ziemniaki - 38421 przepisów (strona:310/2562)

Zupa podwójnie ziemniaczana 100

Został mi w lodówce jeden dorodny batat i postanowiłam ugotować zupę ziemniaczaną. Podwójnie ziemniaczaną, bo oprócz naszych ziemniaków ma właśnie batata potocznie zwanego słodkim ziemniakiem. Piękny kolor, aksamitna konsystencja i smak trudny do zinterpretowania. Składniki: • 4 ziemniaki • 1 batat • 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek selera i pora • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka(...)Wykonanie:  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora i czosnek w plasterki. • Seler, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w talarki, ziemniaki i batata obrać i pokroić w kostkę. • Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler, marchewkę. Podsmażyć ok. 1 minuty. • Wlać

To co kocham
Zielone kluski śląskie 121

stwierdziłam, że może być doskonałym barwnikiem. Akurat robiłam kluski śląskie na obiad więc dodałam trochę do ciasta i wyszły mi ładne zielone kluseczki.  składniki: 1 kg ugotowanych letnich ziemniaków mąka ziemniaczana 2 łyżki mielonego młodego jęczmienia Ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski. Ładnie uklepać i podzielić na cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć(...)miejsce wsypać mąkę ziemniaczana (ma być jej tyle ile odjętych ziemniaków). Następnie dodać z powrotem odłożone ziemniaki oraz mielony młody jęczmień. Zagnieść jednolite gładkie ciasto. Następnie z ciasta formować kuleczki tej samej wielkości, ja robię na wielkość dużego orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić placem wgłębienie. Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia

Monia miesza i gotuje
Knedle z mięsem 122

bułką tartą i solą :) PS. Knedle świetnie nadają się również do zamrożenia - potem w kilka chwil mamy gotowy smaczny posiłek. Składniki (na ok. 25-30 sztuk): Ciasto: 1 kg ziemniaków 200 g mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz mięsny : ok. 200 g gotowanej wieprzowiny bez kości (np. szynka, karkówka) ok. 200 g gotowanej(...)mięsa (1 lub 2 razy). Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Usmażoną dodajemy do mięsa wraz z jajkami. Całość dokładnie wyrabiamy. Dodajemy do smaku sól oraz pieprz. Ciasto: Ziemniaki obieramy ze skórki, opłukujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli ziemniaki były

MyCookBook.pl
Fit zupa krem z 3 warzyw 112

importowane, a co za tym idzie - naszpikowane konserwantami czy środkami, które pomagają im przetrwać podróż, a które niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Do naszej zupy użyliśmy ziemniaków, kalafiora i korzenia selera. Istna bomba odżywcza! Każde z tych warzyw ma w swoim składzie ogromne ilości wartościowych związków. My postanowiliśmy wymienić jedynie te, których jest najwięcej lub naszym zdaniem są najważniejsze(...)ziemniak  60-70 kcal/100 g - stereotyp mówi, że ziemniaki tuczą, a to nieprawda! Prawie nie zawierają tłuszczu, a do tego ich właściwości zasadotwórcza sprzyjają oczyszczaniu organizmu. Chociaż są ubogie w białko, warto po nie sięgać również ze względu na ogromne pokłady potasu i witaminy C. kalafior 16-22 kcal/100 g - podobnie jak brokuł, również i kalafior posiada w swoim

Kuchnia od dwojga
SAŁATKA ZIEMNIACZANA NA CIEPŁO BEZ MAJONEZU 230

kolację. Kolejna kombinacja z resztek tego co zostało. Jak widać nie trzeba specjalnie marnować jedzenia. Nie raz się przekonałam, że z takich czystek wychodzą najlepsze dania SKŁADNIKI : ziemniaki – 8 sztuk jajka – 2 sztuki parówki lub kabanosy– 4 sztuki ogórki konserwowe – 2 sztuki kukurydza – 1 mała puszka ser żółty lub parmezan zielona cebulka – pół pęczka papryka słodka sól i pieprz margaryna(...)smażenia PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obrać, pokroić na pół i ugotować w posolonej wodzie. Odlać wodę i ubić ziemniaki. Pokroić parówki lub kabanosy i ogórki konserwowe na kawałki. Przesmażyć na patelni z kawałkiem margaryny. Dodać ubite ziemniaki, kukurydzę i przyprawy. Wbić jajka i wszystko wymieszać. Zieloną cebulkę posiekać i dodać po wyłączeniu palnika. Przełożyć do miski i posypać serem

kuchniabellissima.wordpress.com
ziemniaczany gulasz z curry 118

pstryknęłam stronie fotkę, nie zapamiętałam co to za pismo. Sama nie odważyłabym się nazwać tego gulaszem, to po prostu smaczne i sycące danie jednogarnkowe, przypomina nieco nasze pieczone ziemniaki, ale jest szybsze do przygotowania, ponadto dodatek curry dodaje mu orientalnego smaku. Szybko, pożywnie i pysznie - na takie chłodne wieczory w sam raz! składniki: 800 g ziemniaków 100 g wędzonego boczku(...)duża cebula 2 łyżki oliwy 500 ml bulionu ząbek czosnku łyżka mąki pszennej sól, pieprz curry w proszku Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w plasterki, cebulę w piórka, obrane ziemniaki w grubą kostkę. Rozgrzać głęboką patelnię (lub rondel), wrzucić boczek, smażyć mieszając aż tłuszcz się wytopi, w razie potrzeby dolać oliwę. Do boczku dodać cebulę, posypać lekko curry, gdy cebula

6niebo
Kotlety ziemniaczane z groszkiem 147

Kotleciki z ugotowanych ziemniaków, groszku konserwowego i jajek. Najlepiej podawać z ulubioną surówką. W moim przypadku była to surówka coleslaw (przepis możecie znaleźć tutaj ). Ostatnio coraz częściej smażę bezmięsne kotlety. Chyba ze względu na to że są łatwe do wykonania i jest tak wiele różnych możliwości 400 g ziemniaków 1/2 szklanki groszku konserwowego 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól(...)pieprz bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odlać wodę i ugnieść przy pomocy ubijaka do ziemniaków. Dwa jajka ugotować na twardo. Pokroić w drobną kostkę. Ugniecione ziemniaki wymieszać z ugotowanymi jajkami, mąką ziemniaczaną, surowym jajkiem, solą i pieprzem (dodać dość dużo pieprzu). Na koniec dodać groszek konserwowy i delikatnie wymieszać

Bullio
Zupa krem brokułowo - bazyliowa 118

dodałam jogurt naturalny. Dzięki jogurtowi nabrała takiego smaku jaki lubimy :) W takiej wersji gorąco polecam, bo jest naprawdę bardzo smaczna. Składniki: 1 brokuł 10 dużych listków bazylii 3 małe ziemniaki 1 cebula 3 zabki czosnku 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka soli pieprz jogurt naturalny lub śmietana Cebulę drobno pokroić i wrzucić do garnka. Zalać niewielką(...)ilością wody i chwilkę pogotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, a brokuła umyć i podzielić na różyczki. Do cebuli dodać ziemniaki, czosnek, ziele angielskie i listki laurowe. Zalać wszystko wodą, tak żeby warzywa były przykryte. Gotować 10-15 minut. Następnie dodać brokuła i gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe

kuchnia doski
Placki ziemniaczane 144

cukrem (lub bez cukru, ale takie z małą ilością cukru znam z dzieciństwa) oraz polane gulaszem z dodatkiem surówki. Idealne, ziemniaczane. Jedne z moich ulubionych dań przyrządzanych z ziemniaków. Czasem, gdy twórczość idzie za daleko smaruję je twarożkiem ze świeżo skrojonym szczypiorkiem, sypię świeżo zmielonym pieprzem lub serwuję z pastą z wędzonej makreli (taką pastę znajdziecie na moim(...)blogu w zakładce Sosy, dipy, pasty). Składniki: 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej / kukurydzianej sól i pieprz do smaku Przygotowanie placków: 1. Obieramy ziemniaki i cebulę. Do szklanki wbijamy jajka i lekko roztrzepujemy. 2. Na tarce o małych oczkach trzemy ziemniaki, zaś cebulę drobniutko siekamy. 3. Powstałą masę ziemniaczaną przelewamy

Zasmakuj Kuchni
KLUSKI ŚLĄSKIE 116

Składniki: 1 kg ziemniaków   mąka ziemniaczana sól Sposób wykonania: Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj. Odlej wodę i dobrze rozgnieć. Wygładź utłuczone ziemniaki do gładkiej i równej powierzchni. Podziel na 4 równe części. Dwie przeciwległe części wyjmij na talerz i w wolne miejsca wsyp mąkę ziemniaczaną do wysokości górnej powierzchni wygładzonych ziemniaków. Dodaj ziemniaki z talerza. Lekko ciepłą masę ziemniaczaną

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Tagine z dyni i ziemniaków z soczewica 135

Mnóstwo przygotowań ale efekt powalający. Pyszne rozgrzewające danie!!!  Zainspirował mnie przepis znaleziony w "Ekonomii gastronomii" ale zmieniłam składniki i proporcje. Tagine z dyni i ziemniaków z soczewica kilka łyżek oliwy po 500 g dyni hokkaido i ziemniaków (już po obraniu), pokrojone w kostkę o boku ok 3 cm 3 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwona cebula, obrana i posiekana(...)zalewamy pomidorami. Zagotowujemy. Dusimy na niewielkim ogniu ok. 15 minut. Soczewice wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. W tym czasie na patelni z łyżką oleju podsmażamy ziemniaki, wcześniej obsypujemy je 1/4 przypraw. Ziemniaki smażymy do miękkości na niewielkim ogniu, najpierw pod przykryciem później odkryte by się zrumieniły. Po 15 minutach do rondla wrzucamy daktyle i oliwki, oraz ugotowaną

Dzieje kuchennej Wiewióry
Medaliony warzywne Grönsakskaka z IKEA 183

dodatkach, tylko same wcinał. Medaliony smakowo jeszcze lepsze niż te z naszego (chyba większości) ulubionego sklepu :-).Wyszły super, bardzo smaczne, mogą być świetnym dodatkiem do mięsa, zamiast tradycyjnych ziemniaków lub po prostu przekąską na ciepło. Z podanego przepisu wychodzi 12 sztuk. Zachęcam do zrobienia :-). Miłego dnia :-) Składniki: 5 dużych ziemniaków 1/2 brokuła szczypiorek 1 mała cebula czerwona 1/2 pora(...)jajka 1,5 szklanki startego sera żółtego  2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soli różowej pieprz do smaku Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Brokuła myjemy, dzielimy i wrzucamy na około 5 minut do wrzątku. Po wyjęciu i ostudzeniu kroimy na troszkę większe kawałki nić ziemniaki. Drobno kroimy cebulę, pora

kruche babeczki
Zupa z zielonym groszkiem konserwowym 147

groszkiem konserwowym. To ulubiona zupka mojego męża. Ja za groszkiem konserwowym za bardzo nie przepadam ale w zupce całkiem nieźle smakuje. składniki: 1,5 l bulionu 700 g obranych ziemniaków 1 słoik groszku konserwowego (720 ml) 2 cebule 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła natka pietruszki Do garnka wlać bulion i zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę(...)bulion się zagotuje wrzucić pokrojone ziemniaki i garść posiekanej natki pietruszki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie przygotować zasmażkę. Cebule pokroić w pół plastry. Na patelni rozpuścić masło i przyrumienić pokrojoną cebulę. Na koniec dodać mąkę i chwilę razem smażyć. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać groszek razem z zalewą oraz zasmażkę. Wymieszać i zagotować, gotować jeszcze 5 minut

Monia miesza i gotuje
Grochówka po częstochowsku - produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych MRiRW. 121

nasza grochówka. Zupa ta od 2010 roku jest wpisana na listę produktów regionalnych, pod tą właśnie nazwą. Gdzie ją tak scharakteryzowano : Gęsta zupa z widocznymi kawałkami warzyw: marchewki, pietruszki, ziemniaków oraz łupinkami rozgotowanego grochu. W okresie letnim dodatkowo posypana pokrojoną natką pietruszki. Jednak te grochówki z różnych regionów kraju niewiele się od siebie różnią. O tej pisano tak: Grochówkę przygotowywano(...)ogólnodostępnych składników. Oprócz grochu jej podstawowym składnikiem były ziemniaki. W okolicach Częstochowy groch i ziemniaki uprawiano niemal w każdym gospodarstwie. W opracowaniu „Lud wsi Stradomia pod Częstochową” z 1893 roku Michał Rawicz Witanowski podaje: „Groch bywa tyczkowy i okrągły, szanują go mówiąc, że to łzy Pana Jezusa”.  Najsmaczniejsza była grochówka gotowana na wywarze z warzyw i wędzonki z dodatkiem

Dieta moja pasja
Klopsiki po szwedzku z żurawiną i ziemniaczanym puree 139

przygotować je w domu. Przepis na szwedzkie klopsiki znalazłam w nowo nabytej książce „Szybka kuchnia” i pomyślałam, że to idealny moment by je zrobić. Zaciekawił mnie bardzo dodatek ugotowanego ziemniaka i śmietanki, bo cała reszta składników pokrywa się z tymi, których używam przy robieniu tradycyjnych klopsików. Nowością może też być dla niektórych fakt, że kuleczek po podsmażeniu nie gotujemy. Żeby(...)dodatek robi się je dosyć szybko :) Składniki (na ok. 4-5 porcji): Klopsiki: ok. 550 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 pełne łyżki bułki tartej 1 średni ugotowany ziemniak 1 mała cebula 1 jajko 2 łyżki śmietanki UHT 18% sól pieprz 2-3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki pszennej ok. 300 ml bulionu (np. wołowego

MyCookBook.pl