Ruskie kopytka... Pyszne, ziemniaczano-tawrogowe kopytka. O smaku farszu z pierogów ruskich. Okraszone podsmażonymi skwarkami boczku. Nietradycyjne połączenie kopytek i pierogów ruskich. Polecam! Składniki: Kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków; 250 g chudego, białego sera; 1 duża cebula; 1 jajo; 1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania; Sól; Pieprz; Olej do posmażenia cebuli. Dodatkowo: 100 g wędzonego boczku(...)duża cebula; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Cebulę do ciasta na kopytka obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące przecinąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ser biały, podsmażoną cebulę i dobrze wymieszać ( ja mieszam i ugniatam
Gospodyni Miejskamoim domu częstym gościem na stole są potrawy z ziemniaków, trochę z racji tego że są one popularne w moim regionie, no i dlatego że poprostu wszyscy je bardzo lubimy.Takie kluski to najlepiej smakują u babci, ale i ja staram się odtwarzać ich smak w moim domu Składniki: 1 kg ziemniaków łyżka soli do ugotowania ziemniaków mąka ziemniaczana Wykonanie: Ziemniaki(...)gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, przeciskamy przez praskę. Układamy ziemniaki w misce, wygładzamy na równo, dzielimy na 4 częsci równe. Jedną częśc odbieramy, w to miejsce nasypujemy do równości z masą ziemniaczaną mąki ziemniaczanej. Dodajemy odłożone ziemniaki, dobrze mieszamy. Jesli ciasto się bierze do ręki dodać jeszcze odrobinę mąki. Na dłoń bierzemy małe porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy, palcem
Z Majeczką w kuchniSzybki obiad, bo w 30 minut i gotowy dla 2 osób. - 50-60 dkg wołowiny oczyszczonej z białych błonek - 4 średnie ziemniaki - olej do smażenia - papryka ostra i słodka - sól - sałata lodowa 1/4 i pół owocu granata - ocet owocowy i oliwa z oliwek - łyżka masła wstawiamy niewielki garnek z wodą osoloną na ziemniaki, które obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż(...)kilka części. Najlepiej nadają się do tego ziemniaki z małą ilością skrobi np. Irga lub Irys. Gdy woda się zagotuje wrzucamy ziemniaki i gotujemy ok. 6-7 minut. Włączamy piekarnik na 200° termoobieg. Po ok. 7 minutach odcedzamy kartofle, wykładamy na naoliwioną blachę, posypujemy obiema paprykami i solą. Wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut, aż się zrumienią. Podczas
Pasje Jolkiszampana :) Uczulenie mam na normalne pomidory, może po suszonych nic mi nie będzie :) Czas pokaże.. Składniki : 2 filety z piersi kurczaka 5 pieczarek 6 suszonych pomidorów 2 ziemniaki 5 pasków cukinii 2 łyżki oliwy z oliwek z oregano Przyprawy : przyprawa do ziemniaków zioła prowansalskie kmin rzymski chili con carne curry płatki czosnku bazylia Filety(...)polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy według gustu. Ja użyłem kmin rzymski, chili con carne, bazylia, curry i na wierzch płatki czosnku. Pierś na chwilę odstawiamy na bok, obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w grubsze plasterki czy jak kto lubi :) Trzeba pamiętać, że im większe kawałki ziemniaka, tym dłużej będzie się nam parował. Następnie posypujemy przyprawą do ziemniaka i ziołami
Parowar Facetaszybkiego dania, które się przygotowuję 5 minut, nie zrobić długiego posta, którego się czyta dłużej niż przygotowuję potrawę, przejdźmy do składników. Składniki : 3 sztuki białej kiełbasy 2 ziemniaki 1 papryka, tym razem padło na żółtą Przyprawy : majeranek curry czosnek granulowany przyprawa do ziemniaków zielenina Kiełbasę myjemy i nacinamy, ja zastosowałem 1 nacięcie(...)długości i po 3 w poprzek. Przyprawiamy delikatnie kiełbasę majerankiem, curry i czosnkiem granulowanym. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w grubsze plastry i przyprawiamy przyprawą do ziemniaków. Następnie wkładamy wszystko do parowaru na 30 min. Kiełbaski i ziemniaki się parują, a my myjemy paprykę, wydrążamy środek i kroimy na grubsze paski. Paprykę dokładamy na 10-15 min przed końcem parowania. Zieleninę
