ziemniaki - 38421 przepisów (strona:293/2562)

Pierogi ruskie 200

mogła je jeść codziennie. Składniki ( na około 70 sztuk) podwójna porcja ciasta na pierogi, na które znajdziesz przepis tutaj 500 g sera białego tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków 2 łyżeczki soli (lub do smaku) 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego lub czarnego 1 łyżeczka majeranku 1 cebula i 2 łyżki masła lub smalcu do podsmażenia Przygotowanie: Przygotować ciasto na pierogi(...)podwójnej ilości składników. Farsz: – ziemniaki obierz, opłucz, włóż do garnka, dodaj sól, zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedź, włóż z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłucz dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki całkowicie ostudź, odparuj. – ser pokrusz, rozgnieć widelcem lub praską. Wymieszaj z ziemniakami, doprawić

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Curry in a Hurry, z kurczakiem, ziemniakami i szpinakiem... 185

Generalnie zjedli ś my z ry ż em, a ja, jako rodzinny doka ń czacz pozosta ł o ś ci obiadowych, podjad ł am ostatnia porcj ę z upieczonym ziemniakiem i wielkim kleksem jogurtu greckiego. Sprawdzi ł o si ę wspaniale! Ziemniaki pochodzi ł y z puszki. Pierwszy raz... Bo i owszem widywa ł am owo cudo, czyli gotowe(...)raczej z obrazem starego kawalera, którego mamusia nie nauczy ł a gotowa ć , pra ć i zmywa ć naczy ń , i który polega na staro ść na gotowym zestawie: ziemniaki z puszki, groszek z mikrofali i 'pie' z sekcji deli lokalnego supermarketu...  Przepis z Madhouse cookbook .  Sk ł adniki: (na 3-4 porcje

Lejdi of the house
Mięciutkie kopytka – świetny obiad dla całej rodziny 393

zarówno jako dodatek do obiadu, jak słodki deser. W przygotowaniu kopytek najważniejsze są proporcje. Mąki nie może być zbyt dużo, bo nasze kluseczki wyjdą twarde. Cały szkopuł tkwi w ziemniakach. W zależności od odmiany będą one wymagały więcej lub mniej mąki. 1 kg ziemniaków (można wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z wczorajszego obiadu) 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 szklanki(...)mąki (ok. 250 g) Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Gotowe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich 2 jajka oraz łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę ciągle wyrabiając ciasto. Powinno ono być elastyczne i nie zbyt klejące. Podczas cięcia ciasto nie powinno się ciągnąć za nożem. Z ciasta formujemy wałeczki, a następnie kroimy je po skosie

Dieta bez mleka
Kluski ziemniaczane po kujawsku 234

zamienić na słoninkę lub na kiełbasę jak w moim przypadku. Sycące i pyszne danie. Troszkę pracochłonne ale mam nadzieję że was to nie zrazi i spróbujecie. Składniki: 1 kg ziemniaków 3-4 czubate łyżki mąki pszennej 300 g boczku 2 cebule 250 g twarogu tłustego/półtłustego 3 szczypty soli Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na rozgrzanej patelni(...)dodaje oleju, gdyż tłuszcz wytopiony z boczku nam wystarczy. Następnie pokrojoną w kostkę cebulę dodajemy do boczku i wszystko razem smażymy do momentu zeszklenia cebulki. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przekładamy na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody. Zebraną wodę przelewamy do szklanki, a do zebranej na dnie skrobi dodajemy starte ziemniaki.  Następnie dodajemy soli

Dominacja smaku
Kapuśniak na żeberkach – kuchnia podkarpacka 211

Podkarpaciu przygotowuje się go na różne sposoby. Na północy regionu do zupy często dodaje się kaszę jęczmienną i groch. Na południu kapuśniak zagęszcza się zasmażką, podaje się z całymi ziemniakami i okrasza skwarkami ze słoniny. Gdzieś pomiędzy tym umieściłabym kapuśniak na żeberkach z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, z marchewką, pietruszką i selerem. Smacznie, warzywnie, zimowo, a przede wszystkim domowo(...)lubię :) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 500 g żeberek wieprzowych 200 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler) 1 cebula sól pieprz liść laurowy ziele angielskie kminek 6 ziemniaków Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i w dużym garnku zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do żeberek

Trzeci talerz
Pączki z ziemniakami 500

mną już od kilku dni 😁 Wiem, że Tłusty Czwartek będzie dopiero 8 lutego, ale musiałam  je usmażyć.  Postanowiłam wypróbować przepis na pączki wraz z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.  Poniższe pączki są miękkie, pulchne i dłużej zachowują świeżość, a ziemniaki w ogóle nie są wyczuwalne w smaku.  Zachęcam do smażenia!  Składniki na 20 pączków: ciasto drożdżowe(...)13/3 szklanki mąki pszennej (500 g) 2 duże ugotowane ziemniaki, np. z dnia poprzedniego (200 g) 1/5 szklanki zwykłego cukru (60 g) 1/5 szklanki mleka (50 ml) 3 duże jajka + 1 żółtko 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 1 łyżka ekstraktu wanilinowego 80 g masła do nadziania 1 słoiczek powideł śliwkowych (250 g) do smażenia

