ziemniaki - 38421 przepisów (strona:316/2562)

Knedle z truskawkami 112

chyba nigdy jej w tym nie dorównam, ale pierwszy raz jestem naprawde zadowolona z moich knedli :) Wyszły pyszne i delikatne. Zachęcam do zrobienia i Zyczę smacznego! Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół łyżeczki soli 300 g truskawek Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Wystudzone ziemniaki przecisnąć

kuchnia doski
Placuszki warzywne z ziołami 94

dzień. Wybór był trafny, ponieważ są pyszne i wszystkim smakowały. Naprawdę polecam! Przepis znalazłam  tutaj Składniki: 4 cukinie o łącznej wadze ok. 3/4 kg 2 marchewki 4 spore ziemniaki 4 łyżki pszennej mąki 1 jajko 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 2 łyżki drobno posiekanej bazylii 2 lyżki drobno posiekanego koperku sól świezo zmielony(...)smażenia Cukinie z odciętymi końcówkami, ale bez obierania ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na bok. Po kilku minutach odciskamy i odlewamy wytworzony sok. Obrane ziemniaki i marchewkw ścieramy na tarce o średnich oczkach i z ziemniakami postepujemy tak samo jak z cukinią. Wszystkie starte warzywa przekładamy do jednej miski, dodajemy jajko, mąkę oraz posiekane ziola

kuchnia doski
Zupa krem z ogórków kiszonych 195

Zupa ogórkowa jest chyba zaraz po pomidorowej najbardziej lubianą zupką. Zawsze gotuję ją ze swoich kiszonych ogórków z kawałkami ziemniaków i zabielam śmietaną. Ostatnio bardzo często robie zupki kremy więc postanowiłam przygotować ogórkową w postaci kremu. Był to bardzo dobry pomysł bo zupka wyszła naprawdę fajna i smaczna a córeczka stwierdziła, że taka kremowa jest lepsza. składniki: 600 g obranych(...)ziemniaków 2 duże kiszone ogórki 1,2 l bulionu 5 łyżek słodkiej śmietanki do podania grzanki i słodka śmietanka Ziemniaki pokroić w kostkę. Bulion zagotować i wrzucić pokrojone ziemniaki. Gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać starte ogórki. Gotować jeszcze 5 minut. Gdy wolimy bardziej kwaśną zupkę możemy dodać ogórka

Monia miesza i gotuje
Ziemniaki pieczone z ziołami 211

Ziemniaki to chyba najpopularniejszy dodatek do wszelkich dań obiadowych, zwłaszcza gotowane, podawane z wody z koperkiem... Ja bardzo je lubię i to w każdej postaci. Dziś mam dla Was jedną z tych wersji, które robią się same :-) Wystarczy wstawić ziemniaki do piekarnika i gotowe :-)  SKŁADNIKI Specjalnie nie podaję proporcji - nie mają tu one większego znaczenia, wszystko zależy od tego(...)jaki macie apetyt i które przyprawy bardziej Wam odpowiadają :-) Zawsze będzie dobrze :-)  Ziemniaki Sól Czosnek granulowany Suszony tymianek Suszony rozmaryn Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ósemki. Układamy je na papierze do pieczenia i oprószamy przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.  Tak przygotowane ziemniaki są fantastycznym dodatkiem do dań obiadowych.   Przepis

Czary - gary w kuchni
Młoda kapusta na zasmażce 121

letnio nie smakuje jak młoda kapusta z koperkiem!, teraz jest krótki sezon na młode główki kapusty z dużą ilością koperku, kefirem i ziemniakami. Jak byłam dzieckiem to wszystkie te produkty rosły na naszym polu, Babcia brała koszyk i szłyśmy ,,ukopać,, ziemniaków, ja zrywałam młody koperek i wybierało się kapustę, która miała największą ,,związaną,,  główkę. W domu zawsze było zsiadłe(...)mleko i swoje masło do ziemniaków.....rety jak to smakowało!, jakie to były obiady!. Składniki:   - 1 główka młodej kapusty - 1 pęczek koperku  - 3 łyżki octu - sól - pieprz Zasmażka: - 3 łyżki smalcu lub masła -  2 łyżki mąki Dodatkowo: - 2 kg młodych ziemniaków  - kefir lub zsiadłe mleko 1. Kapustę obieramy z wierzchnich , najbardziej zielonych liści, drobno kroimy całą

