ziemniaki - 38421 przepisów (strona:191/2562)

Pieczone udka z ziemniakami i marchewką 77

Pieczone udka z ziemniakami i marchewką to pyszna propozycja na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Podstawowe składniki. Danie które praktycznie samo się robi :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5-6 pałek z kurczaka u mnie 4 pałki plus 1 pojedynczy filet ok 11 średnich ziemniaków 2 większe marchewki kilka łyżek oliwy/oleju przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, ulubiona przyprawa do kurczaka(...)kurczaka. Następnie każde udko dokładnie nacieramy aby ładnie pokryło się marynatą. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aby mięso się zamarynowało. ( możemy kurczaka natrzeć przyprawami wieczorem poprzedniego dnia), ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, obrane marchewki kroimy w plasterki. Warzywa przekładamy do większej miski. Wlewamy trochę oliwy/oleju, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków. Dokładnie mieszamy., na dno naczynia żaroodpornego

Blog kulinarny S9.PL
Zapiekanka z młodych ziemniaków 119

Zapiekanki raczej kojarzą się z jesienią lub zimą, ale zapiekanka z dodanymi młodymi ziemniakami będzie smakować o niebo lepiej. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną SKŁADNIKI: - 1 kg młodych ziemniaków - 600 g boczku wędzonego - 4 duże cebule - 250 g sera żółtego - 200 ml 30% śmietany - 2 jajka - garść świeżego szczypioru - przyprawy (sól, gałka muszkatołowa, kminek, rozmaryn, ostra papryka, czosnek) Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej(...)KROK 1 . Ziemniaki obieramy, myjemy i podgotowujemy około 20 minut w osolonej wodzie. KROK 2. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, aż wszystko nabierze rumieńców. KROK 3. Podsmażony boczek i cebulę zalewamy śmietaną i przyprawiamy gałką muszkatołową. KROK 4. Ziemniaki po przestygnięciu kroimy w plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfance i przyprawiamy kminkiem, rozmarynem

Związek na patelni
Sałatka z botwinki z jajkiem i bobem 97

zjadł i potem przysłał nam smsa „botwinka rządzi!”. Tak jest: sałatka z botwinki jest the best: delikatna, rozpływająca się w ustach, lekko słodka. Doskonale pasują do niej młode ziemniaki i młody bób. Danie możesz zrobić w kwadrans. Przygotowanie wydłuża obieranie bobu – to mozolna praca. Jeśli masz świeży bobik nie obieraj go tylko z łupinką dodaj do sałatki. Sałatka z botwinki(...)botwinką: Sałatka z botwinki, koziego sera i moreli Sałatka z warzyw pieczonych i surowych Składniki: Duży pęczek botwiniki lub dwa małe 4 jajka ½ kg bobu 6-8 młodych ziemniaków 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 2 łyżki soku cytryny 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Dokładnie umyj warzywa. Większe ziemniaki przekrój na połowy, włóż do dość dużego garnka

Niedzielny kucharz
Pieczarkowe kulki obiadowe 100

votes ) Pieczarkowe kulki obiadowe Pieczarkowe kulki obiadowe to fajna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków, czy ryżu. Pyszne, ciekawe w smaku i niebanalne danie, które zachwyci każdego. Proste w wykonaniu, a do tego można do ich wykonania, wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z poprzedniego dnia. Polecam, szczególnie w okresie upałów gdyż z powodzeniem możesz je serwować także na zimno w towarzystwie dowolnych(...)dipów. Dobrym pomysłem jest też zabranie kulek na piknik nad jeziorem..na świeżym powietrzu wszystko smakuje jeszcze lepiej składniki na 3-4 osoby : tradycyjnie gotowane, krojone w małe kawałki ziemniaki ( mniej więcej taka porcja, ile mieści się w bulionówce z lekkim czubkiem ) 0,5 kg pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duże jajko 4 łyżki mąki pszennej sól

Ogrodnik w podróży
Pałki z kurczaka w ketchupie 107

wersji łagodniejszej używamy ketchupu łagodnego, a w wersji na ostro - ketchupu pikantnego. Tak przygotowane pałki wychodzą pyszne - z chrupiącą skórką i soczystym mięskiem. Podudzia możemy również upiec razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Jednak warto ziemniaki najpierw same podpiec przez około 15-20 min., a dopiero później wyłożyć na nie przygotowane podudzia w marynacie, gdyż w przeciwnym razie ziemniaki mogą(...)spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia podudzia wyciągamy z lodówki i odstawiamy na około godzinę. Jeśli pieczemy podudzia razem z ziemniakami, to w tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 min. Podudzia umieszczamy

Kuchnia MagdaLeny
Pałki z kurczaka w ketchupie 107

wersji łagodniejszej używamy ketchupu łagodnego, a w wersji na ostro - ketchupu pikantnego. Tak przygotowane pałki wychodzą pyszne - z chrupiącą skórką i soczystym mięskiem. Podudzia możemy również upiec razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Jednak warto ziemniaki najpierw same podpiec przez około 15-20 min., a dopiero później wyłożyć na nie przygotowane podudzia w marynacie, gdyż w przeciwnym razie ziemniaki mogą(...)spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia podudzia wyciągamy z lodówki i odstawiamy na około godzinę. Jeśli pieczemy podudzia razem z ziemniakami, to w tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 min. Podudzia umieszczamy

Kuchnia MagdaLeny
Aloo masoor – indyjskie ziemniaki z soczewicą 133

Aloo masoor – indyjskie ziemniaki z soczewicą Zapraszam Was do wypróbowania mojego przepisu na przepyszne danie – u nas smakuje nawet dzieciom, co nie jest częste jeśli chodzi o dania i przyprawy innych nacji (prawdziwi rodacy Można o nim powiedzieć, że to danie kuchni kryzysowej, obiad za 5 zł , tanie danie i dla oszczędnych i dla studentów. To również danie zdrowe(...)cebule 6 łyżek oliwy lub oleju (pysznie smakuje tez na pachnącym oleju kokosowym) 200g pomidorów typu passata lub przecier, mogą być siekane z puszki albo świeże 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 0,25 łyżeczki chili – można pominąć jeśli jedzą dzieci 1 łyżeczka garam masala

Dorota Smakuje
Sałatka z warzyw pieczonych i świeżych z halloumi 110

świeże podaje się obok pieczonych. Jednak wymieszanie sałatki z warzyw pieczonych ze świeżymi składnikami przenosi danie w zupełnie inny wymiar. Dwie ważne uwagi: ta sałatka najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Być może pomysł z pieczeniem nowych ziemniaków nie przemawia do Ciebie, ale uwierz, że nowe ziemniaki upieczone są lepsze niż gotowane: kremowe i słodkie. Pieczona botwinka również smakuje genialnie(...)przepisów z pieczonych warzyw, np. pomidorową z pieczonych warzyw , kapuśniak z pieczonej kapusty, zupa krem z pieczonej papryki, filet z czipsami z jarmużu i pieczonymi warzywami Składniki: 6 średnich ziemniaków 4 buraczki razem z liśćmi 2 marchewki ½ główki brokuła 1 mała główka sałaty lub duża garść szpinaku 1 cukinia 1 duże jabłko Kilka łyżek siekanego szczypiorku 1 łyżeczka suszonego oregano

Niedzielny kucharz
MŁODE ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM W RĘKAWIE + FILMIK 81

Danie szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. Ziemniaki z kurczakiem zapiekane w rękawie, polecam.     SKŁADNIKI :  1,5 kg młodych ziemniaków  1 pęczek młodej marchewki 1 cebula 1 kg kurczaka ( udka, skrzydełka)  oliwa z oliwek sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, przyprawa do kurczaka szczypta tymianku  rękaw do pieczenia(...)PRZYGOTOWANIE :  Ziemniaki i marchew myjemy, oczyszczamy i przecinamy na mniejsze kawałki. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy sól, olej i przyprawy, mieszamy.  Mięso tniemy na mniejsze kawałki i doprawiamy do smaku. Mieszamy.  Do rękawa nakładamy ziemniaki z marchewką a na wierzch mięso. Zaciskamy brzegi rękawa, na worku robimy wykałaczką kilka dziurek aby para mogła uciekać.  Rękaw przekładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Ziemniaki w mundurkach zapiekane z bryndzą 110

Ziemniaki w mundurkach zawsze będą mi się kojarzyć z beztroskim dzieciństwem i ogniskami. Urok wsi, smak i umorusane ręce i usta. Śmiech, radość i bycie z rodziną i znajomymi.  Piękny czas!. Bryndza ta domowa, słona jest idealny, dodatkiem do ziemniaka. Nie zrobiłam ogniska, ale ten przepis jest bardzo stary i możemy go zrobić w domu. Podawane na gorąco(...)pyszne, bryndza się ciągnie, a do tego jemy bez użycia sztućców. Składniki na duża blachę do piekarnika: - 12 dużych ziemniaków - 1/2 kg bryndzy lub fety - 2 łyżeczki majeranku - sól - pieprz - olej 1. Ziemniaki dokładnie szorujemy i zostawiamy w łupinach. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 15-20 minut, mają pozostać twarde. Studzimy i przekrawamy na połowę. 2. Środek wydrążamy łyżką

Apetyczna babeczka
Botwinka 84

pojawia się w odświeżonej wersji... Składniki różnią się nieznacznie, jednak całkiem inny jest sposób wykonania, a przede wszystkim są lepsze zdjęcia.  Pyszna zupka z liści buraków z dodatkiem ziemniaków, startej marchewki oraz dodatkowego buraczka dla koloru i dużą ilością zieleniny - koperku oraz szczypiorku, zabielona śmietaną. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej na bulionie warzywnym lub w wersji tradycyjnej(...)rosole drobiowym. Składniki: 2 pęczki botwiny 1 mały burak 4 ziemniaki 1 duża marchewka 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany 12% 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Marchewkę, buraka oraz ziemniaki obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a marchewkę

Kuchnia MagdaLeny
Botwinka 84

pojawia się w odświeżonej wersji... Składniki różnią się nieznacznie, jednak całkiem inny jest sposób wykonania, a przede wszystkim są lepsze zdjęcia.  Pyszna zupka z liści buraków z dodatkiem ziemniaków, startej marchewki oraz dodatkowego buraczka dla koloru i dużą ilością zieleniny - koperku oraz szczypiorku, zabielona śmietaną. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej na bulionie warzywnym lub w wersji tradycyjnej(...)rosole drobiowym. Składniki: 2 pęczki botwiny 1 mały burak 4 ziemniaki 1 duża marchewka 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany 12% 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Marchewkę, buraka oraz ziemniaki obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a marchewkę

Kuchnia MagdaLeny
Gnocchi w kurkowym sosie / Gnocchi with chanterelle sauce 53

niewiele więcej czasu będzie Ci na to potrzebne. Tym razem danie w wersji wegetariańskiej, ale z powodzeniem możesz do tego dodać mięso – kurczaka, boczek, na co masz ochotę. Ziemniaki na ciasto warto ugotować dzień wcześniej, żeby były bardziej suche – lepsze do robienia ciasta. Składników jest dosłownie pięć, najprawdopodobniej większość masz w domu – miłego gotowania! Gnocchi are just(...)them easier to make a dough of them. There are literally five ingredients, which most likely you have at home – have fun cooking! SKŁADNIKI: Gnocchi: 300 g ugotowanych ziemniaków 150 g mąki pszennej 1 jajko Sos: 200 g kurek 200 g jogurtu greckiego 1 średnia cebula 75 g Gorgonzoli 1 łyżka masła INGREDIENTS: Gnocchi: 300 g boiled potatoes

Martyna Cooks
Sałatka ziemniaczana 113

Składniki 500 g małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach 4 łyżki musztardy francuskiej świeżo mielony pieprz sól 8 łyżek dobrej jakości oleju rzepakowego lub słonecznikowego 5 łyżek siekanych kaparów najlepiej olbrzymich, kilka w całości do dekoracji 3 duże ogórki kiszone 2 małe cebule Przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować pamiętajcie, aby ziemniaków nie rozgotować, powinny być jędrne. Po ugotowaniu ziemniaki(...)całkowitego ostudzenia. Cebulę pokroić w cienkie piórka, delikatnie posolić i zalać olejem, odstawić na 15 minut. Kapary cieniutko pokroić. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Przestudzone ziemniaki obrać ze skórki, przekroić na pól, a następnie na 4 mm plasterki. Do ziemniaków dodać ogórki, kapary, cebulę z olejem, musztardę, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać. Przed podaniem

KUCHNIA POLSKA
Osetyńskie pierogi/placki z serem i ziemniakami 72

instant (lub 20g świeżych) – 1,5 łyżki cukru – około 530g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 1 łyżeczka soli – 50g roztopionego masła Dodatkowo: – 300g ugotowanych ziemniaków – 500g twardej mozarelli (można wymieszać mozarellę z ulubionym żółtym serem – 20g masła + masło do posmarowania gotowych pierogów Mleko podgrzać do temperatury 40 stopni, dodać cukier i drożdże, wymieszać(...)posmarować olejem, włożyć ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ja wkładam do nagrzanego do 40 stopni piekarnika. W tym czasie można zrobić nadzienie. Ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać masło i ser starty na tarce na dużych oczkach i wszystko dokładnie wymieszać. Nadzienie podzielić na trzy

Smaki Armine