słyszała o gziku. Sama pierwszy raz pyr z gzikiem spróbowałam za sprawą mojego Lubego, gdyż to tradycyjna potrawa z jego regionu. Później spotkałam się także z wersją z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Mi osobiście bardziej do gustu przypadła opcja z normalnymi, obranymi, jaką wówczas jadłam. Do podania gzik musi być mocno schłodzony, a ziemniaki gorące. Gzik najlepszy wychodzi(...)niedługo doczeka się podmiany. Składniki (2 porcje) -ok 300g białego sera -mała cebula lub pół średniej -mały pęczek szczypioru -150ml słodka śmietanka 18% -sól, pieprz - 0,5kg ziemniaków Przygotowanie Ser rozgnieść w misce widelcem. Cebulę drobno posiekać, szczypior pokroić. Dodać do sera. Dokładnie wymieszać. Dolewać smietankępowoli dokładnie mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na taką ilość sera zazwyczaj wystarcza
Zielona Kuchniaziemniaka Pewnie część osób – wszystkojedzących – będzie się czuła urażona przez nazwanie. W końcu jak coś, co sera nie widziało i koło sera nie leżało, może nazwać się „ ser z ziemniaka „ ?! Otóż może, bo się przyjęło nazywanie tego sosu w taki sposób ze względu na jego smak i zapach, który pochodzi z płatków drożdżowych. A jeśli(...)Pewnie część z Was zaczęła się zastanawiać czym by tu zastąpić płatki drożdżowe i wędzoną paprykę. Odpowiedź jest prosta… niczym! To one odpowiadają za smak sera z ziemniaka, więc są składnikami niezbędnymi. Płatki drożdżowe znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością oraz w internecie – TUTAJ . Papryka wędzona powinna być dostępna w większości dużych sklepów oraz również w internecie
Blendmanjedno z naszych ulubionych dań. Poniżej znajdziecie przepis podstawowy, bez żadnych dodatków i udziwnień. Zwykłe, klasyczne placki ziemniaczane, z piękną chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Składniki 75 dag ziemniaków 1 mała cebula 2 do 3 łyżek mąki ziemniaczanej 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć(...)tarce o drobnych oczkach lub zmiksować na papkę. Starte ziemniaki odcisnąć na sitku z nadmiaru soku (płyn zachować), dodać zmieloną lub startą na tarce cebulę, mąkę i rozmącone jajko. Całość doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Odlać zebrany podczas odsączania ziemniaków sok, ale pozostawić powstały na dnie osad - jest to skrobia ziemniaczana. Skrobię dodać do masy na placki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupa ogórkowa to jedna z nielicznych zup, które bardzo lubię. Jest ona prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki: 2 ćwiartki kurczaka 500 g ogórków kiszonych 3 ziemniaki 2 marchewki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 0,5 szklanki śmietany 18% do zup i sosów sól, pieprz Przygotowanie: do garnka wlej 1 l wody i włącz pod nim ogień włóż(...)niego umyte kurze nogi oraz liść laurowy i ziele angielskie gotuj na małym ogniu przez ok 40 minut w międzyczasie zdejmując szum z wierzchu ziemniaki umyj, obierz i pokrój w małą kostkę, ogórki i marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach do gotującego się wywaru z kurczaka dodaj ziemniaki i marchewkę, gotuj razem ok 15 minut, nie dodawaj jeszcze ogórków
Oka w rosole czyli KaFka gotujeUwielbiam pieczone ziemniaki. W czasach szkolnych ziemniaki w skorupkach wrzucało się do ogniska i się je piekło . Ahh, co to były za czasy :) Te pieczone ziemniaczki nie są w mundurkach, ale są pyszne i soczyste :) Dodatek czosnku i koperku komponują się z nimi doskonale :) Składniki : 1 filet z kurczaka 4 duże ziemniaki 1 ząbek czosnku Świeży koperek Przyprawa(...)gyrosa Sól Olej Przygotowanie. Ziemniaki obieram, myję, kroję w mniejsze kawałki i przyprawiam solą . Pierś z kurczaka płuczę, osuszam,kroję w kostkę i przyprawiam przyprawą gyros. Naczynie żaroodporne smaruję olejem, następnie z jednej strony układam mięsko a z drugiej ziemniaki polane sosem : *olej+ posiekany koperek+ ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zapiekam ok 45 min w 180stp. :) Smacznego
