ziemniaki - 38421 przepisów (strona:174/2562)

Ziemniaki faszerowane 132

Ostatnio naszła mnie ochota na coś w innym stylu, coś, czego jeszcze nie miałam. Zerknęłam do książki kucharskiej i tam był przepis na ziemniaki faszerowane. No ale jak to książka, ona ma swój przepis, a ja mam swój. Wybrałam do farszu składniki, które moja rodzina lubi, a że sezon paprykowy, więc są aż dwie :D Danie można także smażyć(...)grillu.                  -TRUDNOŚĆ: średnie    -CZAS: do 60 min   -PORCJE: 6-8 Ziemniaki faszerowane 3-4 ziemniaki młode (większe) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 cukinia 1/2 pomidora pieprz sól pęczek szczypiorku 10 dag sera żółtego Ziemniaki młode ugotować lekko w mundurkach. Przekroić

Gotuję Testuję
Pieczonki w wersji mini czyli coś na szybki obiad. 170

posiłku nie stosowałam na taką skalę. Oczywiście były paczuszki z folii alu.....na grilla. Jednak ten wariant dużo bardziej mnie satysfakcjonuje niż grillowy. Na jedną porcję potrzebujemy dwa większe ziemniaki plus dodatki. kilka ziemniaków duża cebula 200 g kiełbasy trochę oleju sól i pieprz do smaku folia aluminiowa  Obrane ziemniaki płuczemy, kroimy na ćwiartki  i osuszamy na papierowym(...)kawałki folii, takie aby swobodnie i dokładnie zapakować każdą porcję. Cebulę kroimy w pióra, a kiełbasę w plasterki. Folię smarujemy delikatnie olejem, za pierwszym razem tego nie zrobiłam i ziemniaki przywarły, ale następnym razem byłam już mądrzejsza.  Na tak przygotowaną folię układamy porcję ziemniaków, posypujemy cebulą, skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch kilka plasterków kiełbasy, szczelnie zawijamy

Dieta moja pasja
Kluski śląskie 116

Marianny. Wyszły cudne, puchate, miękkie oraz każda w innej wielkości, ale kto by się tym przejmował. Lata kulania klusek jeszcze przede mną. Do klusek potrzebujemy: Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki i to jest bardzo ważne. Mają być odleżane, nie ciepłe, dokładnie odparowane i przepuszczone przez praskę lub zmielone w maszynce. Jeśli nie macie, to możecie zetrzeć na drobnych oczkach tarki(...)być jednolita masa. Nie wchodzi w grę użycie tłuczka do ziemniaków i blendera. Mąkę ziemniaczaną. Masę ziemniaczaną wsadzamy do miski i wyrównujemy. Na powierzchni robimy krzyż i wyjmujemy jedną część ziemniaków. W to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, żeby wypełniła dziurę po ziemniakach. Dokładamy te ziemniaki, które wyjęliśmy, dodajemy sól, gałkę i pieprz (ortodoksi w tym miejscu zamykają oczy

ladykitchen
Kotlety z ugotowanych ziemniaków + film 345

Kotlety z ugotowanych ziemniaków to pyszne urozmaicenie codziennych obiadów, doskonale smakują w towarzystwie sosu pieczarkowego i surówki. Priorytetem podczas przygotowywania tego dania jest niska cena produktów a przede wszystkim oryginalny smak. Kotleciki z ziemniaków to dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia.     składniki na około 20 sztuk 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 cebule 3 ogórki kiszone(...)niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu od czasu do czasu mieszając po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Ogórki kiszone kroimy w małą kostkę. Do dużej miski przeciskamy przez praskę ostudzone ziemniaki i dodajemy do nich zrumienioną cebulkę, pokrojone ogórki oraz odsączony z zalewy groszek. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka kroimy w plastry a następnie przeciskamy przez kratkę

Smakowite Dania
Gołąbki z ziemniakami w liściach kiszonej kapusty 162

miał.  Ponieważ liście dostałam bez soku, musiałam błyskawicznie je wykorzystać.  Nie miałam w domu żadnego mięsa ale, na szczęście, przypomniałam sobie przepis na gołąbki z farszem z ziemniaków, podawany kiedyś przez   Magdę Gessler . Jeżeli nie macie kiszonych liści, ten farsz jak najbardziej można wykorzystać do białej nie kiszonej kapusty. Ale muszę przyznać, że z kiszonymi smakował znakomicie(...)kapusty (idealna byłaby kiszona), których głównym zadaniem jest ochrona naszych gołąbków przed przywarciem do naczynia. Składniki (4 spore gołąbki) 4 spore liście kiszonej kapusty na farsz: 300 g surowych ziemniaków, 150 g ziemniaków ugotowanych, 100 g wędzonego boczku lub boczku i szynki - pokrojone w kostkę 100 g cebuli - pokrojona w kostkę 1 jajko majeranek sól,pieprz do zalania: 1/3 szklanki

