ziemniaki - 38421 przepisów (strona:298/2562)

Gratin z batatów 160

Bataty (pataty, słodkie ziemniaki) są coraz bardziej popularne. Warto włączyć je do swojej diety, bo przewyższają pod względem wartości odżywczych i wartości zdrowotnych tradycyjne ziemniaki. Batat bogaty jest w składniki mineralne i witaminy, jest zasobnym źródłem karetonoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny i likopenu. To produkt bezpieczny dla diabetyków, ponieważ ma niski IG=54. Dla porówniania IG gotowanych ziemniaków wynosi(...)Gratin z batatów to świetny dodatek prawie do każdego drugiego dania. Przepis znalazłam  tutaj . Prosta zapiekanka z pokrojonych na cieniutkie plasterki słodkich ziemniaków z dodatkiem listków szałwii to łatwe, proste danie i świetnie się prezentuje. Składniki: 2 bataty 2 ząbki czosnku 2 gałązki szałwii sól, pieprz 120 ml śmietany kremówki Wykonanie: piekarnik nagrzać do 200`C małe naczynie żaroodporne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Filet z dorsza na puree z brokuła i ziemniaka 176

Przepis na pieczony filet z dorsza na zielonym puree z brokuła i ziemniaka. To moja propozycja na piątkowy obiad w ramach #fishfriday. W tym przepisie sprawdzi się dobrze zarówno filet z dorsza, jak i każdej innej białej ryby – może to być mintaj, sola czy halibut. Danie jest ekspresowe, da się go przygotować w pół godziny i jest bardzo smaczne(...)480g filetów z dorsza (lub innej białej ryby) kilka plasterków cytryny gruboziarnista sól gałązka rozmarynu 2-3 ząbki czosnku łyżeczka oliwy do wysmarowania naczynia żaroodpornego 400g różyczek brokuła 200g ziemniaków pokrojonych w kostkę (2 średnie lub jeden duży ziemniak) 2 duże cebule łyżeczka soli łyżka oliwy Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i położyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą skórą

Dietolog
Kopytka 164

blogu zabrakło jeszcze kopytek - pysznych kluch, które od czasu do czasu robię do obiadu. Tajemnicą udanych kopytek są dobre ziemniaki - najlepiej białe i sypkie. Bo im mniej mąki dodamy do ciasta, tym nasze kopytka będą miększe i delikatniejsze. A do kopytek bardzo pasują wszelakie sosy :) Składniki: 500 g ziemniaków 100 g mąki pszennej 1 jajko sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki(...)obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu gorące ziemniaki rozgnieść w prasce. 2. Ziemniaki ostudzić, przełożyć na stolnice. Dodać mąkę, jajko i sól, zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. 3. Z ciasta uformować wałek, ostrym nożem odcinać kopytka. Gotować w osolonym wrzątku ok 3-4 minut od zagotowania, delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wyjąć kluski

Kuchnia domowa Ani
Niedziela: Pieczone udka z kurczaka w zalewie pomarańczowej 120

jadamy frytek smażonych, bo są tłuste, czyli bardziej kaloryczne, a do tego trzeba na nie zmarnować sporo dobrego oleju Frytki pieczone, wcześniej namoczone w wodzie, która wypłukuje z ziemniaka skrobię, są po prostu pyszne – miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Nasz kolejny ulubiony składnik to pieczony jarmuż. W tej postaci smakuje nam chyba najbardziej. Jeśli jeszcze(...)talerzu. Obiad podaliśmy z najprostszą z surówek – z czerwonej kapusty z pomarańczą i jabłkiem, skropioną sokiem z pomarańczy i cytryny. Składniki: 4 udka kurczaka 6 średniej wielkości ziemniaków 4 garści jarmużu (4 duże gałązki) Ząbek czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżeczka papryki w proszku Sól Pieprz Łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżka oleju Zalewa: 2 pomarańcze 3 łyżki sosu sojowego

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 167

tydzień Lista zakupów: Sześć udek z kurczaka Chorizo (0,5 kg) Prosciutto Anchois (będzie potrzebna jedna rybka) Paczka jarmużu Dwie papryki czerwone Dwie papryki żółte Por Cukinia Słodkie ziemniaki 0,5 kg 6 średniej wielkości ziemniaków Sałata rzymska Pomidorki koktajlowe 250 g 3 pomarańcze Cytryna 2 jabłka, w tym jedno słodkie, najlepiej deserowe Mała główka czerwonej kapusty Pęczak Cieciorka(...)jadamy frytek smażonych, bo są tłuste, czyli bardziej kaloryczne, a do tego trzeba na nie zmarnować sporo dobrego oleju Frytki pieczone, wcześniej namoczone w wodzie, która wypłukuje z ziemniaka skrobię, są po prostu pyszne – miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Nasz kolejny ulubiony składnik to pieczony jarmuż . W tej postaci smakuje nam chyba najbardziej. Jeśli jeszcze