Parowar FacetaCurry można przygotować z jagnięciną, kaczką, wołowiną lub tofu. Przepis inspirowany potrawą ze strony Słodko-Kwaśny. Składniki (dla dwóch osób): 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 1 duży ziemniak 50 g pasty massaman curry 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe 1/4 szklanki obranych fistaszków 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżeczki(...)puree z tamaryndowca * 2 łyżeczki cukru * +do podania: ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kurczaka i ziemniaka kroimy w kostkę o boku 2 cm, cebulę kroimy w piórka, orzeszki prażymy na suchej patelni. 2. W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy pastę curry i smażymy 1 minutę. Dodajemy mleko kokosowe i kurczaka, doprowadzamy do wrzenia
Tajskie smakiKolejną propozycją tradycyjnej podlaskiej kuchni jest kiszka ziemniaczana. Zazwyczaj robiona z grubszych jelit, jednak ta opcja nie do końca mnie przekonuje i osobiście preferuję cieknie ;). Tarte ziemniaki, dodatek skwarek, a to wszystko zapieczone w formie kiełbaski. Troszkę zabawy jest z przygotowaniem, ale efekt końcowy jest wart tego całego zachodu. Osobiście nie jestem w stanie podać dokładnej ilości ziemniaków(...)metrów jelit. Zawsze jest to robione z tego co aktualnie mamy. Składniki: 2 kg ziemniaków 2 cebule 1 szklanka mleka 1 jajko najlepsze są zmielone w maszynce skwarki lub drobno pokrojone dowolne mięso (surowe, wędzone) 2 łyżki mąki pszennej olej rzepakowy sól, pieprz czarny Kamis jelita cienkie Wykonanie: Zazwyczaj jelita kupujemy solone w paczkach. W takim układzie musimy
Malinowe Pocałunkinaszych regionów robione zgodnie z tradycją przekazywaną z matki na córkę są po prostu niepowtarzalne. Jedyne w swoim rodzaju. Bez udziwnień, robione tak jak babcia kazała. Czyli surowe ziemniaki starte na tarce, ugotowane przepuszczone przez praskę. Robione z surowym mięsem, ugotowane i okraszone prawdziwym smalcem ze skwarkami i cebulką. Czy jest coś bardziej tradycyjnego? U mnie w domu chyba(...)Wiem, że moja babcia byłaby ze mnie dumna. Składniki na ok 12 szt: 4 kg surowych ziemniaków ok 1 kg jagnięciny (Jagnięcina podhalańska ChOG) 2 cebule kilka łyżek mąki ziemniaczanej majeranek Kamis, rozmaryn. sól, pieprz 300 g kiełbasy myśliwskiej (Kiełbasa myśliwska GTS) pół kostki smalcu 1 cebula Mięso mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach razem
Malinowe Pocałunkigorączką i niewiele jestem aktualnie w stanie ugotować. Odpowiednio do mojego stanu dobrałam też charakter dania - zapiekanki są proste, robią się same i nie wymagają myślenia. Idealnie ;) Składniki: - 6 ziemniaków - 2 cebule - 6 pieczarek - 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej - 2 ząbki czosnku - 100 g startego żółtego sera - 2 kulki mozarelli - 1 jajko - duże opakowanie śmietany 18% - sól, pieprz, bazylia, oregano - szczypta(...)gałki muszkatołowej - tłuszcz do smażenia i smarowania naczynia Ziemniaki gotujemy. W tym czasie doprowadzamy resztę składników do stanu, w którym widzimy je powyżej - obrane pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, mozarellę w plastry, szynkę targamy na małe kawałki, a ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Mamy teraz czas na przygotowanie sosu - w misce mieszamy razem śmietanę, jajko, cały starty
Kulinarne zapędy KokosaCroquettes of fish. Składniki. 30dag dorsza 20dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka pietruszki 1 łyżeczka śmietana 18% 1 jajko 1/2 łyżeczki utłuczonego pieprzu sól cząber olej do smażenia Wykonanie. Ugotować ziemniaki w łupinie, obrać i utłuc. Mięso ryby zmielić, połączyć z ziemniakami, dodać posiekaną cebulę. śmietanę, cząber, natkę ,jajko, pieprz i sól. Wymieszać, uformować wałek i pociąć na małe(...)podawać z ziemniaczaną skordalią i warzywami. Tak przygotowane krokiety są bardzo delikatne i dobrze komponują się z wyrazistą skordalią. Skordalia ziemniaczana. Skordalia to rodzaj puree sporządzany np .z ziemniaków, migdałów czy namoczonego chleba.Wyśmienita alternatywa dla hummusu.W Grecji skordalię podaje się z rybą. Składniki . 250g mącznych ziemniaków w łupinach 2 ząbki czosnku 1 łyżka białego octu 2 łyżki oliwy
Kulinarny karnet ChristopheraMashed potato with egg. Składniki. 4 ziemniaki 1 kostka przyprawy Kucharek 1 łyżeczka masło 1 łyżeczka śmietana 0,5 cebula 10 dag kiełbasa gospodarska 5 dag boczek wędzony olej do smażenia pieprz chilli 1 jajko szczypiorek Wykonanie. Ziemniaki obrać. Zalać wodą, dodać Kucharka, ugorować. Do ugotowanych ziemniaków dodać 1 łyżeczkę masła i 1 łyżeczkę śmietany 18%. Ziemniaki utłuc(...)pokroić drobniej. Do smażonej na oleju cebuli, dodać pokrojony boczek, a następnie kiełbasę. Chwilę poddusić i posypać pieprzem. Metalowe kółko (ausztycher) położyć na talerzu i rozłożyć w nim połowę ziemniaków. Na ziemniaki położyć połowę przesmażonej cebuli, boczku i kiełbasy. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Na tak przygotowaną wieżyczkę położyć usmażone jajko i posypać odrobiną chilli i szczypiorku
Kulinarny karnet Christopheraserwujemy Wam przepis na domowy obiad w tradycyjnym stylu w ekspresowym tempie. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE Jeśli robicie też sos zacznijcie od ziemniaków. Jeśli interesują Was tylko kluski, przewińcie na dół przepisu. GOTOWANIE ZIEMNIAKÓW NA KLUSKI (20 min): ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały i wrzucamy do osolonej wody(...)Gotujemy na średnim ogniu od chwili zagotowania się wody ok. 15-20 min, aż będą miękkie. W czasie gdy się gotują, my zabieramy się za sos. Oczywiście można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu, ale wtedy gorzej wyrabia się ciasto na kluski. 1. WIEPRZOWINA (10 min): my użyliśmy schabu, ale szynka wieprzowa też dobrze się nada – chodzi o to, aby mięso
Nerds KitchenPrzepis, który podała nam prowadząca warsztaty Kuchni Pięciu Przemian , w których uczestniczyłam w grudniu, a który to przepis zaraz wypróbowałam i potwierdzam, że ziemniaczki są pyszne! Składniki: * ziemniaki * mały kawałek marchewki i pietruszki * cebula (robiłam też z porem) * czosnek * masło lub olej * przyprawy: kurkuma, kminek, sól, majeranek, bazylia, ew.kolendra, estragon * cytryna Po kolei: 1. na wrzącą wodę wrzucamy(...)szczyptę kurkumy i majeranku (o) 2. kawałek marchewki i pietruszki (sł) Gotujemy ok. 15 minut 3. dodajemy świeżo obrane i pokrojone ziemniaki i trochę masła lub oleju (sł) 4. kminek (sł/m) - można zmielić 5. ząbek czosnku, szczyptę bazylii, ew. kolendry (m) 6. solimy (sn) 7. kilka kropli cytryny (k) 8. szczyptę tymianku (o) Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy
Zdrowa Kuchnia Sowywłoskich Pesto z bobu i orzechów włoskich Kremowe pesto z bobu Makaron z pesto z bobu 2. Zupa krem z bobu Zupa krem bazuje na trzech składnikach – bobie, młodych ziemniakach i kalafiorze. Bardzo lekka i delikatna w smaku. Będzie doskonałym przepisem na letni, lekki obiad. 500 g bobu (waga przed ugotowaniem) 3 różyczki kalafiora 3 małe ziemniaki Bulion 2 łyżki(...)naturalnego (np. kanapkowy, Bieluch itp.), może być też mascarpone Feta Koperek 2 ząbki czosnku Łyżka masła Sól, pieprz Masło rozpuścić w rondlu. Wrzucić oczyszczone i pokrojone na niewielkie kawałki ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Podsmażyć 2-3 minuty. Po tym czasie dorzucić przekrojone ząbki czosnku, zalać bulionem (tak, żeby warzywa były przykryte) i gotować aż warzywa zmiękną. W osobnym garnku ugotować
Healthycreations.pl