ziemniaki - 38421 przepisów (strona:252/2562)

Puree ziemniaczane z makiem 115

Nowa odsłona ziemniaków, a właściwie puree ziemniaczanego. Zwykłe puree ziemniaczane z dodatkiem sypkiego maku nie zmienia smaku ziemniaków, ale nadaje delikatnej struktury w postaci chrupiących ziarenek. Wygląda również bardzo intrygująco. Podawać jako dodatek do obiadu w postaci kulek wykonanych za pomocą łyżki do lodów lub zjeść ze zsiadłym mlekiem. Można też(...)posypać suszonymi ziołami lub polać sosem. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 2 łyżki suchego maku • 100 g masła • 2 łyżki kwaśnej śmietany • sól do smaku Wykonanie: • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło i śmietanę, następnie utłuc na gładką masę. • Połączyć ziemniaki z makiem i chwilę utłuc razem, aż składniki się

To co kocham
Brązowe ziemniaki z sezamem 136

Cóż jest lepszego na obiad w upalny dzień niż tradycyjne ziemniaczki z kwaśnym mlekiem? Ja proponuję brązowe ziemniaki obtoczone w sosie sojowym i sezamie. Można je podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie, właśnie z kefirem. Składniki: • młode, małe ziemniaki – ok. 1 kg • 5 łyżek sosu sojowego • 5 łyżek oliwy(...)łyżki sezamu • 1 łyżeczka soli Wykonanie: • Ziemniaki obrać lub wyszorować skórkę i obgotować w posolonej wodzie przez 20 minut. Odcedzić. • Wymieszać oliwę z sosem sojowym i ziemniakami. • Brązowe ziemniaki ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać sezamem. • Piec w 190 st.C przez 20 minut

To co kocham
Knedle ze śliwkami 134

cukrem. Ja zrobiłam do knedli pyszną i aromatyczną posypkę. Może spodoba się Wam ten przepis.  Pozdrawiam i zapraszam.... Przepis: Składniki: (20 sztuk knedli) 1,3 kg surowych ziemniaków (około 1 kg ziemniaków po ugotowaniu) 300 g mąki 2 jajka 2 szczypty soli 10 dużych śliwek lub 20 małych na posypkę: 200 g bułki tartej 1 czubata łyżeczka cynamonu(...)łyżki oleju kokosowego 40 g masła 125 ml cukru brązowego Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Gorące ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, odstawiamy do wystygnięcia. 2. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, 2 jajka, 2 szczypty soli i wyrabiamy ciasto.  3. Blat podsypujemy mąką i formujemy podłużny wałek i dzielimy na 20 równych części. 4. Jeśli mamy

Mój pomysł na
Zupa fasolowa z ziemniakami + film 244

Klasyczna, pożywna i sycąca zupa na wędzonce z drobną fasolką i ziemniakami to wielokrotnie sprawdzony i prosty przepis idealny na chłodne jesienne dni. Zupa fasolowa to prosta w przygotowaniu potrawa, pełnowartościowy posiłek, który może stanowić główne danie obiadowe.     składniki około na 2 litry zupy 500 g drobnej fasoli kość wędzona włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera ) 2 cebule(...)ząbek czosnku 5 średnich ziemniaków 1 łyżka majeranku 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oleju do smażenia czarny pieprz sól przepis Do garnka wrzucamy opłukaną fasolę i namaczamy ją w zimnej wodzie kilka godzin. Po tym czasie do fasoli dolewamy około 2 litry zimnej wody, dodajemy wędzoną kość, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy około

Smakowite Dania
Janssons frestelse - kremowa zapiekanka po szwedzku 1001

Jedna z teorii głosi, iż nazwa pochodzi od nazwiska słynnego szwedzkiego śpiewaka operowego, Pelle Janzona. Podobno przygotował ją z produktów znalezionych w swojej lodówce podczas niezapowiedzianej wizyty gości. Połączenie ziemniaków, cebuli, ryby oraz śmietany dało zaskakujący efekt! Po tym, jak pierwszy przepis na tę zapiekankę został opublikowany w 1940r., stała się ona absolutnym klasykiem kuchni szwedzkiej. Często przygotowuje się(...)niejeden raz! W końcu idzie zima, a zapasy energii trzeba uzupełniać ;) Koniecznie spróbujcie tego szwedzkiego specjału, bo jestem przekonana, że zawładnie także Waszymi podniebieniami! :D Janssons frestelse Potrzebujesz: 1kg ziemniaków 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego + do natłuszczenia 150g anchois lub sardynek 400g śmietany 18% (ok. 2 szkl.) 1 szkl. mleka 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki bułki tartej koperek

