
Tortilla ziemniaczana w hiszpańskim stylu 139

częścią tapasu, może być także podawana na śniadanie. Sama pierwszy raz również jadłam ją jako jedno z dań śniadaniowych. Tortilla hiszpańska to nic innego jak jajka wymieszanie z ziemniakami. Całość jest następnie smażona na oliwie bądź maśle. W zależności od tego czy lubimy dodatki czy też nie, możemy smak jajek i ziemniaków wzbogacić dodając zioła czy cebulę. Tak naprawdę(...)Tortilla ziemniaczana w hiszpańskim stylu Składniki. 4 jajka 3 łyżki oliwy z oliwek czarny pieprz (do smaku) 1 i 1/2 łyżeczka soli 100 ml mleka (bez laktozy) 20 dkg ziemniaków Tortilla ziemniaczana w hiszpańskim stylu Przygotowanie. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić na czterocentymetrowe plastry po czym ugotować na miękko w osolonej jedną łyżeczką soli wodzie. W miseczce widelcem lekko roztrzepać

mecooks
Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem 391

całej sałatki. Do tej pory warstwową sałatkę śledziową robiłam z dodatkiem marchewki i kiszonego ogórka, ale teraz bardzo przypadła mi do gustu wersja z burakiem i jabłkiem. Buraki i ziemniaki do sałatki upiekłam w piekarniku, co zatrzymało dużo więcej w warzywach smaku i aromatu. Jabłko skropiłam octem jabłkowym, który zatrzymał i wzmocnił jego smak. W sałatce użyłam śledzi matiasów, które(...)tylko od święta. Zachęcam do wypróbowania mojej wersji z dodatkiem jabłka, u mnie wszyscy byli nią zachwyceni. Składniki: 500 g śledzi matiasów 3 średnie buraki 3 - 4 średnie ziemniaki 1 duża cebula 1 duże winne jabłko 250 - 300 ml dobrego majonezu 5 jajek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oleju rzepakowego pieprz i sól Jak przygotować warstwową sałatkę śledziową

Kuchcik gotuje
Sałatka śledziowa z ziemniakami 150

Sałatka śledziowa z ziemniakami – łatwa, szybka w przygotowaniu i pyszna. Nadaje się na każdą okazję, a w szczególności na nadchodzące Boże Narodzenie. [embed]https://youtu.be/CciM0psuzbA[/embed] Składniki: 500 g filetów matias 6 ziemniaki 4 jajka 4 duże ogórki kiszone lub konserwowe puszka groszku średnia cebula czerwona 3 łyżki majonezu łyżka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Śledzie moczymy przez noc w wodzie(...)Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jajka na twardo. Ogórki, cebulę, ziemniaki i jajka kroimy w kostkę, śledzie na nieco większe kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy odsączony groszek, majonez, musztardę i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Sałatkę odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. [caption id="attachment_7105" align="aligncenter" width="1024"] Sałatka śledziowa z ziemniakami[/caption] Artykuł Sałatka śledziowa

e-PrzepisyKulinarne
Wigilijne knysze do barszczu 170

łyżek ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 2 jaja + 1 do posmarowania 3 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka soli Farsz: 3 cebule 6 łyżek oliwy z oliwek 8 ziemniaków 1 łyżeczka soli + 2 łyżeczki soli do gotowania ziemniaków pieprz Ponadto: czarny sezam Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku wraz z łyżeczką cukru. Odstawiamy na 10 minut, aby zaczęły pracować(...)drożdże rozpuszczone w mleku i zagniatamy ciasto. Zagniatanie powinno potrwać około 10 minut.  Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Zajmie to około 1 h. Ziemniaki w  garnku z pokrywką Ambition z serii Nature   W niedużym garnku gotujemy ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Cebule i nóż na  desce bambusowej Ambition.   Wszystkie

MamaOskarka
Zapiekanka chłopska (bezglutenowa) 166

smaków i oczywiście bezglutenową. Przepis jest z gatunku tych, co go wszyscy znają, ale każdy ma swoją ulubioną modyfikację. Nasza przedstawia się właśnie tak. Smacznego! Składniki: około 8 ziemniaków około 2 surowe buraki około 2 cebule około 4 pęta kiełbasy śląskiej kawałek żółtego sera do starcia kawałek boczku oliwa sól, pieprz, papryka czerwona Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy(...)plastry. 2. Na dno naczynia żaroodpornego lejemy trochę oliwy i układamy pierwszą warstwę ziemniaków, które solimy i pieprzymy. 3. Następnie kroimy buraka w plastry i układamy na warstwie ziemniaków. 4. Na warstwie buraków układamy pokrojone w plastry kiełbasy (2 pęta), na nich pokrojoną w pół-talarki cebulę, następnie pieprz, sól, czerwona papryka słodka i kapka oliwy. Na to następna warstwa

Kawa z mlekiem
Kartacze z serem (bezglutenowe + wersja wegańska) 176

natrudzić. Naprawdę wyśmienite danie. A jeszcze lepsze są odsmażane następnego dnia, pokrojone w paseczki. Polecam :-) Przepis podany jest również w wersji wegańskiej :-) * * * Składniki: 1 kg lub półtora kg ugotowanych ziemniaków 5-6 szt. surowych ziemniaków 300 g sera białego (wersja wegańska: 300 g naturalnego tofu) 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 20-30 g boczku (pomijamy w wersji wegańskiej) oliwa do smażenia(...)sansa di oliva, z wytłoczyn - najlepsza do smażenia, polecam bezinteresownie) sól, pieprz kwaśna śmietana (wersja wegańska: jogurt sojowy) wersja wegańska: dodatkowo jedna cebula i oregano Wykonanie:  1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. 2. Ser rozdrabniamy widelcem i solidnie pieprzymy i solimy. Musi mieć wyrazisty smak. W wersji wegańskiej kroimy cebulę w kosteczkę i smażymy na oliwie lub innym tłuszczu

Kawa z mlekiem
Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem 1127

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem to wyśmienite, bezmięsne danie na obiad. Podajemy je z ulubioną surówką, sosem tzatziki czy czosnkowym albo z barszczem czerwonym. Składniki: 4 duże ziemniaki 300 g pieczarek cebula 150 g sera żółtego garść natki pietruszki jajko sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach na półmiękko. Studzimy, obieramy ze skóry i przekrawamy wzdłuż na pół(...)Łyżką wydrążamy część miąższu, aby powstały z ziemniaków miseczki. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno siekamy. Oba składniki podsmażmy na maśle. Ziemniaczany miąższ drobno kroimy i mieszamy z pieczarkami, startym serem żółtym, surowym jajkiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy ziemniaczane miseczki, które układamy na blaszce do pieczenia. Zapiekamy je ok. 20 minut

e-PrzepisyKulinarne
Zupa krem z pieczarek i ziemniaków 126

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków to pomysł na błyskawiczny obiad. Zupa jest pyszna i pożywna. Dla wzbogacenia smaku można ją posypać natką pietruszki. Składniki: 4 ziemniaki mała marchew 5-6 pieczarek cebula 2 ząbki czosnku łyżka śmietany 18% sól, pieprz, majeranek Przygotowanie Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy około 0,5 litra wody(...)solimy i gotujemy do miękkości. Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle. Pieczarki przekładamy do ziemniaków i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Zupę miksujemy blenderem (ja dodatkowo przecieram jeszcze przez sito). Doprawiamy ewentualnie do smaku, dodajemy śmietanę i podajemy na ciepło z grzankami. [caption id="attachment_7076" align="aligncenter" width

e-PrzepisyKulinarne