ziemniaki - 38421 przepisów (strona:302/2562)

Pyszna zupa z dynią, ziemniakiem i soczewicą 126

lecie zupy bardzo rzadko robię, bo gorąco. Jak się zrobi troszkę chłodniej, to szuka się czegoś co rozgrzeje, a wtedy taka zupa jest idealna. W mojej znajdziecie dynię, ziemniaki, czerwoną soczewicę, passatę pomidorową i przyprawy. Przypraw musicie dodać pod siebie, ja dałam tak delikatnie, bo moje 17 miesięczne dziecię robi degustacje wszystkiego co jemy i musiałam dostosować pod nią(...)Zupę wcinała i ona i syn, więc spokojnie możecie podać ją dzieciom. Nam również bardzo smakowała :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: około 350 g dyni Hokkaido 3 średnie ziemniaki 350 g passaty pomidorowej u mnie z czosnkiem i bazylią 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku szczypta suszonego oregano 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

kruche babeczki
Kartoflanka 157

Prosta zupa, która kojarzy mi się z jesienią .  Po dodaniu przyprawy do ziemniaków  zrobiła się jeszcze smaczniejsza . Składniki: * kość ze schabu,  * 5 ziemniaków, * 2 marchewki, * 1 cebula, * kawałek korzenia selera, * kawałek korzenia pietruszki, * 2 laski kiełbasy, * 1 opakowanie przyprawy do ziemniaków,  * pęczek natki pietruszki, * liść lubczyku,  * 2 małe serki topione śmietankowe, * kilka łyżek śmietany. Sposób(...)przygotowania przepisu: Kartoflanka 1.  Koś ze schabu zalać wodą (ok. 3 l ), zagotować  ciągnąć szumowinę  i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę oraz liść lubczyku. Gotować wszystko aż zmiękną warzywa. 2.  Na patelnię wlać 2 łyżki oleju. Włożyć pokrojoną kiełbasę i cebulkę, i smażyć aż cebulka się zrumieni. Dodać podsmażoną kiełbasę do zupy

W królestwie smaków Beaty
Pyzy z kaszą manną 159

kaszą manną Bardzo smaczne pyzy na obiad z dodatkiem kaszy mannej.  Takie pyzy trzeba od razu gotować, bo inaczej ciasto zrzednie i pyzy będą się rozwalać. Składniki : Ciasto ziemniaki surowe - 4 duże szt ziemniaki ugotowane  - 2 kg  (po obraniu) kasza manna - 1 szkl mąka ziemniaczana  -1 szkl Farsz kiełbasa cienka - 3 pętka Dodatkowo cebula(...)tłuszcz do smażenia wegeta Przygotowanie: Farsz: Kiełbasę przemielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kostkę , posypać wegetą, przesmażyć na tłuszczu. Ciasto Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Surowe ziemniaki utrzeć na tarce o małych oczkach. Połączyć starte ziemniaki z ugotowanymi, dodać kaszę manną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wyrobić ciasto .  Formować z ciasta grubsze wałeczki, pokroić

Kuchnia Danusi
Sernik klasyczny 141

zimno ), to muszę przyznać, że ten bardzo mi posmakował. Przede wszystki m dlatego, że jest bardzo wilgotny; suchym sernikom i ciastom mówię stanowcze "nie" ;) Zaintrygował mnie również dodatek ugotowanych ziemniaków do masy serowej. Bo choć nie obce mi dodawanie ziemniaków do ciasta na chleb czy bułki, to sernika z tym jakby nie patrzeć nietypowym składnikiem jeszcze nie jadłam(...)twarogu tłustego lub półtłustego ( można użyć zmielonego już sera z wiaderka, pod warunkiem, że będzie to ser bardzo dobrej jakości ) 260 g masła 9 jajek 390 g ugotowanych ziemniaków 2 i 1/4 szklanki cukru pudru ( ja dałam 2 łyżki więcej ) 260 g kwaśnej śmietany 18 % 4 łyżki budyniu waniliowego ( proszku ) opcjonalnie - kilka kropel aromatu pomarańczowego, cytrynowego lub waniliowego ( pominęłam ) opcjonalnie

Opowieści z piekarnika
Pszenny chleb z ziemniakami 281

Pyszny pszenny chleb na drożdżach, z bardzo sprężystym i wilgotnym miąższem. Tę wilgoć zawdzięcza dodatkowi ziemniaków; dzięki nim chleb dłużej utrzymuje świeżość. Chleb jest dość czasochłonny, ale prosty w wykonaniu, należy tylko pamiętać o częstym składaniu ciasta w trakcie jego wyrastania ( opowiem o tym dalej :) ), dzięki temu uzyskamy pięknie wyrośnięte bochenki, które nie rozleją się na blasze. Chlebek naprawdę warty(...)soli 0,6 g świeżych drożdży * Ciasto chlebowe: 550 g mąki pszennej chlebowej typ 750 ( użyłam mąki pszennej typ 650 ) 150 g mąki pszennej razowej 250 g ugotowanych ziemniaków ( mogą być ziemniaki pozostałe z obiadu ) 16 g świeżych drożdży 16 g soli 415 ml letniej wody cały zaczyn Wykonanie: 12 - 16 godzin wcześniej przygotować zaczyn:  do miski wlać wodę