Stare Gary
SŁODKIE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA 199

Zostało Ci kilka resztek jedzenia w lodówce? To może też wyczrujesz ciepły posiłek w ekspresowym tępie. SKŁADNIKI : słodkie ziemniaki – 2 sztuki cukinia – 1 sztuka cebula – 1 sztuka marchewka – 1 sztuka pierś z kurczaka – 1 sztuka ser parmezan – 10 dag przyprawa do ziemniaków kapusta kiszona – 10 – 20 dkg papryka słodka sól i pieprz oliwa lub olej – 2 łyżki woda – pół szklanki(...)PRZYGOTOWANIE : Nagrzać piekarnik na 180º. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kawałki. Pokroić również cukinię i kurczaka. Obrać ziemniaki i pokroić. Przełożyć wszystko na blachę. Dodać kapustę, olej lub oliwę, wodę i przyprawy. Piec 30 – 40 minut w piekarniku, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie, przełożyć na talerz. Zetrzeć ser na górę

kuchniabellissima.wordpress.com
Ziemniaki opiekane z tymiankiem 137

Pierwszy raz upiekłam takie małe ziemniaki, dodatek tymianku sprawił że wyszły bardzo smaczne i aromatyczne. Doskonale pasują do obiadu, polecam. Składniki: 1,5 kilograma małych ziemniaków 1 łyżka przyprawy do ziemniaków Plenus 1 łyżka suszonego tymianku Plenus 0,5 łyżeczki soli 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: Ziemniaki cienko obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i lekko solimy, zagotowujemy, gotujemy przez(...)minuty, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Do miski wlewamy olej, dodajemy przyprawę do ziemniaków oraz sól, wszystko mieszamy. Przekładamy ostudzone ziemniaki, dokładnie je obtaczamy w oleju i przyprawach, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy suszonym tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z młodych ziemniaków 168

Latem nie gotuję wyszukanych potraw dla mnie to czas prostoty w kuchni. Wystarczy ugotować młode ziemniaki, kalafiora, fasolkę i obiad oraz kolacja gotowe. Na obiad zajadam ciepłe warzywa z dodatkiem masła lub oleju lnianego. Z tego co pozostaje niezjedzone po obiedzie robię sałatkę na kolację lub lunch do pracy.  Dziś proponuję sałatkę z młodych ziemniaków z wyrazistymi, kwaśnymi dodatkami(...)suszonymi pomidorami i kaparami. Jeśli nie przepadacie za nimi to wymieńcie te składniki na ogórki małosolne, korniszony lub paprykę konserwową. Sałatka z młodych ziemniaków może być smakowitym uzupełnieniem do mięs z grilla lub pieczonych ryb. Składniki: 5 ugotowanych młodych ziemniaków (średnie) 4-6 suszonych pomidorów (najlepiej w oleju) 1 płaska łyżka kaparów 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 małej czerwonej cebuli

Codziennik Kuchenny
Naleśniki z farszem ruskim 157

Lubicie jeść pierogi ruskie, ale nie lubicie ich lepić? To przepis dla Was! Pyszny farsz z ziemniaków, cebulki i sera zawijany w… naleśniki. Robi się zdecydowanie szybciej aniżeli pierogi, a smak równie fantastyczny! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (można dodać drugą szklankę zwykłej mąki) 2 szklanki mleka(...)łyżka oleju Sól Margaryna lub masło (do smażenia) Na farsz: 0,5 kg ziemniaków 0,25 kg sera półtłustego (opakowanie) Cebula Przyprawy: świeżo mielona sól, pieprz biały Do podania proponujemy: 200g boczek surowy wędzony Cebula Ziemniaki obieramy i umieszczamy w misce z osoloną wodą. Gotujemy do miękkości. Cebule obieramy i siekamy w kosteczkę. Podsmażamy delikatnie na patelni z odrobiną tłuszczu

Kolizje Smaków
Ziemniaczane łódeczki na Dzień św.Patryka 122

talerzu prężą się ziemniaczane łódeczki z jarmużem właśnie! Paprykowo- jogurtowy dip dopełnia całości. Siadajcie do stołu! Ziemniaczane łódeczki faszerowane jarmużem z dipem paprykowym Potrzebujesz: ok. 6 większych ziemniaków 150g umytego i pozbawionego grubych łodyg jarmużu 1 cebulę 4 ząbki czosnku skórkę otartą z 1/4 cytryny sól, pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka oleju 2 łyżki wody Dip: 1/4 słodkiej(...)papryki czerwonej 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli szczypta mielonej papryki słodkiej szczypta curry Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki obierz i umyj. 2. Każdego ziemniaka przekrój wzdłuż na pół i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. 3. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju. 4. Dodaj do zeszklonej cebuli z czosnkiem skórkę z cytryny i lekko przesiekany

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Cepeliny z mięsem 109

moim rodzinnym domu cepeliny były znane zawsze jako pyzy. Robiło je się z ugotowanych ziemniaków, łączonych mniej więcej pół na pół z surowymi. Pyzy jako dzieciak robiłem zawsze wspólnie z mamą lub babcią i zwykle zajmowałem się etapem wymagającym męskiej ręki — tarciem ziemniaków i ich odciskaniem w pończoszniczym rękawie. Pamiętam, że zawsze fascynował mnie proces sedymentacji skrobi, która zostawała(...)pochodzi z rejonów Suwalszczyzny i Podlasia, choć w formie okrągłych pyz znane są również w kuchni śląskiej. * SKŁADNIKI na 16 cepelinów dla 8 głodnych osób Ciasto: 3 kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi mąka ziemniaczana 2 jajka sól Okrasa: 200 g surowego boczku 200 g wędzonego boczku 2 cebule Farsz: 1 kg łopatki wieprzowej 100 g surowego boczku 1 jajko

Food Square
Ziemniaki zapiekane z pieczarkami 187

Miła odmiana dla tradycyjnie gotowanych ziemniaków. Farsz pieczarkowy jest odrobinę ostry, więc dla tych co wolą łagodne smaki polecam zmniejszyć ilość papryki. Ziemniaki są raczej sycące, więc przypada tak jeden ziemniak na  jedną porcję. 6 pieczarek 4 spore ziemniaki 1 czerwona cebula 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki pestek dyni Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach(...)łyżkami wody. Dusić bez przykrycia do całkowitego odparowania wody. Pod koniec dodać pestki dyni i przyprawy. Można też dodać pokrojony w kostkę żółty ser. Piekarnik nagrzać do 160C. Ugotowane ziemniaki przekroić na pół i delikatnie wyciągnąć łyżeczką ich środek, ale niezbyt głęboko. Zagłębienia wypełnić pieczarkami z lekką górką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 20 minut. Podawać jako dodatek

Czerwony Gupik
Gulasz warzywny z ziemniakami na parze 133

Kolejna propozycja na zdrowy obiad, który możemy zabrać ze sobą do pracy. Tym razem będzie to gulasz warzywny z ziemniakami na parze, do jego przygotowania wykorzystamy urządzenie wielofunkcyjne - multicooker. Korzystając z niego oszczędzamy czas potrzebny na przygotowanie obiadu, nie musimy stać przy kuchni i mieszać potrawy. Muszę przyznać, że nie spodziewałem się, że danie wyjdzie tak smaczne i faktycznie(...)smaczny obiad :) Przepis jest na 4 porcje. Składniki: 500g filetu z kurczaka, 2 małe papryki, 1 cukinia, 2 cebule, 100g fasolki szparagowej, sól, pieprz, szczypta tymianku (suszony), 250g ziemniaków, 500 ml wody Przepis na gulasz warzywny z ziemniakami na parze: Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Cebulę, paprykę, cukinię również kroimy w kostkę, a fasolkę w mniejsze kawałki. Kurczaka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka z cukinią 148

Zapiekanka z cukinią i ziemniakami  Składniki :  800 g ziemniaków  300 g surowego boczku  600 g cukinii  ( może być mieszana zielona i żółta )  6 łyżek śmietany kremówki 30 % 1 większy pomidor  10 dkg sera żółtego do utarcia  1 całe jajko  świeża bazylia  sól , pieprz , ulubione suszone zioła , gałkę muszkatołową  łyżka(...)sosu sojowego łyżka oleju do podsmażenia boczku  Wykonanie :  Piekarnik nagrzać do 180 stopni , ziemniaki oskrobać i pokroić w grubsze plastry. A następnie przełożyć do garnka , zalać wodą , lekko osolić i zagotować (po zagotowaniu wody , gotować ok 5 minut ). Gotować aż ziemniaki będą miękkie , ale się nie rozpadały.  Cukinię pokroić w plastry , rozłożyć na blaszce , lekko skropić oliwą

Aromatyczne Podróże
Papryka faszerowana ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski 219

Jesień zbliża się nieubłaganie, ale ja lubię tę porę roku, ponieważ niesie ona z sobą mnóstwo wspaniałych darów - cudownych warzyw. Dziś postanowiłam to maksymalnie wykorzystać i przygotowałam papryki faszerowane ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski . Farsz typowy dla kuchni hinduskiej jest mocno doprawiony ziołami oraz lekko ostry dzięki sporej ilości papryczki chilli. Polecam wszystkim fanom jesiennych warzyw takich jak papryka(...)powrocie z pracy, zanim zdążę coś ugotować, to jest już ciemno! A ja nie jestem jeszcze przygotowana do robienia zdjęć po ciemku ;(  Składniki : 2 kolorowe papryki 400g ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku 5cm świeżego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 nieduży bakłażan 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka czarnuszki 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry

Codzienne Gotowanie