Dzisiaj mam dla Was trochę inne naleśniki niż tradycyjne. Naleśniki z gotowanych ziemniaków. Ja podałam je z gulaszem z kiełbasy i brokuła, ale również można je podać z warzywami, gulaszem z mięsa itp. Danie bardzo syte i smaczne. Polecam! Jeżeli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Mile widziane również zdjęcia Waszych potraw. Składniki(...)ugotowanych ziemniaków 300 g mąki pszennej 2 jajka sól 60 g roztopionego masła 1/2 pęczka koperku olej do smażenia Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Wbić jajka, dodać mąkę, sól wlać roztopione przestudzone masło. Koperek drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Musi być gładkie. Z ciasta utworzyć wałek i podzielić
O kuchni z uczuciembardzo łatwo, nie rozpadają się podczas panierowania i są pyszne. Dodatek mozzarelli i szynki sprawia, że zwykłe puree ziemniaczane nabiera pewnego rodzaju „dostojeństwa”. Spróbujcie sami:) 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła 20-30 ml mleka 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 op. szynki szwarcwaldzkiej 1-2 kulki mozzarelli 2 suche wafle/andruty 2 jajka(...)bułka tarta olej Szynkę szwarcwaldzką kroimy na drobne paseczki, a następnie w kostkę. Mozzarellę osączamy z zalewy i trzemy na dużych oczkach tartki. Obrane ziemniaki (jeśli mamy duże, przekrawamy je na pół) wkładamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło oraz mleko. Rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków na gładkie puree. Dodajemy granulowany czosnek
Smaki Na TalerzuSkandynawii a na dodatek pochodzących z bloga Pistachio . Zarówno bułeczki jak i ta tarta nie są trudne w przygotowaniu choć wymagają planowania czasowego. Składniki tej tart to nasze swojskie ziemniaki, marchewka i boczek a wszystkiego dopełnia cudowna nutka chrzanu! Niestety odgrzewana tarta to już nie to samo więc sugerują zjedzenie całej od razu albo zrobienie jej z połowy porcji :) Fińska(...)zimowa tarta z ziemniakami i chrzanem ciasto: 200 g miękkiego masła 50 ml kwaśniej, gęstej śmietany (używam 22 % Szefa Kuchni) 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli nadzienie: 500 g ziemniaków odmiany sałatkowej 1-2 łyżki oleju 120 g wędzonego boczku 100 g startej marchewki lub drobno posiekanego selera naciowego 100 ml kwaśniej, gęstej
Dzieje kuchennej WiewióryZiemniaka możemy podawać w różnych postaciach, zapiekany z serem feta smakuje wybornie. Składniki: Ziemniaki 4 szt. (duże) Ser feta 15 dag Czosnek 1-2 ząbki Cebula biała 1 szt. Szczypiorek 1 pęczek Koperek 1 pęczek Natka pietruszki 1 pęczek Przyprawa maggi do smaku Masło do formy Przygotowanie: Ziemniaki ze skórką dobrze wyszorować, ugotować je w mundurkach w posolonej wodzie(...)czym przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Ser rozgnieść widelcem, dodać wydrążone ziemniaki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek i posiekaną zieleninę i dokładnie wymieszać. Następnie połówki ziemniaków napełnić przygotowanym farszem, przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego obficie masłem, pokropić od góry przyprawą maggi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać do zrumienienia (jest to około
Tradycyjna Kuchniatakie dni gdy mój piekarnik działa prawie cały dzień. Tak zdarzyło się miedzy innymi w ubiegłą niedzielę. Oprócz łakoci i chleba powstała wytrawna tarta oraz te, prezentowane tutaj, zapiekane ziemniaki. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo "moja mała paryska kuchnia". Danie jest łatwe w przygotowaniu i szybko się robi a smak jest wprost niesamowity! Ziemniaki zapiekane z gruszką i serem(...)pleśniowym 4 ziemniaki sałatkowe 1 gruszka 100 g sera pleśniowego typu Lazur czy Rokpol Ziemniaki obieramy i kroimy w 2mm plastry, układamy dachówkowato na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy nią ziemniaki. Całość posypujemy pokruszonym serem i zapiekamy ok 25 minut w piecu nagrzanym do 200 st.C
