ziemniaki - 38421 przepisów (strona:345/2562)

Samażonka góralska. Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny z jednej patelni. PRZEPIS 421

się uszy trzęsły. To niezwykle pożywne i pyszne danie, które nauczyliśmy się przyrządzać i bardzo lubimy. Przepis na smażonkę góralską Składniki: 500 gramów kapusty kiszonej, 500 gramów ziemniaków, 300 gramów boczku wędzonego, 500 gramów mięsa z udek kurczaka lub piersi, 3 cebule, majeranek, sól, pieprz, olej. Jak zrobić smażonkę góralską? Ziemniaki obierz, przekrój na połówki, ugotuj w punkt(...)się wytopi. Jeśli jest bardzo chudy, podlej odrobiną oleju. Dodaj cebulę pokrojoną w pióra oraz kurczaka pokrojonego w paski, smaż często mieszając przez około 10 min. Dodaj kapustę i ziemniaki, dopraw majerankiem, solą i pieprzem, smaż mieszając delikatnie, aby nie rozwalić ziemniaków, kolejne 5 minut. Podawaj gorące prosto z patelni, można posypać szczypiorkiem. Artykuł Samażonka góralska. Pyszny i pożywny obiad

Kulinarna Polska
Bitki wieprzowe z buraczkami 87

Bitki wieprzowe z szynki w delikatnym sosie podane z buraczkami i pysznym puree z ziemniaków. Danie idealne na niedzielny, rodzinny obiad. Wbrew pozorom danie jest szybkie w przygotowaniu, ale musimy uzbroić się w cierpliwość, bowiem im dłużej będziemy dusić mięso tym będzie delikatniejsze. Szybki przepis na Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami Składniki na bitki wieprzowe 1 kg szynki wieprzowej(...)pieprz olej do smażenia 1 duża cebula oregano majeranek 1-2 marchewki 3 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 1 l bulionu Składniki na puree ziemniaczane 5-6 ziemniaków 2 łyżki śmietany 100 ml mleka 1 łyżka masła szczypta soli Bitki wieprzowe z szynki – przepis Mięso kroimy w cienkie plasterki (około 0,5 cm), nie musimy ich wtedy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grochówka na wędzonce 104

Pyszna domowa zupa z kiełbasą i boczkiem, czyli pachnąca grochówka na wędzonce z ziemniakami. Przepis na grochówkę to przede wszystkim proste i ogólnodostępne składniki oraz łatwe przygotowanie. To sycąca, bardzo aromatyczna i skutecznie rozgrzewająca zupa. Wprost idealna na jesienne i zimowe dni. Grochówka z grochem łuskanym jest gęsta i bardzo pożywna. Groch łuskany jest bogaty w białko oraz zawiera bardzo(...)swojska kiełbasa wędzona: 250 g boczek wędzony surowy: 250 g pietruszka: 1 szt. marchew: 1 szt. kawałek selera liść laurowy: 2 szt. ziele angielskie: 4 ziarna czosnek: 3 ząbki ziemniaki: 4 szt. majeranek: 2 łyżki sól i pieprz do smaku woda: 2 litry Grochówka na wędzonce Przepis: Groch wypłucz, zalej wodą i zostaw na noc. Następnego dnia dodaj obrane warzywa

Kuchnia Na Wypasie
Dawne czasy – kostka rybna, ziemniaczki i kapusta 67

pamiętacie z dawnych czasów piątkowe obiady – kostka rybna w panierce podana z ziemniakami z wody i kapusta kiszona. To były pyszne obiady. Warto wracać do tych czasów. Prosty przepis na: Pieczony łosoś z sałatą z sosem musztardowym Składniki (na 2 porcje) 2 kostki rybne np. z dorsza bułka tarta 1 jajko sól pieprz mąka olej do smażenia Dodatkowo kapusta(...)kiszona marchewka mała cebula ziemniaki Rybny obiad – przepis Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Do kapusty kiszonej dodajemy odrobinę startej marchewki i startej cebuli, mieszamy. Kostki rybne rozmrażamy, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i panierujemy w mące, później roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż będą rumiane. Podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki ziemniaczane inaczej. Robimy szwajcarskie rösti. Ale chrupiące! PRZEPIS 86

Bardzo chrupiące szwajcarskie placki ziemniaczane rosti z grubo tartych ziemniaków wychodzą po prostu przepysznie. Przepis na szwajcarskie placki ziemniaczane rösti Składniki: około kilograma ziemniaków, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, olej do smażenia. Jak zrobić szwajcarskie placki ziemniaczane rösti? Ziemniaki obierz, zetrzyj na grubych oczkach. Dodaj płaską łyżkę soli, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Odlej do miseczki jak najwięcej(...)wody, która się wytworzyła, dociskając wiórki łyżką. Poczekaj kilka minut, wylej wodę z miseczki, a skrobię, która została na dnie, dodaj do ziemniaków. Wsyp także mąkę, dopraw pieprzem, wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej sporo oleju. Masę nabieraj łyżką, formując płaskie placki. Placki smaż na małym ogniu przez około 4 minuty z każdej strony, aby grube wiórki zdążyły “dojść

Kulinarna Polska
Leczo wegetariańskie z ziemniakami 71

Rozgrzewające leczo wegetariańskie poleca się na zimę. Przygotowałam z ziemniakami, czerwoną papryką i marchewką. Sycące i nie zajmuje dużo czasu w przygotowaniu. Leczo wegetariańskie z ziemniakami Składniki 0,5 kg ziemniaków 2 czerwone papryki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów pokrojonych 700 g passaty pomidorowej z butelki olej do smażenia 1/3 łyżeczki ... Czytaj dalej Artykuł Leczo(...)wegetariańskie z ziemniakami pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Zupa krem z kukurydzy 57

coś jest smaczne, ale nic na to nie poradzę. Jak coś jest warte polecenia, polecam. Krótka piłka. Trwa sezon kukurydziany, więc do roboty. Składniki: 3 kolby kukurydzy 3 średnie ziemniaki 1,5 litra bulionu warzywnego 1 cebula 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy spora szczypta mielonego imbiru spora szczypta mielonego chili łyżeczka masła sól świeża chili szczypiorek garść pestek słonecznika(...)przepis na 3 porcje) Kukurydzę myjemy, kolby obieramy nożem z ziaren. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Kukurydzę smażymy na maśle, po 2 minutach wrzucamy ziemniaki, pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Po jakichś 5 minutach wrzucamy przyprawy i zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu aż kukurydza i ziemniaki będą miękkie. Zupę studzimy, miksujemy w blenderze, przecieramy przez

Kardamonovy
Pierogi ruskie 54

pierogi zamrozić. Na samą myśl teraz, zaśliniam się okrutnie. Składniki: 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli 500 g białego sera 500 g ziemniaków 2 średnie cebule olej rzepakowy sól pieprz (przepis na około 80 pierogów) Ziemniaki gotujemy do miękkości, następnie tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków. Muszą być aksamitne i bez grudek. Dodajemy(...)nich ser, dużo soli i jeszcze więcej świeżo mielonego pieprzu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Dorzucamy do ziemniaków. Wszystko dokładnie mieszamy. Farsz gotowy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je wcześniej ściereczką

Kardamonovy
Gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem 43

kuchnię włoską mam we krwi jak bum cyk cyk. Sobota, dla mnie, to właśnie taki dzień na gotowanie lajtowych potraw. Stanęło na gnocchi z szynką parmeńską i parmezanem. Ziemniaki w domu są przecież prawie zawsze. Tym razem smakowały trochę inaczej niż normalnie, ponieważ były dodatkowo smażone. Powiem Wam, że smakowały nawet lepiej niż te jedynie ugotowane. Składniki: 6 średnich ziemniaków(...)garście mąki pszennej 1 duże żółtko oliwa gałka muszkatołowa garść parmezanu 6 plastrów szynki parmeńskiej sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Ziemniaki myjemy, lekko skrapiamy oliwą, nakłuwamy widelcem i pieczemy w łupinach w piekarniku w 220 stopniach około godziny. Po tym czasie odstawiamy ziemniaki na chwilę i obieramy jeszcze gorące, przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski. Dodajemy żółtko

Kardamonovy
Zapiekanka ziemniaczana 65

innymi truflami, kwestia czasu. Przepis podpatrzony u Jamiego, daaaawno temu. Trochę zmieniony. Szybki, prosty i bardzo smaczny. Może być dodatkiem do mięs, ryb, właściwie do wszystkiego. Składniki: 8 średnich ziemniaków 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku pół szklanki mleka pół szklanki śmietany 12% szczypta gałki muszkatołowej garść sera długodojrzewającego (np. sera bursztyn) liść laurowy sól pieprz Ziemniaki obieramy, kroimy(...)bardzo cienkie plasterki, myjemy i osuszamy. Do garnka (najlepiej niskiego i szerokiego) wlewamy mleko wymieszane ze śmietaną, dorzucamy ziemniaki, pokrojoną w plasterki cebulę, poszatkowane ząbki czosnku i liść laurowy. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem jakieś 5 minut. Po tym czasie, przerzucamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego (delikatnie, żeby się nie rozpadły), posypujemy serem

Kardamonovy
Zupa porowa z ziemniakami 64

zupie naprawdę prostej, bez niepotrzebnych dodatków i kombinacji. Produkty, które zostały do niej użyte, w większości raczej macie w domu. Składniki: 2 l bulionu warzywnego 2 duże pory 4 ziemniaki 1 marchewka liść laurowy szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 1/3 szklanki śmietany 12% garść szczypiorku sól pieprz (przepis na 4-5 porcji) Do tej zupy potrzebne nam są tylko(...)białe części porów. Kroimy je wzdłuż i bardzo dokładnie myjemy, również między warstwami. Kroimy je w cienkie półplasterki, marchewkę także. Ziemniaki kroimy w mniejszą kostkę. Warzywa smażymy na maśle na wolnym ogniu, około 3 minut. Po tym czasie, zalewamy je bulionem, dodajemy liść laurowy, doprawiamy gałką (najlepiej świeżo startą), solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec

Kardamonovy
Pieczonki 63

mnie – minimum, nawet olałam boczek. I takie lubię najbardziej. Najsmaczniejsze są oczywiście z kociołka, ale z braku laku, skorzystałam z piekarnika. Też dają radę.  Składniki: 8 dużych ziemniaków 2 średnie kiełbasy 2 cebule 2 liście laurowe sól pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego (przepis na 3-4 porcje) Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Kiełbasę i cebule również(...)kroimy w plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 1 łyżkę oleju, następnie nakładamy warstwę ziemniaków, cebuli i kiełbasy, doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy liście laurowe. Powtarzamy warstwy, aż do skończenia składników, całość polewamy 1 łyżką oleju. Pieczemy pod przykryciem, w 200 stopniach około 1,5 godziny, do miękkości ziemniaków. Artykuł Pieczonki pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Naleśniki z farszem z pierogów ruskich 50

będzie ok. Róbcie więc na potęgę i jedzcie ile wlezie, farsz też. Składniki: 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 500 g ziemniaków 400 g białego sera (ja użyłam półtłustego) 1 cebula sól pieprz olej rzepakowy jogurt naturalny (przepis na około 8 naleśników) Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Przeciskamy je przez praskę(...)tłuczemy na gładką masę, studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Do miski wrzucamy ziemniaki, ser, cebulę, doprawiamy solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu, mieszamy. Z mleka, wody, mąki i jajka robimy ciasto na naleśniki. Smażymy je na oleju rzepakowym. Z tej ilości wyszło mi 8 naleśników, ale to wszystko zależy od ich grubości i średnicy

Kardamonovy