Tradycyjne pierogi ruskie z nadzieniem ziemniaczano-twarogowym – powszechnie znane i lubiane, proste danie z niewyszukanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób / ok. 20 pierogów) 2 średnie ziemniaki (300g) 150g tłustego twarogu 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Dressing 150g wędzonego(...)boczku 1 mała cebula (100g) Instrukcje Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (25 minut), po czym ubijamy na gładką masę. Cebulę obieramy i kroimy/siekamy w drobną (2-3mm) kostkę. Na małej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia ok. 3 minuty. Twaróg (najlepiej ogrzany w temperaturze pokojowej) rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki
Kulinarna PokusaDziś na obiad zrobiłam zupę fasolową, mi smakowała, mojemu mężowi też, a synkowi niekoniecznie, szczególnie nie smakowała mu fasola, bo ziemniaki i marchewkę wcinał. Przepis pochodzi z książeczki „Zupy domowe” z Biblioteczki Poradnika Domowego. Przepis jest na 8 porcji po: 293 kcal, 23,5 g białka, 7,9 g tłuszczu, 32 mg cholesterolu, 9,9 g błonnika Czas(...)przygotowania 1 godzina oraz czas gotowania fasoli. Składniki: 1/2 kg chudego mięsa wieprzowego (może być z kością) 1/2 kg fasoli 2 duże ziemniaki cebula średnia marchewka 1-2 pomidory (można obrać ze skórki jeżeli komuś przeszkadza) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do smażenia natka pietruszki lub koperek sól i pieprz do smaku Fasolę dzień wcześniej namoczyć w wodzie
moj przepis namojprzepisna.pl | Piróg biłgorajski Jako że, jestem rodowitą Lublinianką, nie mogłam darować sobie zrobienia tradycyjnego lubelskiego przysmaku – Pirogu biłgorajskiego (inaczej Pierogu). Piróg składa się z kaszy gryczanej, ziemniaków, sera białego i boczku/smalcu/szynki. Jest przepyszny na ciepło z kwaśną śmietaną. Na zimno też jest bardzo smaczny. Można go jeść na obiad, ale można też posmarować masłem i zajadać z wędliną. Wersja(...)łysa” ale oczywiście można upiec w cieście krucho-drożdżowym. Piróg robi się dość szybko i jest mało kłopotliwy, warto poprzedniego dnia na obiad ugotować większą ilość ziemniaków. Inspiracja . Składniki na dwie keksówki 26 cm na 10 cm (wymiary u spodu), wysokość 7 cm: 600 gr ugotowanych ziemniaki 1 szklanka kaszy gryczanej /650 gr ugotowanej 750 gr sera białego (półtłusty
moj przepis naZiemniaki pieczone z koperkiem są smacznym i aromatycznym dodatkiem do obiadu, polecam do mięsa i nie tylko. Składniki: 0,5 kilograma ziemniaków 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków 1 łyżka suszonego koperku sól 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, przekładamy do garnka, wlewamy wodę, solimy do smaku, gotujemy 5 minut(...)momentu zagotowania, odcedzamy. Ostudzone kroimy w ćwiartki, olej mieszamy z przyprawami, obtaczamy w nim ziemniaki. Układamy w naczyniu żaroodpornym , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30-40 minut, do uzyskania złotego koloru
Bajeczna Kuchniadomowych ogórków oraz prosta sałatka z pomidorów, papryki, sałaty masłowej, czerwonej cebuli i świeżego ogórka ( kto mi zabroni łączyć dwa rodzaje ogórów w jednym daniu?! :D). Wracając do ziemniaków, muszę dodać, że przyrządzam je bardzo często w takim wydaniu, gdyż cayenne i kurkuma w duecie tworzą silną mieszankę o działaniu antynowotworowym, także warto mieć w kuchennej szafce torebeczki obu przypraw(...)często do nich sięgać. Przygotowanie całego obiady zajmie Wam dosłownie tyle czasu, ile pieczenie ziemniaków, dlatego zacznijcie od nich, a resztę zrobicie w trakcie pieczenia. Mam nadzieję, że mój obiad Wam posmakuje :) SKŁADNIKI NA ŻÓŁTE PIECZONE ZIEMNIACZKI: 800 g małych ziemniaków (ilość można zwiększyć/zmniejszyć) 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1/3 łyżeczki kurkumy 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
Słodko-Słony Świat Ilonyimienia . Jest świetną opcją jeśli lubimy zjeść ,,coś konkretnego,, a niekoniecznie mamy ochotę na mięso. Prawdziwa gratka - Palce lizać ;) Za praszam! Zapiekanka Babci Marysi - z ziemniakami, serem i pieczarkami. (bez mięsa) Składniki: * pieczarki ok.1 kg ziemniaki ok. 7 średniej wielkości (mogą być ugotowane z poprzedniego dnia) ser żółty (np. Gouda, ja dodaję kilka różnych serów) jajka(...)opcjonalnie) *ilość składników zależna od tego ile chcemy uzyskać zapiekanki i jak wysokie mają być warstwy Przygotowanie: Pieczarki oczyścić, obrać i podsmażyć razem z zeszkloną cebulą. Posolić, wymieszać. Ziemniaki obrać, ugotować (średniej wielkości najlepiej w całości, jeśli są zbyt duże pokroić na mniejsze kawałki). Ser utrzeć na tarce lub pokroić w cienkie plasterki. Ugotować jajka na twardo. Obrać pokroić
Tagebuch po polskuinnych możliwości. Potrzeba nam tylko głęboki garnek lub naczynie żaroodporne. Nie ma to w sobie tyle uroku co oczekiwanie na świeżym powietrzu, ale smakuje równie dobrze :) Zapraszam! Prażone Składniki: ziemniaki marchewka cebula kiełbasa boczek margaryna kapusta biała (kilka lisci) pietruszka sól, pieprz papryka słodka, ostra Przygotowanie: Ziemniaki, marchew, cebulę obieramy. Kroimy w plastry a cebulę w piórka. Kiełbasę kroimy(...)plastry, boczek w średnią kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Spód garnka ( lub naczynia żaroodpornego) smarujemy niewielką iloscią margaryny, wykładamy liśćmi kapusty. Następnie warstwami ukłądamy: ziemniaki, cebulę, kiełbasę, boczek, marchew. Przyprawiamy i powtarzamy aż do wypełnienia całego garnka. Na wierzchu układamy ziemniaki (najlepiej żeby były ostatnią warstwą), posypujemy pietruszką. Przykrywamy całość liśćmi kapusty i folią aluminiową a na końcu pokrywką. Zostawiamy
Tagebuch po polskuzupę, pomimo całej jej prostoty trzeba jednak wykazać się odrobiną planowania. Marchewka, seler i cebula gotują się najdłużej, więc trafiają do garnka jako pierwsze. Po 10 minutach gotowania dodajemy ziemniaki, a po kolejnych 10 – również rybę, która będzie gotowa już po ok. 5 minutach dalszego gotowania. To wszystko dość istotne, o ile bowiem marchewki czy selera naciowego tak szybko(...)rozgotujemy, to z ziemniaków i rybiego mięsa dość łatwo zrobić nieprzyjemną dla oka i języka papkę. Jak jednak widać, łączny czas przygotowania naszej zupy nie będzie zbyt długi i nie powinien przekroczyć ogółem ok. 50 minut. Ekspresowa zupa rybna 2015-11-28 02:37:15 Zupa rybna z łososia i mintaja dla niecierpliwych – łatwa i szybka do zrobienia, ale zarazem
Kulinarna PokusaDziś zapiekanka ziemniaczana. Lubicie? Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie Wam do gustu. Ziemniaki, boczek, czosnek i ser żółty - czegoż chcieć więcej? Mniaaam! Zapiekanka ziemniaczana Składniki: 1 kg ziemniaków, 25 dag boczku wędzonego w plastrach, 25 dag sera żółtego w kostce, jajko, 2/3 szklanki śmietany 12%, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa. Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić(...)gotować do miękkości w osolonej wodzie. Przygotowujemy sos: jajko roztrzepać, zmieszać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, nałożyć połowę ziemniaków, przykryć połową boczku, ponownie ułożyć pozostałe ziemniaki, boczek, polać sosem i posypać startym serem żółtym. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez
paapilotkaamusztardy z czarnym sezamem. A do tego ziemniaczki pieczone w tym samym naczyniu jednocześnie. Potrzebne będą: pałki z kurczaka majonez musztarda sarepska (jak ktoś lubi ostrzejsze to rosyjska) ziemniaki cebula czosnek tymianek papryka słodka sól, pieprz łyżka oliwy czarny sezam (opcjonalnie) Na każdą pałkę przypada łyżeczka majonezu i łyżeczka musztardy... Pałki z kurczaka myjemy i ewentualnie oczyszczamy z pozostałych(...)piórek, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem (ja dałam granulowany, ale spokojnie można użyć świeżego, przeciśniętego przez praskę). Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy lekko oliwą, układamy do niego ziemniaki, posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem, słodką papryką i opcjonalnie czarnym sezamem, cebulę kroimy w grubsze piórka i kładziemy na ziemniaki, podlewamy trochę wodą. Następnie smarujemy z każdej strony nasze
Pelusiowa KuchniaPrzepis na pyszną zapiekankę z ziemniakami, brukselką i kiełbasą. Tania, mało skomplikowana i smaczna. Składniki: 6-7 średnich ziemniaków 250 g kiełbasy cebula 400 g brukselki pół szklanki mleka jajko 150 g sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Brukselkę obieramy z wierzchnich liści i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wykładamy: połowę ziemniaków połowę brukselki pokrojonej w plastry kiełbasę z cebulą połowę brukselki połowę ziemniaków Mleko roztrzepujemy z jajkiem i przyprawami i wylewamy na zapiekankę. Posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy ok 1 godz pod przykryciem w temp
e-PrzepisyKulinarnealbo 3 godzin duszenia, użyjmy raczej delikatnego antrykotu lub rostbefu. Po drugie, nawet jeśli użyjemy dobrej jakości mięsa, i tak będzie wymagało ono dłuższej obróbki cieplnej aniżeli dynia i ziemniaki. Dlatego czas duszenia dostosowujemy do mięsa, natomiast warzywa dodajemy 25-30 minut przed końcem. Jeśli ewentualnie używamy dyni hokkaido razem ze skórą, wówczas wyjątkowo jej czas duszenia możemy ustalić(...)minut. Tak czy owak, jednoczesne wrzucenie do garnka dyni, ziemniaków i mięsa niemal zawsze skończy się daniem w postaci wołowiny w średnio zachęcającej dla oka i podniebienia papce dyniowo-ziemniaczanej. Duszona wołowina z dynią 2015-11-15 21:26:30 Kolorowa, aromatyczna i sycąca duszona wołowina z dynią. Danie nie tylko sezonowe, gdyż można je przyrządzać również z dyni mrożonej
Kulinarna Pokusadobrym dodatkiem do gulaszu czy pieczeni. Ja lubię też dodawać do nich buraczki. A część rodzinki lubi podsmażyć sobie wieczorem nadwyżkę z obiadu ;) Strzeżcie się przed ciepłymi ziemniakami! I długim zagniataniem ciasta. Pierwszy raz robiłam kopytka, ze świeżo ugotowanych ziemniaków i wciągnęły mi strasznie dużo mąki :/ ale i tak wyszły pycha :D Składniki: (na ok. 6 porcji(...)ugotowanych, zgniecionych, ostygniętych (!) ziemniaków (np. z "wczoraj") ok. 2 szklanek mąki + do posypania stolnicy 1 jajko Ziemniaki ugotować, poczekać przynajmniej kilka godzin aż wystygną, (na tą porę roku niezłym pomysłem jest wystawianie garnka za okno) i zgnieść. Jak w przypadku klusek śląskich można wyciągnąć na wierzch 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę, jednak powinno to być
W kuchni bez szafekjest ten dzień - piękny, jesienny i słoneczny, choć wietrzny. Wraz z jesiennymi promieniami słońca zapraszamy Was na czosnkową zupę krem - sporządzony w dość standardowy sposób, bo na bazie pieczonych ziemniaków i batatów.. Ale żeby nie było nudno (jak to u nas w zwyczaju) zupę urozmaiciłyśmy musem z octu balsamicznego, czerwonego wina.. z pieczonych buraków. Jesteście chętni, aby spróbować(...)Zapraszamy do przepisu: Składniki (na 4-5osób): litr esencjonalnego wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego 1 główka czosnku pół kg ziemniaków 2 średniej wielkości bataty (400-500g) 3cm świeżego imbiru (opcjonalnie, może być szczypta w proszku) świeżo zmielona sól i pieprz szczypta kurkumy mus z buraka: 2 średnie buraki (150-200g) 2 łyżki octu balsamicznego
Symfonia Smakówpodczas pieczenia wytworzy się dosyć dużo sosu. Piersi z indyka pociąć na mniejsze kawałki, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, obsypać papryką słodką, pieprzem cayenne, oregano. Odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Cukinię umyć i również pokroić na cienkie plasterki. Obraną cebulę pokroić w pół -plasterki. Natomiast pieczarki ja zawsze podsmażam, ponieważ mają dużo wody(...)plasterki pieczarki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Duże żaroodporne naczynie wysmarować masłem i obłożyć na przemian z cukinią i ziemniakami. Obsypać solą i oregano. Na ziemniaki rozłożyć kawałki mięsa, następnie cebulkę i pieczarki. Śmietanę wymieszać z potartym serem i natką pietruszki. Wylać śmietanę na mięso, równomiernie rozlać. Ostatnia warstwa to znowu
Kuchnia Pokoleń