niektórym kojarzy się tylko z Bożym Narodzeniem i wigilijnym barszczem z uszkami . Ale u nas w domu gotowaliśmy barszcz również o innych porach roku, podając go z ugotowanymi, całymi ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku, wykorzystujemy go na bieżąco do zup, czy napojów . Dzisiaj jest 23 grudnia, jeśli zastanawiasz się co podać do barszczu czerwonego, to mam dla Ciebie kilka propozycji(...)zwycięzcą gdy założyłam swoją rodzinę, podobnie zajadano się moimi pasztecikami z ciasta drożdżowego. Można też do barszczu przygotować bardzo postną, prostą i tanią wersję przekąski, krokiety ziemniaczane, przygotowywane z ziemniaków, obtoczone w jajku i w bułce tartej, smażone na rozgrzanym oleju. Można też podać zwykłe puree z ziemniaków, to prostszy w przygotowaniu dodatek, który nie jest kosztowny i nie wymaga
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięuszkami . , ale ten przepis jest tak prosty, a zupa tak smaczna, więc skorzystajcie. Aromatyczna zupa grzybowa może być podana bez niczego, z groszkiem ptysiowym , z grzankami lub z ziemniakami, ale na 100% będzie wszystkim smakować w Wigilię i nie tylko, będzie równie smaczna w chłodne zimowe dni Przepisów na zupę grzybową jest bez liku, ale mój krem grzybowy jest wyjątkowo(...)zaskoczyć gości i podać dwukolorową zupę grzybową ? Podczas jej gotowania po całym domu roznosi się cudowny zapach gotowanych podgrzybków, ja uwielbiam zapach gotowanych grzybów. W zupie są też włoszczyzna, ziemniaki, cebula, czosnek i przyprawy, które podkreślają smak zupy Zupa jest jedwabiście kremowa za sprawą masła, podajcie ją z dodatkiem groszku ptysiowego, możecie zrobić go samodzielnie, przepis na groszek ptysiowy znajdziecie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię bardzo podobnie, jak klasyczne kopytka, z tym, że tutaj w składnikach mamy jeszcze tłusty twaróg. Dzięki dodatkowi sera kluski są bardzo delikatne. Ilość mąki podałam orientacyjnie, każdy gatunek ziemniaków może potrzebować inną ilość. Dlatego mąkę należy dodawać po trochu. Ciasto będzie nieco kleiste, ale nie należy się tym przejmować, tylko podsypać mąką przy formowaniu wałeczków. Ziemniaczano-serowe kluski(...)sosem pieczarkowym Ziemniaczane kluski z sosem grzybowym Czas przygotowania: 40 minut Składniki Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 200 g białego sera 3 jajka 1 - 1,5 szklanki mąki pszennej (w zależności od gatunku ziemniaków) sól pieprz Sos pieczarkowy 500 g pieczarek 300 ml śmietany 30% 1 duża cebula natka pietruszki olej do smażenia sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki
Kulinarne przygody Gatitymnie zawsze dużo świeżego koperku. Taką zupę podaję ze świeżym pieczywem. Potrzebujemy: 2 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4-5 sztuk ogórków kiszonych 4 ziemniaki 1 szklanka śmietany 18 % 1 łyżeczka mąki pszennej sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku koperek według uznania ( może byś świeży, mrożony lub suszony ) Wykonanie pysznej zupy(...)lekko osoloną wodą i gotujemy do miękkości, gdy będzie miękkie wyjmujemy, a wywar przecedzamy. 2. Warzywa obieramy, płuczemy. Marchewki, pietruszki i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, a ziemniaki kroimy w kosteczkę. Również ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. 3. Do przecedzonego wywaru dodajemy starte warzywa z ogórkami i gotujemy do miękkości, gdy będą miękkie dodajemy ziemniaki
Izabelawkuchniimbirem i chrupiącymi grzankami z pieczywa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ZUPA DYNIOWA 1 dynia zwyczajna (około 2 kg) 800 ml gorącego bulionu jarzynowego 1 żółta cebula 1 większy ziemniak 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka masła 2 łyżki oliwy roślinnej 1 kawałek imbiru około 3 – centymetrowy 100 g gęstej śmietanki 36 % 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy sól, pieprz(...)skórki. Do garnka dodaj olej z masłem i podgrzej. Po chwili dodaj rozgniecione ząbki czosnku i podgrzewaj chwilkę aż uwolni swój aromat. Następnie dodaj pióra cebuli, talarki marchewki i ziemniaka. Mieszaj co chwilkę i podsmażaj przez 10 minut. Dodaj puree z pieczonej dyni oraz starty na drobnej tarce imbir. Warzywa zalej gorącym bulionem i gotuj do miękkości przez kolejne
ProstePesto.pluzyskać. Najlepiej jest użyć bardzo dobrej jakości kiełbasy i boczku. Bardzo polecam. Ugotujcie. Potrzebujemy: 1 szklanka grochu łuskanego połówek 2 małe marchewki 2 małe pietruszki 1 cebula kilka ziemniaków 30 dag boczku wędzonego 30 dag dobrej jakości kiełbasy sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku majeranek suszony według uznania olej do smażenia liść laurowy kilka kulek ziela angielskiego(...)rumienimy. Dodajemy do grochu. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w większą, a boczek w małą, przesmażamy na oleju i również przekładamy do garnka. 3. Marchewki, pietruszki i ziemniaki obieramy i płuczemy. Marchewki kroimy w plasterki, pietruszki ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do garnka. Ziemniaki kroimy w kostkę i odkładamy. 4. Składniki zalewamy gorącą wodą
IzabelawkuchniKapusta chłopska – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Budomierz, gmina Lubaczów, powiat lubaczowski Niegdyś gotowana kiszona kapusta nie była dodatkiem do mięs czy ziemniaków, tak jak dzisiaj. Zwykle podawano ją jako główny posiłek w ciągu ciężkiego dnia pracy. Z tego powodu do gotowanej kapusty dodawano różne składniki, by wzbogacić jej smak i treściwość. Mimo że były to proste składniki, danie dzięki temu było(...)bogatsze i bardziej sycące. W Budomierzu do gotowanej kapusty dodawano suszone grzyby, podsmażoną cebulę i śmietanę, które polepszały smak potrawy. Natomiast dodatek tłuczonych ziemniaków i gotowanej fasoli sprawiał, że danie było bardziej treściwe i sycące. Zachęcam do wypróbowania przepisu pań z Koło Gospodyń Wiejskich w Budomierzu. Znalazł się on w regionalnej publikacji pt. „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi
Trzeci talerzpyszne danie wegetariańskie znane jest tylko w jednym regionie kraju? Soczewiaki są dla mnie kolejnym dowodem bogactwa polskiej kuchni. To typowe danie rustykalne, zdrowe, zrobione z prostych składników: ziemniaków, mąki i farszu na bazie soczewicy. Do soczewiaków można zużyć ziemniaki z wczorajszego obiadu. Generalnie, ciasto z jakich są ulepione z tego samego ciasta co np. kluski śląskie. Do ziemniaków trzeba(...)głębokim tłuszczu, albo, jak w tym przepisie, upiec. Soczewiaki świetnie smakują z kwaśną śmietaną, dowolną sałatką lub surówką. Przepis wzorowany na soczewiakach Karola Okrasy . Składniki: Ciasto 500 g ziemniaków 150 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki chlebowej typ 220 1 jajko + jajko do posmarowania Szczypta soli Farsz 250 g ugotowanej soczewicy (około 3 szklanek) Garść pieczarek (150 g) 1 cebula
Niedzielny kucharzNajsmaczniejsze oczywiście są borowiki oraz podgrzybki, ale pyszny sos grzybowy zrobisz także z kurek czy maślaków. Doskonale sprawdzą się również pieczarki. Sos grzybowy to uniwersalna przystawka, którą podaję do: ziemniaków, chleba, kopytek, klusek sląskich, placków ziemniaczanych . Ja ostatnio podałam go do kotlecików z gotowanych ziemniaków . Niektórzy podają go także do gotowanego makaronu oraz do mięs. Z racji, że grzyby mrożone(...)śmietankowym od 2 do 3 minut. Pod koniec wrzucam posiakaną pietruszkę lub koperek, tak aby nie straciły intensywnego koloru. Sos grzybowy jak już wspomniałam, to uniwersalna przystawka. Podaję do: ziemniaków, chleba, kopytek , klusek sląskich, placków ziemniaczanych . Ostatnio serwowałam go do kotletów z gotowanych ziemniaków . Jestem pewna, że odnajdziecie swoją ulubioną potrawę do powyższego sosu. Placki z gotowanych ziemniaków polane sosem
Ania gotujeWarzywa z piekarnika zawsze spoko. Zwłaszcza jeśli wśród nich znajduje się duża ilość papryki i pieczone ziemniaki. Tutaj mamy pieczoną paprykę, cukinię, cebulę, ziemniaki oraz pomidorki koktajlowe. Jeden smak lepszy od drugiego. No ja uwielbiam. Do tego słona feta, która po zapieczeniu nabiera zupełnie innej konsystencji. Mogłabym zjeść całą zawartość takiego naczynia kilka małych, młodych ziemniaków 2 cukinie 2 czerwone(...)gałązce 1 op. sera feta/może być też favita 1/2 szkl. oliwy z oliwek 1/2 cytryny 1 łyżeczka przyprawy do warzyw lub mieszanka suszonego oregano, bazylii, tymianku sól, pieprz Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na ćwiartki. Obgotowujemy przez około 5-8 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Cukinie kroimy wzdłuż na pół (jeśli jest większa/stara, można za pomocą łyżeczki usunąć gniazda
Smaki Na Talerzu