ziemniaki - 38421 przepisów (strona:281/2562)

Faszerowane krokiety ziemniaczane 102

Faszerowane krokiety ziemniaczane Złociste klopsiki z ziemniaków w chrupiącej panierce, nadziewane pysznym farszem z mięsa mielonego i pieczarek. Obiad palce lizać!     Składniki: Ciasto ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 jajko 150g mąki pszennej Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie 1 łyżka posiekanego koperku Farsz: 300g wieprzowego mięsa mielonego 100g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, słodka(...)ostra papryka Panierka: 1 jajko 1 szklanka bułki tartej Dodatkowo: olej do smażenia     *** Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i dusimy lub przepuszczam przez praskę. Odkładamy do przestudzenia *** *** Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i przyprawy – do smaku *** *** Całość zagniatamy na jednolitą masę *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone

Blog z Apetytem
Kopytka gryczane 104

Kopytka gryczane Przepis na tradycyjne, polskie kluski ziemniaczane kopytka, ale tym razem w wersji bezglutenowej, bez nabiału i bez jajka, wegańskie. Kopytka możemy zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostaną nam z obiadu, ale pyszne wychodzą z ziemniaków wcześniej upieczonych. Kopytka pyszne są solo albo podane w sosie pieczarkowym czy ze skwareczkami. PRZEPIS NA KOPYTKA GRYCZANE Składniki na kopytka gryczane(...)ziemniaków ugotowanych 1 szkl mąki gryczanej 2-3 łyżki jogurtu sojowego sól Jak zrobić kopytka gryczane: Najpierw ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy do nich szczyptę soli i mąkę gryczaną. Potem zaczynamy – wyrabiać ciasto. Jeśli trzeba dodajemy jogurtu – ilość zależy od wilgotności ziemniaków – będziemy potrzebować go tyle by ciasto pozostało dość miękkie

Dorota Smakuje
Zupa gulaszowa z pęczakiem i ziemniakami 126

Gęsta i pełna smacznych kąsków zupa gulaszowa z pęczakiem i ziemniakami. Zupa zimowa w charakterze - pożywna, gęsta i rozgrzewająca. Zupa, która swobodnie wystarczy za cały obiad, jest pierwszym i drugim daniem w jednym. Zupa gulaszowa z pęczakiem i ziemniakami Składniki: 2 cebule 2 papryki 4 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu, lub oleju 1 kg wołowiny na gulasz 2 łyżeczki słodkiej(...)papryki 1 łyżeczka ostrej papryki ½ łyżeczki pieprzu 2 marchewki ½ szklanki pęczaku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego ½ szklanki wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5-6 ziemniaków sól Wykonanie:  Cebulę i czosnek posiekać. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Mięso pokroić w kostkę, włożyć do miski i obtoczyć w przyprawach (papryki

Smaczny zeszyt
Pierogi z ziemniakami, suszonymi pomidorami i grana padano 94

swoje ulubione, do których często wraca. Osobiście wolę te na słono niż na słodko, z wyjątkiem pierogów z makiem Dzisiaj proponuję wersję wegetariańską, czyli pierogi z ziemniakami, suszonymi pomidorami i grana padano. To dowód na to, że w prostocie tkwi smak. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 600 g ziemniaków(...)zrobi się elastyczne i przestanie się kleić (około 8). W razie potrzeby dosypać mąki. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło. Farsz: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać śmietanę i bardzo dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie może być grudek). Ostudzić. Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie

Oryginalny smak
Placki z gotowanych ziemniaków z rzeżuchą 65

wysiewam rzeżuchę na kiełki i jak mi wyrośnie, to dodaję ją do wszystkiego. Uwielbiam kanapki z rzeżuchą, sałatki z dodatkiem rzeżuchy, makaron posypany rzeżuchą... Dziś zrobiłam placki z gotowanych ziemniaków również z rzeżuchą. Akurat przy Srodzie Popielcowej w sam raz na obiad czy kolację. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1szkl. ugotowanych ziemniaków 1 żółtko szczypta soli ok. 0,5szkl(...)mąki tortowej + do podsypywania 1 łyżka posiekanej rzeżuchy olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ugotowane i wystudzone ziemniaki (najlepiej z dnia poprzedniego) zmieliłam przez maszynkę do mielenia mięsa. Można też przepuścić je przez praskę do ziemniaków. Do zmielonych ziemniaków wsypałam mąkę, sól, posiekaną rzeżuchę. Dodałam żółtko i zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulkę i rozwałkowałam na podsypanej

Waniliowe Improwizacje
Pyzy ziemniaczane z grzybami 109

Przepis na 4 porcje: Pyzy: 1 kg mączystych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soli Grzyby: 200 g pieczarek 150 g kurek 100 g boczniaków 1 mała cebula 1 łyżeczka masła 2-4 łyżki stałej części mleka kokosowego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli szczypta kurkumy Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy w lekko osolonej(...)wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Nie miksujemy! Pozostawiamy do ostudzenia. Drugą część ziemniaków obieramy, ścieramy na tarce o bardzo drobnym oczkach. Odciskamy nadmiar wody. Dodajemy do ostudzonych, ugotowanych ziemniaków. Do masy dodajemy jajko sól i mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy niewielkie kulki. Pyzy gotujemy w dużej ilości lekko

Kucharzyca
Matias z ziemniakami i marynowaną cebulą 110

Dziś zapraszam na bardzo prosty przepis z matiasami w roli głównej właśnie. Śledź ten sam w sobie jest rewelacyjny i nie wymaga wielu dodatków.  Ugotowałam do niego ziemniaki - można do niego podać także gorące ziemniaki -  dodałam nieco marynowanej cebuli, kleks kwaśnej śmietany i rybna uczta gotowa. - ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Matias z ziemniakami i marynowaną cebulą Czas przygotowania: 25 minut Składniki(...)filetów matiasa 5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków gęsta śmietana olej rzepakowy sól czarny pieprz listki natki pietruszki Marynowana cebula: 3 czerwone cebule 1/2 szklanki octu spirytusowego 1 1/2 szklanki wody 2 goździki 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w piórka. Składniki marynaty umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z kuchenki

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone talarki ziemniaczane i sposób na pyszne frytki 157

Pieczone talarki ziemniaczane i sposób na pyszne frytki Witajcie moi drodzy. Dziś chciałabym podzielić się z Wami moimi pomysłami na dwa dania z ziemniaków. Takie, proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Idealne jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie główne. Co polecam? Pyszne pieczone talarki ziemniaczane i frytki jak z McDonalda. Pieczone talarki ziemniaczane – przepis około 1 kg ziemniaków(...)obraniu) 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 cebula 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków opcjonalnie pół łyżeczki kurkumy gałązki świeżego rozmarynu (można pominąć lub zastąpić szczyptą suszonego) szczypta soli i świeżo mielony pieprz do smaku Rada: Przyprawy można dowolnie zmieniać, ja często jedną partię

Słodkie okruszki
Grochówka z łuskanego grochu wg Aleex 104

marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera • 1 cebula • kawałek pora • 2 pełne łyżki majeranku • 2 łyżki oleju • 2 ziela angielskie • 1 duży liść laurowy • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna • 6-8 ziemniaków Sposób przygotowania: 1. Do dużego garnka wlać wodę. Włożyć do niej 10 dag wędzonki w kawałku. U mnie to kawałki kiełbaski myśliwskiej. Dodać ziela angielskie I liść laurowy. Włożyć kawałek(...)przygotowaną bazę zupy gotować 1,5 godziny. 3. W tym czasie obrać warzywa i zetrzeć je na dużych oczkach tarki. Ja rozdrobniłam warzywa w termomixie. 4. Obrać ziemniaki i pokroić je w kostkę. Zalać zimną wodą i odstawić. 5. Pokroić w kostkę resztę wędzonki (u mnie to reszta kiełbasy i 5 dag boczku). Podsmażyć na patelni. 6. Pokroić w kostkę

W mojej kuchni
Cebulowe kluski śląskie 89

większej ilości i odsmażać lub podgrzewać przez 2-3 dni. Są tanie do zrobienia i smaczne. Pysznie smakują jako dodatek do dania mięsnego czy sosu zamiast tradycyjnych gotowanych ziemniaków. Dziś kluski śląskie zrobiłam w nieco innej wersji, bo z dodatkiem cebuli. Dzięki temu nabrały nowego, ciekawego smaku. Rodzina zajadała ze smakiem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 cebula(...)5szkl. ugotowanych ziemniaków 1 jajko szczypta majeranku sól, pieprz do smaku ok. 3/4szkl. mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Przesmażyłam ją na patelni na łyżce oleju. Na koniec smażenia przyprawiłam ją solą, pieprzem i roztartym majerankiem i chwilę razem smażyłam. Cebulę odstawiłam do przestygnięcia, a następnie wymieszałam z ugotowanymi ziemniakami. Ziemniaki razem z cebulą

Waniliowe Improwizacje
Sałatka z fioletowych ziemniaków Vitelotte Noire 64

Vitelotte Noire, znane również pod nazwą Negresse lub Chińskie Trufle, to niewielkie ziemniaki o intensywnym fioletowym zabarwieniu. Można by pomyśleć, że to współczesna krzyżówka genetyczna. Okazuje się jednak, że Vitelotte przywędrowały z Peru do Europy, gdzie uprawiane są od początku XIX wieku. Dzięki swojemu zabarwieniu stanowią nie lada atrakcję kulinarną, świetnie się nadają do sałatek, jak i do dekoracji innych(...)potraw. Sałatka, którą proponujemy jest banalnie prosta w przygotowaniu, za to efekt końcowy, kontrastowa kolorystyka może wprawić w zdumienie niejednego biesiadnika.   Składniki 500 g fioletowych ziemniaków 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku garść pestek dyni czarnuszka Sos: 250 ml jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku – rozgnieciony sól, pieprz   Wykonanie Ziemniaki myjemy, gotujemy ze skórką, najlepiej na parze. Kiedy

Tajemnice Smaku
Zapiekanka z kiełbasą i warzywami -idealny posiłek gdy mamy mało czasu 171

Bardzo często zbieram ciekawe wycinki z gazet przepisów a potem je próbuje. Tak jak i ten z gazety. składniki na 4 osoby 1,5 kg ziemniaków obranych i ugotowanych w osolonej wodzie. olej cebula 1 czerwona papryka słodka i ostra 1 cukinia pieprz przyprawy inne gałka muszkatołowa 2 ząbki czosnku łyżka sosu sojowego 40 dag kiełbasy śląskiej oczyszczonej i pokrojonej(...)drobno 3 jajka 5 łyżek śmietany 18 % 20 dag sera w kostce startego na tarce . przygotowanie 1 W żaroodpornym pojemniku ( wysmarowanym olejem) ułóż na dnie pokrojone ugotowane ziemniaki tak aby wypełnić całe dno. Ziemniaki muszą być pokrojone w plastry. Pozostałe ziemniaki kroimy w kostkę. Cebule oczyścić i pokroić i usmażyć na patelni, lekko przyrumienić potem dodać paprykę oczyszczoną i pokrojoną

Moje Wyroby
Zapiekanka pasterska z czerwoną fasolą, pomidorami i parmezanem 89

Przepis tak prosty, a tak smaczny, że zdecydowanie warty polecenia na zimowy, pochmurny dzień. Rozgrzeje i poprawi nastrój. Ot taka magia ziemniaków i sera :) 4 średnie ziemniaki mała czerwona cebula łyżka oleju puszka czerwonej fasoli 400 g pomidorów krojonych (użyłam z czosnkiem) łyżeczka mielonej papryki łyżeczka wędzonej papryki (łagodnej lub pikantnej wg uznania) szczypta gałki muszkatołowej spora szczypta pieprzu łyżeczka(...)czosnku niedźwiedziego kawałek parmezanu (ilość wg uznania) świeży tymianek Ziemniaki gotujemy. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Dodajemy odsączoną fasolę i przyprawy i razem podsmażamy. Dodajemy pomidory i dusimy 5 minut. Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni w opcji grill. Ugotowane ziemniaki ugniatamy i przykrywamy nimi warzywa. Zapiekamy, aż ziemniaki się przyrumienią (w moim

Mienta blog
Pieczeń pod ciastem drożdżowym – kuchnia podkarpacka 155

piekąc. Jednak nie nazwa stanowi o wyjątkowości tego dania, a sposób jego przyrządzania. W garnku żeliwnym lub w innym, nadającym się do duszenia i/lub pieczenia, dusi się pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, kapustę i surowe mięso, a kiedy już zmiękną, na wierzchu układa się surowe ciasto drożdżowe. Garnek przykryty pokrywką wstawia się do piekarnika, albo całość dusi się na niewielkim(...)mąki pszennej 500 ml mleka ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżka cukru Pieczeń: 6 podudzi z kurczaka (lub porcje mięsa z królika albo pokrojone żeberka) 100 g masła 1 kg ziemniaków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 seler 4 ząbki czosnku ćwiartka kapusty sól pieprz kminek 1 szklanka śmietany Drożdże rozcieramy z cukrem aż zamienią się w płyn. Dodajemy

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania