Potrawa kuchni irlandzkiej jadana głównie na dzień św. Patryka i Halloween. Przy czym w ich wypadku obchodzenie tego drugiego jest w pełni uzasadnione :) Podstawą są ziemniaki, czyli warzywo, na którym opierała się tamtejsza kuchnia co dało się odczuć najbardziej podczas ziemniaczanej zarazy. Spowodowała ona wyludnienie kraju czy to z powodu głodu czy emigracji. Ogólnie wyjechało wtedy do USA ok. miliona(...)całkiem niedawno z powodu innego kataklizmu :) Podobno nazwa nie ma nic wspólnego z armatami, a raczej jest pochodną od irlandzkiej nazwy składników tu występujących. Normalnie robi się głównie z ziemniaków i kapusty, ale w zasadzie to wrzucano tam wiele rzeczy. Tak jak ja to zrobiłem i oczywiście, w związku z tym, że to danie irlandzkie, nie mogłem pominąć koniczyny
Kryzysowa Książka Kucharskaskąpstwo :) Hutspot to tradycyjna potrawa holenderska, którą ma pochodzenie hiszpańskie. Kiedy Holendrzy pokonali Hiszpanów oblegających Lejdę w 1574, w opuszczonych obozach zastali kociołki z potrawą na bazie pasternaku i ziemniaków. Ziemniaki, notabene przywiezione przez Hiszpanów 50 lat wcześniej, jeszcze były mało popularne w Europie. Potrawa bardzo się spodobała i do dziś gości na holenderskich stołach. Według jednej z teorii nazwa(...)dania oznacza, w potocznym języku, jednogarnkową mieszankę :) Składniki: - ziemniaki - marchewka - cebula Wykonanie: Marchewkę i ziemniaki gotujemy razem do miękkości. Odlewamy wodę i ugniatamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do ziemniaków z marchewką i dalej ugniatamy. Podajemy z musztardą
Kryzysowa Książka KucharskaJeszcze w temacie odpadków. Z kaszą, zwłaszcza jak idzie jako dodatek i nie jest w woreczkach, bywa tak, że nagotuje się jej za dużo. Z ziemniakami też jest tak często. Cel : Zaspokoić głód. Zadanie: Ugotować danie wykorzystując całą kaszę, która powstała z poprzedniego dania. Założenia: Nie gotujemy więcej kaszy :) Danie powinno mieć kryzysowy charakter, bo inaczej nie trafi(...)bloga :) Postanowiłem połączyć kaszę z ugotowanymi ziemniakami, z tym, że placki byłyby nudne, więc postanowiłem zrobić krokiety. Ta nazwa zazwyczaj kojarzy nam się ze zrolowanymi naleśnikami, tymczasem, prawidłowo, służy ona do określenia potrawy o kształcie cylindrycznym. Żeby nie było za suche, to przydałby się jakiś sos. Akurat sezon na grzyby. Składniki: - ugotowana kasza gryczana - ugotowane ziemniaki - grzyby - cebula - mąka
Kryzysowa Książka KucharskaJesienny wpis z typowych składników występujących o tej porze roku. Lubię pieczone ziemniaki i postanowiłem wzbogacić ich smak dynią, której jest wyjątkowo dużo. Dostałem takich 5 i przetwarzam na różne sposoby już od sierpnia :) Do tego ziemniaki, których zasadniczo w naszym kraju nie brakuje. W końcu plagi stonki mamy już za sobą, chociaż kto wie, może jeszcze powrócą :) Kolejny(...)półkach. Wszystkie trzy składniki połączone ze sobą metodą foodpairing czyli naukowego wyszukiwania połączeń różnych składników, niejednokrotnie bardzo dziwnych. W tym celu grzanki chlebowe nasączone zostały słabą kawą. Składniki: - ziemniaki - dynia - czerstwe pieczywo - kawa Wykonanie: Kroimy pieczywo w kostkę, moczymy w słabej kawie i suszymy w piekarniku. Dynię i ziemniaki kroimy na równe kawałki, dodajemy trochę oleju oraz ulubionych przypraw
Kryzysowa Książka KucharskaZiemniaczki Księżnej – to alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków i popularnych smażonych frytek. Doskonale sprawdzą się jako wykwintny dodatek do obiadu na specjalną okazję, urodziny, Sylwestra czy spotkanie z przyjaciółmi. 1kg. Ziemniaków 2 jajka Gałka muszkatołowa Masło Sól Pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy są jeszcze ciepłe, przeciskamy je przez praskę. Do letnich ziemniaków dodajemy jedno całe jajko(...)razem użyłem najprostszej, okrągłej końcówki. Gotowe ziemniaczki smarujemy białkiem i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Białko, które dodajemy do masy ziemniaczanej, możemy wcześniej ubić na pianę – ziemniaki będą delikatniejsze
MarcinChefPlacki ziemniaczane w wydaniu szwajcarskim, ichnia potrawa narodowa. Składniki: ½ kg zwartych ziemniaków 300 g filetu z łososia 1 łyżka masła 200 ml śmietany 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku oliwa sól, pieprz cząstki cytryny Sposób przygotowania: Śmietanę łączymy z posiekanym czosnkiem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki, żeby się „przegryzło”. Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy(...)Ostawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy. Kładziemy posypany solą i pieprzem filet z łososia skórą do dołu, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Studzimy. Ostudzone ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Łososia dzielimy na małe kawałeczki, uważnie oddzielając ości i dorzucamy do ziemniaków. Dodajemy też tłuszcz pozostały na patelni po duszeniu. Doprawiamy odrobinę
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaKurczak w sosie curry na ostro to danie zdrowe i pełne smaku. Z dodatkiem warzyw i ryżu tworzy pełnowartościowy i pyszny posiłek. Tym razem wykorzystałem brokuły, groszek i słodkiego ziemniaka, ale kombinować z warzywami można według uznania. Kremowy sos jest prostym połączeniem krojonych pomidorów z puszki, mleczka kokosowego i aromatycznych przypraw. Kurczak w sosie curry to danie, którego przygotowanie(...)zajmie Ci więcej, niż 30 minut. Składniki Ilość porcji: 4 Mięso z piersi kurczaka – 500 g Brązowy ryż – 200 g Słodki ziemniak – 150 g Brokuł – 150 g Zielony groszek z puszki – 150 g Krojone pomidory z puszki – 400 g Mleczko kokosowe – 400 g Czerwona cebula – 1 szt. Papryczka chilli
ale PysznieTakie placki delikatne w smaku placki możesz przygotować z ziemniaków, które pozostały z obiadu lub specjalnie ugotowanyć w łupinach. Są bardzo aromatyczne dzięki pieczarkom duszonym w śmietanie. Placki z ziemniaków gotowanych z pieczarkami. 1 kg ziemniaków około 3 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wiejskiej śmietanki 1 jajo 1 żółtko 1 duża cebule(...)się zeszklij dodaj pieczarki, tymianek. Przesmaż wszystko razem kilka minut. Dodaj śmietankę i duś razem by sos odparował Dopraw solą i pieprzem. jesli trzeba zagęść sos odrobiną mąki. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj śmietankę, jajo i żółtko, mąkę ziemniaczaną - wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę pszenną i dopraw ciasto odrobiną soli. Jeśli ziemniaki były gotowane w łupinach mąki dodaj mniej
Gotuj Sam!Zupa katalońska to gęste i pożywne danie, przygotowane z wołowiny, ziemniaków, marchewki oraz pomidorów. Przypadanie do gustu wszystkim wielbicielom zup gulaszowych. Składniki: 400 g polędwicy wołowej 4 ziemniaki 2 duże marchewki 1 op. krojonych pomidorów w puszce 1 szklanka soku pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 1,5 litra bulionu (może być z kostki) 3 łyżki oliwy 1 łyżka(...)łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz Wykonanie: Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki i marchewki obieramy, myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewki w półplasterki. W garnku rozgrzewany oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy na złotobrązowy kolor, mieszając, aby mięso usmażyło się
Kuchnia MagdaLenysię ostatnia, samotna, fioletowa. Ok, obrałam, pokroiłam… Pamiętacie Bridget Jones gotującą zupę, która finalnie wyglądała jak krem ze Smerfów? No, to jesteśmy w domu Obieramy marchew, cebulę, czosnek i ziemniaki. Czosnek drobniutko siekamy, grubiej siekamy cebulę. Wkładamy razem do jednej miski. Do drugiej wrzucamy pokrojoną w małą kostkę marchew (serio, nie bierzcie fioletowej!) i pokrojone w około półtora centymetrową kostkę(...)ziemniaki. Kukurydzę dokładnie odsączamy na sicie, plasterki boczku kroimy w poprzek na centymetrowe paski. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju i wysmażamy boczek na chrupko – ma być prawie jak chipsy. Wyławiamy go z tłuszczu i odkładamy do miseczki. Do tego samego garnka wrzucamy połowę masła, rozpuszczamy i podgrzewamy. Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i czosnek. Szklimy razem
Karo in the KitchenZapiekanka z ziemniaków, jajek i pomidorów to moja propozycja na lekki obiad lub na kolację. Pyszna na gorąco z kwaśnym mlekiem, a dla mięsożerców może być dodatkiem do obiadu. Składniki: • 10 ziemniaków • 8 jajek • 3 pomidory • sól, pieprz do smaku • 1 duża kwaśna śmietana 450 g • szczypiorek Wykonanie: • Ziemniaki ugotować(...)plastry. • Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry. • Pomidory pokroić w plastry. • Układać w naczyniu do zapiekania zaczynając od ziemniaków, następnie warstwa jajek, pomidory, znów jajka i na koniec ziemniaki. Każdą warstwę posypać solą i pieprzem. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 15 minut
To co kochamzestawieniu mdły ziemniak, ostry smak musztardowy chrupiącego boczku i aromatyczny tymianek wzajemnie się dopełniają i czynią zwykłego ziemniaka niezwykłym i niecodziennym. Świetnie pasują jako dodatek do mięsnego obiadu, my jedliśmy na kolację jako samodzielne danie. Składniki: • 12 małych ziemniaków • 12 plastrów wędzonego boczku • 6 łyżeczek musztardy sarepskiej • sól do smaku • świeży tymianek Wykonanie: • Ugotować(...)obrane ziemniaki w osolonej wodzie. • Każdy plaster boczku posmarować musztardą i zawinąć w niego ziemniak. • Ziemniaczki ułożyć w naczyniu do zapiekania i piec w temperaturze 200 st.C przez 20-30 minut. • Przed podaniem posypać świeżymi listkami tymianku
To co kochamSałatka z młodych ziemniaków to prawie obowiązkowe danie o tej porze roku i to najczęściej jako samodzielne danie do zsiadłego mleka albo dodatek do mięsa na grillu. Sałatkę Amiszów znalazłam na blogu Kitchen Nostalgia i nie mam pojęcia, skąd wzięła się nazwa. Może dlatego, że taka skromna jak Amisze(...)małoskładnikowa. Gwarantuję, że pomimo skromnego wyglądu smakuje przepysznie, a najlepiej następnego dnia, kiedy to młode ziemniaki przejdą sosem. My jedliśmy do dań z grilla. Pychota! Składniki: • 1 kg młodych ziemniaków • 4 ugotowane jajka Sos • 1/2 szklanki majonezu • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% • 2 łyżki musztardy • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku
To co kochamlubię ziemniaki, pisałam już wielokrotnie. Mimo iż są dość kaloryczne, często goszczą na naszym stole. Po sukcesie ostatnich pieczonych z tymiankiem i czosnkiem postanowiłam zrobić rozmarynowe z czosnkiem, ale w formie gofrów. Ugotowane ziemniaki sprasowałam w gofrownicy i opiekłam na złoty kolor. Aż szkoda było je jeść jako dodatek(...)wyszły zwarte ze sztywną skórką. Po wierzchu polałam aromatyczną oliwą, która zatrzymała się w zagłębieniach i nadawała daniu cały smak. Składniki: • 6 średnich ziemniaków • gałązka rozmarynu • 1 łyżeczka soli Aromatyczna oliwa • 1/4 szklanki oliwy • 2 ząbki czosnku • 15 igiełek rozmarynu • sól do smaku Wykonanie: • Ugotować ziemniaki w łupinach z dodatkiem soli
To co kocham