ziemniaki - 38421 przepisów (strona:200/2562)

ZUPA Z BOBEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI 99

linię. Bób zawiera w sobie witaminy (C, A, B1 i kwas foliowy) minerały wapń, żelazo, magnez, cynk)  Dzisiaj zapraszam Was na niezwykle smaczną propozycję zupy z bobem i ziemniakami. Zupa jest pożywna, lekka i smaczna. Można ją przygotować zarówno ze świeżego jak i mrożonego bobu. Składniki: 2/3 szklanki bobu ugotowanego i obranego 1/2 kg młodych ziemniaków 2 1yżki oliwy(...)marchewka 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 4 szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki szczypiorku 100 ml śmietany 12% sól, pieprz Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. W garnku na rozgrzanej oliwie i maśle podsmażyć ziemniaki oraz marchewkę. Jak się zarumienią dodać ząbek czosnku przekrojony na pół. Smażyć 2 minuty. Do ziemniaków i marchewki dolać gorący bulion oraz przyprawić. Gotować

Kuchnia w oparach
KLUSKI ŚLĄSKIE | rita food channel 209

prawie każdym śląskim domu, co niedzielę przygotowuje się kluski śląskie do obiadu. Przepis jest łatwy, raz dwa się robi i wyśmienicie smakuje. Oto przepis  video : SKŁADNIKI: 1 kg. ziemniaków (najlepiej starych) około 250 gr. mąki ziemniaczanej 1 jajko WYKONANIE: ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej (1 łyżka soli) wodzie. gdy ziemniaki się ugotują odcedzamy je i takie jeszcze(...)gorące przeciskamy przez praskę (gdyby były zimne to trudniej by nam było przeciskać przez prasę). Zostawiamy do ostudzenia. w szerokiej misie takie przeprasowane ziemniaki wygładzamy, dzielimy na cztery części i jedną część wyciągamy. w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków (to będzie około 250 gr.) dodajemy odłożone ziemniaki oraz jedno jajko. wszystkie składniki dobrze wyrabiamy

RITA food channel
Pstrągi pieczone na ziemniakach 106

Pstrągi pieczone to pomysł na smaczny obiad z piekarnika. Z dodatkiem ziół i cytryny jest aromatyczny i bardzo smaczny , podany z podsmażonymi talarkami ziemniaków ze skórką tworzy pełnowartościowe danie obiadowe. Polecam. Składniki na dwie porcje: 2 pstrągi patroszone 2 małe cebule czerwone ½ pęczka natki pietruszki 7  młodych ziemniaków sałatkowych 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 łyżka przyprawy(...)ziemniaków ½ łyżeczki tymianku Duża szczypta chili Sól morska do smaku Pieprz cytrynowy do natarcia ryby 1 łyżka soku z cytryny 4 plastry zimnego masła z lodówki 4 plasterki cytryny ze skórką Sposób przygotowania: Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą razem ze skórką-nie obieramy ich, kroimy na grubsze plastry, oprószamy solą, przyprawą do ziemniaków, tymiankiem, szczyptą chili , mieszamy dokładnie aby oblepiły

Wanilia i Kardamon
Pałki kurze z niespodzianką, zapiekanka dla łasucha 134

Pycha, pycha, pycha. Polecam taki obiadek. Jedno danie, a zawiera wszystko. Można zrobić z dowolnymi warzywami. Młode ziemniaki wyszorować, jeśli są większe to przeciąć na pół. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozlatywać. Odcedzić i odstawić. Ziemniaki obsypać suszonym oregano. Przygotowanie mięsa – doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, kurkumą, oregano. Wszystko wetrzeć(...)mięso. podważyć skórę i włożyć serek. Lekko rozprowadzić pod skórą. Pieczenie – dno żaroodpornego naczynia skropić oliwą z oliwek. Rozłożyć mięso. Zostawić miejsce na ziemniaki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C na 20 minut. Teraz już czas na ziemniaki, rozłożyć je naokoło mięsa. Ponownie piec 20 minut, ale zwiększyć temperaturę do 220 . Najlepiej piec z funkcją termoobieg. Cukinię pokroić

Kuchnia Pokoleń
Hiszpańska tortilla ziemniaczana z kukurydzą 124

Tortille są uniwersalne , doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno z powodzeniem, mogą być dodatkiem do obiadu lub całkowicie go zastąpić . Szybkie w wykonaniu , baza to jajka i ziemniaki , a dodać można wszystko co tylko pod ręką lub w głowie .. Ciekawa , także jako przekąska piwna .Polecam , szczególnie ,że teraz mamy dostęp do świeżych ziemniaków , a takie smakują najlepiej , nawet(...)tortilli Składniki : 5-6 młodych ziemniaków ( niedużych ) 1 cebula ,średniej wielkości 2 papryczki chilli – czerwone 1 mała puszka kukurydzy 4-5 jajek sól do smaku tarty żółty ser do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka roztrzepujemy widelcem . Ziemniaki myjemy , tniemy w cienkie plastry na mandolinie do warzyw , tak samo postępujemy z cebulą . Na patelni rozgrzewamy olej , obsmażamy ziemniaki z cebula