Ugotować
Gratin z batatów 215

Bataty (pataty, słodkie ziemniaki) są coraz bardziej popularne. Warto włączyć je do swojej diety, bo przewyższają pod względem wartości odżywczych i wartości zdrowotnych tradycyjne ziemniaki. Batat bogaty jest w składniki mineralne i witaminy, jest zasobnym źródłem karetonoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny i likopenu. To produkt bezpieczny dla diabetyków, ponieważ ma niski IG=54. Dla porówniania IG gotowanych ziemniaków wynosi(...)Gratin z batatów to świetny dodatek prawie do każdego drugiego dania. Przepis znalazłam  tutaj . Prosta zapiekanka z pokrojonych na cieniutkie plasterki słodkich ziemniaków z dodatkiem listków szałwii to łatwe, proste danie i świetnie się prezentuje. Składniki: 2 bataty 2 ząbki czosnku 2 gałązki szałwii sól, pieprz 120 ml śmietany kremówki Wykonanie: piekarnik nagrzać do 200`C małe naczynie żaroodporne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Filet z dorsza na puree z brokuła i ziemniaka 243

Przepis na pieczony filet z dorsza na zielonym puree z brokuła i ziemniaka. To moja propozycja na piątkowy obiad w ramach #fishfriday. W tym przepisie sprawdzi się dobrze zarówno filet z dorsza, jak i każdej innej białej ryby – może to być mintaj, sola czy halibut. Danie jest ekspresowe, da się go przygotować w pół godziny i jest bardzo smaczne(...)480g filetów z dorsza (lub innej białej ryby) kilka plasterków cytryny gruboziarnista sól gałązka rozmarynu 2-3 ząbki czosnku łyżeczka oliwy do wysmarowania naczynia żaroodpornego 400g różyczek brokuła 200g ziemniaków pokrojonych w kostkę (2 średnie lub jeden duży ziemniak) 2 duże cebule łyżeczka soli łyżka oliwy Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i położyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą skórą

Dietolog
Kopytka 219

blogu zabrakło jeszcze kopytek - pysznych kluch, które od czasu do czasu robię do obiadu. Tajemnicą udanych kopytek są dobre ziemniaki - najlepiej białe i sypkie. Bo im mniej mąki dodamy do ciasta, tym nasze kopytka będą miększe i delikatniejsze. A do kopytek bardzo pasują wszelakie sosy :) Składniki: 500 g ziemniaków 100 g mąki pszennej 1 jajko sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki(...)obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu gorące ziemniaki rozgnieść w prasce. 2. Ziemniaki ostudzić, przełożyć na stolnice. Dodać mąkę, jajko i sól, zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. 3. Z ciasta uformować wałek, ostrym nożem odcinać kopytka. Gotować w osolonym wrzątku ok 3-4 minut od zagotowania, delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wyjąć kluski

Kuchnia domowa Ani
Niedziela: Pieczone udka z kurczaka w zalewie pomarańczowej 160

jadamy frytek smażonych, bo są tłuste, czyli bardziej kaloryczne, a do tego trzeba na nie zmarnować sporo dobrego oleju Frytki pieczone, wcześniej namoczone w wodzie, która wypłukuje z ziemniaka skrobię, są po prostu pyszne – miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Nasz kolejny ulubiony składnik to pieczony jarmuż. W tej postaci smakuje nam chyba najbardziej. Jeśli jeszcze(...)talerzu. Obiad podaliśmy z najprostszą z surówek – z czerwonej kapusty z pomarańczą i jabłkiem, skropioną sokiem z pomarańczy i cytryny. Składniki: 4 udka kurczaka 6 średniej wielkości ziemniaków 4 garści jarmużu (4 duże gałązki) Ząbek czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżeczka papryki w proszku Sól Pieprz Łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżka oleju Zalewa: 2 pomarańcze 3 łyżki sosu sojowego

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 212

tydzień Lista zakupów: Sześć udek z kurczaka Chorizo (0,5 kg) Prosciutto Anchois (będzie potrzebna jedna rybka) Paczka jarmużu Dwie papryki czerwone Dwie papryki żółte Por Cukinia Słodkie ziemniaki 0,5 kg 6 średniej wielkości ziemniaków Sałata rzymska Pomidorki koktajlowe 250 g 3 pomarańcze Cytryna 2 jabłka, w tym jedno słodkie, najlepiej deserowe Mała główka czerwonej kapusty Pęczak Cieciorka(...)jadamy frytek smażonych, bo są tłuste, czyli bardziej kaloryczne, a do tego trzeba na nie zmarnować sporo dobrego oleju Frytki pieczone, wcześniej namoczone w wodzie, która wypłukuje z ziemniaka skrobię, są po prostu pyszne – miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Nasz kolejny ulubiony składnik to pieczony jarmuż . W tej postaci smakuje nam chyba najbardziej. Jeśli jeszcze

Niedzielny kucharz
Niedziela – Fish and chips z piekarnika, czyli ryba bez smażenia 313

wpadliśmy! Zaczynamy jak w klasycznej, smażonej wersji fish and chips – ryba trafia do panierki (my zrobiliśmy mieszankę według naszego pomysłu, dodając do bułki tartej parmezan), kroimy ziemniaki na frytki. Całość, zamiast do gorącego tłuszczu, wstawiamy jednak do gorącego piekarnika. Po dwóch kwadransach (tyle czasu potrzebują frytki, rybie wystarczy kwadrans) wyciągamy pachnące, smakowite danie. Fish and chips podaliśmy z pełną(...)tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: Na fish and chips: 500 g mrożonej ryby (dorsz lub morszczuk) Kilka dużych ziemniaków Pół szklanki bułki tartej 1/3 szklanki tartego parmezanu 2 łyżki oleju 2 łyżki suszonego oregano 3 łyżki mleka lub wody Sól, pieprz Na surówkę: Ćwiartka średniej wielkości główki kapusty Jabłko

Niedzielny kucharz
Czwartek: Focaccia z kaszanką 170

mocno przesmażoną ze spieczoną prawie na węgiel cebulą. Kaszanka w zupełnie nowej odsłonie Kombinowaliśmy jak zrobić z kaszanki zupełnie nowe danie, trzymając się jednak podstawowych składników, czyli cebuli i ziemniaka. Tarta byłaby według nas zbyt tłusta, a zapiekanka ziemniaczana chyba trochę nudna. Po namyśle doszliśmy do przekonania, że najlepiej kaszance będzie w towarzystwie focacci, którą zrobiliśmy z ciasta pszenno-ziemniaczanego(...)mąkę razową. Za każdym razem ciasto wychodziło super. Focaccia pszenna jest lżejsza i bardziej elegancka, za to razowa jest aromatyczniejsza. I zdrowsza. Do mąki dodaliśmy ubitego na gładko, gotowanego ziemniaka. To sposób robienia focacci pochodzący z Pugli, czyli samego obcasa włoskiego buta. Na drożdżach ciasto pięknie wyrosło. W piecu super się upiekło, a położona na wierzchu kaszanka w plastrach, posypana

Niedzielny kucharz
Kapuśniak z pieczonej kapusty 185

menu na tydzień – przedświąteczna dieta. Kapuśniak z pieczonej kapusty My postanowiliśmy zrobić z niej… kapuśniak. Zblendowaliśmy ją po upieczeniu, podlali bulionem i podali z pokrojonymi pieczonymi marchewkami i ziemniakami. Fioletowy kapuśniak może wyglądać nieco osobliwie, ale mieliśmy pod ręką czerwoną kapustę, bo wykorzystywaliśmy ją również we wtorkowym makaronie warzywnym. Uważamy, że sprawiła się świetnie! Poza tym taki kapuśniak wygląda(...)kapuśniak z pieczystego może Wam przypaść do gustu! Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwy Szacowany koszt dla 2 osób: 5 zł Składniki Mała główka czerwonej kapusty 2 marchewki 2 ziemniaki 2 łyżki oregano 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki kminku Łyżeczka kminu rzymskiego 3 łyżki siekanego świeżego koperku Sok z połowy cytryny Przygotowanie Krok 1 Myjemy warzywa. Marchewki

Niedzielny kucharz
Wtorek: Warzywne muffiny 201

folią kuchenną i wstawiamy do zamrażalnika. Później, po rozmrożeniu i odgrzaniu smakują naprawdę pysznie. Składniki: (dla 4 osób) Wykorzystujemy te składniki, które mamy akurat w lodówce, np.: 1 ugotowany ziemniak Dwie marchewki Dwie pietruszki Seler korzeniowy Brokuł Pieczarki Żółty ser (rodzaj sera jest właściwie dowolny, najlepiej zgodnie z naszymi zasadami wykorzystaj ser, który zalega w Twojej lodówce. Dobrze sprawdzą się(...)Łyżka tymianku Przygotowanie: Krok 1 Nagrzej piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem. Przygotuj warzywa do pieczenia – pokrój marchewki i pietruszki na pół, a potem jeszcze raz na pół, ziemniaka na talarki lub w kostkę, selera w grube plastry, a następnie jak frytki, pieczarki w grube plastry. Brokuł podziel na różyczki. Ułóż na blaszce do pieczenia, skrop olejem, posól

Niedzielny kucharz