Kolejna propozycja na zdrowy obiad, który możemy zabrać ze sobą do pracy. Tym razem będzie to gulasz warzywny z ziemniakami na parze, do jego przygotowania wykorzystamy urządzenie wielofunkcyjne - multicooker. Korzystając z niego oszczędzamy czas potrzebny na przygotowanie obiadu, nie musimy stać przy kuchni i mieszać potrawy. Muszę przyznać, że nie spodziewałem się, że danie wyjdzie tak smaczne i faktycznie(...)smaczny obiad :) Przepis jest na 4 porcje. Składniki: 500g filetu z kurczaka, 2 małe papryki, 1 cukinia, 2 cebule, 100g fasolki szparagowej, sól, pieprz, szczypta tymianku (suszony), 250g ziemniaków, 500 ml wody Przepis na gulasz warzywny z ziemniakami na parze: Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Cebulę, paprykę, cukinię również kroimy w kostkę, a fasolkę w mniejsze kawałki. Kurczaka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapiekanka z cukinią i ziemniakami Składniki : 800 g ziemniaków 300 g surowego boczku 600 g cukinii ( może być mieszana zielona i żółta ) 6 łyżek śmietany kremówki 30 % 1 większy pomidor 10 dkg sera żółtego do utarcia 1 całe jajko świeża bazylia sól , pieprz , ulubione suszone zioła , gałkę muszkatołową łyżka(...)sosu sojowego łyżka oleju do podsmażenia boczku Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni , ziemniaki oskrobać i pokroić w grubsze plastry. A następnie przełożyć do garnka , zalać wodą , lekko osolić i zagotować (po zagotowaniu wody , gotować ok 5 minut ). Gotować aż ziemniaki będą miękkie , ale się nie rozpadały. Cukinię pokroić w plastry , rozłożyć na blaszce , lekko skropić oliwą
Aromatyczne PodróżeJesień zbliża się nieubłaganie, ale ja lubię tę porę roku, ponieważ niesie ona z sobą mnóstwo wspaniałych darów - cudownych warzyw. Dziś postanowiłam to maksymalnie wykorzystać i przygotowałam papryki faszerowane ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski . Farsz typowy dla kuchni hinduskiej jest mocno doprawiony ziołami oraz lekko ostry dzięki sporej ilości papryczki chilli. Polecam wszystkim fanom jesiennych warzyw takich jak papryka(...)powrocie z pracy, zanim zdążę coś ugotować, to jest już ciemno! A ja nie jestem jeszcze przygotowana do robienia zdjęć po ciemku ;( Składniki : 2 kolorowe papryki 400g ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku 5cm świeżego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 nieduży bakłażan 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka czarnuszki 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry
Codzienne GotowanieZiemniaki "jak z ogniska" - to jeszcze jeden smaczny sposób na ziemniaki z piekarnika. Rzeczywiście do złudzenia przypominają te wyjęte z ogniskowego popiołu nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Skorupkę zawdzięczają otoczce z mąki, ogniskowy smak dodatkowi wędzonej soli i wędzonej papryce. Nareszcie miałam sposobność wypróbować wędzoną sól kupioną już jakiś czas temu. Szczypta wystarczy, by nadać ziemniakom fantastyczny dymny(...)aromat. Polecam do wypróbowania! Składniki: około 600 g średnich ziemniaków 2 łyżki mąki 2 płaskie łyżeczki soli 1/3 łyżeczki soli wędzonej 0,5 łyżeczki wędzonej papryki Wykonanie: ziemniaki dokładnie wyszorować i jeszcze wilgotne obtoczyć w mieszance mąki z solą i papryką. Nadmiar strzepnąć ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200`C około 45 minut. Oczywiście, przy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupa krem z marchwi i ziemniaków to smaczne i pożywne danie, ciekawie się prezentuje a składniki niezbędne do jej przygotowania kupić można za parę groszy w każdym warzywniaku. Krem z marchwi i ziemniaków to dobre rozwiązanie dla tych, którzy chcą przyrządzić oryginalny posiłek przy niewielkim nakładzie pracy. składniki na 4 porcje 1 kg marchwi 5 średnich ziemniaków 1 litr bulionu(...)kilka gałązek natki pietruszki czarny pieprz sól opcjonalnie grzanki lub groszek ptysiowy przepis Obraną marchew kroimy w plastry a ziemniaki w kostkę. Do garnka wrzucamy pokrojoną marchew i ziemniaki, wlewamy bulion i wszystko razem łączymy. Warzywa gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Lekko przestudzoną zupę miksujemy
