ziemniaki - 38421 przepisów (strona:354/2562)

Tartiflette - zapiekanka alpejskich górali 165

końca i po codziennej kontroli urzędnika, doili krowy drugi raz, a z tłustego mleka robili ser reblochon . To właśnie z tego sera jest znana zapiekanka alpejskich górali. Warstwy plastrów ziemniaków poprzekładane śmietanową masą z wędzonym boczkiem, słodką cebulką i aromatycznym czosnkiem, zwieńczone plastrami grubo krojonego kremowego sera z pleśniową skórką to właśnie uzależniające i jakże przychylne w zwiększaniu obwodów talii(...)klasycznym Camembertem, a od siebie dodałam rzut świeżego, zielonego szczypiorku. Wyszło znakomicie ♥ Kremowe danie pełne ciepłego smaku. Rozgrzewające i sycące na długo...idealne na zimę! Tartiflette Potrzebujesz: 1kg ziemniaków 2 średnie cebule 100g wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 30ml białego wytrawnego wina 200ml śmietanki 30% sól pieprz gałka muszkatołowa 1 krążek sera pleśniowego reblochon lub Camembert 1 łyżeczka masła Sposób

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i górą kopru 77

wyciągając pozostałą porcję z zamrażarki - oparłam się na podobnej kombinacji. Geniusz prostoty. Zapiekanka ziemniaczana z rybą, w śmietanowym sosie z górą kopru Składniki na 4 porcje: 6 dużych ugotowanych ziemniaków 300 g świeżego łososia lub innej ryby, którą lubisz 5 łodyg selera naciowego duży pęczek kopru lub dwa małe 200 g  śmietany 18% 3/4 szklanki wody łyżka mąki pszennej(...)pieprz sól morska sok z 1/3 cytryny starty ser żółty do zapiekania Zapiekanka ziemniaczana z łososiem - sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki pokrój w grube plastry i poukładaj luźno w naczyniu do zapiekania. Pokrój seler naciowy w drobne cząstki i rozsyp na ziemniakach. Rybę pokrój na kawałki wielkości kęsa i ułóż na zapiekance. Sos śmietanowy do zapiekanki - sposób przygotowania: Posiekaj 3/4 kopru

Gary Bez dna
Wiosenne (spiżarniane) porządki, czyli zupa krem z ziemniaków i pora z lubczykiem 89

która zazwyczaj jest wyrzucana. Skóry gotowałam z wodą i odrobiną soli - tak powstał wywar o wyrazistym rybim aromacie. Zamroziłam go i oto nadeszła jego pora!  Zupa krem z ziemniaków i pora z lubczykiem Składniki: 0,5 litra wywaru rybnego (lub innego, który lubisz) 1 kg ziemniaków 1 duży seler 1 duży por ziele lubczyku szczypta soli świeżo mielony pieprz(...)posiekana natka pietruszki do podania Krem z ziemniaków i pora na wywarze rybnym - przygotowanie: Do wywaru dodaj drobno pokrojone ziemniaki i selera, gotuj do czasu, aż delikatnie zmiękną. Dodaj pokrojonego pora i ziele lubczyku i gotuj jeszcze przez kilka minut. Zmiksuj przy użyciu  blendera. Dopraw szczyptą soli, pieprzem i jeśli lubisz. Podawaj z posiekaną natki pietruszki. Dlaczego

Gary Bez dna
Knedle ze śliwkami mojej mamy 82

Drodzy, dziś zapraszam Was do kuchni mojej mamy na przepyszne knedle ze śliwkami. Knedle przygotowuje się z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków, więc jest to pyszna opcja na wykorzystanie pozostałości z obiadu. Przepis jest skonstruowany w taki sposób, że nie musisz mieć określonej ilości składników tylko dopasowujesz ilości do ziemniaków, które masz do dyspozycji :)  Śliwki - witaminy na przełomie lata(...)Wysoka zawartość witaminy K i witaminy C wzmacnia naczynia krwionośne i to właśnie dlatego śliwki polecane są osobom, które zmagają się z pękającymi naczynkami. Knedle ze śliwkami Składniki: ugotowane ziemniaki przepuszczone przez praskę mąka ziemniaczana mąka pszenna jajo szczypta soli śliwki roztopione masło do podania Knedle ze śliwkami - sposób przygotowania: Śliwki umyj, osusz i podziel na ćwiartki pozbywając się pestek

Gary Bez dna
Zapiekanka ziemniaczana z karkówką i kapustą 115

Zapiekanka ziemniaczana z karkówką i kapustą to świetny sposób na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Kawałki mięsa z kapustą na ziemniakach przykryte zapieczonym serem to treściwy posiłek idealny na chłodniejsze dni :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 0,5 kg karkówki 6 średnich ziemniaków 300 ml śmietany 12% 1-1,5 łyżki ulubionej przyprawy do mięsa 2 ząbki czosnku(...)gram mozzarelli ( 1,5 kulki) przyprawy: sól, pieprz,tymianek,oregano, olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, karkówkę kroimy w plastry a następnie w poprzek na cieniutkie mniejsze kawałeczki, obsypujemy przyprawą i odstawiamy na chwilę, kapustę drobno szatkujemy, na patelnię dodajemy olej i smażymy mięso wraz z przeciśniętym przez

Blog kulinarny S9.PL
Pierogi ruskie 327

wielkości. Składniki na około 90 sztuk: Ciasto na pierogi: 500 g mąki 2 żółtka spora szczypta soli 1/2 łyżki oleju 1 szklanka gorącej wody  Farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1 duża cebula sól, pieprz Ciasto: Mąkę wysypać na blat i zrobić w środku wgłębienie. Wsypać sól, wlać olej i powoli wlewać gorącą wodę cały czas(...)pomocą szklanki wykrawać koła. Na środek każdego okręgu kłaść porcję farszu a końce zlepić ze sobą. Odłożyć na blat/blachę wyłożoną ręcznikiem kuchennym (aby nie przywarły). Farsz: Ugotowane ziemniaki rozgnieść tłuczkiem. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć na złoto na maśle. Do ziemniaków dodać twaróg, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku i całość dokładnie wymieszać. Ja wszystko ponownie traktuję

My simple kitchen
Śledzie pod pierzynką – sałatka warstwowa 114

youtu.be/fQfWEI66FQ8 Składniki na śledzie pod pierzynką: 300 g śledzi w oleju (około 6 średnich filetów) 150 g sera żółtego cebula biała 150 g papryki konserwowej (3 sztuki) 4 ziemniaki (400 g) 2 marchewki (250 g) mały pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz   Przygotowanie Marchew i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie studzimy, obieramy(...)tarce o drobnych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Majonez mieszamy z musztardą, solą i pieprzem. W szklanej salaterce układamy warstwami: - śledzie - cebula - papryka konserwowa - ziemniaki - marchew - sos majonezowy - ser żółty - szczypiorek Sałatkę odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. [caption id="attachment_8621" align="aligncenter" width="1024"] Śledzie pod pierzynką[/caption] Zobacz inne przepisy na sałatki

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi ruskie 86

pierogi ruskie Przygotowanie składników (proporcje na ok. 70 pierogów. Uwaga, ja robiłem z 1/2 tej ilości, zdjęcia przedstawiają proporcje na 35 pierogów!): 500 g twarogu 4 cebule 6 średnich ziemniaków Sól i pieprz Odrobina oleju do smażenia Obieramy ziemniaki i cebulę. W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki do miękkości i tłuczemy je lub rozgniatamy widelcem. Cebulę siekamy na drobno (ja użyłem(...)parę minut, by odpoczęło, a my w tym czasie przygotowujemy farsz. Rozdrabniamy twaróg – ja lubię, gdy ma gładką konsystencję, dlatego użyłem do tego malaksera. Dokładnie mieszamy twaróg z potłuczonymi ziemniakami oraz podsmażoną cebulką – farsz jest gotowy! Ciasto kroimy na dwie mniejsze części i rozwałkowujemy na cienką warstwę (im cieńsza, tym lepiej). Wycinamy ciasto w dowolny sposób – ja użyłem do tego

Proste-przepisy.pl
Mięso z suszonymi owocami i opiekanymi ziemniaczkami 121

smażenia 1 płaska łyżka masła papryka słodka mielona według uznania pieprz ziołowy według uznania przyprawa do kurczaka według uznania 2 łyżeczki cukru 300 g owoców suszonych HELIO Dodatkowo: ziemniaki według uznania papryka mielona według uznania koperek suszony według uznania masło do smażenia sól do smaku Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie nacieramy olejem i posypujemy przyprawami, następnie(...)Następnie gdy nadmiar wody odparuje dodajemy cukier i masło i wszystko razem jeszcze chwilę dusimy cały czas mieszać, aż owoce się ładnie z karmelizują. 3. W między czasie przygotowujemy ziemniaki. Obieramy je, płuczemy i kroimy na cząstki, następnie gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i lekko studzimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki i smażymy do zrumienienia posypując suszonym koperkiem

Izabelawkuchni
Zupa jarzynowa gotowana na indyku 106

Dzisiaj pomysł na szybki do przygotowania obiad - zupę warzywną na wywarze z indyka wraz z dodatkiem kalafiora, fasolki szparagowej, marchewki i ziemniaków. Całość zabielona słodką śmietaną i udekorowana koperkiem. Do jej przygotowania możecie wykorzystać mrożone warzywa (np. kalafiora, fasolkę). Składniki na porcje dla 6 osób: 2 golonki z indyka (wagowo ok. 0,8 kg) 2 l wody 3 marchewki(...)kalafiora (około 0,7 kg) 200 g fasolki szparagowej 6 ziemniaków (0,5 kg)  2 łyżki masła sól, pieprz 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka oliwy z oliwek do zabielenia 1/2 szklanki śmietany 30% do dekoracji posiekany koperek Na samym początku przygotować wywar. Do garnka wlać wodę, dodać umyte golonki z indyka, listki laurowe, ziele angielskie

Ugotować
Zapiekanka ziemniaczana z brukselką 79

orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Przepyszna i syta zapiekanka. Składniki: 600 g ziemniaków 100 g brukselki 2 pomidory 100 g grzybów shimeji 200 g różyczek kalafiora 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko 100 g startego sera bursztyn 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku. Studzimy i kroimy na plastry. Mięso mieszamy z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zatarem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pomidory sparzamy obieramy

R'n'G Kitchen
Sałatka z pieczarek i ziemniaków 114

wielką ochotą na porcję warzyw połączoną z oliwkami i pieczarkami. Od składnika do składnika w niecałe pół godziny miałam bogate smakowo danie z różnorodnymi kolorami. Składniki : 6 średnich ziemniaków 10 pieczarek 200 g mrożonego groszku 4 rzodkiewki chili 150 g ciemnych oliwek łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz grubo mielony łyżeczka 3 łyżki majonezu 2 łyżki oleju do smażenia Ziemniaki obrać(...)momentu zawrzenia wody. Odcedzić. Pieczarki pokroić, wrzucić na patelnię, polać dwiema łyżkami oleju i smażyć, aż odparuje płyn. Posolić. Wlać ok. 50 ml wody i dusić do odparowania wody. Ziemniaki pokroić w kostkę. Do salaterki wrzucić ziemniaki, groszek, pieczarki, rozdrobnione chili, rzodkiewki pokrojone na półtalarki i połówki oliwek. Całość posypać ziołami prowansalskimi i pieprzem mielonym. Wymieszać. Gdy składniki ostygną, dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z opiekanymi ziemniaczkami 95

przepada za "cytrynowymi" daniami obiadowymi, ale wczoraj zaryzykowałam i mama już ode mnie podkradła przepis 😂 Składniki: 6 kawałków kurczaka (podudzie, udka, skrzydełka <wtedy więcej>) 8 ziemniaków 4 gałązki rozmarynu lub 3 łyżki suszonego rozmarynu 1 cytryna 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka oliwy (najlepiej czosnkowej) Szczypta soli Szczypta pieprzu Przygotowanie: W misce mieszamy(...)sojowy, oliwę, paprykę, sól, pieprz, startą skórkę z cytryny i posiekaną gałązkę rozmarynu. Marynujemy kurczaka w sosie przez min. 1h. Ziemniaki dobrze szorujemy. Podgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, a następnie kroimy w łódki. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Przekładamy mięso. Pieczemy w piekarniku przez ok. 40 min w 180 stopniach. Następnie dorzucamy na blaszkę ziemniaki, resztę rozmarynu

Czarnawisienka
Kotlety ruskie 108

pracochłonne, rzadko je przyrządzam. A te kotlety są fajną alternatywą dla nich. Przygotowałam je według przepisu z magazynu Moje Gotowanie 12/2019.   Składniki na 3-4 porcje: 1 kg ziemniaków 250 g chudego twarogu 2 cebule 2 jajka 5 łyżek mąki 2 łyżki masła 3/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, drobno(...)posiekać i podsmażyć na złoto na maśle. Do odcedzonych ziemniaków dodać twaróg i cebulkę. Całość przepuścić przez maszynkę lub bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodać jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku i wymieszać. Z masy formować kotleciki wielkości mandarynki i dokładnie obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i układać kotleciki lekko je spłaszczając

My simple kitchen
Kładzione kluski ze słodkich ziemniaków z czosnkowym masełkiem (Gnocchi di patate dolci con burro all'aglio) 100

Dziś przygotowałam kluseczki, których kolor poprawi nastrój nawet w najbardziej jesienny i pochmurny dzień.  Kladzione kluski z dodatkiem puree ze s ł odkich ziemniak ó w są bardzo delikatne w smaku a niezapomniany i wyjątkowy aromat uzyskamy poprzez dodanie czosnkowego masełka.  Kluski mo ż na zaserwować rownie ż  z sza ł wi ą , tak jak zrobi(...)patate dolci 200-250 g di farina tipo 1 1 uovo s ale, pepe Burro all'aglio 50 g di burro 1 spicchio d'aglio parmigiano o pecorino PRZYGOTOWANIE Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy na parze do miękkości (ok. 5 minut). Ugotowane ziemniaki blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Do zblendowanych ziemniaków dodajemy jajko; doprawiamy solą

La grande e la piccola cuoca