Zapiekanka z ziemniaków, jajek i pomidorów to moja propozycja na lekki obiad lub na kolację. Pyszna na gorąco z kwaśnym mlekiem, a dla mięsożerców może być dodatkiem do obiadu. Składniki: • 10 ziemniaków • 8 jajek • 3 pomidory • sól, pieprz do smaku • 1 duża kwaśna śmietana 450 g • szczypiorek Wykonanie: • Ziemniaki ugotować(...)plastry. • Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry. • Pomidory pokroić w plastry. • Układać w naczyniu do zapiekania zaczynając od ziemniaków, następnie warstwa jajek, pomidory, znów jajka i na koniec ziemniaki. Każdą warstwę posypać solą i pieprzem. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 15 minut
To co kochamzestawieniu mdły ziemniak, ostry smak musztardowy chrupiącego boczku i aromatyczny tymianek wzajemnie się dopełniają i czynią zwykłego ziemniaka niezwykłym i niecodziennym. Świetnie pasują jako dodatek do mięsnego obiadu, my jedliśmy na kolację jako samodzielne danie. Składniki: • 12 małych ziemniaków • 12 plastrów wędzonego boczku • 6 łyżeczek musztardy sarepskiej • sól do smaku • świeży tymianek Wykonanie: • Ugotować(...)obrane ziemniaki w osolonej wodzie. • Każdy plaster boczku posmarować musztardą i zawinąć w niego ziemniak. • Ziemniaczki ułożyć w naczyniu do zapiekania i piec w temperaturze 200 st.C przez 20-30 minut. • Przed podaniem posypać świeżymi listkami tymianku
To co kochamSałatka z młodych ziemniaków to prawie obowiązkowe danie o tej porze roku i to najczęściej jako samodzielne danie do zsiadłego mleka albo dodatek do mięsa na grillu. Sałatkę Amiszów znalazłam na blogu Kitchen Nostalgia i nie mam pojęcia, skąd wzięła się nazwa. Może dlatego, że taka skromna jak Amisze(...)małoskładnikowa. Gwarantuję, że pomimo skromnego wyglądu smakuje przepysznie, a najlepiej następnego dnia, kiedy to młode ziemniaki przejdą sosem. My jedliśmy do dań z grilla. Pychota! Składniki: • 1 kg młodych ziemniaków • 4 ugotowane jajka Sos • 1/2 szklanki majonezu • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% • 2 łyżki musztardy • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku
To co kochamlubię ziemniaki, pisałam już wielokrotnie. Mimo iż są dość kaloryczne, często goszczą na naszym stole. Po sukcesie ostatnich pieczonych z tymiankiem i czosnkiem postanowiłam zrobić rozmarynowe z czosnkiem, ale w formie gofrów. Ugotowane ziemniaki sprasowałam w gofrownicy i opiekłam na złoty kolor. Aż szkoda było je jeść jako dodatek(...)wyszły zwarte ze sztywną skórką. Po wierzchu polałam aromatyczną oliwą, która zatrzymała się w zagłębieniach i nadawała daniu cały smak. Składniki: • 6 średnich ziemniaków • gałązka rozmarynu • 1 łyżeczka soli Aromatyczna oliwa • 1/4 szklanki oliwy • 2 ząbki czosnku • 15 igiełek rozmarynu • sól do smaku Wykonanie: • Ugotować ziemniaki w łupinach z dodatkiem soli
To co kochamNowa odsłona ziemniaków, a właściwie puree ziemniaczanego. Zwykłe puree ziemniaczane z dodatkiem sypkiego maku nie zmienia smaku ziemniaków, ale nadaje delikatnej struktury w postaci chrupiących ziarenek. Wygląda również bardzo intrygująco. Podawać jako dodatek do obiadu w postaci kulek wykonanych za pomocą łyżki do lodów lub zjeść ze zsiadłym mlekiem. Można też(...)posypać suszonymi ziołami lub polać sosem. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 2 łyżki suchego maku • 100 g masła • 2 łyżki kwaśnej śmietany • sól do smaku Wykonanie: • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło i śmietanę, następnie utłuc na gładką masę. • Połączyć ziemniaki z makiem i chwilę utłuc razem, aż składniki się
