fasoli w puszcze więc na szybko powstała z niej pyszna zupka. Bazowałam na przepisie fasolki po bretońsku tylko że to zupa więc konsystencja bardziej płynna i dorzuciłam dodatkowo jeszcze ziemniaki. Rodzinka zjadła ze smakiem więc musiało być dobre. składniki: 3 puszki białej fasoli 3 średnie ziemniaki (ok 300 g po obraniu) 2 cebule ok 1,5 l wody(...)pokroić w drobną kostkę. W garnku najpierw zrumienić boczek a potem dodać cebulę. Chwilę smażyć aby cebula się przyrumieniła. Następnie całość zalać wodą lub bulionem i zagotować. W międzyczasie ziemniaki pokroić w kostkę. Fasolkę osączyć z zalewy i przepłukać na sitku. Gdy zawartość garnka się zagotuje dodać pokrojone ziemniaki i fasolkę, dodać także majeranek i listki laurowe. Gotować aż ziemniaki
Monia miesza i gotujezielonej pasty curry pół cebuli czerwonej 4 łyżki groszku zielonego (użyłam mrożonych warzyw) garść fasolki szparagowej 4-5 różyczek kalafiora łyżka oleju rzepakowego ząbek czosnku natka pietruszki sól pieprz ziemniaki pieczone: 5-6 średnich ziemniaków łyżka oleju czosnek płatki chili wędzona papryka sól dodatkowo: śmietana płatki chili Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Obrane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy(...)curry i chwilę podsmażamy. Dodajemy warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę i całość zalewamy wodą (ok 300 ml). Na małym ogniu dusimy, aż warzywa zmiękną, a większość wody odparuje. Gotowe ziemniaki podajemy z warzywami w sosie, oraz kleksem kwaśnej śmietany posypanej płatkami chili. Smacznego :) Artykuł Pieczone ziemniaki z zielonymi warzywami w sosie curry pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogzupy. Na Ukrainie barszcz podaje się dodatkowo jeszcze z pampuszkami czosnkowymi (bułeczki drożdżowe polane oliwą z czosnkiem). Moi domownicy lubią go z dobrym razowym chlebem lub podanymi oddzielnie tłuczonymi ziemniakami okraszonymi podsmażoną cebulką ze skwarkami. Do barszczu należy wybierać buraki najlepiej podłużne, bardzo mocno czerwone (prawie czarne), wtedy barszcz będzie intensywnie czerwony i będzie miał dużo smaku. Obowiązkowym dodatkiem(...)minut Składniki na barszcz ukraiński: 5 - 6 średnich buraków 500 g żeberek lub łopatki wieprzowej 1/4 małej główki białej kapusty 2 marchewki pietruszka korzeń selera 4 średnie ziemniaki 5 ząbków czosnku 2 duże cebule 200 g drobnej fasoli białej jabłko winne 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka cukru
Kuchcik gotujeKapusta z grochem i ziemniakami PATELNIA FIRMY AMBITION Kapusta z grochem i ziemniakami to danie, które gości na naszym wigilijnym stole. Mąż wręcz przepada za taką kapustą, można dodać jeszcze suszone grzybki do takiej kapusty. Składniki 0,5 kg ziemniaków(...)liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie: Groch przepłukać, zalać zimną wodą, odstawić na całą noc. Następnego dnia obrane i opłukane ziemniaki, zalać wodą, osolić, zagotować, dodać namoczony groch, razem gotować do miękkości. Kapustę kwaszoną, jeżeli jest, bardzo kwaśna płuczemy w wodzie, następnie kroimy drobno, zalewamy kapustę wodą, dodajemy przyprawy, gotujemy do miękkości
Kuchnia DanusiJesień i zima to idealny czas na przygotowywanie zup o konsystencji kremu, najlepsze będą te rozgrzewające i aromatyczne. Taki jest właśnie ten krem z ziemniaków - szybki w przygotowaniu, z małą ilością składników i ogromem aromatu. Składniki: 2 l bulionu mięsnego/warzywnego lub wody 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 5 ząbków czosnku olej do smażenia 2 liście laurowe 4 ziela(...)świeżego tymianku sól pieprz Dodatkowo: grzanki/groszek ptysiowy/boczek/pietruszka/świeże zioła Przygotowywanie: W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć c ebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek obrany i zgnieciony nożem. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Gdy cebula się zarumieni dodać pokrojone ziemniaki i chwilę wszystko podsmażyć. Zalać całość bulionem, dodać przyprawy i gotować ok. pół godziny, aż ziemniaki będą miękkie
Malinowo w kuchniposiekane marynowane grzybki. Część kapusty pekińskiej kisi się. Postanowiłam też, że kapustę spalę na maśle z tymiankiem i upiekę. Uznałam, że uduszę z szalotką i majerankiem i zblenduję z ziemniakami na puree a część podleję syropem klonowym i podam. I tak oto powstał pomysł inspirowany zmielonymi suszonymi grzybami, których w życiu nie potraktowałabym jako marynatę w ten sposób gdyby(...)udźca indyka 2 łyżki zmielonych suszonych podgrzybków łyżeczka soli łyżka miodu szczypta pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego tymianek świeży Puree z kapustą pekińską, ziemniakami i musztardą francuską: garść posiekanej kapusty pekińskiej 1 szalotka szczypta soli, pieprzu i majeranku masło 2 ziemniaki 1 łyżeczka musztardy francuskiej Palona i pieczona kapusta
Mango Papajaprzepisu Magdy Gessler. Powiem Wam, że są super, chrupiące i bardzo smaczne. Zniknęły wszystkie więc przepis mogę polecić, próbujcie może i Wam przypadną do gustu :-) Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej sól pieprz smalec lub olej do smażenia 1. Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych otworach. Masę(...)przelewamy na sitko, podstawiamy garnuszek lub miskę pod spód i lekko odciskamy (sok który odciśniemy zostawiamy). 2. Ziemniaki przekładamy do miski. Jajka musimy roztrzepać, dodajemy do ziemniaków, dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek i mąkę. 3. Z naczynia do którego odsączaliśmy ziemniaki odlewamy delikatnie sok, zostawiamy na dnie mąkę ziemniaczaną, i dodajemy ją do masy. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą
kruche babeczkiZupa brokułowa fot. Moja Książka Kucharska Zupa brokułowa - prosty przepis. Przepis na zupę brokułową z ziemniakami, marchewką, serem i ziołami. Pyszna i zdrowa zupa z brokułów na rosole. Kolorowa i pachnąca ziołami - tymiankiem, koperkiem i szczypiorkiem. Jakie dodatki do zupy z brokułów. Zupę brokułową można podać na wiele sposobów. Najczęściej podajemy ją z chrupiącym, świeżym pieczywem, gęstą śmietaną i serkiem(...)zupę brokułową - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na zupę z brokułów. SKŁADNIKI: 4 szklanki wywaru z jarzyn lub delikatnego rosołu z drobiu 3 niezbyt duże ziemniaki 1/2 głowy brokułu, podzielona na różyczki 1 marchew 1 por (biała i jasnozielona część) 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy 1/3 łyżeczki suszonego
Moja Książka Kucharskas.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -1,5 kg ziemniaków -3 główki czosnku -2 liście laurowe -2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego -100 g masła -jogurt naturalny -sól, pieprz do smaku -dowolna zielenina do posypania -2 l wody -czerstwa bułka(...)Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.Odsączamy na ręczniku papierowym. Obieramy ząbki czosnku. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy 5-8 minut pokrojone ziemniaki. Często mieszamy. Wkładamy do głębokiego garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i gotujemy 15 minut. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ząbki czosnku i chwilę podsmażamy ( 1-2 min.) często mieszając. Dodajemy
Kulinarne przemysleniaWrocławiu ochłodziło się okrutnie, dlatego zrobiłam Bozbasz (nie mylić z Bograczem) – rozgrzewający gulasz ormiański. W starych książkach kucharskich jest mnóstwo przepisów na Bozbasz, gdzie podstawą są ziemniaki, mięso i bakłażany a reszta lekko modyfikuję się wg regionów. Nawet nazwy są takie, ze wskazaniem na dane miejsce: jest Bozbasz Erewański, Sisianski, Eczmiadzyński, Szuszenski, ale jaki by nie był Bozbasz- jest(...)zawsze pyszny i bardzo sycący Składniki na 2 (porządne!) porcje: – 200g wołowiny, – 700ml wywaru wołowego, – 200g ziemniaków, – 1 bakłażan- 100g, – 100g papryki czerwonej, – 50g fasolki szparagowej, – 1 pomidor średniej wielkości, – 1 mała cebula, – 2 łyżki przecieru pomidorowego, – garść świeżej kolendry, – garść bazylii fioletowej (może też być suszona
Smaki ArmineMoja propozycja na szybki i smaczny sobotni obiad. Składniki: (na 2 porcje) 0,5 kg ziemniaków 1 puszka kukurydzy (140 g) lub pół dużej puszki 2 łyżki masła papryka mielona słodka lub ostra sól 4 jajka Ziemniaki - ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Gotujemy chwilę w osolonej wodzie. Mają być al`dente. Odcedzamy. Na patelni roztapiamy łyżkę masła(...)przesypujemy ugotowane al`dente ziemniaki i smażymy, aż nabiorą złocistego koloru. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydze konserwową i delikatnie mieszamy. Jajka sadzone - na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, następnie ostrożnie wbijamy jajka. Zmniejszamy ogień i smażymy do czasu, aż białka jajek się zetną, a żółtka zaczną gęstnieć. Zajmuje to ok. 3-4 minut. Podanie - na koniec ziemniaki z kukurydzą
Ciastka - domowe słodkościUdka z kurczaka duszone, wraz z kluskami z ziemniaków podane Ten przepis przygotowałam w czasie gotowania w ramach konkursu kulinarnego dla blogerów, zorganizowanego przez Stowarzyszenie Polska Ekologia. Udka z kurczaka duszone, to naprawdę prosty i smaczny przepis na obiad. Tak, jak wspomniałam ten przepis przygotowałam w ramach konkursu, który był częścią projektu „ Niepodległa Polska smakuje „. Nasz(...)marchewka 2 ząbki czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 1/4 kostki masła + 1 łyżka oleju rzepakowego natka pietruszki i selera 1/4 niedużego selera 1 pietruszka Kluski smażone 2 ugotowane ziemniaki pieprz, sól do smaku 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Marchewkę oraz selera i pietruszkę obieramy i kroimy w drobne kawałki, czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cebulę
Kuchnia na wzgórzu