Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami... Intensywnie czerwony, zabielony śmietaną. O nieco gęstszej konsystencji dzięki zblendowanym warzywom. Podany z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulką. Pyszny smak obiadów u babci. Polecam! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 1 średnia marchewka; 1/4 korzenia selera; 3 łyżki octu spirytusowego; 2 łyżeczki białego cukru; 1 płaska łyżka soli; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości(...)tłuszczu 18%; 2 litry zimnej wody + opcjonalnie jeszcze 0,5 litra, gdyby zupa okazała się zbyt gęsta. Dodatkowo: 1 kg ziemniaków; 1 duża cebula; Olej do podsmażenia cebuli. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Utłuc. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Buraki obrać, umyć, przekroić
Gospodyni MiejskaKremowa zupa dyniowa... Aksamitna, delikatnie pachnąca imbirem. Z dyni, z dodatkiem marchewki i ziemniaka. Zabielona kwaśną śmietaną i serkiem topionym. Pyszna, jesienna, domowa. Polecam! Składniki: 1 kg dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek); 1 duża marchewka; 1 średni ziemniak; 1 kostka bulionowa; 1 cm kawałek korzenia imbiru; 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)serka topionego (u mnie śmietankowy); 1 litr zimnej wody; Natka pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę i ziemniaka obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobniutką kostkę. Dynię obrać, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę. Korzeń imbiru obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać
Gospodyni MiejskaZupa z jarmużem, chorizo i czerwoną fasolą... Rozgrzewająca, delikatnie pikantna, jesienna zupa. Gęsta od ziemniaków i czerwonej fasoli. Pełna zielonych liści jarmużu i kawałków pomidorów. Z dodatkiem plasterków podsmażonego chorizo. Pyszna i aromatyczna. Smacznego! Składniki: Puszka czerwonej fasoli (waga netto po odsączeniu 240 g); 1 średnia cebula; 200 g liści jarmużu; 4 średnie ziemniaki; 3 ząbki czosnku; 2 duże pomidory(...)kiełbasy chorizo; 1 liść laurowy; 2 litry bulionu (u mnie 2 litry gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka vegety); 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Jarmuż umyć, osuszyć, drobno posiekać. Pomidory umyć, naciąć na czubku w krzyż, sparzyć (zalać wrzątkiem tak, aby zakrył pomidory i odstawić
Gospodyni Miejskazwykle odmienione i dostosowane do moich potrzeb oraz fanaberii. Przedstawiam Wam kochani dorsza na pysznych warzywach: bakłażanie, czerwonej cebuli, czarnych oliwkach i kaparach z pomidorami, podanego na puree z ziemniaków. Co tu dużo mówić... Przeniosłam się na chwilę do pięknej Sycylii... Składniki (na dwie porcje): 300-400 gram filetu z dorsza, filet pozbawiamy również skóry szczypta pieprzu cytrynowego (bądź pieprz(...)czarnych oliwek- najlepiej tych z pestkami, dobrej jakości. Mają całkiem inny smak. Oczywiście przed duszeniem oliwki pozbawiamy pestek. 1/2 puszki pomidorów (w sezonie dodajemy 3 świeże pomidory) oregano 5 ziemniaków 3-4 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła łyżka oliwy z oliwek Warzywa po Sycylijsku Na oliwie z oliwek smażymy posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem
Mango PapajaZIEMNIACZANY OGRÓD Składniki: - 5 średnich ziemniaków - 1 biała cebula - 1 czerwona cebula - 1 plasterek baleronu - 30g masła - 2 łyżeczki przyprawy "Kucharek" - 2 łyżki cukru - pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego - pół łyżeczki lubczyku otartego - 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku - 1 łyżeczka poszatkowanego koperku - przyprawa "Maggi" do smaku Sposób przygotowania: Nasze danie rozpoczynamy od najzwyklejszego ugotowania obranych ziemniaków w lekko osolonej wodzie(...)nasze ziemniaki się ugotuję, odstawiamy je do lekkiego przestudzenia. Na patelni rozpuszczamy masło, ziemniaki kroimy w małe kawałki i podsmażamy. Cebule białą i czerwoną obieramy, kroimy w plastry, a następnie plastry w połówki i wrzucamy na patelnię z ziemniakami. Dodajemy cukier, przyprawę "Kucharek", pieprz czarny, lubczyk i dokładnie mieszamy. Po dłuższej chwili dodajemy odrobinę "Maggi" oraz szczypiorek i dokładnie mieszamy
