Szklarskiej Porębie, bardzo lubie tam wracać, góry niezbyt wysokie, a miejsca przepiękne. U podnóża Szrenicy w pobliżu wyciągu można naprawdę dobrze zjeść. Tradycją jest,że zawsze tam jem ziemniaki pieczone z różnymi sosami i dodatkami. Postanowiłam ten smak przenieś do domu. Polecam SKŁADNIKI: kilka równej wielkości ziemniaków 15 dag. sera śmietankowego 4 plastry boczku 4 plastry szynki 2 cebulki szalotki(...)kwaśnej śmietany 2-3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sucha cebulka prażona masło sól, pieprz WYKONANIE: ziemniaki wyszorować, zawinąć w folie aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na blaszce, piec do miękkości około ser,śmietanę dobrze wymieszać, dodać drobno posiekaną 1 szalotkę, sól i pieprz do smaku(pierwszy dodatek), szynkę i boczek kroimy drobno w kostkę, dodajemy posiekaną
Kuchnia Beatydojdziemy. Do tego na drugie śniadanie zapakowałam jogurt zmiksowany z borówkami, a do małego pudełeczka buraczki z serkiem i nasionami słonecznika. Ale przejdźmy zatem do przepisów Indyk pieczony z ziemniakami ( porcja dla 3 osób ) 1 udziec z indyka ( mój miał 70 dkg ) 10 ziemniaków 3 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu ( możesz zastąpić suszonym ) świeżo mielony pieprz odrobina soli(...)dołu ). Obieramy czosnek, kroimy w plasterki i okładamy nim indyka, układamy na nim gałązki rozmarynu, posypujemy pieprzem i solą ( nie za dużo zawsze potem możesz doprawić ). Dookoła indyka układamy ziemniaki obrane i pokrojone w kawałki. Dodajemy wodę, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C na 90 minut. Od czasu do czasu, dobrze polać ziemniaki i indyka sosem który wytworzy się
Kuchnia na wzgórzupierwszy rzut oka wygląda apetycznie jesteśmy w stanie przygotować chętniej. Muszę Was więc zapewnić i liczyć na to, że to wystarczy – ta sałatka jest rewelacyjna. Ziemniaki, fasolka szparagowa, sałata lodowa, podsmażony ser halloumi oraz dressing musztardowy. Jednym słowem – pycha! około 10 sztuk małych, młodych ziemniaków około 200 g zielonej fasolki szparagowej 1 op. sera halloumi 1/2 sałaty lodowej(...)wyciśnięty z 1 małej cytryny 6 łyżek oliwy 1 łyżka musztardy francuskiej 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki sól, pieprz Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Po przestudzeniu kroimy na połówki lub ćwiartki. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Przesmażamy na niej pokrojony
Smaki Na Talerzupewien styl przygotowywania potraw. Nie jest to jedna potrawa, rodzajów pilaki jest wiele. Zawsze jednak pilaki polega na gotowaniu składników w sosie zrobionym z oliwy, cebuli, czosnku, marchewki, ziemniaka i pomidorów lub przecieru pomidorowego. Biała fasola przygotowana w tym stylu to fasulye pilaki, natomiast barbunya pilaki jest przyrządzona z fasoli borlotti. Pilaki serwowane są zimne, przyozdobione(...)danie na ciepło :) Moja wersja barbunya pilaki wzbogacona jest o świeżość skórki cytrynowej i aromat ziaren kolendry. Składniki: (4 porcje) 340 g. suchej fasoli borlotti (tzw. żurawinowej) 2 duże ziemniaki 2 marchewki 4 średniej wielkości cebule 4 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą (2 x 400 g.) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 szkl. oliwy z oliwek
Delicious Placestworzyłam po powrocie z urlopu na Gran Canarii, zainspirowana smakami występującymi na wyspie. Sałatka składa się z papas arrugadas, chyba najpopularniejszego przysmaku na Wyspach Kanaryjskich. Są to tzw. pomarszczone ziemniaki - ziemniaczki gotowane w mundurkach i dużej ilości soli morskiej, spożywane zazwyczaj wraz ze skórką. Sos do sałatki powstał z sentymentu do boskiego w smaku sosu - składnika mało kanaryjskiego, ale przepysznego(...)zdecydowanie zmniejszyłam ilość oliwy, ale zachowałam to co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło - dużą ilość liścia laurowego. Składniki: (4 porcje) Papas arrugadas (pomarszczone ziemniaczki) 800 g. małych lub średnich ziemniaków (u mnie wczesne) 200 g. gruboziarnistej soli morskiej Sos paprykowo-pomidorowy z krewetkami 8 szt. czerwonych krewetek argentyńskich, całych (lub innych dużych) 2 duże dojrzałe pomidory 1 mała czerwona papryka
Delicious PlaceBardzo prosta w przyrządzeniu zapiekanka o klasycznym smaku - zawiera ona po prostu: mięso, ziemniaki i kalafior. Dopełnieniem dania jest parmezan nadający jej wyjątkowego smaku. Składniki na 1 porcję: kilka różyczek kalafiora 100 g mięsa mielonego 1 ziemniak 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku pieprz przyprawa do mięsa mielonego słodka lub ostra papryka płaska łyżeczka startego parmezanu Przygotowanie: Mięso mielone przesmaż(...)posiekaną cebulą na patelni grillowej (bez dodatku tłuszczu) - dopraw przyprawą i pieprzem. Ziemniaka obierz, przekrój na pół i ugotuj na półtwardo - odcedź i pokrój w talarki. Różyczki kalafiora wrzuć na wrzątek i podgotuj ok. 7 minut. Naczynie żaroodporne spryskaj oliwą i rozłóż plastry ziemniaka - zapiekaj ok. 10 min. w nagrzanym do temp. 220°C piekarniku (opcja grill, środkowa półka). Następnie
Alutka-GotujeFajny sposób na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków Gdy zostają mi ziemniaki z obiadu staram się je wykorzystać. Zwykle są to kopytka, lub pierogi ruskie ale czasami robię takie ziemniaczki do obiadu. Sposób przygotowania banalny a dzieciaki zajadają ze smakiem. Składniki: około 5 ugotowanych ziemniaków 10 dag startego na małych oczkach tarki parmezanu 1 jajko sól pieprz – opcjonalnie Wszystkie składniki łączymy(...)Tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy składniki, przecieramy. Możemy też użyć praski do ziemniaków. Formujemy kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut w 180 stopniach. Artykuł Kulki ziemniaczane do obiadu pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pllipcowej piekarni Amber piekliśmy pyszne bułeczki z dodatkiem ziemniaków. Przepis wybrała dla nas Weronika prowadząca blog – Gotuj zdrowo! Guten Appetit! Bułeczki są bardzo smaczne, nie tylko w dniu pieczenia. Może to zasługa ziemniaków? Puszyste bułeczki z ziemniakami przepis z bloga Niki – klik! 400 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka+25 ml wody(...)świeżych drożdży 140 g ugotowanych ziemniaków 45 g masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem. Drożdże wymieszać z wodą do rozpuszczenia. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto powtórnie zagnieść i podzielić
Stare GaryMiałem ostatnio przygodę kulinarno - fotograficzną. A mianowicie: przygotowałem pewne bardzo proste, bardzo smaczne i bardzo fotogeniczne (podejrzewam) danie z młodych ziemniaków, zrobiłem mu sesję zdjęciową i całkiem zadowolony z siebie odłożyłem sprawę na dzień następny. Który nastał. I przyniósł wiadomość, że używałem aparatu bez karty pamięci. Ha. Ha ha. Ale kilka wyjątkowo smacznych ziemniaków się uratowało. Niby tylko na pocieszenie(...)tego pocieszenia wyszła super sałatka - danie równie sympatyczne jak to, które przepadło (ale nie na zawsze!). Polecam serdecznie. Składniki: 500 g młodych ziemniaków 3 jajka ugotowane na twardo kilka łodyżek szczypioru wraz z cebulkami 2 łyżki startego sera (cheddar) 3 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki ziarnistej musztardy francuskiej 1 łyżka octu jabłkowego szczypta kurkumy sól i świeżo
zadanie-gotowaniedodatek np. do ryb, mięsa i dań z grilla. Pieczone warzywa / 2 porcje Składniki: 1/2 żółtej, średniej wielkości cukinii 1/2 zielonej, średniej wielkości cukinii kilka młodych, małych ziemniaków 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki płatków migdałów 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 1 łyżka suszonego oregano sól do smaku oliwa z oliwek do skropienia warzyw Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy(...)Osuszamy. Cukinie przekrawamy wzdłuż na ćwiartki, a następnie kroimy w słupki. Ziemniaki kroimy na ćwiartki. Do naczynia żaroodpornego wkładamy ziemniaki oraz cukinie. Dodajemy suszone oregano oraz sól do smaku. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Ząbki czosnku w łupinkach dzielimy na mniejsze kawałki i układamy pomiędzy warzywami. Mieszamy całość. Warzywa pieczemy w temp. 180 st. C aż ziemniaki będą
Moja smaczna kuchniaZiemniaki jadam głównie kiedy jest sezon na młode :P wtedy smakują mi najbardziej. Poza tym, że są wtedy najsmaczniejsze to są bardzo proste w obróbce. Ich skórka jest tak delikatna, że wystarczy ziemniaki dokładnie umyć i nie ma potrzeby ich obierania ;) A przecież lubimy ułatwiać sobie życie. Co więcej to właśnie pod skórką warzyw i owoców znajduje się(...)sprawdzi się jako propozycja na obiad lub kolację. Dodatek warzyw oraz sos na bazie jogurtu sprawia, że całość jest lekka, a przy tym pożywna. SAŁATKA ZIEMNIACZANA 4 małe młode ziemniaki Dwa małe ogórki konserwowe 2-3 łyżki ugotowanej ciecierzycy Pół dużego pomidora malinowego Koperek Łyżeczka musztardy Łyżka jogurtu naturalnego Pieprz Ziemniaki wyszorować, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości Pomidora
HealthyCreationspyszne jak te smażone na patelni a zawierają o wiele mniej kalorii. Do moich placków dodałam mozzarellę, więc są jeszcze lepsze i bardziej sycące. Polecam Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 średnia cebula 100 g mozzarelli 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju 2 jajka 2 łyżki chia 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obieramy, ziemniaki(...)myjemy. Mozzarellę wyjmujemy z zalewy i odsączamy. Umyte ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy na cedzak. Mozzarellę również ścieramy na dużych oczkach tarki wprost do miski. Do sera dodajemy odciśnięte ziemniaki wraz z cebulą i mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę (teflonową
słodkie i nie tylko historie kulinarnesmaku, przyprawy przed zmieszaniem są palone i prażone, dlatego przyprawa ma barwę ciemnobrązową. Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania : 45 min 1 średniej wielkości kalafior 4 większe ziemniaki puszka ciecierzycy pęczek dymki 2 łyżki oleju kokosowego 1-2 łyżek czerwonej pasty curry dla zabieganych lub (1 cm świeżego startego korzenia imbiru, 2 ząbki czosnku, 1 świeże chilli(...)dzielimy na różyczki, rozkładamy na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą lub olejem, oprószamy kurkumą, curry, papryką i solą, pieczemy ok 20 min, aż kalafior się przyrumieni i zmięknie 2. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę 3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy gorczycę (jeśli używamy) kumin i nasiona kolendry, smażymy chwilę następnie dorzucamy pokrojone w plasterki dymki (tylko białe
Słodki Kompromissera sałatkowo-kanapkowego solankowego półtłustego, musztarda sarepska Roleski, 3 – 4 garście świeżego szpinaku, ok. 25 – 30 szt. oliwek zielone cale bez pestek, ok. 800 g młodych małych ziemniaków, 2 duże czerwone cebule, 1 czerwona papryka, 2 – 3 marchewki, 1 młoda cukinia, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy z chili, olej rzepakowy, świeża mięta, świeża(...)zielona pietruszka, 1 płaska łyżka ciętej trawy cytrynowej (suszona lub świeża), 1 garść posiekanego świeżego lubczyk (lub 1 kopiata łyżka suszonego), mielona słodka papryka wędzona. Przygotowanie: Warzywa: Ziemniaki myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, przekładamy do miski. Polewamy olejem chili, doprawiamy solą i mieszamy. Przekładamy je na folię aluminiową do pieczenia. Dodajemy gałązki pietruszki, mięty i przykrywamy folią. Obrane marchewki kroimy
Moniki SmakołykiPowiemy Wam dzisiaj jak to zrobić! Całe nasze menu od poniedziałku do piątku wygląda tak: Poniedziałek – Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi Wtorek – Polędwiczki drobiowe z młodymi ziemniakami, fasolką i gotowaną kukurydzą Środa – Polędwiczki drobiowe z brązowym ryżem, groszkiem cukrowym, cukinią i brokułem Czwartek – Stir fry z polędwiczką, warzywami i makaronem ryżowym Piątek – Zupa brokułowa(...)smaży się mega krótko. To samo dotyczy polędwiczki, bardzo szybkiej w obróbce. Za bazę posłużyły nam makaron – 10-12 minut gotowania, makaron ryżowy – praktycznie bez gotowania, młode ziemniaki – też 10-15 minut i ryż – ten akurat wymaga więcej czasu, bo użyliśmy ryżu brązowego. W szybkim przygotowaniu jedzenia pomógł nam garnek parowy – zwykły garnek z nakładką
Niedzielny kucharz