Sałatka śledziowa, to pyszny i prosty do przyrządzenia posiłek. Z reguły ją robię przy okazji "czegoś", gdy mi zostają ugotowane ziemniaki tak jak dzisiaj. Świetnie do niej pasują marynowane warzywa...ogórki, papryka, cebulka czy buraczki. Można zatem stworzyć swój własny bukiet smaków, nie zapominając o składnikach podstawowych : śledziach i ziemniakach. Polecam :) SKŁADNIKI; 2 płaty marynowane matiasa 2 ziemniaki ugotowane(...)czerwona cebula 1 ogórek kiszony kilka liści sałaty kilka listków pietruszki do dekoracji SOS: 2 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku szczypta cukru PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości i odstawić na 2 godziny o ostygnięcia , ( wtedy lepiej się kroją) Obrać i pokroić w półcentymetrowe plastry. Jajka ugotować na twardo, obrać i również pokroić
Gosia gotujeDzisiaj chciałabym Wam zaproponować pyszne faszerowane ziemniaczki. Zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych grzybów leśnych możemy je z powodzeniem zastąpić pieczarkami. SKŁADNIKI: 6 sztuk średniej wielkości ziemniaków, 20 dag grzybów leśnych świeżych lub mrożonych, 1 cebula, 5 dag sera żółtego, 1/4 kostki masła, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki dokładnie myję pod bieżącą wodą. Zalewam wodą, solę i gotuję(...)półtwardo. Grzyby oczyszczam i płuczę. Kroję na mniejsze kawałki. Razem z posiekaną cebulą podsmażam na maśle. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. W ugotowanych ziemniakach wydrążam środki tworząc miseczki. Wgłębienia wypełniam grzybami. Na wierzchu każdego z ziemniaków układam pokrojony w paski ser. Ziemniaki oprószam solą oraz pieprzem. Skrapiam oliwą. Układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam około 20 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia Kasistrona składniki (3 porcje) 1 ośmiornica (u mnie mrożona ok 1 kg) cebula 2 liście laurowe pieprz oliwa z oliwek sól morska papryka mielona słodka papryka mielona ostra 3 ziemniaki przygotowanie Ośmiornicę rozmrozić, najlepiej w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części ( o ile nie został wcześniej oczyszczony), następnie ośmiornicę ugotować do miękkości. Ja gotowałam swoją w wolnowarze(...)chwilę przestygnie. W międzyczasie do małego garnka przelać część wody z wolnowaru - tyle ile trzeba, posolić lekko i ugotować w niej 3 obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Odcedzić, przetudzić. Ramiona ośmiornicy pokroić w krążki. Na talerzu ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki, na nich kawałki ośmiornicy, wszystko posolić solą morską, posypać papryką ostrą i słodką, polać obficie oliwą. Smacznego
Stare Garywyszło naprawdę niecodziennie. No to spójrzcie co nam wyszło, a może będziecie chcieli ich wypróbować. Zielone pierogi z selerowo-imbirowym żółtym sosem. (ok. 5 osób) Składniki farsz : 10 ziemniaków 1/4 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1/4 szklanki krojonych migdałów curry, kmin rzymski, estragon, pasta sambal oelek, pieprz, sos sojowy Cisto robimy jak na pierogi ruskie(...)kolor był zielony dodajcie 3-4 łyżki młodego mielonego jęczmienia i posypcie czosnkiem niedźwiedzim. Kolor będzie super i ciasto nabierze fajnego smaku. Teraz czas na farsz. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i przepuszczenia ich przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią pestki dyni, słonecznik i migdały. Przesmażamy, aż zaczną nieco nabierać brązowego koloru. Następnie sypiemy
vegetanieuważamy, że duża ilość warzyw to najlepsze wspomaganie organizmu. Dlatego dzisiaj zupa jarzynowa na bulionie warzywnym. Lubicie jarzynową ? Jarzynowa zdrowia doda :) (4-5 osób) Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 1/2 brokuła 1/2 kalafiora 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 zielona część pora 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 bulwy selera 1/2 opakowania makaronu speztle(...)kostka warzywnego bulionu (dobrego ! bez utwardzonych tłuszczy) oliwa z oliwek majeranek, pieprz, ostra papryka, sos sojowy, liść laurowy Wszystkie warzywa musimy pokroić i tak ziemniaki w kostkę, kalafior i brokuł w różyczki, cebulę w drobną kostkę, czosnek w plasterki, seler w zapałkę. W sumie jak macie chęć. Ważne jest, aby zacząć gotowanie od ziemniaków. My wrzucamy je do zimniej wody
vegetaniejedna większa lub dwie mniejsze cebule jeden duży ząbek czosnku 2 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano łyżka mąki jajko olej do smażenia Warstwa puree: 0,5kg ziemniaków pół szklanki mleka 2 łyżki startego sera żółtego łyżka masła sól, pieprz koperek Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy(...)dość gęsty dodajemy mąkę, następnie zestawiamy go z gazu i czekamy aż troszkę wystygnie- około 10 minut. Po tym czasie dodajemy rozmącone jajko. Mieszamy, ale już nie gotujemy! ;] Ugotowane ziemniaki tłuczemy. Dodajemy mleko, masło i ser, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy koperek. W naczyniu żaroodpornym lub blasze układamy najpierw warstwę mięsa, a na wierzch warstwę ziemniaków. Wyrównujemy
Czerwona Porzeczkaświęta, urodziny czy imieniny. Dlaczego szuba? Słowo szuba oznacza futro, czyli wierzchnie cieple okrycie. Możemy wiec nazwę tej sałatki, tłumaczyć jako śledzik pod futerkiem, kożuszkiem. Składniki 2 średnie ziemniaki 1 duża marchewka 2 srednie buraki 1 mała cebula 1 średnie kwaśne jabłko 2-3 jajka 2-3 filety śledziowe w oleju pieprz 1/2 łyżeczki oleju(...)opcjonalnie) 1/2 łyżeczki octu (opcjonalnie) * ilość poszczególnych składników dostosowujemy do naszej miski na sałatkę. Przygotowanie: 1. Warzywa (ziemniaki, marchewkę i buraki) szorujemy szczoteczka i dokładnie myjemy. Do jednego garnka wkładamy marchew i ziemniaki, do drugiego zaś buraki. Nie wkładamy wszystkiego razem, ponieważ buraki by nam inne warzywa zafarbowały. Zalewamy woda i wstawiamy na ogień
Kulinarnie z Polką na Kresachzupą, nie każdy potrafi ją zrobić. Polewkę bardzo łatwo idzie popsuć- przypalając ją. Jeśli lubicie maślankę, kremowy smak to zupa warta spróbowania ! Polewka to i musza być ziemniaki. Ziemniaki duszone ze smażonym jajem. Składniki : 1l wody 1l maślanki 250ml śmietanki 30% 3 łyżki mąki sól cukier, 0,5kg ziemniaków 1 cebula pół szklanki mleka. olej jaja Przygotowanie : Połowę maślankę(...)rozmieszać z mąką, wlać do wrzącej osolonej wody, ciągle mieszając, zagotować. Dodać resztę maślanki i śmietanki, ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem. Ziemniaki ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Cebulę pokroić usmażyć na zloty kolor. Ugotowane ziemniaki odcedzić, podusić dolewając mleko i cebulę z tłuszczem, Dokładnie wymieszać . Usmażyć jajko sadzone
Garnkowe fanaberieŚrodę Popielcową proponuję sałatkę ze śledziem. Ziemniaki do tej sałatki pokroiłam w kostkę, doprawiłam przyprawami i upiekłam w piekarniku. Sałatka jest lekka, a jednocześnie pożywna. Składniki: 3-4 ziemniaki słodka papryka w proszku, czosnek granulowany, kminek, zioła do pizzy sól i pieprz 3-4 korniszony 5-6 filetów śledziowych marynowanych w oleju 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju lnianego(...)łyżka soku z cytryny posiekany koperek Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubszą kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Skropić łyżką oleju i wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem i piec ok. 15 minut w 180oC aż ziemniaki będą miękkie. Ostudzić, przełożyć do miseczki. Cebulę drobno pokroić, można ją również sparzyć. Ogórki i śledzie odsączone z oleju pokroić
Czerwień i błękittrudno nie lubić tej potrawy - myślę że często gości również na Waszych stołach. Wariacji przepisu na gzik jest bardzo wiele. Tradycyjnie podaje się go z gotowanymi w mundurkach ziemniakami. Ja przed laty miałam okazję jeść ten przysmak w Szklarskiej Porębie z ziemniakami pieczonymi w mundurkach z piekarnika, zresztą nie tylko z tym dodatkiem i mówię Wam warto spróbować! SKŁADNIKI(...)kostki sera śmietankowego /półtłusty 4 rzodkiewki 2 cebulki szalotki szczypiorek sól, pieprz śmietana bądź jogurt naturalny można dodać zielony ogórek lub inne ulubione warzywa 6 ziemniaków tej samej wielkości WYKONANIE: ser ucieramy drewnianą kulą z dodatkiem jogurtu lub śmietany, dodajemy sól, pieprz, rzodkiewkę i szalotkę kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na dużych oczkach, szczypiorek drobno siekamy, do gładko
Kuchnia BeatyŻur to moja ulubiona zupa, uwielbiam kiedy jest gęsty i z dużą ilością pieczarek, ziemniaków i białą kiełbasą. Po takiej zupie nie ma już miejsca na drugie danie J Do przepisu użyłam gotowego zakwasu, jednak wy możecie zrobić swój własny, na pewno będzie jeszcze smaczniejszy. Osobiście polecam zakwas „Śląski Żur” z czarną nakrętką lub ten kupiony od babci(...)wody 200 g wędzonego boczku 2 kości wędzone 2-3 białe kiełbasy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek około 5-6 suszonych grzybów 5-6 sporych ziemniaków sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy litrem wrzątku, przykrywamy i odstawić na około godzinę aby zmiękły. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Wodę po moczeniu
Mania Gotowaniarazem podałam je z sosem pieczarkowym, ale wystarczy samo masełko i też pyszne. Kopytka nie są gumowe, ale też nie rozlatują się :) Składniki: około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka 0,5 kg pieczarek 2 cebule łyżka masła sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: Kopytka: Ugotowane ziemniaki przepuś ci łam przez maszynkę do mielenia. Ziemniaki wyrównałam(...)misce, podzieliłam na 4 części i jedną z nich odłożyłam na bok w to miejsce dosypałam mąki (równo z wysokością ziemniaków). Dodałam jajko oraz odłożoną 1/4 część ziemniaków i dokładnie połączyłam składniki. Rozwałkowałam kawałek "ciasta" w długi pasek i kroiłam w poprzek. Gotowałam w osolonym wrzątku. Po wyjęciu kopytek z garnka od razu je hartuje w zimnej wodzie przez parę
Amatorka kuchennałyżki natki pietruszki około 50ml oliwy sól, pieprz 2 łyżka startego parmezanu 2 ziemniaki liście sałaty cytryna pół małego ogórka świeżego Przygotowanie: Robimy sos: bazylię, natkę pietruszki, pół pomidora bez skórki i pestek wrzucamy do malaksera(...)dodajemy 2 ząbki czosnku (wcześniej przecisnęłam go przez praskę) oraz parmezan. Miksujemy. Dolewamy oliwy. Napisałam około 50ml, ale trzeba sprawdzać konsystencję pesto. Na końcu solimy i pieprzymy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy mamy prawie ugotowane ziemniaki, małże wrzucamy do garnka z odrobiną wody. Gotujemy około 3 minut aż muszle otworzą się. Małże wyciągamy i wyciągamy z muszel (kilka zostawiłam
Amatorka kuchennaSkładniki: 1 kg mąki poznańskiej - taka podobno najlepsza 1/2 litra gorącej, przegotowanej wody 2 żółtka 3 kostki białego, półtłustego sera twarogowego (każda kostka po 250 gramów) 400 gramów ugotowanych ziemniaków 4 cebule kostka masła do podduszenia cebuli sól pieprz Najpierw przygotowujemy farsz z ugotowanych ziemniaków, sera i cebuli Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię z masłem(...)dusimy do miękkości Twaróg z ziemniakami wrzucamy do malaksera, a jeśli go nie posiadamy to zarówno ziemniaki jak i ser przecieramy na tarce o dużych oczkach. Chodzi o to, żeby farsz nie miał gródek, ale należy pamiętać też o tym, żeby składniki nie utworzyły masy jednolitej. Po prostu przecieramy tylko raz 2/3 cebuli wraz z masłem dokładamy do farszu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com