chyba nigdy jej w tym nie dorównam, ale pierwszy raz jestem naprawde zadowolona z moich knedli :) Wyszły pyszne i delikatne. Zachęcam do zrobienia i Zyczę smacznego! Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół łyżeczki soli 300 g truskawek Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Wystudzone ziemniaki przecisnąć
kuchnia doskidzień. Wybór był trafny, ponieważ są pyszne i wszystkim smakowały. Naprawdę polecam! Przepis znalazłam tutaj Składniki: 4 cukinie o łącznej wadze ok. 3/4 kg 2 marchewki 4 spore ziemniaki 4 łyżki pszennej mąki 1 jajko 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 2 łyżki drobno posiekanej bazylii 2 lyżki drobno posiekanego koperku sól świezo zmielony(...)smażenia Cukinie z odciętymi końcówkami, ale bez obierania ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na bok. Po kilku minutach odciskamy i odlewamy wytworzony sok. Obrane ziemniaki i marchewkw ścieramy na tarce o średnich oczkach i z ziemniakami postepujemy tak samo jak z cukinią. Wszystkie starte warzywa przekładamy do jednej miski, dodajemy jajko, mąkę oraz posiekane ziola
kuchnia doskiZupa ogórkowa jest chyba zaraz po pomidorowej najbardziej lubianą zupką. Zawsze gotuję ją ze swoich kiszonych ogórków z kawałkami ziemniaków i zabielam śmietaną. Ostatnio bardzo często robie zupki kremy więc postanowiłam przygotować ogórkową w postaci kremu. Był to bardzo dobry pomysł bo zupka wyszła naprawdę fajna i smaczna a córeczka stwierdziła, że taka kremowa jest lepsza. składniki: 600 g obranych(...)ziemniaków 2 duże kiszone ogórki 1,2 l bulionu 5 łyżek słodkiej śmietanki do podania grzanki i słodka śmietanka Ziemniaki pokroić w kostkę. Bulion zagotować i wrzucić pokrojone ziemniaki. Gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać starte ogórki. Gotować jeszcze 5 minut. Gdy wolimy bardziej kwaśną zupkę możemy dodać ogórka
Monia miesza i gotujeZiemniaki to chyba najpopularniejszy dodatek do wszelkich dań obiadowych, zwłaszcza gotowane, podawane z wody z koperkiem... Ja bardzo je lubię i to w każdej postaci. Dziś mam dla Was jedną z tych wersji, które robią się same :-) Wystarczy wstawić ziemniaki do piekarnika i gotowe :-) SKŁADNIKI Specjalnie nie podaję proporcji - nie mają tu one większego znaczenia, wszystko zależy od tego(...)jaki macie apetyt i które przyprawy bardziej Wam odpowiadają :-) Zawsze będzie dobrze :-) Ziemniaki Sól Czosnek granulowany Suszony tymianek Suszony rozmaryn Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ósemki. Układamy je na papierze do pieczenia i oprószamy przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Tak przygotowane ziemniaki są fantastycznym dodatkiem do dań obiadowych. Przepis
Czary - gary w kuchniletnio nie smakuje jak młoda kapusta z koperkiem!, teraz jest krótki sezon na młode główki kapusty z dużą ilością koperku, kefirem i ziemniakami. Jak byłam dzieckiem to wszystkie te produkty rosły na naszym polu, Babcia brała koszyk i szłyśmy ,,ukopać,, ziemniaków, ja zrywałam młody koperek i wybierało się kapustę, która miała największą ,,związaną,, główkę. W domu zawsze było zsiadłe(...)mleko i swoje masło do ziemniaków.....rety jak to smakowało!, jakie to były obiady!. Składniki: - 1 główka młodej kapusty - 1 pęczek koperku - 3 łyżki octu - sól - pieprz Zasmażka: - 3 łyżki smalcu lub masła - 2 łyżki mąki Dodatkowo: - 2 kg młodych ziemniaków - kefir lub zsiadłe mleko 1. Kapustę obieramy z wierzchnich , najbardziej zielonych liści, drobno kroimy całą
Apetyczna babeczkazupki nie dodawałam śmietanki i wyszła w pięknym ciemnozielonym kolorze. składniki: 150 g młodych pokrzyw, ja zerwałam czubki o długości ok 10 cm 1 duża cebula 500 g obranych ziemniaków ok 1 l bulionu 2 łyżki masła do smażenia oraz śmietanka do podania świeżo zmielony czarny pieprz Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Pokrzywy dokładnie opłukać i osuszyć, posiekać razem(...)cebulę. Gdy zrobi się szklista dodać posiekane pokrzywy. Podsmażać wszystko razem aż pokrzywy zmiękną i zmniejszą objętość. Następnie zalać bulionem i zagotować. Gdy zawartośc garnka się zagotuje dodać pokrojone ziemniaki. Gotować dalej aż ziemniaki będą miękkie. Gdy ziemniaki się już ugotują zestawić garnek z ognia. Zawartość zmiksować na gładki krem, gdyby zupa wyszła za gęsta dolać jeszcze bulionu. Zupkę podawać
Monia miesza i gotujekokilek z masą. Posypać startym parmezanem i szczypiorkiem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (termoobieg), włożyć miseczki na 15 minut. Przed podaniem odstawić na kilka minut, by nieco przestygły. Ziemniaki zapiekane z boczkiem Składniki: 12 młodych ziemniaków 1/3 łyżeczki rozmarynu 4 średniej grubości plastry boczku wędzonego 50 g masła 200 g kwaśnej śmietany ząbek czosnku pieprz, sól morska Przygotowanie: Ziemniaki dobrze(...)minut. Nie powinny być zbyt miękkie. Odlać gorącą wodę, lekko schłodzić. Każdy kawałek boczku posypać rozmarynek na długości ¾ plastra. Wszystkie plastry pociąć na 12 mniejszych, równych kawałków. Ziemniaki naciąć wzdłuż, delikatnie rozchylić połówki. Włożyć do nacięcia plasterek masła, kawałek boczku, dobrze posolić i popieprzyć. Połączyć połówki. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową położyć ziemniaki piec
Kuchcik gotujeKopniakiem były też ostatnie warsztaty w Food lab studio z Grzesiem Łapanowskim. Obiecuję, że już nie będę robić tak długich przerw ! Mój powrót do gotowania uczciłam młodymi ziemniakami pieczonymi z rozmarynem, do tego – szparagi, rzodkiewki, koperek i natka pietruszki. Żeby nie było za ‚sucho’ – danie podane z dressingiem z szalotki, grubego szczypioru, odrobiny octu jabłkowego, miodu, oliwy(...)Foodporn jednym słowem. Do stworzenia potrawy, zainspirowało mnie zdjęcie znalezione na stronie pinterest. Po poszukiwaniach, trafiłam na bloga, gdzie znajduje się przepis . Składniki (2 porcje): 300 g młodych małych ziemniaków (8 sztuk) 200 g szparagów zielonych 5 – 6 rzodkiewek 1,5 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1,5 łyżki drobno posiekanego koperku oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony
Moja pasja smakuDziś zapraszam na zupę! krem porowo - ziemniaczany - z przewagą pora ;-) dodatkowo z chrupiącą szynką , mniam... Składniki; 2 duże pory ( tylko białą część) 30 dag ziemniaków 2 łyżki śmietany 1 cebula 3 skrzydełka ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz kilka plastrów szynki 2-3 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso umyć i zalać wodą, dodać liśc laurowy(...)ziele. Gotować do miękkośći. Pory oczyścić, pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i pory. Smażyć chwile (kilka plastrów pora odłożyć do dekoracji) dodać ziemniaki i jeszcze chwilę podsmażyc. Następnie dodać do zupy. Jeśli mięso jest miękkie myjąc i zużyć do innych celów. Rosół powinien przykrywać ziemniaki jeśli jest
Radość kipiąca uśmiechem.Obiad możemy podać w formie ziemniaków, klopsików i dodatku groszku z kukurydzą. Ale możemy to wszystko połączyć w jedną całość i uzyskać smaczną i sytą zapiekankę. Polecam! Ok. 1 kg ziemniaków Pulpeciki: 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża cebula 1 łyżka keczupu pikantnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz(...)Olej do smażenia Dodatkowo: 300 g żółtego sera 260 g mieszanki groszku z kukurydzą JAMAR Masło do formy Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po odcedzeniu ugniatamy na gładką masę. Dzielimy na dwie części. Mielone mięso dokładnie mieszamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Dodajemy jajko, keczup, koncentrat pomidorowy, bułkę tartą i przyprawiamy
VioletoweKucharzeniebędzie delikatna. Ja zupę „zabieliłam” mlekiem, ale zabielcie ją tak jak robicie to zazwyczaj – jogurtem, śmietaną. U mnie było dość mało „substancji zagęszczającej” – ziemniaków i marchwi, więc zupa jest dość rzadka. Jeśli lubicie gęste zupy – kremy, wtedy dodajcie dwa razy więcej warzyw. Ja używam w kuchni warzyw z uprawy ekologicznej(...)zupa nie jest zblendowana idealnie, bo ma mało wkładki – samo jajko, więc zależało mi na tym, aby część warzyw była w całości a zblendowane zostały głównie liście i ziemniaki, które zagęszczają zupę. Ja zupę podaję z jajkiem, ale możecie dodać skwarki z boczku, kaszę, czy grzanki. Drukuj Zupa z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki
Mieszam w GarnkuFENKUŁ Z ZIEMNIAKAMI ZAPIEKANY Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego 2-3 średniej wielkości ziemniaki 3 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Sól Pieprz ½ łyżeczki tymianku 1 litr bulionu 100 ml. wina białego wytrawnego Ser żółty tarty do posypania (ja użyłem Cheddar) Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 10 min. studzimy je i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w plasterki o grubości(...)niego bulwy, dolewamy wino i gotujemy ok. 15 -20 min. w zależności od rozmiaru kopru. Po ugotowaniu, wkładamy do zimnej wody i kroimy na plastry o podobnej grubości co ziemniaki. Następnie czosnek siekamy drobniutko, dolewamy do niego oliwę i dokładamy tymianek (świeży lub suszony), sól, pieprz i całość mieszamy. Naczynie do pieczenia smarujemy oliwą, układamy na przemian plastry ziemniaka
Markowy smakPlacki z gotowanych ziemniaków i brokuła to sposób na wykorzystanie ziemniaków ugotowanych do obiadu. Można je podawać ze swoim ulubionym sosem. Ja zrobiłam sos czosnkowy. Najlepsze są placki takie gorące prosto z patelni. Wcześniej robiłam podobne placki ziemniaczane w płatkach kukurydzianych, a przepis znajdziecie tutaj Składniki 5-6 ugotowanych ziemniaków 1 brokuł 1 łyżka sezamu 1 jajko 3 płaskie(...)łyżki mąki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ziemniaki ugotowane przepuścić przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie. i drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać wraz z jajkiem i sezamem. Doprawić solą i pieprzem Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać z ulubionym sosem. placki
O kuchni z uczuciemWitajcie :) nie macie pomysłu na sałatkę do obiadu a tradycyjna lodowa Wam się przejadła to proponuję dzisiaj pyszne warzywka na ciepło.Wystarczą ziemniaki, marchewka, groszek i kukurydza. Dzisiaj taki dodatek warzyw podałam z rybą , smakowało wybornie:) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 malutka puszka kukurydzy Bonduelle 1 malutka puszka groszku Bonduelle 3 duże marchewki 3 ziemniaki 1 łyżeczka koperku ProEco(...)łyżeczki koncentratu chili ProEco 1 kopiasta łyżka masła domowa vegeta do smaku pieprz do smaku Wykonanie : Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę przełożyć do garnka i zalać wodą tak żeby tylko była przykryta.Gotować około 15 minut, następnie dodać ziemniaki i zalać wodą tak na około 2 cm ponad warzywa. Następnie dodać masło, koperek
Sama słodycz i szczypta chilibeszamelowym . Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Pieczarkowy Tydzień 2016 na Durszlaku i Mikserze kulinarnym . Składniki na 2 porcje - piekłam w 2 małych naczyniach do zapiekania : ZAPIEKANKA 3-4 ziemniaki 200g świeżych pieczarek 1 pomidor sól, pieprz czarny, czosnek granulowany, ulubione zioła - do smaku SOS BESZAMELOWY: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szkl. mleka(...)łyżeczki gałki muszkatołowej - płaska sól i pieprz czarny - do smaku Przygotowanie skladników Ziemniaki ugotować w całości - lecz obrane ze skórki - na półtwardo. Ja użyłam nieutłuczonych ziemniaków, które zostały mi po obiedzie z poprzedniego dnia. Po wystudzeniu, pokroić w plastry. Pieczarki umyć szczoteczka pod bieżącą wodą. Pokroić na drobne kawałki. Podsmażyć na patelni do odparowania wody. Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać
Grunt to przepis!