Apetyczna babeczka
Zupa krem z pokrzywy 142

zupki nie dodawałam śmietanki i wyszła w pięknym ciemnozielonym kolorze. składniki: 150 g młodych pokrzyw, ja zerwałam czubki o długości ok 10 cm 1 duża cebula 500 g obranych ziemniaków ok 1 l bulionu 2 łyżki masła do smażenia oraz śmietanka do podania świeżo zmielony czarny pieprz Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Pokrzywy dokładnie opłukać i osuszyć, posiekać razem(...)cebulę. Gdy zrobi się szklista dodać posiekane pokrzywy. Podsmażać wszystko razem aż pokrzywy zmiękną i zmniejszą objętość. Następnie zalać bulionem i zagotować. Gdy zawartośc garnka się zagotuje dodać pokrojone ziemniaki. Gotować dalej aż ziemniaki będą miękkie. Gdy ziemniaki się już ugotują zestawić garnek z ognia. Zawartość zmiksować na gładki krem, gdyby zupa wyszła za gęsta dolać jeszcze bulionu. Zupkę podawać

Monia miesza i gotuje
Przepisy na imprezę, czyli 3 przekąski, które zrobisz szybko i łatwo 545

kokilek z masą. Posypać startym parmezanem i szczypiorkiem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (termoobieg), włożyć miseczki na 15 minut. Przed podaniem odstawić na kilka minut, by nieco przestygły. Ziemniaki zapiekane z boczkiem Składniki: 12 młodych ziemniaków 1/3 łyżeczki rozmarynu 4 średniej grubości plastry boczku wędzonego 50 g masła 200 g kwaśnej śmietany ząbek czosnku pieprz, sól morska Przygotowanie: Ziemniaki dobrze(...)minut. Nie powinny być zbyt miękkie. Odlać gorącą wodę, lekko schłodzić. Każdy kawałek boczku posypać rozmarynek na długości ¾ plastra. Wszystkie plastry pociąć na 12 mniejszych, równych kawałków. Ziemniaki naciąć wzdłuż, delikatnie rozchylić połówki. Włożyć do nacięcia plasterek masła, kawałek boczku, dobrze posolić i popieprzyć. Połączyć połówki. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową położyć ziemniaki piec

Kuchcik gotuje
Pieczone młode ziemniaki z rozmarynem podane ze szparagami i rzodkiewką 107

Kopniakiem były też ostatnie warsztaty w Food lab studio z Grzesiem Łapanowskim. Obiecuję, że już nie będę robić tak długich przerw ! Mój powrót do gotowania uczciłam młodymi ziemniakami pieczonymi z rozmarynem, do tego – szparagi, rzodkiewki, koperek i natka pietruszki. Żeby nie było za ‚sucho’ – danie podane z dressingiem z szalotki, grubego szczypioru, odrobiny octu jabłkowego, miodu, oliwy(...)Foodporn jednym słowem. Do stworzenia potrawy, zainspirowało mnie zdjęcie znalezione na stronie pinterest. Po poszukiwaniach, trafiłam na bloga, gdzie znajduje się przepis . Składniki (2 porcje): 300 g młodych małych ziemniaków (8 sztuk) 200 g szparagów zielonych 5 – 6 rzodkiewek 1,5 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1,5 łyżki drobno posiekanego koperku oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony

Moja pasja smaku
Krem porowo ziemniaczany z chrupiącą szynką. 165

Dziś zapraszam na zupę! krem porowo - ziemniaczany - z przewagą pora ;-) dodatkowo z chrupiącą szynką , mniam...       Składniki; 2 duże pory ( tylko białą część) 30 dag ziemniaków 2 łyżki śmietany 1 cebula 3 skrzydełka ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz kilka plastrów szynki 2-3 łyżki oleju     Przygotowanie; Mięso umyć i zalać wodą, dodać liśc laurowy(...)ziele. Gotować do miękkośći. Pory oczyścić, pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i pory. Smażyć chwile (kilka plastrów pora odłożyć do dekoracji) dodać ziemniaki i jeszcze chwilę podsmażyc. Następnie dodać do zupy. Jeśli mięso jest miękkie myjąc i zużyć do innych celów. Rosół powinien przykrywać ziemniaki jeśli jest

Radość kipiąca uśmiechem.
Zapiekanka z klopsikami i ziemniakami 131

Obiad możemy podać w formie ziemniaków, klopsików i dodatku groszku z kukurydzą. Ale możemy to wszystko połączyć   w jedną całość i uzyskać smaczną i sytą zapiekankę. Polecam! Ok. 1 kg ziemniaków Pulpeciki: 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża cebula 1 łyżka keczupu pikantnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego  1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz(...)Olej do smażenia Dodatkowo: 300 g żółtego sera 260 g mieszanki groszku z kukurydzą  JAMAR Masło do formy Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po odcedzeniu ugniatamy na gładką masę. Dzielimy na dwie części. Mielone mięso dokładnie mieszamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Dodajemy jajko, keczup, koncentrat pomidorowy, bułkę tartą i przyprawiamy

