ziemniaki - 38421 przepisów (strona:251/2562)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 176

Tradycyjne polskie ziemniaki z mięsem w beszamelowym sosie pod złocistą serową skorupką. Czas wykonania: 1 h 20 min Ilość porcji: 6-8 Składniki: 1 kg ziemniaków 1 mała czerwona cebula 260 g mięsa mielonego (z szynki) 2 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku 100 g pieczarek 50 g papryki czerwonej 50 g papryki zielonej zioła prowansalskie(...)mielonej 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Sos beszamelowy: 300 g sera żółtego 50 g masła (¼ kostki) 3 łyżki mąki 500 ml mleka jajko szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Ugotować ziemniaki na półtwardo (30 – 40 min). Pokroić cebulę w kostkę i smażyć ją z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oliwie. Gdy cebula się zarumieni

KuchniaWeDwoje.pl
ZIEMNIAKI PIECZONE Z DIPEM CZOSNKOWO-SEROWYM 121

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 10 śre dnich ziemniaków,  3-4 łyżki masła, pęczek szczypiorku, 100 g kremowego sera topionego, 50 g tartego sera żółtego, 2 większe ząbki czosnki, 2 łyżki śmietany, 30 g masła, tymianek, bazylia, oregano, sól, ostra papryka. Przygotowanie: Ziemniaki myję, gotuję w mundurkach(...)osolonej wodzie około 25 minut, nacinam uważając, aby nie przeciąć ziemniaka do końca. W naczyniu żaroodpornym układam ziemniaki, posypuję wiórkami masła. Przygotowuję dip: ser topiony, śmietanę, masło dokładnie łączę z posiekanym czosnkiem i przyprawami (najlepiej blenderem). Dodaję ser żółty, mieszam. Ziemniaki układam na talerzu, wykładam dip, posypuję posiekanym szczypiorkiem

JejKuchnia
Pieczarki faszerowane, pomysł na obiad bez mięsa 200

Wyszło super, jestem pewna, że zrobię to danie ponownie. Można zrobić takie grzybki w wersji na imprezy . Wtedy nie podawać ziemniaków, tylko rozłożyć grzyby na sałacie i tak serwować. Małe ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie. Muszą być ugotowane do miękkości. Przykryć, żeby nie ostygły. Grzyby umyć i osuszyć, wyciąć nóżki, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok. Przygotowanie nadzienia(...)smażyć aż serek się roztopi. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku. Powinno być dość ostre. Farszem napełnić grzyby. Ułożyć grzyby do żaroodpornego naczynia, naokoło rozłożyć ugotowane ziemniaki. Ziemniaki posypać tymiankiem. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 230 C i piec 15- 20 minut. Minutę przed końcem pieczenia położyć plasterek sera na każdym grzybku. Ser musi się rozpuścić

Kuchnia Pokoleń
Curry z ziemniaków 107

kocu i kubku herbaty. Curry jadam nawet latem zastępując coraz rzadziej u mnie występujące mięso, warzywami, te wiosenne nadają się równie dobrze co jesienne dynie i pospolite korzeniowce. Młode ziemniaki z ciecierzycą i świeżym szpinakiem umoczone w pomidorowym sosie będą smakować doskonale w tak zwanym międzyczasie....w oczekiwaniu na wiosnę cieplejszą. ;) Składniki na 4 porcje Czas przygotowania(...)ziemniaków 1 puszka ciecierzycy 150 g świeżego szpinaku 250 ml passaty pomidorowej 400 g pomidorów z puszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy garam masala 3-4 maleńkie suszone chilli 1 łyżka curry 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie do smaku) sól, pieprz olej rzepakowy ok 4 łyżki  Przygotowanie:       1. Ziemniaki obieramy

Słodki Kompromis
Kurczak z ziemniakami i bobem 133

przerabianie w sezonie danego warzywa na różne sposoby, jeśli jeszcze brakuje Wam pomysłu na bób zaglądnijcie na stronę. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 min 1 kg młodych ziemniaków 1 kg bobu 4 piersi z kurczaka pęczek koperku 250 g sera mascarpone olej rzepakowy ok 2 łyżki masła  sól, pieprz Przygotowanie: 1. Piersi kurczaka osuszamy, układamy na papierze(...)pieczenia, oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozbijamy wałkiem do ciasta, piersi powinny być równej grubości, a przyprawy przykleić się do mięsa, odkładamy 2. Ziemniaki myjemy, można lekko oskrobać, kroimy w dużą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie 3. Bób gotujemy w osolonym wrzątku ok 5-8 min, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie, następnie obieramy

