Jedyne, co podjadam podczas przygotowania posiłków to puree ziemniaczane (choć za samymi ziemniakami nie przepadam) i mascarpone połączone z bitą śmietaną. Dziś przepis na idealne puree ziemniaczane, które z pewnością sprawdzi się do tradycyjnych obiadów lub zapiekanek. Puree ziemniaczane – niepowtarzalny smak W puree ziemniaczanym najbardziej lubię ten maślany smak . Same ugotowane ziemniaki posypane koperkiem do obiadu to dla mnie(...)właśnie puree ziemniaczane. Smak tkwi nie tylko w maśle, ale także dodatkach, które możesz dopasować do swoich upodobań. Ja stawiam na pietruszkę albo szczypiorek, ale nie tylko. Składniki: 1kg. ziemniaków 2 łyżeczki masła 1/3 szklanki mleka świeży szczypiorek sól, pieprz. Przygotowanie: Obierz ziemniaki, wrzuć do osolonej wody i ugotuj je. Pokrój drobno szczypiorek. Odcedź ziemniaki i wrzuć je do większej
RozdomowionaTradycyjna zupa polskiej kuchni podawana z jajkiem i ziemniakami to obowiązkowa pozycja do przygotowania w sezonie wiosenno-letnim. Smak zupy szczawiowej to wspomnienie dzieciństwa, pobytu na wsi, wspólnego zrywania szczawiu i pierwszych kulinarnych rad babci. Składniki: 250g liści szczawiu 1l bulionu drobiowego 2 marchewki 5 ziemniaków 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany(...)pęczek koperku sól pieprz 5-6 jajek Wykonanie: 1. Marchew, cebulę i ziemniaki obrać, następnie marchew pokroić w półplasterki, ziemniaki na grubsze kawałki, a cebulę drobno posiekać. 2. Szczaw dokładnie umyć, osuszyć i drobno poszatkować. 3. Jajka ugotować na twardo, a koper drobno posiekać. 4. Cebulę i marchew przełożyć do garnka i lekko podsmażyć na maśle, następnie zalać bulionem drobiowym
Szalona Kuchnia EwelinyLubicie grille i spotkania ze znajomymi???, wiem że lubicie :). Mam dla Was pomysł na obiad z młodymi ziemniakami w koszulkach i grillowanym boczkiem w towarzystwie rumianych pieczarek. Prosto znaczy smacznie... Składniki: - 2 kg małych małych ziemniaków - 50 dag wędzonego boczku od Hańderka - 50 dag małych pieczarek - 2 duże cebule - 1/2 łyżeczki kurkumy - sól - pieprz - oliwa 1. Ziemniaki myjemy(...)nawet szorujemy i zostawiamy w łupinach. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Ziemniaki polewamy małą ilością oliwy, oprószamy solą, kurkumą, a następnie dokładnie wmasowujemy rękami. Wkładamy do piekarniki nagrzanego do 190 C, czas zapiekania ok. 60-70 minut w zależności od wielkości ziemniaków, podczas pieczenia sprawdzajcie czy są już miękkie. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pokrojoną w pióra cebulę oraz
Apetyczna babeczkaokoło 8 dużych naleśników): 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki 1 duże jajko 2 łyżki oleju szczypta soli łyżka suszonego szczypiorku – opcjonalnie Na farsz: 700g ziemniaków 500g chudego twarogu 3 średnie cebule 4 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Dodatkowo: śmietana do posmarowania po 2 plasterki sera żółtego na każdy naleśnik ziarna słonecznika – opcjonalnie(...)Zaczynamy od ugotowania ziemniaków – obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy i gorące tłuczemy lub przeciskamy praską do ziemniaków. Odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie siekamy cebulę na drobno. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i smażymy ją aż stanie się złocista – około 10-15 minut, na średnim ogniu, od czasu do czasu
Smaczna Stronaprzeszkadzały mi pływające w niej liście 😂 Teraz ją uwielbiam i czekam z utęsknieniem na ten okres wiosenny, kiedy pojawia się pierwsza botwina, aby przygotować z niej pyszną zupę... z ziemniakami, marchewką i dużą ilością koperku oraz szczypiorku. Taka jest najlepsza! Jak u mamy... P.S. Moją zupę przygotowuję na udku z kurczaka, ale jeśli nie jecie mięsa to pierwszy etap(...)mięsem możecie pominąć, a przygotowane warzywa należy zalać bulionem warzywnym 😉 Składniki: 1 udko z kurczaka 4 ziemniaki 2 marchewki 2 pęczki botwinki 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz 1/2 szklanki śmietany 18% Wykonanie: Udko z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu
Kuchnia MagdaLenyLangosz , węgierski przysmak w wersji mini Langosz, to jedna z bardziej popularnych potraw na Węgrzech . Jest to rodzaj ciasta drożdżowego z dodatkiem gotowanych ziemniaków , smażonego jak nasze pączki w głębokim tłuszczu . Langosz podaje się zazwyczaj z kwaśną śmietaną ,tartym serem lub z gulaszem . Generalnie nie ma zasad co do dodatków , je się z tym z czym najlepiej smakuje Moje Langosze(...)wersji mini , łatwiej się je zjada i można takie maluchy łatwo urozmaicić . Po prostu są poręczniejsze (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : ciasto: 500 g mąki ok. 200 g ziemniaków 3 łyżki cukru 30 g świeżych drożdży 400 ml mleka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju olej do smażenia dodatkowo – nadzienia : pierwsza opcja: kwaśna śmietana ser żółty , tarty druga opcja
Ogrodnik w podróżySkładniki: 2 kg ziemniaków 2 cebule 1 jajo 3 łyżki mąki pszennej ole do smażenia sól i pieprz ziołowy na sos: jogurt naturalny 2 ząbki zmiażdżonego czosnku pół pęczka koperku ponadto: szynka parmeńska Przygotowanie: ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub użyj specjalnego robota do ścierania ziemniaków cebulę obierz i zetrzyj na tarce jak ziemniaki połącz(...)ziemniaki z cebulą dodaj jaja, mąkę, sól i pieprz wszystko dokładnie wymieszaj smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony sos: połącz wszystkie składniki następnie: ułóż placki na talerzu posmaruj sosem połóż na wierzch plastry szynki parmeńskiej Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeświetnie pasuje do łososia. Prosty sos a taki smaczny! Często jemy łososia na obiad ale pierwszy raz podałam go z awokado chimichurri. Dzisiaj też mieliśmy ochotę na młode ziemniaki! No wreszcie staniały na tyle, że zdecydowałam się je kupić. Nie chodzi o pieniądze ale o fakt, że za zwykłe ziemniaki nie mam zamiaru płacić niewiadomo ile! Wszystko ma swoje granice(...)łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego Pieczony łosoś 1 kg fileta z łososia 1 cytryna 1¾ łyżeczki soli ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżka oliwy Dodatkowo 1 kg ziemniaków koper Natrzyj łososia solą, przyprawami i oliwą. Ułóż w żaroodpornym naczyniu skórą do dołu. Pokrój cytrynę w plasterki i obłóż nimi rybę. Wstaw do nagrzanego na 275ºC pikearnika i piecz
codojedzeniaKotlety jaglano-jajeczne By Piotr 1 czerwca 2018 Kotlety jaglano-jajeczne, czyli moim zdaniem naprawdę ciekawe i warte wypróbowania danie w pełni wegetariańskie. Doskonale smakują w połaczeniu z pieczonymi ziemniakami i prostą sałatką ze śmietaną. Rewelacja! Składniki: kasza jaglana - ok. 1 szklanki ugotowanej (1/3 szklanki przed ugotowaniem) jajka - 6 sztuk ser żółty - ok. 200g, startego cebula - 1 szczypiorek - 1 duży(...)przypadku klasycznych kotletów mielonych. Formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie olej + masło) do zarumienienia z każdej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i prostą sałatką. Kotlety jaglano-jajeczne, czyli moim zdaniem naprawdę ciekawe i warte wypróbowania danie w pełni wegetariańskie. Doskonale smakują w połaczeniu z pieczonymi ziemniakami i prostą sałatką ze śmietaną. Rewelacja
Pogotujmy.plczas szybko leci...niedawno zbieraliśmy, za chwilę zaś zbierać będziemy. Uwielbiamy grzyby, przede wszystkim zbierać. Zapiekankę gorąco polecamy miłośnikom leśnych smaków. Składniki 1 kg młodych ziemniaków pół kg prawdziwków 1 cebula 4 ząbki czosnku czubata łyżeczka suszonego tymianku pół litra smietany 30 % ser żółty do posypania natka pietruszki sól pieprz czarny olej do smażenia Przygotowanie Ziemniaki obrałem, pokroiłem w pół(...)plasterki ( o grubości 1 cm ), przesmażyłem na oliwie, ok. 10 minut, delikatnie mieszając. W garnku zagotowałem śmietankę. Wrzuciłem przesmażone ziemniaki. Grzyby i cebulę pokrojone w kostkę wraz z posiekanym czosnkiem przesmażyłem na oliwie ( duży ogień, aby szybko odparowała woda ). Smażyłem 10 minut , cały czas mieszając. Dodałem ziemniaki. Doprawiłem sola, pieprzem i tymiankiem. Gotowałem na wolnym ogniu 10 minut, często mieszając