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bacalhau – dorsz po portugalsku 212

następnie suszyli na słońcu, dzięki czemu ryba jest dobra do spożycia przez długi czas. W kuchni można znaleźć tysiące sposobów na wykorzystanie bacalhau . Często łączy się go z ziemniakami, jajkami i oliwkami. Ponieważ wiem, że ciężko jest znaleźć suszonego dorsza w Polsce, co powiecie na świeżego, zapiekanego z ziemniakami i podanego z jajkiem na twardo? Tak tradycyjnie serwuje się danie(...)bacalhau á gomes de sá z suszonym dorszem. W poszukiwaniu inspiracji bazowałam na przepisie od szczypta.com . Składniki na dwie porcje 300 g świeżego dorsza 4 duże ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 2 jajka czarne oliwki natka pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać ze skórki, następnie pokroić w grubsze plasterki. Zagotować wodę

Pink Envelope
Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym 256

Składniki: - 4 spore ziemniaki - 250 g mięsa mielonego z łopatki - 4 duże ząbki czosnku - duża cebula - 200 g sera żółtego - pęczek kopru - 3 łyżki musztardy delikatesowej - łyżka masła - sól, pieprz, papryka słodka, maggi Ziemniaki myję i dokładnie szoruje szczoteczką. Gotuję w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Studzę. Gdy ziemniaki wystygną przekrajam je na pół i wydrążam środek uważając(...)zrobić dziur. Wydrążone "łodeczki" posypuję solą i pieprzem i układam na blasze do pieczenia.  Cebulę kroję w drobną kostkę i szkle na maśle. Wydrążone środki z ziemniaków siekam na mniejsze cząstki i dodaję do cebuli. NAstepnie dodaję posiekany drobno czosnek, solę i smażę wszystko aż ładnie się zarumieni.  Mięso mielone wkładam do miski, dodaję musztardę, starty ser żółty

Cook&Love
młode ziemniaczki pieczone z czosnkiem i ziołami 170

Pieczone ziemniaki mogą spokojnie zastąpić mi cały obiad, uwielbiam je! Najfajniejsze jest to, że za każdym razem mogą być całkiem inne pod względem smaku. Wszystko zależy od tego jakich przypraw użyjemy i w jaki sposób je pokroimy :) U mnie dziś pierwszy raz w tym sezonie młode ziemniaczki z dużą ilością ziół i ząbkami czsnku pieczonymi w łupinkach, które można później(...)wycisnąć prosto na nasze chrupiące ziemniaczki :) Składniki: - 8-9 młodych, małych ziemniaków jednakowej wielkości - 6 ząbków czosnku - dwie łyżki oliwy - łyżeczka: majeranku, ziół prowansalskich, tymianku - pół łyżeczki: rozmarynu, soli Ziemniaki dokładnie myję i przekrajam na połówki, wkładam do sporej miski. Dodaję całe, nieobrane ząbki czosnku. Oliwę mieszam z przyprawami w oddzielnej miseczce. Przygotowana mieszankę wylewam na ziemniaki, dokładnie mieszam. Piekarnik

Cook&Love
Pstrągi z masłem koperkowym pieczone na ziemniakach 121

wiem dlaczego, bo były przepyszne. Mimo, że na blogu są już dwa przepisy na pieczonego pstrąga, to ten zdecydowanie najbardziej przypadł mi do gustu. Może z miłości do ziemniaków? :) Składniki: - 2 pstrągi tęczowe - 7 niewielkich ziemniaków - duża czerwona cebula - 3 ząbki czosnku - sok z 1/2 cytryny - 2 łyżki miękkiego masła - 1/2 pęczka koperku - sól, pieprz, oliwa z oliwek, tymianek Ziemniaki(...)łyżki oliwy, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, przyprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie). W tym czasie myję pstrągi, w razie potrzeby oczyszczam z łusek. Nacieram go z każdej strony (także, a nawet przede wszystkim w środku)solą i pieprzem, polewam sokiem

Cook&Love
karkówka zapiekana z ziemniakami i grzybami leśnymi 206

jakiś czas możemy pozwolić sobie na takie szaleństwo. Należy nam się! :) Składniki: - 4 plastry karkówki - ok 35 dkg mrożonych, surowych grzybów leśnych - cebula - 6 ząbków czosnku - 7 średnich ziemniaków - dwie łyżki kwaśnej śmietany - dwie łyżki masła - kilka gałązek rozmarynu - sól, pieprz, papryka słodka w proszku. Ziemniaki obieram, 3/4 kroję w grube w plastry (ok 1cm) i układam na dnie naczynia(...)żaroodpornego (nie muszą być jeden obok drugiego, ważne aby przykrywały całe dno, mogą się nawarstwiać), solę. Pozostałe ziemniaki kroję w cienkie plastry i odkładam na bok. Karkówkę obsmażam na maśle, następnie solę i posypuję obficie papryką i układam na ziemniakach w naczyniu. Na tłuszcz pozostały po smażeniu karkówki wrzucam pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Gdy Cebula się zeszkli