Mentor SmakuSkładniki, 50 pierogów: Ciasto: 500 g mąki pszennej 370 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki soli 40 g masła Farsz: 400 g ziemniaków (po obraniu) 300 g sera białego półtłustego lub tłustego 1 cebula pieprz ziołowy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Masło roztopić w gorącej wodzie, ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dolewać wodę z masłem(...)całość łyżką. połączone składniki wyłożyć na blat i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Gdyby ciasto się kleiło dosypywać mąki. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odłożyć na 30 minut. Ziemniaki obrać ze skórki, ugotować do miękkości. Odlać wodę i roztłuc je tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Ostudzić. Biały ser wymieszać dokładnie z ostudzonymi ziemniakami. Cebulkę podsmażyć na patelni, dodać
cooklifewtedy nooo... pewnie raz w miesiącu na piątkowy obiad. I był to dla mnie jeden z bardziej nielubianych piątkowych obiadów. Bo w sumie to czy dziecku mogą smakować ziemniaki w mundurkach z białym twarożkiem? Dla mnie było to strasznie "zapychające" danie, ale było to czasy, że nie było innej alternatywy obiadu, nikt nie sugerował: jak ci nie smakuje(...)tylko pyszne ziemniaczki, z jeszcze pyszniejszym twarożkiem z cebulką i śmietaną ... Echhh życie! :) Składniki: zmielony twaróg (lub poduszony widelcem) ukwaszona śmietana 18% mała cebulka szczypiorek pieprz sól małe ziemniaki masło Wykonanie: Ziemniaki szorujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy, podajemy w całości lub kroimy na poł. Obok ziemniaków, lub na przekrojone połówki kładziemy gzik czyli nasz twarożek rozrobiony
Walijskie Pichcenieduży gar: ok. 300g wędzonego boczku liść laurowy ziele angielskie 1 szkl. kaszy jęczmiennej grubej 2 -3 marchewki kawałek pora 2 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 duże ziemniaki 3 suszone grzybki sól natka pietruszki Wykonanie: Boczek zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. W tym czasie obieramy warzywa:marchew, pietruszkę(...)seler, por oraz ziemniaki i kroimy wszystko wg uznania np. w kostkę albo ścieramy na tarce na oczkach (oczywiście wszystko oprócz ziemniaków). Kaszę płuczemy w zimnej wodzie najlepiej na sicie. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone warzywa, opłukana kaszę, opaloną nad palnikiem cebulkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Niektórzy preferują krupnik bez ziemniaków, ale ja zawsze dodaję
Walijskie Pichceniejuż miękkie ostudzić i przekręć przez maszynkę. Dodać uduszoną jedną cebulę - łączymy mieszamy . Do smaku sól , pieprz . Farsz gotowy, przystępujemy do robienia ciasta na knedle SKŁADNIKI 2 kilogramy ugotowanych ziemniaków. maka ziemniaczani (1/4 część zmielonych ziemniaków ziemniaków) 4 jajka mąka pszenne do posypania pół łyżeczki sol WYKONANIE Ziemniaki ugotowane przekręcamy przez maszynkę. Dzielimy na cztery części. Dodajemy tyle(...)mąki ziemniaczanej ile stanowi jedna część ziemniaków. Dodajemy 4 jajka posypujemy mąką pszenną, dodajemy trochę soli i wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste i nie kleić się do rąk Wielkość knedli dowolna. Ja biorę garstkę ciasta , nakładam farsz i zlepiam. wychodzą dość duże, ale tym samy dwa knedle wystarczą, by zaspokoić głód. Formujemy kulki. Gotujemy w osolonej wodzie
W kuchennym oknie Ewysmażenia sól Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka. Smażymy na niewielkiej ilości oleju . Farsz do naleśników: 1,5 kg ziemniaków 1 czerwona cebula pieprz, sól, 2 łyżki masła oliwa do smażenia. Gotujemy ziemniaki, na małej patelni smażymy cebulkę na oliwie. Po ugotowaniu ziemniaków, dodajemy masło, cebulkę, pieprz- dusimy. Ziemniaku powinny(...)być lekko ostre- w razie czego dodać soli i więcej pieprzu. Sos pieczarkowy znajdziecie tutaj . Na usmażone naleśniki nakładamy dużą łyżkę ziemniaków, składamy w kopertę. Najpierw boki, poźniej góra i dół. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 C około 15-20 min. Gotowe. Zyczę smacznego
Smaki EdytySznycelki a la cielęce zapiekane z ziemniaczkami w frytfannie Toscana. Generalnie obiad sam się zrobił, no...musiałam obrać ziemniaczki..ugotować kalafiora na parze. Składniki -sznycelki a la cielęce Primavika -ziemniaki -cebula -gotowany na parze kalafior przyprawy Skworcu- do burrito, pieprz ziołowy, estragon, pfeffer gold, suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim Pierwsza rzecz ugotuj(...)parze kalafiora. Obierz ziemniaki i pokrój w części. Cebulkę pokrój w piórka i podsmaż na oleju, dodaj przyprawy do burrito. Odstaw. Do obranych i pokrojonych ziemniaków dodaj pieprz ziołowy, estragon, pfeffer gold. Wymieszaj dokładnie. Do przyprawionych ziemniaków dodaj podsmażoną cebulkę, wymieszaj. Wsyp do brytfanny Toscana . Połóż na wierzch kalafiora wcześniej uparowanego. Dodaj sznycelki a la cielęce Primavika. Posyp suszonymi pomidorami
Z Kuchni Do Kuchnibędzie polska,najzwyklejsza i aromatyczna zapiekanka ziemniaczana.Ale również zapiekanka, któą serwuje się we Włoszech z białą kiełbaską właśnie. Ta będzie z polskich ziemniaczków mojej babci. Składniki -ziemniaki -marchewka -przyprawy Skworcu- liście kolendry, pieprz ziołowy,papryka płatki zielone, cebula suszona płatki, suszone pomidory z czosnkiem niedzwiedzim i czarnuszką, -suszone pomidory wraz z olejem Ole! -biała kiełbasa -ser żółty w kawałeczkach -parmezan(...)Połóż brytfanne Toscana na palniku i roztop masło. Dodaj marcheweczkę pokrojoną w kostkę. Przykryj i duś trochę. Następnie dodaj do marchewki przypraw Skworcu suszonej cebuli, zielonej papryki. Obierz ziemniaki pokrój na cząstki, dodaj suszonych pomidorów z czosnkiem niedzwiedzim i czarnuszką, nastęnie kolendry Skworcu. Następnie pokrój drobno suszone pomidory Ole i dodaj do ziemniaków, dodaj również olej z przyprawami. Dodaj
Z Kuchni Do Kuchniprzybywa więcej osób niż przewidziano pizza jest naprawdę fajną alternatywą. U nas taka sytuacja miała miejsce właśnie dziś, ale żeby nie było schematycznie spód do pizzy sporządziłyśmy z dodatkiem ziemniaków. W kuchni włoskiej nie jest to może niecodzienna propozycja, ale musimy się przyznać,że my taki spód kosztowałyśmy po raz pierwszy. Jego smak można porównać tych dobrze nam znanych placków(...)wszelkiego rodzaju makaronu oraz jako pasta na świeżą, chrupką bagietkę. Jeśli jesteście ciekawi naszej obiadowej kompozycji, koniecznie wypróbujcie: Składniki: ziemniaczany spód do pizzy : 350g ugotowanych ziemniaków, 250g mąki pszennej i 1łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, szczypta soli, około łyżeczki drobno posiekanego, świeżego rozmarynu (opcjonalnie) dodatki
Symfonia SmakówSkładniki: PLACKI: ziemniaki 8 większe, papryczka rozdrobnione chilli 2 łyżeczki, przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba DODATKI: boczek wędzony 9 plastrów, cebula 9 plastrów, pomidory 9 plastrów, ser żółty 9 plasterków ziemniaki z gatunku "klejące" ugotować w mundurkach na pół twardo i ostudzone obrać - nie mogą być całkiem ugotowane utrzeć je na tarce grubsze oczka i wymieszać(...)przyprawą do ziemniaków i rozdrobnione chilli na mocno rozgrzanym oleju smażyć placki o grubości do 1 cm i odkładać na ręcznik papierowy boczek wędzony podsmażyć na lekko rumiany na każdy placek położyć plaster boczku - cebuli- pomidora- sera ja zapiekłam w mikrofali 10 minut na 450Wat Combi - w piekarniku z 20 minut w 180C placki Rösti są narodową potrawą Szwajcarów
W Mojej Kuchni LubięNasi milusińscy też wkraczają w Nowy Rok .Od jedzenia bardziej lubią zabawy, dlatego proponuję danka ,które mogą polubić. Danie główne: Kurczaczek z "łasuchem". Składniki: 1 pierś kurczaka 2 ziemniaki 2-3 marchewki olej do smażenia sól, curry ketchup Ziemniaki i marchewki obrać i robimy "łasucha". Wzdłuż ziemniaka wyciąć klin, taką literę V, dochodząc do połowy bulwy. Pokroić ziemniaki na plastry(...)każdym wydrążyć małą lub większą dziurkę. W każdą dziurkę włożyć walec wydrążony z marchewki, niech wystaje ponad plaster ziemniaka, będzie ciekawiej. Przygotowane "łasuchy" smażymy w gorącym oleju na rumiano. Pierś kurczaka pokroić w kostkę posypać solą i curry i obsmażyć ze wszystkich stron. Kawałki kurczaka i "łasucha" ponabijać przemiennie na patyczki. Podawać, tak jak dzieci lubią, z ketchupem
Kulinarny karnet Christophera