Pieczone ziemniaki Pyszne pieczone ziemniaczki, z aromatycznymi przyprawami można jeść je same lub z surówką. Po prostu uwielbiam!!! Przepis: Składniki: 1,2 kg ziemniaków 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, czerwona papryka Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki, wrzucamy do miski, polewamy oliwą z oliwek dodajemy sól, pieprz i resztę przypraw(...)około półtorej łyżeczki z każdej przyprawy. Całość mieszamy. 2. Wykładamy ziemniaczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Ziemniaki pieczemy w 200 stopniach około 40 - 50 min. W połowie czasu ziemniaki możemy zamieszać. 4. Ziemniaczki gotowe do spożycia. Smacznego
Mój pomysł nasałatki jest wiele, ale dzisiejsza nasza propozycja to nie coś z czym kojarzymy sałatki, czyli danie dla kobiet dbających o linię. Jest to dość męska sałatka, z kiełbasą, ziemniakami i prażoną cebulą. Idealnie pasuje do grilowanego mięsa, jak również jako dość pożywne samodzielne danie, ale starczy tego pisania przejdźmy do konkretów. Przepis Składniki: 1 kg ziemniaków sałatkowych (nie mączystych(...)ocet winny…hmm męskie jest piwo, kiełbasa, ale ocet winny… ale ok, na pewno będzie z nim trochę smaczniejsza, ale ze zwykłym octem też będzie pyszna. Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po czym wystudzamy i kroimy w plasterki. Nie musimy obierać, ale ważne żeby wystudzić, będą się dużo łatwiej kroić. Por czyścimy i kroimy w plasterki. Zagotowujemy rosołek
KasiaiKrzysiu.plsię też, wędzony dorsz, pstrąg czy pstrąg łososiowy ( ten akurat znalazł się w mojej sałatce ) czy inna wędzona rybka. Moja wersja sałatki kusi barwami...a wszystko dzięki ziemniakom truflowym o bajecznym wręcz kolorze. Jeśli nie macie dostępu do takich ziemniaków, z powodzeniem możecie je zastąpić innymi mączystymi ziemniakami. Składniki: około 1 kg ziemniaków ( u mnie fioletowe truflowe(...)pstrąg łososiowy ) 3 ugotowane na twardo jajka 3-4 kiszone ogórki 350 g jogurtu greckiego lekkiego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu sól, pieprz świeża natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinach, w lekko osolonej wodzie. Ostygnięte obrać i pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować, ostudzić i pokroić również w kosteczkę. Cebulę pokroić w pół cienkie pół plastry, ogórki kiszone
kolorowotorcikowoewoluował w trakcie przygotowywania i dodałam sery i resztkę kabanosów. Wyszło bardzo smaczne danie, którego zostało trochę na obiad do pracy na następny dzień. Składniki : połowa brokuła 2 duże ziemniaki 2 papryczki chili kulka mozzarelli 2 plastry żółtego sera 4 cienkie kabanosy 4 gałązki suszonego majeranku sól Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na plastry o grubości ok. 3 mm. Brokuł(...)podzielić na różyczki. Chili pokroić w paski lub kostkę (ewentualnie wcześniej usunąć pestki). Mozzarellę pokroić w plastry. Kabanosy pokroić na małe kawałki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plastry ziemniaków. Na nich rozrzucić połowę kabanosów i brokułów, a następnie ułożyć połowę plastrów mozzarelli. Ponownie ułożyć plastry ziemniaków (zostawić ok. 5), resztę brokułów, kabanosów i mozzarelli. Na wierzchu ułożyć resztę plastrów ziemniaków
Weekendy w domu i ogrodziejuż Wasza inwencja. Ja w sezonie lubię jeszcze dorzucić fasolkę szparagową, ugotowaną na chrupko oraz kapary i trochę ziół. Sałatkę nicejską możemy podać z bagietką lub pieczonymi pikantnymi ziemniakami, na które przepis również podaję. Mam nadzieję, że mój przepis, chociaż na chwilę przeniesie Was nad lazurowe wybrzeże i pozwoli posmakować tamtejszej kuchni w tak prostym daniu. ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje(...)cytryny 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 ząbek czosnku, otarty 60 ml oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony czarny pieprz Pieczone ziemniaki: 6 ziemniaków 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól morska 1 łyżka oleju * PRZYGOTOWANIE Sos Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Pieczone ziemniaki