Niedzielny kucharz
Niedziela – Fish and chips z piekarnika, czyli ryba bez smażenia 238

wpadliśmy! Zaczynamy jak w klasycznej, smażonej wersji fish and chips – ryba trafia do panierki (my zrobiliśmy mieszankę według naszego pomysłu, dodając do bułki tartej parmezan), kroimy ziemniaki na frytki. Całość, zamiast do gorącego tłuszczu, wstawiamy jednak do gorącego piekarnika. Po dwóch kwadransach (tyle czasu potrzebują frytki, rybie wystarczy kwadrans) wyciągamy pachnące, smakowite danie. Fish and chips podaliśmy z pełną(...)tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: Na fish and chips: 500 g mrożonej ryby (dorsz lub morszczuk) Kilka dużych ziemniaków Pół szklanki bułki tartej 1/3 szklanki tartego parmezanu 2 łyżki oleju 2 łyżki suszonego oregano 3 łyżki mleka lub wody Sól, pieprz Na surówkę: Ćwiartka średniej wielkości główki kapusty Jabłko

Niedzielny kucharz
Czwartek: Focaccia z kaszanką 112

mocno przesmażoną ze spieczoną prawie na węgiel cebulą. Kaszanka w zupełnie nowej odsłonie Kombinowaliśmy jak zrobić z kaszanki zupełnie nowe danie, trzymając się jednak podstawowych składników, czyli cebuli i ziemniaka. Tarta byłaby według nas zbyt tłusta, a zapiekanka ziemniaczana chyba trochę nudna. Po namyśle doszliśmy do przekonania, że najlepiej kaszance będzie w towarzystwie focacci, którą zrobiliśmy z ciasta pszenno-ziemniaczanego(...)mąkę razową. Za każdym razem ciasto wychodziło super. Focaccia pszenna jest lżejsza i bardziej elegancka, za to razowa jest aromatyczniejsza. I zdrowsza. Do mąki dodaliśmy ubitego na gładko, gotowanego ziemniaka. To sposób robienia focacci pochodzący z Pugli, czyli samego obcasa włoskiego buta. Na drożdżach ciasto pięknie wyrosło. W piecu super się upiekło, a położona na wierzchu kaszanka w plastrach, posypana

Niedzielny kucharz
Kapuśniak z pieczonej kapusty 139

menu na tydzień – przedświąteczna dieta. Kapuśniak z pieczonej kapusty My postanowiliśmy zrobić z niej… kapuśniak. Zblendowaliśmy ją po upieczeniu, podlali bulionem i podali z pokrojonymi pieczonymi marchewkami i ziemniakami. Fioletowy kapuśniak może wyglądać nieco osobliwie, ale mieliśmy pod ręką czerwoną kapustę, bo wykorzystywaliśmy ją również we wtorkowym makaronie warzywnym. Uważamy, że sprawiła się świetnie! Poza tym taki kapuśniak wygląda(...)kapuśniak z pieczystego może Wam przypaść do gustu! Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwy Szacowany koszt dla 2 osób: 5 zł Składniki Mała główka czerwonej kapusty 2 marchewki 2 ziemniaki 2 łyżki oregano 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki kminku Łyżeczka kminu rzymskiego 3 łyżki siekanego świeżego koperku Sok z połowy cytryny Przygotowanie Krok 1 Myjemy warzywa. Marchewki

Niedzielny kucharz
Wtorek: Warzywne muffiny 142

folią kuchenną i wstawiamy do zamrażalnika. Później, po rozmrożeniu i odgrzaniu smakują naprawdę pysznie. Składniki: (dla 4 osób) Wykorzystujemy te składniki, które mamy akurat w lodówce, np.: 1 ugotowany ziemniak Dwie marchewki Dwie pietruszki Seler korzeniowy Brokuł Pieczarki Żółty ser (rodzaj sera jest właściwie dowolny, najlepiej zgodnie z naszymi zasadami wykorzystaj ser, który zalega w Twojej lodówce. Dobrze sprawdzą się(...)Łyżka tymianku Przygotowanie: Krok 1 Nagrzej piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem. Przygotuj warzywa do pieczenia – pokrój marchewki i pietruszki na pół, a potem jeszcze raz na pół, ziemniaka na talarki lub w kostkę, selera w grube plastry, a następnie jak frytki, pieczarki w grube plastry. Brokuł podziel na różyczki. Ułóż na blaszce do pieczenia, skrop olejem, posól

