Prosta zupa pieczarkowa z ziemniakami i dodatkiem kaszy jęczmiennej. Wersji zupy pieczarkowej jest bardzo dużo i długo szukałam swojej ulubionej. Najlepszą okazała się ta najprostsza, zaledwie z kilku składników i dużą ilością pieczarek oraz bez dużej ilości śmietany. Zupka jest rewelacyjna! - mocno pieczarkowa, o intensywnym smaku i aromacie. Dodatek ziemniaków oraz kaszy jęczmiennej sprawia, że jest również treściwa. Gdy mamy(...)minut. Dzięki temu, że pieczarki są dostępne przez cały rok to można się taką zupką rozkoszować o każdej porze roku 😉 Składniki: ok. 700-800 g pieczarek 1 cebula 5 ziemniaków 2 litry bulionu 2 łyżki kaszy jęczmiennej 1/4 szklanki śmietany 30% sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego Wykonanie: Cebulę obieramy i drobno
Kuchnia MagdaLenytani obiad :) Do przygotowania tej potrawy wystarczy nam dosłownie kilka składników. Całość przygotowania nie powinna zająć więcej jak 10 minut :) Wszyscy myślą, że placki ziemniaczane to długie, mozolne tarcie ziemniaków, a ja tym razem pokażę Wam szybszą wersję. Składniki 3 duże ziemniaki 3 łyżki mąki 1 cebula jajko sól pieprz Dodatki śmietana cukier Przepis na placki ziemniaczane Ziemniaki obieramy, myjemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!chrupiące z zewnątrz i delikatnie wilgotne i miękkie w środku. Pewnie wielu z Was zaskoczy ten przepis, ale dzięki niemy frytki będą złociste i chrupiące. Składniki 4-5 dużych ziemniaków 2 l wody 1/2 szklanki cukru olej do smażenia Przepis na domowe frytki Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Pokrojone ziemniaki wkładamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dziwne, że jeszcze ich nie było na blogu. Dla jednych, to dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu, dla innych – często przygotowywana potrawa przywołująca wspomnienia z dzieciństwa. Dla mnie – jedno i drugie. Kopytka – takie, jakie robi moja Mama. Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków - 2 szklanki mąki tortowej * - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 2 jajka - sól * u mnie szklanka(...)miarka o pojemności 250 ml Kopytka przygotowuje się bardzo szybko, więc już na początku, do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy. Do kopytek najlepsze są ziemniaki ugotowane dzień wcześniej. Po odcedzeniu należy je dobrze odparować. Ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków (można przepuścić przez maszynkę do mięsa). Dodajemy jajka, przesiane mąki i szybko wyrabiamy. Ciasto
mojewypiekiinietylkodomu. Babka ziemniaczana jest niezwykle prosta w przygotowaniu, choć nieco czasochłonna, jest niezwykle smaczna i pożywna. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do obiadu (np. zastąpić tradycyjne, gotowane ziemniaki). Babkę ziemniaczaną przygotowałam w ramach wspólnego gotowania, którego zadaniem była zapiekanka ziemniaczana. Zajrzyjcie do Malwiny i Patrycji , aby zobaczyć jaką zapiekankę z ziemniakami one przygotowały ;) Babka ziemniaczana Składniki(...)ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 100-150 g boczku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni na niewielkim ogniu, aby tłuszcz się wytopił, ale mięso za bardzo nie przysmażyło. Mięso przestudzić. Cebulę obrać