Ogrodnik w podróży
Piersi kurze w sosie musztardowo serowym 130

danie możecie zrobić bez ziemniaków. Wersja bez ziemniaków to idealne danie na imprezę. Wykonanie tak samo tylko ominąć ziemniaki. Piersi kurze przekroić w poprzek, doprawić solą pieprzem i papryką słodką. Dno żaroodpornego naczynia skropić oliwą z oliwek o smaku czosnku lub zwykłą. Na dnie rozłożyć piersi kurze. Marynata – musztardę, mleko, potarty ser wymieszać razem. Masę serową rozłożyć na mięsie(...)Naokoło porozrzucać pomidorki. Ziemniaki oskrobać i przekroić na cztery części. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozlatywać. Odcedzić i odłożyć na bok. Przykryć mają być ciepłe.   Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C, najlepiej termoobieg. Włożyć naczynie z mięsem do piekarnika i przykryć folią aluminiową. Piec tak 10 minut. Następnie zdjąć folię i rozłożyć

Kuchnia Pokoleń
ZUPA Z BOBEM I ZIEMNIAKAMI 77

linię. Bób zawiera w sobie witaminy (C, A, B1 i kwas foliowy) minerały wapń, żelazo, magnez, cynk)  Dzisiaj zapraszam Was na niezwykle smaczną propozycję zupy z bobem i ziemniakami. Zupa jest pożywna, lekka i smaczna. Można ją przygotować zarówno ze świeżego jak i mrożonego bobu. Składniki: 2/3 szklanki bobu ugotowanego i obranego 1/2 kg młodych ziemniaków 2 1yżki oliwy(...)marchewka 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 4 szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki szczypiorku 100 ml śmietany 12% sól, pieprz Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. W garnku na rozgrzanej oliwie i maśle podsmażyć ziemniaki oraz marchewkę. Jak się zarumienią dodać ząbek czosnku przekrojony na pół. Smażyć 2 minuty. Do ziemniaków i marchewki dolać gorący bulion oraz przyprawic. Gotować

Kuchnia w oparach
Co zrobić, aby młode ziemniaki mniej czerniały podczas gotowania. 111

młode ziemniaki mniej czerniały podczas gotowania, należy dodać do wody, w której będziemy je gotować nieco świeżego mleka. Warto też pamiętać o tym, aby ziemniaki podczas obierania te, które już obraliśmy wrzucać do zimnej wody, ponieważ ziemniaki robią się ciemne w wyniku kontaktu z powietrzem. Możemy też do tej wody dodać odrobinę mleka. W ten sam sposób możemy oczywiście postępować(...)gotujemy i obieramy starsze ziemniaki, np. do rosołu. Ja do starszych ziemniaków, które są przeznaczone do tłuczenia, nie dodaję mleka, ale dodać nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, ziemniaki będą smaczniejsze.                               Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Zapiekane młode ziemniaki 108

Zapiekane młode ziemniaki Dzisiaj polecam zapiekane młode ziemniaki. Zapiekane młode ziemniaki Młode ziemniaki obieramy, kroimy na pół. Każdą połówkę nacinamy układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Poukładane ziemniaki, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą, pieprzem oraz rozmarynem. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez ok 60 minut. Artykuł Zapiekane młode ziemniaki pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Ziemniaczane łódeczki z twarożkiem pietruszkowym 296

Młode ziemniaki zapiekane, do tego twarożek pietruszkowy z awokado i mamy pyszne wiosenne połączenie. Bardzo dobre na zimno i na ciepło. Polecam na upalne dni. Są syte i można je zrobić zarówno na obiad jak i na przekąskę. 4 ziemniaki młode średnie 200 g sera śmietankowego tłustego 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz miks lekko solony 1 awokado 1 łyżeczka(...)bazylii i oregano suszone Ziemniaki dokładnie myję, i szoruję, następnie osuszam. Kroję na pół wzdłuż. Układam w naczyniu do zapiekania, posypuję solą, pieprzem, bazylią, oregano. Na każdej cząstce ziemniaka układam łyżeczkę płaską miksu. Natkę drobno kroję, przekładam do pojemnika, dodaję 1/4 szklanki wody i miksuję blenderem aż zrobi się ala pesto. Dodaję do niej twaróg i dalej miksuję. Doprawiam solą

