Lubię spontaniczne pomysły na nowe przepisy. Wchodzę do kuchni i zamieniam się w czarodziejkę. Dzisiaj z obiadu pozostało kilka ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków, wykorzystałam je do sałatki ze słodziutkimi pomidorkami koktajlowymi, które, ku mojemu zadowoleniu były na wagę w jednym z hipermarketów, bardzo dobry pomysł, pochwalam! Nie marnujmy jedzenia, bo nawet z kilku pozostałych ziemniaków czy innych warzyw(...)grzanki 25 dań z pomidorami! 22 dania z cukinią! 15 przepisów na dania z papryką Sałatka ziemniaczana z papryką i pomidorkami Składniki: 6-8 ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków 1 czerwona papryka 1/2 małej cukinii 250 g pomidorków koktajlowych czerwonych i pomarańczowych 1/2 pęczka natki z pietruszki sól Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w kostkę i rozkładamy na talerzu sałatkowym. Oczyszczoną
Moja smaczna kuchniaDziś coś dobrego od Ewy z bloga Z cukrem pudrem . Prosta, smaczna i bardzo sycąca zapiekanka. Przepis cytuję za autorką. Składniki: 1 kg ugotowanych w łupinkach ziemniaków 1 duży por 1 strąk czerwonej papryki 2 - 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 150 g wędzonego boczku 300 ml śmietanki słodkiej 12 % 2 jaja(...)sera żółtego sól, pieprz gałka muszkatołowa słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić na plasterki. Pora, czosnek i cebulę pokroić na plasterki, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, krótko przesmażyć pora, paprykę, cebulę i czosnek, do zeszklenia. Boczek pokroić na plastry, podsmażyć na średnio chrupko. Śmietankę dobrze wymieszać z jajami, dodać odrobinę
Na Ciasteczkowych Papierachporto, bo obok hotelu była winiarnia, w której można było degustować porto) i coś jeszcze... Składniki (na 1-2 porcje): udko kurczaka podzielone na pałkę i podudzie 4-6 ziemniaków duża papryka lub dwie mniejsze chili (to mój osobisty dodatek) 150 ml białego wina półwytrawnego sól pieprz 4 łyżki oliwy (do smażenia, nie extra virgin) sok z małej słodkiej pomarańczy(...)folią spożywczą i odkładamy do lodówki. Po południu kurczaka z cieczą z marynaty przelewamy na blachę, układając kurczaka na jednym z jej końców. Dolewamy resztę wina na blachę. Obieramy ziemniaki i kroimy na duże frytki, płuczemy. Wrzucamy na blachę po drugiej stronie kurczaka, ale wcześniej upewnijmy się, że ciecz z marynaty kurczaka jest rozprowadzona na całej blasze. Paprykę kroimy
Weekendy w domu i ogrodzieLubicie smak ziemniaków pieczonych w ognisku? Poniższa propozycja chociaż z piekarnika to przewyższa walorami smakowymi nawet te przepyszne, wygrzebane z poogniskowego popiołu. A to za sprawą pysznego i absolutnie nie skomplikowanego w przygotowaniu nadzienia. Przedstawiam kolejny, wakacyjno-kulinarmy pomysł moich domowych kuchareczek:) Składniki: 6 ziemniaków puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka 20 dag sera czerwona papryka jogurt naturalny kilka ząbków(...)czosnku Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na inne składniki. Do ziemniaków wkładamy tuńczyka, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Na koniec posypujemy startym serem i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze. Podajemy z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego i czosnku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapastę pomidorową. Dodajemy zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy przyprawami do smaku. Gotujemy do chwili, aż warzywa będą miękkie, czyli jakieś 8 - 10 minut. Składniki na ziemniaki: - 400 gram młodych ziemniaków - 80 gram masła - kilka gałązek tymianku - sól - pieprz Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaków nie obieramy, tylko dokładnie myjemy i wykładamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Między warzywami układamy(...)pieprzem. Na każdym ziemniaczku układamy po kawałku masła. Pieczemy w temperaturze 220 stopni. Najpierw pod folią aluminiową, a na chwilę przed wyjęciem bez. Czas pieczenia jest zależny od wielkości ziemniaków. Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że młode pieką się znacznie dłużej. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Życie zamknięte w smakuPuree w nowej odsłonie o charakterystycznym, wyrazistym smaku. Kolejna odmiana dla typowych ziemniaków do obiadu. Składniki: Ziemniaki ( dowolna ilość, ja miałam 5 ) Korzeń selera ( ½ objętości w stosunku do ziemniaków) 1 łyżka masła Kilka gałązek naci z selera Sól Wykonanie: Selera i ziemniaki obieramy. Gotujemy razem do miękkości w osolonej wodzie. Wodę odlewamy. Tłuczkiem do ziemniaków wyrabiamy na gładką masę
Smaki EwyDzisiaj proponuję zapiekane ziemniaczki z kolendrą. Warto wypróbować ten przepis gdy na obiad podajemy potrawę bez sosu typu: smażona ryba, kotlety schabowe. Propozycja prosta w wykonaniu a ziemniaki odmienione. Składniki: Dowolna ilość ziemniaków Olej Ziarna kolendry czosnek Masło Sól Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy na połówki. Układamy w naczyniu do zapiekania. Każdego ziemniaka smarujemy olejem i posypujemy(...)moździerzu i przyprawiamy odrobiną czosnku. Zapiekamy przez temp 180 o C, przez ok 10 minut na górze piekarnika ( warto sprawdzać jak wyglądają ). Po wyjęciu przed podaniem, na każdy ziemniak położyć niewielką ilość masła i posolić. SMACZNEGO
Smaki EwySkładniki: 1/2 kg kaszanki 2 duże cebule 2 łyżki masła sól i pieprz świeżo mielony 1 kg ziemniaków świeży koperek Wykonanie: Cebulę obieramy kroimy w pół księżyce, podsmażamy razem z masłem na patelni. Z kaszanki zdejmujemy osłonkę dodajemy do podsmażonej cebuli, smażyć razem pod przykryciem około 15 minut. Ziemniaki obieramy, wkładamy do rondla zalewamy gorącą wodą. Gotujemy pod koniec wsypujemy(...)łyżeczkę soli. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Kaszankę można doprawić solą oraz pierzem świeżo mielonym. Kaszankę podajemy na gorąco z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem razem surówką z czerwonych buraczków lub kiszonym ogórkiem. Smacznego
kgwjanczewojest bogaty w cenne kwasy omega 3. Składniki : 400 g ryby ( pstrąga łososiowego ) 60 g mąki pszennej szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżeczki ziół prowansalskich 300 g młodych ziemniaków 1 cukinia 5 łyżek oliwy z oliwek garść roszponki Sposób przyrządzenia : ziemniaki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, wkładamy do osolonej wody i podgotowujemy cukinię kroimy w półksiężyce, solimy i polewamy oliwą(...)pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie obtaczamy w mące rybę smażymy na patelni w oliwie z dwóch stron po 4 minuty blaszkę wykładamy papierem do pieczenia podgotowane ziemniaki oraz cukinię wykładamy na blaszkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i ziołami prowansalskimi i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ziemniaki będą miały złocisty kolor
zobacz ich smakjest bogaty w cenne kwasy omega 3. Składniki : 400 g ryby ( pstrąga łososiowego ) 60 g mąki pszennej szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżeczki ziół prowansalskich 300 g młodych ziemniaków 1 cukinia 5 łyżek oliwy z oliwek garść roszponki Sposób przyrządzenia : ziemniaki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, wkładamy do osolonej wody i podgotowujemy cukinię kroimy w półksiężyce, solimy i polewamy oliwą(...)pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie obtaczamy w mące rybę smażymy na patelni w oliwie z dwóch stron po 4 minuty blaszkę wykładamy papierem do pieczenia podgotowane ziemniaki oraz cukinię wykładamy na blaszkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i ziołami prowansalskimi i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ziemniaki będą miały złocisty kolor
zobacz ich smakPostanowiłam troszkę posiedzieć dzisiaj w kuchni i zrobić pyszny domowy obiadek . Będzie pysznie oj będzie :) S kładniki kluski śląskie: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana sól Klopsiki wieprzowe w sosie musztardowym : szynka wieprzowa 500 g jajo 1 szt bułka tarta 2 łyżki sól do smaku pieprz do smaku Natura Smak John 3 czubate łyżeczki(...)klopsików: marchew 3 szt pietruszka 100 g seler 100 g por zielona część musztarda 2 łyżki ( jasnej) śmietana 30% 200 ml Wykonanie klusek śląskich: Obieramy ziemniaki , kroimy je w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu mielimy ziemniaki i wkładamy z powrotem do garnka w którym się gotowały . Dzielimy na 4 części
Różowa kuchniazdrowe. A do śledzi, na które naszła mnie ochota, pasuje niemal wszystko. Warto spróbować połączeń innych niż te podawane w książkach kucharskich. Składniki : 4 płaty śledziowe 5 średnich ziemniaków pół czerwonej papryki dziki brokuł lub połowa normalnego fenkuł ( u mnie odmiana płaska) 5 liści szałwii lekarskiej 5 liści pietruszki naciowej 2 łyżki oliwy łyżka octu jabłkowego pieprz Ziemniaki obrać cieniutko(...)ugotować w osolonej wodzie. Brokuły podzielić na osobne różyczki. Wrzucić na osolony wrzątek i wyjąć po minucie-dwóch. Ziemniaki i brokuły ostudzić. Ziemniaki i śledzie pokroić w kostkę podobnej wielkości. Paprykę pokroić w małą kostkę. Fenkuł przepołowić i pokroić na cienkie paski. Pietruszkę naciową i szałwię pokroić na drobno. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Doprawić do smaku i zajadać :) Użyte zioła
Weekendy w domu i ogrodzieZielona soczewica po arabsku + brązowy ryż + kalafior z ziemniakiem Składniki: - 100g ryżu naturalnego - 1 łyżka przyprawy marokańskiej - 35g soczewicy - 1 łyżeczka curry - 120g kalafiora - ¼ łyżeczki kurkumy(...)mały ziemniak - szczypta kardamonu - ząbek czosnku - ½ łyżeczki płatków chili
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z ziemniaków z kalafiorem, fasolką szparagową i oliwkami Składniki: - kilka młodych ziemniaków - łyżeczka octu balsamicznego (tej samej wielkości) - łyżeczka oliwy z oliwek - 200g kalafiora(...)kilka pomidorków typu cherry - kawałek awokado Wykonanie: - Ziemniaki oczyścić, włożyć do gotującej się wody, dodać łyżeczkę soli - Gotować do miękkości, co zależy od wielkości ziemniaków (ok 20 minut) - Kalafiora i fasolkę szparagową ugotować na parze - Oliwki i pomidorki posiekać w plasterki, awokado w kostkę - Ziemniaki poprzekrawać na kawałki, przełożyć do miski - Dodać pozostałe warzywa oraz oliwki - Sałatkę skropić oliwą
Wegańska kuchnia orientalnaczosnku natka pietruszki – 2 cm 1/2 łyżeczka soli oliwa z oliwek świeży rozmaryn świeżo mielony pieprz (grubo mielony) plus pieprz syczuański sól łódeczki ziemniaczane – najlepiej ze świeżych ziemniaków mytych, w najgorszym wypadku gotowe mrożone Wykonanie: Polędwicę wyjąć z lodówki około 30 minut przed przygotowaniem (mięso na steki MUSI być do smażenia w temperaturze pokojowej!!!). Mięso natrzeć solą(...)osobnych miskach posolić i popieprzyć. Odstawić. Masło (w temperaturze pokojowej) wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i natką pietruszki; uformować w walec, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Ziemniaki umyć, pokroić w łódeczki, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika, aż zaczną
Pociąg Do Kuchni