kluseczki to mógłby jeść co dziennie i chociaż nie przepada za bardzo za cukinią, był zaskoczonym smacznym efektem końcowym. Przepis: (dla 3 - 4 osób) Składniki: 1 kg obranych ziemniaków mąka ziemniaczana 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 puszka pomidorów z dodatkiem czosnku i cebuli 1 puszka pomidorów arrabbiata mieszanka ziół śródziemnomorskich (bazylia, oregano, rozmaryn, majeranek, tymianek.) oliwa z oliwek(...)sól, pieprz Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Przeciskamy przez praskę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 2. Paprykę i cukinię myjemy, z papryki wyciągamy gniazdo nasienne, i kroimy warzywa w kostkę. 3. Na rozgrzaną patelnie, wkładamy nasze warzywa i dusimy, doprawiając około 2 łyżeczkami ziół śródziemnomorskich, 2 szczyptami soli i pieprzu, cukinia puści soki, dlatego nie trzeba podlewać wodą. Kiedy
Mój pomysł nadługich minut stania przy kuchence. Po prostu pakujemy wszystko do jednego naczynia i zapiekamy. Potem tylko jakaś suróweczka i obiad gotowy 😉 Składniki: 1 kg karkówki 5-6 ziemniaków 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz papryka słodka i ostra majeranek przyprawa do ziemniaków olej Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry. Posypujemy mieszanką przypraw, wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę(...)Ziemniaki myjemy, kroimy na plastry, posypujemy przyprawą do ziemniaków lub ulubionymi ziołami. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy plastry mięsa. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim na przemian mięso, ziemniaki i cebulę. Na patelnię po smażonym mięsie wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy i wlewamy do naczynia z mięsem. Przykrywamy je i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
Walijskie PichcenieDziś jedzonko tak na szybko zrobione..Zostało ziemniaków z obiadu, w lodówce puszka z pasztetem , no i były pyzy.Do nadzienia można użyć także np.ugotowane i zmielone mięsko , farsz z kapusty..lub nawet na słodko. 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna 1 jajko sól, pieprz dowolne nadzienie [ u mnie pasztet] Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie przepuścić je przez praskę(...)ziemniaków.U łożyć równo w misce, wyciągnąć 1/4. W powstałe miejsce wsypać mąką pszenną i ziemniaczaną (z lekką przewagą mąki ziemniaczanej). Wyciągnięte ziemniaki dodać z powrotem . Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta formować kulki, rozpłaszczyć, a na środku nakładać trochę farszu, uformować kulki. Pyzy wrzucać do wrzącej, osolonej wody.Gotować do momentu wypłynięcia
Moje domowe kucharzenieKlasycznie składa się z bakłażanów, cebul, selera naciowego, papryk, pomidorów, kaparów, oliwek z dodatkiem rodzynek, czosnku i octu winnego. Ja nieco zmieniłam ten tradycyjny przepis. Dodałam cukinię, pieczarki i ziemniaki zamiast papryk, pomidorów i oliwek. Całe danie pachnie pieczonymi i smażonymi warzywami z dodatkiem suszonych pomidorów, kaszy jęczmiennej, słodkich rodzynek, kaparów, selera naciowego, aromatycznych przypraw i octu winnego. Wspaniałe danie(...)wysiłku wyjąć ją z zamrażarki i smakować. Jednym zdaniem, jest to bardzo warzywne i aromatyczne jednogarnkowe danie wege. Smacznego Składniki: 3 cukinie 2 bakłażany kawałek selera naciowego 4 ziemniaki 2 cebule 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku 4 suszone pomidory z zalewy kilka kaparów 2 łyżki rodzynek 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 2 łyżki octu winnego oliwa z oliwek masło klarowane
Zasmakuj KuchniDziś na moim blogu przepis na pyszne dufinki z mięsem. Dufinki są łatwe i szybkie do przygotowania. Możemy je zrobić z ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Podajemy je z ulubionym sosem. SKŁADNIKI: Ciasto: ½ kg ziemniaków, 1,5 szklanki mąki. 1 jajko, sól, Farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa, Dodatkowo: olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE(...)Farsz: Cebulę obieram i kroję w kostkę. Mięso mielone oraz cebulę przekładam na patelnię. Smażę na oliwie około 10 minut. Oprószam solą i pierzem. 2. Ciasto: Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i przeciskam przez praskę. Do potrawy można wykorzystać również ziemniaki, które zostały nam z obiadu. Ziemniaki przekładam na stolnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto
Tradycyjna kuchnia KasiŻeberka w marynacie z musztardy, sosu sojowego, z dodatkiem curry i pieprzu czarnego, chwilę poleżały a następnie w rękawie foliowym „wylądowały”. Do nich cebule i marchewki dołączyły, a ziemniaki pokrojone w ćwiartki do drugiego worka wskoczyły. Równocześnie w piekarniku piekły się wspaniale, a po godzinie, już smakowały - doskonale. Składniki: 1 kg żeberek, ziemniaki, 4 marchewki, 3 średnie cebule(...)mieszamy z sosem sojowym z dodatkiem curry i pieprzu. Żeberka nacieramy marynatą i pozostawiamy na ok. 1 godz. Marchew obieramy i kroimy w grubsze plastry, cebule w ćwiartki, ziemniaki (nie obieramy) w ćwiartki. Ziemniaki skrapiamy olejem i przekładamy do rękawa foliowego. Żeberka, marchew, cebulę wkładamy do drugiego rękawa, końcówki związujemy. Ziemniaki i żeberka pieczemy
Moniki Smakołykiniejednego z Was na babcinym stole. Mnogość dodatków do nich powoduje, że każdy znajdzie coś dla siebie. Ja dziś proponuję placki z domowym sosem czosnkowo- koperkowym. Składniki: 2 kg ziemniaków 2 cebule 1 jajo 3 łyżki mąki pszennej ole do smażenia sól i pieprz ziołowy na sos: jogurt naturalny 2 ząbki zmiażdżonego czosnku pół pęczka koperku Przygotowanie: ziemniaki umyj, obierz(...)zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub użyj specjalnego robota do ścierania ziemniaków cebulę obierz i zetrzyj na tarce jak ziemniaki połącz ziemniaki z cebulą dodaj jaja, mąkę, sól i pieprz wszystko dokładnie wymieszaj smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony sos: połącz wszystkie składniki Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeJesień nieodłącznie kojarzy mi się z ziemniakami, wykopkami i pieczeniem ziemniaków w ognisku. Na klasowe wykopki jeździłyśmy do gospodarstwa rodziców naszej nauczycielki. Takie jesienne wyjazdy w pole to była frajda. Szliśmy z wiaderkiem za traktorem i zbieraliśmy wykopane z ziemi ziemniaczki. Potem było ognisko. Zapach dymu, lekko poparzone palce i buzie umazane popiołem. To były wspaniałe wyprawy, a smak(...)zapach lekko posolonego kartofla z dodatkiem masełka zapamiętam do końca życia. Naszło mnie na wspomnienia Dziś, prawie nikt nie piecze ziemniaków w popiele, choćby dlatego, że nie wolno palić ognisk ani w ogrodach ani na działkach. Zapraszam Was na kartoffiny- pieczone, kartoflane babeczki z masłem, serem wędzonym i tymiankiem w towarzystwie pikantnej chińskiej sałatki z ogórków (przepis
Kasia i jej kobiecy światnawrzucałam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Rosyjska jesień , jest tłusta od majonezu , syta od ziemniaków , takie rozgrzewające , kaloryczne i mega pyszne jadło ..oby nie poszło w sadło , ale od czasu do czasu nawet smalczyk z chlebkiem nie zaszkodzi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tylko dlaczego wszystko co dobre nigdy nie jest fit :* Składniki : 4-5 kiszonych ogórów 2 kiełbaski śląskie 4 ziemniaki średniej wielkości puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy pęczek szczypiorku z dymką ( duży ) 2 łyżki majonezu – koniecznie gęstego inaczej będzie ciapowata 1 łyżka chrzanu sól i dużo pieprzu do smaku ( ma palić
Ogrodnik w podróżySchabowe z frytkami ale trochę w innym wydaniu jak tradycyjne. Frytki zrobiłam z ziemniaków słodkich batata, i ziemniaków fioletowych truflowych. Ziemniaki truflowe pochodzą z Francji i są bardzo smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Jako nadzienie schabu użyłam marchewki fioletowej, jest ona mniej słodka od pomarańczowej i bardziej wartościowa. Była pierwszą marchwią uprawianą, i została wyparta przez pomarańczową(...)konkursie www.olejkonwenanse.pl 3 plastry schabu 2 marchewki fioletowe 1 batat 50 dkg ziemniaków fioletowych truflowych 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz przyprawa gyros olej rzepakowy Wielkopolski 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszone natka pietruszki Marchewki obieram, kroję na pół tak żeby uzyskać kawałki długości rozbitego schabu. Wkładam do garnka, wlewam wodę i gotuję około 30 minut
wesoła kuchniadodatkami cebuli, chili, pieczarek. Raczej tradycyjnie, bez wyszukanych dodatków. Dziś nieco inna wersja – nie ma passaty – jest śmietanka ze szczypiorkiem. Dodałam także marchewkę, pietruszkę i ugniecione ziemniaki gotowane w mundurkach. Inaczej, ale też pysznie. Czekają mnie jeszcze faszerowane cukinie, które mi polecaliście, ale jeszcze mi się nie udało… Muszę się za nie zabrać tymczasem zapraszam na pyszne(...)faszerowane bakłażany. Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 bakłażany 2 mniejsze ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 cebula połowa papryczki chilli 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 1 mniejsza czerwona papryka 200 g śmietany 12% vegeta, sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny, majeranek, papryka słodka, mieszanka przyprawy kebeb-gyros pęczek posiekanego szczypiorku 2-3 łyżki soku z cytryny łyżeczka
Zasmakuj KuchniPolacy kochają ziemniaki i kluchy w różnych wydaniach. Podstawa dobrych kopytek jest dobry ziemniak, bo to przecież król tego dnia. Wariacji dodatków i podania jest naprawdę dużo,a ja Wam mówię spróbujcie z sosem pieczarkowym!. Składniki: - 1 kg ziemniaków - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 6 łyżek mąki ziemniaczanej - jajko - 1 płaska łyżeczka soli Sos pieczarkowy(...)pieczarek - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka suszonego majeranku - sól - pieprz - 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 2 łyżki mąki pszennej - olej 1. Ugotowane ziemniaki ubijamy lub mielimy przez maszynkę, dodajemy mąkę i wbijamy jajko (mąki ziemniaki mogą zabrać mniej lub więcej, sami ocenicie ile jej dodać podczas wyrabiania). 2. Wyrabiamy masę na kluski. Stolnicę podsypujemy mąką, urywamy
Apetyczna babeczkaWitajcie :) Dzisiaj propozycja obiadowa, bitki schabowe w sosie słodko-kwaśnym z kluskami śląskimi.Danie banalnie proste i szybkie w przygotowaniu.Do klusek możecie wykorzystać ziemniaki np: z poprzedniego dnia. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 12 plastrów schabu 2 duże cebule 600 ml sosu przecierowego słodko-kwaśnego 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżeczki granulowanego czosnku(...)łyżka przyprawy do mięs 1/2 łyżeczki pieprzu i chili 1 łyżka domowej vegety 1/2 szklanki oleju ziemniaki 1 jajko mąka ziemniaczana sól, pieprz Wykonanie : Plastry schabu myjemy, osuszamy i troszkę rozbijamy. wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i z olejem, nacieramy nimi mięso. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do mięsa i jeszcze raz wszystko mieszamy
Sama słodycz i szczypta chiliatuty tej kiełbasy. Nie myślcie, że jedliśmy ją jedynie w formie kanapek – nie byłabym sobą, gdybym nie zaproponowała Wam oryginalnego dania. Zobaczcie, co pysznego z niej wyczarowałam. Puree z ziemniaków, selera i soczewicy z chrupiącymi chipsami z kiełbasy krakowskiej suchej Składniki na 4 porcje : 800g mączystych ziemniaków 200g korzenia selera 100g czerwonej soczewicy 30g masła sól, pieprz ½ łyżeczki mielonego kuminu(...)kminu rzymskiego) 200g kiełbasy krakowskiej suchej, posiekanej w cienkie słupki łyżka posiekanego szczypiorku listki bazylii kilka pomidorków koktajlowych do podania Ziemniaki i seler obrać, pokroić w drobną kostkę, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać kmin rzymski i ½ łyżeczki soli. Gotować do miękkości pod przykryciem przez jakieś 15-20 minut. Soczewicę przelać na sitku zimną wodą, osączyć, włożyć
DietologMakaron z serem z ziemniaka Chwilkę drapałem się po głowie i zastanawiałem co zrobić na obiad. Wybrać miałem między ziemniakami a makaronem, ale jak tu wybrać, skoro pożąda się jednego i drugiego? Postanowiłem więc, po chwili namysłu, ukręcić ser z ziemniaka (równie prawdziwy ser, jak te tanie marketowe) i ubabrać w nim makaron. Otrzymałem cudo, które widzicie na załączonym obrazku(...)makaron z serem z ziemniaka zapiera dech w piersi i sprawia, że serce zaczyna szybciej bić… Czyżby to danie było kobietą? „Dobrałem się do niej – do tego makaronu – i spałaszowałem bez mrugnięcia okiem… Na sam koniec – ostatkiem sił – wylizałem naczynko i uroniłem rzewną łzę… Teraz po tych wspaniałościach zostały tylko wspomnienia
Blendman