Kapuśniak z kapusty pekińskiej z dodatkiem ziemniaków i kiełbasy to sycąca zupa idealna na obiad dla całej rodziny. Taki kapuśniak jest ciekawą alternatywą dla klasycznego kapuśniaka z białej kapusty i na pewno zachwyci swoim smakiem wybredne gusta i załagodzi głód na długie godziny. składniki na 6 porcji 1 średnia kapusta pekińska włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera ) 1 laska(...)kiełbasy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 6 – 7 ziemniaków 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego olej do smażenia kilka gałązek posiekanej natki pietruszki czarny pieprz sól przepis Umytą kapustę szatkujemy. Obrane ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Obraną włoszczyznę: marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiełbasę kroimy w małą kostkę
Smakowite DaniaPlacki ziemniaczane polane aromatycznym sosem grzybowym, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku! Składniki: 1 kg ziemniaków duża cebula 2 ząbki czosnku mąka (około 3-4 łyżek, w zależności od wodnistości ziemniaków) jajko sos: ok 450 g mięsa wieprzowego np. szynki około 300 g świeżych grzybów (mogą być mrożone), mała cebula ok 800 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, tymianek(...)łyżka mąki, łyżka masła Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Cebulę i czosnek ścieramy na małych oczkach, dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Jeśli masa jest zbyt wodnista dodajemy jeszcze trochę mąki. Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Wielkość placka zależy od upodobań. Grubość około 1cm. Sos: Mięso kroimy
Lena GotujePlacki z gotowanych ziemniaków to idealny pomysł na szybkie i proste danie obiadowe. A przy okazji gotowanie w duchu zero waste, czyli niemarnowanie jedzenia. Często bowiem zostają nam z obiadu ugotowane ziemniaki i takie placki, to pyszny sposób na ich wykorzystanie. Spokojnie możemy też je podać na ciepłą kolację, rodzinka będzie zachwycona. Wspaniale smakują po prostu ze śmietaną(...)możemy też je polać sosem mięsnym lub grzybowym. Placki z gotowanych ziemniaków Placki z gotowanych ziemniaków Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 450 g ugotowanych ziemniaków 400 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 duże jajko olej do smażenia Dodatkowo: jogurt lub gęsta śmietana szczypiorek Wykonanie: W misce
Kulinarne przygody GatitySkładniki: ziemniaki 1,30 kg, woda 2 szklanki do 1 porcji do zmiksowania jajka 2 sztuki "L", mąka ziemniaczana 3-4 łyżki, ,ąka tortowa 1 - 1,5 szklanki, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, woda 4 litry, olej 5 łyżek, sól 2 łyżeczki boczek świeży 30 dag, smalec 1/2 kostki, cebula 3 sztuki, sól 3/4 łyżeczki, papryka ostra(...)łyżeczka Obrane ziemniaki umyć, pokroić na kawałki i porcjami dodać do blendera kielichowego, do każdej porcji wlać z 2 szklanki wody ( nie spali się silnik domowego blendera a woda odcieknie na sitku ), dokładnie ziemniaki zmiksować. Na garnek położyć duże sitko z bardzo drobną siateczką nylonową ( do takiego sitka nie trzeba gazy ) przelać zmiksowane ziemniaki - u mnie 2 porcje, zostawić
W Mojej Kuchni Lubięteraz, parmezanowe umami spowodowało, że zupa była naprawdę przepyszna (a składa się przecież z niewielu składników). Składniki: 700 ml bulionu (ja użyłam warzywnego) 450 g mrożonych brokułów 2 ziemniaki 1 cebula 3 kromki ulubionego pieczywa duża garść startego parmezanu 1 łyżka masła sól pieprz oliwa extra virgin (opcjonalnie) (przepis na 3-4 porcje) Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy kostkę. Cebulę(...)obieramy i także kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy na nią ziemniaki i cebulę, smażymy na wolnym ogniu około 7 minut. Pilnujcie, żeby ich nie spalić. Bulion zagotowujemy w garnku, dodajemy do niego brokuły, usmażone ziemniaki i cebulę. Warzywa gotujemy al dente (u mnie trwało to około 5 minut). Chodzi tutaj głównie o brokuły, które nie stracą
KardamonovyMauretania Co potrzebujesz by zrobić Mahfe 125 g polędwicy wołowej 1 marchewka pokrojona w kostkę 1 nie duża rzepa pokrojona w kostkę Małą główka białej kapusty pokrojona drobno Słodki ziemniak obrany i pokrojony w kostkę 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 200 g dyni pokrojonej w kostkę 7-9 łyżek masła orzechowego 1 cebula drobno pokrojona 3 ząbki czosnku(...)Gotuj sos na średniej temperaturze, aż lekko zgęstnieje, pamiętaj by, często go mieszać. Ze względu na to, że robimy sos, musimy pamiętać o wołowinie na patelni. Dodaj ziemniaki i kapustę, wlej tyle wody, by przykryć całość, zamieszaj, zagotuj i gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki i kapusta będą niemalże miękki. Prawie gotowe, teraz wlej sos na patelnię, zamieszaj
RafalCookKrokiety, pierogi…. są pyszne, ale czasem chciałoby się owo mięso wykorzystać do czegoś jeszcze innego, prawda? Wertując stare czasopisma kulinarne natknęłam się na przepis na kluski gumowe. Ugotowane ziemniaki i ugotowane, zmielone mięso z rosołu…. świetna opcja. I powiem Wam, że kluski te są bardzo dobre. Takie kluski śląskie z mielonym mięsem;) Tak jak w nazwie, lekko gumowe(...)wypadku myślę, że działa to na ich korzyść;) 1 kg ziemniaków około 250 g gotowanego, mielonego mięsa (u mnie drobiowe, z rosołu) 160 g skrobi ziemniaczanej (w oryginale 250 g) 2 żółtka curry sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta masło Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Po przestudzeniu mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mielone mięso, skrobię
Smaki Na TalerzuSałatka z mortadeli z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, ogórków kiszonych i cebuli to tania, prosta i szybka przekąska, która sprawdzi się na każdej domowej imprezie. Taka sałatka to idealny pomysł na szybką kolację dla zabieganych osób. składniki na 4-5 porcji 400 g mortadeli 4-5 ogórków kiszonych 4 ugotowane ziemniaki 1 cebula opcjonalnie posiekany szczypiorek(...)granulowanego czarny pieprz sól przepis W małej miseczce umieszczamy jogurt oraz majonez, wszystko doprawiamy do smaku czosnkiem granulowanym, odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Ugotowane i wystudzone ziemniaki kroimy w większą kostkę a następnie przekładamy do miski. Ogórki kiszone kroimy w małą kostkę i dodajemy do ziemniaków. Obraną cebulę drobno siekamy po czym wrzucamy do miski z ziemniakami
Smakowite DaniaGołąbkowa patelnia to danie w smaku zbliżonym do tradycyjnych gołąbków. Są to mięsno-ryżowe klopsiki duszone w sosie pomidorowym z dodatkiem kapusty i ziemniaków. Przepis na gołąbkową patelnię nie jest zbyt skomplikowany i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych gołąbków. Gołąbkową patelnię przygotowujemy z tych samych składników, co tradycyjne gołąbki z tą różnicą, że zrobienie tego dania jest(...)średniej białej cebuli 1 jajko mąka do obtoczenia klopsów sól, pieprz 1/2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 400 ml wody 4-5 średniej wielkości ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Gołąbkowej patelni: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Zdjąć z ognia, odstawić do przestudzenia. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę
Danka PichciKapuśniak z kiszonej kapusty Tradycyjny przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty. Pyszny, wypróbowany przepis na tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej z podsmażoną cebulą, grzybami i ziemniakami. Kapuśniak ugotowany na wywarze z mięsa wieprzowego, na zasmażce. Najlepszy domowy kapuśniak z kiszonej kapusty - jak zrobić. Aby kapuśniak był smaczny, należy ugotować go na świeżej lub wędzonej(...)włoszczyzny, dodając mniej wody niż na rosół. Do tego wlewamy do smaku kwasu kapuścianego i dodajemy kapustę kiszoną z pokrojoną cebulą i kminkiem. Oddzielnie w niewielkiej ilości wody gotujemy ziemniaki. Na koniec podsmażamy cebulkę na smalcu ze skwarkami, przygotowujemy zasmażkę i wszystko razem łączymy. Warto na koniec doprawić jeszcze kapuśniak do smaku solą i pieprzem. Oto składniki i przyprawy
Moja Książka KucharskaSól Składniki pozostałe: · 1 opakowanie brukselki · 1 opakowanie mini marchewek · ½ kg ziemniaków · 3 łyżki majonezu · 3 łyżki ketchupu pikantnego · Przyprawa do ziemniaków(...)wlewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, robimy małe kuleczki. 2. Warzywa ( marchew, brukselkę) przelewamy gorąca wodą, odcedzamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, układamy na około warzyw, solimy wszystkie warzywa, ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków. 4. Po środku warzyw układamy mięsne kuleczki i pieczemy 40 minut
Kulinarna Chwilachrupiących i słodkich główek pasjami wręcz przygotowywać bigosy, zupy i wszelkiej maści potrawki. Jednym z efektów tej mojej pasji w przygotowywaniu kapuścianych dań jest wegańska zupa z dodatkiem młodych ziemniaków oraz marchewek. Słodycz warzyw zyskuje tu przełamanie dzięki dodatkowi przypraw ( viva wędzona papryka!), także całość ma wyrazisty, głęboki i pełen charakteru smak. Składniki na 4 – 6 porcji: 1/2 główki(...)niedużej młodej kapusty (około 450 g) 3 nieduże, najlepiej młode marchewki 6 – 10 niedużych młodych ziemniaków (lub 2 średnie zwykłe) 2 laski selera naciowego 1/2 cebuli 1/2 pora 2 ząbki czosnku 3 łyżki passaty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 – 4 łyżki preferowanego oleju (lub masła klarowanego w wersji wegetariańskiej) nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe
Even Better Foodnoworoczną przystawkę. Bardzo efektownie prezentuje się na stole, wyjątkowo apetyczne i proste w przygotowaniu. Szczerze polecam, jeżeli szukacie przepisu na efektowne i smaczne danie:) Składniki 8-10 obranych, obgotowanych ziemniaków( ok 10 minut w osolonej wodzie) 400 g mielonego mięsa 1 jajko 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka przyprawy do ziemniaków(...)sól, pieprz Cebulę, czosnek, czerwoną paprykę posiekać, podsmażyć na łyżce oliwy, dodać do mielonego mięsa. Wbić jajko, dodać sól, pieprz do smaku i dokładnie wyrobić. Ziemniaki przeciąć wzdłuż i delikatnie wydrążyć środek. W puste miejsce włożyć po łyżce farszu lub trochę więcej, jak się zmieści i przykryć drugą połówką. Przewiązać sznurkiem kuchennym tworząc paczuszkę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ziemniaki
gotuj ze mnąPrzepis na pierogi ruskie z nadzieniem z białego sera i ziemniaków, doprawione na cebulą, pieprzem i solą. Składniki oraz sposób przygotowania: Farsz 1kg ziemniaków 0,70 dkg twarogu-półtłusty 2 cebule sól pieprz Ziemniaki ugotować, następnie – ziemniaki, ser miele, dodaję zeszkloną na maśle cebulę, sól, pieprz do smaku. Wyrabiam na jednolitą masę. Ciasto 4 szkl. mąki pszennej łyżeczka soli(...)może być olej Ciasto zagnieść, cienko rozwałkować i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku przez kilka minut od wypłynięcia. Autor przepisu: Urszula Radziewicz Artykuł Pierogi ruskie z serem i ziemniakami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyZiemniaczano – serowe gorące trójkąty z patelni to propozycja na smaczne wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Wystarczy kilka dodatków i przygotujemy pyszne i oryginalne danie . Trójkąty doskonale uzupełnia np. z sos grzybowy lub sos czosnkowy. Są mega aromatyczne, pachną czosnkiem, żółtym serem wędzonym oraz ziołami. Bez wątpienia są godnym uwagi pomysłem na przekąskę, a nawet na obiad, jeśli(...)masz czasu lub pomysłu na nic innego. Zachęcamy też do sprawdzenia innych naszych przepisów na dania i przekąski z patelni. Min. kraszankę, czyli pyszne ziemniaki z patelni , pyszne, chrupiące kromeczki chlebowe , oraz karbonāde , czyli kotlet schabowy w nieco innym wydaniu. Gorące trójkąty z patelni Składniki na patelnię 28 – 30 cm. ziemniaki gotowane: 0,5 kg mąka pszenna: 1 szklanka
Kuchnia Na Wypasie