Naleśniki to nasz zdecydowany weekendowy śniadaniowy faworyt. Do naszych ulubionych należą węgierskie palacsinty z makiem i wiśniami . Dzisiaj prezentujemy przepis na trochę inne naleśniki (z ziemniaków) - czeskie lokše z powidłami śliwkowymi i makiem. Składniki (4 porcje, 8 naleśników): - 500 g ziemniaków - 150 g mąki - szczypta soli - 1-2 łyżki oleju kokosowego lub wegańskiego masła - powidła śliwkowe, mielony(...)cukier puder (do podania) Przygotowanie: 1) Ziemniaki gotujemy (najlepiej dzień wcześniej) w mundurkach. 2) Schłodzone (następnego dnia) obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Do ziemniaków przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli. Dokładnie mieszamy i zagniatamy ręka, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się rozpadać. Na początku może wyglądać niezbyt obiecująco, ale po 2-3 minutach zagniatania będzie widać
Roślinożerni urlopowiczepulpety zapiekane na puree ziemniaczanym: Pulpety: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka (może też być wieprzowe) kajzerka jajko 2 ząbki czosnku sól, pieprz Puree: 800 g ziemniaków 200 g marchewki 100 g groszku (mrożony lub z puszki) 100 ml śmietany 30% 2 łyżki masła sól Beszamel: łyżka masła łyżka mąki szklanka mleka sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki(...)marchew gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy blenderem na gładką masę. Gorące ziemniaki wraz z masłem i śmietaną tłuczemy intensywnie przez kilka minut. Do ziemniaków dodajemy marchew i groszek i mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy pulpety. Bułkę rwiemy na kawałki, zalewamy 2/3 szklanki wody
e-PrzepisyKulinarnemleczka kokosowego , zupa uzupełniona natką pietruszki. Jest to pyszna i sycąca zupa w ciągu tygodnia. Bataty nigdy nie zawodzą jeśli chodzi o naturalny i pyszny smak. Bataty (słodkie ziemniaki) przewyższają pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych tradycyjne ziemniaki, które często goszczą na polskich stołach. Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem energii, ponieważ magazynują węglowodany. Są polecane osobom, które mają słaby wzrok(...)zawartość garnka. Gotujemy kolejne 5 minut. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy zupę. Rozlewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Szybka i smaczna zupa . Naprawdę nie ma to jak słodkie ziemniaki , które przywołują wszystkie najlepsze smaki. Ta prosta zupa krem z batatów może okazać się jedną z tych doskonałych potraw , które są pożywne, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. A ponieważ
Zdrowy Styl Joannymożemy podać z ulubioną domową surówką lub po prostu z ketchupem lub sosem czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 11-13 usmażonych wcześniej i przestudzonych naleśników ok 700 gram ziemniaków ( u mnie ważone po obraniu) ok 250 gram wędzonego boczku w plasterkach 1 dusza cebula lub 2 mniejsze 2 duże ząbki czosnku 1 jajko L ok 70 gram startego(...)jajka i bułka tarta do panierki olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebulę kroimy w drobną kostkę, boczek w cienkie paseczki lub kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, w międzyczasie smażymy naleśniki, na oleju/oliwie podsmażamy na patelni cebulę wraz z czosnkiem i boczkiem, ugotowane ziemniaki odlewamy, dodajemy do nich masło