VioletoweKucharzenie
Zupa z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego 134

będzie delikatna. Ja zupę „zabieliłam” mlekiem, ale zabielcie ją tak jak robicie to zazwyczaj – jogurtem, śmietaną. U mnie było dość mało „substancji zagęszczającej” – ziemniaków i marchwi, więc zupa jest dość rzadka. Jeśli lubicie gęste zupy – kremy, wtedy dodajcie dwa razy więcej warzyw. Ja używam w kuchni warzyw z uprawy ekologicznej(...)zupa nie jest zblendowana idealnie, bo ma mało wkładki – samo jajko, więc zależało mi na tym, aby część warzyw była w całości a zblendowane zostały głównie liście i ziemniaki, które zagęszczają zupę. Ja zupę podaję z jajkiem, ale możecie dodać skwarki z boczku, kaszę, czy grzanki. Drukuj Zupa z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki

Mieszam w Garnku
ZAPIEKANKA Z FENKUŁA I ZIEMNIACZKÓW 163

FENKUŁ Z ZIEMNIAKAMI ZAPIEKANY Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego 2-3 średniej wielkości ziemniaki 3 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Sól Pieprz ½ łyżeczki tymianku 1 litr bulionu 100 ml. wina białego wytrawnego Ser żółty tarty do posypania (ja użyłem Cheddar) Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 10 min. studzimy je i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w plasterki o grubości(...)niego bulwy, dolewamy wino i gotujemy ok. 15 -20 min. w zależności od rozmiaru kopru. Po ugotowaniu, wkładamy do zimnej wody i kroimy na plastry o podobnej grubości co ziemniaki. Następnie czosnek siekamy drobniutko, dolewamy do niego oliwę i dokładamy tymianek (świeży lub suszony), sól, pieprz i całość mieszamy. Naczynie do pieczenia smarujemy oliwą, układamy na przemian plastry ziemniaka

Markowy smak
Placki z ziemniaków i brokuła 140

Placki z gotowanych ziemniaków i brokuła to sposób na wykorzystanie ziemniaków ugotowanych do obiadu. Można je podawać ze swoim ulubionym sosem. Ja zrobiłam sos czosnkowy. Najlepsze są placki  takie gorące prosto z patelni. Wcześniej robiłam podobne placki ziemniaczane w płatkach kukurydzianych, a przepis znajdziecie tutaj Składniki 5-6 ugotowanych ziemniaków 1 brokuł 1 łyżka sezamu 1 jajko 3 płaskie(...)łyżki mąki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ziemniaki ugotowane przepuścić przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie. i drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać wraz z jajkiem i sezamem. Doprawić solą i pieprzem Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać z ulubionym sosem. placki

O kuchni z uczuciem
Warzywa na ciepło do obiadu. 125

Witajcie :) nie macie pomysłu na sałatkę do obiadu a tradycyjna lodowa Wam się przejadła to proponuję dzisiaj pyszne warzywka na ciepło.Wystarczą ziemniaki, marchewka, groszek i kukurydza. Dzisiaj taki dodatek warzyw podałam z rybą , smakowało wybornie:) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 malutka puszka kukurydzy Bonduelle 1 malutka puszka groszku Bonduelle 3 duże marchewki 3 ziemniaki 1 łyżeczka koperku ProEco(...)łyżeczki koncentratu chili ProEco 1 kopiasta łyżka masła domowa vegeta do smaku pieprz do smaku Wykonanie : Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.     Marchewkę przełożyć do garnka i zalać wodą tak żeby tylko była przykryta.Gotować około 15 minut, następnie dodać ziemniaki i zalać wodą tak na około 2 cm ponad warzywa. Następnie dodać masło, koperek

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczarkowe wpadki i wypadki oraz zapiekanka pieczarkowo-ziemniaczana 140

beszamelowym . Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Pieczarkowy Tydzień 2016 na Durszlaku i Mikserze kulinarnym . Składniki na 2 porcje - piekłam w 2 małych naczyniach do zapiekania : ZAPIEKANKA 3-4 ziemniaki 200g świeżych pieczarek  1 pomidor  sól, pieprz czarny, czosnek granulowany, ulubione zioła  - do smaku SOS BESZAMELOWY: 1  łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szkl. mleka(...)łyżeczki gałki muszkatołowej - płaska sól i pieprz czarny - do smaku Przygotowanie skladników Ziemniaki ugotować w całości - lecz obrane ze skórki - na półtwardo. Ja użyłam nieutłuczonych ziemniaków, które zostały mi po obiedzie z poprzedniego dnia. Po wystudzeniu, pokroić w plastry. Pieczarki umyć szczoteczka pod bieżącą wodą. Pokroić na drobne kawałki. Podsmażyć na patelni do odparowania wody. Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać

Grunt to przepis!