posiłek na nich patrzył, ale uwierzcie mi, że podanie jej w całości wygląda naprawdę efektownie :) Składniki (na 2 porcje): 2 całe pstrągi (ok. 600 g) 0,5 kg ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku świeży koperek sok z cytryny przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, ostra papryka 3-4 łyżki oliwy Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka , a czosnek tniemy(...)część cebuli i czosnku . Resztę wkładamy do środka ryb i na wierzch. Pstrąga umieszczamy w naczyniu, posypujemy koperkiem i skrapiamy oliwą (ok. 1 łyżki). Odstawiamy na minimum 30 minut. Ziemniaki porządnie myjemy i wkładamy do garnka w łupinach . Zalewamy wodą i gotujemy 15 minut od zagotowania. Po odlaniu i wyjęciu z garnka kroimy je na 4 lub 6 części
Zakręcony WidelecBardzo lubię jagnięcinę i ziemniaki ugniecione na puree. A w tym daniu jest wszystko co lubię połączone. Danie brytyjskie ,więc nie dziwi, że znowu sięgnęłam po przepis by Jamie Oliver Bardzo dobre! składniki: (na 6 osób) 1 kg łopatki jagnięcej bez kości 2 łyżki mąki sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z oliwek(...)pokrojone 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 mały pęczek świeżego rozmarynu, liście oderwane 400 g pomidorów z puszki, pokrojone 250 ml bulionu z jagnięciny lub warzywnego 1 kg ziemniaków 200 ml mleka 2 - 3 łyżki masła + łyżka do obsmażenia rozmarynu 50 g startego sera chedar do posypania - opcjonalnie przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 190st.C O zmielenie mięsa najwygodniej poprosić rzeźnika
Stare Garypodstawie przepisu ze strony Simply Recipes składniki 260 - 300 g filetu z łososia, bez skóry 70 - 80 g boczku wędzonego 3 łodygi selera naciowego 340 g ziemniaków 1 duży por - biała część 750 ml bulionu z kurczaka 1/4 szklanki śmietany (użyłam kwaśnej 22% ) 2 liście laurowe 3 -4 gałązki tymianku łyżka masła 1 łyżeczka mąki pieprz 1/4 łyżeczki(...)startej skórki cytrynowej świeży szczypiorek do dekoracji przygotowanie Przygotować warzywa. Por oczyścić, pokroić w plasterki. Seler obrać z włókien, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do garnka z grubym dnem wrzucić pokrojony w kostkę boczek, podsmażać na małym ogniu aż się lekko zbrązowi i nieco wytopi - ok 5 minut. Odlać nadmiar tłuszczu, dołożyć seler i por, mieszać
Stare GaryNiestety jestem miłośnikiem fatalnych, niezdrowych chipsów. Mogłabym je podgryzać przez cały dzień. Dlatego jak tylko zobaczyłam ten przepis , zrzuciłam się do pracy. Czipsy zrobiłam z jednego średniej wielkości młodego ziemniaka. Wyszły super. Porcja w sam raz na małą przegryzkę. Jedyny problem to wielkość mikrofali - nie mam niestety stojaka który pozwoliłby wstawić równocześnie 2 lub 3 porcje. Ale może to lepiej(...)mniej zjem. składniki średniej wielkości ziemniak sól dowolne, ulubione przyprawy trochę oliwy - najlepiej spray papier do pieczenia przygotowanie Ziemniak umyć, osuszyć, można obrać. Przy pomocy krajalnicy - mandoliny, lub robota kuchennego pokroić ziemniak na jak najcieńsze plasterki. Ważne aby były jednakowej grubości. szklaną wkładkę z kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć plasterki ziemniaka, tak aby na siebie
Stare Garydzisiaj zrobić na obiad, tak żeby się nie narobić?' :) Zadajecie sobie czasami takie pytanie? 'Hmmm... są ziemniaki, jest szpinak... ... mam, zapiekanka!' Na tak niewielki wkład pracy jest baaardzo smaczna :) Polecam! * ziemniaki- 1/2kg * szpinak- 1/2 kg * cebula- 1 szt * czosnek- 2 ząbki * ser feta (u mnie kozia)- 200g * jajka- 3 szt * kremówka- 250ml * ser (u mnie kozi)- kilka plastrów * przyprawy: sól(...)pieprz, tymianek, szczypiorek Wcześniej, w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki (mają być półmiękkie). Pokroić cebulę i podsmażyć na oliwie, dodać czosnek pokrojony w plaseterki i zaraz potem szpinak. Podsmażać do momentu, aż szpinak zwiędnie, posolić i popieprzyć. Jajka roztrzepać ze śmietanką. Formę posmarować oliwą i na spód wyłożyć ziemniaki pokrojone w plastry (moje mają ok 1/2cm grubości), następnie szpinak, pokrojoną
Kraina Miodem Płynącaprzyszlym roku. Zupa jest bardzo aromatyczna i lekko pikantna,wlasnie dzieki zielonym listkom czosnku. Skladniki na 4 porcje: 50-60 g lisci czosnku niedzwiedziego ( spora garsc) 3-4 ziemniaki 1 cebula 1 zabek czosnku 0,75-1 l wywaru warzywnego sol pieprz galka muszkatalowa 2 lyzki masla ghee jogurt grecki lub kwasna smietana Wykonanie: ziemniaki umyc,obrac i pokroic(...)gruba kostke.Obrac cebule i czosnek.Rozdrobnic w garnku rozgrzac maslo,wrzucic pokrojna cebule i przysmazyc bez zrumieniania.Dolozyc ziemniaki z czosnkiem i caly czas mieszajac lekko zrumienic zalac bulionem warzywnem i gotowac okolo 15-20 minut,az ziemniaki beda miekkie w miedzyczasie przygotowac czosnek niedzwiedzi.Umyc,oberwac ogonki.pokroic na mniejsze kawalki i zmiksowac.Kilka listkow zostawic do przybrania zupy gdy ziemniaki beda miekkie,wywar
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obłednie kremowe puree potrafi wprawić w zachwyt nasze kubki smakowe.Mnie na pewno,bo jestem wiekim ziemniaczanym smakoszem.Puree zaskoczy Cię świetnym smakiem,gdy użyjesz do jego przygotownia mączystej odmiany ziemniaków.Jest to warunek nieodzowny.A,że nie musi być wcale takie zwykłe przedstawiam trzy warianty. Przepis podstawowy: 1 kg mączystych ziemniaków 2 łyżeczki soli 250 ml mleka 30 g masła swieżo zmielona(...)gałka muszkatałowa Przygotowanie: ziemniaki obrać,umyć,pokroić na mniejsze kawałki jednakowej wielkości.Zalać zimną wodą,dodać sól i gotować 20 minut do miękości podgrzać mleko ziemniaki odcedzić i ubijać tłuczkiem do ziemniaków dodając porcjami mleko.Ziemniaki powinny być dobrze ugniecione,bez grudek.Na końcu dodać masło i zmieloną gałkę muszkatałową oraz ewentualnie sól do smaku.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zawsze przygotowuję wszystkiego za dużo… a że nie lubię wyrzucać jedzenia, to zawsze staram się coś wymyśleć, żeby zagospodarować te resztki. Jednego dnia przygotowałam na obiad gotowane ziemniaki i smażoną rybę a następnego dnia pyszne kotlety rybne, w ten sposób zagospodarowałam obiady na dwa dni! Podaję je z sosem czosnkowym. Zapraszam! Składniki na kotleciki rybne(...)ugotowanych ziemniaków ok. 200-300 g ryby (dowolny filet z ryby: smażony lub gotowany) 1 jajko posiekana natka pietruszki otarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny sól, pieprz, bułka tarta, mąka 1 papryczka chili (opcjonalnie) Sos czosnkowy: 4-5 łyżek jogurtu naturalnego posiekany koperek (ja użyłam mrożonego) 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, sok z cytryny Mieszam wszystkie składniki
UgotujmyTo.plsosie, a na wierzchu z puree ziemiaczanym. Proste i smaczne danie. Postanowiłam jednak troszkę to danie urozmaicić i pokolorować Do sosu mięsnego dodałam pomidorów z puszki, a do ziemniaków ziół. Wyszło bardzo aromatyczne, kolorowe danie, które strasznie trudno było sfotografować… i to jedyna wada tego dania. Jeśli zaś idzie o przygotowanie zapiekanki z mięsem, to można zmniejszyć oczywiście ilość(...)wiem po co – i można inaczej ją doprawić. Całkowita dowolność….. Zapraszam na pyszną i kolorową zapiekankę mięsną Zapiekanka mięsna z zielonym puree Składniki: 1,5 kg ziemniaków 750 g mielonej wołowiny 200 g pieczarek 2 cebule 2-3 marchewki 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 puszki pomidorów pęczek ulubionych ziół (u mnie koperek i pietruszka
UgotujmyTo.plPrzetestowałam mnóstwo przepisów na placki, jednak wiele z nich nie spełniło moich oczekiwań. Na idealne placuszki zbiera się szereg czynników, natomiast jednym z podstawowych jest odpowiedni dobór ziemniaków. Odmian jest wiele. Każda z nich znajduje swoje zastosowanie w kuchni jednak nie wszystkie nadają się na placki. Polecam wybór mączystych, niewodnistych ziemniaków, które posiadają wiele skrobi, mają jasny i sypki(...)miąższ (Typ C). Do popularnych mączystych odmian ziemniaków w Polsce należą m.in.: Bryza, Augusta, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw. Poniżej znajduje się mój ulubiony i według mnie najlepszy przepis na placki ziemniaczane. Placki Ziemniaczane - Składniki: 4 duże ziemniaki 2 cebule jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej sól pieprz Placki Ziemniaczane - Sposób przygotowania: Ziemniaki i cebulę
Słodka Stronawraz ze zdjęciami, to sami zobaczycie jak się fantastycznie bawiłyśmy :) A tymczasem mam dla Was kolejną propozycję wykorzystania tego, co nam zostało w lodówce z poprzedniego obiadu, czyli ziemniaków. Prosta i tania tarta z farszem ziemniaczanym z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Bardzo często "znajdujemy" podsuszone wędliny w najdalszym kącie lodówki. Szkoda wyrzucić, a nie za bardzo wiadomo(...)palcami. Powinno wyjść dość sypkie. Przesypać je do natłuszczonej formy i podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Nie musi się rumienić. Masa ziemniaczana: około 1 kg ziemniaków , 3 jajka , 1 średnia cebula , 3 ząbki czosnku , boczek wędzony - ilość według uznania, sól , pieprz , gałka muszkatołowa , 1 pęczek koperku . Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach - chyba, że mamy już
Codzienna kuchnia niecodziennaBiałe kluski zrobione są z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, dlatego przed i po ugotowaniu są bieluteńkie. Nadziejemy je farszem z pieczarek. Składniki: -ok. 2 kg ugotowanych ziemniaków -mąka ziemniaczana -1/2 kg pieczarek -2 cebule do farszu i 1 cebula do polewy tłuszczowej -przyprawa warzywna -sól -pieprz -olej Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach(...)Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy warzywkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub masła. Ziemniaki mielimy w maszynce. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Gdy pojawi się sosik przyprawiamy do smaku. Farsz musi mieć zdecydowany smak. Smażymy do momentu całkowitego odparowania wody i studzimy. Zmielone ziemniaki uciskamy w misce i dzielimy na 4 części
Maminek kulinarnyCzym jest fuśka? To dla nas danie - wspomnienie z dzieciństwa - zawsze kojarzone z wiosną i latem. Fuśka lub prażucha ziemniaczana to ugotowane ziemniaki, utłuczone na gorąco z mąką pszenną. Idealny dodatek do chłodników, ale nie tylko. Składniki: -1 kg ziemniaków -10 łyżek mąki pszennej -15 dkg wędzonego boczku Na chłodnik: -1/2 l jogurtu(...)naturalnego lub zsiadłego mleka -pęczek rzodkiewki -szczypiorek -koperek -sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy chłodnik. Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę. Siekamy szczypiorek i koperek. Jogurt przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przygotowane warzywa i mieszamy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na skwarki. Ugotowane ziemniaki odsączamy
Maminek kulinarnyZapiekanka z cienkich plasterków ziemniaków zatopionych w gęstym, kremowym sosie śmietanowym. Prawdziwy przysmak z prostych składników. U mnie w wersji mini, zapieczony w małych naczyniach, można też zapiec w formie dużej zapiekanki. Przepis pochodzi z książki Mała paryska kuchnia Rachel Khoo. Składniki: 1 kg ziemniaków 300 ml mleka 300 ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka musztardy Dijon(...)łyżeczka soli 1 ząbek czosnku 2 łyżki miękkiego masła Przygotowanie: Obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki trzymilimetrowej grubości (najlepiej za pomocą krajalnicy). Wrzucamy do garnka z mlekiem, śmietaną, gałką muszkatołową, musztardą i solą. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przecinamy ząbek czosnku na połowę i nacieramy nim ścianki naczyń lub. naczynia żaroodpornego
Smakowity Blog Kulinarnypiekę, C. gotuje - taki panuje podział zajęć w naszym domu. Gdy C. robi obiad, troszkę pomagam - obieram ziemniaki, gotuję ryż, kroję marchewki czy mięso, mieszam sos w garnku. Ustawiam minutnik. A potem zmywam, a C. wyciera naczynia. Oboje uważamy to za sprawiedliwy system, nikt nie narzeka i nie ma obiekcji. Jeśli C. pracuje po południu, dzień wcześniej zazwyczaj robi(...)był pyszny. Szczęśliwym trafem zapisałam składniki, jednak nie mogę znaleźć źródła. Poza tym pozmieniałam proporcje, dodałam śmietanę zamiast mleka, więc nadałam zupie mojego smaku. Wyszła gęsta za sprawą ziemniaków, które też sprawił, że smak pora jest delikatniejszy. Kremowa, sycąca, rozgrzewająca - idealna! Gałka muszkatołowa nadaje jej wyjątkowości - koniecznie musi spróbować, póki jest jeszcze ciemno i zimno wieczorami. Zupa krem
Pożeraczka, czyli raz adobrze