Dzieje kuchennej Wiewiórybardzo łatwo, nie rozpadają się podczas panierowania i są pyszne. Dodatek mozzarelli i szynki sprawia, że zwykłe puree ziemniaczane nabiera pewnego rodzaju „dostojeństwa”. Spróbujcie sami:) 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła 20-30 ml mleka 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 op. szynki szwarcwaldzkiej 1-2 kulki mozzarelli 2 suche wafle/andruty 2 jajka(...)bułka tarta olej Szynkę szwarcwaldzką kroimy na drobne paseczki, a następnie w kostkę. Mozzarellę osączamy z zalewy i trzemy na dużych oczkach tartki. Obrane ziemniaki (jeśli mamy duże, przekrawamy je na pół) wkładamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło oraz mleko. Rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków na gładkie puree. Dodajemy granulowany czosnek
Smaki Na Talerzukońcu, bałwan ulepiony :-) Oby został ten śnieg jeszcze chwilę :-) Jeśli chodzi o jedzonko, to mam dziś ziemniaczki zapiekane z boczkiem, suszonym pomidorem i rukolą. W taki sposób można zrobić ziemniaki, których ugotowaliśmy za dużo lub po prostu podgotować i podsmażyć z dodatkami :-) Takie danie możemy zjeść na lekki obiad z dodatkiem sosu na przykład :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki(...)ugotowanych ziemniaków 1 opakowanie boczku w plasterkach kilka sztuk suszonych pomidorów rukola sól pieprz słodka papryka 1. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię (możemy dać odrobinę tłuszczu), boczek kroimy w paski, dodajemy do ziemniaków. 2. Całość oprószamy solą, pieprzem i dodajemy słodką, zmieloną paprykę, delikatnie mieszamy. 3. Rukolę myjemy, pomidory kroimy w paseczki. 4. Smażące się
kruche babeczkiJest delikatna, łagodna w smaku i smaczna. Składniki (wychodzi mniej więcej 3-4 porcje): 350 g obranej już dyni (ja miałam zamrożoną już pokrojoną w kostkę) 2-3 mniejsze ziemniaki 1,5 łyżki masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pomidor 1 litr bulionu warzywnego (przepis: tutaj ) 0,5 szklanki mleka pestki dyni Przygotowanie: Jeśli używamy świeżej dyni(...)kostkę. Jeśli używamy mrożonej dyni to wyjmujemy ja wcześniej z zamrażarki by się odmroziła i ją również kroimy w kostkę, o ile nie krojona była do mrożenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki W większym garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulą oraz pokrojony
Gotuj z MąkąBataty to doskonały zamiennik tradycyjnych ziemniaków lub chociażby urozmaicenie naszej diety. Są dużo zdrowsze, mają niższy IG i tak jak kolor wskazuje pełne są karotenoidów. Bataty pieczone z piekarnika są najsmaczniejsze, a upiec można je na wiele sposobów. Pokroić w talarki lub na kształt frytek, ale upieczone na wzór ziemniaków Hasselback wyglądają naprawdę imponująco! To pyszny i cieszący oko dodatek(...)każdego dania. Czosnek i zioła doskonale przełamują i równoważą naturalną słodycz batata. Pierwszy raz robiłam je z czosnkiem i są kapitalne! Słodkie ziemniaki są również składnikiem diety - szybka przemiana. Możesz je zaserwować w fazie III. To mój ulubiony dodatek obiadowy w III fazie diety. Składniki: 2 średnie ziemniaki 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz 2 gałązki rozmarynu oliwa, olej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mogła je jeść codziennie. Składniki ( na około 70 sztuk) podwójna porcja ciasta na pierogi, na które znajdziesz przepis tutaj 500 g sera białego tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków 2 łyżeczki soli (lub do smaku) 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego lub czarnego 1 łyżeczka majeranku 1 cebula i 2 łyżki masła lub smalcu do podsmażenia Przygotowanie: Przygotować ciasto na pierogi(...)podwójnej ilości składników. Farsz: – ziemniaki obierz, opłucz, włóż do garnka, dodaj sól, zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedź, włóż z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłucz dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki całkowicie ostudź, odparuj. – ser pokrusz, rozgnieć widelcem lub praską. Wymieszaj z ziemniakami, doprawić
Oka w rosole czyli KaFka gotujeGeneralnie zjedli ś my z ry ż em, a ja, jako rodzinny doka ń czacz pozosta ł o ś ci obiadowych, podjad ł am ostatnia porcj ę z upieczonym ziemniakiem i wielkim kleksem jogurtu greckiego. Sprawdzi ł o si ę wspaniale! Ziemniaki pochodzi ł y z puszki. Pierwszy raz... Bo i owszem widywa ł am owo cudo, czyli gotowe(...)raczej z obrazem starego kawalera, którego mamusia nie nauczy ł a gotowa ć , pra ć i zmywa ć naczy ń , i który polega na staro ść na gotowym zestawie: ziemniaki z puszki, groszek z mikrofali i 'pie' z sekcji deli lokalnego supermarketu... Przepis z Madhouse cookbook . Sk ł adniki: (na 3-4 porcje
Lejdi of the housezarówno jako dodatek do obiadu, jak słodki deser. W przygotowaniu kopytek najważniejsze są proporcje. Mąki nie może być zbyt dużo, bo nasze kluseczki wyjdą twarde. Cały szkopuł tkwi w ziemniakach. W zależności od odmiany będą one wymagały więcej lub mniej mąki. 1 kg ziemniaków (można wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z wczorajszego obiadu) 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 szklanki(...)mąki (ok. 250 g) Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Gotowe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich 2 jajka oraz łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę ciągle wyrabiając ciasto. Powinno ono być elastyczne i nie zbyt klejące. Podczas cięcia ciasto nie powinno się ciągnąć za nożem. Z ciasta formujemy wałeczki, a następnie kroimy je po skosie
Dieta bez mlekazamienić na słoninkę lub na kiełbasę jak w moim przypadku. Sycące i pyszne danie. Troszkę pracochłonne ale mam nadzieję że was to nie zrazi i spróbujecie. Składniki: 1 kg ziemniaków 3-4 czubate łyżki mąki pszennej 300 g boczku 2 cebule 250 g twarogu tłustego/półtłustego 3 szczypty soli Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na rozgrzanej patelni(...)dodaje oleju, gdyż tłuszcz wytopiony z boczku nam wystarczy. Następnie pokrojoną w kostkę cebulę dodajemy do boczku i wszystko razem smażymy do momentu zeszklenia cebulki. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przekładamy na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody. Zebraną wodę przelewamy do szklanki, a do zebranej na dnie skrobi dodajemy starte ziemniaki. Następnie dodajemy soli
Dominacja smakuPodkarpaciu przygotowuje się go na różne sposoby. Na północy regionu do zupy często dodaje się kaszę jęczmienną i groch. Na południu kapuśniak zagęszcza się zasmażką, podaje się z całymi ziemniakami i okrasza skwarkami ze słoniny. Gdzieś pomiędzy tym umieściłabym kapuśniak na żeberkach z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, z marchewką, pietruszką i selerem. Smacznie, warzywnie, zimowo, a przede wszystkim domowo(...)lubię :) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 500 g żeberek wieprzowych 200 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler) 1 cebula sól pieprz liść laurowy ziele angielskie kminek 6 ziemniaków Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i w dużym garnku zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do żeberek
Trzeci talerzmną już od kilku dni 😁 Wiem, że Tłusty Czwartek będzie dopiero 8 lutego, ale musiałam je usmażyć. Postanowiłam wypróbować przepis na pączki wraz z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Poniższe pączki są miękkie, pulchne i dłużej zachowują świeżość, a ziemniaki w ogóle nie są wyczuwalne w smaku. Zachęcam do smażenia! Składniki na 20 pączków: ciasto drożdżowe(...)13/3 szklanki mąki pszennej (500 g) 2 duże ugotowane ziemniaki, np. z dnia poprzedniego (200 g) 1/5 szklanki zwykłego cukru (60 g) 1/5 szklanki mleka (50 ml) 3 duże jajka + 1 żółtko 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 1 łyżka ekstraktu wanilinowego 80 g masła do nadziania 1 słoiczek powideł śliwkowych (250 g) do smażenia
Ugotować