ziemniaki - 38421 przepisów (strona:228/2562)

Tortilla smażona z ruskim farszem 76

Tortilla smażona z ruskim farszem. Pyszna chrupiąca z prostym nadzieniem tortilla smażona to idealny przepis na poniedziałkowy obiad. Jeśli zostały Ci ziemniaki możesz je wykorzystać na szybki obiad. Przepis na tortillę z ziemniakami i twarogiem to także coś dla fanów ruskich pierogów lub krokietów po rusku. Tak ruskie pierogi jak i krokiety są pracochłonne, tortilla smażona to ekspresowe, proste danie(...)patelni. Co w poniedziałek na obiad? Co zrobić z wczorajszych gotowanych ziemniaków? Nie pytaj, zrób tortillę z ruskim farszem.   Tortilla przepisy Tortilla to nie tylko placek z warzywami, kurczakiem, łososiem, makrelą, mięsem mielonym czy jajkiem. Tortilla to także chimichanga, czyli burrito smażone na tłuszczu lub z piekarnika. Roladki z tortilli też cieszą się dużą popularnością. Roladki z tortilli

Dieta moja pasja
Zalewajka z grzybami 75

Zalewajka to biedna zupa wiejska, która składa się głównie z ziemniaków zalanych żurem z zakwasu chlebowego. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa, zaledwie z kilku składników. Mimo swojej prostoty i ubogości jest bardzo smaczna oraz sycąca. Jest to zupa wpisana na listę tradycyjnych produktów i w zależności od regionu może nieznacznie różnić się składem. Osobiście znam tę zupę(...)zalewajki wzbogacona jest nie tylko smażonym boczkiem, ale również sporą ilością suszonych grzybów, dzięki temu jest aromatyczna i smakuje znakomicie. Podajemy ją z chlebem. Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków ok. 200-250 g boczku wędzonego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 500 ml zakwasu żytniego na żurek garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majeranku

Kuchnia MagdaLeny
Zalewajka z grzybami 75

Zalewajka to biedna zupa wiejska, która składa się głównie z ziemniaków zalanych żurem z zakwasu chlebowego. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa, zaledwie z kilku składników. Mimo swojej prostoty i ubogości jest bardzo smaczna oraz sycąca. Jest to zupa wpisana na listę tradycyjnych produktów i w zależności od regionu może nieznacznie różnić się składem. Osobiście znam tę zupę(...)zalewajki wzbogacona jest nie tylko smażonym boczkiem, ale również sporą ilością suszonych grzybów, dzięki temu jest aromatyczna i smakuje znakomicie. Podajemy ją z chlebem. Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków ok. 200-250 g boczku wędzonego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 500 ml zakwasu żytniego na żurek garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majeranku

Kuchnia MagdaLeny
Naleśniki ruskie. 69

istna słodycz, ale naleśniki z wytrawnym nadzieniem także są znakomite. Każdy z nas zna i pewnie lubi ruskie pierogi a jeśli pierożek zamienimy na naleśnik a do nadzienia dodajmy ziemniaki i twaróg . Idealna propozycja na smaczny obiad . Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich(...)pszennej – 300 ml wody gazowanej – 250 ml mleka ryżowego – 3 jajka – 100 ml oleju – sól Nadzienie: – 250 g chudego twarogu – 500 g ziemniaków – 1 cebula – olej – sól, pieprz Składniki do przygotowania ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce i za pomocą miksera łączymy je. Ciasto odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Ziemniaki

Zdrowy Styl Joanny
Domowe kluski ziemniaczane/śląskie z notatnika mamy 66

Pyszne, domowe kluski ziemniaczane/śląskie. Bardzo proste w przygotowaniu. Mi zawsze smakiem kojarzą się z domem rodzinnym. Często przygotowywała je moja mama na weekend gdy zostały nam ugotowane ziemniaki z tygodnia. Podane z ulubionym sosikiem smakują wybornie :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ugotowane ziemniaki, u mnie ok 920 gram mąka/skrobia ziemniaczana, u mnie wyszło 1,5 szklanki 2 łyżki mąki(...)pszennej tortowej sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. następnie dłonią lekko dociskamy i wyrównujemy w misce. Dzielimy na cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyciągamy na wierzch. W jej miejsce wsypujemy skrobie/mąkę ziemniaczaną tak aby była na równi z ziemniakami. Dodajemy mąkę pszenną, solimy i zagniatamy. z zagniecionego ciasta odrywamy kawałki a następnie

