ziemniaki - 38421 przepisów (strona:318/2562)

Pyry z gzikiem 171

Danie wywodzące się z wielkopolski. Szybkie i przede wszystkim tanie, czyli stereotypowo idealne dla poznaniaków. :-) Ziemniaki gotowane w mundurkach mają inny smak niż te gotowane przez nas do obiadu. Już ten fakt nadaje daniu wyjątkowości. Ziemniaki koniecznie muszą być gorące a twaróg zimny - wtedy smakuje idealnie i niepowtarzalnie. 3-4 ziemniaki 200g twarogu 1/2 pęczka szczypiorku 3 łyżki kwaśnej śmietany(...)łyżki posiekanego koperku sól, pieprz 1. Twaróg mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Chłodzimy. 2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy.  3. Gorące ziemniaki posypujemy koperkiem, podajemy z dobrze schłodzonym twarogiem

Szefowa kuchni
Bułeczki z ziemniakami 172

Zostały ugotowane ziemniaki z obiadu ...i z tych ziemniaków i i innych dodatków zrobiłam pyszne bułeczki.Dodatek ziemniaków sprawia, że bułeczki są dłużej świeże..pomysł na takie bułeczki podpatrzyłam tutaj ..ja do swoich dodałam dodatkowo prażoną cebulkę..pyszne wyszły.. 230 g ugotowanych ziemniaków 2 łyżeczki masła 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 8 g suchych drożdży(...)świeżych 330 g mąki luksusowej Młynomag 2 łyżki prażonej cebulki Skworcu Ziemniaki przepuścić przez praskę, następnie dodać do reszty składników i wyrobić na gładkie ciasto. Jeżeli używamy drożdży świeżych wykonać zaczyn.Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia . Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce. Odstawić na ok 30 minut żeby podrosły.Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Bułki piec około 20-25 minut

Moje domowe kucharzenie
Confit z kaczki 135

kaczego smalcu (ewentualnie gęsiego, ale ten lepiej wykorzystać do podobnie przygotowanej gęsiny; kaczy smalec można kupić w marketach, np. Auchan) sól kamienna (drobna) opcjonalnie: 0,5 kg ziemniaków, odmiana kleista świeży rozmaryn sól, pieprz Wykonanie: Kacze nogi porządnie natrzeć solą i odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Kaczy smalec roztopić w rondelku. Kaczkę obmyć z soli i osuszyć papierem(...)dołu i piec jeszcze przez około 10 minut, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 10 minut. W międzyczasie do wrzącej osolonej wody wrzucić pokrojone w grube plastry ziemniaki i gotować przez około 5 minut. Odcedzić i osuszyć. Na duży ogień wstawić patelnię, wlać trochę odlanego wcześniej tłuszczu po pieczeniu kaczki. Na gorący tłuszcz wrzucić ziemniaki, dodać poszatkowane liście rozmarynu

Pociąg Do Kuchni
Zimowa zupa jarzynowa ze śweżych warzyw 169

Składniki : mały brokuł 3 ziemniaki  cebula mała marchew, pietruszka kawałek pora i selera majeranek, pieprz ziołowy i prawdziwy liść laurowy sól, odrobina suszonej papryczki haribo masło klarowane do smażenia Przygotowanie : Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce Ziemniaki wrzucić na około 700-800 ml wrzącej wody, wrzucić liść laurowy, odrobinę pokruszonej papryczki ( uważać(...)kilka ziaren pieprzu czarnego,pokrojoną drobno cebulę, gotować  Pokroić kawałek selera i w pół krążki pora, wsypać do zupy Startą marchew przesmażyć na maśle klarowanym, dołożyć do ziemniaków, posolić Startą pietruszkę ( oddzielnie) również obsmażyć na maśle i dodać do zupy Umyty i podzielony na różyczki brokuł dołożyć do zupy, gotować do miękkości ( uważać, by nie rozgotować ziemniaków i brokuła

