ziemniaki - 38421 przepisów (strona:311/2562)

KOPYTKA 160

Składniki: 1 kg ziemniaków mąka pszenna mąka ziemniaczana sól masło tarta bułka Sposób wykonania: Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj. Odlej wodę i dobrze rozgnieć. Wygładź utłuczone ziemniaki do gładkiej i równej powierzchni. Podziel na 4 równe części. Dwie przeciwległe części wyjmij na talerz i w wolne miejsca wsyp odpowiednio - do jednego mąkę ziemniaczaną, do drugiego mąkę pszenną do wysokości górnej(...)powierzchni wygładzonych ziemniaków. Dodaj ziemniaki z talerza. Lekko ciepłą masę ziemniaczaną połącz z mąkami wyrabiając ciasto. Z ciasta zrób wałeczki i pokrój ukośnie . Ugotuj wodę i posól do smaku. Wrzucaj kopytka i gotuj około 3 minut po wypłynięciu. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz.  Polej przesmażoną na maśle tartą bułką . Kopytka można podawać z sosem, ze skwarkami ze słoniny

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Cocas de patata - słodkie bułki z Majorki 209

najczęściej spożywane w Wigilię św.Jana. W skrajnych przypadkach receptura danej coki może się różnić się nawet w sąsiadujących miasteczkach. Jedną ze słodkich odmian jest „coca de patatas” (z ziemniakami), typowy wypiek na Majorce, szczególnie chętnie jedzony podczas różnych świąt w rejonie Valldemosa - dlatego często nazywa się je „Coca de patata de Valldemosa”. Przepis znalazłem na blogu Hilmar , wenezuelki mieszkającej(...)która to przepis dostała od przyjaciółki z Hiszpanii. A teraz przepis trafił do nas :) Te słodkie bułki są niewiarygodnie miękie i puszyste, a to dzięki sporej ilości smalcu i ziemniaków użytych do wypieku. Smalec i ziemniaki nadały miękiszowi delikatności, a całość zwięczy cukier puder, którym zostały oprószone i tak już słodkie bułki. Nie było w domu nikogo, kto by się

Grahamka, weka i kajzerka
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE 352

KOTLECIKI Z ZIEMNIAKÓW GOTOWANYCH Te kotleciki sprawdzają się zawsze i wszędzie. Można je jeść na ciepło jak i na zimno, z dodatkami bądź bez i z przeróżnymi sosami. Ja dzisiaj proponuję bazyliowy sos, bo zdrowy i wyrazisty do tego typu kotlecików. Do przygotowania kotlecików można wykorzystać również ziemniaki z dnia poprzedniego, jeśli nam zostały w lodówce. To danie to fajny(...)jestem zagorzałym zwolennikiem. Myślę, że jeśli nie znaleźliście jeszcze tego dania w swoim codziennym menu, to od teraz to się zmieni ;) KOTLECIKI ZIEMNIACZANE: ( dla 4 osób) 800g- 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko ok. 4 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Masło klarowane/ inny tłuszcz do smażenia SOS BAZYLIOWY: 1 pęczek świeżej bazylii

Calzonella.com
Pierogi ruskie babci Stasi 142

Proporcje na przygotowanie ok. 40 sztuk pierogów. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki oleju 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody szczypta soli Składniki na farsz:  1/2 kg ziemniaków 150 g białego sera (tłustego) tzw. twarogu 1 niewielka cebula smalec do podsmażenia cebuli sól i pieprz do smaku Przygotowanie farszu: Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie(...)odcedzić i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków, tak by powstało puree.  Masę z ziemniaków całkowicie ostudzić. Ser pokruszyć, rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę.  Cebulę bardzo drobno pokroić i zeszklić na smalcu. Ziemniaki, ser i cebulę dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek.  Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotowanie ciasta: Do miski

Z notatnika
Sałatka ziemniaczana. 151

Najprostsza sałatka ziemniaczana to tylko ziemniaki i sos. Potrafi być bardzo dobra, jeśli te podstawowe składniki są najwyższej jakości. Ja jednak miałem tym razem ochotę na nieco większe urozmaicenie. Rzodkiewka czy marchewka? Krojone czy tarte? Oto pytania, które zadałem sobie myśląc nad dodatkami do ziemniaków. W końcu w sałatce znalazło się jedno i drugie. W obu formach. Kompromis(...)się nazywa. Owszem, czasem jest pora na podejście jednoznaczne, proste i ascetyczne, ale sałatki lubią różnorodność składników, a ziemniaki lubią i marchew i rzodkiew. Jak sądzę. PS Niektórzy powiedzą, że i tak najważniejszy jest sos. Może i tak. Składniki: 300 g ugotowanych ziemniaków sałatkowych (można kupić gotowe) 4 rzodkiewki 4 łyżki startej marchewki 1 mała szalotka 1 łyżka kaparów

zadanie-gotowanie
Szaszłyki z Kurczakiem w Jogurtowej Marynacie z Ziemniakami z Szałwią i Rozmarynem 137

mielona słodka oliwa lub olej sól ziołowa Pieczarki wyczyściłam i każdą przekroiłam na połowę. Spryskałam oliwą i posypałam papryką i solą, wymieszałam. Ziemniaczki z szałwią i rozmarynem: kilka niewielkich ziemniaków kilka większych listków świeżej szałwii listki z dwóch gałązek świeżego rozmarynu sól sok z 1/4 cytryny 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju Ziemniaki obieram, kroję w kostkę(...)Następnie odcedzam i odstawiam do wystygnięcia. Posypuję je ziołami, solą i skrapiam oliwą i sokiem z cytryny. Tak czekają na szaszłyki aż będą gotowe, bo piekę i szaszłyki i ziemniaki jednocześnie. Sposób przygotowania: Na patyczki do szaszłyków nadziewam w kolejności pieczarki, mięso, ananas i tak dalej :) Przygotowane wcześniej ziemniaki przekładam do dwóch małych miseczek lub do jednej małej formy. Wszystko

Blondynka Gotuje
Podsmażane ziemniaki z sadzonymi jajkami i pieczarkami 127

SKŁADNIKI na 2 porcje: ok. 400 g ugotowanych zimnych ziemniaków z obiadu (lub z podgotowanych z paczki) 4 jajka (w całości) 1 duży pomidor lub 2 małe (pokrojone w kostkę) 100-150 g pieczarek (najlepeij małych) 1 cebula (pokrojona w ósemki i na pół) 1 rzymska sałata (pokrojona w duże kawałki) 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) szczypta kuminu rzymskiego szczypta czerwonej(...)papryki sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Ziemniaki pokrojone w ósemki jak na frytki są w takich potrawach najwygodniejsze. Jeśli jednak masz plasterki to nie jest to problem. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego cebulę, czosnek, pieczarki i ziemniaki. Małe pieczarki przekroić tylko na pół, większe w ćwiertki, a jeśli masz duże pieczarki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chłopskie danie. 128

Witajcie :) nie macie pomysłu na obiad? to może takie oto szybkie danie. Ziemniaki, kapusta i kiełbaska, myy pycha.  Zapraszam do wypróbowania, a może już takie robiliście :)  Składniki : około 8 ziemniaków 1/4 główki małej kapusty 500 g dobrej podsuszanej kiełbasy 2 cebule 3 łyżki szczypiorku sól, pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka czerwonej papryki(...)szklanki oleju Wykonanie : Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubą kostkę, przekładamy do garnka zalewamy wodą z dodatkiem soli i gotujemy, ziemniaki mają być lekko twardawe ale nie surowe.Nie mogą się po prostu rozpadać. Kapustę myjemy i szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy z wody. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę w grubą kostkę. W rondlu

Sama słodycz i szczypta chili
ZUPA MARCHEWKOWA 288

smaczna i pożywna. Polecam :) Składniki: * około 3 litrów wody * 5-6 pałek z kurczaka * 1 korzeń pietruszki * kawałek korzenia selera * por (zielona część) * 1,5 kg marchewki * 5-6 ziemniaków * posiekana natka pietruszki do smaku * 1 łyżeczka majeranku * sól do smaku Wykonanie: Ze wszystkich składników prócz marchewki i ziemniaków ugotować wywar ( gotować około pół godziny od zagotowania). Marchewki ostrugać(...)pokroić na mniejsze kawałki, tak samo ziemniaki w kostkę. Do gotującego się wywaru dodać marchewki, gotować na mniejszym ogniu. Gdy marchewki będą prawie miękkie dodać ziemniaki. Gotować dalej około pół godziny (do miękkości warzyw). Doprawić ja do smaku według uznania.  Zupa jest już praktycznie gotowa, jednak ja na końcu warzywa

Zrób to smacznie
Zapiekanka nelsońska 109

Składniki: 1 kg ziemniaków 4-5 suszonych grzybów lub 25 dag pieczarek 5 jajek ugotowanych na twardo 2 duże cebule sól, pieprz szklanka śmietany lub śmietany pół na pół wymieszanej z kefirem 1 surowe jajko 2 - 3 łyżki startego ostrego sera łyżka mąki 3 łyżki tłuszczu Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć poprzedniego dnia, a nazajutrz ugotować w tej samej wodzie(...)czym pokroić w paski. Jeśli zapiekankę przyrządzamy z pieczarek, należy je umyć, pokrajać w paski i zrumienić w łyżce tłuszczu, dodając sól i pieprz. Wyszorować ziemniaki ugotować w skórkach obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać pokroić w krążki i zeszklić na łyżce tłuszczu. Jajka ugotować na twardo obrać i pokroić w plasterki. W płaskim wysmarowanym tłuszczem rondelku lub żaroodpornym