Cook&Love
Kartoflanka na wędzonej kiełbasie, z maślanką i chrzanem 207

rozgrzewa i syci. W garnku podgrzewamy rosół lub bulion z dodanymi listkami pietruszki, mielonym pieprzem (ilość do smaku, powinno być pikantnie), gałązką świeżego rozmarynu, suszonym tymiankiem i liśćmi laurowymi. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Kiełbasę kroimy w półplasterki, nie za grube. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną(...)rumienienia. Dodajemy do niej czosnek i smażymy jeszcze chwilę razem, aż czosnek straci swój mocny surowy zapach. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni rozgrzewamy gęsi smalec – wrzucamy pokrojone ziemniaki i smażymy, aż lekko się z wierzchu zeszklą – około 4-5 minut na średnim ogniu. Przekładamy je do garnka. Zupę gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości ziemniaków

Karo in the Kitchen
Pyzy z gotowanych ziemniaków z wyjątkowym nadzieniem 211

zdecydowanie warta zachodu ;). Pyszne są ugotowane i podane z podsmażoną cebulką, a także podsmażane - z bardzo chrupiącą skórką. Polecam ;) Składniki: na ok 50 sztuk 2kg  20 dag ziemniaków mąka ziemniaczana 2 cebule (ok 40 dag) 45 dag kiełbasy 2 jajka 1 żółtko 20 dag boczku 2 ząbki czosnku łyżeczka pieprzu 1/3 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki papryki(...)słodkiej 2 płaskie łyżki soli     Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy na małe kawałki, aby szybciej się ugotowały. Gotującą się wodę solimy- łyżka soli, wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy cebulę i razem z boczkiem kroimy w kostkę, a następnie smażymy boczek. Kiedy wytopi się część tłuszczu, wrzucamy cebulę i smażymy do lekkiego zezłocenia.  Zdejmujemy

Gotuj z Agnes
Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i jajkiem 141

zrobić z ugotowanymi poprzedniego dnia ziemniakami, których szkoda wyrzucić? Czasami zostaje ich kilka, zbyt mało, aby zrobić z nich na przykład kluski czy kopytka. Można jednak zrobić zapiekankę, w której będą stanowiły bazę. Taka zapiekanka wcale nie musi być nudna!  Dzisiaj zapraszam na zapiekankę ziemniaczaną z tuńczykiem i jajkiem. Do jej przygotowania wykorzystałam puszkę tuńczyka w oliwie Rio Mare(...)dobrej jakości tuńczyk w dobrej oliwie.  Składniki na 4 porcje: 8 średnich ziemniaków 1 puszka tuńczyka w oliwie (użyłam Rio Mare, 160 g) 4 jajka parmezan sól i pieprz do smaku natka pietruszki lub szczypiorek Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić. (Można wykorzystać te, które pozostały z poprzedniego obiadu.) Obrać i pokroić w średniej grubości plastry. Foremki do zapiekania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciapkapusta - proste danie kuchni śląskiej. 124

kolejny przepis prosty, szybki i pożywny. Przepisy jakie zamieszczam to nie jest moje widzimisię czy sentyment, to można powiedzieć ,,zapotrzebowanie rynku''.  Następne w kolejce są żelazne kluski. kg ziemniaków kg kapusty  cebula 1 - 2 ząbki czosnku sól  i pieprz kawałek boczku lub słoniny ulubione przyprawy Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, lekko(...)odcedzamy, przekładamy na patelnię do boczku, doprawiamy i dusimy do miękkości. Przyprawiamy tak jak kto lubi, ja dałam tradycyjnie majeranek, kminek, liść laurowy,ziele angielskie i kilka kulek jałowca. Ziemniaki gotujemy jak do drugiego dania, po odcedzeniu traktujemy tłuczkiem,  aż powstanie jednolita masa bez grudek. Jak widać proporcje ziemniaków i kapusty są takie same. I do takich ziemniaków dodajemy

Dieta moja pasja
Placki ziemniaczane 335

Kocham ziemniaki. Miłość do tego warzywa zaszczepiła we mnie moja mama, która pochodzi z Poznania. Cała moja rodzina uwielbia  kluski ziemniaczane . Nikt też nie wzgardzi kotlecikami z ugotowanych ziemniaków. Jednak chyba najbardziej wszyscy uwielbiamy takie właśnie zwykłe placki ziemniaczane. Nie z gulaszem, nie z sosem paprykowym. Po prostu posypane cukrem. Uwielbiam. Składniki:  1 kg ziemniaków 1 duża cebula(...)jajka 2 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia  cukier do posypania Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, dzielimy na mniejsze części. Dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Ścieramy na tarce- połowę na grubych oczkach, drugie pół na małych. Odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Cebulę obieramy i także ścieramy na tarce. Dokładamy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę. Solimy i pieprzymy

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania