takie dni gdy mój piekarnik działa prawie cały dzień. Tak zdarzyło się miedzy innymi w ubiegłą niedzielę. Oprócz łakoci i chleba powstała wytrawna tarta oraz te, prezentowane tutaj, zapiekane ziemniaki. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo "moja mała paryska kuchnia". Danie jest łatwe w przygotowaniu i szybko się robi a smak jest wprost niesamowity! Ziemniaki zapiekane z gruszką i serem(...)pleśniowym 4 ziemniaki sałatkowe 1 gruszka 100 g sera pleśniowego typu Lazur czy Rokpol Ziemniaki obieramy i kroimy w 2mm plastry, układamy dachówkowato na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy nią ziemniaki. Całość posypujemy pokruszonym serem i zapiekamy ok 25 minut w piecu nagrzanym do 200 st.C
Dzieje kuchennej Wiewiórybardzo łatwo, nie rozpadają się podczas panierowania i są pyszne. Dodatek mozzarelli i szynki sprawia, że zwykłe puree ziemniaczane nabiera pewnego rodzaju „dostojeństwa”. Spróbujcie sami:) 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła 20-30 ml mleka 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 op. szynki szwarcwaldzkiej 1-2 kulki mozzarelli 2 suche wafle/andruty 2 jajka(...)bułka tarta olej Szynkę szwarcwaldzką kroimy na drobne paseczki, a następnie w kostkę. Mozzarellę osączamy z zalewy i trzemy na dużych oczkach tartki. Obrane ziemniaki (jeśli mamy duże, przekrawamy je na pół) wkładamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy masło oraz mleko. Rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków na gładkie puree. Dodajemy granulowany czosnek
Smaki Na Talerzukońcu, bałwan ulepiony :-) Oby został ten śnieg jeszcze chwilę :-) Jeśli chodzi o jedzonko, to mam dziś ziemniaczki zapiekane z boczkiem, suszonym pomidorem i rukolą. W taki sposób można zrobić ziemniaki, których ugotowaliśmy za dużo lub po prostu podgotować i podsmażyć z dodatkami :-) Takie danie możemy zjeść na lekki obiad z dodatkiem sosu na przykład :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki(...)ugotowanych ziemniaków 1 opakowanie boczku w plasterkach kilka sztuk suszonych pomidorów rukola sól pieprz słodka papryka 1. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię (możemy dać odrobinę tłuszczu), boczek kroimy w paski, dodajemy do ziemniaków. 2. Całość oprószamy solą, pieprzem i dodajemy słodką, zmieloną paprykę, delikatnie mieszamy. 3. Rukolę myjemy, pomidory kroimy w paseczki. 4. Smażące się
kruche babeczkiJest delikatna, łagodna w smaku i smaczna. Składniki (wychodzi mniej więcej 3-4 porcje): 350 g obranej już dyni (ja miałam zamrożoną już pokrojoną w kostkę) 2-3 mniejsze ziemniaki 1,5 łyżki masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pomidor 1 litr bulionu warzywnego (przepis: tutaj ) 0,5 szklanki mleka pestki dyni Przygotowanie: Jeśli używamy świeżej dyni(...)kostkę. Jeśli używamy mrożonej dyni to wyjmujemy ja wcześniej z zamrażarki by się odmroziła i ją również kroimy w kostkę, o ile nie krojona była do mrożenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki W większym garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulą oraz pokrojony
Gotuj z MąkąBataty to doskonały zamiennik tradycyjnych ziemniaków lub chociażby urozmaicenie naszej diety. Są dużo zdrowsze, mają niższy IG i tak jak kolor wskazuje pełne są karotenoidów. Bataty pieczone z piekarnika są najsmaczniejsze, a upiec można je na wiele sposobów. Pokroić w talarki lub na kształt frytek, ale upieczone na wzór ziemniaków Hasselback wyglądają naprawdę imponująco! To pyszny i cieszący oko dodatek(...)każdego dania. Czosnek i zioła doskonale przełamują i równoważą naturalną słodycz batata. Pierwszy raz robiłam je z czosnkiem i są kapitalne! Słodkie ziemniaki są również składnikiem diety - szybka przemiana. Możesz je zaserwować w fazie III. To mój ulubiony dodatek obiadowy w III fazie diety. Składniki: 2 średnie ziemniaki 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz 2 gałązki rozmarynu oliwa, olej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mogła je jeść codziennie. Składniki ( na około 70 sztuk) podwójna porcja ciasta na pierogi, na które znajdziesz przepis tutaj 500 g sera białego tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków 2 łyżeczki soli (lub do smaku) 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego lub czarnego 1 łyżeczka majeranku 1 cebula i 2 łyżki masła lub smalcu do podsmażenia Przygotowanie: Przygotować ciasto na pierogi(...)podwójnej ilości składników. Farsz: – ziemniaki obierz, opłucz, włóż do garnka, dodaj sól, zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedź, włóż z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłucz dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki całkowicie ostudź, odparuj. – ser pokrusz, rozgnieć widelcem lub praską. Wymieszaj z ziemniakami, doprawić
Oka w rosole czyli KaFka gotujeGeneralnie zjedli ś my z ry ż em, a ja, jako rodzinny doka ń czacz pozosta ł o ś ci obiadowych, podjad ł am ostatnia porcj ę z upieczonym ziemniakiem i wielkim kleksem jogurtu greckiego. Sprawdzi ł o si ę wspaniale! Ziemniaki pochodzi ł y z puszki. Pierwszy raz... Bo i owszem widywa ł am owo cudo, czyli gotowe(...)raczej z obrazem starego kawalera, którego mamusia nie nauczy ł a gotowa ć , pra ć i zmywa ć naczy ń , i który polega na staro ść na gotowym zestawie: ziemniaki z puszki, groszek z mikrofali i 'pie' z sekcji deli lokalnego supermarketu... Przepis z Madhouse cookbook . Sk ł adniki: (na 3-4 porcje
Lejdi of the housezarówno jako dodatek do obiadu, jak słodki deser. W przygotowaniu kopytek najważniejsze są proporcje. Mąki nie może być zbyt dużo, bo nasze kluseczki wyjdą twarde. Cały szkopuł tkwi w ziemniakach. W zależności od odmiany będą one wymagały więcej lub mniej mąki. 1 kg ziemniaków (można wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z wczorajszego obiadu) 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 szklanki(...)mąki (ok. 250 g) Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Gotowe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich 2 jajka oraz łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę ciągle wyrabiając ciasto. Powinno ono być elastyczne i nie zbyt klejące. Podczas cięcia ciasto nie powinno się ciągnąć za nożem. Z ciasta formujemy wałeczki, a następnie kroimy je po skosie
Dieta bez mlekazamienić na słoninkę lub na kiełbasę jak w moim przypadku. Sycące i pyszne danie. Troszkę pracochłonne ale mam nadzieję że was to nie zrazi i spróbujecie. Składniki: 1 kg ziemniaków 3-4 czubate łyżki mąki pszennej 300 g boczku 2 cebule 250 g twarogu tłustego/półtłustego 3 szczypty soli Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na rozgrzanej patelni(...)dodaje oleju, gdyż tłuszcz wytopiony z boczku nam wystarczy. Następnie pokrojoną w kostkę cebulę dodajemy do boczku i wszystko razem smażymy do momentu zeszklenia cebulki. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przekładamy na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody. Zebraną wodę przelewamy do szklanki, a do zebranej na dnie skrobi dodajemy starte ziemniaki. Następnie dodajemy soli
Dominacja smakuPodkarpaciu przygotowuje się go na różne sposoby. Na północy regionu do zupy często dodaje się kaszę jęczmienną i groch. Na południu kapuśniak zagęszcza się zasmażką, podaje się z całymi ziemniakami i okrasza skwarkami ze słoniny. Gdzieś pomiędzy tym umieściłabym kapuśniak na żeberkach z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, z marchewką, pietruszką i selerem. Smacznie, warzywnie, zimowo, a przede wszystkim domowo(...)lubię :) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 500 g żeberek wieprzowych 200 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler) 1 cebula sól pieprz liść laurowy ziele angielskie kminek 6 ziemniaków Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i w dużym garnku zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do żeberek