To co kochamCóż jest lepszego na obiad w upalny dzień niż tradycyjne ziemniaczki z kwaśnym mlekiem? Ja proponuję brązowe ziemniaki obtoczone w sosie sojowym i sezamie. Można je podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie, właśnie z kefirem. Składniki: • młode, małe ziemniaki – ok. 1 kg • 5 łyżek sosu sojowego • 5 łyżek oliwy(...)łyżki sezamu • 1 łyżeczka soli Wykonanie: • Ziemniaki obrać lub wyszorować skórkę i obgotować w posolonej wodzie przez 20 minut. Odcedzić. • Wymieszać oliwę z sosem sojowym i ziemniakami. • Brązowe ziemniaki ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać sezamem. • Piec w 190 st.C przez 20 minut
To co kochamcukrem. Ja zrobiłam do knedli pyszną i aromatyczną posypkę. Może spodoba się Wam ten przepis. Pozdrawiam i zapraszam.... Przepis: Składniki: (20 sztuk knedli) 1,3 kg surowych ziemniaków (około 1 kg ziemniaków po ugotowaniu) 300 g mąki 2 jajka 2 szczypty soli 10 dużych śliwek lub 20 małych na posypkę: 200 g bułki tartej 1 czubata łyżeczka cynamonu(...)łyżki oleju kokosowego 40 g masła 125 ml cukru brązowego Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Gorące ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, odstawiamy do wystygnięcia. 2. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, 2 jajka, 2 szczypty soli i wyrabiamy ciasto. 3. Blat podsypujemy mąką i formujemy podłużny wałek i dzielimy na 20 równych części. 4. Jeśli mamy
Mój pomysł naKlasyczna, pożywna i sycąca zupa na wędzonce z drobną fasolką i ziemniakami to wielokrotnie sprawdzony i prosty przepis idealny na chłodne jesienne dni. Zupa fasolowa to prosta w przygotowaniu potrawa, pełnowartościowy posiłek, który może stanowić główne danie obiadowe. składniki około na 2 litry zupy 500 g drobnej fasoli kość wędzona włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera ) 2 cebule(...)ząbek czosnku 5 średnich ziemniaków 1 łyżka majeranku 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oleju do smażenia czarny pieprz sól przepis Do garnka wrzucamy opłukaną fasolę i namaczamy ją w zimnej wodzie kilka godzin. Po tym czasie do fasoli dolewamy około 2 litry zimnej wody, dodajemy wędzoną kość, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy około
Smakowite DaniaJedna z teorii głosi, iż nazwa pochodzi od nazwiska słynnego szwedzkiego śpiewaka operowego, Pelle Janzona. Podobno przygotował ją z produktów znalezionych w swojej lodówce podczas niezapowiedzianej wizyty gości. Połączenie ziemniaków, cebuli, ryby oraz śmietany dało zaskakujący efekt! Po tym, jak pierwszy przepis na tę zapiekankę został opublikowany w 1940r., stała się ona absolutnym klasykiem kuchni szwedzkiej. Często przygotowuje się(...)niejeden raz! W końcu idzie zima, a zapasy energii trzeba uzupełniać ;) Koniecznie spróbujcie tego szwedzkiego specjału, bo jestem przekonana, że zawładnie także Waszymi podniebieniami! :D Janssons frestelse Potrzebujesz: 1kg ziemniaków 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego + do natłuszczenia 150g anchois lub sardynek 400g śmietany 18% (ok. 2 szkl.) 1 szkl. mleka 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki bułki tartej koperek
Kuchnia w Słońcu Skąpananastępnie suszyli na słońcu, dzięki czemu ryba jest dobra do spożycia przez długi czas. W kuchni można znaleźć tysiące sposobów na wykorzystanie bacalhau . Często łączy się go z ziemniakami, jajkami i oliwkami. Ponieważ wiem, że ciężko jest znaleźć suszonego dorsza w Polsce, co powiecie na świeżego, zapiekanego z ziemniakami i podanego z jajkiem na twardo? Tak tradycyjnie serwuje się danie(...)bacalhau á gomes de sá z suszonym dorszem. W poszukiwaniu inspiracji bazowałam na przepisie od szczypta.com . Składniki na dwie porcje 300 g świeżego dorsza 4 duże ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 2 jajka czarne oliwki natka pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać ze skórki, następnie pokroić w grubsze plasterki. Zagotować wodę
