ziemniaki - 38421 przepisów (strona:337/2562)

Bratwurst z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie 129

Propozycja na szybki i bardzo aromatyczny obiad.Proste składniki takie jak kiełbaski,cebula i ziemniaki za sprawą dodatków mogą zostać podniesienone do rangi przysmaków.Tak jest właśnie z tym daniem,niby bardzo pospolite składniki,a smak potrawy nadzwyczajny.Bratwurst,smażone kiełbaski z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie i aksamitne ziemniaczane puree - prosto i pysznie. Składniki: 250 g czerwonej cebuli 3 łyżki(...)płaskie łyżki cukru 200 ml czerwonego wina 150 ml bulionu warzywnego 1-2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki masła sól,pieprz 5 dużych lub 10 małych Bratwurstów 500 g ziemniaków 125 ml mleka 1 łyżka masła gałka muszkatałowa Wykonanie: ziemniaki obrać i gotować około 20 minut do miekkości w osolonej wodzie cebulę obrać i pokroić w szpalty.Poddusić na oleju

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Z KASZĄ JAGLANĄ - BEZGLUTENOWE 206

świeżymi  śliwkami, które teraz są bardzo tanie, ale spokojnie możecie przygotować takie knedle przez cały rok ze śliwek mrożonych lub innych ulubionych owoców. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2 3/4 szklanki wody 1 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki ziemniaczanej śliwki świeże lub mrożone (lub inne ulubione owoce) WYKONANIE: Ziemniaki ugotuj(...)sypka, bardziej kleista, lekko rozgotowana. Pozostaw kaszę do ostygnięcia. W dużym garnku zagotuj wodę z odpowiednią ilością soli (ja daję około 2 łyżeczki na duży garnek). Zimną kaszę i ziemniaki zmiksuj w malakserze lub blenderze. Ziemniaki możesz przecisnąć przez praskę lub zmielić z kaszą w maszynce do mielenia mięsa. Jak Ci wygodnie. Do masy z ziemniaków i kaszy dodaj obie

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka ziemniaczana 154

Babka Ziemniaczana - z sosem beszamelowym (coś dla miłośników potraw z ziemniaków) Składniki: (na dużą blaszkę) - 3 kg ziemniaków  - 2 duże kiełbasy  - 2 cebule  - 5 czubatych łyżek kaszy manny - 1 jajko - pieprz, sól, majeranek Sos: - 2 łyżki masła  - 2 łyżki mąki  - 1 szklanka mleka  - 5 łyżek śmietany - 2 łyżki soku z cytryny - odrobina starkowanej gałki(...)muszkatołowej  Sposób przygotowania: 1. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce z najmniejszymi oczkami.Obieramy cebulę i kroimy w kostkę tak samo jak i kiełbasę. Następnie wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Do zmielonych ziemniaków dodajemy kasze manną oraz jajko. Dodajemy również usmażoną cebulę z kiełbasą i wszystko to mieszamy łyżką. Następnie przyprawiamy masę pieprzem i solą oraz dodajemy sporą ilość majeranku. Następnie

Gotuj Z Muzyką
Rolady rybne ze szpinakiem i sosem na bazie cytrynowego pieprzu 127

Delikatna ryba podana z ziemniakami ugniecionymi ze świeżo zerwanym koperkiem,niejednemu z nas przywodzi na myśl wspomnienia z wakacji. Aromatyczny szpinak i aksamitny sos nadają prostemu daniu iście królewskiego charakteru. Danie jest świetnym pomysłem na lekki , dietetyczny obiad! Nie tylko w piątek! SKŁADNIKI: RYBA: * filety rybne(miruna) – 2 x 150 g * świeży szpinak – 150 g * ser ricotta(...)olej Kujawski czosnkowy – 30 ml * sól – 1 łyżeczka * pieprz – 1 szczypta * gałka muszkatołowa – 1 PURRE: * ziemniaki – 250 g * koper – 1 pęczek * masło – 1 łyżka SOS: * ziemniaki – 100 g * bulion warzywny – 300 ml * chili – 1 szczypta * śmietana 30 % – 150 ml * sok cytrynowy-1łyżeczka * klarowane masło – 2 łyżki * pieprz cytrynowy

Ostra na Słodko
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 1983

mnie największym komplementem, bo "wychowałam" sobie prawdziwego krytyka kulinarnego :) Taka zapiekanka idealnie nadaje się na chłodne, zimowe dni. Rozgrzewa i dodaje energii na resztę dnia.  Smacznego! Składniki: 8 ziemniaków 250 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 250 g mrożonych warzyw (brokuły, marchewka, fasolka szparagowa, groszek) sól, pieprz 2 cebule 200 ml śmietany 18% 20 dag żółtego sera 1 jajko(...)szczypta chili zioła prowansalskie szczypta gałki muszkatołowej  1 łyżka masła Wykonanie: Jedną cebulę obrać i drobno pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.  Cebulę i ziemniaki podsmażyć na patelni, doprawić do smaku. Odstawić do ostudzenia. Drugą cebulę również pokroić w kostkę, podsmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu, następnie dodać mięso mielone i smażyć do czasu, aż zmieni kolor

Pasja Smaku
Pieczone warzywa czyli prażonka-pieczonka. 184

razem zrobiłam je  zapiekane w piecu i podane z sosem czosnkowym. Pełniutka blacha zniknęła podczas jednego tylko obiadu. Wszyscy byli zachwyceni. ok 1/2 małej dyni kilka czerwonych ziemniaków ze skórką 2 marchewki 1 cukinia 1/2 świeżego brokuła 1 burak kilka ząbków czosnku olej przyprawy Warzywa pokroiłam w talarki, półksiężyce itp, ziemniaki, jako że pieką się najdłużej zostawiłam w miarę(...)minut delikatnie przemieszać, tak aby nie utworzyła się breja (dynia i tak się nam rozpadnie, chyba, że upieczemy ją w naprawdę dużych kawałkach). Podczas mieszania należy sprawdzać stan upieczenia ziemniaków - jeśli one są dobre to inne warzywa również - mi osiągnięcie stanu upieczenia i przyrumienienia zajęło 1,5 godziny. Jeśli nie lubimy sosu czosnkowego pod koniec pieczenia możemy posypać zapiekankę pokruszoną

Z butelką mleczka w tle
Zapiekanka ziemniaczana 167

byłam wtedy wniebowzięta, bo wprost ją uwielbiam. Jest prosta i szybko się ją robi, ale to chyba ta jej prostot jest taka zachwycająca. Jej składniki to tylko jajka, ziemniaki i cebula, a do tego szklanka mleka. Jedno wielkie mniam. Zapiekanka naprawdę godna polecenia i nie droga a to jak najbardziej dodatkowy plus. Za to mocno sycąca. Idealna na obiad. Składniki(...)ziemniaków 5 jajek 4-5 cebul sól/pieprz Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, ale nie należy ich za bardzo rozgotować. Najlepiej wyjąć je jak będą jeszcze twardsze niż te podawane do obiadu. Odlać wodę i pozostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w plasterki, następnie przerzucić na patelnie i zeszklić z łyżką oliwy. Jajka ugotować na twardo

Moje pyszne gotowanie
Pstrąg łososiowy duszony na maśle z surówką z cykorii i frytkami 173

Niedzielny obiad statystycznemu Polakowi kojarzy się zapewne z rosołem i schabowymi z ziemniakami. Schab został chyba wyparty przez piersi z kurczaka i czasem słyszę określenie "schabowy z kurczaka" :D Ja na dzisiaj zaplanowałam rybkę, a dokładniej pstrąga. Miałam szczęście i trafiłam w sklepie na pstrąga łososiowego, którego mięso do złudzenia przypomina łososia. Rybka była świeża i wypatroszona, pozostało mi już(...)cykorią i, jeśli trzeba, dodać soku z cytryny, gdyż musi być ona wyczuwalna oraz złagodzić charakterystyczny gorzkawy smak cykorii. Surówkę najlepiej przygotowywać bezpośrednio przed jedzeniem, wtedy jest najsmaczniejsza. Frytki Ziemniaki obieram, myję i kroję w słupki. Zalewam zimną wodą i odstawiam. Po kilku minutach wodę odlewam, a ziemniaki płuczę raz jeszcze. Po odcedzeniu z wody wykładam je na ręcznik papierowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi - moja miłość 154

wypróbowałam kilkanaście przepisów. Podaję Wam dwa, moim zdaniem, najlepsze przepisy.  Farsz to indywidualna sprawa, dla mnie najlepszy to z dużą ilością smażonej cebulki i na równi wyczuwalny smak ziemniaków i sera. Ah i pamiętajcie dzień, w którym pierogi są na obiad to będzie dobry dzień! Smacznego(...)pamiętam z jakiej strony internetowej ) 0,5 kg mąki ok. 0,5 l maślanki sól Mąkę przesiewam, solę i dodaję tyle maślanki aż uzyskam elastyczne ciasto. Farsz: ziemniaki (ok. 2,5kg) ser biały (3 kostki) cebula 2 szt. przyprawy ( pieprz ziołowy, sól, ewentualnie przyprawa do ziemniaków) Ziemniaki jeszcze ciepłe przepuszczam przez praskę, dodaję ser, cebulkę kroję drobno i smażę

NA MOIM TALERZU
Góralskie ognisko 166

Dziś kolejne danie z wykorzystaniem ziemniaków. Szybkie w przygotowaniu i zaskakujące smakiem. Potrzebujemy: -ok. 8 ziemniaków -2 kostki twarogu -2 łyżki śmietany -kilka rzodkiewek -przyprawa tzatziki -ząbek czosnku -olej    Twaróg rozgniatamy widelcem, mieszamy z 2 łyżkami śmietany, doprawiamy do smaku przyprawą tzatziki. Do wersji podstawowej twarogu dodajemy jedynie drobno pokrojony ząbek czosnku. W naszym twarogu jest pokrojona drobno(...)rzodkiewka. Inna wersja może być z drobno pokrojonym ogórkiem. Twaróg mamy gotowy.    Obrane ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie. Przestudzone kroimy w podłużne kawałki a następnie podsmażamy na patelni do zrumienienia.    Wszystko mamy już gotowe. Wykładamy twaróg, dodajemy ziemniaki a w jaki sposób podamy danie zależy tylko od naszej pomysłowości. Surówkę też możemy podać według

Maminek kulinarny
Wiejski barszcz czerwony 284

Barszcz czerwony po wiejsku... Kompozycja czerwonych, soczystych buraków, odrobiny cukru, octu i kwaśnej śmietany. Idealny z tłuczonymi ziemniakami i koperkiem. Niezapomniany smak wakacji na wsi. Komu talerz buraczanej ambrozji?  Każdy kto spróbuje, będzie do niego często wracał! Składniki: 1,5 kg czerwonych buraków; 2,5 l zimnej wody; 2 ząbki czosnku; 2 średnie liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawrtości tłuszczu 18%; 4 łyżki cukru od 2 do 8 łyżek octu, w zależności od stopnia kwasowości barszczu jaki chce się uzyskać; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Ziemniaki; Pęczek koperku. Sposób przygotowania: Buraki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości. Czosnek obrać. Buraki przełożyć do sporego garnka, zalać 2,5 l zimnej wody

Gospodyni Miejska
Kulki ziemniaczano-twarogowe 180

twarogowe... Miękkie wewnątrz, lekko chrupiące na zewnątrz. W smaku przypominające farsz do pierogów ruskich. Obtoczone w papryce, przyprawione jedynie solą i pieprzem. Pyszny dodatek do obiadu! Składniki: 1 kg ziemniaków; 250 g twarogu (u mnie chudy); Sól; Pieprz Słodka papryka w proszku. Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc tłuczkiem na gładką masę lub przecisnąć przez(...)praskę. Twaróg dodać do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Ja robię to za pomocą tłuczka do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Do miseczki wsypać słodką paprykę w proszku. Formułować kulki i obtaczać w papryce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), przez około 15 - 20 minut. Podawać

Gospodyni Miejska
Żurek na zakwasie 177

inny niż tradycyjny żur staropolski. Podany w domowej roboty chlebie. Niebo w gębie! Składniki: 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 4 średniej wielkości ziemniaki; 2 liście laurowe; 5 ziarenek ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 2 litry zimnej wody; 2 śląskie kiełbasy o wadze około 250 g + ewentualnie olej do podsmażenia; 250 - 500 ml domowej(...)pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plastry. Pietruszkę i selera obrać. Wszystkie jarzyny wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z jarzynami. Całość zalać 2 litrami zimnej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku

Gospodyni Miejska
Zupa zacierkowa 141

Zupa zacierkowa... Pełna jarzyn. Pełna smaku. Z mocno zarumienioną cebulką i skwarkami boczku. Gęsta od zacierek. Komu talerz? Zapraszam ! Składnki: 5 średnich ziemniaków; 100 g wędzonego boczku (u mnie w plasterkach); 2 małe cebule; 2 średnie marchewki; 1/4 kawałka korzenia selera; Biała część pora; 1/2 średniej pietruszki; Pęczek koperku; 2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie; 1 liść laurowy(...)umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w krążki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojony por. Dodać vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, liść laurowy, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym 202

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym... Złociste, opieczone kawałki ziemniaków. Plasterki wędzonego boczku, ogórków kiszonych i cebuli. Oblane sosem chrzanowym z koperkiem. Pyszna, wiejska zapiekanka. Zapraszam!   Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 2 duże cebule; 400 g ogórków kiszonych (waga netto, po odcedzeniu); 200 g wędzonego boczku; 150 g chrzanu ze słoika; 400 g kwaśnej, gęstej(...)pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z ogórkami. Wymieszać. Koperek drobno posiekać. Przygotować sos. W misce wymieszać ze sobą śmietanę, chrzan, drobno posiekany koperek i przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki (większe w dużą kostkę). Natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ziemniaki wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym

Gospodyni Miejska