Opowieści z piekarnika
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową 128

Przepisów na sałatki ziemniaczane ciąg dalszy:) Tym razem ziemniaki z fasolką szparagową i koperkiem w majonezowym sosie czosnkowym. Taka sałatka w upalne dni sprawdzi się doskonale jako bezmięsne danie główne, z powodzeniem też można podać ją na kolację:) Najlepiej smakuje dobrze schłodzona!:) kilka-kilkanaście małych, młodych ziemniaków 200-300 g fasolki szparagowej 1 cebula pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku(...)łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej, gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 1 op. sosu sałatkowego (np ziołowo-koperkowy lub inny ulubiony) sól, pieprz Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Zimne kroimy na mniejsze kawałki (na pół, lub na ćwiartki). Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na pół. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy

Smaki Na Talerzu
Warzywna zalewajka 151

propozycja zupki . Potrzebne nam będą  3 białe kiełbaski ( bądź średnia porcja rosołowa ) 2 marchewki  2 pietruszki  1 duża cebula  2 parówki  10 sztuk średnich ziemniaków  100 ml śmietany do gotowania  1 torebka barszczu białego  2 łyżki warzywka  2 łyżki majeranku  Wykonanie  Na wstępne do garnka zalanego wodą dodaję mięso(...)bądź kiełbasę białą , warzywko oraz majeranek i gotujemy około 30 minut , następnie  obieramy nasze warzywa , czyli marchewkę , pietruszkę , cebulkę i ziemniaki , marchewkę , pietruszkę , ziemniaki , cebulkę , oraz parówki kroję w średnią kostkę , i przesmażam na odrobinie oliwy , następnie kiedy nam się wszystko przesmaży przekładam do naszego garnka z mięsem , i gotujemy wszystko do momentu kiedy nasze ziemniaki będą miękkie . Kiedy

Mój Smak
Fasola mung z rybnym twistem 127

sobie oleju, a podana z lodówki super schładza od środka, a jednocześnie skutecznie poskramia głód. Polecam Fasola mung z rybnym twistem Składniki: 500 g suchej fasoli mung 2 średnie ziemniaki 3 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 5 arkuszy wodorostów nori sól i pieprz do smaku Wykonanie: Fasolę dokładnie płuczemy na sitku, wrzucamy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody(...)ostawiamy na kilka godzin (ja zwykle namaczam rano przy śniadaniu, a zupę gotuję po południu). Ziemniaki i marchewkę obieramy i myjemy, selera myjemy pod bieżącą wodą. Marchewkę i selera kroimy w plastry, a ziemniaki w grubszą kostkę. Do garnka z wodą wsypujemy przepłukaną fasolę, delikatnie solimy, dodajemy i gotujemy aż będzie prawie miękka. Gdy część wody się wygotuje, to dolewamy

Lamarida.pl
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA 106

kilka składników i mamy wspaniały obiad lub kolację. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem zwolenniczką wszelakich zapiekanek i potraw jednogarnkowych, więc zapraszam:). ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA 1 kg średniej wielkości ziemniaków 30 dag obgotowanych grzybów leśnych lub świeżych pieczarek 30 dag cienkiej kiełbasy (użyłam śląskiej) 2 duże cebule 375 ml słodkiej śmietanki 30% 30 dag żółtego sera sól, pieprz natka pietruszki(...)szczypiorek Ziemniaki obrać, pokroić na plastry i wrzucić na 5 minut do wrzącej wody lub krótko pogotować na parze (ja wolę gotowane na parze). Cebulę, kiełbasę i grzyby pokroić i podsmażyć na patelni, doprawiając solą i pieprzem. Dodać śmietankę, zieleninę i krótko poddusić, aż zgęstnieje. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i poukładać dość gęsto warstwę przestudzonych ziemniaków. Posolić i popieprzyć. Zalać

Pieguskowa Kuchnia
Wątróbka drobiowa z jabłkami 141

żelazo, cynk, witaminy z grupy B. Wątróbka drobiowa z jabłkami 0,5 kg wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 3 jabłka (najlepsza szara reneta) 2 łyżki miodu garść rodzynek ziemniaki majeranek, rozmaryn 0,5 szklanki ulubionego wina wytrawnego mieszanka sałat SOS 3 łyżki miodu 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy szczypta soli Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić(...)ćwiartki lub szóstki jeżeli są duże. Ugotować na parze. Gdy ziemniaki będą gotowe należy je wyjąć, a na ich miejsce na 5-7 minut dodać do naczynia oczyszczoną i przygotowaną wątróbkę. W międzyczasie cebulę obrać, pokroić na piórka i poddusić na odrobinie oleju. Gdy cebula zmięknie dodać rodzynki i pokrojone na szóstki jabłka razem ze skórką, ale bez gniazd nasiennych

Pieguskowa Kuchnia
Chłodnik z ziemniakami 127

Zapraszam Was po przepis na chłodnik z dodatkiem ziemniaków. Taka zimna zupa jest idealna na obiad w gorący i parny dzień. Wykonałam go z produktami Krakus. Składniki: 1/2 kg ziemniaków łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 25 g masła 1/4 szkl mleka 300 ml bulionu warzywnego Krakus 10 łyżek koncentratu barszczu czerwonego Krakus 2 łyżki ćwikły z chrzanem Krakus(...)mieszamy i razem gotujemy przez 1 minutę. Do jogurtu dodajemy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy. Wlewamy jogurt do zupy i mieszamy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i studzimy. Ziemniaki obieramy i myjemy a potem kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki wkładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy.Gdy ziemniaki są ugotowane, zlewamy z nich wodę

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Placki ziemniaczane 133

robi. A przepis na placki ziemniaczane jest jeszcze mojej babci. Z podanych poniżej składników wyszło 19 niezbyt dużych placków. Placki ziemniaczane według przepisu mojej babci Przygotuj drobną tarkę do ziemniaków, nóż lub obieraczkę, miskę, patelnię, łopatki do obracania placków, łyżkę, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki*: 4 duże ziemniaki, 1 jajko, mąkę, olej do smażenia. Jajko sparz. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj(...)tarce. Starte ziemniaki zasyp taką ilością mąki, aby były dobrze przykryte, i odstaw na mniej więcej 30 minut. Po tym czasie do ziemniaków wbij jajko i wsyp szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wyłóż 1-2 łyżki masy ziemniaczanej i lekko spłaszcz. Kiedy placki ziemniaczane z obu stron nabiorą ładnego, złotobrązowego koloru, przełóż

blog.moje-pasje.info
Pałki z kurczaka zapiekane w warzywach 160

Bardzo smaczne i sycące danie obiadowe , połączenie kilku warzyw daje bardzo ładny i smaczny efekt końcowy. Składniki: 1 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków 1 por 2 marchewki 8 pałek z kurczaka przyprawa do kurczaka pół puszki groszku zielonego 1 mały kalafior pół papryki czerwonej sól pieprz kminek mielony majeranek lub dowolne przyprawy 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki, układamy(...)naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem i posypujemy przyprawą do ziemniaków. 2. Pora kroimy na półplasterki, marchewkę ścieramy na grubej tarce i układamy na ziemniakach. 3. Pałki z kurczaka układamy na warzywach i posypujemy przyprawą do kurczaka. 4. Pomiędzy pałki z kurczaka układamy różyczki kalafiora, pokrojoną drobno paprykę i groszek zielony. 5. Po wierzchu posypujemy wszystko pieprzem, solą, kminkiem mielonym, majerankiem

Kuchnia u Bietki
Czekoladowe trufle ziemniaczane w truskawkowym pudrze 119

dzisiejsze trufle. Są mocno czekoladowe, ale nie słodkie. Zdecydowanie dominuje w nich smak gorzkiej czekolady, który w połączeniu z lekką kwaskowatością truskawkowego pudru, łączy się w idealną całość. A ziemniaki? Z ziemniakami jest jak ze szpinakiem , nie wyczujecie ich Składniki na trufle: Trufle: 200g ziemniaków 100g czekolady gorzkiej 100g czekolady mlecznej 3 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki rozpuszczonego masła(...)łyżki cukru pudru ” Diamant „ 10 łyżek posiekanych orzeszków arachidowych Truskawkowy puder do obtoczenia: 3 łyżki cukru pudru ” Diamant „ 15g truskawek liofilizowanych Przygotowanie trufli: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odparowujemy, tłuczemy dokładnie, odstawiamy do przestygnięcia. Czekolady rozpuszczamy nad parą wodną, lekko studzimy i przelewamy do ziemniaków, mieszamy. Dodajemy resztę składników, mieszamy do uzyskania jednolitej

NiePieprz.pl
Quiche z ziemniakami, groszkiem, białą fasolą i pomidorami 79

Dzięki temu, że możemy użyć gotowego ciasta francuskiego, które można kupić praktycznie w każdym sklepie, Quiche robi się bardzo szybko i prosto. Tym razem w farszu znalazły się ziemniaki ugotowane w łupinkach, biała fasola, groszek oraz pomidory. Oczywiście do zalania posłużyła jajeczno-śmietanowa masa. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował tego dania gorąco polecam. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego Oliwa(...)oliwek do natłuszczenia foremki Farsz: 1/2 kg ziemniaków 200 g groszku z puszki 200 g białej fasoli z puszki 1 duży pomidor Masa jajeczno-śmietanowa: 200 g śmietany 18% 4 jajka 75 ml mleka Pieprz cayenne, sól Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w łupinkach w nieosolonej wodzie. Po wystudzeniu obieramy i w zależności od wielkości kroimy na połówki lub ćwiartki. Otwieramy puszki

Programista w kuchni