dzisiejszy obiad proponuję zrobić knedle z truskawkami. Ja zawsze robię knedle ze starych ziemniaków ponieważ zrobione z nowych podobno rozpadają się przy gotowaniu (ja jeszcze nie próbowałam zrobić knedli z nowych ziemniaków). Przepis na knedle pochodzi ze starej książki kucharskiej “Kuchnia polska”, którą dostałam od mojej babci, a same knedle podaje polane masłem i posypane cukrem i/lub ze zmiksowanymi truskawkami(...)odrobiną cukru. Uwaga, ciasto ziemniaczane nie może długo leżeć bo rzednie. Składniki: 700 g ziemniaków 250 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli truskawki dodatkowo: roztopione masło do polania knedli cukier Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, a następnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków i wystudzić. Truskawki umyć i usunąć z mich szypułki. Jeśli truskawki są duże
Mama Gotujewysokich temperaturach się nie sprawdza. Zieloną cebulkę możecie zastąpić dowolną zieleniną - np szczypiorkiem, koperkiem itp. - lub dodać wszystkiego po trochu :) Na bogu już jest jedna sałatka do grilla z ziemniakami, jednak ta sporo różni się od poprzedniej, nie tylko wyglądem, ale i smakiem :) Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 duża czerwona cebula 4-5 ogórków konserwowych pęczek zielonej cebulki(...)sól, pieprz 1 łyżka wody 1 łyżka oliwy 1 opakowaniu sosu do sałatek (u mnie paprykowo - ziołowy Knorr) Młode ziemniaki zalewamy wodą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie za pomocą nożyka zeskrobujemy skórkę. Płuczemy pod wodą i gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Gdy ziemniaki wystygną kroimy je na plastry lub mniejsze kawałki ( w zależności od wielkości
My simple kitchenŚwieża kapusta, młode ziemniaki i trochę skwarek wystarczy, aby zrobić inną, bardzo smaczną wersję gołąbków. Składniki: -2 kg ziemniaków -główka kapusty -20 dkg wędzonego boczku -sól, pieprz -1/2 l rosołu lub bulionu warzywnego -cebula, szczypior -olej Gotujemy bulion warzywny lub rosół, przyprawiamy, aby miał zdecydowany smak. Pół kg ziemniaków gotujemy w posolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez(...)praskę. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na minimalnej ilości oleju. Pozostałe ziemniaki ucieramy w maszynie lub na drobnych oczkach tarki. Tarte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody przez ścierkę lub gazę. Należy pamiętać, aby nie były zbyt suche. Ziemniaki gotowane i tarte łączymy razem, dodajemy skwarki i szczypiorek, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie
Maminek kulinarnypozostałe 7! Babka ziemniaczana Psotki Babka ziemniaczana Bożeny Babka ziemniaczana Asi Babka ziemniaczana Kasi Babka ziemniaczana Izy Babka ziemniaczana Basi Babka ziemniaczana Oli Składniki: 1,5 kg ziemniaków, obranych i opłukanych 1 cebula czerwona 2 cebule białe 200 g boczku pokrojonego w kostkę kilka suszonych grzybków namoczonych wcześniej i pokrojonych w kostkę 2 jajka 2 łyżki mąki(...)ząbki czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka pieprzu ziołowego 2 łyżki majeranku 2 łyżki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu szczypta płatków chili sól, pieprz (dość sporo, bo ziemniaki bardzo chłoną przyprawy) 2 łyżki oleju 2 łyżki masła do wysmarowania formy 100 ml słodkiej śmietanki 1. Na tarce zetrzeć najpierw 1 białą cebulę, następnie ziemniaki (to uchroni ziemniaki przed nadmiernym
Kuchnia Prezydentowejmiesiącem szparag więc postanowiliśmy je kupić i przyrządzić do obiadu. Z przysmażoną bułeczką tartą są bardzo smaczne Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 1 opakowanie białych szparag - 10 młodych ziemniaków - trochę koperku - sól, pieprz, ostra czerwona papryka - trochę mąki - trochę oliwy - 2 duże łyżki masła - 2 płaskie łyżki bułki tartej Składniki na 2 porcje. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do osolonej wody(...)patelnię z oliwą. Na patelni doprawiamy kurczaka solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Jak jedna strona kurczaka zrumieni się to dopiero wtedy obracamy na drugą stronę. Pod koniec gotowania ziemniaków i smażenia kurczaka wrzucamy na gotującą się wodę szparagi. Białe szparagi obieramy i obcinamy końcówki. Szparagi gotowaliśmy w zwykłym garnku na leżąco a do wody wrzuciliśmy łyżeczkę soli i cukru