Domowa Kuchnia u Mamyskładniki: 1000 g ziemniaków 1 jajko ok. 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 450 g bryndzy sól, pieprz wykonanie: Ziemniaki obieramy. 500 g gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy na puree i odstawiamy do wystudzenia. Pozostałą część ziemniaków ścieramy na tarce, odciskamy sok do miseczki i odstawiamy. Gdy sok się ustoi odlać go a pozostałą skrobię dodać(...)ziemniaków. Ziemniaki ugotowane i starte łączymy, dodajemy mąkę, jajko i wyrabiamy ciasto. Doprawiamy. Bryndze kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Z ciasta odrywamy kawałki, promujemy placuszki, na każdy nakładamy po kawałku bryndzy, formujemy kluski. Wrzucamy partiami na wrzątek. Gotujemy po ok. 15 min. Wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej. Podajemy okraszone masełkiem i podsmażoną cebulką lub np. z sosem
Domowy Smak JedzeniaKasza gryczana po gospodarsku - kuchnia podkarpacka Kasza gryczana po gospodarsku to zapiekanka z kaszy i tłuczonych ziemniaków, z cebulą, skwarkami i jabłkiem. Słone składniki w połączeniu ze słodko-kwaśnym smakiem jabłka sprawiają, że danie jest smaczne, ale też oryginalne. Sprawdzi się jako pożywna kolacja. Potrawa pochodzi z okolic Lubaczowa i tradycyjnie podawana jest z kwaśnym mlekiem lub kefirem. Moim zdaniem(...)Wypiekała ją przy okazji pieczenia chleba, wtedy w kuchni było dużo roboty, bo to wyrabianie chleba, wyrastanie, pieczenie, jeszcze dodatkowo buchty. A taką zapiekankę przygotowywało się wieczorem (zawsze kilka ziemniaków zostawało z obiadu) i następnego dnia wstawiało do pieca chlebowego. Czasem taką ciepłą blaszkę z tą zapiekanką nosiłam w pole, gdzie Dziadek pracował z najętymi sąsiadami np. przy wykopkach. Bardzo
Trzeci talerzZiemniaki upiekłam w rękawie:). Dzięki temu pieczenie trwa krócej i mamy pewność, że będą miękkie a nie wysuszone na wiór. Są bardzo aromatyczne, z dużą ilością czosnku i natki pietruszki. 1 kg ziemniaków 1 pęczek natki pietruszki 5 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę, natkę pietruszki siekamy(...)Wraz ze śmietaną, solą i pieprzem przekładamy do ziemniaków, dokładnie mieszamy. 2. Ziemniaki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wkładamy do rękawa do pieczenia, dokładnie go związujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez 1 godzinę
Szefowa kuchnilecie zupy bardzo rzadko robię, bo gorąco. Jak się zrobi troszkę chłodniej, to szuka się czegoś co rozgrzeje, a wtedy taka zupa jest idealna. W mojej znajdziecie dynię, ziemniaki, czerwoną soczewicę, passatę pomidorową i przyprawy. Przypraw musicie dodać pod siebie, ja dałam tak delikatnie, bo moje 17 miesięczne dziecię robi degustacje wszystkiego co jemy i musiałam dostosować pod nią(...)Zupę wcinała i ona i syn, więc spokojnie możecie podać ją dzieciom. Nam również bardzo smakowała :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: około 350 g dyni Hokkaido 3 średnie ziemniaki 350 g passaty pomidorowej u mnie z czosnkiem i bazylią 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku szczypta suszonego oregano 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
kruche babeczkiProsta zupa, która kojarzy mi się z jesienią . Po dodaniu przyprawy do ziemniaków zrobiła się jeszcze smaczniejsza . Składniki: * kość ze schabu, * 5 ziemniaków, * 2 marchewki, * 1 cebula, * kawałek korzenia selera, * kawałek korzenia pietruszki, * 2 laski kiełbasy, * 1 opakowanie przyprawy do ziemniaków, * pęczek natki pietruszki, * liść lubczyku, * 2 małe serki topione śmietankowe, * kilka łyżek śmietany. Sposób(...)przygotowania przepisu: Kartoflanka 1. Koś ze schabu zalać wodą (ok. 3 l ), zagotować ciągnąć szumowinę i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę oraz liść lubczyku. Gotować wszystko aż zmiękną warzywa. 2. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju. Włożyć pokrojoną kiełbasę i cebulkę, i smażyć aż cebulka się zrumieni. Dodać podsmażoną kiełbasę do zupy
W królestwie smaków Beatykaszą manną Bardzo smaczne pyzy na obiad z dodatkiem kaszy mannej. Takie pyzy trzeba od razu gotować, bo inaczej ciasto zrzednie i pyzy będą się rozwalać. Składniki : Ciasto ziemniaki surowe - 4 duże szt ziemniaki ugotowane - 2 kg (po obraniu) kasza manna - 1 szkl mąka ziemniaczana -1 szkl Farsz kiełbasa cienka - 3 pętka Dodatkowo cebula(...)tłuszcz do smażenia wegeta Przygotowanie: Farsz: Kiełbasę przemielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kostkę , posypać wegetą, przesmażyć na tłuszczu. Ciasto Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Surowe ziemniaki utrzeć na tarce o małych oczkach. Połączyć starte ziemniaki z ugotowanymi, dodać kaszę manną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wyrobić ciasto . Formować z ciasta grubsze wałeczki, pokroić
Kuchnia Danusizimno ), to muszę przyznać, że ten bardzo mi posmakował. Przede wszystki m dlatego, że jest bardzo wilgotny; suchym sernikom i ciastom mówię stanowcze "nie" ;) Zaintrygował mnie również dodatek ugotowanych ziemniaków do masy serowej. Bo choć nie obce mi dodawanie ziemniaków do ciasta na chleb czy bułki, to sernika z tym jakby nie patrzeć nietypowym składnikiem jeszcze nie jadłam(...)twarogu tłustego lub półtłustego ( można użyć zmielonego już sera z wiaderka, pod warunkiem, że będzie to ser bardzo dobrej jakości ) 260 g masła 9 jajek 390 g ugotowanych ziemniaków 2 i 1/4 szklanki cukru pudru ( ja dałam 2 łyżki więcej ) 260 g kwaśnej śmietany 18 % 4 łyżki budyniu waniliowego ( proszku ) opcjonalnie - kilka kropel aromatu pomarańczowego, cytrynowego lub waniliowego ( pominęłam ) opcjonalnie
Opowieści z piekarnikaPyszny pszenny chleb na drożdżach, z bardzo sprężystym i wilgotnym miąższem. Tę wilgoć zawdzięcza dodatkowi ziemniaków; dzięki nim chleb dłużej utrzymuje świeżość. Chleb jest dość czasochłonny, ale prosty w wykonaniu, należy tylko pamiętać o częstym składaniu ciasta w trakcie jego wyrastania ( opowiem o tym dalej :) ), dzięki temu uzyskamy pięknie wyrośnięte bochenki, które nie rozleją się na blasze. Chlebek naprawdę warty(...)soli 0,6 g świeżych drożdży * Ciasto chlebowe: 550 g mąki pszennej chlebowej typ 750 ( użyłam mąki pszennej typ 650 ) 150 g mąki pszennej razowej 250 g ugotowanych ziemniaków ( mogą być ziemniaki pozostałe z obiadu ) 16 g świeżych drożdży 16 g soli 415 ml letniej wody cały zaczyn Wykonanie: 12 - 16 godzin wcześniej przygotować zaczyn: do miski wlać wodę
Opowieści z piekarnikaPrzepisów na sałatki ziemniaczane ciąg dalszy:) Tym razem ziemniaki z fasolką szparagową i koperkiem w majonezowym sosie czosnkowym. Taka sałatka w upalne dni sprawdzi się doskonale jako bezmięsne danie główne, z powodzeniem też można podać ją na kolację:) Najlepiej smakuje dobrze schłodzona!:) kilka-kilkanaście małych, młodych ziemniaków 200-300 g fasolki szparagowej 1 cebula pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku(...)łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej, gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 1 op. sosu sałatkowego (np ziołowo-koperkowy lub inny ulubiony) sól, pieprz Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Zimne kroimy na mniejsze kawałki (na pół, lub na ćwiartki). Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na pół. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy
Smaki Na Talerzupropozycja zupki . Potrzebne nam będą 3 białe kiełbaski ( bądź średnia porcja rosołowa ) 2 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 2 parówki 10 sztuk średnich ziemniaków 100 ml śmietany do gotowania 1 torebka barszczu białego 2 łyżki warzywka 2 łyżki majeranku Wykonanie Na wstępne do garnka zalanego wodą dodaję mięso(...)bądź kiełbasę białą , warzywko oraz majeranek i gotujemy około 30 minut , następnie obieramy nasze warzywa , czyli marchewkę , pietruszkę , cebulkę i ziemniaki , marchewkę , pietruszkę , ziemniaki , cebulkę , oraz parówki kroję w średnią kostkę , i przesmażam na odrobinie oliwy , następnie kiedy nam się wszystko przesmaży przekładam do naszego garnka z mięsem , i gotujemy wszystko do momentu kiedy nasze ziemniaki będą miękkie . Kiedy
Mój Smak