Trzeci talerzmną już od kilku dni 😁 Wiem, że Tłusty Czwartek będzie dopiero 8 lutego, ale musiałam je usmażyć. Postanowiłam wypróbować przepis na pączki wraz z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Poniższe pączki są miękkie, pulchne i dłużej zachowują świeżość, a ziemniaki w ogóle nie są wyczuwalne w smaku. Zachęcam do smażenia! Składniki na 20 pączków: ciasto drożdżowe(...)13/3 szklanki mąki pszennej (500 g) 2 duże ugotowane ziemniaki, np. z dnia poprzedniego (200 g) 1/5 szklanki zwykłego cukru (60 g) 1/5 szklanki mleka (50 ml) 3 duże jajka + 1 żółtko 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 1 łyżka ekstraktu wanilinowego 80 g masła do nadziania 1 słoiczek powideł śliwkowych (250 g) do smażenia
UgotowaćBataty (pataty, słodkie ziemniaki) są coraz bardziej popularne. Warto włączyć je do swojej diety, bo przewyższają pod względem wartości odżywczych i wartości zdrowotnych tradycyjne ziemniaki. Batat bogaty jest w składniki mineralne i witaminy, jest zasobnym źródłem karetonoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny i likopenu. To produkt bezpieczny dla diabetyków, ponieważ ma niski IG=54. Dla porówniania IG gotowanych ziemniaków wynosi(...)Gratin z batatów to świetny dodatek prawie do każdego drugiego dania. Przepis znalazłam tutaj . Prosta zapiekanka z pokrojonych na cieniutkie plasterki słodkich ziemniaków z dodatkiem listków szałwii to łatwe, proste danie i świetnie się prezentuje. Składniki: 2 bataty 2 ząbki czosnku 2 gałązki szałwii sól, pieprz 120 ml śmietany kremówki Wykonanie: piekarnik nagrzać do 200`C małe naczynie żaroodporne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis na pieczony filet z dorsza na zielonym puree z brokuła i ziemniaka. To moja propozycja na piątkowy obiad w ramach #fishfriday. W tym przepisie sprawdzi się dobrze zarówno filet z dorsza, jak i każdej innej białej ryby – może to być mintaj, sola czy halibut. Danie jest ekspresowe, da się go przygotować w pół godziny i jest bardzo smaczne(...)480g filetów z dorsza (lub innej białej ryby) kilka plasterków cytryny gruboziarnista sól gałązka rozmarynu 2-3 ząbki czosnku łyżeczka oliwy do wysmarowania naczynia żaroodpornego 400g różyczek brokuła 200g ziemniaków pokrojonych w kostkę (2 średnie lub jeden duży ziemniak) 2 duże cebule łyżeczka soli łyżka oliwy Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i położyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą skórą
Dietologblogu zabrakło jeszcze kopytek - pysznych kluch, które od czasu do czasu robię do obiadu. Tajemnicą udanych kopytek są dobre ziemniaki - najlepiej białe i sypkie. Bo im mniej mąki dodamy do ciasta, tym nasze kopytka będą miększe i delikatniejsze. A do kopytek bardzo pasują wszelakie sosy :) Składniki: 500 g ziemniaków 100 g mąki pszennej 1 jajko sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki(...)obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu gorące ziemniaki rozgnieść w prasce. 2. Ziemniaki ostudzić, przełożyć na stolnice. Dodać mąkę, jajko i sól, zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. 3. Z ciasta uformować wałek, ostrym nożem odcinać kopytka. Gotować w osolonym wrzątku ok 3-4 minut od zagotowania, delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wyjąć kluski
Kuchnia domowa Anijadamy frytek smażonych, bo są tłuste, czyli bardziej kaloryczne, a do tego trzeba na nie zmarnować sporo dobrego oleju Frytki pieczone, wcześniej namoczone w wodzie, która wypłukuje z ziemniaka skrobię, są po prostu pyszne – miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Nasz kolejny ulubiony składnik to pieczony jarmuż. W tej postaci smakuje nam chyba najbardziej. Jeśli jeszcze(...)talerzu. Obiad podaliśmy z najprostszą z surówek – z czerwonej kapusty z pomarańczą i jabłkiem, skropioną sokiem z pomarańczy i cytryny. Składniki: 4 udka kurczaka 6 średniej wielkości ziemniaków 4 garści jarmużu (4 duże gałązki) Ząbek czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżeczka papryki w proszku Sól Pieprz Łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżka oleju Zalewa: 2 pomarańcze 3 łyżki sosu sojowego
Niedzielny kucharz