ziemniaki - 38421 przepisów (strona:282/2562)

Placki z gotowanych ziemniaków z rzeżuchą 57

wysiewam rzeżuchę na kiełki i jak mi wyrośnie, to dodaję ją do wszystkiego. Uwielbiam kanapki z rzeżuchą, sałatki z dodatkiem rzeżuchy, makaron posypany rzeżuchą... Dziś zrobiłam placki z gotowanych ziemniaków również z rzeżuchą. Akurat przy Srodzie Popielcowej w sam raz na obiad czy kolację. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1szkl. ugotowanych ziemniaków 1 żółtko szczypta soli ok. 0,5szkl(...)mąki tortowej + do podsypywania 1 łyżka posiekanej rzeżuchy olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ugotowane i wystudzone ziemniaki (najlepiej z dnia poprzedniego) zmieliłam przez maszynkę do mielenia mięsa. Można też przepuścić je przez praskę do ziemniaków. Do zmielonych ziemniaków wsypałam mąkę, sól, posiekaną rzeżuchę. Dodałam żółtko i zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulkę i rozwałkowałam na podsypanej

Waniliowe Improwizacje
Pyzy ziemniaczane z grzybami 93

Przepis na 4 porcje: Pyzy: 1 kg mączystych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soli Grzyby: 200 g pieczarek 150 g kurek 100 g boczniaków 1 mała cebula 1 łyżeczka masła 2-4 łyżki stałej części mleka kokosowego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli szczypta kurkumy Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy w lekko osolonej(...)wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Nie miksujemy! Pozostawiamy do ostudzenia. Drugą część ziemniaków obieramy, ścieramy na tarce o bardzo drobnym oczkach. Odciskamy nadmiar wody. Dodajemy do ostudzonych, ugotowanych ziemniaków. Do masy dodajemy jajko sól i mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy niewielkie kulki. Pyzy gotujemy w dużej ilości lekko

Kucharzyca
Matias z ziemniakami i marynowaną cebulą 93

Dziś zapraszam na bardzo prosty przepis z matiasami w roli głównej właśnie. Śledź ten sam w sobie jest rewelacyjny i nie wymaga wielu dodatków.  Ugotowałam do niego ziemniaki - można do niego podać także gorące ziemniaki -  dodałam nieco marynowanej cebuli, kleks kwaśnej śmietany i rybna uczta gotowa. - ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Matias z ziemniakami i marynowaną cebulą Czas przygotowania: 25 minut Składniki(...)filetów matiasa 5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków gęsta śmietana olej rzepakowy sól czarny pieprz listki natki pietruszki Marynowana cebula: 3 czerwone cebule 1/2 szklanki octu spirytusowego 1 1/2 szklanki wody 2 goździki 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w piórka. Składniki marynaty umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z kuchenki

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone talarki ziemniaczane i sposób na pyszne frytki 140

Pieczone talarki ziemniaczane i sposób na pyszne frytki Witajcie moi drodzy. Dziś chciałabym podzielić się z Wami moimi pomysłami na dwa dania z ziemniaków. Takie, proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Idealne jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie główne. Co polecam? Pyszne pieczone talarki ziemniaczane i frytki jak z McDonalda. Pieczone talarki ziemniaczane – przepis około 1 kg ziemniaków(...)obraniu) 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 cebula 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków opcjonalnie pół łyżeczki kurkumy gałązki świeżego rozmarynu (można pominąć lub zastąpić szczyptą suszonego) szczypta soli i świeżo mielony pieprz do smaku Rada: Przyprawy można dowolnie zmieniać, ja często jedną partię

Słodkie okruszki
Grochówka z łuskanego grochu wg Aleex 96

marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera • 1 cebula • kawałek pora • 2 pełne łyżki majeranku • 2 łyżki oleju • 2 ziela angielskie • 1 duży liść laurowy • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna • 6-8 ziemniaków Sposób przygotowania: 1. Do dużego garnka wlać wodę. Włożyć do niej 10 dag wędzonki w kawałku. U mnie to kawałki kiełbaski myśliwskiej. Dodać ziela angielskie I liść laurowy. Włożyć kawałek(...)przygotowaną bazę zupy gotować 1,5 godziny. 3. W tym czasie obrać warzywa i zetrzeć je na dużych oczkach tarki. Ja rozdrobniłam warzywa w termomixie. 4. Obrać ziemniaki i pokroić je w kostkę. Zalać zimną wodą i odstawić. 5. Pokroić w kostkę resztę wędzonki (u mnie to reszta kiełbasy i 5 dag boczku). Podsmażyć na patelni. 6. Pokroić w kostkę

