ziemniaki - 38421 przepisów (strona:318/2562)

Złociste talarki z młodych ziemniaków z czosnkiem wg Aleex 102

odpoczywa. Aby na nowo przywołać swobodny, letni nastrój po tych poważnych rozmowach, robię mu szybki, letni obiad: placuszki drobiowe z pieczarkami (które już znacie) i złociste talarki z młodych ziemniaków z czosnkiem, które dziś wymyśliłam. Sądząc po tempie, w jakim wszystko znikało z talerza, jestem pewna, że było pyszne. Spróbujcie. Składniki: • młode ziemniaki • olej • sól, przyprawa do ziemniaków • 1 łyżeczka(...)masła • 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w talarki. 2. Olej rozgrzać w głębokiej patelni lub frytkownicy. 3. Na rozgrzany tłuszcz włożyć ziemniaki. Potrząsać, aby się nie skleiły. 4. Smażyć na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. 5. Rozpuścić masło na patelni i rozgrzać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem – jeśli nie lubicie czosnku, można

W mojej kuchni
Kociołek rosyjski – wiosenne kociołkowanie 160

height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Ta wersja kociołka , jest na styl rosyjski , czyli fasola , ziemniaki mięcho i cebula , a wszystko duszone w kociołku na ognisku z dodatkiem wędzonej słoninki ..Pyszne , choć na pewno nie dietetyczne , ale nie tylko dietą człowiek żyje " class="wp-smiley" style(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na duży kociołek 7 litrów : 1,5 kg łopatki wieprzowej 7 średnich ziemniaków 1 szklanka białej fasoli – wcześniej ugotowanej 4-5 dużych cebul 2 marchewki kawałek wędzonej słoniny ( nie za duży taki , żeby go wytopić ) Przyprawy : 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka

Ogrodnik w podróży
Prażoki 242

Ojjj uwielbiam a że robiłam kapuśniak to nie mogło zabraknąć prażoków. Cóż luby ani jednego ani drugiego nie lubi to trudno pałaszować będę sama. Składniki 700-750 g ziemniaków 4-5 łyżek mąki pszennej 1 cebula pokrojona w kostkę 250-300 g brzuszku surowego sól, pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy prawie do miękkości. W między czasie nasz brzuszek kroimy(...)podsmażamy brzuszek, jak już tłuszcz się wytopi i zaczną robić się skwarki dorzucamy cebulę i smażymy całość do zrumienienia się cebulki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wpół miękkie ziemniaki odcedzamy tak żeby pozostało nam trochę wody na spodzie i na ziemniaki równomiernie rozsypujemy mąkę. Garnek przykrywamy i na najmniejszym ogniu zaparzamy ziemniaki z mąką

Piekielna Kuchnia Pati
Pieczona perliczka w szalotkach i winie z fioletowymi ziemniakami 117

Wielkanocny mamy ochotę już na coś całkowicie innego. Z racji, że są to Święta proponuję Wam coś extra! Pyszny, delikatna perliczka pieczona w dużej ilości szalotek z dodatkiem fioletowych ziemniaków. Idealne danie na Świąteczny obiad w gronie najbliższych lub dla tych na których chcemy zrobić ogromne wrażenie. Obok tego dania nikt nie przejdzie obojętnie. Perliczka, która jest niecodziennie spotykana(...)naszym stole zarówno jak i fioletowe ziemniaki, które wyglądają przepięknie. Zróbcie i przekonajcie się sami. Ja uważam, że warto! Składniki (na 3-4 porcje): perliczka o masie 1,2 kg 6-8 średnich szalotek 4-5 ząbków czosnku po 1 łyżeczce: majeranku, soli, wędzonej papryki, suszonej natki pietruszki, pieprzu 3-4 łyżki oliwy z oliwek (użyłam aromatyzowanej truflą) 1 szklanka

Mango Papaja
Żurek vs barszcz biały, czyli co jemy w Wielkanoc + przepis 146

treściwa, lekko ostra w smaku i lekko kwaskowa. Sam skład zupy może się nam znacząco różnić w zależności od regionu Polski. W niektórych częściach Polski znajdziemy w nim grzyby, ziemniaki, skwarki i oczywiście kiełbasa – wędzona lub biała. Obowiązkowo żur musi być doprawiony dużą ilością majeranku, czosnkiem i powinien być serwowany z jajkiem. W Małopolsce do żuru podaje się pokruszony(...)biały lub tzw. placanki – placki z sera białego z dodatkiem jajek, suszone w piekarniku. U mnie w domu jadło się żurek z tłuczonymi ziemniakami ze skwarkami na osobnym talerzu. Ziemniaki możemy dodać w trakcie gotowania pokrojone w kostkę, lub też utłuczone albo w mundurkach. Czym różni się żur od żurku? Jedni twierdza, że żurek robiony jest na zakwasie

Mieszam w Garnku
Krupnik z kaszą bulgur i kiełbasą bekonową Hańderek. 121

pracy w sam raz :) Zapraszam do wypróbowania z kaszą bulgur :) Składniki : 3 pętka kiełbasy bekonowej 2 marchewki kawałek pora kawałek selera pęczek pietruszki  kilka gałązek lubczyku 4 duże ziemniaki 1/2 szklanki kaszy bulgur  domowa vegeta, pieprz do smaku 3 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie : Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki. Marchewkę, seler obieramy i kroimy w kostkę. Pietruszkę i lubczyk(...)natkę pietruszki, kilka ziarenek ziela angielskiego wkładamy do garnka i zalewamy około 2 l wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy.Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz vegetę lub sól.Gotujemy na małym ogniu, gdy ziemniaki będą jeszcze twardawe dodajemy kaszę bulgur, gotujemy aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Na końcu przyprawiamy do smaku pieprzem

Sama słodycz i szczypta chili
Zalewajka 197

Zalewajka to taka biedna zupa, której podstawą są ziemniaki ugotowane we wodzie z dodatkiem przypraw. Potem dodajemy zakwas do żurku do smaku oraz jakąś okrasę. W zależności od regionu zupa wzbogacana jest innymi dodatkami np. suszonym grzybkiem czy wędzonym boczkiem. Ja przedstawiam swoją wersję. składniki: 2 litry wody 1 kg obranych ziemniaków 2 cebule 3 listki laurowe 2-3 ząbki(...)czosnku 2 łyżki majeranku sól,pieprz zakwas na żurek ok 250 ml 350 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 150 g śmietany 18 % Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebule pokroić w półplastry. Warzywa zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek oraz pokrojone ząbki czosnku. Zagotować i gotować aż ziemniaki będą miękkie. W międzczasie cienką kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni

Monia miesza i gotuje
Pieczone, nadziewane ziemniaczki. 210

Któż nie lubi ziemniaków z ogniska? Z niepowtarzalnym zapachem, spalonymi skórkami parzącymi dłonie, jedzonych na świeżym powietrzu w fajnym, plenerowym towarzystwie. Ich namiastkę mogą stanowić ziemniaczki z piekarnika. Nie dajcie się zwieść odmiennej wizualizacji! Tylko  "na oko" zupełnie różne są od tych ogniskowych. Zjedzone w gronie bliskich nam osób przywiodą wspomnienie beztroskich, ogniskowych momentów:) Składniki: 8 ziemniaków pierś(...)ząbków czosnku świeży koper sól, pieprz Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Boczek kroimy w plastry. Paprykę w drobna kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na farsz. Do ziemniaków wkładamy przygotowany filet z kurczaka i kostki papryki, przykrywamy plastrem boczku i plastrem żółtego sera

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka warstwowa śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem + film 442

Smaczna, prosta w przygotowaniu  sałatka warstwowa śledziowa z burakami, ziemniakami, cebulą i jajkiem to idealna propozycja dla wielbicieli śledzi. Sałatka doskonale prezentuje się na świątecznym stole a dzięki poszczególnym warstwom zyskuje  niepowtarzalny smak. składniki na 6 porcji 450 g filetów śledziowych w oleju 2 czerwone cebule 3-4 ugotowane buraki 3-4 ugotowane ziemniaki 4 jajka ugotowane(...)twardo jajka 200 g majonezu pęczek szczypiorku czarny pieprz sól przepis Obrane i wystudzone ziemniaki ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach. Do drugiego naczynia ścieramy obrane ze skórki i wystudzone buraki. Odsączone z oleju śledzie kroimy w kostkę lub paski a następnie przekładamy na dno szklanej miski. Obraną cebulę drobno siekamy i posypujemy nią śledzie. Kolejną warstwą sałatki

Smakowite Dania
Bogracz 148

zajmuje troszkę czasu ale w sumie na samo przygotowanie ponieważ później musi się samo gotować :) Zakupy: - 1 kg szynki - 0,5 kg schabu - 3 piersi z kurczaka - marchewka  - ziemniaki - papryka czerwona 2 szt. - papryka zielona 4 szt. - ogórek kiszony 5 szt. - przyprawy ( sól, pieprz, papryka mielona słodka, ostra itd......) Przygotowanie: Mięso umyłam i pokroiłam w kostkę po czym ugotowałam(...)później trzeba go długo gotować, żeby zmiękło. W tym czasie w osobnym garnku gotuję bulion i wrzucam warzywa wszystkie pokrojone w sumie jak komu pasuje ( kostka, paski) oprócz ziemniaków. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, ale wrzucam je już na samym końcu ponieważ gotują się najszybciej. Dorzucam ugotowane mięso i wszystko doprawiam przyprawami jakie mam pod ręką tak naprawdę. Zostawiam