Proste Potrawy
Żurek z jajkiem na kiełbasie. 158

zupy użyłam naturalnego zakwasu Jamar . Zupa jest pyszna i szybko znika z talerzy :) Składniki : 2 pętka cienkiej kiełbasy drobiowej  2 marchewki kawałek pora i selera około 5, 6 ziemniaków natka pietruszki 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku  domowa vegeta 300 ml zakwasu na żur   około 2,5  l wody lub bulionu warzywnego 1/2  łyżeczki oregano szczypta(...)ziół prowansalskich  kilka ziarenek pieprzu  3 ziarenka ziela angielskiego 200 ml śmietanki słodkiej 12 %  5 jajek ugotowanych na twardo Wykonanie : Warzywa obrać i umyć, ziemniaki i marchew pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w grubsze plasterki .Przełożyć do garnka, dodać natkę pietruszki, seler, porę, wlać wodę i zagotować. Gdy woda się zagotuje włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać

Sama słodycz i szczypta chili
Indyjskie kebaby warzywne 416

starożytnych. Ponieważ lubię dania warzywne zastępujące mięso, skusiłam się na przygotowanie indyjskich kebabów warzywnych. I nie żałuję :) Są bardzo delikatne, aromatyczne i bogate w smaki. Główne składniki kebabów to ziemniaki, cebula, kalafior i groszek, ale jest tam również odrobina szpinaku i zielone chilli, które ja akurat zastąpiłam zwykłą zieloną papryką, ponieważ nie chciałam, żeby kebaby były bardzo pikantne. Indyjskie kebaby(...)mango . Są jednak tak dobre, że nawet bez żadnych dodatków stanowią kompletne danie :) Przepis pochodzi z książki: „Kuchnia Indyjska” Shehzad Husain. Składniki na około 16 sztuk: 3 średnie ziemniaki 1 cebula 1 mały kalafior 1/2 szklanki mrożonego groszku 3 zielone papryczki chilli (lub 1/2 zielonej papryki) 1 łyżka posiekanego szpinaku 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry 1 łyżeczka chilli w proszku

Trzeci talerz
Kluski śląskie bez jajek 119

Kluski śląskie Składniki: ziemniaki (dowolna ilość) mąka ziemniaczana sól Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam i ugniotłam tłuczkiem, można użyć do tego maszynki lub praski. Postawiłam do ostygnięcia. Następnie ziemniaki przełożyłam do miski i całość podzieliłam na 4 części. Jedną część wyjęłam z miski. W puste miejsce wsypałam mąkę ziemniaczaną. Dokładnie tyle samo, ile wyjęłam ziemniaków. Po wsypaniu(...)odpowiedniej ilości mąki wkładam wyjętą wcześniej część ziemniaków. Zagniotłam na jednolite ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się klei, warto dosypać odrobinę mąki. Z ciasta uformowałam kulki, następnie palcem zrobiłam małe wgłębienia na środku. W garnku zagotowałam wodę, dodałam soli. Do gotującej się wody, partiami wrzucałam kluski. Delikatnie zamieszałam i poczekałam, aż kluski wypłyną na wierzch. Od wypłynięcia gotowałam jeszcze

nietadieta
Roladki ziemniaczane ze szpinakiem 192

Zachęcona przepisem Veganona na roladki z soczewicą i suszonymi pomidorami zrobiłam swoją wersję ze szpinakiem :) Składniki:  - 1 kg ugotowanych ziemniaków, - 3 płaskie łyżki mąki ryżowej lub pszennej, - 3 duże, czubate łyżki mąki ziemniaczanej, - 1 łyżeczka majeranku (może być czosnek jak ktoś nie lubi majeranku), - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, - 450 g mrożonego szpinaku (liście), - sól, pieprz, czosnek. Wykonanie: Jeśli planujemy(...)robić roladki na obiad najlepiej jest ziemniaki ugotować dzień wcześniej lub rano i dobrze ostudzić. Ugotować szpinak, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, najlepiej żeby wygotowała się cała woda, chociaż i tak trzeba go później odcedzić. Szpinak zostawiamy do ostygnięcia, dobrze go wyciskamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy do smaku, majeranek i maki, mieszamy krótko