Pink EnvelopeSkładniki: - 4 spore ziemniaki - 250 g mięsa mielonego z łopatki - 4 duże ząbki czosnku - duża cebula - 200 g sera żółtego - pęczek kopru - 3 łyżki musztardy delikatesowej - łyżka masła - sól, pieprz, papryka słodka, maggi Ziemniaki myję i dokładnie szoruje szczoteczką. Gotuję w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Studzę. Gdy ziemniaki wystygną przekrajam je na pół i wydrążam środek uważając(...)zrobić dziur. Wydrążone "łodeczki" posypuję solą i pieprzem i układam na blasze do pieczenia. Cebulę kroję w drobną kostkę i szkle na maśle. Wydrążone środki z ziemniaków siekam na mniejsze cząstki i dodaję do cebuli. NAstepnie dodaję posiekany drobno czosnek, solę i smażę wszystko aż ładnie się zarumieni. Mięso mielone wkładam do miski, dodaję musztardę, starty ser żółty
Cook&LovePieczone ziemniaki mogą spokojnie zastąpić mi cały obiad, uwielbiam je! Najfajniejsze jest to, że za każdym razem mogą być całkiem inne pod względem smaku. Wszystko zależy od tego jakich przypraw użyjemy i w jaki sposób je pokroimy :) U mnie dziś pierwszy raz w tym sezonie młode ziemniaczki z dużą ilością ziół i ząbkami czsnku pieczonymi w łupinkach, które można później(...)wycisnąć prosto na nasze chrupiące ziemniaczki :) Składniki: - 8-9 młodych, małych ziemniaków jednakowej wielkości - 6 ząbków czosnku - dwie łyżki oliwy - łyżeczka: majeranku, ziół prowansalskich, tymianku - pół łyżeczki: rozmarynu, soli Ziemniaki dokładnie myję i przekrajam na połówki, wkładam do sporej miski. Dodaję całe, nieobrane ząbki czosnku. Oliwę mieszam z przyprawami w oddzielnej miseczce. Przygotowana mieszankę wylewam na ziemniaki, dokładnie mieszam. Piekarnik
Cook&Lovewiem dlaczego, bo były przepyszne. Mimo, że na blogu są już dwa przepisy na pieczonego pstrąga, to ten zdecydowanie najbardziej przypadł mi do gustu. Może z miłości do ziemniaków? :) Składniki: - 2 pstrągi tęczowe - 7 niewielkich ziemniaków - duża czerwona cebula - 3 ząbki czosnku - sok z 1/2 cytryny - 2 łyżki miękkiego masła - 1/2 pęczka koperku - sól, pieprz, oliwa z oliwek, tymianek Ziemniaki(...)łyżki oliwy, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, przyprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie). W tym czasie myję pstrągi, w razie potrzeby oczyszczam z łusek. Nacieram go z każdej strony (także, a nawet przede wszystkim w środku)solą i pieprzem, polewam sokiem
Cook&Lovejakiś czas możemy pozwolić sobie na takie szaleństwo. Należy nam się! :) Składniki: - 4 plastry karkówki - ok 35 dkg mrożonych, surowych grzybów leśnych - cebula - 6 ząbków czosnku - 7 średnich ziemniaków - dwie łyżki kwaśnej śmietany - dwie łyżki masła - kilka gałązek rozmarynu - sól, pieprz, papryka słodka w proszku. Ziemniaki obieram, 3/4 kroję w grube w plastry (ok 1cm) i układam na dnie naczynia(...)żaroodpornego (nie muszą być jeden obok drugiego, ważne aby przykrywały całe dno, mogą się nawarstwiać), solę. Pozostałe ziemniaki kroję w cienkie plastry i odkładam na bok. Karkówkę obsmażam na maśle, następnie solę i posypuję obficie papryką i układam na ziemniakach w naczyniu. Na tłuszcz pozostały po smażeniu karkówki wrzucam pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Gdy Cebula się zeszkli
Cook&Love