Blog kulinarny S9.PLmojprzepisna.pl | Piróg biłgorajski Jako rodowita Lublinianka, nie mogłam nie zrobić tradycyjnego lubelskiego przysmaku – Pirogu biłgorajskiego (inaczej Pierogu). Piróg składa się z kaszy gryczanej, ziemniaków, sera białego i boczku/smalcu/szynki. Jest przepyszny na ciepło polany kwaśną śmietaną, na zimno można spożywać go zamiast chleba, posmarowany masłem z domową wędliną. Następnego dnia warto odgrzać go na masełku, wówczas smakuje jeszcze lepiej ;). Wersja(...)oczywiście można go upiec w cieście krucho-drożdżowym. Piróg robi się dość szybko i jest mało kłopotliwy, aby ułatwić sobie pracę warto poprzedniego dnia ugotować większą ilość ziemniaków na obiad. Inspiracja . Składniki na dwie keksówki 26 cm na 10 cm (wymiary u spodu), wysokość 7 cm: 600 gr ugotowanych ziemniaków 1 szklanka suchej kaszy gryczanej lub 650 gr ugotowanej
moj przepis namojprzepisna.pl | Piróg biłgorajski Jako rodowita Lublinianka, nie mogłam nie zrobić tradycyjnego lubelskiego przysmaku – Pirogu biłgorajskiego (inaczej Pierogu). Piróg składa się z kaszy gryczanej, ziemniaków, sera białego i boczku/smalcu/szynki. Jest przepyszny na ciepło polany kwaśną śmietaną, na zimno można spożywać go zamiast chleba, posmarowany masłem z domową wędliną. Następnego dnia warto odgrzać go na masełku, wówczas smakuje jeszcze lepiej ;). Wersja(...)oczywiście można go upiec w cieście krucho-drożdżowym. Piróg robi się dość szybko i jest mało kłopotliwy, aby ułatwić sobie pracę warto poprzedniego dnia ugotować większą ilość ziemniaków na obiad. Inspiracja . Składniki na dwie keksówki 26 cm na 10 cm (wymiary u spodu), wysokość 7 cm: 600 gr ugotowanych ziemniaków 1 szklanka suchej kaszy gryczanej lub 650 gr ugotowanej
moj przepis naJeśli zastanawiacie się nad fajnym dodatkiem do obiadu, to mam dziś dla Was rozwiązanie. Pieczone talarki z ziemniaków i cukinii to bardzo smaczny, zdrowy dodatek, który nada Waszym daniom fajnego akcentu. Nie wymagają wielkich przygotowań, a na stole wyglądają bardzo efektownie. Polecam Wam serdecznie pieczone talarki z ziemniaków i cukinii. Idealnie komponują się z posiłkami zawierającymi mięso. To także fajne(...)rozwiązanie dla najmłodszych zamiast tradycyjnych frytek. Składniki (2 porcje): 4 ziemniaczki, 1 cukinia, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, szczypta ziół prowansalskich. Sposób przygotowania Najpierw ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki. Następnie cukinię umyj, osusz i również pokrój w talarki. Później ułóż w naczyniu do zapiekania warzywne talarki, skrop je oliwą z oliwek i dopraw do smaku. Talarki zapiekaj
Natka Pietruszkiczasu do czasu mieszamy. Gotujemy przez ok. 3-4 min. od wypłynięcia na powierzchnie. Podajemy omaszczone masłem i np. posiekanym szczypiorkiem. składniki na farsz ziemniaczano pieczarkowy: 600 g ziemniaków 300 g pieczarek 1 cebula 1-2 łyżki masła sól, pieprz wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem. Pieczarki oczyszczamy, myjemy(...)Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Podsmażamy, aż będzie szklista. Dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, aż odparuje nadmiar wody. Ziemniaki mieszamy z pieczarkami. ZAPRASZAM NA FILM KROK PO KROKU JAK ZROBIĆ PIEROGI
Domowy Smak Jedzeniasię uszy trzęsły. To niezwykle pożywne i pyszne danie, które nauczyliśmy się przyrządzać i bardzo lubimy. Przepis na smażonkę góralską Składniki: 500 gramów kapusty kiszonej, 500 gramów ziemniaków, 300 gramów boczku wędzonego, 500 gramów mięsa z udek kurczaka lub piersi, 3 cebule, majeranek, sól, pieprz, olej. Jak zrobić smażonkę góralską? Ziemniaki obierz, przekrój na połówki, ugotuj w punkt(...)się wytopi. Jeśli jest bardzo chudy, podlej odrobiną oleju. Dodaj cebulę pokrojoną w pióra oraz kurczaka pokrojonego w paski, smaż często mieszając przez około 10 min. Dodaj kapustę i ziemniaki, dopraw majerankiem, solą i pieprzem, smaż mieszając delikatnie, aby nie rozwalić ziemniaków, kolejne 5 minut. Podawaj gorące prosto z patelni, można posypać szczypiorkiem. Artykuł Samażonka góralska. Pyszny i pożywny obiad
Kulinarna PolskaBitki wieprzowe z szynki w delikatnym sosie podane z buraczkami i pysznym puree z ziemniaków. Danie idealne na niedzielny, rodzinny obiad. Wbrew pozorom danie jest szybkie w przygotowaniu, ale musimy uzbroić się w cierpliwość, bowiem im dłużej będziemy dusić mięso tym będzie delikatniejsze. Szybki przepis na Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami Składniki na bitki wieprzowe 1 kg szynki wieprzowej(...)pieprz olej do smażenia 1 duża cebula oregano majeranek 1-2 marchewki 3 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 1 l bulionu Składniki na puree ziemniaczane 5-6 ziemniaków 2 łyżki śmietany 100 ml mleka 1 łyżka masła szczypta soli Bitki wieprzowe z szynki – przepis Mięso kroimy w cienkie plasterki (około 0,5 cm), nie musimy ich wtedy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszna domowa zupa z kiełbasą i boczkiem, czyli pachnąca grochówka na wędzonce z ziemniakami. Przepis na grochówkę to przede wszystkim proste i ogólnodostępne składniki oraz łatwe przygotowanie. To sycąca, bardzo aromatyczna i skutecznie rozgrzewająca zupa. Wprost idealna na jesienne i zimowe dni. Grochówka z grochem łuskanym jest gęsta i bardzo pożywna. Groch łuskany jest bogaty w białko oraz zawiera bardzo(...)swojska kiełbasa wędzona: 250 g boczek wędzony surowy: 250 g pietruszka: 1 szt. marchew: 1 szt. kawałek selera liść laurowy: 2 szt. ziele angielskie: 4 ziarna czosnek: 3 ząbki ziemniaki: 4 szt. majeranek: 2 łyżki sól i pieprz do smaku woda: 2 litry Grochówka na wędzonce Przepis: Groch wypłucz, zalej wodą i zostaw na noc. Następnego dnia dodaj obrane warzywa
Kuchnia Na Wypasiepamiętacie z dawnych czasów piątkowe obiady – kostka rybna w panierce podana z ziemniakami z wody i kapusta kiszona. To były pyszne obiady. Warto wracać do tych czasów. Prosty przepis na: Pieczony łosoś z sałatą z sosem musztardowym Składniki (na 2 porcje) 2 kostki rybne np. z dorsza bułka tarta 1 jajko sól pieprz mąka olej do smażenia Dodatkowo kapusta(...)kiszona marchewka mała cebula ziemniaki Rybny obiad – przepis Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Do kapusty kiszonej dodajemy odrobinę startej marchewki i startej cebuli, mieszamy. Kostki rybne rozmrażamy, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i panierujemy w mące, później roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż będą rumiane. Podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo chrupiące szwajcarskie placki ziemniaczane rosti z grubo tartych ziemniaków wychodzą po prostu przepysznie. Przepis na szwajcarskie placki ziemniaczane rösti Składniki: około kilograma ziemniaków, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, olej do smażenia. Jak zrobić szwajcarskie placki ziemniaczane rösti? Ziemniaki obierz, zetrzyj na grubych oczkach. Dodaj płaską łyżkę soli, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Odlej do miseczki jak najwięcej(...)wody, która się wytworzyła, dociskając wiórki łyżką. Poczekaj kilka minut, wylej wodę z miseczki, a skrobię, która została na dnie, dodaj do ziemniaków. Wsyp także mąkę, dopraw pieprzem, wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej sporo oleju. Masę nabieraj łyżką, formując płaskie placki. Placki smaż na małym ogniu przez około 4 minuty z każdej strony, aby grube wiórki zdążyły “dojść
Kulinarna PolskaRozgrzewające leczo wegetariańskie poleca się na zimę. Przygotowałam z ziemniakami, czerwoną papryką i marchewką. Sycące i nie zajmuje dużo czasu w przygotowaniu. Leczo wegetariańskie z ziemniakami Składniki 0,5 kg ziemniaków 2 czerwone papryki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów pokrojonych 700 g passaty pomidorowej z butelki olej do smażenia 1/3 łyżeczki ... Czytaj dalej Artykuł Leczo(...)wegetariańskie z ziemniakami pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelope