WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki podstawowe: 6 większych ziemniaków, opakowanie mozzarelli. Składniki farszu: 35 dag pieczarek, 30 dag boczku, 3 czubate łyżeczki mascarpone, sól, pieprz, słodka papryka, oregano Cykoria. Dodatkowo: garść posiekanego szczypiorku. Przygotowanie: Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie, przekrawam na połówki, wydrążam środek. Na patelni(...)dokładnie mieszam i trzymam na ogniu do czasu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby farsz doprawiam do smaku. Mozzarellę kroję na 3 części, następnie w plasterki. Na dnie wydrążonych ziemniaków układam farsz, potem po kilka plasterków sera i znowu farsz. Tak przygotowane ziemniaki zapiekam około 5-7 minut w 200 stopniach, następnie układam po plasterku mozzarelli i piekę jeszcze
JejKuchniaDziś zapraszam Was na pyszny przepis na ziemniaczane kotlety. To przepis idealny do tego aby wykorzystać ugotowane ziemniaki, których nie zjecie na obiad. Pokażę Wam tu podstawową wersję, możecie jednak urozmaicić kotlety dodając na przykład suszone pomidory, ser feta lub inny zestaw przypraw świeżych lub suszonych. Ciekawym pomysłem może być także nafaszerowanie kotletów pieczarkami. Przepis na smażone kotlety ziemniaczane(...)ścieranie i zadrapania. A kupując patelnię Florina dostaniecie teraz jeden z 6 rodzajów oleju Kujawski KOTLETY ZIEMNIACZANE Ilość porcji: 4 kotlety Przygotowanie: 20 minut + czas gotowania i studzenia ziemniaków Składniki: – 1/2 kg ugotowanych ziemniaków – 1 mała cebula – 1 duży ząbek czosnku – mały pęczek natki pietruszki – sól, pieprz – bułka tarta do obtaczania kotletów – olej
nietylkopasta.plnajbardziej lubianych placków w naszym domu. Tradycyjne, domowe, chrupiące z zewnątrz, miękkie i gorące w środku. Podane najczęściej ze śmietaną i jogurtem lub posypane cukrem. Można nimi zastąpić tłuczone ziemniaki do obiadu i podać do duszonych warzyw lub gulaszu z dodatkiem surówki. Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka 2 średnie cebule sól i świeżo zmielony pieprz(...)olej do smażenia Przygotowanie: Obierz ziemniaki i cebule. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Można także zetrzeć na większych oczkach, placki będą miały bardziej chrupiące brzegi. Umieść starte ziemniaki na sicie, odsącz. Do startych ziemniaków dodaj mąkę i jajka, całość dokładnie wymieszaj, przypraw. Dodaj skrobię ziemniaczaną, która powstała na dnie z odsączanego płynu, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, smaż placki
Zasmakuj KuchniPyszne placki z ugotowanych ziemniaków z twarogiem i rodzynkami to tania i prosta propozycja obiadowa w sam raz dla dzieci. Zamiast rodzynek można wykorzystać suszoną żurawinę lub drobno pokrojone jabłka. Placki najlepiej smakują obficie posypane cukrem pudrem lub cukrem kryształem. składniki na 20 placków 800 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g rodzynek(...)rodzynki, zalewamy je niewielką ilością gorącej wody i odstawiamy na 5 minut, po tym czasie wymoczone rodzynki dokładnie odsączamy z wody. Do miski przeciskamy przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki, do ziemniaków dodajemy również przecisnięty przez praskę twaróg, wsypujemy mąkę oraz rodzynki, wbijamy jajka i wszystko dokładnie razem łączymy łyżką lub dłonią. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe, płaskie placuszki i smażymy
Smakowite DaniaKotleciki ziemniaczane to zamiennik zwykłych ziemniaków, takie urozmaicenie trochę. Ja zrobiłam tym razem wersję z kurkumą i natką pietruszki, oprócz tego cebula, sól, pieprz. Kotleciki bardzo smaczne, zjedliśmy je z pieczonymi warzywami. Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: około 500 g ziemniaków 1 czerwona cebula 1 łyżka masła natka pietruszki sól pieprz 2 - 3 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia(...)kotlecików 1 jajko M kilka łyżek mąki (zależy od ziemniaków) kurkuma olej roślinny lub kokosowy do smażenia 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy tradycyjnie, rozgniatamy. Studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i musimy zeszklić na maśle. 2. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i mąkę, cebulę. Mieszamy ręką, jeśli masa będzie się
kruche babeczkiPomysł na dodatek do obiadu bądź samodzielną przekąskę na słono - rolada z placka warzywnego przygotowana ze startych ziemniaków, marchewki i cebuli. Całość nadziana wędliną i topionym serkiem. Rolada jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Zachęcam do przygotowania 😀 Jeżeli nie macie fioletowych ziemniaków to zastąpcie je tradycyjną odmianą - smak rolady będzie taki sam. Składniki na porcję(...)osób: (waga warzyw przed obraniem) ciasto na roladę (forma do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm) 4 średniej wielkości zwykłe ziemniaki (200 g) 5 ziemniaków truflowych, tj. fioletowych (200 g) 2 średniej wielkości marchewki (150 g) 1/2 średniej wielkości cebuli 1/2 pęczka szczypiorku 3 jajka sól, pieprz do nafaszerowania 2 serki topione o smaku śmietankowym
UgotowaćWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: 5 ugotowanych ziemniaków (średniej wielkości), 10-15 dag boczku, 1/2 średniej wielkości cebuli, 10 plasterków pepperoni zielonej (+2 posiekane do posypania dania), przyprawa do ziemniaków Cykoria, łyżka masła, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżka startego sera żółtego, 2 łyżki śmietany. Przygotowanie: Ziemniaki(...)kroję w półplastry, boczek i cebulę w kostkę. Na patelni podsmażam boczek. Kiedy nieco się przyrumieni, a tłuszcz wytopi, dodaję cebulę. Smażę aż cebula się zeszkli. Następnie wrzucam ziemniaki, pepperoni w plastrach oraz masło i przyprawę. Smażę często mieszając kilka minut. Na koniec dodaję śmietanę i ser, mieszam. Trzymam na patelni do momentu rozpuszczenia się sera, w razie potrzeby doprawiam
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 5 dużych ziemniaków, 30 dag kiełbasy dobrej jakości, 1/2 średniej kapusty białej, 200 g śmietany 30%, 2 nieduże cebule, sól, pieprz, szczypta pieprzu chili cayenne, papryka słodka, majeranek, oregano Cykoria, papryka słodka suszona w płatkach Cykoria, łyżka masła, 2 łyżki oleju, nieduża garść(...)posiekanego szczypiorku. Przygotowanie: Kapustę szatkuję, wkładam do garnka, zalewam wodą (3/4 szklanki), dodaję sól i pieprz. Gotuję do miękkości (nie dodajemy więcej wody, ponieważ będzie jeszcze z kapusty). Ziemniaki kroję w kostkę, kiełbasę w półplastry, cebulę siekam. Na oleju podsmażam ziemniaki z dodatkiem przypraw - soli, pieprzu, oregano, majeranku i słodkiej papryki (około 8-10 minut). Następnie dodaję masło, cebulę
JejKuchniabędzie kolejny wpis z serii dziwnych wytworów mojej wyobraźni. Lubię nietypowe produkty. Uwielbiam takie, które są unikatowe i trudno dostępne. Tak też było z fioletowymi ziemniakami. Znałam je, wiedziałam, że takie istnieją i oczywiście czekałam na moment, kiedy pojawią się GDZIEKOLWIEK, żeby je kupić :D I w końcu trafiłam na nie w Lidlu (a teraz znowu można je kupić). Kupiłam(...)opakowania (jedno to mało, w końcu to fioletowe ziemniaki! :D). Ugotowałam na parze do obiadu, a resztę wykorzystałam do ciasta. No dobra, kilka trafiło do ogródka i wyrosło nawet całkiem pokaźnie, ale samych bulw ani grama :( To taki sernik - nie sernik, bo bez sera. Można się nabrać, że jagodowe ;) Dekoracja jest letnia, bo ten przepis razem ze zdjęciami
FitKotznanych sieciach fast food? Polecam ten prosty i szybki przepis. Idealne frytki powinny być chrupiące na zewnątrz, ale miękkie i aksamitne w środku oraz by nie ociekały tłuszczem. Ziemniaki dostarczają organizmowi mnóstwo witamin i minerałów, dlatego też od czasu do czasu możemy zamienić je w domowe frytki. Musimy pamiętać o tym, że wrzucenie porcji frytek na gorący olej spowoduje gwałtowne(...)obniżenie temperatury oleju. Takie ich smażenie doprowadzi do nasiąknięcia ziemniaków olejem. Smażenie należy rozłożyć na dwie części, krótką oraz drugą dłuższą. Składniki: 1 kg ziemniaków Olej rzepakowy Sól Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy oraz dokładnie myjemy i suszymy na ręczniku. Następnie kroimy je w słupki. Grubość zależy od naszych indywidualnych upodobań. Olej rozgrzewamy w garnku do temperatury 110 stopni. Wrzucamy porcję
CookMagTaka zapiekanka sprawdzi się idealnie jako warzywny dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. Składniki na 6-8 porcji: (uwaga: waga warzyw przed obraniem!) 0,8 kg ziemniaków 2 spore marchewki (0,3 kg) 4 podłużne buraki (0,4 kg) 1 duża cebula 1 cukinia (0,2 kg) sól, pieprz sos 100 ml śmietany 18% 3/4 szklanki(...)startego sera, np. mozzarelli 1 ząbek czosnku 1 jajko (rozmiar l) Buraki wyszorować i odciąć z nich końcówki. Młodą cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w cienkie talarki. Ziemniaki i marchewki obrać. Do garnka wlać wodę, posolić ją, przełożyć marchewkę oraz ziemniaki i ugotować warzywa do lekkiej miękkości. Obgotowane warzywa wyjąć z wody i ostudzić. W międzyczasie do drugiego garnka
UgotowaćSKŁADNIKI (ok. 20 sztuk) 1 kg ziemniaków 100 g bekonu 100 g kukurydzy z puszki 100 g sera cheddar 100 g m ą ki pszennej 1 jajko 2 łyżeczki drobno pokrojonego szczypiorku s ó l, pieprz oliwa do smażenia **** INGREDIENTI (ca. 20 pezzi) 1 kg di patate 100 g di bacon(...)chicchi di mais giallo in scatola 100 g di cheddar 100 g di farina 00 1 uovo 2 cucchiai di erba cipollina tritata sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, w całości wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy ok. 20-25 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, zostawiamy odkryte, aby odparowały i ostygły. W międzyczasie
La grande e la piccola cuocakwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem. Takie najbardziej mi smakują, dodatkowo doprawione grubymi ziarenkami soli morskiej. W moim rodzinnym domu placki ziemniaczane były na porządku dziennym. Tata tarł ziemniaki, a mama smażyła placki. Placki ziemniaczane tak jak ruskie pierogi mogłam jeść codziennie, w końcu nie ma się czemu dziwić, takie proste dania są najsmaczniejsze! Zapraszam w takim razie na placki ziemniaczane(...)rodem z PRL w bogatej wersji, do których przygotowałam smażone pieczarki z cebulką. Placki ziemniaczane z pieczarkami. Składniki na placki: 1/2 kg ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 mała cebula olej do smażenia jogurt domowy lub ze sklepu, kwaśna śmietana sól Placki ziemniaczane z pieczarkami, przygotowanie: Jak przygotować smażone pieczarki? Przepis znajdziecie tutaj . Jak przygotować placki ziemniaczane? Ziemniaki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrecipe in English Zielona zupa warzywna z kurczakiem (6 porcji) Składniki: olej do smażenia 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę 1 średni por, pokrojony w plasterki 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 2 duże garści posiekanej kapusty 1 szklanka fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na pół 1 l bulionu drobiowego (lub więcej jeśli lubisz rzadsze zupy(...)Przygotowanie: Rozgrzej średni rondel z 2 łyżkami oleju na dużym ogniu, włóż kurczaka, obsmaż z każdej strony do zarumienienia i wyjmij na talerz. Do tego samego rondla wrzuć pora, ziemniaki i podsmaż mieszając od czasu do czasu przez 2-3 minuty. Następnie dodaj kapustę i fasolkę i podsmaż przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj bulion, listki laurowe
karmelowyPotrawka z kurczakiem, ziemniakami i grzybami, to danie jednogarnkowe. Z powodzeniem wystarczy za całe drugie danie na obiad. Dzięki dodatkowi ziemniaków jest naprawdę sycącą potrawą. Potrawka jest ciekawym pomysłem na wykorzystanie świeżych grzybów, szczególnie gdy mamy na klęskę ich urodzaju. Składniki: 60 dkg piersi z kurczaka 45 dkg ziemniaków 30 dkg świeżych grzybów (użyłam podgrzybków i kurek), można(...)Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzać olej i masło. Pokroić kurczaka w 2-centymetrową kostkę, posypać rozmarynem i podsmażyć na tłuszczu. Cebulę pokroić drobno, dodać do kurczaka i podsmażyć. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i kurkumę. Wlać ciepły bulion i dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, jałowiec. Zagotować potrawkę, garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu
Codziennik Kuchenny