Pyszna zupa ogórkowa fot. Moja Książka Kucharska Przepis na domową zupę ogórkową. Pyszna polska zupa ogórkowa na rosole z kurczaka, z ziemniakami, marchewką i koperkiem. Delikatna zupa zabielana śmietaną. Jak zrobić zupę ogórkową na dróbkach - wypróbowany i prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Prosta zupa ogórkowa na dróbkach, czyli skrzydełkach i szyjce z kurczaka. Korzystajcie z przepisu(...)zupę ogórkową . Zupa ogórkowa przepis fot. Moja Książka Kucharska Składniki na zupę ogórkową: 1 szyjka z kurczaka i 2 - 3 skrzydełka kurczaka 1 marchew 1 mała cebulka 6 ziemniaków 6 ogórków kwaszonych kawałek korzenia selera i pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku masło klarowane sól i pieprz mielony do smaku 1/2 szklanki spienionej śmietany 18% Przepis na zupę ogórkową
Moja Książka KucharskaSCHAB SOUS VIDE / SELER / KOPER / ZIEMNIAK Pomysł na to danie zrodził się w parę sekund. Zobaczyłem składniki w lodówce i od razu pojawił się zarys tego, co powstanie. Schab zrobiony metodą sous vide idealnie pasuje do pur ée z ziemniaka. Do tego dodatki w postaci chrupiącego jarmużu i sianka z usmażonego selera, dodają nowego wymiaru smaku. Składniki Schab(...)całości 700 g sól 60 g cukier 40 g woda 2 l sól w płatkach 10 g oliwa z oliwek 20 ml. masło 40 g Purée ziemniaczane ziemniaki 300 g śmietana 30% 100 ml. masło 50 g sól 2 szczypty Olej z kopru koperek 700 g olej rzepakowy 500 ml. Seler seler 1 szt olej 300 ml. Jarmuż jarmuż
chefintheforestpierwszy ogień poszedł udziec. Był niewielki, bo ważył raptem 1 kg, zrobiłam go najprościej jak się dało - czosnek, rozmaryn i do piekarnika. Pyszne, delikatne mięso! Można dać więcej ziemniaków gdyż są świetnym dodatkiem. Upieczone kości , które zostały po odkrojeniu mięsa, zamroziłam. Kiedy zgromadzę ich więcej, zrobię na nich wywar. Bardzo polecam! składniki ok 1000 g udziec barani z kością(...)ząbków czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu sól, pieprz (u mnie kolendrowy) 2 - 3 łyżki oliwy główka czosnku 2 szklanki bulionu (dałam rosół na kogucie) dodatkowo 3 - 4 spore ziemniaki przygotowanie Udziec umyć, osuszyć. Mięso ponakłuwać i w nacięcia włożyć ząbki czosnku. Jeżeli ząbki są za duże przekroić na pół. Udziec posolić, posypać pieprzem, posmarować ze wszystkich stron oliwą
Stare GaryCzasem ugotowane ziemniaki z obiadu zostają i z nich właśnie nowe dania powstają. Z brokułów zaś różyczki zjadamy, a łodygi wyrzucamy. Tym razem ich nie wyrzucajcie, tylko surowe zetrzyjcie i ziemniakami zmieszajcie. Sera i polędwiczki z kurczaka zmielone lub zmiksowane dodajcie, przyprawcie i malutkie kotleciki wykonajcie. W bułce tartej jak obtoczycie, na oleju wysmażycie, to ze śmietaną będą smakować idealnie(...)małe kotleciki, delikatne, w wykonaniu, proste wręcz banalne. Składniki: 350 g ziemniaków ugotowanych, ugniecionych na puree, ok. 100 g surowych łodyg z brokułu, 120 g polędwiczek z kurczaka, 40 g startego sera mozzarella (żółtego), bułka tarta, ½ płaskiej łyżeczki kozieradki, sól do smaku, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku, chili świeżo mielona do smaku, olej rzepakowy do smażenia, śmietana
Moniki SmakołykiUdka z kurczaka duszone, wraz z kluskami z ziemniaków podane Ten przepis przygotowałam w czasie gotowania w ramach konkursu kulinarnego dla blogerów, zorganizowanego przez Stowarzyszenie Polska Ekologia. Udka z kurczaka duszone, to naprawdę prosty i smaczny przepis na obiad. Tak, jak wspomniałam ten przepis przygotowałam w ramach konkursu, który był częścią projektu “ Niepodległa Polska smakuje “. Nasz(...)marchewka 2 ząbki czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 1/4 kostki masła + 1 łyżka oleju rzepakowego natka pietruszki i selera 1/4 niedużego selera 1 pietruszka Kluski smażone 2 ugotowane ziemniaki pieprz, sól do smaku 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Marchewkę oraz selera i pietruszkę obieramy i kroimy w drobne kawałki, czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cebulę
Kuchnia na wzgórzuDzięki temu, że możemy użyć gotowego ciasta francuskiego, które można kupić praktycznie w każdym sklepie, Quiche robi się bardzo szybko i prosto. Tym razem w farszu znalazły się ziemniaki ugotowane w łupinkach, biała fasola, groszek oraz pomidory. Oczywiście do zalania posłużyła jajeczno-śmietanowa masa. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował tego dania gorąco polecam. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego Oliwa(...)oliwek do natłuszczenia foremki Farsz: 1/2 kg ziemniaków 200 g groszku z puszki 200 g białej fasoli z puszki 1 duży pomidor Masa jajeczno-śmietanowa: 200 g śmietany 18% 4 jajka 75 ml mleka Pieprz cayenne, sól Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w łupinkach w nieosolonej wodzie. Po wystudzeniu obieramy i w zależności od wielkości kroimy na połówki lub ćwiartki. Otwieramy puszki
Programista w kuchnichlebek to moje ostatnie kulinarne odkrycie! Dzięki ziemniakom chlebek zachowa długo świeżość. Składniki: Ziemniaki ½ kg Mąka żytnia ½ kg Sól 1 łyżeczka Drożdże świeże 5 dag Cukier ½ łyżeczki Ciepła woda ¼ szklanki Tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłą wodą. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Odcedzić zachowując wodę z gotowania(...)ziemniaki utłuc. Wodę z gotowania ostudzić, wymieszać z rozczynem z drożdży, ziemniakami i połową mąki. Dokładnie wymieszać ręką i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 4 godziny. Po tym czasie dodać resztę mąki, sól i wyrobić ciasto ręką przez 20 minut. Ciasto powinno być gładkie i nie kleić się do ręki. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 1 ½ godziny
Tradycyjna KuchniaSkładniki na 3 osoby : - 2 średnie bakłażany - 20 zielonych oliwek - 2 łyżki oleju lnianego tłocznego na zimno - około 6 średnich ziemniaków - pomidorki - oliwa z oliwek - majeranek - sól kłodawska Przygotowanie : Bakłażany kroimy na grube plastry, posypujemy solą, odstawiamy na 30 minut, po tym czasie wycieramy sok który wyciekł. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek. Ziemniaki obieramy(...)skóry, kroimy a plastry, smarujemy oliwą, posypujemy majerankiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na górna półkę wstawiamy ziemniaki, na środkowa bakłażany. Bakłażany wyjmujemy po 20 minutach, ziemniaki po około 30. By były ciepłe do podania najlepiej zostawić je w piekarniku lub piec później. Bakłażany obieramy z skórek, ugniatamy widelcem razem
Szkrab Je Samżeby z trywialnego dania zrobić coś wyjątkowego, żeby nie powiedzieć wykwintnego: wystarczy różyczki brokułowe (głąbik też!) zesmażyć na złoto na odrobinie masła i oleju. To samo robimy z ziemniakami, które nadają zupie głębi i delikatności – smażymy na złoto. Delikatna nuta frytury uszlachetnia zupę, nadaje jej charakteru i tłumi lekki, kapuściany posmak kalafiora. Naprawdę warto spróbować tej metody! Oryginalny przepis(...)jest autorstwa Melissy Clark z cooking.nytimes.com Składniki 1 mała główka brokuła 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny Garść nasion słonecznika 0,5 litra bulionu lub wody Sól, pieprz i sok z cytryny do smaku Tarty parmezan do podania Przygotowanie: Krok 1 Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Ząbki
Niedzielny kucharzSmaczne placuszki, nadziane ziemniakami z kaszą gryczaną. Moje córki mówiły na nie pączki z ziemniakami. Idealne na Święta Bożego Narodzenia do barszczu czerwonego. Abyście mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi, czuć komfortowo, nawet po sytym posiłku, pomoże Wam w tym Espumisan Max – wyrób medyczny, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej. Atmosfera(...)kapsułek Ciasto: 1 kg mąki pszennej 5 dkg margaryny 5 łyżek oleju 1 jajko 5 dkg drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 2 szklanki mleka Farsz: 1 kg ziemniaków 1 szklanka kaszy gryczanej 3 łyżki masła sól pieprz Dodatkowo: olej do smażenia 1. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę mąki i cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Kuchnia u BietkiWarstwowa sałatka śledziowa z buraczkami Pyszna, prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna sałatka śledziowa z buraczkami, ziemniakami i jabłkiem. Jest piękną ozdobą stołu i wspaniale sprawdza się na każdej rodzinnej uroczystości. Polecam! Składniki: ok 350g solonych filetów śledziowych – matiasów 3 średniej wielkości buraki 3 średniej wielkości ziemniaki 1 jabłko 1 cebula 3 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu(...)łyżki gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany) sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pół pęczka szczypiorku *** Buraki oraz ziemniaki gotujemy w łupinkach lub pieczemy w piekarniku (zawinięte w folię aluminiową) – do miękkości. Buraki studzimy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli, mieszamy *** *** Ziemniaki studzimy
Blog z ApetytemZupa kalafiorowa fot. Moja Książka Kucharska Zupa kalafiorowa. Przepis na pyszną zupę kalafiorową. Pyszna zupa kalafiorowa z ziemniakami, makaronem i pachnącym, posiekanym koperkiem - jest jedną z najbardziej popularnych polskich zup. Zupa kalafiorowa ugotowana na rosole, zabielana śmietaną. Do kalafiorowej najczęściej wykorzystujemy rosół z drobiu. Zupa doskonale smakuje także z lanymi kluseczkami lub z ryżem. Smak kalafiorowej będzie ciekawszy, jeżeli dodamy(...)zrobić pyszną, domową zupę kalafiorową - sprawdź wypróbowany prosty przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na klasyczną zupę kalafiorową. Składniki na kalafiorową: 1 niewielki kalafior 5 średnich ziemniaków 1 marchew 1 mała cebula 2 łyżki masła 2 litry rosołu drobiowego 1/2 szklanki makaronu np. nitki 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
Moja Książka KucharskaDziś przygotowałam dla Was prosty pomysł na obiad z rybą w roli głównej. Filety z białej ryby, u mnie z dorsza, upiekłam na duszonych warzywach - sięgnęłam po sprawdzoną kombinację ziemniaków, papryki, pomidorów i kopru włoskiego. Rybę doprawiłam kaparami i skórką z cytryny. Taką potrawę robi się dość szybko, a po w stawieniu do piekarnika robi się już właściwe sama(...)polać rybę odrobiną delikatnej oliwy Monini Delicato, aby nie obsychała w trakcie pieczenia. ➤ Zobacz także: Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i kruszonką Ryba pieczona z koprem włoskim, ziemniakami i papryką Składniki / na 4 porcje: 2 łyżki oliwy Monini Classico 1 cebula pokrojona w kostkę 2 kopry włoskie, odcięte fronty (długie wypustki i zielone listki), bulwy pokrojone na ósemki
Chilli Czosnek i Oliwaimieniny rodziców czy to na Święta, robiona była solidna micha sałatki. To również takie danie, które smakuje w każdym domu inaczej. Są rejony Polski, gdzie nie dodaje się np ziemniaków, pora czy selera. W domu mojej koleżanki z podstawówki, jadano ją z olejem. Hmm… nie ze mną te numery. Można próbować robić sałatkę jarzynową w wersji fit, z jogurtem(...)http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/05\/salatka-jarzynowa.jpg","recipeIngredient":["4 marchewki\r","2 pietruszki\r","2 jajka\r","2 \u015brednie jab\u0142ka\r","1\/2 selera\r","2-3 niewielkie ziemniaki\r","1 niewielka cebula\r","kawa\u0142ek pora (opcjonalnie)\r","puszka groszku konserwowego\r","2-3 \u0142y\u017cki majonezu\r","4 og\u00f3rki kiszone\r","s\u00f3l, pieprz, musztarda
Mieszam w Garnku