tradycyjne danie, które smakuje chyba każdemu. Mogą być podawane na słodko i na ostro - z cukrem, śmietaną, gulaszem, szpinakiem sosem tzatziki lub kawiorem. Składniki na placki ziemniaczane 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej olej lub smalec do smażenia Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę(...)Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, zostawiając na dnie skrobię. Skrobię dodać do masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Aby masa ziemniaczana nie ciemniała, można dodać do niej
Gotujemy i jemyKotlety ziemniaczane to kolejna propozycja na prosty i pyszny obiad. Można do ich przygotowania wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego obiadu. Można podawać jako samodzielne danie np. z sosem pieczarkowym lub sosem z grzybów leśnych. Będą też świetnym dodatkiem do różnego rodzaju dań. 7 szt średniej wielkości kotlecików 500/600 gramów ugotowanych ziemniaków 1 jajko L 2 czubate łyżki mąki(...)pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 mała cebula zielona pietruszka lub koperek sól pieprz 1 płaska łyżeczka majeranku Bułka tarta do panierowania Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, jeżeli nie macie akurat takiej praski pod ręką można zetrzeć ziemniaki na tarce o najdrobniejszych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zrumienić na odrobinie masła, dodać do ziemniaków. Zieleninę siekamy
Andzia Pichciskładników, w sam raz gdy w lodówce totalna bida, a jeść coś trzeba. 😂 Nie ma w nich dodatku mąki, tylko kasza manna, dzięki czemu są bardziej chrupiące. Składniki: ziemniaki 1,3 kg- ok 11 średnich sztuk 2 jajka 2 średniej wielkości cebule 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki czosnku(...)granulowanego Ziemniaki obieramy, w przypadku młodych skrobiemy. Połowę opłukanych ziemniaków ścieramy na tarce o grubych oczkach, a drugą połowę na tarce typowej do ziemniaków (gdzie wychodzi papka 😄). Odlewamy powstałą wodę i dodajemy jajka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, kaszę oraz przyprawy. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy po łyżce ziemniaków i następnie je spłaszczamy, smażymy
Gotuj z AgnesGdyby ktoś obudził nas w środku nocy i zapytał o najprostszy przepis na pieczone ziemniaki z piekarnika, nie wahalibyśmy się ani chwili. Rumiane, z nutą masła, po prostu pyszne. Przepis na rumiane ziemniaczki w mundurkach z piekarnika Składniki: kilogram ziemniaków, ćwierć kostki masła, 3 łyżki oleju, sól. Zrób tak: ziemniaki dokładnie umyj, a jeśli są mocno zabrudzone, wyszoruj szczoteczką. Mniejsze(...)przekrój na pół, większe w ćwiartki – nie obieramy. W rondelku rozpuść masło i połącz z olejem. Ziemniaki przełóż do brytfanki, posyp solą, oblej mieszanką masła i oleju, po czym wymieszaj dłońmi, nacierając każdy kawałek. Rozłóż równomiernie. Piecz w temp. 190 stopni około 40 min. Ziemniaki są gotowe, gdy się zarumienią. Artykuł Rumiane ziemniaczki w mundurkach. Idealne do obiadu. PRZEPIS
Kulinarna PolskaSzybkie i proste do przygotowania curry z ziemniakami. Świeże i rozgrzewające. W pięknym słonecznym kolorze. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę i gotujemy do miękkości w mleku kokosowym z przyprawami. Dzięki temu przechodzą smakiem przypraw i nabierają orientalnego aromatu. Jeśli chcemy i lubimy, na 5 minut przed końcem gotowania możemy dodać pokrojony na kawałki filet z dorsza lub odsączoną ciecierzycę(...)mizerią z ogórka. Przed samym podaniem można posypać świeżą kolendrą i papryczką chili. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka tartego imbiru 500 g ziemniaków 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, 2 łyżki przyprawy curry w proszku 2/3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
cool and mintySKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 200 g boczku 3 cebulki dymki 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oliwy extravergine d'oliva 3-4 łyżki musztardy natka pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 kg di patate 200 g di pancetta 3 cipollotti 1-2 spicchi d'aglio 1-2 cucchiai di olio extravergine d'oliva(...)cucchiai di senape prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, w całości wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy ok. 20-25 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, zostawiamy odkryte, aby odparowały. Ziemniaki obieramy, kroimy w łódeczki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, podsmażamy drobno pokrojone cebulki dymki i czosnek. Dodajemy boczek pokrojony w kostkę , doprawiamy
La grande e la piccola cuocafrytki idealne. Wcale nie tak łatwo zrobić je w domu, jeśli nie znacie jednej najważniejszej zasady stosowanej przez profesjonalnych kucharzy, którzy frytki zawsze smażą dwa razy. Niby to tylko ziemniaki usmażone w głębokim tłuszczu, a jednak frytki mają w sobie coś, co sprawia, że pokochali je ludzie na całym świecie. Ojczyzną ziemniaczanych słupków jest Belgia, skąd najpierw podbiły Wielką Brytanię(...)wiele do życzenia. Ani to dobre, ani zdrowe. Spróbujcie jednak zrobić frytki w domu według naszych wskazówek, a odkryjcie je nowo. Będą o niebo pyszniejsze i zdrowsze. Zaczynamy od ziemniaków – powinny być wysokoskrobiowe, niestety w polskich sklepach nadal brakuje informacji o odmianach i ich właściwościach. Przede wszystkim wybieramy więc bulwy zdrowe i duże. Najlepszy do smażenia frytek jest olej
Kulinarna Polskacały jeszcze cały czas.Takie urządzenie przyśpieszy niektóre czynności i zastąpi inne urządzenia.Robot ma wbudowaną wagę i to też jest super sprawa.Na przykład robiąc placki ziemniaczane nie musiałam trzeć ziemniaków na tarce lub w maszynce a po prostu obrane ziemniaki wraz z resztą składników wrzuciłam do misy robota i kilka sekund i ciasto na placki już było gotowe do smażenia(...)Wkrótce pojawią się inne przepisy potraw,które robiłam korzystając z robota. 1 kg ziemniaków 1 cebula 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 30-40 g mąki pszennej 1 jajko Ziemniaki obrać.Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cebulę, sól, pieprz, jajko i mąkę. Rozdrobnić przy pomocy kopystki 12 s/obr.5[ w razie potrzeby można zwiększyć czas]. Na rozgrzany olej nakładać
Moje domowe kucharzenieKiedyś bywałem często na Wielkopolsce zwanej przez niektórych Krainą Podziemnej Pomarańczy, gdzie mam nadzieję, że nie jest to obraźliwe, bo uważam ziemniaka za bardzo ważne warzywo. Teraz trochę rzadziej, ale pamiętam tam taką potrawę jak pyry z gzikiem czyli ziemniaki z odpowiednio przyprawionym twarożkiem. Ja postanowiłem zrobić inną wersję, ze sfermentowanych płatków owsianych, bo same w sobie są bardzo zdrowe(...)trochę darami natury (ziołami), które oprócz działania przeciwzapalnego i zbawiennego na stawy, ma też ciekawy smak. Mowa o zielu podagrycznika, który wygląda tak: Kolejny wpis z cyklu #smutnejedzeniewpracy Składniki: - ziemniaki - płatki owsiane - nasiona słonecznika - ziele podagrycznika Wykonanie: Całą sprawę musimy zacząć już 3 dni wcześniej. Miksujemy płatki owsiane na mąkę. Dolewamy trochę wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Zakładam
Kryzysowa Książka KucharskaZdrowy naturalnie gęsty i kremowy bez mąki i serków topionych !!! Zdrowy naturalnie gęsty i kremowy bez mąki i serków topionych !!! 1 mały brokuł Pół średniego kalafiora 1 średni ziemniak 200 gram włoszczyzny (użyłam mrożonej) 3 łyżki posiekanego koperku Szczypta chilli sproszkowanego 1 duży ząbek czosnku 2 litry dowolnego bulionu 100 ml słodkiej śmietanki 3 łyżki posiekanego koperku Dodatkowo(...)ziemniaki ugotowane (mogą być z poprzedniego obiadu) Ziemniaka pokroić w kostkę i ugotować w bulionie do miękkości. Do miękkich ziemniaków dodajemy włoszczyznę oraz kalafiora i brokuła podzielonego na różyczki. Gotujemy do miękkości. Wyłączyć , przyprawiamy solą i chili,wkładamy ząbki czosnku i koperek ,Całość miksujemy na jednolitą masę .Wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy mieszamy. Ugotowane ziemniaczki pokroić w kostkę i obsmażyć
Andzia PichciOmlet wiejski to idealne danie na tzw. czyszczenie lodówki, wykorzystamy ziemniaki pozostałe z obiadu ,resztki wędlin i warzyw które świetnie się sprawdzą w tym daniu. Na 2 porcje wykorzystałam 400 gram ugotowanych ziemniaków 100 gram wędlin 1 średnia cebula pół świeżej papryki czerwonej sól pieprz majeranek wegetę (przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie tutaj olej do smażenia Dodatkowo(...)omlety 4 jajka M 2 łyżeczki mąki 2 łyżki mleka sól Wędliny,cebulę i paprykę kroimy w kostkę, ziemniaki w talarki. Na dużej patelni z dodatkiem oleju przesmażamy ziemniaki po chwili dodajemy pokrojone w kostkę wędliny i warzywa,przyprawiamy. Całość smażymy na mocno rozgrzanej patelni od czasu do czasu mieszając. Omlet Jajka roztrzepać dodać mleko,mąkę i sól całość dokładnie
Andzia PichciGnocchi to rodzaj włoskich klusek. W zależności od rodzaju bazą mogą być ziemniaki lub warzywne puree (dynia, burak, brokuł). Smakiem i wyglądem przypominają polskie kopytka, choć są bardziej miękkie i delikatne. Ja postawiłam na klasykę, czyli gnocchi z mąki i ziemniaków. Pomyślałam, że do szparagów będą pasowały idealnie. Do tego delikatny sos z parmezanem. Pełnia szczęścia. W przepisie jest również(...)kupić w dobrych supermarketach lub na dobrze zaopatrzonych bazarach. Jeśli ciężko Wam go znaleźć pomińcie go i dodajcie więcej szparagów. Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania : około godziny Składniki: ziemniaki – 300g mąka pszenna – 80-100g szparagi – 200g soliród – 50g parmezan – 30g czosnek – 2 ząbki sok z cytryny – 1 łyżka tymianek
wiecejwarzyw.pldodatek do obiadu pozwolić. Nie wszyscy jednak widzą jak zrobić chrupiące domowe frytki. Pokażę Wam pewien trik w jaki sposób sprawić, ze będą one chrupiące…. Składniki 5-6 ziemniaków 2 l wody 4 łyżki cukru olej do smażenia Przepis na domowe frytki Ziemniaki obieramy i kroimy w paseczki przypominające frytki . W misce rozpuszczamy w wodzie cukier(...)przygotowanej wody wkładamy na ok. 1 godzinę pokrojone frytki. Dzięki zawartości cukru, który osiądzie na ziemniakach frytki będą chrupiące i miękkie w środku. Frytki osuszamy i smażymy w głębokim tłuszczu . Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Smacznego! Artykuł Chrupiące domowe frytki pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dania. Dlatego od czasu do czasu sięgam po takie stare proste pomysły. Moja babcia przygotowywała kiedyś dość często takie „wiejskie patelnie”, to był jej sposób na wykorzystanie ziemniaków z dnia poprzedniego i tani, syty i szybki obiad. Moja wersja została wzbogacona o pyszny ser, przez co całość smakuje trochę jak zapiekanka, ale w o wiele szybszej wersji(...)tego kiełbasa żywiecka i… nic tylko jeść. Z kilu prostych składników, w kilka chwil można przygotować coś naprawdę smacznego. Spróbujcie. Składniki: 2-3 ugotowane ziemniaki (ilość zależy od wielkości patelni)* kawałek kiełbasy żywieckiej Henryk Kania około 2 łyżki oleju 2 cm pora (biała część) kawałek żółtego sera w kostce świeżo mielony czarny pieprz szczypta słodkiej czerwonej papryki sól
Słodkie okruszkiziemniaki sałatkowe, 1/2 pęczka szparagów zielonych, 1/2 papryki czerwonej, pęczek szczypiorku, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, olej rzepakowy, sól, pieprz świeżo mielony, cukier, ostra papryczka, garść migdałów w słupkach, Ziemniaki umyć i ugotować. Szczypiorek posiekać. Czosnek rozgnieść. Szczypiorek, czosnek, olej (5 – 6 łyżek) wymieszać. Ugotowane ziemniaki odcedzić, obrać, pokroić w niezbyt grube plastry. Sos wlać do ziemniaków, oprószyć solą(...)pieprzem. Wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Szparagi umyć, odłamać końce. Pokroić w ukośne plasterki. Paprykę pokroić w niewielką kostkę. Ostrą papryczkę posiekać. Szparagi, paprykę słodką i ostrą dodać do ziemniaków. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Gdyby sałatka była zbyt sucha, dodać trochę oleju. Posypać migdałami
królestwo garów