ziemniaki - 38421 przepisów (strona:309/2562)

Sałatka śledziowa warstwowa 120

śledzie - takie połączenie oczywiście nie każdemu posmakuje ale znam osoby które uwielbiają śledzie w każdej postaci, więc taka sałatka na pewno trafi w  ich gusta. Składniki: 5 ziemniaków 4 marchewki seler sałatkowy w słoiczku 5 płatów śledzia 5 jaj szczypiorek majonez sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchew ugotować. Ostudzić , obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę , a marchew zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. Śledzie wymoczyć i pokroić w kostkę lub kwadraty. Jaja ugotować na twardo i pokroić na plasterki. Seler odcedzić. Układać kolejno: seler, ziemniaki (doprawić solą i pieprzem), jajka, majonez, śledź, marchew, seler, ziemniaki (doprawić solą i pieprzem), jajka, majonez i na sam wierzch szczypiorek

Pysznie & Pięknie
Bogracz z ziemniakami 99

Nowy rok 2017 zacznę przepisem na bogracz z ziemniakami. Danie jednogarnkowe, bardzo smaczne. Bogracz powinno przygotowywać się nad ogniskiem. Ja tej możliwości nie miałam i zrobiłam na kuchence. Danie pochodzi z kuchni węgierskiej. Idealne na chłodne zimowe dni, które znakomicie smakuje i rozgrzewa. Może i Wy skusicie się na taki smaczny obiad? Składniki 500 wołowiny gulaszowej 2 średnie cebule(...)ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 puszka pomidorów 4 duże ziemniaki 2 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 -3 szklanki wywaru warzywnego sól pieprz W rondlu roztopić masło klarowane i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę

O kuchni z uczuciem
Pierogi z ziemniakami 167

ciasto na pierogi było bardziej miękkie i łatwiej się je wałkowało można do jego zagniatania dodać wrzątku bądź dodać do ciasta ugotowanego rozgniecionego ziemniaka. Ciasto na pierogi jest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne(...)nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe, np. z truskawkami, malinami czy jagodami. Polewane są śmietaną lub jogurtem (niekiedy dodaje się do śmietany lub jogurtu cukru). Pierogi najczęściej okrasza się podsmażoną na oleju cebulką lub skwarkami, także masłem, nawet ketchupem (szczególnie te mięsne i odsmażone na złoto i chrupiące). Pierogi oprócz tradycyjnego gotowania w osolonej

Zasmakuj Kuchni
Pieczone spiralki ziemniaczane :) 143

lubi ziemniaki ten polubi też ten przepis :) Ja to warzywo lubię, jednak nie jadam go za często, wręcz prawie wcale. Jednak przygotowanie ich w poniższy sposób chyba spowoduje, że będą u mnie gościć częściej. Początkowo miały to być chrupiące frytki/chipsy, jednak efekt końcowy wyszedł inny, ale w pełni zadowalający. Ziemniaki są miękkie, soczyste, a dzięki oliwie nabrały pysznego, "kremowego" smaku(...)Pasują dobrze do obiadu, ale także jedzone samodzielnie.  Składniki: ziemniaki bataty oliwa z oliwek sól himalajska  pieprz czarny Przygotowanie: Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Następnie zetrzyj na krajalnicy spiralnej Brava (Delimano). Przełóż do miski, dłuższe części poprzecinaj, dodaj oliwę (w zależności od ilości ziemniaków, średnio 2-3 łyżki) oraz przyprawy.Wymieszaj. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw

Zdrowie na języku :P
Pierogi ruskie 195

pyszne ruskie pierogi! Smacznego:) Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Pi erogi ruskie Pierogi podawać z cebulką podsmażoną na boczku! Składniki : 0,65 kg ziemniaków (surowe) 0,5 kg bi a ł ego sera 2-3 małe główki cebuli 50 g słoniny Sól oraz pieprz Ciasto na pierogi : Ciasto na pierogi polecam wykonać z przepisu(...)linkiem : http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/2016/02/ciasto-na-piergi-uszka.html Przygotowanie:              Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Słoninkę kroimy w drobną kosteczkę, następnie wytapiamy na skwarki. Gdy słoninka dochodzi dorzucamy do niej cebulę pokrojoną w kosteczkę i dusimy/smażymy do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaków mielimy je z serem przez maszynkę na dużym oczku. Po zmieleniu

Sprawdzone przepisy kulinarne
Naleśniki ziemniaczane z farszem ruskim 129

nafaszerować także łososiem i serkiem naturalnym, fetą, kurczakiem i suszonymi pomidorami oraz wieloma innymi dodatkami, które uwielbiacie. Mniam! :)   Farsz "ruski": 500 g twarogu (u mnie chudy) 500 g ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę 3 cebule (białe lub czerwone) 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i przesmażamy na 2 łyżkach masła do momentu(...)zmięknie.                  Ziemniaki przekładamy do miski. Do blendera wkładamy ser oraz przesmażoną cebulę, blendujemy do połączenia się składników. Ser przekładamy do ziemniaków, dodajemy sporo soli i pieprzu. Gotowe!       Naleśniki ziemniaczane: 400 g ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżki oleju

Cooking Monster
Kurczak pieczony z ziemniakami w mundurkach prosto z piekarnika 208

Inspiracja mojego narzeczonego. Śmiałam się dziś, że chyba będziemy rodziną kucharzy :) Kurczak wyszedł niesamowicie, ziemniaki z resztą też. Polecam dużym i małym. Wyśmienite. Składniki na kurczaka pieczonego z ziemniakami w mundurkach (4 porcje): 1,5 kg młodych ziemniaków 4 nogi kurczaka 3 ząbki czosnku 25 g masła przyprawa ziołowa do kurczaka sól tymianek oregano bazylia ostra papryka oliwa z oliwek(...)połowy cytryny Ziemniaki wyszorować i umyć, a następnie pokroić w ćwiartki. Wyłożyć na dwa naczynia żaroodporne. Doprawić ziołami oraz solą, Polać niewielką ilością oliwy z oliwek i dokładnie przemieszać. Kurczaka umyć i delikatnie ponacinać. W nacięcia włożyć plasterki czosnku. Posypać mięso solą, przyprawą do kurczaka, tymiankiem, oregano, bazylią oraz papryką. Skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na ziemniakach. Na wierzch

Karola gotuje
Kluski śląskie 130

kluski śląskie, których dawno nie jadłam, a że chciałam zrobić też mięso w sosie własnym duet ten spasował do siebie jak ulał :) Składniki na kluski śląskie (3 - 4 porcje): ziemniaki 1 część (ja użyłam 1 kg) mąka ziemniaczana 1/4 części jajko sól Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie dokładnie ugnieść. Poczekać aż przestygną. Wygładzić ziemniaki(...)tworzyły równą warstwę. Podzielić ubite ziemniaki na cztery części, wyjąć jedną i zasypać mąką. Dodać z powrotem wcześniej wyjęte ziemniaki, wbić jajko i dosolić. Formować wałek i kroić na części z których później należy lepić kulki i robić wgłębienie kciukiem. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować 2 minuty od wypłynięcia na jej powierzchnię

Karola gotuje
Zupa ziemniaczana z kiełbasą wg Aleex (TM5) 140

przygotować w Thermomixie. Polecam. Składniki: • 250 g włoszczyzny(marchewka, pietruszka, seler, por) pokrojone na kawałki • 2 cebulki dymki • 20 g oleju plus dodatkowa porcja do podsmażenia kiełbasy • 800 g ziemniaków pokrojonych w kostkę • 900 g bulionu drobiowego • 1 liść laurowy • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki pieprzu • 1 łyżeczka cukru • 2 łyżki śmietany 18 % • 1 łyżeczka majeranku suszonego • 20 dag kiełbasy(...)Dodać rozdrobnioną włoszczyznę: marchewkę, seler i pietruszkę starte na dużych oczkach tarki, por pokroić w talarki, dymki w kosteczkę. Dodać olej. Gotować 15 minut. 3. Do wywaru włożyć ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, dodać listek. Gotować 20 minut, do całkowitej miękkości ziemniaków. 4. W tym czasie podsmażyć na patelni drobno pokrojoną cebulkę, dodać pokrojoną

W mojej kuchni
Czerwone curry z ziemniakami, kalafiorem i białą rybą 156

Czerwone curry z zimowymi warzywami – ziemniakami, kalafiorem, cebulą, pomidorami z puszki i z… mrożoną rybą. Gdy tylko jest możliwość zawsze lepiej kupić rybę świeżą – już wyfiletowaną lub w całości, do samodzielnego podziału. A to jest dobry sposób na to jak wykorzystać filety głęboko mrożone, z grubą warstwą lodu na wierzchu, nie niszcząc struktury i smaku ryby. To curry znalazłam(...)porcje. W głębokim talerzu mieszamy czerwoną pastę curry z sokiem z cytryny i olejem. Filety solimy, pieprzymy, smarujemy i nacieramy dokładnie marynatą i zostawiamy na czas przygotowania reszty posiłku. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę, grubszą niż do zupy. Odkładamy do miseczki. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Odkładamy do osobnej miseczki. Cebule obieramy, grubo siekamy. Lądują w kolejnej

Karo in the Kitchen
Pierogi leniwe z ziemniakami 319

Pierogi leniwe z ziemniakami to danie mojego dzieciństwa. Pewnie część z Was oburzy się, że pierogi to tylko te, które mają farsz w środku. Pamiętajcie o tym, że "co kraj to obyczaj", dlatego u mnie w domu właśnie pierogi na szybko to nie kluski, a leniwe ;)  Poniższe pierogi są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Ugotowane leniwe pierogi należy(...)obowiązkowo polać podsmażoną na maśle bułką tartą oraz posypać cukrem.  Składniki na porcje dla 4 osób: 0,5 kg twarogu półtłustego około 250 g obranych ziemniaków, np. z dnia poprzedniego 1 szklanka mąki pszennej + trochę do posypania  1 duże jajko szczypta soli do polania 3 łyżki masła trochę bułki tartej cukier do smaku Ziemniaki ugotować i lekko

Ugotować
Kluchy nadziewane mięsem rosołowym z cyklu oszczędne jedzonko.. 171

kluchy! Dziś wersja bardzo oszczędna z mięsem ugotowanym  w rosole. Kluchy z mięsem. 250 g mięsa z rosołu 1 cebula 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 i 1/2 kg ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej pieprz czarny i ziołowy do smaku sól masło świeże na omastę Mięso  z rosołu zmiel lub drobno posiekaj. Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj, połowę zetrzyj(...)drobnej tarce. Utarte ziemniaki odciśnij  z płynu. Sok odstaw, by uzyskać krochmal. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę - ostudź.  Obierz cebulę, pokrój ją w kosteczkę. Zeszklij  ją na rozgrzanym oleju, dodaj mięso, pieprz czarny i ziołowy, przesmaż  kilka minut i odstaw  do ostudzenia. Przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki połącz z surowymi, mąką ziemniaczaną i krochmalem

Gotuj Sam!
KREMOWA ZUPA PIECZARKOWA 133

kości schabowej. Prosto, smacznie, szybko i tanio.  Składniki: pieczarki 0.5 kg woda 2 l.  sól morska 1 płaska łyżka kostka rosołowa 1 szt. sól, pieprz do smaku ziemniaki 4- 5 szt. marchew 1 szt. grzybki suszone 2 szt.  cebula 1 szt.  olej 2 łyżki ziele angielskie 2 kulki śmietana kwaśna 2 łyżki śmietana(...)sosów 12 %  2 łyżki mąka ziemniaczana 2 łyżki kość schabowa 1 szt.  zimna woda ok. 2-3 łyżek Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki, marchew, cebulę i pieczarki obrać. Ziemniaki i marchew, cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki drobno pokroić. Do garnka wrzucić ziemniaki, kość schabową i marchew. Zalać wodą. Dodać 1 łyżkę soli, aby ziemniaki nie miały jałowego smaku

Kuchnia Paulettes
Warzywa z Bombaju. 133

mięs zazwyczaj podajemy ziemniaki i kasze na różne sposoby. Dziś proponuje ziemniaki z marchewką po bombajsku. Smakują nawet same bez dodatków. Wypróbujcie! A do przygotowania dania tradycyjnie użyłam przypraw Skworcu.com.pl Składniki; 1 kg małych ziemniaków 25 dag mini marchewek sól i pieprz do smaku kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia pół łyżeczki kurkumy Skworcu szczypta chili Skworcu pół łyżeczki garam(...)masala Skworcu 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny kilka łyżek wody szczypiorek do posypania Przygotowanie; Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli do miękkości. Marchew zalać wodą i też ugotować. Warzywa po ugotowaniu odcedzić. Na patelnie wlać olej i wsypać wszystkie przyprawy. Następnie dodać ziemniaki i marchew. Mieszać aby warzywa były obtoczone w przyprawach. Dolać wodę i sok z cytryny

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczony schab z gruszką i puree ziemniaczanym 92

liście laurowe • 3 ząbki czosnku • 4 listki szałwii • 1 gałązka oregano • olej do smażenia Gruszki • 4 gruszki • odrobina soli • laska cynamonu • 1 łyżka cukru Puree z ziemniaków z cebulą i gorczycą • 1 kg ziemniaków • 1 mała cebula • 3 łyżki masła • 3 łyżki śmietany 22% • 2 łyżeczki nasion gorczycy Wykonanie: • Polędwicę wieprzową oczyścić, obsmażyć na oliwie(...)ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. • Zagotować je w garnku z odrobiną wody, cukru, soli i cynamonem, a następnie dusić przez moment na wolnym ogniu. ZiemniakiZiemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą i odcedzić. • W międzyczasie zeszklić na 1 łyżce masła cebulę pokrojoną w drobną kostkę z nasionami gorczycy

To co kocham