Piekę go bardzo często w domu, bo nie ma osoby w rodzinie która by go nie lubiła. Tym razem upiekłam go z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Polecam naprawdę jest pyszny. Składniki: 1,5 kg ziemniaków surowych Od 0,5 kg – do 1 kg ziemniaków gotowanych 30 dag kiełbasy 1 cebula 2 małe jajka lub jedno duże(...)boczku ( najlepiej w plastrach) 1 łyżka mąki pszennej Olej Sól, pieprz, majeranek. Sposób wykonania: Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, natomiast gotowane przepuścić przez praskę lub przetrzeć przez sitko. Pokroić na drobno cebulę i kiełbasę i podsmażyć do zeszklenia się cebuli na wolnym ogniu. Do startych surowych ziemniaków dodać gotowane, łyżkę mąki, jajka, usmażoną cebulę
Na słodko lub wytrawnieponieważ są bardzo delikatne, a także świetne do jedzenia palcami. Ja kotleciki z tego przepisu robię od czasów studenckich. Robiła je też moja mama. Świetnie nadają się do nich ziemniaki, które zostały np. z obiadu poprzedniego dnia. Podajemy je z ulubionym sosem i z chrupiącą surówką. Ja tym razem podałam do nich mini-sałatę rzymską w którą można było zawijać(...)Mama zazwyczaj robiła do nich colesława lub surówkę z białej kapusty. Kotleciki z dorsza: ok. 350 g filetów z dorsza (można też użyć innej białej ryby) ok. 300 g ziemniaków (ok. 2-3 sztuki) 1 mały pęczek koperku (lub natki pietruszki) 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 cebule dymki (białe i zielone części) skórka otarta z niewoskowanej cytryny 1/2 szklanki
Poezja smakuDanie jednogarnkowe – szybkie, proste i smaczne. Kurki prosto z lasu, młode ziemniaki i biały sos z gęstej śmietany, fety, gałki muszkatołowej, świeżo mielonego pieprzu. SKŁADNIKI 1 kg młodych ziemniaków ok. 6 garści kurek 3 średnie białe cebule 4 ząbki czosnku kilka gałązek rozmarynu 200 gram gęstej śmietany 18% 200 gram sera feta świeżo mielony pieprz sól olej rzepakowy WYKONANIE(...)Ziemniaki gotujemy na półmiękko. Studzimy, a następnie kroimy w plastry. Blanszujemy kurki. Cebulę smażymy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki i dalej smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos biały: śmietanę mieszamy z fetą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu do pieczenia układamy ziemniaki posypując je świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Układamy warstwę kurek i ponownie warstwę ziemniaków posypanych
OstryKęsJako fanatyczka przypraw takich jak oregano, bazylia, czy zioła prowansalskie, serwuje dla Was kolejny pomysł na kurczaka z pomidorami i podsmażanymi ziemniakami:) Danie może wymaga sporo czasu na przygotowanie, jednak uważam, że warto;) Składniki: ziemniaki, pierś z kurczaka, 2 pomidory, mozarella, 1 duża cebula, brokuł, garść oliwek, 1/2 puszki kukurydzy, 1-2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól(...)pieprz, gyros, olej. Sos: 1-2 ząbka czosnku, łyżka majonezu, łyżka śmietany/ jogurtu naturalnego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta cukru. 1. Gotujemy ziemniaki. 2. Pomidory kroimy w ćwiartki, lub kostkę, dodajemy wyciśnięty czosnek, przyprawiamy ziołami do smaku (bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz). Ostawiamy do lodówki na ok 1-2h żeby pomidory przeszły przyprawami. 3. Przygotowujemy sos czosnkowy. Mieszamy
Kuchnia Pełna Pasjimusicie obawiać się czosnku, który w tej zupie jest delikatny i lekko słodki. To dzięki pieczeniu stracił swój ostry smak, a zyskał delikatną słodycz. Składniki: Zupa: 400 g ziemniaków główka czosnku z cebula biała część pora łodyga selera naciowego 1 l bulionu warzywnego biały pieprz sól oliwa Monini Pesto: pęczek pietruszki 3 łyżki prażonych pistacji 1 ząbek czosnku(...)czubata łyżka startego parmezanu 4 łyżki oliwy Monini z pieprzem Dodatkowo: wędzony filet z pstrąga koperek Przygotowanie: Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej ziemniaki się ugotują). W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i podsmażamy na niej delikatnie ziemniaki. W międzyczasie nieobrane ząbki czosnku skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy około
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj propozycja nieco innych placków ziemniaczanych (kartoflanych, jak kto woli). Innych, bo z dodatkiem jajka i mąki. Nie są może tak chrupiące jak placki z samych ziemniaków, ale też smaczne, a z dodatkiem łososia i jogurtu stanowią znakomite, sycące danie. składniki Placki kartoflane: 250 g obranych ziemniaków 1 duża cebula 175 g drobno posiekanego bekonu (można(...)mąki pszennej olej sól, pieprz 100 g łososia wędzonego 1/2 szklanki jogurtu greckiego koperek 1 ząbek czosnku - starty sól, pieprz oliwa przygotowanie Zetrzeć ziemniaki na czystą ściereczkę, następnie zawinąć ją i wycisnąć płyn z ziemniaków. Zetrzeć lub drobno posiekać cebulę do miseczki, następnie dodać ziemniaki, bekon, mąkę sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Ubić jajka i dodać mieszając
Stare Garykuchni włoskiej. „Gnocchi (wym. nioki) rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie „gruda”. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée…” ale może wróćmy do składników. Składniki: - 1,5 kg ziemniaków (najlepsze są sypkie, nie wodniste) - 300 g mąki pszennej - 2 małe jajka - sól Ziemniaki(...)tego idealnie nadaje. Małe kawałki ciasta turlałam po spodniej-wypukłej powierzchni krajalnicy. Uformowane gnocchi wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy. Wyjmujemy łyżką cedzakową, jak wypłyną. Podajemy jako alternatywę dla ziemniaków, do mięs. Albo z sosem (pomidorowym, pieczarkowym…). Ja podałam gnocchi z sosem pieczarkowym, natką pietruszki i bazylią, do pieczonego kurczaka z warzywami. Ziemniaki jadamy pod różną postacią: gotowane, smażone
mojewypiekiinietylkojeden z tych przepisów, w którym ilość dodatków zależy od indywidualnych upodobań. Dla jednych dwa ogórki będą wystarczającą ilością , inni będą woleli wersję kwaśniejszą. Robiąc takie ziemniaki kieruję się raczej smakiem ogórków - jak po ich dodaniu ziemniaki wydają się za mało kwaśne - dodaję kolejne. Ale bardzo polecam ziemniaki w takim wydaniu. szybkie do zrobienia a inne niż tradycyjnie podawane(...)składniki 1 kg ziemniaków kilka ogórków kiszonych - ilość zależy od wielkości, kwaśności i naszych upodobań 1 mała lub 1/2 większej cebuli łyżka masła sporo pieprzu przygotowanie ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Ogórki obrać - ja nie obieram , lubię ze skórką - pokroić w mała kostkę. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować, rozgnieść przy pomocy
Stare Garycała została zjedzona . Piekłam w piekarniku, ale myślę, że taka kiszka upieczona na grillu musi być jeszcze smaczniejsza. Dajcie znać jeżeli sprawdzicie. Składniki (4 spore porcje) 1500 g surowych ziemniaków, 500 g ziemniaków ugotowanych, 30 dkg wędzonego boczku - pokrojony w kostkę 2 cebule - pokrojone w kostkę jajko pieprz jelita wieprzowe olej lub smalec. przygotowanie Przygotować flaki*. Ziemniaki obrać(...)umyć. 1/3 ziemniaków (500g) ugotować, pozostałe zetrzeć na drobnej tarce. Dodatkowo można rozdrobnić je nożem malaksera. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Na dużej patelni roztopić smalec, dodać cebulę i boczek. Smażyć chwilę aż cebula zmięknie a boczek nieco się wytopi. Przestudzić. Gotowane ziemniaki połączyć ze startymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, dobrze wymieszać. Masa będzie dosyć
Stare Garypotrawą, a olej rzepakowy pasuje do wszystkiego. A już rewelacyjnie nadaje się do smażenia. Postanowiłam dzisiaj namówić Was na przygotowanie placków ziemniaczanych ...nie tylko z ziemniaków. Do ich przygotowania wykorzystałam młode ziemniaki i świeże tegoroczne warzywa. Składniki: 6 dużych ziemniaków , 6 marchewek , 2 pietruszki , 1 niewielki seler , 1 cebula , 3 ząbki czosnku , 3 jajka(...)łyżki mąki , pęczek natki pietruszki , 4 gałązki natki selera , sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Ziemniaki oskrobać, opłukać i zetrzeć na średniej grubości tarce jarzynowej. Miskę z ziemniakami ustawić z jednej strony wyżej, a w ten sposób nadmiar wody spłynie na dół. (Nie wyciskamy ich ręcznie, gdyż w ten sposób wylejemy
Codzienna kuchnia niecodziennaczęsto gościła na moim stole. I kiedy przygotowałam ją na kolację, to aż się sama zdziwiłam, że mogłam zapomnieć o czymś tak prostym i smacznym. Zapiekanki z ziemniaków dają nam spore pole do popisu. Możemy je modyfikować i ulepszać ile tylko starczy nam wyobraźni. I przede wszystkim zawsze smakuje i każdemu :) nie spotkałam zrzędy, której taka zapiekanka(...)smakowałaby ;) Składniki: 1 kg ziemniaków , 25 dkg pieczarek - ja użyłam sporej garści suszonych grzybów, 2 średnie cebule , 6 jajek , 4 łyżki masła , żółty ser , sól , pieprz - do smaku, 150 ml śmietanki - najlepiej słodkiej, natka pietruszki , bułka tarta do wysypania formy. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. 4 jajka ugotować na twardo
Codzienna kuchnia niecodziennaDanie, które może być dodatkiem na przykład do pieczeni, ale także stanowić samodzielne danie. Odpowiednio podane może być również ciekawą dekoracją nakrytego do obiadu stołu. Bo kto powiedział, ze ziemniaki muszą być prosto z wody i podane w mało ciekawy sposób? Do puree najlepsze są ziemniaki gotowane w mundurkach. Nie tracą smaku i wartości odżywczych. Jeśli jednak zależy(...)żeby na stół podać gorące puree, bez konieczności odgrzewania, wtedy lepiej jest ugotować je obrane. Składniki : 1 kg ziemniaków , 3- 4 łyżki masła , 2 łyżki gęstej śmietany , sól , gałka muszkatołowa , szczypiorek . Ziemniaki wyszorować i ugotować do miękkości. Obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrane ugotować w osolonej wodzie. Wodę odlać, a ziemniaki podusić lub przecisnąć
Codzienna kuchnia niecodziennazupy lubię najbardziej. Szukałam przepisu w internecie, trochę poczytałam, aż w końcu poszłam do kuchni improwizować. Nie chciałam za bardzo zakłócać subtelnego smaku cukinii, nie dawałam więc wielu dodatków. Ziemniaki, żeby krem wyszedł gęstszy i bardziej sycący, szpinak dla koloru i smaku, który bardzo lubię. Trochę ziół, a jako dodatek chrupiące grzanki - wyszło idealnie. Zupa syci, ma cudowny zielony kolor(...)docenił i stwierdził, że powinnam częściej gotować nam takie zupy, choć normalnie za kremami nie przepada. Zupa krem z cukinii i szpinaku Składniki: (na 4 porcje) 2 cukinie 3 ziemniaki 1 cebula 150 g szpinaku 2 łyżki oleju 800 ml bulionu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii sól pieprz dodatkowo: grzanki Ziemniaki i cebulę obrać, cukinie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRuskie kopytka... Pyszne, ziemniaczano-tawrogowe kopytka. O smaku farszu z pierogów ruskich. Okraszone podsmażonymi skwarkami boczku. Nietradycyjne połączenie kopytek i pierogów ruskich. Polecam! Składniki: Kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków; 250 g chudego, białego sera; 1 duża cebula; 1 jajo; 1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania; Sól; Pieprz; Olej do posmażenia cebuli. Dodatkowo: 100 g wędzonego boczku(...)duża cebula; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Cebulę do ciasta na kopytka obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące przecinąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ser biały, podsmażoną cebulę i dobrze wymieszać ( ja mieszam i ugniatam
Gospodyni Miejskamoim domu częstym gościem na stole są potrawy z ziemniaków, trochę z racji tego że są one popularne w moim regionie, no i dlatego że poprostu wszyscy je bardzo lubimy.Takie kluski to najlepiej smakują u babci, ale i ja staram się odtwarzać ich smak w moim domu Składniki: 1 kg ziemniaków łyżka soli do ugotowania ziemniaków mąka ziemniaczana Wykonanie: Ziemniaki(...)gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, przeciskamy przez praskę. Układamy ziemniaki w misce, wygładzamy na równo, dzielimy na 4 częsci równe. Jedną częśc odbieramy, w to miejsce nasypujemy do równości z masą ziemniaczaną mąki ziemniaczanej. Dodajemy odłożone ziemniaki, dobrze mieszamy. Jesli ciasto się bierze do ręki dodać jeszcze odrobinę mąki. Na dłoń bierzemy małe porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy, palcem
Z Majeczką w kuchni