wesoła kuchnia
Łosoś w papilotach z warzywami 116

Magda Idealnie przygotowany, soczysty filet łososia pieczony w jednym papilocie ze wszystkimi dodatkami to propozycja na przepyszny obiad do przygotowania w chwilę. Porcja warzyw w postaci ziemniaków i cukinii stanowią świetnie pasujące tło do łososia, a to wszystko uparowane w aromacie cytryny i koperku. Najlepszy sposób na przyrządzenie łososia – zawsze wychodzi perfekcyjnie. Składniki (na 1 porcje): 150-gramowy filet(...)łososia 1 średni ziemniak pół średniej cukinii 2 plasterki cytryny 3-4 gałązki koperku sól i świeżo mielony pieprz do smaku Nagrzewamy piekarnik na 200 ° . Przygotowujemy duży arkusz papieru do pieczenia. Ziemniaka obieramy i myjemy, cukinię także dokładnie myjemy. Za pomocą szatkownicy do warzyw albo nożem kroimy ziemniaki w bardzo cieniutkie talarki. Cukinię kroimy w nieco grubsze plasterki. Łososia myjemy

Smaczna Strona
Kopytka najlepszy łatwy przepis 134

Kopytka najlepszy łatwy przepis Najlepszy przepis na kopytka - nasze polskie kluski z ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków, mąki pszennej oraz jajek. Kopytka to doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Można podawać ze smażoną cebulką, boczkiem, słoninką, sosem grzybowym lub tak jak w tym przepisie, pysznym sosem mięsno-pomidorowym . Kopytka-najlepszy przepis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 1 kg ugotowanych(...)ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka oliwy sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przygotowanie: 25min. › Gotowanie: 10min. › Gotowe w: 35min.   Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę albo dokładnie utłuc lub rozgnieść widelcem W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem łyżki oliwy. Do ziemniaków dodać jajka, sól do smaku oraz stopniowo dosypywac mąkę cały czas wyrabiając ciasto ( W zależności

zielonacukinka
Zupa kalafiorowa na maśle 215

Składniki: 1/2 średniego kalafiora lub 1 mały; 2 małe marchewki; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia małego selera; 1/2 białej części pora; 3 średnie ziemniaki; 2 litry zimnej wody; 1 łyżka masła klarowanego; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; Pęczek świeżego koperku; 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); Szczypta gałki muszkatołowej - opcjonalnie; Sól; Pieprz. 1 szklanka(...)Marchewki, seler, pietruszkę oraz por umyć i osuszyć. Marchewki, seler oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Pora pokroić w cieniutkie plastry. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. W garnku, w którym będzie gotowana zupa rozgrzać masło klarowane (1 łyżka). Na rozgrzane masło wrzucić plasterki pora

Gospodyni Miejska
Młode ziemniaczki z ziołami hasselback 166

Ponacinane i zapieczone  młode  ziemniaki w piekarniku na sposób szwedzki nie tylko wyglądają atrakcyjnie, ale również smakują wybornie. Są bardzo smaczne – mają w sobie coś z chrupiących frytek i łagodnego, pieczonego o maślanym posmaku ziemniaka. Polecam wybierać sztuki jednakowej wielkości aby równomiernie się upiekły, najlepiej smakują oprószone rozmarynem , można w ponacinane miejsca włożyć paseczki cebuli lub boczku(...)nawet sera żółtego  jak ktoś lubi. Pyszna wiosenna klasyka! Najlepiej smakują z mizerią z ogórka. Składniki: Na 3/4 porcje 1 kg młodych jednakowych ziemniaków Sól himalajska gruboziarnista do oprószenia 50 g klarowanego masła Suszony rozmaryn do oprószenia Przyprawa do dań z ziemniaków do oprószenia Gałązki świeżego rozmarynu lub oregano do pieczenia Sposób przygotowania: Młode ziemniaczki szorujemy myjką pod bieżącą

Wanilia i Kardamon
Zupa ze świeżej kapusty na śmietanie – kuchnia podkarpacka 164

urosło w ogródku, w polu, lub w lesie, a najpopularniejszymi składnikami były te, które łatwo było przechowywać. Stąd tak wiele dań w kuchni podkarpackiej przygotowuje się z kapusty, czy ziemniaków. Moja dzisiejsza propozycja to łemkowska zupa, która jest idealnym przykładem   codziennej potrawy, która z jednej strony jest syta, ale jednocześnie przygotowana jest ze świeżych składników bez dodatku mięsa. Ugotowana(...)jest na wywarze warzywnym, który zagęszczony jest ziemniakami i kaszą, a na końcu zabielony śmietaną z żółtkami. Ten ostatni składnik pojawia się wielu regionalnych przepisach na zupy i polewki. Żółtka dodane do wywaru lekko go zagęszczają, poprawiają jego kolor i smak. Sposób ten znały i gospodynie łemkowskie, z samego południa regionu, jak i gospodynie lasowiackie z Puszczy Sandomierskiej. Zagęszczano

Trzeci talerz