przepis mnie do niej przekonał. Zapiekanka jest pyszna, aromatyczna a mięso delikatne i kruche. Danie świetnie smakuje w połączeniu z ulubioną surówką. 1,5 kg karkówki 1,7 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków 2 cebule 150 g bekonu Sos: 4 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% sól, pieprz łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku Marynata do mięsa: 60 ml piwa(...)oleju op. przyprawy gyros Dzień przed pieczeniem karkówkę kroimy w cienkie plastry. Lekko rozbijamy i zalewamy marynatą (piwo, olej i gyros). Odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki grubości ok 0,5cm. Cebule w piórka a bekon w kostkę. Układamy połowę ziemniaków na dnie blaszki wysmarowanej olejem. Posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków
Smakołyki AsiLubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z pomidorów – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem(...)krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem z białej cebuli – krem z pieczonych pomidorów i papryki – krem z zielonego groszku z boczkiem – zupa krem z dyni – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – krem z papryki z tequilą – krem z pieczonej papryki – góralska
nietylkopasta.pljadano głownie na żaglowcach lub w miastach portowych, a ich główny składnik stanowiły ryby i owoce morza. Nie mniej popularny jest chowder kukurydziany w skład którego wchodzą kukurydza, cebula, ziemniaki, mleko lub śmietana, a często także pomidory. Chowder kukurydziany to dobry pomysł na wzbogacenie naszego menu w jesienne i zimowe miesiące. Więcej informacji o historii chowderów znajdziecie na stronie What(...)kolb świeżej kukurydzy około jednego litra bulionu warzywnego lub drobiowego 200 ml śmietany do zup lub mleka 1 duża cebula 1 średniej wielkości marchewka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 papryczki chili (jeśli wolicie łagodniejszą wersję wystarczy 1 papryczka) opcjonalnie 5 -6 suszonych pomidorów lub 2-3 świeże mięsiste pomidory 2-3 łyżki oleju (możecie wykorzystać olej z pomidorów, jeśli
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, mozzarella kulki 2 opakowania, kucharek 1 łyżka, olej smakowy rzepakowy: chili, czosnek - ile potrzeba ziemniaki ugotowane w nie osolonej wodzie odlać z wody, wystudzić, pokroić ewentualnie na mniejsze kawałki blacha z papierem do pieczenia, do blachy wsypać ziemniaki, kulki mozzarelli, posypać kucharkiem, skropić olejami rzepakowymi smakowymi: czosnek, chili piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra(...)ół, ziemniaki piec bez przykrycia około 40 minut podawać lekko wystudzone - pyszne danie obiadowe na sycący obiad z ziemniaków na pikantnie, dzięki olejom smakowym jest tak wyśmienity efekt..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWitajcie! Dziś proponuję Wam zapiekankę ziemniaczaną. To danie bezmięsne, ale bardzo pyszne. Polecam! Składniki: 7-8 ugotowanych ziemniaków 1 por - biała część 300-400 g szpinaku mrożonego 150-200 g białego sera twarogowego 2-3 ząbki czosnku 3 jajka 3 łyżki śmietany (u mnie jogurt naturalny) garść tartego żółtego sera 1 łyżka siekanego koperku 1 łyżka siekanego szczypiorku sól, pieprz(...)olej do posmarowania formy Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki pokroić w plastry. 2. Pora pokroić w półplasterki. Poddusić na patelni, aż zmięknie. 3. Zmiażdżone ząbki czosnku lekko obsmażyć na oleju, dodać szpinak i dusić do momentu, aż odparuje z niego woda. 4. Szpinak i pora wymieszać z rozdrobnionym serem białym, doprawić solą i pieprzem. 5. Naczynie żaroodporne posmarować olejem. wyłożyć połowę