Z notatnika
Potrawka z kurczaka z dynią i ziemniakami. 184

pigwowca zrobię pyszny syrop idealny na zimne i chłodne wieczory, do herbaty jest genialny. Dynię będę zużywać na bieżąco. Wykorzystałam ją do potrawki z kurczaka z dynią i ziemniakami. Tę potrawkę robiłam w tamtym roku, ale w innej wersji. Czegoś mi w niej brakowało. Teraz postanowiłam dodać do niej jeszcze ziemniaki, marchewkę, curry i czosnek. Wyszło pyszne, sycące i aromatyczne(...)danie jednogarnkowe. Polecam serdecznie!   POTRAWKA Z KURCZAKA Z DYNIĄ I ZIEMNIAKAMI.           Składniki: 350 g miąższu dyni hokkaido ok 350 g piersi z kurczaka 1 marchewka 450 g ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 - 400 ml gorącego bulionu słodka papryka ostra papryka sól pieprz czarny curry 1 łyżeczka suszonego majeranku  1 łyżka oliwy

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kremowa wątróbka na sposób wschodni czyli z chili 168

wątróbkę drobiową czy też wołową przed zastosowaniem zawsze najpierw się blanszuje przez kilka minut we wrzątku. SKŁADNIKI: na 2 porcje 250-300 g drobiowych wątróbek 3-4 ziemniaki obrane i pokrojone w dużą kostkę 2 cebule lub 1 duża poszatkowane w kostkę 1 łyżeczka pasty chili - sambal oelek 3 łyżeczki słodkiego i gęstego sosu sojowego -ketchup manis 2 łyżeczki pasty(...)pastę do sosu. pasata przyprawowa: rozgrzać na głębokiej patelni 2 łyżki oleju i zanim jeszcze stanie się gorący wrzucić na niego poszatkowaną cebulę i zmiażdżone zabki czosnku oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Wrzucając cebulę i czosnek na bardzo gorący olej szybko mogłyby się przypalić. Dusić cebulę do czasu aż zeszkli się i nabierze lekkiego koloru. Dodać teraz do cebuli

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pieczone ziemniaki do obiadu - ze śmietaną, serem i koperkiem 1750

Ziemniaki z wody czy puree są smaczne, ale ileż można je jeść?:) Dlatego często sięgam po podobne przepisy, gdzie ziemniaki podane są w nieco innej formie. Obgotowane podpiekamy, co nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu.  1 kg ziemniaków 3 łyżki śmietany 12-18% 3 łyżki posiekanego koperku 50g startego, twardego sera, np. cheddar sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Ziemniaki(...)obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości. 2. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, mieszamy ze śmietaną, koperkiem i serem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.  3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem około 10-15 minut, do zarumienienia

Szefowa kuchni
Regionalne Smaki - LISTOPAD. ZAPROSZENIE 99

listopadzie zapraszam do upieczenia Piroga Biłgorajskiego. Potrawa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych województwa lubelskiego . Piróg biłgorajski, to wytrawny wypiek z kaszy gryczanej, zmieszanej z ziemniakami, serem i skwarkami owinięty ciastem krucho-drożdżowym lub upieczony bez ciasta, czyli bez skórki i  wtedy będzie to piróg ,,łysy". Przepis będziemy publikować 26  listopada 2015 r. (czwartek) o godz(...)publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Piróg. Zapraszam do wspólnego pieczenia. Składniki farszu: 500 g ziemniaków 300 g kaszy gryczanej palonej 200 g tłustego twarogu 3/4 szkl . kwaśnej śmietany (22%) 100 g skwarków z boczku (lub słoniny) 1 łyżka suszonej mięty 1 łyżka pieprzu ziołowego sól i czarny pieprz

Codziennik Kuchenny
Chłodnik litewski z ziemniakami. Regionalne Smaki. Czerwiec 168

litewski podaje się z gotowanymi na twardo jajkami, szyjkami rakowymi oraz z kawałkami pieczonej cielęciny, indyka lub kurczaka. W wersji wegetariańskiej dodaje sie gotowane szparagi lub młode ziemniaczki. Jeśli ziemniaki podawane są na ciepło, to serwuje się je na osobnym talerzu. W upalne dni do chłodnika dodaje się kostki lodu. Podanie chłodnika z ugotowanymi, wystudzonymi ziemniakami, to mój pomysł, który(...)pokrojonych w drobną kostkę) 2,5 szkl. wody (do gotowania buraków) 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 2 szkl. maślanki naturalnej 4 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek  kilka młodych, ugotowanych ziemniaków + smażona cebulka lub swarki z boczku 1/4 szkl. siekanego koperku 1 ząbek czosnku lub 2 łyżki siekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki soli + 1 płaska łyżeczka cukru do gotowania buraków

Codziennik Kuchenny