Bezcenna była mina Miśki, gdy w odpowiedzi na pytanie co będzie na obiad usłyszała, że ziemniaki, ale jak to, same ziemniaki? Zlitowałam się nad nią i przygotowałam do tego jeszcze kapustę, żeby nie było, że zła matka samymi pyrami dzieciaka karmi Składniki na 4 porcje: na 1 osobę 2-3 ziemniaki 1 sparzona cytryna (potrzebna skórka i sok) łyżka(...)śmiało można pominąć, bo danie jest i tak bardzo aromatyczne 1 mała młoda modra kapusta pół łyżeczki soli 3 łyżki oleju roślinnego/oliwy *polałam ją sosem figowym Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki w mundurkach, przestudź i wedle upodobań obierz ze skórki lub też nie. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć wszystkie przyprawy oraz sezam, i podsmaż przez 2-3 minuty stale mieszając
greenscarfPizza z brokułem i jajkami przygotowana na drożdżowym cieście z dodatkiem gotowanych ziemniaków, które zostały mi z obiadu. Ciasto dzięki nim jest wilgotniejsze i bardziej sycące. Na czym mi zależało, bo pizza jest wegetariańska z niewielką ilością dodatków . SPÓD DO PIZZY: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wody 25 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 150 g gotowanych ziemniaków(...)sól świeży szczypiorek Zrobić zaczyn z drożdży rozcierając je z cukrem i około ćwierć szklanki ciepłej wody. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Resztę ciepłej wody wlać do ziemniaków i zmiksować na gładko. Kiedy drożdże ruszą, wlać do przesianej mąki razem z ziemniakami i resztą składników na ciasto. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki (ok 10 min). Odstawić ciasto
https:KKuchniaMniamadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 1000 g ziemniaków 400g serka topionego (najlepiej domowego, przepis tutaj ) 100 g boczku wędzonego 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku 200 ml mleka 2 jajka gałka muszkatołowa sól, pieprz szczypior 2 łyżki masła wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i gotujemy przez ok. 10 min. w osolonej wodzie. W między czasie kroimy boczek w kostkę(...)podsmażamy. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek i podsmażamy, aż cebula będzie szklista. Ziemniaki odcedzamy. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układamy naprzemiennie: warstwa ziemniaków, kawałki serka, podsmażony boczek z cebulą oraz czosnkiem. Całość zalewamy rozkłóconymi jajkami z mlekiem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na wierzchu układamy kawałki masła. Zapiekamy w 175 st. C przez ok. 30-34 min., do zarumienienia
Domowy Smak JedzeniaSkładniki 80-100 g serka philadelphia 4 słodkie ziemniaki średniej wielkości 150g szalotki 40g masła 1 łyżeczka. gałka muszkatołowa 1 łyżeczka. mielonego imbiru kawałek sera startego cheddar,lub innego twardego sera żółtego sól i pieprz do smaku Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Umyć, i osuszyć ziemniaki ,zawinąć je w folię i piec około35- 45 minut (w zależności(...)rozmiaru). Sprawdzić za pomocą noża czy są miękkie. (jeśli nie są miękkie to jeszcze parę minut piec.) Gotowe miękkie upieczone słodkie ziemniaki wyjąć z folii .Przekroić wzdłuż na pół w i usunąć cały środek za pomocą łyżeczki .Delikatnie ,aby nie uszkodzić skórki. Szalotki pokroić drobniutko. Wymieszać środek słodkich ziemniaków z przyprawami, szalotkami,serkiem, masłem, solą i pieprzem. Gotowym farsz
w mojej kuchniPiękna, zielona, wiosenna zupa. Delikatniejsza niż klasyczna czosnkowa. można ją zmiksować i wtedy będzie gładka jak ta na zdjęciach, lub tylko lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Druga wersja równie smaczna jak pierwsza, idealna dla tych, którzy za zupami kremami nie przepadają. Składniki ok 30g liści czosnku niedźwiedziego 100 g szpinaku 360 g ziemniaków, pokrojone w kostkę(...)grzankami (opcjonalnie) Przygotowanie Umyć liście czosnku i szpinak. Liście czosnku pokroić w paski. Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę. Rozpuść masło na patelni, dodać cebulę i ziemniaki, podsmażać przez parę minut - 5 -7 aż lekko zmiękną ale nie zrobią się brązowe. Wywar wlać do garnka a następnie dodać do niego ząbki czosnku oraz cebulę z ziemniakami
Stare Garywielu Polaków bez ziemniaka nie ma obiadu. To chyba... Artykuł ZIEMNIAK – CESARZ POLSKIEGO STOŁU pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEziemniaczane. Moje kotleciki s ą bardzo delikatne w smaku. Można wyczuć smak jabłka, który idealnie komponuje si ę z ziemniakiem i tymiankiem. Kotleciki podałam z jabłkami cieniutko pokrojonymi i usmażonymi na masełku z tymiankiem oraz rukol ą . S ą idealne(...)jako dodatek do dania mięsnego zamiast tradycyjnie podanych ziemniaków. SKŁADNIKI 500 gr ziemniaków 2 jabłka 40 gr starkowanego parmezanu (można użyć dowolnego sera) 1 ząbek czosnku 3 łyżki m ąki 2 łyżeczki suszonego tymianku sol, pieprz olej z oliwek PRZYGOTOWANIE Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ugotowane jeszcze
La grande e la piccola cuocazrobić z ugotowanymi ziemniakami, których mamy za du ż o? Możemy upiec pyszny chleb. Chleb, który upiekłam, przygotowuje si ę błyskawicznie, nie potrzebuje wyrastania, jest miękki , wilgotny i pachnący ziemniakami. Do tego dodatek pestek dyni, słonecznika i siemienia lnianego. Ilość pestek(...)można zmniejszyć, jak kto woli. SKŁADNIKI 500 gr ugotowanych ziemniaków 300 gr m ą ki pszennej 90 gr miękkiego masła 8 gr proszku do pieczenia 2 żółtka 1 łyżka mleka 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 3 łyżki siemienia lnianego s ó l, pieprz
La grande e la piccola cuocakilka łyżek smalcu – wieprzowego, kaczego lub gęsiego 2-3 frankfurterki 2-3 małe białe kiełbaski 200g średnio przerośniętego dobrego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej Do podania 750g średnich ziemniaków Instrukcje Cebulę i czosnek obieramy i i kroimy w drobną kostkę. Z natki pietruszki usuwamy najgrubsze gałązki i drobno ją siekamy. Kapustę odciskamy z soku, kroimy na kawałki długości kilku(...)godziny. W międzyczasie dodajemy do smaku mielony pieprz i sól (patrz uwagi), czasami mieszamy, a w razie potrzeby dodajemy nieco wody. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie obrane ziemniaki. Gdy będą gotowe, pozwalamy im ostygnąć. Frankfurterki, białe kiełbaski, boczek i polędwicę kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu i wrzucamy wędliny. Podsmażamy
Kulinarna PokusaPrzepis na prostą i bardzo pyszną zapiekankę z ziemniaków. Por i boczek dodaje jej niesamowitego smaku. Składniki: 6 średnich ziemniaków por 200 g boczku 100 ml mleka 180 ml śmietany 12% 100 g sera żółtego sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach na pół twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w talarki. Boczek kroimy w paski(...)półplasterki i oba składniki podsmażamy na patelni. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków, następnie por i boczek, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, na to reszta ziemniaków. Śmietanę mieszamy z mlekiem i zalewamy taką masą zapiekankę. Całość posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C bez przykrycia przez około
e-PrzepisyKulinarnetego cały czas bardzo mało mam na blogu. Przede wszystkim mam zamiar więcej kombinować z ciastami. Ale najbliższe kilka przepisów to bardziej obiadowe dania będą :) Dziś polędwiczki wieprzowe z ziemniakami. Składniki : ok. 250g polędwiczki wieprzowej 1 ziemniak kawałki papryk kolorowych mikro liście buraka 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : majeranek tymianek(...)cząber koperek Polędwiczkę wieprzową myjemy i oczyszczamy. Polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy majerankiem, tymiankiem i cząbrem, następnie odstawiamy na minimum godzinę. Ziemniaka obieramy i kroimy w małą kostkę. Mięso wkładamy do porowaru na folii aluminiowej na pierwszym poziomie urządzenia. Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy parowar na 30 minut. Po 5 minutach na drugi poziom wkładamy ziemniaki
Parowar FacetaPolecam prosty przepis na pyszne ziemniaki faszerowane boczkiem, serem wiejskim i żółtym. Składniki: 6-7 ziemniaków 200 g boczku wędzonego opakowanie serka wiejskiego 150 g sera żółtego sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, tak aby były miękkie, ale nierozpadające się. Obieramy i przekrawamy na pół. Delikatnie łyżeczką wydrążamy środek. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Studzimy(...)serka odlewamy wodę, mieszamy z boczkiem i przyprawami. Farsz nakładamy łyżką na ziemniaki. Ziemniaki układamy na blaszce, posypujemy serem żółtym i pieczemy w piekarniku w temp 180 C przez około
e-PrzepisyKulinarneGołąbki z kaszą i ziemniakami. Prawdziwe ukraińskie. Do tego te ziemniaki i kaszę wsadza się do kapusty surowe. Pomyślelibyście? Tak się właśnie robi i wszystko wychodzi jak trzeba. Oczywiście - słysząc pewną nazwę, widząc pewną formę - oczekujemy określonego smaku, który mamy głęboko zakodowany. Tutaj dostajemy coś innego. I to jest fajne. Jakby się dobrze zastanowić, to gołąbki niejedno mają imię(...)pierwsze - taka była w sklepie ;) Po drugie - o tej porze roku ona najlepiej "współpracuje" przy zwijaniu. Nie bądźmy zbyt ortodoksyjni w gotowaniu. Bądźmy elastyczni i kreatywni ;) Składniki: 700 g ziemniaków 150 g kaszy gryczanej (lub innej) duża kapusta pekińska lub włoska 1 duża cebula 1/2 litra bulionu warzywnego 1 łyżka majeranku olej sól i pieprz puszka pomidorów bez skórki
zadanie-gotowaniełyżki vegety); 1 średnia cebula; Kilka gałązek świeżej kolendry; 1 łyżka przyprawy garam masala; 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Szczypta chili w płatkach; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać. W garnku, w którym bedzię gotowana zupa, rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę(...)podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać garam masala, ostrą paprykę, szczyptę płatków chili i pokrojone ziemniaki. Zalać bulionem (500 ml) i gotować, aż ziemniaki będą miękkie (ta ilość bulionu nie zakrywa w całości ziemniaków). Zdjąć z ognia. Dodać mleczko kokosowe. Wymieszać i zblendować na gładki krem. Do kremu z batatów dodać drobno posiekaną kolendrę i wymieszać. Zupę przyprawić solą i pieprzem
Gospodyni Miejskaświęta i na co dzień. Kiełbasa w ten sposób upieczona jest smaczna i chrupiąca, a ziemniaczki bardzo aromatyczne. Polecam :) Skladniki - 6 białych kiełbas parzonych - 1-1.2 kg ziemniaków - 4 małe cebule - kilka plasterków boczku parzonego - sól, pieprz, czosnek mielony, majeranek, papryka mielona słodka, - olej Wykonanie Obrane ziemniaki kroję w plasterki, cebulę w ósemki lub ćwiartki, boczek w szersze paski. Naczynie(...)żaroodporne ( u mnie dwa mniejsze ) smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam ziemniaki z cebulą, solę, na ziemniaki układam kiełbaski owinięte plasterkami boczku i resztę boczku pokrojonego w kostkę. Całość posypuję czosnkiem, papryka i majerankiem. Naczynia wstawiam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Przez pierwsze 20 minut piekłam pod przykryciem, potem
Kuchnia z widokiem na ogród