Smakowite Daniapóźniej gotuje na niewielkim ogniu w mleku. Przepisy na zupę są przeróżne – z dodatkiem rybnego bulionu, bez śmietanki, wyłącznie na mleku, z żółtkami. Z ziemniaczanym puree zamiast z kawałkami ziemniaków, zmiksowana na gładko, ozdobiona płatkami mięsa ryby… Ta, którą zrobiłam najbliższa jest oryginałowi, nie ma w sobie żadnych wymyślnych porów, szalotek czy białego wina. Jest prosta, ale nie prostacka(...)smaki, a tekstura jest oczywista i nie zostawia miejsca na domysły. Rybę obieramy ze skórki, rozkładamy na części pierwsze – wyjmujemy kręgosłup i wszystkie ości, mięso dzielimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w niezbyt grubą i niezbyt drobną kostkę. Cebulę obieramy i kroimy drobniutko. W garnku rozpuszczamy i podgrzewamy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy
Karo in the Kitchensobą, a w połączeniu z pozostałymi składnikami idealnie sprawdzają się jako dip do mięs oraz grillowanych warzyw. Składniki po 4-6 plasterków wędzonego boczku na osobę po 1-2 ziemniaki na osobę kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz i ulubione przyprawy Składniki i przygotowanie dipu musztardowego 2 łyżki angielskiej musztardy Colman's 2 łyżki klasycznej żółtej musztardy(...)French`s 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotowanie Równej wielkości ziemniaki obrać ze skórki, umyć i podgotować około 15-20 minut w osolonej wodzie. Wyjąć z garnka, lekko przestudzić i ponacinać w poprzek mniej więcej do połowy grubości ziemniaka. Boczek pokroić w cienkie plastry Ziemniaki posmarować oliwą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj bardzo fajna przystawka, przygotowana z wczorajszego obiadu. Jeżeli ugotujecie za dużo ziemniaków i nie wiece co z nimi zrobić, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Porcja ok 16 kulek Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 cebula 250 g wędzonego boczku 80 g sera gouda 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej panierka: jajko + bułka tarta do otoczenia olej(...)smażenia Przygotowanie: Ziemniaki ugotowane wcześniej w osolonej wodzie przepuszczamy przez praskę. Boczek kroimy na drobną kostkę i podsmażamy, aż powstaną skwarki, odcedzamy z tłuszczu i dodajemy do ziemniaków. Cebulę podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku i łączymy z ziemniakami. Następnie dodajemy jajka i mąkę. Wszystko mieszamy, jeżeli ciasto nie jest dość kleiste dodajemy jeszcze mąkę (wszystko
Niezły Młynekmuszę spróbować jej w innej postaci. Żeby nie było nudno, tym razem nie zrobiłam ryby na parze (a bardzo lubię :D), ale upiekłam w piekarniku. Przy okazji przygotowałam też ziemniaki w aromatycznej wersji z dodatkiem oleju kokosowego. Całość zajmuje niewiele czasu, a w połączeniu jest bardzo smaczne. Polecam wszystkim miłośnikom ryb i nie tylko ;) Makrela z pieczonymi ziemniakami, czyli prosty(...)obiad z piekarnika świeże płaty/filety z makreli sól, pieprz, koperek, suszona cebula 6-7 średniej wielkości ziemniaków ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół do sałatek i koperek) płaska łyżka oleju kokosowego Płaty z makreli oczyścić, doprawić solą, pieprzem, cebulką i koperkiem. Umieścić płaty w torebce do pieczenia, najlepiej nie układać ich jeden na drugim. Zamknąć torebkę, nakłuć
FitKotDzisiaj zapraszam na placki z cukinii i ziemniaków, które doprawiłam czosnkiem i majerankiem. Dzięki ziemniakom są lekko chrupkie z wierzchu. Dzięki cukinii środek jest delikatny i mięciutki. Czosnek i majeranek pięknie je aromatyzuje. Składniki: 600 g ziemniaków 1 kg małych cukinii 130 g mąki pszennej 8 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę 4 czubate łyżeczki majeranku suszonego 2 jajka 1 czubata(...)dużych oczkach. Cukinię lekko solimy, przekładamy na sitko i odstawiamy na 30 minut, aby odciekła z soku. W międzyczasie kilka razy ją odciskamy. Tak przygotowaną cukinię przekładamy do miski. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki przekładamy na sitko i odstawiamy na 3 minuty, aby odsączyć nadmiar soku. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski, do cukinii. Dodajemy
Smak mojego domużeberka, kaszanka...to chyba podstawy. Jednak, aby urozmaicić grillowe jedzenie przygotowujemy również warzywa czy sałatki. Dla mnie jednym z najlepszych dodatków są tzw. ziemniaczane wariacje, czyli sałatki na bazie ziemniaków. Dodatków można wymyślać i komponować niezliczone ilości, bo ziemniak jest bardzo wdzięcznym kompanem i smakuje chyba ze wszystkim. Moja dzisiejsza sałatka oprócz ziemniaków ma w sobie pora i ostrość musztardy(...)Pamiętajcie, żeby ostatecznie ilości musztardy i octu dopasować do własnego smaku.) Składniki: około 1 kg ziemniaków 10-12 cm średniej grubości pora (jasna część) 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki musztardy majonez sól i pieprz do smaku Ziemniaki ugotować, wystudzić i obrać. Pokroić w grubą kostkę. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Zasypać go cukrem, dodać ocet
Codzienna kuchnia niecodziennaZiemniaki z grilla to przystawka chyba zapewne obowiązkowa na każdym grillu. Proponowana wersja ziemniaków została przeze mnie upieczona na aluminiowej tacce. Ziemniaki z grilla mogą być podane do mięsa lub sałatek. Do ziemniaków można podać także sos lub dip (dip czosnkowy, dip czosnkowy z chilli, majonezowy dip czosnkowy). Z jednego kilograma ziemniaków przygotujecie porcje dla […] The post Ziemniaki
Magiczny GarnekGrillowane szaszłyki z młodymi ziemniakami i boczkiem oraz warzywami: papryką, czerwoną cebulą i pieczarkami, to znakomita przystawka na rodzinne spotkania lub ciekawy pomysł na smaczny i szybki obiad lub kolację w plenerze. Składniki na 8 szaszłyków : 200 g boczku w plastrach 2 czerwone cebule 16 młodych ziemniaków ( najlepiej małych) 16 małych pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka(...)zielona papryka 150 g ketchupu 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki papryczki chili czarny pieprz sól Przepis : Obrane ziemniaki gotujemy około 5 minut w lekko osolonym wrzątku, po czym odcedzamy i studzimy. Do miseczki przekładamy ketchup, dodajemy ostrą paprykę, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, szczyptę soli oraz czarny pieprz i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Czerwoną cebulę
Smakowite Daniapodlewamy oliwą, solimy i pieprzymy. Dokładnie otaczamy szparagi w oliwie i przyprawach, wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową i grillujemy do miękkości około 8-10 minut na dość dużym ogniu. ZIEMNIAKI Młode ziemniaki zostawiamy w skórkach. Namaczamy je przez chwilę w zimnej wodzie, żeby pozbyć się z warzyw piasku i ziemi, następnie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Nie przecinamy ich, gotujemy(...)całości , w osolonej wodzie, do miękkości. Odcedzamy i dopiero wtedy kroimy na pół, jeszcze kiedy są gorące, przykrywamy garnek pokrywką i zostawiamy ziemniaki w cieple. JAJKA Jajka – po jednym lub dwa na osobę – wyjmujemy z lodówki i ogrzewamy w ciepłej wodzie, żeby nie popękały. W średniej wielkości garnku zagotowujemy około 1,5l wody – zagrzane jajka wrzucamy do gotującej się
Karo in the KitchenZiemniaki to chyba najpopularniejszy produkt na polskich stołach więc dlaczego nie miałby się pojawić również na grillach, a jeśli dodamy do niego boczek to nikt się im nie oprze. Składniki : (w stosunku 1:1) młode ziemniaki średniej wielkości boczek w plastrach zioła prowansalskie Przygotowanie : Obrane ziemniaki gotuję prawie do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzone ziemniaki posypuję ziołami następnie każdego(...)ziemniaka "na ciepło" owijam plastrem boczku spinając wykałaczką i grilluję z każdej strony aż boczek będzie miał ładne rumieńce oddając tym samym aromat ziemniakowi. Smacznego
Mechanik w kuchni