Kuchenne WariacjeWami kilkoma przepisami na nasze ulubione sałatki Pierwszą z nich będzie sałatka, którą też ostatnio przygotowaliśmy na kolację tematyczną z naszymi przyjaciółmi czyli sałatka ziemniaczana po żydowsku Składniki: - 8 ziemniaków - 4 jajka - 1 czerwona cebula - 1 por - 6 ogórków konserwowych - kilka gałązek natki pietruszki - majonez - pieprz, sól Najpierw obieramy ziemniaki i gotujemy je w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki trzeba pilnować(...)żeby nam się nie rozgotowały inaczej w naszej sałatce ziemniaki się rozlecą. W drugim garnku gotujemy jajka na twardo. Gdy ziemniaki i jajka nam się ugotują i wystudzą zabieramy się za robienie sałatki. Ziemniaki kroimy w grubszą kostkę. Jajka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w drobne piórka a pora w ćwierć plasterki. Ogórki obraliśmy i też pokroiliśmy
Kuchenne Wariacjeproste w przygotowaniu i niezbyt pracochłonne. Ostatnio kumpela podrzuciła mi pomysł na jedną z nich, który postanowiłam przerobić po swojemu i wprowadzić w życie :) Składniki: - ok. 0,5 kg ziemniaków - jedna podwójna pierś z kurczaka - 2 duże cebule - 200 ml śmietany 12% - 1 jajko - 100 g startego żółtego sera - papryka słodka - papryka ostra - czosnek granulowany - zioła prowansalskie - gałka muszkatołowa - suszona(...)pietruszka - sól, pieprz, olej do smażenia Na początku musimy ugotować ziemniaki tak, by pozostały lekko twarde. Ich ilość zależy od posiadanego przez nas naczynia do zapiekania / brytfanki - musi wystarczyć na dwie warstwy ;) Ja kroję je w grubsze talarki przed gotowaniem, dzięki czemu szybciej miękną, ale można pokroić już ugotowane, jak kto woli :) Gdy ziemniaki siedzą już w osolonej wodzie zabieramy
Kulinarne zapędy Kokosarobię tu wiele więcej oprócz jego upieczenia w ziołach i sosie własnym. W gruncie rzeczy sens temu daniu nadaje dopiero połączenie upieczonego mięsa z duszoną marchewką oraz pieczonymi ziemniakami . W tym sensie stanowi więc ono połączenie trzech różnych przepisów z naszego bloga. A jaki jest tego efekt? Dla mnie pyszny. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań, zwłaszcza że będąc(...)umiarkowanym mięsożercą należę również do entuzjastów duszonej marchewki oraz pieczonych ziemniaków. Doskonałym dodatkiem do dania jest także wspomniany sos pozostały z pieczenia mięsa – smakuje naprawdę wyśmienicie. Co prawda najczęściej moją motywacją do ugotowania tej potrawy są nawet nie tyle jej walory smakowe, co brak czasu. Bo choć czas pieczenia mięsa jest dość długi – ok. 2 godzin, to jednak samo przygotowanie
Kulinarna Pokusadodatek do mięs. Zawsze kluski ziemniaczane robię z dużej porcji, bo wyśmienicie smakują odsmażane następnego dnia, albo po prostu ich część zamrażam. Kluski ziemniaczane / Kluski szare Składniki: 2 kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej około 2-3 szklanek mąki pszennej 2 łyżeczki soli dodatkowo: 2-3 cebule około 300 g boczku wędzonego biały ser Boczek pokroić w kostkę(...)podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić pieprzem i dusić aż cebula będzie miękka. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub -jak ja- w melakserze. Starte ziemniaki przełożyć na sitko wyłożone gazą i zostawić, żeby odsączyć masę z nadmiaru soku. Z tego płynu zlać górną warstwę a pozostałą na dnie skrobię dodać do odciśniętych ziemniaków
UgotujmyTo.plWołowina po marynarsku to bardzo prosty gulasz pochodzący z krajów skandynawskich. Ma trzy główne składniki: wołowinę, cebulę i ziemniaki. Kiedyś często robiła go moja mama – teraz ja sobie o nim przypomniałam. Jego zaletą jest nie tylko mała ilość składników, ale także prostota przygotowania i to, że jest to danie jednogarnkowe. Sos powstaje z redukcji piwa i soków z wołowiny(...)marynarsku była idealna, wystarczy wybrać ładny kawałek mięsa i jasne piwo dobrej jakości. Na drugi dzień nabierze jeszcze głębszego smaku. Wołowina po marynarsku: 800 g wołowiny (udziec) 800 g ziemniaków 3 cebule 1 butelka jasnego piwa dobrej jakości (0,5 l) 1 liść laurowy świeży lub suszony tymianek musztarda dijon (lub inna) mąka do oprószenia mięsa sól morska, świeżo mielony
Poezja smakuTalarki ziemniaczane to świetny pomysł na urozmaicenie domowych obiadów. Jeżeli nie macie ochoty na gotowane ziemniaki, to smażone talarki powinny przypaść Wam do gustu. Jeżeli dbacie o linię to poniższe ziemniaki możecie przygotować w piekarniku. Najlepiej piec je w 200ºC , aż do uzyskania złotego koloru. Składniki: surowe ziemniaki sól pieprz suszony koperek czosnek granulowany olej do smażenia Ziemniaki obrać(...)pieprzem, czosnkiem granulowanym, suszonym koperkiem i polać odrobiną oleju. Za pomocą dłoni lub łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Na patelnię wylać olej i gdy będzie gorący to partiami smażyć ziemniaki. Muszą uzyskać złoty kolor. Usmażone ziemniaki przełożyć na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Od razu podawać. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub pomidorowym
UgotowaćProste pyszne danie z ziemniaka .Pozostały mi ziemniaki z dnia wczorajszego,na pewno w niejednym domu też tak jest...i trzeba ,było coś z nimi zrobić ,a wyszło pyszne jedzonko(...)Składniki 3-4 ziemniaki 1 jajko maslo sól odkwaszająca tutaj patelnia
w mojej kuchniPrzepis ten to kolejny przepis dedykowany Adamowi. Kotleciki ziemniaczane z sezamem można wykonać z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia lub z ziemniaków ugotowanych w mundurkach specjalnie do tego dania. Są one pyszne, proste i łatwe. Składniki: ½ kg ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 6 łyżek ziaren sezamu 2 łyżki bułki tartej sól pieprz olej(...)smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do zimnych ziemniaków dodać jajko, obie mąki, jajko, 4 łyżki sezamu, doprawić solą i pieprzem i wymieszać wszystkie składniki jednocześnie zagniatając ciasto. 2 łyżki sezamu wymieszać z 2 łyżkami bułki tartej. Wilgotnymi rękami formować niewielkie kotleciki, a następnie obtoczyć je ze wszystkich stron w bułce z sezamem. Smażyć
Mama GotujeZnakomity sposób na zrobienie pysznych klusek, podpatrzony na stronie Jakuba Kuronia . W moim rodzinnym domu rzadko takie kluski się pojawiały. Na ogół ugotowane ziemniaki były przerabiane na kopytka, które też bardzo lubię. Ta metoda robienia klusek jest wyjątkowo wygodna, właściwie można kluchy zrobić z każdej ilości ugotowanych ziemniaków którą akurat mamy, bez specjalnego ważenia(...)odmierzania. Polecam, bo pyszne! Z sosem i z samym masłem też! składniki 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól przygotowanie Ziemniaki ugotować, odcedzić i przestudzić. Przepuścić przez praskę, lub zmielić w maszynce. Włożyć do garnka, ugnieść, podzielić na cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć i odłożyć, a w puste miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną
Stare GaryKolejna propozycja podania ziemniaka w innej formie. Pycha! SKŁADNIKI 8 średnich ziemniaków 2 gałązki rozmarynu 6 łyżek oleju 1 łyżeczka soli pieprz PRZYGOTOWANIE Ziemniaki dokładnie umyć. Przy pomocy ostrego noża ponacinać każdego ziemniaka na plastry o grubości ok. 3 mm. Trzeba zrobić to w taki sposób, aby go nie rozciąć, ma się trzymać w całości mimo nacięć. Ziemniaki natrzeć olejem(...)solą i pieprzem. Ziemniaki i rozmaryn ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 º. PORCJE
zabawa smakiem