Food SquareNasza propozycja na bezmięsny obiad, czyli kotlety z pęczaku i ziemniaków, z sosem grzybowym. Składniki: -10 dkg pęczaku jęczmiennego -4 średnie ziemniaki -1 cebula -1 jajko -5-6 łyżek mąki -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -olej -bułka tarta Pęczak gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie warzywnym. Odcedzamy i studzimy. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej(...)wodzie, odcedzamy i zgniatamy gnieciuchem. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Ziemniaki i pęczak łączymy. Cebulkę szklimy na niewielkiej ilości oleju. Do pęczaku i ziemniaków dodajemy zeszkloną cebulkę, olej pozostawiamy na patelni. Dodajemy jajko ( nam się trafiło z dwoma żółtkami ). Dodajemy przyprawy do smaku oraz czosnek niedźwiedzi. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Ciasto nie może być zbyt zwarte
Maminek kulinarnyprzeeepyszne i z pozornie prostego obiadu - mogą stworzyć rewelacyjne danie. Proporcje dostosujcie do własnych potrzeb. Tak samo zróbcie z przyprawami. Wszakże każdy ma inny smak i gust kulinarny! ziemniaki przyprawa do ziemniaków papryka słodka (opcjonalnie) sól (opcjonalnie) olej (u mnie czosnkowy) Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić (ze skórką - jeśli młode) w ósemki . Następnie całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, obficie(...)skropić/spryskać olejem i posypać przyprawami. (Użyłam specjalnej mieszanki do ziemniaków, papryki i dosoliłam, gdyż brakowało mi tego smaku.) Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut - aż ziemniaki ładnie się zarumienią
Di gotujeinnych, np. gulaszu. (Na zdjęciu widoczne są kopytka z cebulką i boczkiem oraz chłodnik z buraczkami i ogórkiem.) A jaka jest Wasza ulubiona wersja? Ciasto: 500-600g ziemniaków (obranych) 150g mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków) 1 jajko sól Dodatkowo: woda olej sól Opcjonalnie: boczek cebula olej Ziemniaki ugotować (w osolonej wodzie), przecisnąć przez praskę/maszynk(...)pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej. Ja żeby oszczędzić na czasie, często - jeszcze gorące - duszę tłuczkiem do ziemniaków.) Dodać jajko i mąkę. Całość zagnieść na jednolite ciasto i przełożyć na blat posypany mąką. Z ciasta uformować wałki - mniej więcej o grubości palca. Każdy wałeczek obtoczyć w mące i pociąć na ukośne kawałki. W międzyczasie w dużym
Di gotujepewno tak! :) Ja to muszę dociekliwie sprawdzać, a instynkt kulinarny Marzeny to po prostu wie! :) PS A jaka fajna i dźwięczna ta węgierska nazwa potrawy ;) Składniki: 1 kg ziemniaków (najlepiej typu sałatkowego) 6 dużych jajek 150 g kiełbasy (węgierskiej paprykowej, chorizo, polskiej lub innej) 400 g kwaśnej gęstej śmietany (minimum 18 %) 100 g startego ostrego żółtego sera sól i pieprz(...)słodka papryka w proszku (opcjonalnie) masło (do natłuszczenia formy) Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Obgotować 10 minut w lekko osolonej wodzie, a następnie przepłukać zimną wodą na sitku. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w plasterki. Jeżeli używamy polskiej - oprószyć ją papryką w proszku. Śmietanę wymieszać dokładnie z solą i pieprzem (ilość
