Mauretania Co potrzebujesz by zrobić Mahfe 125 g polędwicy wołowej 1 marchewka pokrojona w kostkę 1 nie duża rzepa pokrojona w kostkę Małą główka białej kapusty pokrojona drobno Słodki ziemniak obrany i pokrojony w kostkę 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 200 g dyni pokrojonej w kostkę 7-9 łyżek masła orzechowego 1 cebula drobno pokrojona 3 ząbki czosnku(...)Gotuj sos na średniej temperaturze, aż lekko zgęstnieje, pamiętaj by, często go mieszać. Ze względu na to, że robimy sos, musimy pamiętać o wołowinie na patelni. Dodaj ziemniaki i kapustę, wlej tyle wody, by przykryć całość, zamieszaj, zagotuj i gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki i kapusta będą niemalże miękki. Prawie gotowe, teraz wlej sos na patelnię, zamieszaj
RafalCookKrokiety, pierogi…. są pyszne, ale czasem chciałoby się owo mięso wykorzystać do czegoś jeszcze innego, prawda? Wertując stare czasopisma kulinarne natknęłam się na przepis na kluski gumowe. Ugotowane ziemniaki i ugotowane, zmielone mięso z rosołu…. świetna opcja. I powiem Wam, że kluski te są bardzo dobre. Takie kluski śląskie z mielonym mięsem;) Tak jak w nazwie, lekko gumowe(...)wypadku myślę, że działa to na ich korzyść;) 1 kg ziemniaków około 250 g gotowanego, mielonego mięsa (u mnie drobiowe, z rosołu) 160 g skrobi ziemniaczanej (w oryginale 250 g) 2 żółtka curry sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta masło Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Po przestudzeniu mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mielone mięso, skrobię
Smaki Na TalerzuSałatka z mortadeli z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, ogórków kiszonych i cebuli to tania, prosta i szybka przekąska, która sprawdzi się na każdej domowej imprezie. Taka sałatka to idealny pomysł na szybką kolację dla zabieganych osób. składniki na 4-5 porcji 400 g mortadeli 4-5 ogórków kiszonych 4 ugotowane ziemniaki 1 cebula opcjonalnie posiekany szczypiorek(...)granulowanego czarny pieprz sól przepis W małej miseczce umieszczamy jogurt oraz majonez, wszystko doprawiamy do smaku czosnkiem granulowanym, odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Ugotowane i wystudzone ziemniaki kroimy w większą kostkę a następnie przekładamy do miski. Ogórki kiszone kroimy w małą kostkę i dodajemy do ziemniaków. Obraną cebulę drobno siekamy po czym wrzucamy do miski z ziemniakami
Smakowite DaniaGołąbkowa patelnia to danie w smaku zbliżonym do tradycyjnych gołąbków. Są to mięsno-ryżowe klopsiki duszone w sosie pomidorowym z dodatkiem kapusty i ziemniaków. Przepis na gołąbkową patelnię nie jest zbyt skomplikowany i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych gołąbków. Gołąbkową patelnię przygotowujemy z tych samych składników, co tradycyjne gołąbki z tą różnicą, że zrobienie tego dania jest(...)średniej białej cebuli 1 jajko mąka do obtoczenia klopsów sól, pieprz 1/2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 400 ml wody 4-5 średniej wielkości ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Gołąbkowej patelni: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Zdjąć z ognia, odstawić do przestudzenia. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę
Danka PichciKapuśniak z kiszonej kapusty Tradycyjny przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty. Pyszny, wypróbowany przepis na tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej z podsmażoną cebulą, grzybami i ziemniakami. Kapuśniak ugotowany na wywarze z mięsa wieprzowego, na zasmażce. Najlepszy domowy kapuśniak z kiszonej kapusty - jak zrobić. Aby kapuśniak był smaczny, należy ugotować go na świeżej lub wędzonej(...)włoszczyzny, dodając mniej wody niż na rosół. Do tego wlewamy do smaku kwasu kapuścianego i dodajemy kapustę kiszoną z pokrojoną cebulą i kminkiem. Oddzielnie w niewielkiej ilości wody gotujemy ziemniaki. Na koniec podsmażamy cebulkę na smalcu ze skwarkami, przygotowujemy zasmażkę i wszystko razem łączymy. Warto na koniec doprawić jeszcze kapuśniak do smaku solą i pieprzem. Oto składniki i przyprawy
Moja Książka KucharskaSól Składniki pozostałe: · 1 opakowanie brukselki · 1 opakowanie mini marchewek · ½ kg ziemniaków · 3 łyżki majonezu · 3 łyżki ketchupu pikantnego · Przyprawa do ziemniaków(...)wlewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, robimy małe kuleczki. 2. Warzywa ( marchew, brukselkę) przelewamy gorąca wodą, odcedzamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, układamy na około warzyw, solimy wszystkie warzywa, ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków. 4. Po środku warzyw układamy mięsne kuleczki i pieczemy 40 minut
Kulinarna Chwilachrupiących i słodkich główek pasjami wręcz przygotowywać bigosy, zupy i wszelkiej maści potrawki. Jednym z efektów tej mojej pasji w przygotowywaniu kapuścianych dań jest wegańska zupa z dodatkiem młodych ziemniaków oraz marchewek. Słodycz warzyw zyskuje tu przełamanie dzięki dodatkowi przypraw ( viva wędzona papryka!), także całość ma wyrazisty, głęboki i pełen charakteru smak. Składniki na 4 – 6 porcji: 1/2 główki(...)niedużej młodej kapusty (około 450 g) 3 nieduże, najlepiej młode marchewki 6 – 10 niedużych młodych ziemniaków (lub 2 średnie zwykłe) 2 laski selera naciowego 1/2 cebuli 1/2 pora 2 ząbki czosnku 3 łyżki passaty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 – 4 łyżki preferowanego oleju (lub masła klarowanego w wersji wegetariańskiej) nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe
Even Better Foodnoworoczną przystawkę. Bardzo efektownie prezentuje się na stole, wyjątkowo apetyczne i proste w przygotowaniu. Szczerze polecam, jeżeli szukacie przepisu na efektowne i smaczne danie:) Składniki 8-10 obranych, obgotowanych ziemniaków( ok 10 minut w osolonej wodzie) 400 g mielonego mięsa 1 jajko 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka przyprawy do ziemniaków(...)sól, pieprz Cebulę, czosnek, czerwoną paprykę posiekać, podsmażyć na łyżce oliwy, dodać do mielonego mięsa. Wbić jajko, dodać sól, pieprz do smaku i dokładnie wyrobić. Ziemniaki przeciąć wzdłuż i delikatnie wydrążyć środek. W puste miejsce włożyć po łyżce farszu lub trochę więcej, jak się zmieści i przykryć drugą połówką. Przewiązać sznurkiem kuchennym tworząc paczuszkę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ziemniaki
gotuj ze mnąPrzepis na pierogi ruskie z nadzieniem z białego sera i ziemniaków, doprawione na cebulą, pieprzem i solą. Składniki oraz sposób przygotowania: Farsz 1kg ziemniaków 0,70 dkg twarogu-półtłusty 2 cebule sól pieprz Ziemniaki ugotować, następnie – ziemniaki, ser miele, dodaję zeszkloną na maśle cebulę, sól, pieprz do smaku. Wyrabiam na jednolitą masę. Ciasto 4 szkl. mąki pszennej łyżeczka soli(...)może być olej Ciasto zagnieść, cienko rozwałkować i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku przez kilka minut od wypłynięcia. Autor przepisu: Urszula Radziewicz Artykuł Pierogi ruskie z serem i ziemniakami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyZiemniaczano – serowe gorące trójkąty z patelni to propozycja na smaczne wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Wystarczy kilka dodatków i przygotujemy pyszne i oryginalne danie . Trójkąty doskonale uzupełnia np. z sos grzybowy lub sos czosnkowy. Są mega aromatyczne, pachną czosnkiem, żółtym serem wędzonym oraz ziołami. Bez wątpienia są godnym uwagi pomysłem na przekąskę, a nawet na obiad, jeśli(...)masz czasu lub pomysłu na nic innego. Zachęcamy też do sprawdzenia innych naszych przepisów na dania i przekąski z patelni. Min. kraszankę, czyli pyszne ziemniaki z patelni , pyszne, chrupiące kromeczki chlebowe , oraz karbonāde , czyli kotlet schabowy w nieco innym wydaniu. Gorące trójkąty z patelni Składniki na patelnię 28 – 30 cm. ziemniaki gotowane: 0,5 kg mąka pszenna: 1 szklanka
Kuchnia Na WypasieSłupnik (facet faktycznie przesiedział na słupie całe życie) żywił się wyłącznie soczewicą. Jeśli jadł taką, jak my ostatnio, to naprawdę więcej do życia człowiek nie potrzebuje. Garść warzyw: marchew, ziemniaki, cebula, batat (z niego możesz zrezygnować, jeśli nie masz pod ręką), trochę wędliny, pół godziny czasu i zupa gotowa. Zupa przepyszna, trochę jakby zupa krem, choć soczewica nie została zmiksowana(...)iracka zupa z soczewicy Składniki: 1 szklanka soczewicy (czerwonej, zielonej) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Kawałek chorizo (10-15 cm) 400 ml passaty pomidorowej 1 marchew 1 duży ziemniak 1 mały batat Garść jarmużu 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno cebulę, obierz i umyj marchew i ziemniaki. Marchew pokrój w grube plastry, ziemniaka i batata
Niedzielny kucharzKapusta kiszona i żeberka to polaczenie idealne i klasyczne. Dzisiaj serwuje je również z pieczonymi ziemniakami. Tanio i smacznie. SKŁADNIKI: około 1300 g żeberek wieprzowych duża łyżka smalcu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie jabłka 1 kg kiszonej kapusty 500 g małych ziemniaków 2 – 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku sól i pieprz(...)smaku. Całość smażyć 10 minut. Pod koniec smażenia do kapusty dodać pokrojone w kostkę jabłka. Jabłek można nie obierać ze skorki. Całość doprawić kminkiem i cukrem, podsmażyć kilka minut. Ziemniaki umyć i przekroić na pól. Wrzucić do miski, polać olejem i doprawić solą. Całość wymieszać, tak aby olej i sól rozprowadzić dobrze po ziemniakach. Dno żaroodpornego naczynia z pokrywka, posmarować
Pani M - kuchnia smakowitaUwielbiam wszystko z ziemniakami i ziemniaki w każdej postaci. Takie kluseczki są idealne do schabowego z surówką, kurczaka pieczonego itp. Polecam Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i przepuścić ziemniaki przez praskę lub mocno ugnieść. Musi być idealna gładka masa. Ziemniaki ostudzić, mogą być letnie. Do masy ziemniaczanej dodać żółtka, masło, mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie
Kuchnia PokoleńDalej błyskawiczna fasolka po bretońsku i równie szybkie sadzone z ryżem w aromatycznym sosie. 5 obiadów na 5 dni plus poradnik jak planować posiłki. W tym menu sporo było ziemniaków, bo pojawiły się w trzech obiadach, choć w różnej formie i z zupełnie innymi dodatkami. Początkowo plan był inny i zakładał tylko dwa ziemniaczane obiady, ale stało się inaczej. Dlaczego(...)domu tak, że po całym tygodniu niewiele nam produktów w lodówce zostaje – po prostu kupujemy tyle ile potrzeba i zużywamy na bieżąco. Zawsze jest włoszczyzna, ziemniaki, dużo czosnku i cebuli, ogórek świeży i kiszony, rzodkiewka, kawałek kapusty, jakaś sałatka, jarmuż. Wędlin jemy mało, ale jest trochę chorizo i suszonej szynki, z nabiału ser parmeński, pecorino, dużo twarogu (a jakże
Niedzielny kucharzpieczeń Rzymska jest uniwersalna i można ją jeść na ciepło i zimno, zawijać w szynkę lub bekon. Pieczeń rzymska z wiśniami to typowe danie flamandzkie, które możesz podać z ziemniakami czy też pieczywem i oczywiście z frytkami, wydaje się, że z czym nie podasz pieczeni, to całą robotę robi, godny uwagi prosty sos wiśniowy. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi(...)Świeża szałwia drobno posiekana 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego 5-7 łyżek bułki tartej 2 jajka Sól ostrożnie ponieważ bekon może być słony Pieprz świeżo zmielony Puree 1 kg ziemniaków obranych 100-120 ml letniego mleka 2-3 łyżki masła Sól Pieprz świeżo zmielony Gałka muszkatołowa Wiśnie 500 g mrożonych wiśni 1 łyżka mąki kukurydzianej wymieszanej w 50 ml wody
RafalCook