Zdrowy naturalnie gęsty i kremowy bez mąki i serków topionych !!! Zdrowy naturalnie gęsty i kremowy bez mąki i serków topionych !!! 1 mały brokuł Pół średniego kalafiora 1 średni ziemniak 200 gram włoszczyzny (użyłam mrożonej) 3 łyżki posiekanego koperku Szczypta chilli sproszkowanego 1 duży ząbek czosnku 2 litry dowolnego bulionu 100 ml słodkiej śmietanki 3 łyżki posiekanego koperku Dodatkowo(...)ziemniaki ugotowane (mogą być z poprzedniego obiadu) Ziemniaka pokroić w kostkę i ugotować w bulionie do miękkości. Do miękkich ziemniaków dodajemy włoszczyznę oraz kalafiora i brokuła podzielonego na różyczki. Gotujemy do miękkości. Wyłączyć , przyprawiamy solą i chili,wkładamy ząbki czosnku i koperek ,Całość miksujemy na jednolitą masę .Wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy mieszamy. Ugotowane ziemniaczki pokroić w kostkę i obsmażyć
Andzia PichciOmlet wiejski to idealne danie na tzw. czyszczenie lodówki, wykorzystamy ziemniaki pozostałe z obiadu ,resztki wędlin i warzyw które świetnie się sprawdzą w tym daniu. Na 2 porcje wykorzystałam 400 gram ugotowanych ziemniaków 100 gram wędlin 1 średnia cebula pół świeżej papryki czerwonej sól pieprz majeranek wegetę (przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie tutaj olej do smażenia Dodatkowo(...)omlety 4 jajka M 2 łyżeczki mąki 2 łyżki mleka sól Wędliny,cebulę i paprykę kroimy w kostkę, ziemniaki w talarki. Na dużej patelni z dodatkiem oleju przesmażamy ziemniaki po chwili dodajemy pokrojone w kostkę wędliny i warzywa,przyprawiamy. Całość smażymy na mocno rozgrzanej patelni od czasu do czasu mieszając. Omlet Jajka roztrzepać dodać mleko,mąkę i sól całość dokładnie
Andzia PichciGnocchi to rodzaj włoskich klusek. W zależności od rodzaju bazą mogą być ziemniaki lub warzywne puree (dynia, burak, brokuł). Smakiem i wyglądem przypominają polskie kopytka, choć są bardziej miękkie i delikatne. Ja postawiłam na klasykę, czyli gnocchi z mąki i ziemniaków. Pomyślałam, że do szparagów będą pasowały idealnie. Do tego delikatny sos z parmezanem. Pełnia szczęścia. W przepisie jest również(...)kupić w dobrych supermarketach lub na dobrze zaopatrzonych bazarach. Jeśli ciężko Wam go znaleźć pomińcie go i dodajcie więcej szparagów. Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania : około godziny Składniki: ziemniaki – 300g mąka pszenna – 80-100g szparagi – 200g soliród – 50g parmezan – 30g czosnek – 2 ząbki sok z cytryny – 1 łyżka tymianek
wiecejwarzyw.pldodatek do obiadu pozwolić. Nie wszyscy jednak widzą jak zrobić chrupiące domowe frytki. Pokażę Wam pewien trik w jaki sposób sprawić, ze będą one chrupiące…. Składniki 5-6 ziemniaków 2 l wody 4 łyżki cukru olej do smażenia Przepis na domowe frytki Ziemniaki obieramy i kroimy w paseczki przypominające frytki . W misce rozpuszczamy w wodzie cukier(...)przygotowanej wody wkładamy na ok. 1 godzinę pokrojone frytki. Dzięki zawartości cukru, który osiądzie na ziemniakach frytki będą chrupiące i miękkie w środku. Frytki osuszamy i smażymy w głębokim tłuszczu . Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Smacznego! Artykuł Chrupiące domowe frytki pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dania. Dlatego od czasu do czasu sięgam po takie stare proste pomysły. Moja babcia przygotowywała kiedyś dość często takie „wiejskie patelnie”, to był jej sposób na wykorzystanie ziemniaków z dnia poprzedniego i tani, syty i szybki obiad. Moja wersja została wzbogacona o pyszny ser, przez co całość smakuje trochę jak zapiekanka, ale w o wiele szybszej wersji(...)tego kiełbasa żywiecka i… nic tylko jeść. Z kilu prostych składników, w kilka chwil można przygotować coś naprawdę smacznego. Spróbujcie. Składniki: 2-3 ugotowane ziemniaki (ilość zależy od wielkości patelni)* kawałek kiełbasy żywieckiej Henryk Kania około 2 łyżki oleju 2 cm pora (biała część) kawałek żółtego sera w kostce świeżo mielony czarny pieprz szczypta słodkiej czerwonej papryki sól
Słodkie okruszkiziemniaki sałatkowe, 1/2 pęczka szparagów zielonych, 1/2 papryki czerwonej, pęczek szczypiorku, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, olej rzepakowy, sól, pieprz świeżo mielony, cukier, ostra papryczka, garść migdałów w słupkach, Ziemniaki umyć i ugotować. Szczypiorek posiekać. Czosnek rozgnieść. Szczypiorek, czosnek, olej (5 – 6 łyżek) wymieszać. Ugotowane ziemniaki odcedzić, obrać, pokroić w niezbyt grube plastry. Sos wlać do ziemniaków, oprószyć solą(...)pieprzem. Wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Szparagi umyć, odłamać końce. Pokroić w ukośne plasterki. Paprykę pokroić w niewielką kostkę. Ostrą papryczkę posiekać. Szparagi, paprykę słodką i ostrą dodać do ziemniaków. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Gdyby sałatka była zbyt sucha, dodać trochę oleju. Posypać migdałami
królestwo garówPlacki ziemniaczane z sosem porowym – przyznam się, że placki z ziemniaków mogłabym jeść w każdej postaci.. z każdymi możliwymi dodatkami :) Najbardziej jednak uwielbiam je w wersji na słodko ze śmietaną i cukrem. Czasem jednak lubię skusić się na ich wersję wytrawną np. w postaci placków ziemniaczanych po węgiersku, czy tak jak teraz z sosem porowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Placki ziemniaczane z sosem porowym – Składniki: Składniki na placki ziemniaczane: 500 g ziemniaków (waga przed obraniem, ale obierałam je dość cieniutko) szczypta soli pół łyżki mąki pszennej 1 jajko olej rzepakowy do smażenia placków Składniki na sos porowy: 1 duży kawałek pora (tylko biała i jasnozielona część) – ok. 110 g 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% pół
Kulinarne Przebojeciężkie, tłuste jedzenie, a tym bardziej na stanie w kuchni przy garach. Stąd pomysł na lekkie, kolorowe danie. Obiad ten przygotujecie w pół godziny - tyle potrzeba na ugotowanie ziemniaków. Wszystko inne zrobicie w czasie, gdy ziemniaki będą wesoło pyrkać na gazie :) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 osób. Dorsz w suszonych pomidorach: około 400 g fileta z dorsza 5 - 6 suszonych pomidorów(...)łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego kilka kropli soku z cytryny Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 200 g ziemniaków 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 mała cebula 1 - 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dorsz w suszonych pomidorach: 1. Suszone pomidory, jogurt grecki oraz sok z cytryny blendujemy na gładką masę. 2. Blachę do pieczenia
W kuchni Katiepodaniem, całość udekorowałam przezroczystą galaretką, którą przygotowałam na bazie wywaru z gotowania się piersi kurczaka. Składniki na 1 miskę o średnicy 17-20 cm: 0,5 kg młodych ziemniaków (waga wraz ze skórką) 2 średniej wielkości marchewki (200 g) 4 jajka ugotowane na twardo 1 pierś z kurczaka (wagowo około 0,3 kg) 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone(...)wywar przecedzić (np. przez sito wyłożone gazą) i pozostać 0,5 l wywaru. Podgrzać go, ewentualnie dosolić i w gorącym wywarze rozpuścić żelatynę. Ostudzić i pozostawić do stężenia. Nieobrane ziemniaki i marchewki bardzo dokładnie umyć. W drugim garnku ugotować na miękko ziemniaki wraz z marchewką. Ugotowane warzywa odcedzić i obrać. Jajka obrać ze skorupek. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso
UgotowaćMoskole to danie regionalne kuchni podhalańskiej. Przygotowuje się je z ziemniaków. Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag mąki pszennej 2 jajka 3/4 szkl kwaśnego mleka 1 łyżka przyprawy do ziemniakó olej do smażenia Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki utłuc na gładką masę i ostudzić. Dodać jajka, przyprawę do ziemniaków, mąkę oraz mleko. Wymieszać do połączenia
Kuchnia w oparachlubi kartoflankę? U nas w domu ją uwielbiamy. W ogóle ziemniak to też warzywo, ma dużo potasu i jest bardzo zdrowe :) 🥔🥔🥔😋 Jeśli mam przyznać, jest też moim największym grzechem, ponieważ prędzej skuszę się na blot Teściowej , pyzy mojego Taty , czy placki ziemniaczanymi, niż na tort lub ciastko. Ziemniaki są moją kulinarną nemezis, przyjaciółką opony i zgubą dla diety(...)żeby było radośniej i bardziej masochistycznie, od dwóch dni jestem na diecie Dr Dąbrowskiej, więc tym razem najem się oczami 👀 a zupkę pałaszuje mój Ukochany Mąż. Składniki: 5 ziemniaków (w sumie powinno być około 300-400g) 2 marchewki kawałek pora kawałek selera łodyga selera naciowego pół cebuli (jeśli jest mała, to cała) 2 ząbki czosnku duża łycha masła
Cytryna&Co.Połączenie pora i ziemniaków chociaż proste i pospolite, jest doskona ł e w smaku. A jeżeli podsmażone pory zapieczemy z kremowym puree ziemniaczanym i jajkami, otrzymamy genialną w smaku zapiekankę, która nie może nie smakować. Na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga niezliczonej ilości składników. Polecam(...)porri leggermente appassiti e le uova. Il risultato che otterremo sarà un gratin dal sapore geniale, al quale sarà difficile dire di no. SKŁADNIKI 1 kg ugotowanych ziemniaków 500 g porów 100 ml śmietany 50 g masła 4 jajka 2 ząbki czosnku gałka muszkata ł owa s ó l, pieprz **** INGREDIENTI
La grande e la piccola cuocaZupa chrzanowa – pyszna zupa, którą kojarzy mi się głównie z Wielkanocą. Wedle uznania można podać ją z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami lub dać też ugotowane na twardo jajka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa chrzanowa – Składniki: Składniki na zupę chrzanową: 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego (np. przecedzonego rosołu) 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ziarna czarnego(...)dość delikatnie chrzanowa 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% sól i pieprz do smaku świeże zioła do dekoracji (u mnie parę gałązek świeżego majeranku) Dodatkowe składniki: 3 średnie ziemniaki – ok. 460 g ok. 100 g boczku wędzonego 1 czubata łyżka masła 1 łyżka oliwy lub oleju 2 białe kiełbaski – ok. 200 g ewentualnie ugotowane na twardo jajka
Kulinarne Przebojepadło na dodatek grzybów marynowanych, które zostały mi jeszcze z poprzedniego roku. Wszystkim bardzo smakowało. Polecam! [embed]https://youtu.be/zxmpyOchrg4[/embed] Składniki na sałatkę ziemniaczaną z marynowanymi grzybami: 5 średnich ziemniaków spora marchew korzeń pietruszki 4 jajka puszka groszku konserwowego około 150 g grzybów leśnych marynowanych w occie (ewentualnie mogą być pieczarki) 2 średnie cebule czerwone 2 łyżeczki musztardy (dałam rosyjską(...)kopiaste łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki, marchew i pietruszkę gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i również kroimy w kostkę. Groszek i grzyby odsączamy z zalewy. Grzyby kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Dodajemy musztardę, majonez i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Sałatkę
e-PrzepisyKulinarne