kluski śląskie, których dawno nie jadłam, a że chciałam zrobić też mięso w sosie własnym duet ten spasował do siebie jak ulał :) Składniki na kluski śląskie (3 - 4 porcje): ziemniaki 1 część (ja użyłam 1 kg) mąka ziemniaczana 1/4 części jajko sól Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie dokładnie ugnieść. Poczekać aż przestygną. Wygładzić ziemniaki(...)tworzyły równą warstwę. Podzielić ubite ziemniaki na cztery części, wyjąć jedną i zasypać mąką. Dodać z powrotem wcześniej wyjęte ziemniaki, wbić jajko i dosolić. Formować wałek i kroić na części z których później należy lepić kulki i robić wgłębienie kciukiem. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować 2 minuty od wypłynięcia na jej powierzchnię
Karola gotujeprzygotować w Thermomixie. Polecam. Składniki: • 250 g włoszczyzny(marchewka, pietruszka, seler, por) pokrojone na kawałki • 2 cebulki dymki • 20 g oleju plus dodatkowa porcja do podsmażenia kiełbasy • 800 g ziemniaków pokrojonych w kostkę • 900 g bulionu drobiowego • 1 liść laurowy • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki pieprzu • 1 łyżeczka cukru • 2 łyżki śmietany 18 % • 1 łyżeczka majeranku suszonego • 20 dag kiełbasy(...)Dodać rozdrobnioną włoszczyznę: marchewkę, seler i pietruszkę starte na dużych oczkach tarki, por pokroić w talarki, dymki w kosteczkę. Dodać olej. Gotować 15 minut. 3. Do wywaru włożyć ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, dodać listek. Gotować 20 minut, do całkowitej miękkości ziemniaków. 4. W tym czasie podsmażyć na patelni drobno pokrojoną cebulkę, dodać pokrojoną
W mojej kuchniCzerwone curry z zimowymi warzywami – ziemniakami, kalafiorem, cebulą, pomidorami z puszki i z… mrożoną rybą. Gdy tylko jest możliwość zawsze lepiej kupić rybę świeżą – już wyfiletowaną lub w całości, do samodzielnego podziału. A to jest dobry sposób na to jak wykorzystać filety głęboko mrożone, z grubą warstwą lodu na wierzchu, nie niszcząc struktury i smaku ryby. To curry znalazłam(...)porcje. W głębokim talerzu mieszamy czerwoną pastę curry z sokiem z cytryny i olejem. Filety solimy, pieprzymy, smarujemy i nacieramy dokładnie marynatą i zostawiamy na czas przygotowania reszty posiłku. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę, grubszą niż do zupy. Odkładamy do miseczki. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Odkładamy do osobnej miseczki. Cebule obieramy, grubo siekamy. Lądują w kolejnej
Karo in the KitchenPierogi leniwe z ziemniakami to danie mojego dzieciństwa. Pewnie część z Was oburzy się, że pierogi to tylko te, które mają farsz w środku. Pamiętajcie o tym, że "co kraj to obyczaj", dlatego u mnie w domu właśnie pierogi na szybko to nie kluski, a leniwe ;) Poniższe pierogi są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Ugotowane leniwe pierogi należy(...)obowiązkowo polać podsmażoną na maśle bułką tartą oraz posypać cukrem. Składniki na porcje dla 4 osób: 0,5 kg twarogu półtłustego około 250 g obranych ziemniaków, np. z dnia poprzedniego 1 szklanka mąki pszennej + trochę do posypania 1 duże jajko szczypta soli do polania 3 łyżki masła trochę bułki tartej cukier do smaku Ziemniaki ugotować i lekko
Ugotowaćkluchy! Dziś wersja bardzo oszczędna z mięsem ugotowanym w rosole. Kluchy z mięsem. 250 g mięsa z rosołu 1 cebula 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 i 1/2 kg ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej pieprz czarny i ziołowy do smaku sól masło świeże na omastę Mięso z rosołu zmiel lub drobno posiekaj. Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj, połowę zetrzyj(...)drobnej tarce. Utarte ziemniaki odciśnij z płynu. Sok odstaw, by uzyskać krochmal. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę - ostudź. Obierz cebulę, pokrój ją w kosteczkę. Zeszklij ją na rozgrzanym oleju, dodaj mięso, pieprz czarny i ziołowy, przesmaż kilka minut i odstaw do ostudzenia. Przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki połącz z surowymi, mąką ziemniaczaną i krochmalem
Gotuj Sam!kości schabowej. Prosto, smacznie, szybko i tanio. Składniki: pieczarki 0.5 kg woda 2 l. sól morska 1 płaska łyżka kostka rosołowa 1 szt. sól, pieprz do smaku ziemniaki 4- 5 szt. marchew 1 szt. grzybki suszone 2 szt. cebula 1 szt. olej 2 łyżki ziele angielskie 2 kulki śmietana kwaśna 2 łyżki śmietana(...)sosów 12 % 2 łyżki mąka ziemniaczana 2 łyżki kość schabowa 1 szt. zimna woda ok. 2-3 łyżek Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki, marchew, cebulę i pieczarki obrać. Ziemniaki i marchew, cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki drobno pokroić. Do garnka wrzucić ziemniaki, kość schabową i marchew. Zalać wodą. Dodać 1 łyżkę soli, aby ziemniaki nie miały jałowego smaku
Kuchnia Paulettesmięs zazwyczaj podajemy ziemniaki i kasze na różne sposoby. Dziś proponuje ziemniaki z marchewką po bombajsku. Smakują nawet same bez dodatków. Wypróbujcie! A do przygotowania dania tradycyjnie użyłam przypraw Skworcu.com.pl Składniki; 1 kg małych ziemniaków 25 dag mini marchewek sól i pieprz do smaku kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia pół łyżeczki kurkumy Skworcu szczypta chili Skworcu pół łyżeczki garam(...)masala Skworcu 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny kilka łyżek wody szczypiorek do posypania Przygotowanie; Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli do miękkości. Marchew zalać wodą i też ugotować. Warzywa po ugotowaniu odcedzić. Na patelnie wlać olej i wsypać wszystkie przyprawy. Następnie dodać ziemniaki i marchew. Mieszać aby warzywa były obtoczone w przyprawach. Dolać wodę i sok z cytryny
Radość kipiąca uśmiechem.liście laurowe • 3 ząbki czosnku • 4 listki szałwii • 1 gałązka oregano • olej do smażenia Gruszki • 4 gruszki • odrobina soli • laska cynamonu • 1 łyżka cukru Puree z ziemniaków z cebulą i gorczycą • 1 kg ziemniaków • 1 mała cebula • 3 łyżki masła • 3 łyżki śmietany 22% • 2 łyżeczki nasion gorczycy Wykonanie: • Polędwicę wieprzową oczyścić, obsmażyć na oliwie(...)ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. • Zagotować je w garnku z odrobiną wody, cukru, soli i cynamonem, a następnie dusić przez moment na wolnym ogniu. Ziemniaki • Ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą i odcedzić. • W międzyczasie zeszklić na 1 łyżce masła cebulę pokrojoną w drobną kostkę z nasionami gorczycy
To co kochamZostał mi w lodówce jeden dorodny batat i postanowiłam ugotować zupę ziemniaczaną. Podwójnie ziemniaczaną, bo oprócz naszych ziemniaków ma właśnie batata potocznie zwanego słodkim ziemniakiem. Piękny kolor, aksamitna konsystencja i smak trudny do zinterpretowania. Składniki: • 4 ziemniaki • 1 batat • 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek selera i pora • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka(...)Wykonanie: • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora i czosnek w plasterki. • Seler, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w talarki, ziemniaki i batata obrać i pokroić w kostkę. • Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler, marchewkę. Podsmażyć ok. 1 minuty. • Wlać
To co kochamstwierdziłam, że może być doskonałym barwnikiem. Akurat robiłam kluski śląskie na obiad więc dodałam trochę do ciasta i wyszły mi ładne zielone kluseczki. składniki: 1 kg ugotowanych letnich ziemniaków mąka ziemniaczana 2 łyżki mielonego młodego jęczmienia Ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski. Ładnie uklepać i podzielić na cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć(...)miejsce wsypać mąkę ziemniaczana (ma być jej tyle ile odjętych ziemniaków). Następnie dodać z powrotem odłożone ziemniaki oraz mielony młody jęczmień. Zagnieść jednolite gładkie ciasto. Następnie z ciasta formować kuleczki tej samej wielkości, ja robię na wielkość dużego orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić placem wgłębienie. Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia
Monia miesza i gotujebułką tartą i solą :) PS. Knedle świetnie nadają się również do zamrożenia - potem w kilka chwil mamy gotowy smaczny posiłek. Składniki (na ok. 25-30 sztuk): Ciasto: 1 kg ziemniaków 200 g mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz mięsny : ok. 200 g gotowanej wieprzowiny bez kości (np. szynka, karkówka) ok. 200 g gotowanej(...)mięsa (1 lub 2 razy). Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Usmażoną dodajemy do mięsa wraz z jajkami. Całość dokładnie wyrabiamy. Dodajemy do smaku sól oraz pieprz. Ciasto: Ziemniaki obieramy ze skórki, opłukujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli ziemniaki były
MyCookBook.plimportowane, a co za tym idzie - naszpikowane konserwantami czy środkami, które pomagają im przetrwać podróż, a które niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Do naszej zupy użyliśmy ziemniaków, kalafiora i korzenia selera. Istna bomba odżywcza! Każde z tych warzyw ma w swoim składzie ogromne ilości wartościowych związków. My postanowiliśmy wymienić jedynie te, których jest najwięcej lub naszym zdaniem są najważniejsze(...)ziemniak 60-70 kcal/100 g - stereotyp mówi, że ziemniaki tuczą, a to nieprawda! Prawie nie zawierają tłuszczu, a do tego ich właściwości zasadotwórcza sprzyjają oczyszczaniu organizmu. Chociaż są ubogie w białko, warto po nie sięgać również ze względu na ogromne pokłady potasu i witaminy C. kalafior 16-22 kcal/100 g - podobnie jak brokuł, również i kalafior posiada w swoim
Kuchnia od dwojgakolację. Kolejna kombinacja z resztek tego co zostało. Jak widać nie trzeba specjalnie marnować jedzenia. Nie raz się przekonałam, że z takich czystek wychodzą najlepsze dania SKŁADNIKI : ziemniaki – 8 sztuk jajka – 2 sztuki parówki lub kabanosy– 4 sztuki ogórki konserwowe – 2 sztuki kukurydza – 1 mała puszka ser żółty lub parmezan zielona cebulka – pół pęczka papryka słodka sól i pieprz margaryna(...)smażenia PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obrać, pokroić na pół i ugotować w posolonej wodzie. Odlać wodę i ubić ziemniaki. Pokroić parówki lub kabanosy i ogórki konserwowe na kawałki. Przesmażyć na patelni z kawałkiem margaryny. Dodać ubite ziemniaki, kukurydzę i przyprawy. Wbić jajka i wszystko wymieszać. Zieloną cebulkę posiekać i dodać po wyłączeniu palnika. Przełożyć do miski i posypać serem
kuchniabellissima.wordpress.compstryknęłam stronie fotkę, nie zapamiętałam co to za pismo. Sama nie odważyłabym się nazwać tego gulaszem, to po prostu smaczne i sycące danie jednogarnkowe, przypomina nieco nasze pieczone ziemniaki, ale jest szybsze do przygotowania, ponadto dodatek curry dodaje mu orientalnego smaku. Szybko, pożywnie i pysznie - na takie chłodne wieczory w sam raz! składniki: 800 g ziemniaków 100 g wędzonego boczku(...)duża cebula 2 łyżki oliwy 500 ml bulionu ząbek czosnku łyżka mąki pszennej sól, pieprz curry w proszku Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w plasterki, cebulę w piórka, obrane ziemniaki w grubą kostkę. Rozgrzać głęboką patelnię (lub rondel), wrzucić boczek, smażyć mieszając aż tłuszcz się wytopi, w razie potrzeby dolać oliwę. Do boczku dodać cebulę, posypać lekko curry, gdy cebula
6nieboKotleciki z ugotowanych ziemniaków, groszku konserwowego i jajek. Najlepiej podawać z ulubioną surówką. W moim przypadku była to surówka coleslaw (przepis możecie znaleźć tutaj ). Ostatnio coraz częściej smażę bezmięsne kotlety. Chyba ze względu na to że są łatwe do wykonania i jest tak wiele różnych możliwości 400 g ziemniaków 1/2 szklanki groszku konserwowego 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól(...)pieprz bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odlać wodę i ugnieść przy pomocy ubijaka do ziemniaków. Dwa jajka ugotować na twardo. Pokroić w drobną kostkę. Ugniecione ziemniaki wymieszać z ugotowanymi jajkami, mąką ziemniaczaną, surowym jajkiem, solą i pieprzem (dodać dość dużo pieprzu). Na koniec dodać groszek konserwowy i delikatnie wymieszać
Bullio