Niedzielny kucharz
Karkówka zapiekana z ziemniakami 149

przepis mnie do niej przekonał. Zapiekanka jest pyszna, aromatyczna a mięso delikatne i kruche. Danie świetnie smakuje w połączeniu z ulubioną surówką. 1,5 kg karkówki 1,7 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków 2 cebule 150 g bekonu Sos: 4 ząbki czosnku 200 ml śmietany  18% sól, pieprz łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku Marynata do mięsa: 60 ml piwa(...)oleju op. przyprawy gyros Dzień przed pieczeniem karkówkę kroimy w cienkie plastry. Lekko rozbijamy i zalewamy marynatą (piwo, olej i gyros). Odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki grubości ok 0,5cm. Cebule w piórka a bekon w kostkę. Układamy połowę ziemniaków na dnie blaszki wysmarowanej olejem. Posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków

Smakołyki Asi
Krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami 169

Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z pomidorów – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem(...)krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem z białej cebuli – krem z pieczonych pomidorów i papryki – krem z zielonego groszku z boczkiem – zupa krem z dyni – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – krem z papryki z tequilą – krem z pieczonej papryki – góralska

nietylkopasta.pl
Chowder kukurydziany 133

jadano głownie na żaglowcach lub w miastach portowych, a ich główny składnik stanowiły ryby i owoce morza. Nie mniej popularny jest chowder kukurydziany w skład którego wchodzą kukurydza, cebula, ziemniaki, mleko lub śmietana, a często także pomidory. Chowder kukurydziany to dobry pomysł na wzbogacenie naszego menu w jesienne i zimowe miesiące. Więcej informacji o historii chowderów znajdziecie na stronie What(...)kolb świeżej kukurydzy około jednego litra bulionu warzywnego lub drobiowego 200 ml śmietany do zup lub mleka 1 duża cebula  1 średniej wielkości marchewka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 papryczki chili (jeśli wolicie łagodniejszą wersję wystarczy 1 papryczka) opcjonalnie 5 -6 suszonych pomidorów lub 2-3 świeże mięsiste pomidory 2-3 łyżki oleju (możecie wykorzystać olej z pomidorów, jeśli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
zapiekane ziemniaki z olejami smakowymi i mozzrellą... 140

Składniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, mozzarella kulki 2 opakowania, kucharek 1 łyżka, olej smakowy rzepakowy: chili, czosnek - ile potrzeba ziemniaki ugotowane w nie osolonej wodzie odlać z wody, wystudzić, pokroić ewentualnie na mniejsze kawałki blacha z papierem do pieczenia, do blachy wsypać ziemniaki, kulki mozzarelli, posypać kucharkiem, skropić olejami rzepakowymi smakowymi: czosnek, chili piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra(...)ół, ziemniaki piec bez przykrycia około 40 minut podawać lekko wystudzone - pyszne danie obiadowe na sycący obiad z ziemniaków na pikantnie, dzięki olejom smakowym jest tak wyśmienity efekt..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i serem 148

Witajcie! Dziś proponuję Wam zapiekankę ziemniaczaną. To danie bezmięsne, ale bardzo pyszne. Polecam! Składniki: 7-8 ugotowanych ziemniaków 1 por - biała część 300-400 g szpinaku mrożonego 150-200 g białego sera twarogowego 2-3 ząbki czosnku 3 jajka 3 łyżki śmietany (u mnie jogurt naturalny) garść tartego żółtego sera 1 łyżka siekanego koperku 1 łyżka siekanego szczypiorku sól, pieprz(...)olej do posmarowania formy Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki pokroić w plastry. 2. Pora pokroić w półplasterki. Poddusić na patelni, aż zmięknie. 3. Zmiażdżone ząbki czosnku lekko obsmażyć na oleju, dodać szpinak i dusić do momentu, aż odparuje z niego woda. 4. Szpinak i pora wymieszać z rozdrobnionym serem białym, doprawić solą i pieprzem. 5. Naczynie żaroodporne posmarować olejem. wyłożyć połowę

Kuchnia domowa Ani
Ziemniaczane Ciasteczka Jak Krakersy 190

dipami lub pastami, ale możemy chrupać je także same :) W przekroju (po ugryzieniu) rozwarstwiają się jak ciasto francuskie, a w smaku przypominają nam sklepowe krakersy :) Składniki: 150 g ziemniaków nie ugotowanych 150 g mąki pszennej 150 g masła 1 żółtko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18% 2-3 szczypty soli 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie przeciskamy przez(...)praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Możemy także użyć ziemniaków wczorajszych tylko odnowa musimy je przegnieść aby nie było w nich grudek. 2. Do zimnych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto które chowamy następnie do lodówki na około 1-2 godz. 3. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy i wykrawamy małe kwadraty lub romby

Gotowanie...to proste !