Codzienne GotowanieSekretem smaku wszystkich moich ziemniaczanych ciast – czy na śląskie kluski, czy na delikatne kotlety z gotowanych ziemniaków , czy na knedle – jest użycie jak najmniejszej ilości mąki do ich przygotowania. Nie inaczej jest w wypadku gnocchi z batatów. Są też w 100% wegańskie – bo gnocchi z batatów do sklejenia ciasta nie potrzebują nawet grama jajka! Bataty mają więcej beta karotenu niż(...)dynia i szpinak, a w porównaniu do ziemniaków – niewiele więcej błonnika. W zderzeniu z naszymi ziemniakami bataty są lepszym źródłem wapnia, sodu, beta-karotenu oraz witaminy E. Dużą zaletą batatów jest tez ich stosunkowo niski indeks glikemiczny, na poziomie około 50 punktów – ziemniaki gotowane to 95 punktów. Jeśli znudzą Wam się klasyczne ziemniaczane kluski, kopytka czy gnocchi, spróbujcie tych – słoneczno
Karo in the KitchenCzęsto zastanawiam się nad tym jaki dodatek do obiadu byłby najlepszy. Zwykłe gotowane ziemniaki, ryż czy kasza z czasem się po prostu nudzą. A tak przygotowane ziemniaczki są idealne do mięsnych dań, ale również podane samodzielnie lub z kefirem. Uwaga! Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku :) Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg ziemniaków w skórce 5-6 łyżek dobrej oliwy(...)łyżeczki suszonego rozmarynu 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki papryki ostrej + papryki słodkiej odrobina majeranku sól+pieprz dla smaku Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy bez obierania ze skórki na kwadraty (mniej więcej 3cm). Ziemniaki wkładamy do osolonej lekko wody i po zagotowaniu pod przykryciem pozostawiamy je na 8-10 minut). Delikatnie odcedzamy ziemniaki i włączamy piekarnik na 220 stopni
ChilliJemyPierogi leniwe z białym serem i ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska. Przepis na pierogi leniwe z 500g twarogu. Najlepsze pierogi leniwe z twarogiem i ziemniakami. Leniwe są mięciutkie i zawsze się udają, najsmaczniejsze polane masełkiem lub zrumienioną bułką tartą. Idealne, klasyczne pierogi leniwe dla dzieci :) A może kluski leniwe? Różnie na nie mówimy, ale składniki zawsze takie same. Jak zrobić(...)pierogi leniwe z serem i ziemniakami- wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Oto składniki i przyprawy na pierogi leniwe. Pierogi leniwe z twarogiem i ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska ------------------------------------ Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 50 minut ------------------------------------ SKŁADNIKI na pierogi leniwe : 500g białego sera 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka
Moja Książka KucharskaMikołaj zrobił mi dużą frajdę - dostałam piękną książkę. Ottolenghi "Prosto". Z niej właśnie pochodzi przepis na te pyszne, faszerowane ziemniaki. W oryginalnym przepisie użyto innego sera - gorgonzoli. Ponieważ ja nie przepadam za gorgonzolą na ciepło, a w lodówce był kawałek aromatycznego Gruyere, użyłam właśnie tego sera. Danie bardzo polecam ! Pyszny i sycący obiad składniki 2 duże ziemniaki(...)łyżki śmietany 30% 80 g sera Le Gruyere 200 g szpinaku baby kilka włoskich orzechów, obranych, uprażonych (opcjonalnie) sól, pieprz przygotowanie piekarnik rozgrzać do 220 st C, z termoobiegiem. Ziemniaki umyć, osuszyć, nakłuć widelcem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika, piec ok 1 godziny lub do momentu gdy ziemniaki będą miękkie ( zależy
Stare GaryWarstwowa sałatka śledziowa Szuba z ziemniakami i burakami, inaczej śledź „pod pierzynką” lub „pod futrem” to jedna z najlepszych sałatek ze śledziem w roli głównej jakie jadłam. Jest bardzo smaczna, kolorowa i efektowna. Taka sałatka idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole – gwarantuję, że goście będą zachwyceni (inne przepisy na Boże Narodzenie znajdziesz tutaj ). Przepis pochodzi z kuchni rosyjskiej bądź ukraińskiej(...)jednak wolę wersję startą na tarce, jak dla mnie szybciej się ją robi i bardziej nam smakuje. [embed]https://youtu.be/rCgDBtS2JgI[/embed] Składniki na warstwową sałatkę śledziową Szuba: 400 g ziemniaki 500 g filetów śledziowych matiasów cebula 250 g marchewki 400 g buraków 5 jajek 3-4 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 12% pół pęczka szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie Śledzie
