dodałam jogurt naturalny. Dzięki jogurtowi nabrała takiego smaku jaki lubimy :) W takiej wersji gorąco polecam, bo jest naprawdę bardzo smaczna. Składniki: 1 brokuł 10 dużych listków bazylii 3 małe ziemniaki 1 cebula 3 zabki czosnku 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka soli pieprz jogurt naturalny lub śmietana Cebulę drobno pokroić i wrzucić do garnka. Zalać niewielką(...)ilością wody i chwilkę pogotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, a brokuła umyć i podzielić na różyczki. Do cebuli dodać ziemniaki, czosnek, ziele angielskie i listki laurowe. Zalać wszystko wodą, tak żeby warzywa były przykryte. Gotować 10-15 minut. Następnie dodać brokuła i gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe
kuchnia doskicukrem (lub bez cukru, ale takie z małą ilością cukru znam z dzieciństwa) oraz polane gulaszem z dodatkiem surówki. Idealne, ziemniaczane. Jedne z moich ulubionych dań przyrządzanych z ziemniaków. Czasem, gdy twórczość idzie za daleko smaruję je twarożkiem ze świeżo skrojonym szczypiorkiem, sypię świeżo zmielonym pieprzem lub serwuję z pastą z wędzonej makreli (taką pastę znajdziecie na moim(...)blogu w zakładce Sosy, dipy, pasty). Składniki: 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej / kukurydzianej sól i pieprz do smaku Przygotowanie placków: 1. Obieramy ziemniaki i cebulę. Do szklanki wbijamy jajka i lekko roztrzepujemy. 2. Na tarce o małych oczkach trzemy ziemniaki, zaś cebulę drobniutko siekamy. 3. Powstałą masę ziemniaczaną przelewamy
Zasmakuj KuchniSkładniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana sól Sposób wykonania: Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj. Odlej wodę i dobrze rozgnieć. Wygładź utłuczone ziemniaki do gładkiej i równej powierzchni. Podziel na 4 równe części. Dwie przeciwległe części wyjmij na talerz i w wolne miejsca wsyp mąkę ziemniaczaną do wysokości górnej powierzchni wygładzonych ziemniaków. Dodaj ziemniaki z talerza. Lekko ciepłą masę ziemniaczaną
Przepisy kulinarne babci AntoninyMnóstwo przygotowań ale efekt powalający. Pyszne rozgrzewające danie!!! Zainspirował mnie przepis znaleziony w "Ekonomii gastronomii" ale zmieniłam składniki i proporcje. Tagine z dyni i ziemniaków z soczewica kilka łyżek oliwy po 500 g dyni hokkaido i ziemniaków (już po obraniu), pokrojone w kostkę o boku ok 3 cm 3 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwona cebula, obrana i posiekana(...)zalewamy pomidorami. Zagotowujemy. Dusimy na niewielkim ogniu ok. 15 minut. Soczewice wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. W tym czasie na patelni z łyżką oleju podsmażamy ziemniaki, wcześniej obsypujemy je 1/4 przypraw. Ziemniaki smażymy do miękkości na niewielkim ogniu, najpierw pod przykryciem później odkryte by się zrumieniły. Po 15 minutach do rondla wrzucamy daktyle i oliwki, oraz ugotowaną
Dzieje kuchennej Wiewiórydodatkach, tylko same wcinał. Medaliony smakowo jeszcze lepsze niż te z naszego (chyba większości) ulubionego sklepu :-).Wyszły super, bardzo smaczne, mogą być świetnym dodatkiem do mięsa, zamiast tradycyjnych ziemniaków lub po prostu przekąską na ciepło. Z podanego przepisu wychodzi 12 sztuk. Zachęcam do zrobienia :-). Miłego dnia :-) Składniki: 5 dużych ziemniaków 1/2 brokuła szczypiorek 1 mała cebula czerwona 1/2 pora(...)jajka 1,5 szklanki startego sera żółtego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soli różowej pieprz do smaku Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Brokuła myjemy, dzielimy i wrzucamy na około 5 minut do wrzątku. Po wyjęciu i ostudzeniu kroimy na troszkę większe kawałki nić ziemniaki. Drobno kroimy cebulę, pora
kruche babeczkigroszkiem konserwowym. To ulubiona zupka mojego męża. Ja za groszkiem konserwowym za bardzo nie przepadam ale w zupce całkiem nieźle smakuje. składniki: 1,5 l bulionu 700 g obranych ziemniaków 1 słoik groszku konserwowego (720 ml) 2 cebule 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła natka pietruszki Do garnka wlać bulion i zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę(...)bulion się zagotuje wrzucić pokrojone ziemniaki i garść posiekanej natki pietruszki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie przygotować zasmażkę. Cebule pokroić w pół plastry. Na patelni rozpuścić masło i przyrumienić pokrojoną cebulę. Na koniec dodać mąkę i chwilę razem smażyć. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać groszek razem z zalewą oraz zasmażkę. Wymieszać i zagotować, gotować jeszcze 5 minut
Monia miesza i gotujenasza grochówka. Zupa ta od 2010 roku jest wpisana na listę produktów regionalnych, pod tą właśnie nazwą. Gdzie ją tak scharakteryzowano : Gęsta zupa z widocznymi kawałkami warzyw: marchewki, pietruszki, ziemniaków oraz łupinkami rozgotowanego grochu. W okresie letnim dodatkowo posypana pokrojoną natką pietruszki. Jednak te grochówki z różnych regionów kraju niewiele się od siebie różnią. O tej pisano tak: Grochówkę przygotowywano(...)ogólnodostępnych składników. Oprócz grochu jej podstawowym składnikiem były ziemniaki. W okolicach Częstochowy groch i ziemniaki uprawiano niemal w każdym gospodarstwie. W opracowaniu „Lud wsi Stradomia pod Częstochową” z 1893 roku Michał Rawicz Witanowski podaje: „Groch bywa tyczkowy i okrągły, szanują go mówiąc, że to łzy Pana Jezusa”. Najsmaczniejsza była grochówka gotowana na wywarze z warzyw i wędzonki z dodatkiem
Dieta moja pasjaprzygotować je w domu. Przepis na szwedzkie klopsiki znalazłam w nowo nabytej książce „Szybka kuchnia” i pomyślałam, że to idealny moment by je zrobić. Zaciekawił mnie bardzo dodatek ugotowanego ziemniaka i śmietanki, bo cała reszta składników pokrywa się z tymi, których używam przy robieniu tradycyjnych klopsików. Nowością może też być dla niektórych fakt, że kuleczek po podsmażeniu nie gotujemy. Żeby(...)dodatek robi się je dosyć szybko :) Składniki (na ok. 4-5 porcji): Klopsiki: ok. 550 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 pełne łyżki bułki tartej 1 średni ugotowany ziemniak 1 mała cebula 1 jajko 2 łyżki śmietanki UHT 18% sól pieprz 2-3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki pszennej ok. 300 ml bulionu (np. wołowego
MyCookBook.plSkładniki: 1 kg ziemniaków mąka pszenna mąka ziemniaczana sól masło tarta bułka Sposób wykonania: Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj. Odlej wodę i dobrze rozgnieć. Wygładź utłuczone ziemniaki do gładkiej i równej powierzchni. Podziel na 4 równe części. Dwie przeciwległe części wyjmij na talerz i w wolne miejsca wsyp odpowiednio - do jednego mąkę ziemniaczaną, do drugiego mąkę pszenną do wysokości górnej(...)powierzchni wygładzonych ziemniaków. Dodaj ziemniaki z talerza. Lekko ciepłą masę ziemniaczaną połącz z mąkami wyrabiając ciasto. Z ciasta zrób wałeczki i pokrój ukośnie . Ugotuj wodę i posól do smaku. Wrzucaj kopytka i gotuj około 3 minut po wypłynięciu. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz. Polej przesmażoną na maśle tartą bułką . Kopytka można podawać z sosem, ze skwarkami ze słoniny
Przepisy kulinarne babci Antoninynajczęściej spożywane w Wigilię św.Jana. W skrajnych przypadkach receptura danej coki może się różnić się nawet w sąsiadujących miasteczkach. Jedną ze słodkich odmian jest „coca de patatas” (z ziemniakami), typowy wypiek na Majorce, szczególnie chętnie jedzony podczas różnych świąt w rejonie Valldemosa - dlatego często nazywa się je „Coca de patata de Valldemosa”. Przepis znalazłem na blogu Hilmar , wenezuelki mieszkającej(...)która to przepis dostała od przyjaciółki z Hiszpanii. A teraz przepis trafił do nas :) Te słodkie bułki są niewiarygodnie miękie i puszyste, a to dzięki sporej ilości smalcu i ziemniaków użytych do wypieku. Smalec i ziemniaki nadały miękiszowi delikatności, a całość zwięczy cukier puder, którym zostały oprószone i tak już słodkie bułki. Nie było w domu nikogo, kto by się
Grahamka, weka i kajzerkaKOTLECIKI Z ZIEMNIAKÓW GOTOWANYCH Te kotleciki sprawdzają się zawsze i wszędzie. Można je jeść na ciepło jak i na zimno, z dodatkami bądź bez i z przeróżnymi sosami. Ja dzisiaj proponuję bazyliowy sos, bo zdrowy i wyrazisty do tego typu kotlecików. Do przygotowania kotlecików można wykorzystać również ziemniaki z dnia poprzedniego, jeśli nam zostały w lodówce. To danie to fajny(...)jestem zagorzałym zwolennikiem. Myślę, że jeśli nie znaleźliście jeszcze tego dania w swoim codziennym menu, to od teraz to się zmieni ;) KOTLECIKI ZIEMNIACZANE: ( dla 4 osób) 800g- 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko ok. 4 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Masło klarowane/ inny tłuszcz do smażenia SOS BAZYLIOWY: 1 pęczek świeżej bazylii
Calzonella.comProporcje na przygotowanie ok. 40 sztuk pierogów. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki oleju 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody szczypta soli Składniki na farsz: 1/2 kg ziemniaków 150 g białego sera (tłustego) tzw. twarogu 1 niewielka cebula smalec do podsmażenia cebuli sól i pieprz do smaku Przygotowanie farszu: Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie(...)odcedzić i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków, tak by powstało puree. Masę z ziemniaków całkowicie ostudzić. Ser pokruszyć, rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę. Cebulę bardzo drobno pokroić i zeszklić na smalcu. Ziemniaki, ser i cebulę dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotowanie ciasta: Do miski
Z notatnikaNajprostsza sałatka ziemniaczana to tylko ziemniaki i sos. Potrafi być bardzo dobra, jeśli te podstawowe składniki są najwyższej jakości. Ja jednak miałem tym razem ochotę na nieco większe urozmaicenie. Rzodkiewka czy marchewka? Krojone czy tarte? Oto pytania, które zadałem sobie myśląc nad dodatkami do ziemniaków. W końcu w sałatce znalazło się jedno i drugie. W obu formach. Kompromis(...)się nazywa. Owszem, czasem jest pora na podejście jednoznaczne, proste i ascetyczne, ale sałatki lubią różnorodność składników, a ziemniaki lubią i marchew i rzodkiew. Jak sądzę. PS Niektórzy powiedzą, że i tak najważniejszy jest sos. Może i tak. Składniki: 300 g ugotowanych ziemniaków sałatkowych (można kupić gotowe) 4 rzodkiewki 4 łyżki startej marchewki 1 mała szalotka 1 łyżka kaparów
zadanie-gotowaniemielona słodka oliwa lub olej sól ziołowa Pieczarki wyczyściłam i każdą przekroiłam na połowę. Spryskałam oliwą i posypałam papryką i solą, wymieszałam. Ziemniaczki z szałwią i rozmarynem: kilka niewielkich ziemniaków kilka większych listków świeżej szałwii listki z dwóch gałązek świeżego rozmarynu sól sok z 1/4 cytryny 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju Ziemniaki obieram, kroję w kostkę(...)Następnie odcedzam i odstawiam do wystygnięcia. Posypuję je ziołami, solą i skrapiam oliwą i sokiem z cytryny. Tak czekają na szaszłyki aż będą gotowe, bo piekę i szaszłyki i ziemniaki jednocześnie. Sposób przygotowania: Na patyczki do szaszłyków nadziewam w kolejności pieczarki, mięso, ananas i tak dalej :) Przygotowane wcześniej ziemniaki przekładam do dwóch małych miseczek lub do jednej małej formy. Wszystko
Blondynka GotujeSKŁADNIKI na 2 porcje: ok. 400 g ugotowanych zimnych ziemniaków z obiadu (lub z podgotowanych z paczki) 4 jajka (w całości) 1 duży pomidor lub 2 małe (pokrojone w kostkę) 100-150 g pieczarek (najlepeij małych) 1 cebula (pokrojona w ósemki i na pół) 1 rzymska sałata (pokrojona w duże kawałki) 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) szczypta kuminu rzymskiego szczypta czerwonej(...)papryki sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Ziemniaki pokrojone w ósemki jak na frytki są w takich potrawach najwygodniejsze. Jeśli jednak masz plasterki to nie jest to problem. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego cebulę, czosnek, pieczarki i ziemniaki. Małe pieczarki przekroić tylko na pół, większe w ćwiertki, a jeśli masz duże pieczarki
Sztuka gotowania w/g Samiry