Tanio smacznie i prosto
Zapiekanka ziemniaczana z makrelą 165

udziałem. Koszt dużej zapiekanki to ok 20 zł ilość porcji 6-8 Składniki: 2 duże makrele mała paczka mrożonej marchewki z groszkiem 0,5 kg - 1 kg ziemniaków ( w zależności jak dużą zapiekankę robimy) 1 śmietana 18 % 3 jajka 1 duża cebula 1 łyżeczka tymianku skórka z jednej cytryny sól pieprz olej starty ser opcjonalnie koperek i kilka pomidorów koktajlowych(...)dekoracji Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w plastry. Marchewkę z groszkiem obgotowujemy 10 min. Cebule obieramy, kroimy w kostce i szklimy na łyżeczce oleju.  Makrele obieramy z ości i łączymy z kubkiem śmietany, cebulą, tymiankiem, skórką z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem i wbijamy  3 cale jajka. Całość mieszamy do uzyskania gęstego sosu. W brytfance

W kuchennej krainie
Kopytka z mąką żytnią 164

zostaną mi z obiadu ziemniaki bardzo często na drugi dzień przygotowuję kopytka. Przepadamy za takimi podsmażonymi z masełkiem i bułką tartą. Tym razem zamiast mąki pszennej dodałam mąkę żytnią chlebową od Młynomag . Wyszły równie pyszne jak tradycyjne. Polecam! Kopytka podałam na talerzu "Antonio" od Porcelany Bogucice . ok 1 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko łyżka mąki ziemniaczanej mąka żytnia(...)chlebowa Młynomag masło i bułka tarta Zmielone ziemniaki przekładamy do miski, wyrównujemy z wierzchu. Dzielimy na 4 części. Jedną część ziemniaków wykładamy na pozostałe. W powstały dołek wsypujemy mąkę żytnią chlebową tak aby powierzchnia wyrównała się z ziemniakami. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość zagniatamy ręką na gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką ale naprawdę bardzo niewiele- ciasto

Smakołyki Asi
Zapiekanka ” Wilcza wieża „ 2963

mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub chilli , jeśli ma być pikantne 1 mała cukinia 2 duże cebule 1 duża puszka pomidorów krojonych ( lub 2 małe ) 5 niedużych, ziemniaków 1 łyżka ziół prowansalskich ( gotowe, suszone, mieszanki ) 1 grecki jogurt kawałek żółtego sera do utarcia 1/2 łyżeczki – płaskiej , mielonej gałki muszkatołowej sól do smaku Marchewkę obieramy i ścieramy(...)tarce o grubych oczkach , podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym , doprawiając solą , odrobiną ziół prowansalskich ( resztę ziół zużyjemy później ). Ziemniaki obieramy , szatkujemy lub kroimy na cieniutkie plastry , cukinię , jeśli mamy młodą , kroimy razem ze skórką , podobnie, jak ziemniaki w cieniutkie plastry . Tak samo postępujemy z cebulą . W głębokim naczyniu do zapiekania , smarujemy dno olejem , następnie układamy warstwami ziemniaki , każdorazowo

Ogrodnik w podróży
Szare kluski / kluski ziemniaczane 424

stary niezawodny przepis babci :D Składniki: 5,5 kg obranych ziemniaków sól Przygotowanie: 0,5 kg ziemniaków ugotować, ostudzić i zmielić w maszynce. Resztę surowych ziemniaków zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki przełożyć w ściereczkę i odcisnąć z nich sok. Jak sok się ustoi w misce, zlać znad niego wodę, tak by pozostał sam krochmal. Ugotowane ziemniaki wymieszać

Malinowo w kuchni
Fish and chips czyli angielski obiad u nas 167

Fish and chips czyli angielski obiad u nas Fish and chips czyli ryba i ziemniaki – bardzo często spotkany obiad na Wyspach, dzisiaj u nas.    Fish and chips pierwszy raz jadłam w Anglii w czasie wyjazdu do szkoły językowej. Do dzisiaj pamiętam to małą budkę, gdzie kupowałam to cudo. Ja nie lubiąca ryby, ale ta pyszna panierka(...)szklanka mąki  1/2 puszki piwa  1 jajko  1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia  sól, pieprz do smaku 1 litr oleju Dodatki   ziemniaki  oliwa  szczypta chili, pieprzu i soli  marchewka z groszkiem + 2 łyżki masła    Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, piwo, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy

Kuchnia na wzgórzu