SKŁADNIKI na 2 Osoby: 1.5 ziemniaków 3 cebule 2 gałązki rozmarynu sól do smaku Marynata na cebulę 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka majeranku Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka wegety 3 łyżki masła PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki myję dokładnie w razie konieczności obieram ze skórki(...)Kroję w dużą kostkę. Do garnka wlewam ok 1.5 l wody wrzucam ziemniaki, dodaję odrobinę soli i dwie gałązki rozmarynu. Gotuję aż ziemniaki będą lekko miękkie. Odcedzam przekładam do formy do zapiekania. Cebulę obieram i kroję w piórka. Do cebuli dodaję masło i przyprawy. Całość dokładnie mieszam ze sobą. Cebulę wykładam na ziemniaki. Mieszam. Zapiekam ziemniaki
Gotowanie PatkiZiemniaki kojarzą mi się przede wszystkim z zakończeniem wakacji. W domu rodzinnym przeważnie końcem sierpnia organizowane były wykopki- do tej pory myślę, że to nie o to chodzi, że już na nie czas, tylko o to, że na wakacjach więcej rąk do zbierania :D A z wrześniem wiadomo- zaczyna się szkoła, inne obowiązki i dzieci mają wymówkę, by tylko(...)zbierać. Sama tego nie lubiłam, do czasu ;) Teraz jakby mi tylko ktoś powiedział, że zabiera mi dzieci na 2 dni, ale w zamian mam wykopać ziemniaki, to choćby motyką, to się na to piszę 😅 I choć sama może jakoś dużo ich nie jem, to w domu mam egzemplarz, który z mięsem mógłby je jeść chyba codziennie. W całości, puree
Kuchnia w czekoladziePlacek ziemniaczano-serowy , czy babka ziemniaczana (jak kto woli) to świetny pomysł na obiad czy kolację. Do przygotowania szybki, szczególnie, że wykorzystać można ziemniaki z obiadu (tego samego lub poprzedniego dnia), a składniki są łatwo dostępne. Zdecydowałam się mój placek ziemniaczany upiec w większej od keksówki blaszce, by nie był wysoki i nie przypominał wyglądem pasztetu ;) choć, jeśli mam być(...)podania to świetnie smakuje, jako samodzielna przekąska, ale możesz też przygotować dip (np. czosnkowy), który uzupełni całość. Możesz też podać placek ziemniaczano-serowy jako dodatek do obiadu, zamiast tradycyjnych ziemniaków (wtedy szczególnie polecam z sosem (pieczarkowym, z grzybów leśnych lub mięsnym). Placek ziemniaczano-serowy Składniki: 400 g ugotowanych ziemniaków (roztartych) 100 sera Gouda MSM Mońki 2 jajka 400 g jogurtu
Kolorowy Przepisownikkończycie zatem z masłem, słodyczami i alkoholem, a przez tydzień później codziennie gracie w badmintona. Ale na hali, a nie w jakieś pykanko w ogrodzie. Składniki 6 średniej wielkości ziemniaków 2 grube plastry dojrzewającego koziego sera 1 dymka 1 pęczek szczypiorku kilka suszonych pomidorów garść zielonych oliwek 1/2 żółtej papryki 250 ml śmietany 18% 1 jajko oregano, czosnek niedźwiedzi sól(...)pieprz, oliwa z oliwek Wykonanie Ziemniaki obieracie, myjecie i gotujecie w całości w osolonej wodzie. Kiedy wbijecie, chociaż z oporami, widelec w dwa wybrane ziemniaki, czas je odcedzać! Nie mogą być tak miękkie jak do obiadu. Pozwólcie im wystygnąć, a potem pokrójcie w plastry. Foremkę do pieczenia, jakąkolwiek macie, wysmarujcie odrobiną oliwy z oliwek na dnie i po bokach
GRUBY WAŁEKmnie pora roku ale trzeba jakoś ją przetrwać. Dzisiaj zdecydowanie poprawiły mi nastrój „kartofle oberżysty”. Nie mam pojęcia skąd ta dziwna nazwa, ale przyznać muszę, że ziemniaki smakowały wybornie:). Polecam, smaczne jedzenie naprawdę poprawia nastrój- ale to chyba już wiecie:) Kartofle oberżysty 12 małych, równej wielkości ziemniaków duża cebula 12 plasterków boczku (użyłam 24 plasterki) łyżka masła pęczek(...)szczypiorku łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu łyżeczka kminku 1/2 filiżanki bulionu 12 dużych kostek sera gouda sól, pieprz Ziemniaki obrać, pogotować w całości przez 10 minut w osolonej wodzie. Lekko twarde odcedzić. Cebulę obrać, pokroić na 12 płatków. Gdy ziemniaki nieco ostygną, na każdym położyć płatek cebuli, zawinąć szczelnie boczkiem. Na dnie posmarowanego naczynia żaroodpornego rozsypać pokrojony szczypior, na nim układać
Pieguskowa KuchniaPyszne i delikatne, a zarazem pełnoziarniste i pożywne. Bułeczki ziemniaczane, to od kilku miesięcy zdecydowanie nasze ulubione bułki. Piekłam je już wiele razy- praktycznie zawsze gdy zostają nam ziemniaki od obiadu. I choć ziemniaki nie bywają u nas codziennie, to i tak te bułki bywały u nas już naprawdę wiele razy. Przyznam szczerze, że często właśnie celowo gotuję więcej ziemniaków(...)burgerów. Są super mięciutkie, bardzo delikatne i meeega smakowite. Inspiracją był ten przepis , choć ja poczyniłam trochę modyfikacji. Składniki: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 300g ugotowanych ziemniaków (puree ziemniaczane) - 300g (ml) wody - 20g świeżych drożdży - 10g soli himalajskiej lub morskiej - 20g oliwy z oliwek (lub zwykłej) - 20g ziaren słonecznika Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać ok.50g (ml) letniej
Smaczne Zdroweopinia wszystkich, którzy mieli przyjemność jej skosztować:) Tak niewiele składników, a komponują się one ze sobą tak, jakby zostały dla siebie stworzone;) Sos jest meeega:D Dzięki niemu ziemniaki nabierają niebywałej ostrości i aż chce się je jeść i jeść, bez końca. Do tego pyszny, chrupiący groszek cukrowy, który uwielbiam i również mogłabym jeść go codziennie. Spróbujcie:) Ps. Sałatka wyszła(...)świetna, ale myślę, że to również zasługa tego, że miałam wspaniałe ziemniaki, które same w sobie smakowały bardzo dobrze (kiedyż to ja ostatni raz zachwycałam się ziemniakami?? nigdy?;) ). Niestety – uprzedzając pytania – nie wiem co to za odmiana:( Najlepiej w każdym bądź razie sprawdzą się takie, które nie rozpadają się po ugotowaniu. kilka-kilkanaście małych, młodych ziemniaków
Smaki Na Talerzuziemniaków 2 cebule 2 marchewki woda z gotowanych ziemniaków 4-6 ząbków czosnku mleko do smaku świeże zioła do smaku ,u mnie pietruszka, bazylia,kolendra sól do smaku szczypta kurkumy garść jarmużu -opcjonalnie Najłatwiejsza zupa ziemniaczana z mlekiem w 30 minut Wszystkie składniki zupy, na pewno masz w kuchni , więc możesz zacząć gotować ją niezwłocznie. Dzięki tej zupie możesz(...)zmienić swoje codzienne posiłki. Obrać ziemniaki ,przekroić na pół i ugotować w wodzie ,w garnku do miękkości. Po ugotowaniu ,odcedź ziemniaki ,a wodę z nich przelać do rondla ,bo będzie potrzebna. Posiekać cebulę ,marchew, czosnek i przyrumienić na patelni do miękkości. Ziemniaki i wszystkie warzywa ,przyprawy wymieszać razem ,a następnie zmiksować na gładko. Wodę z ziemniaków zagotować wraz z mlekiem
w mojej kuchniDzisiaj polecam ziemniaczki pieczone w całości w piekarniku.Wystarczy tylko ponacinać ziemniaki doprawić ulubionymi przyprawami dodać masełka i zajadać :). SKŁADNIKI najlepiej średnie ziemniaki olej masło słodka papryka tymianek sól WYKONANIE Ziemniaki obieramy ze skórki.Następnie nacinamy jakby w cienkie plastry ale nie do końca.Nacięte ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie smarujemy olejem.Doprawiamy ziemniaczki według upodobania(...)doprawiłam solą,słodką papryką i tymiankiem. Wstawiamy nasze ziemniaczki do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok.25 min.Następnie wyciągamy z piekarnika i na każdym ziemniaku układamy po kawałeczku masła.Z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 25 min.Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem czy ziemniaki są miękkie,jeśli tak wyciągamy z piekarnika i serwujemy z ulubionymi dodatkami :). SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaChoć młode wersje warzyw na ogół smakują lepiej niż dojrzali „osobnicy”, to ziemniaki zdają się tu bić wszystkie inne warzywa na głowę. Te małe, słodkie bulwy są wyborne pod każdą postacią, będąc zarazem istną skarbnicą składników odżywczych. A jeśli szukacie nowego, inspirującego pomysłu na ich podanie, to spróbujcie poniższej szybkiej i prostej sałatki, w której ziemniaki znakomicie zrównoważą wytrawny(...)tłuszczów, a szpinak wielu witamin i minerałów. Jakby tego było mało, sałatka smakuje po prostu fantastycznie – gorąco zachęcam do wypróbowania. Składniki na 2 porcje: około 200 – 250 g młodych ziemniaków 2 spore garście młodego szpinaku około 6 suszonych pomidorów 2 łyżki kaparów 1 szalotka dressing musztardowy: 1 – 2 łyżki oliwy lub ulubionego oleju tłoczonego na zimno, 1/2 – 1 łyżeczka miodu
Even Better FoodBłyskawiczna w przygotowaniu i bardzo sycąca. Sałatka z ziemniakami i groszkiem sprawdzi się idealnie na kolację. Do zrobienia jej zainspirował mnie nasz pediatra, który doradził przy diecie eliminacyjnej jedzenie groszku w dużych ilościach. 4-5 średniej wielkości ziemniaków puszka groszku konserwowego 2-3 ogórki kiszone cebulka dymka (ze szczypiorem) majonez sól pieprz Ziemniaki obieramy, myjemy i ugotujemy w lekko osolonej(...)wodzie. Ugotowane ziemniaki odkładamy do wystygnięcia. Do sałatki z powodzeniem możemy wykorzystać ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu. Groszek konserwowy odsączamy. Ziemniaki i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Jedną cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem kroimy w talarki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy 2-2,5 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy. Gotowe
Dieta bez mlekaZupa ze szparagami, ziemniakami i koperkiem Thermomix Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1500 g bulionu warzywnego 600 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w grubą kostkę) pęczek zielonych szparagów 2 miarki śmietany 18% do zup i sosów (miarka jest załączona do TM – przykrywamy nia pokrywę) koperek sól, pieprz Thermomix przepisy. Zupa ze szparagami, ziemniakami(...)pokrojoną na 4 części cebule, czosnek i kroimy czas 15s/obr.4 . Dodajemy masło i podduszamy czas 4 min/temp.100/obr.1 Wlewamy bulion – podgrzewamy czas 3 min/temp.100/obr.1 Do naczynia Thermomix wrzucamy ziemniaki i gotujemy czas 10 min/temp.100/obr. wsteczne Soft (czas możemy skrócić lub wydłużyć w zależności od miękkości ziemniaków). Ze szparagów odrywamy zgrubiałe końce (powinny same się złamać). Szparagi kroimy
Themo przepisyUwielbiam placki ziemniaczane. Takie chrupiące a zarazem lekkie. Dziś zapraszam na placki po mojemu. :) SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2 jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku szczypta cukru 1 pęczek kopru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżka papryki czerwonej ostrej olej do smażenia np rzepakowy(...)PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram a następnie myję. Ziemniaki trę na tarce o grubych oczkach. Solę i odstawiam aż ziemniaki puszczą sok. Odcedzam z nadmiaru płynów. Doprawiam solą i pieprzem do smaku, czosnkiem oraz papryką. Ząbki czosnku obieram a następnie drobno siekam, dodaję do ziemniaków. Koper myję a następnie drobno siekam, dodaję do ziemniaków. Następnie dodaję pozostałe skaładniki. Mieszam. Rozgrzewam olej
Gotowanie PatkiPyszna i prosta sałatka z młodych ziemniaków, koperku i ogórków gruntowych. Idealna na grilla czy lekki wiosenny obiad. Przepis jest szybki i mało skomplikowany. Składniki na sałatkę: 7-8 małych młodych ziemniaków cebula czerwona 4 ogórki gruntowe pęczek koperku Sos: łyżka octu winnego 3 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka musztardy łyżeczka miodu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki oskrobujemy ze skórki lub czyścimy(...)szczotką pod bieżącą wodą. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Większe ziemniaki przekrawamy na pół, małe pozostawiamy w całości. Cebulę siekamy w piórka, ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Koperek siekamy. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do jednej miski, polewamy sosem i mieszamy. sałatka z młodych ziemniaków Artykuł Wiosenna sałatka
e-PrzepisyKulinarnePieczone ziemniaki nadziewane kremowym ziołowym farszem z dodatkiem boczku. Danie to nie należy do lekkostrawnych, ale myślę, że od święta możemy sobie na nie pozwolić. Jest ona bardzo sycąca, ale je się z wielką przyjemnością. Nadzienie z serka ziołowego daje kremowy i delikatny smak. Polecam jako ciepłą przekąskę na różnego rodzaju imprezy - do % idealna 😉 Składniki: 5-6 dużych ziemniaków(...)boczku wędzonego, parzonego 100 ml mleka 150 g serka ziołowego pęczek szczypiorku 100 g sera żółtego pieprz Wykonanie: Ziemniaki myjemy i dokładnie szorujemy. Osuszamy. Nakłuwamy ich skórkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na co najmniej 60 min., aż będą miękkie, z chrupiącą skórką. Studzimy. Boczek kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na suchej patelni, bez tłuszczu
Kuchnia MagdaLeny