e-PrzepisyKulinarnePrzepis zdecydowanie na studencką kieszeń! Kotlety ziemniaczane, z jak najmniejszą ilością tłuszczu. Wiele osób uważa ziemniaki za tuczące i pozbawione wartościowych składników... a tak nie jest! Ziemniaki mają 5 razy mniej kalorii od kaszy czy makaronu! Zawierają całkiem sporo witaminy C i prawie wszystkie inne witaminy (jednak w niewielkich ilościach). Dodatkowo są źródłem błonnika, potasu oraz magnezu(...)mniejszej ilości żelaza, fosforu i wapnia. Czyli co, od dziś jemy więcej ziemniaków, ok? :) Składniki na 3 porcje: 8 (+/- 1kg) ziemniaków 1/2 cebuli 1 łyżka koperku (suszony, świeży, mrożony) Sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków 3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i rozgniatamy/blendujemy (możemy dzień wcześniej). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce oleju
Czarnawisienkaświeżych lub mrożonych. Zapisz przepis Drukuj Składniki 300g grzybów leśnych – podgrzybków i/lub prawdziwków 1 średnia marchewka (150g) 1 niezbyt duża cebula (150g) kawałek selera korzennego (200g) 2-3 nieduże ziemniaki (300g) 1,5l bulionu warzywnego* kilka łyżek jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany kilka łyżek oliwy 1 łyżeczka estragonu mielony biały pieprz sól natka pietruszki do dekoracji Instrukcje Grzyby kroimy(...)grubą (2-3cm) kostkę i bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Marchewkę, cebulę, seler i ziemniaki obieramy. Marchewkę kroimy w niezbyt grube (ok. 5mm) talarki, cebulę wzdłużnie w „ósemki” lub „szesnastki” tak, aby rozdzieliły się poszczególne piórka, seler w średnią (ok. 1cm) kostkę, zaś ziemniaki w nieco grubszą (ok. 2cm)**. W garnku do zupy na średnim ogniu rozgrzewamy kilka
Kulinarna Pokusaprzy pomocy patelni i przez cały rok. A że stanowi wynik naszych własnych poszukiwań na „idealny” przepis tego rodzaju, to drugiego takiego nigdzie nie znajdziecie Nieodzownym składnikiem sałatki są ziemniaki. Chciałoby się powiedzieć, że najlepiej młode. Ale jak to się ma do możliwości przygotowania tego dania o każdej porze roku? Jak najbardziej można, ale zawsze musimy zadbać, żeby były sensownej(...)jakości nawet jeśli młode już nie są. To ważne, bo ze wszystkich składników chyba właśnie z dostępnością dobrych ziemniaków bywa najgorzej. Natomiast z ciekawych alternatyw dla innych składników można spróbować w miejsce strączkowego groszku ugotowanej al dente zielonej fasolki szparagowej. Ciekawym dodatkiem może być również świeży młody szpinak. Grillowany łosoś z warzywną sałatką 2018-11-19 01:23:38 Banalnie
Kulinarna PokusaDanie z okazji akcji ziemniaczanej organizowanej na agregatach blogów kulinarnych. Coś pomiędzy rösti a plackami ziemniaczanymi. Pomiędzy, bo rösti robi się z ziemniaków ugotowanych, a z kolei ziemniaki na placki są drobniej starte i pomieszane często z mąką. Podczas gdy pierwsze wzmianki o rösti pochodzą z XVI wieku, pierwsze wzmianki o hash browns pochodzą z końca XIX wieku, jakoby miało(...)dobre, czyli dla większości społeczeństwa rozpowszechniło się w latach pięćdziesiątych XX wieku, kiedy stało się daniem śniadaniowym w przydrożnych motelach. Dla mnie to kolejny ciekawy i prosty sposób przygotowania ziemniaków, który możemy podać z dowolnym sosem. Składniki: - ziemniaki Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do wody, żeby wypłukać skrobię. Mieszamy, wylewamy wodę i powtarzamy zabieg
Kryzysowa Książka Kucharska