Blog kulinarny S9.PL
Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim 103

Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim , kopytka z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, piękne i pyszne zielone kluski z lekkim aromatem czosnku. 1,3 kg obranych ziemniaków mączystych, 80 g czosnku niedźwiedziego, 2 jajka, 440 g mąki pszennej, sól, Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować. Odstawić do ostudzenia. Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić. Zmiksować(...)jajkami. Ziemniaki przełożyć do miski, przelać do nich mieszaninę czosnku z jajkami, wsypać mąkę i łyżeczkę soli. Szybko zagnieść ciasto. Nie ugniatać długo, ziemniaki nie lubią długiego ugniatania. Ciasto podzielić na części, z każdej formować wałeczki grubości około 1,5-2 cm, podsypując mąką, następnie spłaszczać je lekko nożem i kroić pod skosem na kawałki grubości około 1 cm. Partiami

królestwo garów
Pierożki ziemniaczane z pieczarkami 60

Pierożki ziemniaczane z pieczarkami i sosem śmietanowym to pyszny wegetariański obiad lub kolacja. Pierożki robi się z ugotowanych ziemniaków, więc gdy mamy pozostałości z obiadu z dnia poprzedniego można je w prosty sposób wykorzystać Danie kaloryczne, ale bardzo dobre, więc od czasu do czasu można sobie pofolgować Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk (4 – 6 porcji) Składniki(...)ziemniaków 3 – 4 łyżki mąki pszennej 3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz: 300 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu Sos: 300 g śmietany ½ pęczka natki pietruszki ½ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia Przygotowanie: Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Pokroić w drobną kostkę cebulę i pieczarki

KuchniaWeDwoje.pl
domowe kopytka + film krok po kroku 80

składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków (ugotowanych w posolonej wodzie) 1 jajko *ok. 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej wykonanie : Ugotowane ziemniaki odstawiamy do przestudzenia a następnie przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy łuczkiem do ziemniaków. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i szybko zagniatamy ciasto (z ciasta należy od razu zrobić kluski, nie może leżeć(...)wody wyciągamy je przy pomocy łyżki cedzakowej. Podajemy omaszczone masłem lub skwarkami, lub z sosem grzybowym, mięsnym, lub jako dodatek do mięs i surówek. *ilość mąki zależy od jakości ziemniaków, jeśli są „wodniste” będziemy potrzebować więcej mąki ale nie dodajemy jej za dużo aby kluski nie były za twarde

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką 93

Dlatego właśnie pierwszym przepisem z rzodkiewką w roli głównej będzie u mnie sałatka. Jest to sałatka ziemniaczana z bardzo prostym składem, którą możecie zrobić ekspresowo. Szybka sałatka wiosenna z ziemniakami, rzodkiewką, koperkiem i odrobiną jogurtu naturalnego potrafi zachwycić smakiem i przypomnieć nam, jak dobrze może smakować wiosna! Pobierz bezpłatny PDF z przepisami na słodkości bezglutenowe .sub_header *, .sub_header { color(...)Pamiętajcie tylko, by kupować nowalijki ze sprawdzonego źródła. Więcej na ten temat pisałam w artykule: “Co jeść w kwietniu?” SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z RZODKIEWKĄ Składniki: 5-6 gotowanych ziemniaków 6 rzodkiewek 1/2 pęczka koperku (ok. 2 łyżki po posiekaniu) 3 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Rzodkiewki przekrawamy na pół

Wiszniówka
Bramboraky – czeskie placki ziemniaczane 96

Bramboraky – czeskie placki ziemniaczane, to pomysł na pyszny obiad lub kolację. Usmażone na smalcu placki z tartych ziemniaków z dodatkiem dużej ilości czosnku, majeranku i kminku. Podaje się je tradycyjnie z kapustą albo zasmażaną albo kiszoną. Naprawdę pyszne połączenie! Danie smakuje nie tylko od razu po przygotowaniu ale też następnego dnia po odgrzaniu, warto więc za jednym zamachem zrobić(...)więcej i mieć obiad na dwa dni. Placki też świetnie się mrożą. PRZEPIS BRAMBORAKY Składniki: 2 kg ziemniaków 200g mąki pszennej 4łyżeczki czosnku granulowanego 5 jaj sól pieprz majeranek kminek mielony smalec do smażenia Jak zrobić Bramboraky – czeskie placki ziemniaczane: Najpierw placki. Zaczynamy od przygotowania ziemniaków. Następnie obieramy je, myjemy. Potem ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach

Dorota Smakuje
Zapiekane polędwiczki 112

ulubionym sosie wszystkich dzieci oraz dorosłych. 50 minut czas przygotowania 6 porcji Składniki: ·        1 polędwiczka wieprzowa ·        ½ kg ziemniaków ·        1 cebula ·        1 opakowanie mini marchewek ·        1 brokuł(...)łyżki ketchupu ·        15 dag sera żółtego ·        Sól ·        1 łyżka przyprawy do ziemniaków ·        Pieprz ·        Mąka do panierki ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania

Kulinarna Chwila
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serkiem topionym 65

mnie i jedno dla męża Prosto i pysznie. Do zapiekanki polecam wam podać domowy sos czosnkowy. Spróbujcie. Zapiekankę możecie też zrobić w jednym większym naczyniu. Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 jajka M 1 pełna łyżka śmietany 18% (gęsta do zup) 0,5 szalotki lub małej cebuli 100 g serka topionego śmietankowego ziołowego z czosnkiem Sertop 2 szczypty słodkiej czerwonej papryki(...)gruby plaster szynki lub innej ulubionej wędliny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy. Małe naczynia do zapiekania (lub jedno większe) smarujemy masłem. Ziemniaki kroimy na grubsze plastry i układamy na spodzie każdego naczynia. Serek topiony kroimy na małe kawałki (kosteczki). Pół pokrojonego serka rozkładamy na warstwę ziemniaków w obu naczynkach

Słodkie okruszki
Szybkie placki ziemniaczane 83

dobry dodatek do wielu dań, który uwielbiam od zawsze. Jednak jeśli chodzi o ich przygotowanie, to zawsze było pewne “ale”. Nigdy nie byłam miłośniczką ścierania dużej ilości ziemniaków na tarce Dlatego takie placki zbyt często u nas nie gościły. Ale teraz mam szatkownicę Zelmotor i moja wymówka dotycząca ścierania znika Surówki, placki ziemniaczane, marchewka na babeczki marchewkowe . Teraz(...)wszystko mogę przygotować w kilka chwil. Polecam takie urządzenie każdemu kto ceni czas i wygodę. Dobra, polska marka. Dobry sprzęt. Składniki: około 10 średniej wielkości ziemniaków (około 1 kg, waga po obraniu) 2 jajka 1 mała cebula 2-3 łyżki mąki pszennej opcjonalnie 1 ząbek czosnku sól (u mnie około 3/4 łyżeczki)* olej do smażenia *można całość doprawić też pieprzem

Słodkie okruszki
Sałatka ziemniaczana z brokułem / Broccoli Potato Salad 72

przygotowaniu. To świetny pomysł na kolację lub przystawkę, sprawdzi się również jako sałatka grillowa. Sałatka ziemniaczana z brokułem wymaga minimum składników. Bardzo ważne jednak, by do jej przygotowania użyć ziemniaków sałatkowych, które ładnie trzymają kształt i nie rozpadają się podczas mieszania. Jeśli wolicie troszkę ograniczyć kalorie, część majonezu możecie zastąpić gęstym jogurtem greckim. Idealnym dodatkiem do brokułów jest czosnek(...)uważajcie z jego ilością, by nie zdominował smakiem całości - ten świeżo starty jest wyjątkowo mocny w smaku. Można zastąpić go odrobiną czosnku granulowanego. Sałatka z ziemniakami i brokułem jest kremowa, dość delikatna i pyszna. Świetnie smakuje jako dodatek do mięsa lub podana samodzielnie. Polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich pomysłów na sałatki :) Polecam również moją sałatkę warstwową z tuńczykiem: Kliknij

Lekcje w kuchni
Kotlety ziemniaczane – bardzo prosty przepis, są pyszne na ciepło i zimno 70

się na jarski obiad, zimne można zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Kotlety ziemniaczane z tego przepisu wychodzą przepyszne. Przepis na kotlety ziemniaczane Składniki: około pół kilograma ziemniaków, 3 średnie cebule, 1 jajko, 4 łyżki mąki pszennej, bułka tarta, sól, pieprz, olej do smażenia. Jak zrobić kotlety ziemniaczane? Ziemniaki obierz i ugotuj, odcedź, pozostaw bez zakrywania do przestudzenia(...)powinny dobrze odparować. Następnie ugnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Cebulę drobno posiekaj, dobrze zrumień na oleju i dodaj do ziemniaków. Dodaj też jajko i mąkę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, wstaw do lodówki, aby masa się schłodziła i stężała – łatwiej będzie formować kotlety. Łyżką nabieraj porcje masy, dłońmi formuj niewielkie płaskie kotlety, każdy obtocz w bułce

Kulinarna Polska