Słodki Kompromis
Colcannon 125

Potrawa kuchni irlandzkiej jadana głównie na dzień św. Patryka i Halloween. Przy czym w ich wypadku obchodzenie tego drugiego jest w pełni uzasadnione :) Podstawą są ziemniaki, czyli warzywo, na którym opierała się tamtejsza kuchnia co dało się odczuć najbardziej podczas ziemniaczanej zarazy. Spowodowała ona wyludnienie kraju czy to z powodu głodu czy emigracji. Ogólnie wyjechało wtedy do USA ok. miliona(...)całkiem niedawno z powodu innego kataklizmu :) Podobno nazwa nie ma nic wspólnego z armatami, a raczej jest pochodną od irlandzkiej nazwy składników tu występujących. Normalnie robi się głównie z ziemniaków i kapusty, ale w zasadzie to wrzucano tam wiele rzeczy. Tak jak ja to zrobiłem i oczywiście, w związku z tym, że to danie irlandzkie, nie mogłem pominąć koniczyny

Kryzysowa Książka Kucharska
Hutspot 134

skąpstwo :) Hutspot to tradycyjna potrawa holenderska, którą ma pochodzenie hiszpańskie. Kiedy Holendrzy pokonali Hiszpanów oblegających Lejdę w 1574, w opuszczonych obozach zastali kociołki z potrawą na bazie pasternaku i ziemniaków. Ziemniaki, notabene przywiezione przez Hiszpanów 50 lat wcześniej, jeszcze były mało popularne w Europie. Potrawa bardzo się spodobała i do dziś gości na holenderskich stołach. Według jednej z teorii nazwa(...)dania oznacza, w potocznym języku, jednogarnkową mieszankę :) Składniki:  - ziemniaki  - marchewka  - cebula Wykonanie: Marchewkę i ziemniaki gotujemy razem do miękkości. Odlewamy wodę i ugniatamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do ziemniaków z marchewką i dalej ugniatamy. Podajemy z musztardą

Kryzysowa Książka Kucharska
Krokiety gryczane w sosie grzybowym 152

Jeszcze w temacie odpadków. Z kaszą, zwłaszcza jak idzie jako dodatek i nie jest w woreczkach, bywa tak, że nagotuje się jej za dużo. Z ziemniakami też jest tak często. Cel :  Zaspokoić głód. Zadanie:   Ugotować danie wykorzystując całą kaszę, która powstała z poprzedniego dania. Założenia: Nie gotujemy więcej kaszy :) Danie powinno mieć kryzysowy charakter, bo inaczej nie trafi(...)bloga :) Postanowiłem połączyć kaszę z ugotowanymi ziemniakami, z tym, że placki byłyby nudne, więc postanowiłem zrobić krokiety. Ta nazwa zazwyczaj kojarzy nam się ze zrolowanymi naleśnikami, tymczasem, prawidłowo, służy ona do określenia potrawy o kształcie cylindrycznym.  Żeby nie było za suche, to przydałby się jakiś sos. Akurat sezon na grzyby. Składniki: - ugotowana kasza gryczana - ugotowane ziemniaki - grzyby - cebula - mąka

Kryzysowa Książka Kucharska
Pieczone ziemniaki z dynią i grzankami kawowymi 105

Jesienny wpis z typowych składników występujących o tej porze roku. Lubię pieczone ziemniaki i postanowiłem wzbogacić ich smak dynią, której jest wyjątkowo dużo. Dostałem takich 5 i przetwarzam na różne sposoby już od sierpnia :)  Do tego ziemniaki, których zasadniczo w naszym kraju nie brakuje. W końcu plagi stonki mamy już za sobą, chociaż kto wie, może jeszcze powrócą :) Kolejny(...)półkach. Wszystkie trzy składniki połączone ze sobą metodą foodpairing czyli naukowego wyszukiwania połączeń różnych składników, niejednokrotnie bardzo dziwnych. W tym celu grzanki chlebowe nasączone zostały słabą kawą. Składniki: - ziemniaki - dynia - czerstwe pieczywo - kawa Wykonanie: Kroimy pieczywo w kostkę, moczymy w słabej kawie i suszymy w piekarniku. Dynię i ziemniaki kroimy na równe kawałki, dodajemy trochę oleju oraz ulubionych przypraw

Kryzysowa Książka Kucharska
Ziemniaki Księżnej – prosty dodatek do wykwintnego obiadu. 212

Ziemniaczki Księżnej – to alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków i popularnych smażonych frytek. Doskonale sprawdzą się jako wykwintny dodatek do obiadu na specjalną okazję, urodziny, Sylwestra czy spotkanie z przyjaciółmi. 1kg. Ziemniaków 2 jajka Gałka muszkatołowa Masło Sól Pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy są jeszcze ciepłe, przeciskamy je przez praskę. Do letnich ziemniaków dodajemy jedno całe jajko(...)razem użyłem najprostszej, okrągłej końcówki. Gotowe ziemniaczki smarujemy białkiem i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Białko, które dodajemy do masy ziemniaczanej, możemy wcześniej ubić na pianę – ziemniaki będą delikatniejsze

MarcinChef
Łososiowe rösti 198

Placki ziemniaczane w wydaniu szwajcarskim, ichnia potrawa narodowa. Składniki: ½ kg zwartych ziemniaków 300 g filetu z łososia 1 łyżka masła 200 ml śmietany 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku oliwa sól, pieprz cząstki cytryny Sposób przygotowania: Śmietanę łączymy z posiekanym czosnkiem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki, żeby się „przegryzło”. Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy(...)Ostawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy. Kładziemy posypany solą i pieprzem filet z łososia skórą do dołu, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Studzimy. Ostudzone ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Łososia dzielimy na małe kawałeczki, uważnie oddzielając ości i dorzucamy do ziemniaków. Dodajemy też tłuszcz pozostały na patelni po duszeniu. Doprawiamy odrobinę

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Kurczak w sosie curry z brązowym ryżem i warzywami 164

Kurczak w sosie curry na ostro to danie zdrowe i pełne smaku. Z dodatkiem warzyw i ryżu tworzy pełnowartościowy i pyszny posiłek. Tym razem wykorzystałem brokuły, groszek i słodkiego ziemniaka, ale kombinować z warzywami można według uznania. Kremowy sos jest prostym połączeniem krojonych pomidorów z puszki, mleczka kokosowego i aromatycznych przypraw. Kurczak w sosie curry to danie, którego przygotowanie(...)zajmie Ci więcej, niż 30 minut. Składniki Ilość porcji: 4 Mięso z piersi kurczaka – 500 g Brązowy ryż – 200 g Słodki ziemniak – 150 g Brokuł – 150 g Zielony groszek z puszki – 150 g Krojone pomidory z puszki – 400 g Mleczko kokosowe – 400 g Czerwona cebula – 1 szt. Papryczka chilli

ale Pysznie
Placki z ziemniaków gotowanych z pieczarkami. 164

Takie placki delikatne w smaku placki możesz przygotować z ziemniaków,  które pozostały z obiadu lub specjalnie ugotowanyć w łupinach. Są  bardzo aromatyczne dzięki pieczarkom duszonym w śmietanie. Placki z ziemniaków gotowanych z pieczarkami. 1 kg ziemniaków około 3 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wiejskiej śmietanki 1 jajo 1 żółtko 1 duża cebule(...)się zeszklij dodaj pieczarki, tymianek. Przesmaż wszystko razem kilka minut. Dodaj śmietankę i duś razem by sos odparował Dopraw solą i pieprzem. jesli trzeba zagęść sos odrobiną mąki. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj śmietankę, jajo i żółtko, mąkę ziemniaczaną - wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę pszenną i dopraw ciasto odrobiną soli. Jeśli ziemniaki były gotowane w łupinach mąki dodaj mniej

Gotuj Sam!
ZUPA KATALOŃSKA 137

Zupa katalońska to gęste i pożywne danie, przygotowane z wołowiny, ziemniaków, marchewki oraz pomidorów. Przypadanie do gustu wszystkim wielbicielom zup gulaszowych. Składniki: 400 g polędwicy wołowej 4 ziemniaki 2 duże marchewki 1 op. krojonych pomidorów w puszce 1 szklanka soku pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 1,5 litra bulionu (może być z kostki) 3 łyżki oliwy 1 łyżka(...)łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz Wykonanie: Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki i marchewki obieramy, myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewki w półplasterki. W garnku rozgrzewany oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy na złotobrązowy kolor, mieszając, aby mięso usmażyło się

Kuchnia MagdaLeny
Kartoflanka/chowder z kukurydzą i boczkiem. Fioletowa 181

się ostatnia, samotna, fioletowa. Ok, obrałam, pokroiłam… Pamiętacie Bridget Jones gotującą zupę, która finalnie wyglądała jak krem ze Smerfów? No, to jesteśmy w domu Obieramy marchew, cebulę, czosnek i ziemniaki. Czosnek drobniutko siekamy, grubiej siekamy cebulę. Wkładamy razem do jednej miski. Do drugiej wrzucamy pokrojoną w małą kostkę marchew (serio, nie bierzcie fioletowej!) i pokrojone w około półtora centymetrową kostkę(...)ziemniaki.   Kukurydzę dokładnie odsączamy na sicie, plasterki boczku kroimy w poprzek na centymetrowe paski. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju i wysmażamy boczek na chrupko – ma być prawie jak chipsy. Wyławiamy go z tłuszczu i odkładamy do miseczki. Do tego samego garnka wrzucamy połowę masła, rozpuszczamy i podgrzewamy. Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i czosnek. Szklimy razem

Karo in the Kitchen