Co na wege obiad?
3 sposoby na najlepsze frytki 14247

jedne frytki są lepsze, a inne nie. 1. Frytkownice, rondle czy piekarnik, czyli technika smażenia Ojczyzną frytek jest Belgia i tam, gdy rodziła się nowa kulinarna tradycja serwowania ziemniaków, oryginalnie smażone były we wrzącym wołowym łoju, pokrojone w plastry. Kłopot w warunkach domowych polega na tym, że trzeba jednorazowo zużyć sporą ilość oleju i mieć odpowiedni garnek (nie za wysoki(...)push({}); uzyskania pożądanego koloru. Frytkownice elektryczne ułatwiają kontrolę ciepłoty oleju i nie dopuszczają do jego przegrzania czy przypalenia z uwagi na wbudowany termostat. Jeśli natomiast tłuszcz jest niedostatecznie nagrzany, ziemniaki nadmiernie go wchłaniają. Łatwiej tego uniknąć, używając frytkownicy, gdyż w odpowiednio gorącym oleju frytka tworzy osłonkę, dzięki której nie przepuszcza tłuszczu i tylko mięknie wewnątrz. Jeszcze mniejszą zawartość tłuszczu będą

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ser smażony z pieczonymi ziemniakami 167

sera. Dzisiaj na talerzach gości on, jedyny i niepowtarzalny – smažený sýr Zapraszamy! 50 min 2 os. składniki: 1 kostka żółtego sera 1 jajko bułka tarta żurawina 6-7 ziemniaków papryka słodka papryka ostra tymianek rozmaryn sól i pieprz oliwa z oliwek wykonanie: Obieramy ziemniaki i kroimy w połówki lub ćwiartki, według uznania. Wstawiamy na gaz do osolonej wody(...)odcedzamy gdy woda zacznie się gotować. W międzyczasie wlewamy do miseczki 2-3 łyżki oliwy i wsypujemy przyprawy (paprykę, rozmaryn tymianek, sól i pieprz). Odcedzone ziemniaki wrzucamy do miski z przyprawami i pieczołowicie mieszamy. Do brytfanki wlewamy łyżkę oleju i wyrzucamy ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45-55 min w 200 stopniach. Żółty ser kroimy na plastry

Ania i Marcin gotują
Kopytka ze szpinakiem 159

Kopytka to moje pierwsze danie jakie samodzielnie przygotowywała, chociaż ziemniaków nie gotowałam. Babcia mi składniki przygotowała i z ukrycia mnie obserwowała. Wcześniej już jej pomagałam, więc co nie co wiedziałam. Ziemniaki z mąką połączyłam, jajka wbiłam i cisto wyrabiałam, aż wypieki na policzkach miałam. Mąki ciągle dosypywałam bo dużo przygotowanej obok miałam. Potem kopytka z ciasta zrolowałam i satysfakcje miałam(...)tradycyjne, a wewnątrz szpinakowe. Kształtem się pobawiłam i całkiem je zmieniłam. Na świeżo, gotowane smakują znakomicie, ale na drugi dzień, podsmażone na masełku - wyśmienicie :)   Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 250 g mąki pszennej, 4 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki soli, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, ½ łyżeczki mielonej papryki chili, 100 g świeżego szpinaku, ponadto: sól

