ziemniaki - 38421 przepisów (strona:352/2562)

Tagine z kurczakiem i oliwkami / Chicken and Olives Tagine 79

zwykłej patelni. Za każdym razem można dorzucić do niego inne składniki, różne kawałki mięsa (oprócz wieprzowiny) i ulubione jarzyny. Ja tym razem postawiłam na kurczaka, oliwki i słodkie ziemniaki, które dobrze komponują się z mieszanką wspaniałych arabskich przypraw. Danie dobrze smakuje z kuskusem, ryżem, kaszą i ziemniakami. Smacznego:) 500 g piersi kurczaka, garść oliwek, duży słodki ziemniak, 2 cebule(...)pieprz i ostra papryka, do smaku Kurczaka pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Na patelnię po kurczaku wrzucić półplasterki cebuli, posiekany seler i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Oprószyć przyprawami, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać kurczaka, zalać całość płynem, tak, by lekko zakrywał składniki. Dusić do miękkości składników, w razie potrzeby zagęszczając sos mąką rozmieszaną

Lekcje w kuchni
Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpinakiem / Potato Cheese and Spinach Dumplings 65

sprawdzą się jako samodzielne danie (na przykład w piątek) lub jako dodatek do mięsa. Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpinakiem przygotowuje się bardzo szybko. Możecie do nich wykorzystać resztkę ziemniaków, które zostały Wam z obiadu albo ugotować je z wyprzedzeniem. Ugniecione i przechowane w lodówce można wykorzystać na drugi dzień. Przygotowując potrawę nie warto trzymać się dokładnych proporcji, ja zawsze(...)wcale nie czuć jego smaku w gotowych kluskach, więc powinny Wam posmakować, nawet jeśli nie lubicie tego składnika. Możecie też zupełnie go pominąć i przygotować je z ugotowanych ziemniaków i sera. Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpinakiem to świetny pomysł na wegetariański obiad nie tylko w piątki. Ja lubię podawać je z podsmażonymi na maśle pieczarkami, posypane parmezanem

Lekcje w kuchni
Szybka zapiekanka ziemniaczana z serem, tuńczykiem i beszamelem / Quick Potato and Tuna Casserole 102

tuńczykiem i beszamelem . Przy minimum składników i czasu możecie przygotować pyszne, błyskawiczne danie bez mięsa . Aby nasza zapiekanka ziemniaczana z serem i tuńczykiem była rzeczywiście szybka , musicie wcześniej ugotować ziemniaki. Ja zawsze robię to wieczorem, nie obieram ziemniaków, gotuję je w mundurkach. Później wystarczy tylko pokroić je w plasterki, nałożyć tuńczyka, posypać serem i zapiec w beszamelu, który przygotowuje się(...)surówką lub sałatą. Polecam, smacznego:) Zobaczcie też, jak przygotować najlepszą ZAPIEKANKĘ GYROS - FILM TUTAJ Przepis na szybką zapiekankę ziemniaczaną z serem, tuńczykiem i beszamelem: 6-7 ugotowanych ziemniaków, puszka tuńczyka, por lub duża cebula, sól, pieprz, tymianek, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, gałka muszkatołowa, tymianek na beszamel: 1 i 1/2 szklanki mleka, czubata łyżka masła,  czubata łyżka mąki

Lekcje w kuchni
Bezglutenowe kluski z soczewicą 118

zatęskniliście za celebracją przygotowywania, a potem spożywania prawdziwego obiadu, to zapraszam po przepis na kluski z soczewicą. Bazą ciasta kluskowego jest przepis na kluski śląskie, więc trzeba pamiętać, aby ziemniaki były świeżo gotowane. Farsz warto przyprawić aromatycznymi ziołami, wtedy nie potrzebna jest w nim sól. Moje kluski nie mają dodatków pochodzenia zwierzęcego i glutenu, więc ich smakiem mogą się cieszyć(...)ludzie na diecie bezlaktozowej, weganie oraz osoby z nietolerancją glutenu. Składniki : Kluski 420 g świeżo ugotowanych ziemniaków 75 g mąki ziemniaczanej Farsz 100 ml zielonej soczewicy dymka płaska łyżeczka suszonego lubczyku szczypta mielonej kozieradki łyżka oleju lnianego sól Soczewicę opłukać. Zalać 400 ml wrzątku. Odstawić na kwadrans, a potem gotować do miękkości. Odcedzić, ale pozostawić wodę z gotowania. Soczewicę zmielić

Weekendy w domu i ogrodzie
Polska - Kotlety ziemniaczane z sosem z ogórków kiszonych 132

ogórków kiszonych. Jednocześnie jest to kolejny przepis inspirowany maminą kuchnią po  zupce z kaszą jaglaną i pieczarkami .  Składniki (4 porcje, około 12 kotlecików): Kotlety - 600 g ziemniaków - 1 łyżka oleju - 1 cebula - 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (w wersji wegetariańskiej może być 1 jajko) - 2 łyżki mąki  - sól, pieprz - mały pęczek natki pietruszki - kilka łyżek bułki tartej(...)kiszonych - 60 g margaryny - 60 g mąki  - 125 ml wody - 3-4 łyżki mleka sojowego - 200 g ogórków kiszonych - 175 ml wody z ogórków kiszonych  Przygotowanie: 1) Ziemniaki myjemy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, zalewamy zimną wodą i odkładamy na bok. 2) Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, odkładamy na bok. 3) Gdy ziemniaki będą już

Roślinożerni urlopowicze
Curry z kalafiorem i ziemniakami 130

Bardzo aromatyczne ale nie ostre danie. Idealne w połączeniu z chlebkami naan. Moja 2 letnia córka zjada podwójna porcje. Bo kto nie lubi dobrze doprawionych ziemniaków w sosie pełnym smaku? Składniki (4 porcje): 0,5 kg ziemniaków 1 kalafior 2 marchewki 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 400 ml pomidorów z puszki 400 ml mleka kokosowego z puszki 200 ml wywaru(...)pieprz do smaku Wykonanie: Cebule kroimy w drobna kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy drobno pokrojony imbir i czosnek oraz przyprawy: kurkumę, kolendrę, kumin i curry. Całość smażymy chwilę. Ziemniaki i kalafior kroimy na mniejsze części. Marchewkę w drobną kostkę. Do podsmażonej cebuli z przyprawami dodajemy ziemniaki, kalafior, soczewice, marchewkę, pomidory, mleko kokosowe, wywar warzywny. Gotujemy około 15/20 minut

Mohiella
Kluski Ruskie 115

obiadowe. Wyśmienicie smakują zarówno świeżo ugotowane jak i na drugi dzień podsmażone na patelni. Kluski ruskie zawsze podaje w towarzystwie ulubionej surówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 500 gram twarogu półtłustego 3 cebule 1 jajko L 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej/smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane ziemniaki gotujemy(...)osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia, 1 cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na smalcu/oleju do dużej miski przeciskamy ziemniaki przez praskę, dodajemy podsmażoną cebulkę, twaróg, doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko dodajemy mąki, dokładnie rozdrabniamy i zagniatamy dłońmi ( jeśli chcemy możemy wcześniej ziemniaki wraz z twarogiem przemielić przez maszynkę, ja wolałam wyrobić ręcznie :)), wszystko zagniatamy na jednolitą masę

Blog kulinarny S9.PL
Piróg biłgorajski 82

mojprzepisna.pl | Piróg biłgorajski Jako rodowita Lublinianka, nie mogłam nie zrobić tradycyjnego lubelskiego przysmaku – Pirogu biłgorajskiego (inaczej Pierogu). Piróg składa się z kaszy gryczanej, ziemniaków, sera białego i boczku/smalcu/szynki. Jest przepyszny na ciepło polany kwaśną śmietaną, na zimno można spożywać go zamiast chleba, posmarowany masłem z domową wędliną. Następnego dnia warto odgrzać go na masełku, wówczas smakuje jeszcze lepiej ;). Wersja(...)oczywiście można go upiec w cieście krucho-drożdżowym. Piróg robi się dość szybko i jest mało kłopotliwy, aby ułatwić sobie pracę warto poprzedniego dnia ugotować większą ilość ziemniaków na obiad. Inspiracja . Składniki na dwie keksówki 26 cm na 10 cm (wymiary u spodu), wysokość 7 cm: 600 gr ugotowanych ziemniaków 1 szklanka suchej kaszy gryczanej lub 650 gr ugotowanej

moj przepis na
Jak zrobić chrupiące frytki? 144

sprawdzony sposób. Wystarczy odrobina cukru… Oczywiście, jak się domyślacie domowe frytki są znacznie zdrowsze od tych przygotowanych w sieciach restauracji. Jak przygotować: Tradycyjne kotlety mielone Składniki 1 kg ziemniaków 2 l wody 3 łyżki cukru olej do smażenia Błyskawiczny przepis na: Ryba w sosie koperkowym Przepis na chrupiące frytki Ziemniaki kroimy w paseczki przypominające frytki. W misce w wodzie(...)rozpuszczamy cukier, a następnie wkładamy do niego pokrojone ziemniaki. Odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie frytki wyciągamy na ręcznik papierowy, osuszamy i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Frytki po usmażeniu odsączamy z tłuszczu, solimy lub doprawiamy ulubionymi przyprawami i podajemy. Przeczytaj także: Markowa odzież w mega promocji! Smacznego! Artykuł Jak zrobić chrupiące frytki? pochodzi z serwisu Kulinarny Blog

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ZUPA POMIDOROWA Z ZIEMNIAKAMI 151

Zupa pomidorowa z ziemniakami i dużą porcją warzyw na obiad się kłania. Zdrowa, delikatna w smaku, taka domowa, urozmaicona, bo z ziemniakami, bez mięsa, z dodatkiem słodkiej śmietanki. Jest pyszna! Zupę przygotujecie na koncentracie, passacie lub pomidorach z puszki – w sezonie jak najbardziej pomidory świeże. SKŁADNIKI: ok. 1,5-2 l wody 3 marchewki 2 pietruszki 1 mała cebula(...)selera 3 ziemniaki mały kawałek pora (jasna część) 310 g koncentratu pomidorowego pęczek natki 1/2 szklanki śmietanki 30% płaska łyżka vegety natur, sól, pieprz, szczypta suszonego lubczyku 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Włoszczyznę obieram, kroję na kawałki. Na łyżce masła przesmażam posiekanego pora. Cebulę obieram, kroję na pół i przesmażam na suchej patelni aż nabierze delikatnego

Zasmakuj Kuchni
Kopytka- przepis podstawowy 130

kluskowy apetyt", więc zajada się wszelkiego rodzaju kluchami, pierogami i makaronami. Hania ma zaledwie dwa i pół roku, ale już z wielką chęcią pomaga mi w kuchni. 1.5 kg ziemniaków 2 szklanki mąki krupczatki (poj. szklanki 250 ml) + do podsypywania 1 jajko L sól  Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Gorące ugnieść, a następnie zostawić do ostudzenia. (Ja to robię(...)zawsze dzień wcześniej, ale można zrobić tego samego dnia)Zimne ziemnaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub przez praskę do ziemniaków. Do ziemniaków dodać jajko, mąke i sól. Zagnieść szybko ciasto (za długo wyrabiane robi się rzadkie). Ciasto dzielić na części i podsypując mąką formować wałeczki. Każdy wałeczek spłaszczyć i kroić na ukos charakterystyczne rąby (kopytka). Kluseczki wrzucać

Krylowa Kuchnia
Cukiniowo-ziemniaczany kuku z szafranem 76

dostępny – szafran. Przygotowane przez nas kuku to orientalny placek na bazie jajek, który dobrze smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Skusicie się? Lista zakupów 2 cukinie, 3 ziemniaki (ok. 350 g po obraniu), 12 jajek, 1 cebula, 1 garść szczypiorku, 1 g szafranu (u mnie: w proszku), 1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (150 g), 2 łyżki mąki(...)pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, sól i pieprz do smaku. Obieramy i podgotowujemy ziemniaki (ok. 15 minut gotowania), a następnie odcedzamy je i zostawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski wbijamy 12 jajek. Cebulę kroimy w kostkę, szczypiorek szatkujemy, a ostudzone ziemniaki oraz cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Teraz już tylko mieszamy wszystkie składniki: najpierw dodajemy ziemniaki, cukinię

Proste-przepisy.pl
Zupa krem z pora 66

cebula, więc można być zaskoczonym, że to on jest głównym składnikiem zupy krem z pora . Składniki na zupę krem z pora 500 g białej części pora 2-3 średnie ziemniaki 2 litry bulionu 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 owoce jałowca 1 łyżka masła olej do smażenia sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Por przekroić wzdłuż(...)pół, dokładnie umyć, pokroić na plasterki. Podsmażać kilka minut na oleju. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać bulion, dodać przyprawy, podsmażony por i ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Wyjąć liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Dodać łyżkę masła, zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę krem z pora można

niecodziennikpary
Kopytka 88

szybkie, a do tego można je zjeść z wieloma dodatkami na słono lub słodko. Dlatego warto się przełamać i ugotować sobie własnoręcznie przygotowane kopytka . Składniki na kopytka 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Dodatkowo: mąka pszenna do podsypania sól do gotowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć, ugotować do miękkości w osolonej(...)wodzie. Odlać, dobrze pognieść tłuczkiem do ziemniaków lub zgnieść praską. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Do ziemniaków wsypać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wbić jajka, dokładnie połączyć składniki. Blat stołu lub stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć część masy na kopytka, formować z niej podłużny, cienki wałek. Następnie nożem pokroić go na ok. 3 centymetrowe paski. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę

niecodziennikpary
Frytki z piekarnika 80

szklankę. Przy okazji możemy wykorzystać piekarnik do upieczenie mięsa lub czerwonych buraków – oszczędzamy czas i pieniądze, a my to lubimy. Składniki na frytki z piekarnika 1 kg dużych ziemniaków 1 szklanka oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w słupki. Wrzucić do wrzącej wody na 3 minuty. Odcedzić. Na blachę wylać olej, rozłożyć przygotowane ziemniaki(...)każdej strony je natłuścić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C ( z termoobiegiem ), piec do uzyskania złotego koloru 30-50 minut – dokładny czas zależy od rodzaju ziemniaków i wielkości frytek. W trakcie pieczenia kilka razy je przemieszać. Frytki z piekarnika indywidualnie posolić do smaku, można podawać z mięsem, jajkiem sadzonym, rybą lub z ketchupem, majonezem czy kwaśną śmietaną

niecodziennikpary