ziemniaki - 38421 przepisów (strona:252/2562)

Ziemniaki Księżnej – prosty dodatek do wykwintnego obiadu. 194

Ziemniaczki Księżnej – to alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków i popularnych smażonych frytek. Doskonale sprawdzą się jako wykwintny dodatek do obiadu na specjalną okazję, urodziny, Sylwestra czy spotkanie z przyjaciółmi. 1kg. Ziemniaków 2 jajka Gałka muszkatołowa Masło Sól Pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy są jeszcze ciepłe, przeciskamy je przez praskę. Do letnich ziemniaków dodajemy jedno całe jajko(...)razem użyłem najprostszej, okrągłej końcówki. Gotowe ziemniaczki smarujemy białkiem i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Białko, które dodajemy do masy ziemniaczanej, możemy wcześniej ubić na pianę – ziemniaki będą delikatniejsze

MarcinChef
Łososiowe rösti 182

Placki ziemniaczane w wydaniu szwajcarskim, ichnia potrawa narodowa. Składniki: ½ kg zwartych ziemniaków 300 g filetu z łososia 1 łyżka masła 200 ml śmietany 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku oliwa sól, pieprz cząstki cytryny Sposób przygotowania: Śmietanę łączymy z posiekanym czosnkiem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki, żeby się „przegryzło”. Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy(...)Ostawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy. Kładziemy posypany solą i pieprzem filet z łososia skórą do dołu, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Studzimy. Ostudzone ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Łososia dzielimy na małe kawałeczki, uważnie oddzielając ości i dorzucamy do ziemniaków. Dodajemy też tłuszcz pozostały na patelni po duszeniu. Doprawiamy odrobinę

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Kurczak w sosie curry z brązowym ryżem i warzywami 153

Kurczak w sosie curry na ostro to danie zdrowe i pełne smaku. Z dodatkiem warzyw i ryżu tworzy pełnowartościowy i pyszny posiłek. Tym razem wykorzystałem brokuły, groszek i słodkiego ziemniaka, ale kombinować z warzywami można według uznania. Kremowy sos jest prostym połączeniem krojonych pomidorów z puszki, mleczka kokosowego i aromatycznych przypraw. Kurczak w sosie curry to danie, którego przygotowanie(...)zajmie Ci więcej, niż 30 minut. Składniki Ilość porcji: 4 Mięso z piersi kurczaka – 500 g Brązowy ryż – 200 g Słodki ziemniak – 150 g Brokuł – 150 g Zielony groszek z puszki – 150 g Krojone pomidory z puszki – 400 g Mleczko kokosowe – 400 g Czerwona cebula – 1 szt. Papryczka chilli

ale Pysznie
Placki z ziemniaków gotowanych z pieczarkami. 162

Takie placki delikatne w smaku placki możesz przygotować z ziemniaków,  które pozostały z obiadu lub specjalnie ugotowanyć w łupinach. Są  bardzo aromatyczne dzięki pieczarkom duszonym w śmietanie. Placki z ziemniaków gotowanych z pieczarkami. 1 kg ziemniaków około 3 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wiejskiej śmietanki 1 jajo 1 żółtko 1 duża cebule(...)się zeszklij dodaj pieczarki, tymianek. Przesmaż wszystko razem kilka minut. Dodaj śmietankę i duś razem by sos odparował Dopraw solą i pieprzem. jesli trzeba zagęść sos odrobiną mąki. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj śmietankę, jajo i żółtko, mąkę ziemniaczaną - wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę pszenną i dopraw ciasto odrobiną soli. Jeśli ziemniaki były gotowane w łupinach mąki dodaj mniej

Gotuj Sam!
ZUPA KATALOŃSKA 131

Zupa katalońska to gęste i pożywne danie, przygotowane z wołowiny, ziemniaków, marchewki oraz pomidorów. Przypadanie do gustu wszystkim wielbicielom zup gulaszowych. Składniki: 400 g polędwicy wołowej 4 ziemniaki 2 duże marchewki 1 op. krojonych pomidorów w puszce 1 szklanka soku pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 1,5 litra bulionu (może być z kostki) 3 łyżki oliwy 1 łyżka(...)łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz Wykonanie: Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki i marchewki obieramy, myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewki w półplasterki. W garnku rozgrzewany oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy na złotobrązowy kolor, mieszając, aby mięso usmażyło się

Kuchnia MagdaLeny
Kartoflanka/chowder z kukurydzą i boczkiem. Fioletowa 169

się ostatnia, samotna, fioletowa. Ok, obrałam, pokroiłam… Pamiętacie Bridget Jones gotującą zupę, która finalnie wyglądała jak krem ze Smerfów? No, to jesteśmy w domu Obieramy marchew, cebulę, czosnek i ziemniaki. Czosnek drobniutko siekamy, grubiej siekamy cebulę. Wkładamy razem do jednej miski. Do drugiej wrzucamy pokrojoną w małą kostkę marchew (serio, nie bierzcie fioletowej!) i pokrojone w około półtora centymetrową kostkę(...)ziemniaki.   Kukurydzę dokładnie odsączamy na sicie, plasterki boczku kroimy w poprzek na centymetrowe paski. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju i wysmażamy boczek na chrupko – ma być prawie jak chipsy. Wyławiamy go z tłuszczu i odkładamy do miseczki. Do tego samego garnka wrzucamy połowę masła, rozpuszczamy i podgrzewamy. Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i czosnek. Szklimy razem

Karo in the Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem i pomidorem 108

Zapiekanka z ziemniaków, jajek i pomidorów to moja propozycja na lekki obiad lub na kolację. Pyszna na gorąco z kwaśnym mlekiem, a dla mięsożerców może być dodatkiem do obiadu. Składniki: • 10 ziemniaków • 8 jajek • 3 pomidory • sól, pieprz do smaku • 1 duża kwaśna śmietana 450 g • szczypiorek Wykonanie: • Ziemniaki ugotować(...)plastry. • Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry. • Pomidory pokroić w plastry. • Układać w naczyniu do zapiekania zaczynając od ziemniaków, następnie warstwa jajek, pomidory, znów jajka i na koniec ziemniaki. Każdą warstwę posypać solą i pieprzem. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 15 minut

To co kocham
Ziemniaki otulone boczkiem 86

zestawieniu mdły ziemniak, ostry smak musztardowy chrupiącego boczku i aromatyczny tymianek wzajemnie się dopełniają i czynią zwykłego ziemniaka niezwykłym i niecodziennym. Świetnie pasują jako dodatek do mięsnego obiadu, my jedliśmy na kolację jako samodzielne danie. Składniki: • 12 małych ziemniaków • 12 plastrów wędzonego boczku • 6 łyżeczek musztardy sarepskiej • sól do smaku • świeży tymianek Wykonanie: • Ugotować(...)obrane ziemniaki w osolonej wodzie. • Każdy plaster boczku posmarować musztardą i zawinąć w niego ziemniak. • Ziemniaczki ułożyć w naczyniu do zapiekania i piec w temperaturze 200 st.C przez 20-30 minut. • Przed podaniem posypać świeżymi listkami tymianku

To co kocham
Sałatka ziemniaczana Amiszów 117

Sałatka z młodych ziemniaków to prawie obowiązkowe danie o tej porze roku i to najczęściej jako samodzielne danie do zsiadłego mleka albo dodatek do mięsa na grillu. Sałatkę Amiszów znalazłam na blogu Kitchen Nostalgia i nie mam pojęcia, skąd wzięła się nazwa. Może dlatego, że taka skromna jak Amisze(...)małoskładnikowa. Gwarantuję, że pomimo skromnego wyglądu smakuje przepysznie, a najlepiej następnego dnia, kiedy to młode ziemniaki przejdą sosem. My jedliśmy do dań z grilla. Pychota! Składniki: • 1 kg młodych ziemniaków • 4 ugotowane jajka Sos • 1/2 szklanki majonezu • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% • 2 łyżki musztardy • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku

To co kocham
Gofry z ziemniaków 123

lubię ziemniaki, pisałam już wielokrotnie. Mimo iż są dość kaloryczne, często goszczą na naszym stole. Po sukcesie ostatnich pieczonych z tymiankiem i czosnkiem postanowiłam zrobić rozmarynowe z czosnkiem, ale w formie gofrów. Ugotowane ziemniaki sprasowałam w gofrownicy i opiekłam na złoty kolor. Aż szkoda było je jeść jako dodatek(...)wyszły zwarte ze sztywną skórką. Po wierzchu polałam aromatyczną oliwą, która zatrzymała się w zagłębieniach i nadawała daniu cały smak. Składniki: • 6 średnich ziemniaków • gałązka rozmarynu • 1 łyżeczka soli Aromatyczna oliwa • 1/4 szklanki oliwy • 2 ząbki czosnku • 15 igiełek rozmarynu • sól do smaku Wykonanie: • Ugotować ziemniaki w łupinach z dodatkiem soli

To co kocham
Puree ziemniaczane z makiem 103

Nowa odsłona ziemniaków, a właściwie puree ziemniaczanego. Zwykłe puree ziemniaczane z dodatkiem sypkiego maku nie zmienia smaku ziemniaków, ale nadaje delikatnej struktury w postaci chrupiących ziarenek. Wygląda również bardzo intrygująco. Podawać jako dodatek do obiadu w postaci kulek wykonanych za pomocą łyżki do lodów lub zjeść ze zsiadłym mlekiem. Można też(...)posypać suszonymi ziołami lub polać sosem. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 2 łyżki suchego maku • 100 g masła • 2 łyżki kwaśnej śmietany • sól do smaku Wykonanie: • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło i śmietanę, następnie utłuc na gładką masę. • Połączyć ziemniaki z makiem i chwilę utłuc razem, aż składniki się

To co kocham
Brązowe ziemniaki z sezamem 124

Cóż jest lepszego na obiad w upalny dzień niż tradycyjne ziemniaczki z kwaśnym mlekiem? Ja proponuję brązowe ziemniaki obtoczone w sosie sojowym i sezamie. Można je podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie, właśnie z kefirem. Składniki: • młode, małe ziemniaki – ok. 1 kg • 5 łyżek sosu sojowego • 5 łyżek oliwy(...)łyżki sezamu • 1 łyżeczka soli Wykonanie: • Ziemniaki obrać lub wyszorować skórkę i obgotować w posolonej wodzie przez 20 minut. Odcedzić. • Wymieszać oliwę z sosem sojowym i ziemniakami. • Brązowe ziemniaki ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać sezamem. • Piec w 190 st.C przez 20 minut

To co kocham
Knedle ze śliwkami 125

cukrem. Ja zrobiłam do knedli pyszną i aromatyczną posypkę. Może spodoba się Wam ten przepis.  Pozdrawiam i zapraszam.... Przepis: Składniki: (20 sztuk knedli) 1,3 kg surowych ziemniaków (około 1 kg ziemniaków po ugotowaniu) 300 g mąki 2 jajka 2 szczypty soli 10 dużych śliwek lub 20 małych na posypkę: 200 g bułki tartej 1 czubata łyżeczka cynamonu(...)łyżki oleju kokosowego 40 g masła 125 ml cukru brązowego Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Gorące ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, odstawiamy do wystygnięcia. 2. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, 2 jajka, 2 szczypty soli i wyrabiamy ciasto.  3. Blat podsypujemy mąką i formujemy podłużny wałek i dzielimy na 20 równych części. 4. Jeśli mamy

Mój pomysł na
Zupa fasolowa z ziemniakami + film 232

Klasyczna, pożywna i sycąca zupa na wędzonce z drobną fasolką i ziemniakami to wielokrotnie sprawdzony i prosty przepis idealny na chłodne jesienne dni. Zupa fasolowa to prosta w przygotowaniu potrawa, pełnowartościowy posiłek, który może stanowić główne danie obiadowe.     składniki około na 2 litry zupy 500 g drobnej fasoli kość wędzona włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera ) 2 cebule(...)ząbek czosnku 5 średnich ziemniaków 1 łyżka majeranku 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oleju do smażenia czarny pieprz sól przepis Do garnka wrzucamy opłukaną fasolę i namaczamy ją w zimnej wodzie kilka godzin. Po tym czasie do fasoli dolewamy około 2 litry zimnej wody, dodajemy wędzoną kość, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy około

Smakowite Dania