Moniki Smakołyki
BABKA ZIEMNIACZANA Z DYNIĄ I TOFU! 146

dynią, tofu wędzonym, czosnkiem i cebulką. Każdy z nas chyba jadł babkę ziemniaczaną, każdy pewnie w innej postaci. Moja babcia, jak byłam mała, dość często przygotowywała posiłki na bazie ziemniaków, dlaczego to już inna kwestia, takie czasy, czasy PRLu. Z ziemniaków robiło się placki ziemniaczane, i to z surowych ziemniaków lub gotowanych, tzw. kiszkę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną i coś(...)pieczonej dyni piżmowej a dla aromatu tofu wędzone. Efekt mnie miło zaskoczył. Całość skropiłam znacznie masłem klarowanym i posypałam świeżym rozmarynem. Zapraszam do wspólnego pieczenia! SKŁADNIKI: - 10 średnich ziemniaków - 300 ml puree z pieczonej dyni piżmowej - 3 ząbki czosnku - 1/2 małej cebuli - świeży rozmaryn - 2 łyżki masła - 2 łyżki śmietany - 2 jaja (jeśli nie jadasz jaj, dodaj 2 czubate łyżki

SMYKWKUCHNI
Zupa z Kaszą Gryczaną – Krupnik z Kaszą Gryczaną 210

Polecam wypróbować przepis zupa powinna każdemu smakować:). Będziemy potrzebować: do zupy: 2,5 litra czystego wywaru mięsnego lub warzywnego 200 g kaszy gryczanej 300 g pieczarek około 500 g ziemniaków 1 papryka czerwona 2 duże szczypty lubczyku lub przyprawa maggi papryka słodka, papryka ostra sól, pieprz oraz po około 1 łyżce śmietany do każdego talerz zupy na wywar: około(...)czasie gdy gotuję wywar przygotuję pozostałe składniki na zupę: Umyte pieczarki kroję w cienkie półplasterki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę i dodaję do pieczarek. Ziemniaki kroję w kostkę i dodaję do pieczarek. Końcowe przygotowanie zupy z kaszą gryczaną: Do 2,5 litra czystego wywaru dodaję pokrojone pieczarki, paprykę i ziemniaki. Garnek stawiam na gazie

Uwaga Babcia Gotuje
Ogórkowa z ziemniakami i grzankami 160

ogórkowa jest właśnie jedną z nich. Konkretna, kwaśna i taka "z jajem" jak ja to mówię, bo na garnek idzie cały słoik ogórków łącznie z kwasem ;) Do tego ziemniaki i grzanki- tego akurat nauczyłam się od Teściowej ;) W domu, u Mamy preferuje się zdecydowanie łagodniejszą wersję, choć równie dobrą. No i bez ziemniaków i grzanek :) Składniki: 6 skrzydełek 3 litry(...)wody 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 pietruszka 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 słoik ogórków kiszonych (750g) 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki pszennej 8 ziemniaków kilka kromek czerstwego (ale nie suchego) chleba 3 łyżki masła sól, pieprz do smaku natka pietruszki Sposób przygotowania: Skrzydełka myjemy i zalewamy wodą. Gotujemy, a po zebraniu szumowin dodajemy pokrojoną

Kuchnia w czekoladzie
Placki ziemniaczane z pastrami 111

Dziś w takim razie zapraszam Was na pyszne chrupiące placki ziemniaczane podane z aromatycznym pastrami na ciepło. Placki ziemniaczane z pastrami Czas przygotowania: 40 minut Składniki Placki: 500 g ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/4 łyżeczka soli olej do smażenia Farsz: 1 duża cebula 6 pieczarek 4 grube plastry pastrami masło klarowane do smażenia gęsta(...)śmietana posiekana natka pietruszki opcjonalnie sól i pieprz   Wykonanie: Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce. Wykładamy na gęste sitko, ustawiając pod spodem miskę, do której będzie ściekał sok. Cebulę obieramy, ścieramy na drobnej tarce. Ziemniaki lekko odciskamy, przekładamy do drugiej miski, dodajemy cebulę, rozkłócone jajko, sól i mąkę.  Sok, który powstał po odcedzeniu ziemniaków delikatnie odlewamy, zostawiając skrobię

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania