zawarte w niej składniki. Aromatyczne i soczyste żeberka, pachnący wędzonką boczek oraz pyszna swojska kiełbasa. Oczywiście pyszny kapuśniak nie może istnieć bez doskonałej kiszonej kapusty. Uzupełnieniem smaków są delikatne ziemniaki, a także cudowne przyprawy jak kminek, majeranek i nieodzowny czarny pieprz. Kapuśniak przepisy Kapuśniak na żeberkach to jedna z wersji tej pysznej zupy. Jak gotować kapuśniak? Żeberka i kiszona kapusta(...)skosztować. Za naszą południową granicą możemy spotkać słowacką odmianę kapuśniaku, czyli równie pyszna kapustnica . Kapuśniak z kiszonej kapusty Składniki: żeberka wieprzowe: 0,5 kg kapusta kiszona: 300 g ziemniaki: 4 szt. marchew: 1 szt. pietruszka: 1 szt. cebula: 1 szt. wędzonka: 200 g kminek: 1 łyżeczka majeranek: 1 łyżka liść laurowy: 1 szt. jałowiec: 3 kulki ziele angielskie: 3 kulki
Kuchnia Na Wypasiesycące Z podanych proporcji przygotowałam 7 placków z nadzieniem i jeszcze kilka mniejszych solo (te były dla mojego malucha, który jednak placki preferuje bez dodatków). około 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 małe jajka 1 łyżka (kopiata) mąki pszennej sól, pieprz Dodatkowo: około 500 g mięsa z kurczaka (u mnie z udek bez skóry i kości) 3-4 małe pieczarki(...)około 120 g tartej mozzarelli przyprawa do gyrosa sól, pieprz ketchup zielona cebulka Obrane ziemniaki oraz cebulę trzemy na drobnych oczkach tarki. Na duże sito, umieszczone nad garnkiem, wykładamy starte ziemniaki. Odstawiamy na kilka minut. Następnie osączone ziemniaki umieszczamy w misce. Płyn jaki zebrał się w garnku delikatnie odlewamy, a pozostałą na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy również jajka
Smaki Na Talerzufantastycznym dodatkiem do innych dań. Zapiekanki z mięsem czy rybą najlepiej sprawdzają się jako główne danie obiadowe . Dzisiejsza zapiekanka, na którą przepisem chcę się z Wami podzielić, bazuje na ziemniakach, cebuli, pomidorze, szynce oraz sosie beszamel. Zapiekanka ta jest bardzo prosta i do jej przygotowania nie potrzeba wyszukanych składników. Zapiekankę podawać należy na ciepło, kilka minut po upieczeniu. Znajdziesz mnie(...)szynką. 15 dkg szynki (dowolna szynka w plastrach lub całości) 5 dkg masła 1,5 łyżki mąki 400 ml mleka 1 i 1/4 łyżeczka soli szczypta pieprzu 50 dkg ziemniaków 1 duży pomidor 1 średniej wielkości cebula biała mały pęczek natki pietruszki Jak zrobić zapiekankę warzywną z szynką. Ziemniaki obrać, pokroić na talarki o grubości 4-5 milimetrów, włożyć
MeCooksdlatego, że poznałam świetny trik (proporcje), by się za dużo nie narobić i kopytka wychodziły znakomicie za każdym razem 😀😊😋 Składniki : ugotowane i przetarte przez praskę lub zmielone w maszynce ziemniaki jajko (dodaję dla koloru) mąka pszenna mąka ziemniaczana sól Ziemniaki włożyć do miski. Wyrównać powierzchnię. Ziemniaki podzielić na 4 części. Wyjąć jedną z nich i uzupełnić mąką pszenną. Wyjąć drugą(...)część ziemniaków i uzupełnić mąką ziemniaczaną. Do miski włożyć z powrotem ziemniaki, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto, by składniki dobrze się połączyły. Ciasto podzielić na części. Każdą z nich zrolować w wałek o wysokości 1,5-2 cm. W dużym garnku nastawić wodę, by się ugotowała. Posolić. Wałki pokroić na kopytka. Zwykle kroi się je pod skosem. Ja kroję
Weekendy w domu i ogrodzieogórkiem. Jeśli macie ochotę przygotować ją dla większego grona, zwiększcie odpowiednio ilość składników. Możecie podać ją w dużej misce i poukładać warstwowo, smarując każdą warstwę sosem majonezowym. Sałatka z ziemniakami i tuńczykiem jest banalnie prostym przepisem, sprawdzą się do niej ziemniaki, które zostały Wam z obiadu albo takie ugotowane w mundurkach. Warto użyć jednak ziemniaków, które ładnie trzymają kształt(...)znajdziecie więcej pomysłów na sałatki, a TUTAJ więcej pomysłów na dania z tuńczykiem :) Polecam również moją sałatkę z tuńczykiem na krakersach: Ziemniaczana sałatka z tuńczykiem, składniki: 5 dużych, ugotowanych ziemniaków, puszka tuńczyka (w dużych kawałkach), 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe, czerwona cebula lub biała część pora, pół czerwonej papryki, opcjonalnie kilka łyżek ugotowanego groszku, kilka łyżek majonezu i kilka
Lekcje w kuchniAloo gobi, czyli kalafior z ziemniakami w curry. Kiedyś wydawało mi się śmieszne nazywanie potraw, pomijając język polski. Czym jednak dłużej siedzę w kuchni, tym bardziej jest to dla mnie naturalne. Jeżeli macie już dość gotowanego kalafiora i gotowanych ziemniaków z koperkiem, polecam właśnie tę potrawę. I jeszcze mała rada: jeżeli ją nieco bardziej spieczecie będzie lepsza, ja nawet lubię(...)Idealnie pasuje do niej gęsty jogurt naturalny. I nie przesadźcie z imbirem, jest pikantny. Chyba, że lubicie na ostro, to nie krępujcie się. Składniki: 1 średni kalafior 5 większych ziemniaków pół łyżeczki curry szczypta chili w proszku szczypta imbiru w proszku 1/3 szklanki wody 1 łyżka oleju rzepakowego sól natka (przepis na 2 porcje) Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze
KardamonovyVictorinox Poland. Do tej akcji dodać można maksymalnie 3 wpisy, to już drugi, został jeszcze jeden. Tym razem miałam ochotę ugotować coś w miarę popularnego i z popularnych produktów. Ziemniaki i por. Jakie to banalne, prawda? Tarta z porów i ziemniaków, którą podobno Szwajcarzy również się zajadają. Coś czuje w kościach, że będzie dobra i będą się nią zajadały także(...)moje polskie jamochłony. Składniki: ciasto: 100 g masła 200 g mąki tortowej 1 jajko szczypta soli pół łyżeczki suszonego tymianku farsz: 2 duże pory (tylko biała część) 3 średnie ziemniaki 4 jajka szklanka śmietany 18% (z kartonika) garść żółtego sera 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej łyżka masła sól pieprz Z zimnego masła, mąki, jajka, soli i tymianku wyrabiamy ciasto, wkładamy
Kardamonovymnie, lepsze niż tylko ugotowane. Zupełnie nie miałam ich dzisiaj w planie. Wczoraj jednak, po rodzinnym spędzie, zostało mi parę ugotowanych ziemniaków, a jak wiadomo, nic się nie może zmarnować. Kolejny raz, coś mi w głowie świta, przeszłościowo. I chyba znowu wiąże się to z moją babcią. Ugotowane kopytka, przekrojone wzdłuż i smażone na żeliwnej patelni. Właśnie to: krojone wzdłuż(...)najbardziej pozostało mi w pamięci. Postanowiłam zrobić tak samo. Składniki: 1 kg ziemniaków około 2 szklanek mąki pszennej 1 jajko sól dodatkowo: olej rzepakowy pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (ja użyłam gotowanych dzień wcześniej). Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy, dodajemy jajko i mąkę. Ilość mąki ciężko ustalić, ziemniaki przecież różnie się zachowują. Ciasto na kopytka
KardamonovyWłaściwie nie wiem co mnie tak naszło. Chociaż nie, wiem. Kupiłam parowar. Zabawę zaczynam od ziemniaków, bo raczej trudno je spieprzyć. W zanadrzu miałam żółty ser pleśniowy, kupiłam jedynie salami i wyszła całkiem sympatyczna sałatka. Dajcie jej trochę czasu na przegryzienie się. Pewnie z młodymi ziemniakami będzie lepsza, ale jakoś nie chciało mi się czekać. Tak teraz myślę(...)dodatkową porcją natki pietruszki, byłaby lepsza. Latem trochę ją zmodyfikuję. Składniki: 10 średnich ziemniaków 50 g plastrów małego salami 50 g sera pleśniowego złoty Lazur pęczek szczypiorku 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu winnego 1 ząbek czosnku sól pieprz Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach prawie do miękkości, nie mogą się rozpadać. Z oliwy
KardamonovyPrzed nami grill, znając życie, z toną mięsa. Zajadam się teraz sałatką z kuskusem, warzywnymi resztkami z lodówki i fetą. Uwielbiam. A w misce, dochodzą do siebie ziemniaki z pesto. Znowu pesto. Tym razem z ziemniakami. Wiem, że jestem nudna z opisami, dotyczącymi dodatków do grilla, ale nic na to nie poradzę, że znowu coś do niego pasuje. Jeżeli chodzi(...)rodzaj pesto, jest w sumie bez znaczenia, ja nadal katuję się pietruszką. Dobra, lecę się pakować, wracamy dopiero w poniedziałek. Juhu! Składniki: 15 młodych ziemniaków 2 łyżki pesto z natki pietruszki sól Ziemniaki dokładnie myjemy, większe kroimy na pół. Możecie je obrać lub nie. Gotujemy do miękkości (ja gotowałam je na parze), odcedzamy i mieszamy z pesto. Można je jeszcze
KardamonovyZacznę od tego, że opcji tej sałatki może być sporo. Można do niej użyć młodych ziemniaków, starych, mrożonej fasolki lub tej świeżej, dobrze sprawdzą się różnego rodzaju zioła, inne rodzaje cebul – to co akurat macie pod ręką. Na początku miałam ambitny plan zrobienia jej ze świeżym groszkiem, ale akurat wyszedł z targu. Później chciałam ją zrobić z konserwowym(...)mojej czarodziejskiej szafie znalazłam fasolkę szparagową w puszce. Nigdy wcześniej jej nie jadłam, jest super. Zróbcie z czym chcecie. Składniki: 10 młodych ziemniaków duża garść rukoli pół puszki fasolki szparagowej 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku pół łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Ziemniaki obieramy, większe kroimy
Kardamonovywiększą ilość ludu najwygodniej jest zrobić parę sałatek, jakieś sosy i „oczywiście” mięsiwo z grilla. Wszystko zostało zjedzone do ostatniej kostki pomidora, to cieszy. Sałatka z ziemniakami i fetą, która wczoraj była gwiazdą, gwiazdą pozostanie. Wyszła dokładnie tak jak to sobie wyobrażałam, nic bym w niej nie zmieniała. Spróbujcie. Składniki: 12 średnich ziemniaków (ja użyłam młodych(...)sera feta 1 czerwona cebula pęczek koperku 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Ziemniaki myjemy i gotujemy w skórkach do miękkości. Przypilnujcie, żeby ich nie rozgotować. Ściągamy z nich skórę (najlepiej jak są jeszcze ciepłe), kroimy w ćwiartki. Ziemniaki wrzucamy do miski, dodajemy do nich pokruszoną fetę, pokrojoną w piórka cebulę i poszatkowany koperek, wszystko delikatnie mieszamy. Dolewamy oliwę
Kardamonovybył dzień eksperymentów. Jeden przepis był totalną porażką, drugi natomiast zupą z pieczonych ziemniaków. Ciuuu, no bomba! Od początku wiedziałam, że krem będzie z rozmarynem i z porem. Jeżeli spodziewacie się jakiegoś konkretnego smaku (z połączenia tych składników), to dokładnie właśnie taki smak uzyskałam, gotując tę zupę. Nawet Mięsożerca kierował się już w stronę kuchni po dokładkę, ale został pogoniony(...)Niewielka porcja musiała zostać jeszcze dla części ekipy, na próbę. Próba przebiegła pomyślnie. Składniki: 800 ml bulionu warzywnego 5 średnich ziemniaków biała część dużego pora 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka poszatkowanego koperku 3 kromki ulubionego pieczywa sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w mniejsze kawałki, skrapiamy olejem i pieczemy
Kardamonovynawet z czym ją zjem, po prostu ją wzięłam. Wzięłam też rabarbar, ale nie o tym, nie o tym. Z połowy kapuchy zrobiłam surówkę, z drugiej połowy kapustę z ziemniakami. Zjadłam jedno z drugim. Tak, że tego… Składniki: 8 ziemniaków pół główki młodej kapusty 1 cebula pęczek koperku sól pieprz tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu gęsiego) Ziemniaki gotujemy(...)patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, sól i pieprz, smażymy na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Pod koniec dorzucamy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki, a także poszatkowany koperek. Mieszamy. Artykuł Młoda kapusta z ziemniakami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovywprawy, nie wychodzi mu, to się zniechęca. Myślę, że za 5 lat będę je lepić hobbystycznie. Na początku miałam ochotę na pierogi z jagodami, ale ostatecznie zrobiłam pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą. I bardzo dobrze, że zmieniłam zdanie. Baaardzo dobrze. Ilość pierogów jaka Wam wyjdzie, zależy od ich wielkości, grubości ciasta i ilości farszu. Składniki: ciasto na pierogi(...)szklanki mąki poznańskiej pół szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli farsz: 500 g ziemniaków (ja użyłam młodych) 250 g sera feta 1 cebula pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku pół pęczka zielonej dymki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 30 pierogów) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie
Kardamonovy