W mojej kuchni
Cebulowe kluski śląskie 82

większej ilości i odsmażać lub podgrzewać przez 2-3 dni. Są tanie do zrobienia i smaczne. Pysznie smakują jako dodatek do dania mięsnego czy sosu zamiast tradycyjnych gotowanych ziemniaków. Dziś kluski śląskie zrobiłam w nieco innej wersji, bo z dodatkiem cebuli. Dzięki temu nabrały nowego, ciekawego smaku. Rodzina zajadała ze smakiem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 cebula(...)5szkl. ugotowanych ziemniaków 1 jajko szczypta majeranku sól, pieprz do smaku ok. 3/4szkl. mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Przesmażyłam ją na patelni na łyżce oleju. Na koniec smażenia przyprawiłam ją solą, pieprzem i roztartym majerankiem i chwilę razem smażyłam. Cebulę odstawiłam do przestygnięcia, a następnie wymieszałam z ugotowanymi ziemniakami. Ziemniaki razem z cebulą

Waniliowe Improwizacje
Sałatka z fioletowych ziemniaków Vitelotte Noire 60

Vitelotte Noire, znane również pod nazwą Negresse lub Chińskie Trufle, to niewielkie ziemniaki o intensywnym fioletowym zabarwieniu. Można by pomyśleć, że to współczesna krzyżówka genetyczna. Okazuje się jednak, że Vitelotte przywędrowały z Peru do Europy, gdzie uprawiane są od początku XIX wieku. Dzięki swojemu zabarwieniu stanowią nie lada atrakcję kulinarną, świetnie się nadają do sałatek, jak i do dekoracji innych(...)potraw. Sałatka, którą proponujemy jest banalnie prosta w przygotowaniu, za to efekt końcowy, kontrastowa kolorystyka może wprawić w zdumienie niejednego biesiadnika.   Składniki 500 g fioletowych ziemniaków 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku garść pestek dyni czarnuszka Sos: 250 ml jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku – rozgnieciony sól, pieprz   Wykonanie Ziemniaki myjemy, gotujemy ze skórką, najlepiej na parze. Kiedy

Tajemnice Smaku
Zapiekanka z kiełbasą i warzywami -idealny posiłek gdy mamy mało czasu 141

Bardzo często zbieram ciekawe wycinki z gazet przepisów a potem je próbuje. Tak jak i ten z gazety. składniki na 4 osoby 1,5 kg ziemniaków obranych i ugotowanych w osolonej wodzie. olej cebula 1 czerwona papryka słodka i ostra 1 cukinia pieprz przyprawy inne gałka muszkatołowa 2 ząbki czosnku łyżka sosu sojowego 40 dag kiełbasy śląskiej oczyszczonej i pokrojonej(...)drobno 3 jajka 5 łyżek śmietany 18 % 20 dag sera w kostce startego na tarce . przygotowanie 1 W żaroodpornym pojemniku ( wysmarowanym olejem) ułóż na dnie pokrojone ugotowane ziemniaki tak aby wypełnić całe dno. Ziemniaki muszą być pokrojone w plastry. Pozostałe ziemniaki kroimy w kostkę. Cebule oczyścić i pokroić i usmażyć na patelni, lekko przyrumienić potem dodać paprykę oczyszczoną i pokrojoną

Moje Wyroby
Zapiekanka pasterska z czerwoną fasolą, pomidorami i parmezanem 80

Przepis tak prosty, a tak smaczny, że zdecydowanie warty polecenia na zimowy, pochmurny dzień. Rozgrzeje i poprawi nastrój. Ot taka magia ziemniaków i sera :) 4 średnie ziemniaki mała czerwona cebula łyżka oleju puszka czerwonej fasoli 400 g pomidorów krojonych (użyłam z czosnkiem) łyżeczka mielonej papryki łyżeczka wędzonej papryki (łagodnej lub pikantnej wg uznania) szczypta gałki muszkatołowej spora szczypta pieprzu łyżeczka(...)czosnku niedźwiedziego kawałek parmezanu (ilość wg uznania) świeży tymianek Ziemniaki gotujemy. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Dodajemy odsączoną fasolę i przyprawy i razem podsmażamy. Dodajemy pomidory i dusimy 5 minut. Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni w opcji grill. Ugotowane ziemniaki ugniatamy i przykrywamy nimi warzywa. Zapiekamy, aż ziemniaki się przyrumienią (w moim

