coś jest smaczne, ale nic na to nie poradzę. Jak coś jest warte polecenia, polecam. Krótka piłka. Trwa sezon kukurydziany, więc do roboty. Składniki: 3 kolby kukurydzy 3 średnie ziemniaki 1,5 litra bulionu warzywnego 1 cebula 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy spora szczypta mielonego imbiru spora szczypta mielonego chili łyżeczka masła sól świeża chili szczypiorek garść pestek słonecznika(...)przepis na 3 porcje) Kukurydzę myjemy, kolby obieramy nożem z ziaren. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Kukurydzę smażymy na maśle, po 2 minutach wrzucamy ziemniaki, pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Po jakichś 5 minutach wrzucamy przyprawy i zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu aż kukurydza i ziemniaki będą miękkie. Zupę studzimy, miksujemy w blenderze, przecieramy przez
Kardamonovypierogi zamrozić. Na samą myśl teraz, zaśliniam się okrutnie. Składniki: 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli 500 g białego sera 500 g ziemniaków 2 średnie cebule olej rzepakowy sól pieprz (przepis na około 80 pierogów) Ziemniaki gotujemy do miękkości, następnie tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków. Muszą być aksamitne i bez grudek. Dodajemy(...)nich ser, dużo soli i jeszcze więcej świeżo mielonego pieprzu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Dorzucamy do ziemniaków. Wszystko dokładnie mieszamy. Farsz gotowy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je wcześniej ściereczką
Kardamonovykuchnię włoską mam we krwi jak bum cyk cyk. Sobota, dla mnie, to właśnie taki dzień na gotowanie lajtowych potraw. Stanęło na gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem. Ziemniaki w domu są przecież prawie zawsze. Tym razem smakowały trochę inaczej niż normalnie, ponieważ były dodatkowo smażone. Powiem Wam, że smakowały nawet lepiej niż te jedynie ugotowane. Składniki: 6 średnich ziemniaków(...)garście mąki pszennej 1 duże żółtko oliwa gałka muszkatołowa garść parmezanu 6 plastrów szynki parmeńskiej sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Ziemniaki myjemy, lekko skrapiamy oliwą, nakłuwamy widelcem i pieczemy w łupinach w piekarniku w 220 stopniach około godziny. Po tym czasie odstawiamy ziemniaki na chwilę i obieramy jeszcze gorące, przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski. Dodajemy żółtko
Kardamonovyinnymi truflami, kwestia czasu. Przepis podpatrzony u Jamiego, daaaawno temu. Trochę zmieniony. Szybki, prosty i bardzo smaczny. Może być dodatkiem do mięs, ryb, właściwie do wszystkiego. Składniki: 8 średnich ziemniaków 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku pół szklanki mleka pół szklanki śmietany 12% szczypta gałki muszkatołowej garść sera długodojrzewającego (np. sera bursztyn) liść laurowy sól pieprz Ziemniaki obieramy, kroimy(...)bardzo cienkie plasterki, myjemy i osuszamy. Do garnka (najlepiej niskiego i szerokiego) wlewamy mleko wymieszane ze śmietaną, dorzucamy ziemniaki, pokrojoną w plasterki cebulę, poszatkowane ząbki czosnku i liść laurowy. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem jakieś 5 minut. Po tym czasie, przerzucamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego (delikatnie, żeby się nie rozpadły), posypujemy serem
Kardamonovyzupie naprawdę prostej, bez niepotrzebnych dodatków i kombinacji. Produkty, które zostały do niej użyte, w większości raczej macie w domu. Składniki: 2 l bulionu warzywnego 2 duże pory 4 ziemniaki 1 marchewka liść laurowy szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 1/3 szklanki śmietany 12% garść szczypiorku sól pieprz (przepis na 4-5 porcji) Do tej zupy potrzebne nam są tylko(...)białe części porów. Kroimy je wzdłuż i bardzo dokładnie myjemy, również między warstwami. Kroimy je w cienkie półplasterki, marchewkę także. Ziemniaki kroimy w mniejszą kostkę. Warzywa smażymy na maśle na wolnym ogniu, około 3 minut. Po tym czasie, zalewamy je bulionem, dodajemy liść laurowy, doprawiamy gałką (najlepiej świeżo startą), solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec
Kardamonovymnie – minimum, nawet olałam boczek. I takie lubię najbardziej. Najsmaczniejsze są oczywiście z kociołka, ale z braku laku, skorzystałam z piekarnika. Też dają radę. Składniki: 8 dużych ziemniaków 2 średnie kiełbasy 2 cebule 2 liście laurowe sól pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego (przepis na 3-4 porcje) Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Kiełbasę i cebule również(...)kroimy w plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 1 łyżkę oleju, następnie nakładamy warstwę ziemniaków, cebuli i kiełbasy, doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy liście laurowe. Powtarzamy warstwy, aż do skończenia składników, całość polewamy 1 łyżką oleju. Pieczemy pod przykryciem, w 200 stopniach około 1,5 godziny, do miękkości ziemniaków. Artykuł Pieczonki pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovybędzie ok. Róbcie więc na potęgę i jedzcie ile wlezie, farsz też. Składniki: 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 500 g ziemniaków 400 g białego sera (ja użyłam półtłustego) 1 cebula sól pieprz olej rzepakowy jogurt naturalny (przepis na około 8 naleśników) Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Przeciskamy je przez praskę(...)tłuczemy na gładką masę, studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Do miski wrzucamy ziemniaki, ser, cebulę, doprawiamy solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu, mieszamy. Z mleka, wody, mąki i jajka robimy ciasto na naleśniki. Smażymy je na oleju rzepakowym. Z tej ilości wyszło mi 8 naleśników, ale to wszystko zależy od ich grubości i średnicy
Kardamonovykiełbas z ogniska najlepiej pasują sałatki ziemniaczane. A że mieliśmy okazję urodzinowo ogniskować, zrobiłam tę właśnie sałatkę. Najwięcej zabawy jest oczywiście przy obieraniu warzyw, ale cóż… Pamiętajcie żeby ziemniaki ugotować w mundurkach, smakują wtedy o niebo lepiej. Składniki: 1,5 kg średnich ziemniaków 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek natki pietruszki 1 duży ząbek czosnku(...)łyżek jogurtu naturalnego 1 czubata łyżka majonezu sól pieprz Ziemniaki gotujemy do miękkości w mundurkach, obieramy ze skóry, studzimy. W dużej misce mieszamy ze sobą jogurt i majonez, dodajemy do tego pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, poszatkowane zioła, rozdrobniony ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Jeżeli sosu wyszło za mało, można spokojnie do całości dolać jogurtu. Artykuł Sałatka
Kardamonovyokazji urodzinowego grilla. Wchłonięta do końca. Raczyliśmy się jeszcze jedną – z pomidorkami i rukolą, ale zdjęcia wyszły przeokrutne, więc będę musiała ją powtórzyć. Składniki: 10 średnich młodych ziemniaków 5 ogórków małosolnych pęczek koperku pęczek szczypiorku pęczek natki 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej sól pieprz Ziemniaki myjemy, gotujemy(...)mundurkach do miękkości, odcedzamy i obieramy. Do miski wrzucamy pokrojone w większe kawałki ziemniaki, pokrojone w dużą kostkę ogórki, poszatkowane zioła, rozdrobniony czosnek, jogurt, majonez i musztardę. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Sałatka z młodymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovySkładniki: 700 ml bulionu warzywnego 3 duże buraki szklanka zakwasu z buraków (opcjonalnie) 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki śmietany 18% 6 średnich ziemniaków 2 duże cebule 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3-4 porcje) Buraki pieczemy w folii aluminiowej w 180 stopniach około 40 minut(...)majeranek, gotujemy 15 minut, pod koniec wlewamy ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę odcedzamy, lekko studzimy i zabielamy śmietaną. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, tłuczemy, dodajemy cebulę i sól, mieszamy. Ziemniaki wykładamy na talerz, nalewamy zupę, całość posypujemy natką. Artykuł Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyprzecież nic nie szkodzi. Wyszły super. Musztarda francuska spasowała tam idealnie. I nie oszczędzajcie na ziołach, one też robią tam sporą robotę. Składniki: 1,5 kg średnich ziemniaków (ja użyłam młodych) 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki musztardy francuskiej 1 czubata łyżka majonezu sól pieprz Ziemniaki myjemy(...)jeżeli używamy starych, obieramy z nich skórę), gotujemy do miękkości, przecedzamy i odstawiamy. W dużej misce mieszamy ze sobą jogurt, majonez i musztardę, dodajemy do tego pokrojone na pół ziemniaki, poszatkowane zioła, rozdrobniony czosnek i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Jeżeli sosu wyszło za mało, można spokojnie do całości dolać jogurtu. Sałatkę wkładamy do lodówki, żeby się przegryzła. Artykuł Sałatka
Kardamonovyakurat w domu miałam bułkę z sezamem, więc postanowiłam ją do tego kremu dorzucić. Składniki: 1,2 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 2 duże pory (tylko jasna część) 3 ziemniaki 1 ząbek czosnku 100 g sera z niebieską pleśnią szczypta gałki muszkatołowej pół łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka masła sól pieprz grzanki siemię lniane (przepis na 4 porcje) Ziemniaki obieramy(...)Pory i ziemniaki myjemy, kroimy w większą kostkę i smażymy powoli w garnku na maśle, do zeszklenia. Pod koniec dodajemy czosnek, chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, gotujemy do miękkości ziemniaków. Zupę studzimy, blendujemy na gęsty krem, wlewamy z powrotem go garnka, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Zupę przelewamy do misek, dodajemy pokrojony w kostkę ser, siemię lniane
Kardamonovypiszę tutaj o tych syfiastych koncentratach z buraków, które można kupić. Fu. Róbcie swój zakwas. Zawsze. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 3 średnie buraki 5 ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz 1 łyżka masła (przepis na 4 porcje) Buraki myjemy, obieramy i ścieramy(...)ogniu około 10 minut. Pod koniec smażenia dorzucamy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy do jej zeszklenia. Na tym etapie dodajemy bulion, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek i rozdrobnione ząbki czosnku, gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę znowu gotujemy. Podajemy ze śmietaną. Od czasu do czasu
Kardamonovypoświęcać jakoś dużo czasu, a jest naprawdę pyszna. Sezon na botwinkę trwa, więc do garów raz, raz, dwa! Jestę raperę. Składniki: 1 l bulionu warzywnego pęczek botwinki 3 średnie ziemniaki puszka czerwonej fasoli szklanka zakwasu z buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu jabłkowego pęczek koperku 3 łyżki śmietany 18% szczypta cukru (opcjonalnie) sól 1 łyżeczka masła pieprz(...)patelnię z masłem wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodajemy do tego obrane buraki botwinki pokrojone w plasterki, smażymy 2 minuty. Do buraków dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, umyte i poszatkowane liście i łodygi botwinki, a także czosnek, smażymy kolejne 2 minuty. Całość zalewamy bulionem, dodajemy zakwas i odsączoną fasolęgotujemy do miękkości ziemniaków i buraków. Pod koniec gotowania
Kardamonovy