R'n'G KitchenKolorowa zapiekanka z wiosennych warzyw. Młode ziemniaki, cukinia i pomidory tworzą ciekawe wizualnie, a przede wszystkim pyszne połączenie :) Zapiekanka jest lekka, ale sycąca. Idealna na obiad lub kolację. Moja wersja jest wegetariańska, jednak mięsożercy spokojnie mogą dorzucić kawałki mięsa, czy nawet mięso mielone, pamiętając o dostosowaniu czasu pieczenia, żeby mięso nie było surowe. Można też klasycznie posypać górę żółtym(...)serem lub mozarellą. ZAPIEKANKA WARZYWNA Z ZIEMNIAKAMI W JOGURTOWYM SOSIE Czas przygotowania 40-45 minut Składniki podane do przygotowania dwóch porcji 3 ziemniaki Pomidor malinowy Pół dużej cukinii Kawałek zielonej i czerwonej papryki Pół czerwonej cebuli Jajko Szczypiorek 5 łyżek jogurtu Łyżka płatków drożdżowych* Przyprawy - czubryca zielona, czosnek, oregano *płatki nadają serowy smak, można zastąpić startym serem lub pominąć Ziemniaki
HealthyCreationsmnie wiosennie! Krem z białego słodkiego ziemniaka i szparagów. Biały słodki ziemniak nadaje zupie gęstej konsystencji, dzięki czemu krem jest sycący. Delikatny smak oraz kolor słodkiego ziemniaka nie dominuje nad szparagami, dlatego można rozkoszować się zarówno ich smakiem, jak i soczystym zielonym kolorem. Krem z białego batata i szparagów. Składniki ok. 600 g białego słodkiego ziemniaka (batata), obierz(...)wodą przetnij każdy szparag w poprzek na pół rozgrzej w otwartym szybkowarze tłuszcz dodaj cebulę, szczyptę soli i podsmażaj, aż cebula zeszkli się i delikatnie zarumieni dodaj pokrojony słodki ziemniak, chwilę podsmażaj dolej wodę dodaj kostki warzywne i ziołową zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap I otwórz szybkowar i dodaj szparagi zamknij szczelnie garnek
Szybko Szybkowarprzepis powstał przez przypadek. Okazał się jednak na tyle smaczny, że już kilka razy do niego wróciłam. Po którymś obiedzie zostały mi ugotowane ziemniaki. Przełożyłam je do miseczki I nie miałam pomysłu, jak je wykorzystać. Młody miał wrócić do domu wieczorem I chciałam przygotować je dla niego do mięsa. Zastanawiałam się, co będzie mu smakować. Połączyłam kilka składników, pomieszałam, podsmażyłam(...)czasu przygotowuję je od czasu do czasu do obiadu. Doskonale sprawdzą się nie tylko z porcją mięsa. Będą smakować także z każdym rodzajem sosu. Naprawdę polecam. Składniki: • 5-6 ziemniaków • ½ szklanki startego żółtego sera • 1 pęczek szczypiorku • 1 łyżka mąki pszennej • 1 jajko • ¾ szklanki bułki tartej • olej do smażenia • sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie
W mojej kuchnipush({}); Zupa szparagowa. Krem z białych szparagów. – Składniki: 1,5 bulionu warzywnego lub drobiowego (np. rosołu lub bulion z tego wpisu: bulion warzywny – przepis ) 2 średniej wielkości ziemniaki (najlepiej młode) – ok. 200g 1 pęczek białych szparagów – ok. 500g 1 średnia cebula – ok. `130g 2 łyżki masła 1 średnio czubata łyżka mąki pszennej 2 żółtka szczypta(...)możecie poczytać tutaj: Szparagi przepisy, jak kupować, obierać i gotować szparagi? Tak przygotowane szparagi pozbawić główek (odłożyć na bok na potem), a resztę pokroić na 2-3 cm kawałki. Ziemniaki obierać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. W garnku podgrzewać bulion, wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek), ewentualnie posolić jeśli bulion nie jest zbyt doprawiony. Cebulę obrać
Kulinarne Przebojeserem pleśniowym już trafiła do stałego menu wielu z Was, jestem bardzo szczęśliwa z tego powodu! Dzisiaj pora na sobotnią zupę sezonową czyli zupa z botwinki, koniecznie ziemniakami i dużą ilością czosnku. Na następny dzień smakuje jeszcze lepiej! Zupa z botwinki z ziemniaczkami / 6 porcji Składniki: pęczek botwinki z dużymi buraczkami 1 duża kość schabowa 4 ząbki czosnku(...)marchewki 2 mniejsze korzenie pietruszki 6-8 dużych ziemniaków najlepiej młodych sól i pieprz Przygotowanie: Gotujemy wywar z kości schabowej. Ugotowaną kość schabową wyciągamy z wywaru. Warzywa obieramy, dokładnie myjemy, zwłaszcza liście botwinki. Do gotowego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę: marchewkę i pietruszkę, młode buraczki razem z liśćmi i łodygami botwinki. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy do zupy
Moja smaczna kuchnia