Kuchnia domowa Anidipami lub pastami, ale możemy chrupać je także same :) W przekroju (po ugryzieniu) rozwarstwiają się jak ciasto francuskie, a w smaku przypominają nam sklepowe krakersy :) Składniki: 150 g ziemniaków nie ugotowanych 150 g mąki pszennej 150 g masła 1 żółtko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18% 2-3 szczypty soli 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie przeciskamy przez(...)praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Możemy także użyć ziemniaków wczorajszych tylko odnowa musimy je przegnieść aby nie było w nich grudek. 2. Do zimnych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto które chowamy następnie do lodówki na około 1-2 godz. 3. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy i wykrawamy małe kwadraty lub romby
Gotowanie...to proste !kluseczki to mógłby jeść co dziennie i chociaż nie przepada za bardzo za cukinią, był zaskoczonym smacznym efektem końcowym. Przepis: (dla 3 - 4 osób) Składniki: 1 kg obranych ziemniaków mąka ziemniaczana 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 puszka pomidorów z dodatkiem czosnku i cebuli 1 puszka pomidorów arrabbiata mieszanka ziół śródziemnomorskich (bazylia, oregano, rozmaryn, majeranek, tymianek.) oliwa z oliwek(...)sól, pieprz Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Przeciskamy przez praskę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 2. Paprykę i cukinię myjemy, z papryki wyciągamy gniazdo nasienne, i kroimy warzywa w kostkę. 3. Na rozgrzaną patelnie, wkładamy nasze warzywa i dusimy, doprawiając około 2 łyżeczkami ziół śródziemnomorskich, 2 szczyptami soli i pieprzu, cukinia puści soki, dlatego nie trzeba podlewać wodą. Kiedy
Mój pomysł nadługich minut stania przy kuchence. Po prostu pakujemy wszystko do jednego naczynia i zapiekamy. Potem tylko jakaś suróweczka i obiad gotowy 😉 Składniki: 1 kg karkówki 5-6 ziemniaków 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz papryka słodka i ostra majeranek przyprawa do ziemniaków olej Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry. Posypujemy mieszanką przypraw, wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę(...)Ziemniaki myjemy, kroimy na plastry, posypujemy przyprawą do ziemniaków lub ulubionymi ziołami. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy plastry mięsa. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim na przemian mięso, ziemniaki i cebulę. Na patelnię po smażonym mięsie wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy i wlewamy do naczynia z mięsem. Przykrywamy je i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
Walijskie PichcenieDziś jedzonko tak na szybko zrobione..Zostało ziemniaków z obiadu, w lodówce puszka z pasztetem , no i były pyzy.Do nadzienia można użyć także np.ugotowane i zmielone mięsko , farsz z kapusty..lub nawet na słodko. 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna 1 jajko sól, pieprz dowolne nadzienie [ u mnie pasztet] Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie przepuścić je przez praskę(...)ziemniaków.U łożyć równo w misce, wyciągnąć 1/4. W powstałe miejsce wsypać mąką pszenną i ziemniaczaną (z lekką przewagą mąki ziemniaczanej). Wyciągnięte ziemniaki dodać z powrotem . Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta formować kulki, rozpłaszczyć, a na środku nakładać trochę farszu, uformować kulki. Pyzy wrzucać do wrzącej, osolonej wody.Gotować do momentu wypłynięcia
Moje domowe kucharzenieKlasycznie składa się z bakłażanów, cebul, selera naciowego, papryk, pomidorów, kaparów, oliwek z dodatkiem rodzynek, czosnku i octu winnego. Ja nieco zmieniłam ten tradycyjny przepis. Dodałam cukinię, pieczarki i ziemniaki zamiast papryk, pomidorów i oliwek. Całe danie pachnie pieczonymi i smażonymi warzywami z dodatkiem suszonych pomidorów, kaszy jęczmiennej, słodkich rodzynek, kaparów, selera naciowego, aromatycznych przypraw i octu winnego. Wspaniałe danie(...)wysiłku wyjąć ją z zamrażarki i smakować. Jednym zdaniem, jest to bardzo warzywne i aromatyczne jednogarnkowe danie wege. Smacznego Składniki: 3 cukinie 2 bakłażany kawałek selera naciowego 4 ziemniaki 2 cebule 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku 4 suszone pomidory z zalewy kilka kaparów 2 łyżki rodzynek 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 2 łyżki octu winnego oliwa z oliwek masło klarowane
Zasmakuj KuchniDziś na moim blogu przepis na pyszne dufinki z mięsem. Dufinki są łatwe i szybkie do przygotowania. Możemy je zrobić z ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Podajemy je z ulubionym sosem. SKŁADNIKI: Ciasto: ½ kg ziemniaków, 1,5 szklanki mąki. 1 jajko, sól, Farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa, Dodatkowo: olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE(...)Farsz: Cebulę obieram i kroję w kostkę. Mięso mielone oraz cebulę przekładam na patelnię. Smażę na oliwie około 10 minut. Oprószam solą i pierzem. 2. Ciasto: Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i przeciskam przez praskę. Do potrawy można wykorzystać również ziemniaki, które zostały nam z obiadu. Ziemniaki przekładam na stolnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto
Tradycyjna kuchnia KasiŻeberka w marynacie z musztardy, sosu sojowego, z dodatkiem curry i pieprzu czarnego, chwilę poleżały a następnie w rękawie foliowym „wylądowały”. Do nich cebule i marchewki dołączyły, a ziemniaki pokrojone w ćwiartki do drugiego worka wskoczyły. Równocześnie w piekarniku piekły się wspaniale, a po godzinie, już smakowały - doskonale. Składniki: 1 kg żeberek, ziemniaki, 4 marchewki, 3 średnie cebule(...)mieszamy z sosem sojowym z dodatkiem curry i pieprzu. Żeberka nacieramy marynatą i pozostawiamy na ok. 1 godz. Marchew obieramy i kroimy w grubsze plastry, cebule w ćwiartki, ziemniaki (nie obieramy) w ćwiartki. Ziemniaki skrapiamy olejem i przekładamy do rękawa foliowego. Żeberka, marchew, cebulę wkładamy do drugiego rękawa, końcówki związujemy. Ziemniaki i żeberka pieczemy
Moniki Smakołykiniejednego z Was na babcinym stole. Mnogość dodatków do nich powoduje, że każdy znajdzie coś dla siebie. Ja dziś proponuję placki z domowym sosem czosnkowo- koperkowym. Składniki: 2 kg ziemniaków 2 cebule 1 jajo 3 łyżki mąki pszennej ole do smażenia sól i pieprz ziołowy na sos: jogurt naturalny 2 ząbki zmiażdżonego czosnku pół pęczka koperku Przygotowanie: ziemniaki umyj, obierz(...)zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub użyj specjalnego robota do ścierania ziemniaków cebulę obierz i zetrzyj na tarce jak ziemniaki połącz ziemniaki z cebulą dodaj jaja, mąkę, sól i pieprz wszystko dokładnie wymieszaj smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony sos: połącz wszystkie składniki Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujenawrzucałam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Rosyjska jesień , jest tłusta od majonezu , syta od ziemniaków , takie rozgrzewające , kaloryczne i mega pyszne jadło ..oby nie poszło w sadło , ale od czasu do czasu nawet smalczyk z chlebkiem nie zaszkodzi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tylko dlaczego wszystko co dobre nigdy nie jest fit :* Składniki : 4-5 kiszonych ogórów 2 kiełbaski śląskie 4 ziemniaki średniej wielkości puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy pęczek szczypiorku z dymką ( duży ) 2 łyżki majonezu – koniecznie gęstego inaczej będzie ciapowata 1 łyżka chrzanu sól i dużo pieprzu do smaku ( ma palić
Ogrodnik w podróżySchabowe z frytkami ale trochę w innym wydaniu jak tradycyjne. Frytki zrobiłam z ziemniaków słodkich batata, i ziemniaków fioletowych truflowych. Ziemniaki truflowe pochodzą z Francji i są bardzo smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Jako nadzienie schabu użyłam marchewki fioletowej, jest ona mniej słodka od pomarańczowej i bardziej wartościowa. Była pierwszą marchwią uprawianą, i została wyparta przez pomarańczową(...)konkursie www.olejkonwenanse.pl 3 plastry schabu 2 marchewki fioletowe 1 batat 50 dkg ziemniaków fioletowych truflowych 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz przyprawa gyros olej rzepakowy Wielkopolski 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszone natka pietruszki Marchewki obieram, kroję na pół tak żeby uzyskać kawałki długości rozbitego schabu. Wkładam do garnka, wlewam wodę i gotuję około 30 minut
wesoła kuchnia