Mienta blog
Pieczeń pod ciastem drożdżowym – kuchnia podkarpacka 143

piekąc. Jednak nie nazwa stanowi o wyjątkowości tego dania, a sposób jego przyrządzania. W garnku żeliwnym lub w innym, nadającym się do duszenia i/lub pieczenia, dusi się pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, kapustę i surowe mięso, a kiedy już zmiękną, na wierzchu układa się surowe ciasto drożdżowe. Garnek przykryty pokrywką wstawia się do piekarnika, albo całość dusi się na niewielkim(...)mąki pszennej 500 ml mleka ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżka cukru Pieczeń: 6 podudzi z kurczaka (lub porcje mięsa z królika albo pokrojone żeberka) 100 g masła 1 kg ziemniaków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 seler 4 ząbki czosnku ćwiartka kapusty sól pieprz kminek 1 szklanka śmietany Drożdże rozcieramy z cukrem aż zamienią się w płyn. Dodajemy

Trzeci talerz
kiełbaski z ziemniakami na obiad... 135

Składniki: Kiełbaski Norymberskie HoWe 1 opakowanie, ziemniaki ugotowane 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki średnie, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, przyprawa do ziemniaków 1/2 opakowania, maślanka 1 litr Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w talarki. Kiełbaski Norymberskie HoWe zrumienić na patelni z 1 łyżką oleju z każdej strony(...)rumiano, przełożyć na talerz. Na tej patelni usmażyć cebule pokrojone w piórka z czosnkiem, do smaku posolić, dodać pieprz mielony. W rondlu rozgrzać olej i usmażyć ziemniaki posypane przyprawą do ziemniaków, papryką ostrą - smaczne, pożywne danie smakuje z maślanką, Kiełbaski Norymberskie idealnie pasują do takiego obiadu .......SMACZNEGO!!! mam przyjemność testować produkty "zobacz TUTAJ" , paczkę dostałam do testowania od "zobacz TUTAJ

W Mojej Kuchni Lubię
Ziemniaki pieczone z limonką, pieprzem, kminem rzymskim i kolendrą 85

Jednym z moich celów na 2020 rok powinno być nauczenie się robienia apetycznych zdjęć ziemniakom ;) Na razie nie wychodzą mi najlepiej, za to gwarantuję Wam, że te pieczone ziemniaki są obłędnie pyszne. Podane ze śmietaną, cheddarem i awokado zdecydowanie nie należą do dietetycznych dań, ale jeśli mam zajadać się moim ulubionym comfort foodem, to kiedy jak nie w zimie? :) marynata(...)połowy limonki skórka starta z limonki spora szczypta wędzonej papryki spora szczypta ostrej papryki łyżeczka nasion kuminu (kminu rzymskiego) łyżeczka nasion kolendry łyżeczka suszonej mięty dodatkowo: 4 ziemniaki pół łyżeczki soli świeży tymianek kwaśna śmietana guacamole cheddar (użyłam z pieprzem) Obrane ziemniaki przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie. Odcedzone zalewamy marynatą. Przekładamy do naczynia

Mienta blog
Pierogi ruskie z wędzonym boczkiem. 105

Wydaje mi się, że szybciej idzie tradycyjne lepienie. Może macie jakieś porady, co do tego urządzenia :) Chętnie się podszkolę. Składniki: Farsz: 150 g. wędzonego boczku 1 cebula 600 g. ziemniaków (ważyłam po ugotowaniu) 400 g. twarogu sól, pieprz do smaku Ciasto: 3 czubate szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 szklanki gorącej wody 4 łyżki oleju 1/3 łyżeczki soli Wykonanie: Ziemniaki(...)obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Następnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, lub przecisnąć przez praskę. Do tak przygotowanych ziemniaków, dodać ser. Rozgnieść widelcem i wymieszać. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni. Kiedy się wytopi, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć jeszcze chwilę. Przestudzić i dodać do ziemniaków z serem. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać

Agusiowe smakołyki
Tiftele ziemniaczano-serowe z dipem czosnkowym 562

dobrego można przyrządzić z ziemniaków? Bardzo dużo smacznych dań. W końcu ziemniaki to jedno z tych warzyw, które towarzyszy nam prawie każdego dnia.  Ja zajadałem się nimi od najmłodszych lat i do dziś je uwielbiam. Dlatego dziś chciałbym Was zainspirować moim przepisem na pyszne tiftele ziemniaczano-serowe z aromatycznym sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Tiftele są chrupiące z zewnątrz(...)kremowe w środku. Zapewniam Was , że pokochacie je.  SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 jajko 2 łyżki masła 50g sera żółtego 2 łyżki mąki pszennej bułka tarta 3 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku koperek 1/2 cytryny sól, pieprz olej PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy i odcedzamy z wody. Do gorących ziemniaków dodajemy masło i rozdrabniamy na puree. Odstawimy do wystygnięcia

kulinarnyJa