ziemniaki - 38421 przepisów (strona:301/2562)

Kopytka z ziołami, nutą pomarańczy i parmezanem 118

najbardziej za ha ha :-). Do recenzji dostałam najnowszą książkę Tomasza Jakubiaka (recenzja niedługo), mąż przeglądając trafił na jego pomarańczowe kopytka. Zrobił po swojemu, bo niestety mącznych ziemniaków nie mieliśmy, ale dodał do ciasta soku z pomarańczy i później kopytka gotowaliśmy również w soku rozcieńczonym z wodą. Wyszły bardzo delikatne, smak pomarańczy wyczuwalny był niestety tylko troszeczkę(...)smakowały :-). Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 0,5 kg ziemniaków zioła prowansalskie 1 jajko 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki krupczatki (ja miałam puszystą Lubella) sól pieprz sok świeżo wyciskany z pomarańczy 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Jak ostygną przepuścić przez praskę.  2. 1 szklankę soku z pomarańczy zredukować. Do ziemniaków dodajemy maki, sól, pieprz, zioła

kruche babeczki
Prosta zalewajka z ziemniakami 224

Zalewajka to tradycyjna wiejska zupa przygotowana z zakwasu na żur i ziemniaków. Przepis nieco różni się w zależności od regionu. Niektórzy przygotowują ją na żurze, inni na barszczu białym. Zupa jest wyjątkowo pyszna i tania w przygotowaniu. Poniżej przedstawiam wersję tej zupy przygotowywaną w moim rodzinnym domu. Składniki: 5 większych ziemniaków garść suszonych grzybów 2 laski wędzonej kiełbasy marchew większa(...)liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego pieprz,sól płaska łyżeczka majeranku 2 łyżki śmietany Przygotowanie Grzyby zalewamy szklanką zimnej wody i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy litrem wody, dodajemy marchew startą na tarce, czosnek w całości, ziele angielskie, liście laurowy, oraz posiekane na drobno grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy

e-PrzepisyKulinarne
Ziemniaki faszerowane mięsem 176

Dobre, smaczne i proste danie, które serwujemy na obiad i nie tylko. Gotujemy ziemniaki w łupinach, potem odcedzamy i studzimy. Wystudzone ziemniaki kroimy na dwie części i łyżką wybieramy "gniazda" na farsz. Mięso smażymy ... ...dodajemy cebulkę, paprykę, sól, pieprz, zioła wg swoich smaków. Usmażonym farszem napełniamy ziemniaki i układamy na natłuszczonej blasze. Zapiekamy(...)Pięć minut przed końcem zapiekania posypujemy serem. Gotowe ziemniaki serwujemy na gorąco... same, z sosem, z surówkami czy do sałatki. Podajemy posypane zieleniną. Smacznego

chleba naszego
MOUSSAKA 115

spend in the kitchen SKŁADNIKI (6 porcji): 700 g wołowiny (u mnie udziec) 150 g cebuli 500 g bakłażana 100 g sera typu Cheddar 300 g ziemniaków 200 g jogurtu greckiego 2 jajka 1 puszka (400 g) pomidorów 1 karton (500 g) przecieru 3 duże ząbki czosnku świeżo mielony pieprz, sól papryka ostra, słodka chili cynamon INGREDIENTS (6 portions(...)Umyj i osusz bakłażana, pokrój na mniej więcej centymetrowe plastry, posól delikatnie i odstaw na bok na chwilę. Podobno nie trzeba tego robić, ale mi to weszło w nawyk Ziemniaki obierz i umyj. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Ja nie kupuję mięsa mielonego, tylko sama je mielę, w ten sposób wiem co jem, bo, tak naprawdę, jak kupujemy mięso mielone

Martyna Cooks
Pikantna zupa grzybowa z łososiem / Spicy mushroom soup with salmon 162

Dziś przedstawiam coś rozgrzewającego, idealnego na te chłodne jesienne wieczory. Pyszna zupa z leśnymi grzybami, ziemniakami, łososiem i chilli z pewnością zaspokoją apetyt wszystkich amatorów grzybów i ryb. A rozgrzewa porządnie i syci na długo! Jak to zupy mają w zwyczaju, jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Jeżeli jak ja jesteś fanem zup grzybowych, polecam także zupę grzybową z brie , śmietankową(...)Składniki: 350 g łososia bez skóry i ości, pokrojonego w grubszą kostkę 250 g grzybów leśnych, oczyszczonych i większe pokrojone w ćwiartki 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 gałązka selera naciowego, pokrojona w plasterki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 papryczka chili, pokrojona w drobną kostkę 1 pomidor, pokrojony w kostkę

karmelowy
Pałki z kurczaka dobrze przyprawione zapiekane z warzywami 168

stali nierdzewnej, ponieważ doskonale rozprowadza ciepło, dzięki czemu potrawy przygotowane w brytfannie ze stali nierdzewnej mają niezapomniany smak. Pałki z kurczaka dobrze przyprawione zapiekane z warzywami Składniki: 1 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków sól pieprz 2 cebule 1 cukinia 8 pałek z kurczaka przyprawa do kurczaka czosnek granulowany papryka słodka pieprz chili cayenne sól oliwa z oliwek 1 kalafior(...)przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany, paprykę słodką, pieprz chili cayenne i sól, dolewamy oliwę z oliwek, wszystko razem mieszamy i marynujemy w takiej marynacie pałki z kurczaka przynajmniej godzinę. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i układamy w brytwannie firmy Hendi wysmarowanej tłuszczem, posypuj emy przyprawą do ziemniaków solą i pieprzem. Cebulę kroimy w półplaster ki i rozkładamy na ziemniakach. Cukinię

Kuchnia u Bietki
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem 107

styczeń2015), wyszła smakowita! Polecam... A Święta coraz bliżej.. Co macie w planach przygotować? Ja właśnie zbieram inspiracje w głowie :). A tymczasem zapraszam na zapiekankę. Składniki: 8 małych ziemniaków 2 łyżki oliwy 1 cebula posiekana drobno 200 ml śmietanki 12% 1 brokuł ugotowany i podzielony na różyczki 2-3 plastry szynki podwędzanej sól pieprz opcjonalnie ser żółty Wykonanie: Ziemniaki obrać(...)pokroić w cienkie plastry. Cebulę zeszklić na oliwie, zalać śmietaną i dodać ziemniaki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić na małym ogniu ok 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu, Sos powinien zgęstnieć trochę. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć ziemniaki z sosem śmietanowym, brokuła, pokrojoną w plastry szynkę i piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym

Trufelkowo
Pyry z gzikiem 151

słyszała o gziku. Sama pierwszy raz pyr z gzikiem spróbowałam za sprawą mojego Lubego, gdyż to tradycyjna potrawa z jego regionu. Później spotkałam się także z wersją z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Mi osobiście bardziej do gustu przypadła opcja z normalnymi, obranymi, jaką wówczas jadłam. Do podania gzik musi być mocno schłodzony, a ziemniaki gorące.  Gzik najlepszy wychodzi(...)niedługo doczeka się podmiany. Składniki (2 porcje) -ok 300g białego sera -mała cebula lub pół średniej -mały pęczek szczypioru -150ml słodka śmietanka 18% -sól, pieprz - 0,5kg ziemniaków Przygotowanie Ser rozgnieść w misce widelcem. Cebulę drobno posiekać, szczypior pokroić. Dodać do sera. Dokładnie wymieszać. Dolewać smietankępowoli dokładnie mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na taką ilość sera zazwyczaj wystarcza

Zielona Kuchnia
Ser z ziemniaka 178

ziemniaka Pewnie część osób – wszystkojedzących – będzie się czuła urażona przez nazwanie. W końcu jak coś, co sera nie widziało i koło sera nie leżało, może nazwać się „ ser z ziemniaka „ ?! Otóż może, bo się przyjęło nazywanie tego sosu w taki sposób ze względu na jego smak i zapach, który pochodzi z płatków drożdżowych. A jeśli(...)Pewnie część z Was zaczęła się zastanawiać czym by tu zastąpić płatki drożdżowe i wędzoną paprykę. Odpowiedź jest prosta… niczym! To one odpowiadają za smak sera z ziemniaka, więc są składnikami niezbędnymi. Płatki drożdżowe znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością oraz w internecie – TUTAJ . Papryka wędzona powinna być dostępna w większości dużych sklepów oraz również w internecie

Blendman
Placki ziemniaczane 167

jedno z naszych ulubionych dań. Poniżej znajdziecie przepis podstawowy, bez żadnych dodatków i udziwnień. Zwykłe, klasyczne placki ziemniaczane, z  piękną chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Składniki 75 dag ziemniaków 1 mała cebula 2 do 3 łyżek mąki ziemniaczanej 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie   Wariant dla tradycjonalistów Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć(...)tarce o drobnych oczkach lub zmiksować na papkę. Starte ziemniaki odcisnąć na sitku z nadmiaru soku (płyn zachować), dodać zmieloną lub startą na tarce cebulę, mąkę i rozmącone jajko. Całość doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Odlać zebrany podczas odsączania ziemniaków sok, ale pozostawić powstały na dnie osad - jest to skrobia ziemniaczana. Skrobię dodać do masy na placki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa ogórkowa na kurzych udkach 156

Zupa ogórkowa to jedna z nielicznych zup, które bardzo lubię. Jest ona prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki: 2 ćwiartki kurczaka 500 g ogórków kiszonych 3 ziemniaki 2 marchewki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 0,5 szklanki śmietany 18% do zup i sosów sól, pieprz Przygotowanie: do garnka wlej 1 l wody i włącz pod nim ogień włóż(...)niego umyte kurze nogi oraz liść laurowy i ziele angielskie gotuj na małym ogniu przez ok 40 minut w międzyczasie zdejmując szum z wierzchu ziemniaki umyj, obierz i pokrój w małą kostkę, ogórki i marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach do gotującego się wywaru z kurczaka dodaj ziemniaki i marchewkę, gotuj razem ok 15 minut, nie dodawaj jeszcze ogórków

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pieczone ziemniaki z piersią z kurczaka 134

Uwielbiam pieczone ziemniaki. W czasach szkolnych ziemniaki w skorupkach wrzucało się do ogniska i się je piekło  . Ahh, co to były za czasy :) Te pieczone ziemniaczki nie są w mundurkach, ale są pyszne i soczyste :)  Dodatek czosnku i koperku komponują się z nimi doskonale :) Składniki : 1 filet z kurczaka 4 duże ziemniaki 1 ząbek czosnku Świeży koperek Przyprawa(...)gyrosa Sól Olej Przygotowanie. Ziemniaki obieram, myję, kroję w mniejsze kawałki i przyprawiam solą  . Pierś z kurczaka płuczę, osuszam,kroję w kostkę i przyprawiam przyprawą gyros.  Naczynie żaroodporne smaruję olejem, następnie z jednej strony układam mięsko a z drugiej ziemniaki polane sosem : *olej+ posiekany koperek+ ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zapiekam ok 45 min w 180stp. :) Smacznego

Domowa Kuchnia u Mamy
cepeliny z bryndzą 117

składniki: 1000 g ziemniaków 1 jajko ok. 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 450 g bryndzy sól, pieprz wykonanie: Ziemniaki obieramy. 500 g gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy na puree i odstawiamy do wystudzenia. Pozostałą część ziemniaków ścieramy na tarce, odciskamy sok do miseczki i odstawiamy. Gdy sok się ustoi odlać go a pozostałą skrobię dodać(...)ziemniaków. Ziemniaki ugotowane i starte łączymy, dodajemy mąkę, jajko i wyrabiamy ciasto. Doprawiamy. Bryndze kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Z ciasta odrywamy kawałki, promujemy placuszki, na każdy nakładamy po kawałku bryndzy, formujemy kluski. Wrzucamy partiami na wrzątek. Gotujemy po ok. 15 min. Wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej. Podajemy okraszone masełkiem i podsmażoną cebulką lub np. z sosem

Domowy Smak Jedzenia
Kasza gryczana po gospodarsku – kuchnia podkarpacka 200

Kasza gryczana po gospodarsku - kuchnia podkarpacka Kasza gryczana po gospodarsku to zapiekanka z kaszy i tłuczonych ziemniaków, z cebulą, skwarkami i jabłkiem. Słone składniki w połączeniu ze słodko-kwaśnym smakiem jabłka sprawiają, że danie jest smaczne, ale też oryginalne. Sprawdzi się jako pożywna kolacja. Potrawa pochodzi z okolic Lubaczowa i tradycyjnie podawana jest z kwaśnym mlekiem lub kefirem. Moim zdaniem(...)Wypiekała ją przy okazji pieczenia chleba, wtedy w kuchni było dużo roboty, bo to wyrabianie chleba, wyrastanie, pieczenie, jeszcze dodatkowo buchty. A taką zapiekankę przygotowywało się wieczorem (zawsze kilka ziemniaków zostawało z obiadu) i następnego dnia wstawiało do pieca chlebowego. Czasem taką ciepłą blaszkę z tą zapiekanką nosiłam w pole, gdzie Dziadek pracował z najętymi sąsiadami np. przy wykopkach. Bardzo

Trzeci talerz
Zapiekane ziemniaki z czosnkiem i natką pietruszki 120

Ziemniaki upiekłam w rękawie:). Dzięki temu pieczenie trwa krócej i mamy pewność, że będą miękkie a nie wysuszone na wiór. Są bardzo aromatyczne, z dużą ilością czosnku i natki pietruszki. 1 kg ziemniaków 1 pęczek natki pietruszki 5 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę, natkę pietruszki siekamy(...)Wraz ze śmietaną, solą i pieprzem przekładamy do ziemniaków, dokładnie mieszamy. 2. Ziemniaki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wkładamy do rękawa do pieczenia, dokładnie go związujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez 1 godzinę

Szefowa kuchni