zadanie-gotowaniesmażyłam w domu. Tak było dopóki nie zrobiłam sama frytek. Uwierzcie mi smakują tysiąc razy lepiej niż te z paczki. Spróbujcie a przekonacie się, że już zawsze będziecie kupować ziemniaki a nie frytki :) Składniki: ziemniaki papryka słodka sól olej sos czosnkowy: jogurt naturalny 370 g (duże opakowanie) majonez 2 duże łyżki czosnek granulowany niecała 1 łyżeczka vegeta(...)łyżeczki pieprz koperek Ziemniaki obieram i kroję w paski. Do nagrzanego oleju wrzucam pokrojone ziemniaki i smażę do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wyciągam frytki do miski z ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i od razu przyprawiam solą i papryką słodką. Równie dobrze można posypać ziemniaki papryką przed smażeniem (ja tego nie zrobiłam bo bym miała we frytkownicy
Kuchnia Vikipowstały one. Placki ziemniaczane z cukinią. Co prawda wcale nie lekkie, ale pyszne i chrupiące. Placki w wersji dla leniwców, bo z braku maszyny specjalistycznej, pozostawało mi trzeć ziemniaki na tarce. Jako, że nie miałam siły ani zbytniej ochoty trzeć je na najdrobniejszych oczkach, tym razem ziemniaki potraktowałam zwykłą tarką jarzynową. Dzięki temu, placki były bardziej chrupiące niż zwykle. Jeśli(...)grubej warstwy śmietany, posypanej jeszcze grubszą warstwą cukru. A Wy jak jadacie placki ziemniaczane? Drukuj Placki ziemniaczane z cukinią window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 spora cukinia 6 dużych ziemniaków 1 cebula 1 jajko 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania Cukinię myjemy i ścieramy na tarce. Lekko solimy i odstawiamy. W tym czasie ziemniaki obieramy
Mieszam w GarnkuNiedawno pisałam, że nie przepadam za ziemniakami. Jednak jeśli się je odpowiednio dosmaczy, mogą się okazać pyszne. I danie, które dziś proponuję jest tego świetnym przykładem :) Składniki (ilość składników jest zależna od upodobań): małe ziemniaki kilka plastrów chudego boczku koperek liście świeżej bazylii jogurt naturalny sól pieprz Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Boczek pokroić na mniejsze kawałki(...)usmażyć na rozgrzanej patelni (robiłam to bez tłuszczu). Możne je też upiec przy okazji pieczenia czegoś w piekarniku. Ziemniaki wymieszać z jogurtem, a potem posypać skwarkami z boczku, posiekanym koperkiem i bazylią porwaną w palcach. Oprószyć pieprzem. ----- Podobne: Majerankowe placki ziemniaczane Sałatka ziemniaczano-śledziowa Ziemniaki pieczone z kminkiem "Przerwana lekcja muzyki" Susanny Kaysen to książka, której niektóre fragmenty zapadają
Weekendy w domu i ogrodziewersja na upalne dni. Kiedy jednak słonko się obrazi i schowa za grubą warstwą chmur, warto zupę podgrzać i jeść na ciepło. Jest chyba jeszcze lepsza! Krem z młodych ziemniaków z wędzonym serem i rzodkiewkami Składniki: (na 4 porcje) 500 g młodych ziemniaków 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 l bulionu 125 g kremowego serka wędzonego sól(...)pieprz gałka muszkatołowa 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku chipsy z chleba żytniego: 8 cienkich kromek ciemnego chleba żytniego 2 łyżki oliwy sól morska Ziemniaki oskrobać, pokroić w kostkę. Pory opłukać, pokroić w kostkę. Czosnek przetrzeć przez praskę. Na maśle zeszklić pory i czosnek. Dodać ziemniaki; smażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem, gotować około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKluski śląskie to dla mnie rozwiązanie wypadkowe, gdy na obiedzie spotykają się miłośnicy i przeciwnicy ziemniaków. Bo nawet jeśli ktoś nie lubi pure, to z przyjemnością zjada kluchy :) Tak pogodziłam gusta smakowe młodego Gościa i swoje ;) Poza tym to bezglutenowy sposób na wykorzystanie nadmiaru gotowanych ziemniaków. Składniki : ugotowane ziemniaki i mąka ziemniaczana w proporcji 4:1 (u mnie(...)pure i 180 g mąki ziemniaczanej, z czego wyszły 3 pokaźne porcje) sól Nastawić wodę na gotowanie klusek. Osolić ją, gdy zawrze. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieść widelcem albo tłuczkiem. Z mąki i ziemniaków zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na kawałki i formować z nich kulki, a następnie palcem wskazującym zrobić wgłębienia pośrodku
Weekendy w domu i ogrodzie