gładkie, zupy-kremy. Takie mogłabym jeść ze wszystkiego: brokułowe, z zielonego groszku, z cukinii, kukurydziane, selerowe, paprykowe itd. Dziś zapraszam na taką właśnie zupkę-krem z pieczarek oraz ziemniaków. Jest to bardzo apetyczna zupa o nieco mniej apetycznym kolorze;) Zarówno pieczarki jak i ziemniaki są wyczuwalne. Ja lubię ją podać z podsmażonymi piórkami cebuli, cząstkami pieczarek oraz posypaną płatkami chilli(...)jaką lubisz najbardziej? ok. 700-800 g pieczarek 2 duże cebule + 1 mniejsza 3-4 ziemniaki marchewka korzeń pietruszki listek laurowy 200 ml śmietanki kremówki sól, pieprz płatki chilli Małą cebulę i 5-6 pieczarek odkładamy na bok. Pozostałe pieczarki kroimy na ćwiartki (lub jeśli są duże w większe plasterki). Dwie cebule kroimy w piórka. W rondelku rozgrzewamy olej
Smaki Na Talerzuliczymy ich dokładnie. Dziś królują pączki, gniazdka, oponki, chrusty, faworki, churros… i nie tylko. Wybór jest przeogromny i na pewno każdy wybierze coś odpowiedniego dla siebie. Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia. Składniki: - 500 g mąki tortowej - 200 g ugotowanych sypkich ziemniaków (najlepiej „wczorajsze”) - 50 ml mleka - 3 duże jajka - 1 żółtko - 80 g rozpuszczonego masła - 60 g drobnego cukru(...)różana - 1 łyżka wódki Dodatkowo: - olej + smalec do smażenia - lukier (szklanka cukru pudru + sok z cytryny + wrzątek) - kandyzowana skórka cytrynowa Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże – mieszamy. Dodajemy cukier, dokładnie rozgniecione ziemniaki, jajka i żółtko, letnie mleko, 1 łyżkę wódki i wodę różaną. Wyrabiamy robotem z hakiem do chwili, aż ciasto będzie odchodziło od miski (ok. 10 minut). Wlewamy masło i dalej
mojewypiekiinietylkośrodku, z chrupiącą skórką, bardzo aromatyczne. Znacznie zdrowsze od gotowanych czy smażonych. Smakują jako samodzielne danie jak również jako dodatek do mięs i ryb. SKŁADNIKI / 6 porcji 800 g ziemniaków 2-3 łyżki oliwy po 1/2 łyżeczki suszonego majeranku, oregano, słodkiej papryki w proszku i granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka soli morskiej szczypta chili DIP 3 łyżki majonezu 1 łyżka(...)ketchupu 1/2 łyżeczki tabasco szczypta słodkiej papryki w proszku WYKONANIE DIP: wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce. ZIEMNIAKI : Piekarnik rozgrzewamy do 210℃ z włączoną funkcją grzanie góra i dół bez termoobiegu. Ziemniaki obieramy, opłukujemy i dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy wzdłuż na ósemki, wkładamy do dużej miski, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. W miseczce mieszamy sól z przyprawami. Przesypujemy
cool and mintyproponuje do tych rosti wędzonego łososia. Ja z niego zrezygnowałam, bo zależało mi na daniu wegetariańskim i bezglutenowym. Składniki (na 5-6 placków): Placki ok. 500 g dużych ziemniaków ok. 250 g buraków 2 ząbki czosnku sól pieprz mielony olej do smażenia Sos 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki chrzanu szczypiorek Ziemniaki wyszorować i umyć. Ziemniaki włożyć do garnka(...)zalać zimną wodą. Zagotować, posolić, zmniejszyć moc palnika i gotować 12 minut. Ziemniaki odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Buraki obrać i wypłukać. Do dużej miski zetrzeć buraki na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać ze skórek. Zetrzeć ziemniaki na tarce o grubych oczkach do miski z burakami. Do warzyw dodać czosnek starty lub przeciśnięty przez praskę. Warzywa wymieszać ręką
Weekendy w domu i ogrodzienowe składniki, jakimi sa kurczak i papryka. Aby zachować spójną konsystencję zapiekanki mięso wraz z warzywami bardzo drobno siekam i zaprawiam passatą pomidorową. Spróbujcie :) Składniki: ok 1 kg ziemniaków 0,5kg piersi z kurczaka + łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 duże cebule 2 duże czerwone papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki passaty pomidorowej po łyżce ziół prowansalskich(...)majeranku sól, pieprz, ostra papryka, szczypta gałki muszkatałowej łyżeczka masła łyżeczka śmietany olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie (jeżeli mamy gotowane np wczoraj to po prostu wykładamy je z lodówki i ugniatamy widelcem przez kilka minut, aż nabiorą gładkiej i nieco puszystej konsystencji). Do ziemniaków
ChilliJemyskładniki: ok. 1000 g ziemniaków, obranych ok. 5 łyżek mąki 1 łyżeczka soli dodatkowo: 300 g wędzonej kiełbasy lub boczku, dobrej jakości 1 cebula szczypiorek kwaśne mleko, kefir wykonanie: Kiełbasę lub boczek kroimy w kostkę i podsmażamy z cebulką. Ziemniaki gotujemy w solonej wodzie. Pod koniec gotowania odlewamy ok. 250 ml wody a resztę odcedzamy. Do ziemniaków wlewamy odlaną wodę(...)dodajemy mąkę, równomiernie posypując ziemniaki (nie mieszamy) i gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, a mąka zaparzona. Ugotowane ziemniaki dusimy tłuczkiem na gładką masę. Nakładamy na talerze łyżką maczaną w ciepłym tłuszczu. Posypujemy podsmażoną np. kiełbaską i cebulką i świeżym posiekanym szczypiorkiem. Podajemy jako osobne danie z kwaśnym mlekiem lub jako dodatek do obiadu
Domowy Smak Jedzeniamasełku:) Czas trwania: 45 min Ilość porcji: 60 pierogów Składniki: Ciasto: 450 g mąki ( 2 ½ szklanki ) 240 ml ciepłej wody (1 szklanka ) 1 łyżeczki soli Farsz: 400 g obranych ziemniaków 100 g sera białego 2 łyżki masła 1 duża cebula ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka soli Przygotowanie: Farsz: Ziemniaki ugotować, dodać łyżkę masła i ubić. Wystudzić. Na patelni rozgrzać(...)łyżkę masła i wrzucić posiekaną cebulę i smażyć na złoty kolor. Ziemniaki w serem połączyć za pomocą tłuczka do ziemniaków, doprawić pieprzem i solą. Dodać cebulę i wymieszać. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać wodę. Energicznie zagnieść i rozwałkować ciasto. Za pomocą szklanki wyciąć kółka, napełnić
KuchniaWeDwoje.plskrócie ziemniaki Lyonnaise, albo ziemniaki po Lyońsku. Nazwa pochodzi od miejscowości Lyon, trzeciego co do wielkości miasta we Francji założonego jeszcze przez Cesarstwo Rzymskie, gdzie znajdowała się największa komórka ruchu oporu podczas II Wojny Światowej. Dla przeciętnego człowieka w naszym kraju miasto jest niezbyt znane, no chyba, że mieszka w Łodzi, bo to miasta partnerskie :) Natomiast jeśli ktoś(...)Każdy fan piłki nożnej (ja do nich niestety nie należę :) ) skojarzy Jacka Bąka i Olympique Lyon. Samo określenie Lyonnaise, w kuchni, oznacza tyle, że danie jest z cebulą :) Składniki: - ziemniaki - cebula Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w całości, a potem kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w półplasterki, a następnie podsmażamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, potem warstwę cebuli
Kryzysowa Książka KucharskaKopytka to chyba najbardziej popularne danie, przygotowywane z ziemniaków, pozostałych nam z dnia poprzedniego. Same ziemniaczane kopytka są nudne, dlatego trochę je zmodyfikowałem. Sezon na dynie uważa się za otwarty, kiedy jej cena za kilogram oscyluje w okolicy 2 zł. Wtedy właśnie wkraczam ja :) Dynia to bardzo ciekawe warzywo, bo można je użyć w daniach wytrawnych oraz słodkich. Niestety(...)metod jak należy łączyć ze sobą składniki w potrawach. Jedną z prostszych to łączenie sezonowe. Innymi słowy łączymy ze sobą składniki, które dojrzewają w podobnym okresie. Pomijając marchewkę i ziemniaki połączyłem tanią dynię oraz orzechy laskowe, które są za darmo. Tak powstała moja wariacja na temat zasmażanej marchewki, która zazwyczaj jest z groszkiem. Ja postanowiłem zrobić ją z czymś
Kryzysowa Książka Kucharskamożna łatwo w tej potrawie przedobrzyć Co potrzebujemy na takie jednogarnkowe danie? Białą kapustę – u mnie połowa średniej główki, pozostałość po surówce. Przyda się również kiełbasa i ziemniaki. Nie zapominajmy o cebuli. Taką ilością spokojnie najedzą się 2-3 osoby. My uwielbiamy kminek, więc do dodałam, ale jeśli Wy za kminkiem nie przepadacie, pomińcie ten składnik. Ja następnym razem(...)dodam trochę koncentratu pomidorowego. Drukuj Jednogarnkowe danie – z kapustą, kiełbasą i ziemniakami window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 główki średniej białej kapusty 1-1,5 laski średniej kiełbasy 1 duża cebula 2 większe ziemniaki sól, pieprz, chili, kminek woda Sposób przygotowania Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucić kiełbasę podrumienić. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki zaczną się
Mieszam w Garnkujest szybka w przygotowaniu i nie wymaga długiego stania w kuchni. W czasie jej pieczenia można zająć się dziećmi lub pracami domowymi. Składniki (na 4-5 porcji): 5 dużych ziemniaków 2 ząbki czosnku 200 g gęstej śmietany 18 % łyżeczka suszonego majeranku ok. 80 g sera z niebieską lub zieloną pleśnią szczypta soli 10 dag żółtego sera Śmietanę wymieszać(...)startym czosnkiem i majerankiem. Ziemniaki obrać i pokroić w jak najcieńsze plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć "na zakładkę" warstwę ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i połowę sera pokrojonego na małe kawałki. Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków i wyłożyć połowę pozostałej śmietany i resztę sera pleśniowego. Ułożyć resztę ziemniaków, a na nią śmietanę. Posypać solą. Zamknąć naczynie pokrywą
Weekendy w domu i ogrodziepoproszę. Są niezastąpione. Po prostu je uwielbiam. Nie tylko ja, bo cała rodzina. Teraz kiedy jestem daleko od rodziny, robię sama pyzy, ale z babcinnego przepisu. SKŁADNIKI: ziemniaki ugotowane 7 szt. ziemniaki surowe 7 szt. mąka 5-6 łyżek pasztetowa drobiowa 300 g. sól 1/2 łyżeczki kiełbasa śląska lub ulubiona 1-2 pętko cebula(...)olej do smażenia masło 1 łyżka METODA: Ziemniaki ugotowane powinny być bardzo dobrze ostygnięte. Przecisnąć je przez praskę. Do oddzielnej miski ziemniaki surowe zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć na lnianą, czystą ściereczkę i dokładnie odcisnąć nadmiar wody, aż ziemniaki będą zbite. Dodać do ugotowanych ziemniaków. Dodać też sól i mąkę i zagnieść ciasto ( jeżeli zajdzie potrzeba można
Kuchnia PaulettesPojawiły się młode ziemniaki z eksportu. Udało mi się kupić dość duże okazy celem zrobienia faszerowanych fetą. Ziemniaki okazały się wyśmienite. Jedliśmy je jako dodatek do obiadu mięsnego. Ale mogą być osobnym lekkim daniem z kwaśnym mlekiem. Składniki: • 4 duże młode ziemniaki • 100 g sera fety • 3 łyżki kwaśnej śmietany • sól, pieprz do smaku • pęczek(...)szczypiorku Wykonanie: • Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie. • Z wierzchu odciąć czubki i delikatnie wydrążyć łyżeczką odrobinę miąższu. • Ser feta rozdrobnić łyżeczką i wymieszać ze śmietaną. • Nałożyć ser do wydrążonych ziemniaków. • Ziemniaki ułożyć w naczyniu do zapiekania i piec w 200 st.C przez 15 minut. • Podawać
To co kochamMamy lato, są więc też młode ziemniaki. Mnie trafiły się spore okazy, więc od razu pomyślałam o nafaszerowanych i pieczonych. Jeden taki ziemniak to już niezła porcja obiadowa, a najlepiej smakują z sałatą zieloną. Proste jedzenie na nadchodzące upały. Składniki: • 4 duże młode ziemniaki • 2 serki topione śmietankowe(...)boczku wędzonego w plastrach Sos czosnkowy • 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ziemniaki wyszorować i gotować przez 20 minut. • Przekroić na pół i na każdej połówce położyć po 1/4 serka śmietanowego. • Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, po czym posypać ziemniaki. • Ziemniaki ułożyć
To co kocham